Bersediakah Malaysia Dengan Caj Brokerage Sifar Dalam Pelaburan Saham?

Sejak tahun lepas, beberapa broker atas talian (online) terbesar di Amerika Syarikat telah memperkenalkan model perdagangan saham tanpa sebarang caj brokerage. Ini termasuklah Charles Schwab Corp, E-Trade, Interactive Brokers dan TD Ameritrade Institutional.

Bulan lepas pula, Huatai International dari Hong Kong telah turut serta dalam menyediakan perkhidmatan trading saham dengan tidak mengenakan sebarang caj brokerage.

Memandangkan semakin ramai yang beralih ke model sedemikian, adakah broker-broker Malaysia juga bakal memperkenalkan yang sama?

Pendapatan Broker Berkurang Sejak Kebelakangan

Kebanyakan broker telah pun melihat pendapatan mereka berkurangan sejak online trading platform diperkenalkan. Orang ramai boleh memilih untuk trade sendiri tanpa menggunakan perkhidmatan remisier.

Ianya lebih cepat dan murah berbanding kita memberi arahan kepada remisier untuk beli atau jual secara offline.

Hasilnya, kos brokerage menjadi semakin murah dan pendapatan broker dan remisier juga semakin rendah.

Jadi kalau tiada caj brokerage yang dikenakan satu hari nanti, remisier tiada lagi pendapatan daripada caj brokerage yang dikenakan seperti mana hari ini?

Baca: Perbezaan Brokerage Fee Kalau Remisier Tolong Buatkan

Namun, ianya seperti menunggu masa saja sebelum Malaysia juga turut sama memperkenalkan model caj brokerage sifar kepada orang ramai.

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) juga perlu memperhalusi beberapa perkara termasuklah struktur semasa pasaran dan keperluan orang ramai bagi membolehkan inovasi ini dilakukan.

Kredit: The Edge

Jemput baca juga:

Previous ArticleNext Article

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

12 Saham Syarikat Malaysia Paling Baik Di Asia Tenggara, Negara Di Landasan Betul – Rafizi

NIBONG TEBAL, 10 Jun (Bernama) — Sebanyak 12 syarikat Malaysia telah disenaraikan dalam 15 saham syarikat yang mencatatkan prestasi paling baik di Asia Tenggara untuk tempoh lima bulan pertama tahun ini, kata Menteri Ekonomi Rafizi Ramli.

Beliau berkata pemantau ekonomi telah menyenaraikan 15 saham syarikat yang mencatatkan keuntungan paling mendadak di Asia Tenggara dan 12 daripadanya merupakan syarikat Malaysia, sekali gus menunjukkan negara kembali berada di landasan baik di bawah pemerintahan Kerajaan Perpaduan.

“Kestabilan politik sudah ada, mata wang Malaysia juga antara paling baik pada tahun ini dari segi pengukuhan dan dengan unjuran ini, negara kita dijangka akan terus menjadi negara yang berpotensi di Asia Tenggara.

“Kita mula melihat tanda-tanda ekonomi yang semakin baik. Jika ini berterusan, unjuran menjelang 2027, 2028, Malaysia boleh diiktiraf dan diumumkan sebagai sebuah negara maju yang baharu,” katanya dalam ucapan pada Majlis Pelancaran Jentera Perpaduan Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Bakap di sini malam tadi.

Mengenai harga minyak dan pelaksanaan penyasaran subsidi diesel, beliau yang juga Timbalan Presiden PKR berkata dahulu, harga minyak sebanyak RM1.90 dan subsidi kerajaan berjumlah RM3 bilion daripada bajet bernilai lebih RM200 bilion.

“(Tetapi) sekarang, subsidi berjumlah RM60 bilion, harga minyak mentah US$80. Saya sebut dahulu, kalau harga minyak mentah rendah dan subsidi masih boleh ditanggung, kenapa hendak hapuskan subsidi.

“Sekarang, apabila subsidi telah mencecah RM60 bilion, nak buat sekolah tak boleh, naik gaji tak boleh dan subsidi yang harga rendah itu yang dapatnya orang kaya, bukankah lebih baik (jika) kita alihkan subsidi itu.

“Maksudnya, subsidi itu terus diberi kepada kenderaan awam, lori kecil, peniaga, malah orang biasa asalkan ada kenderaan diesel dan mereka yang berpendapatan bawah RM100,000 setahun pun dapat RM200 sebulan,” katanya.

Rafizi berkata pelaksanaan penyasaran subsidi diesel juga membantu kerajaan mengagihkan subsidi tersebut kepada keluarga yang memerlukan secara bulanan berbanding membayar berbilion ringgit kepada syarikat minyak. 

Semalam, Menteri Kewangan II Datuk Seri Amir Hamzah Azizan mengumumkan harga diesel di semua stesen runcit Semenanjung ditetapkan pada kadar RM3.35 bagi setiap liter iaitu harga pasaran tanpa subsidi bermula 12.01 tengah malam tadi.

Di bawah BUDI MADANI, bantuan tunai RM200 sebulan diberikan kepada pemilik kenderaan diesel persendirian bagi individu, petani kecil dan pekebun kecil komoditi.

— BERNAMA