Bolehkah Untung 100% Atau Lebih Dalam Islam? Bagaimana Pula Dengan Beli Pagi Jual Petang Dalam Saham?

Hari ini semakin ramai rakyat Malaysia menceburkan diri dalam pelaburan saham khususnya sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dikuatkuasakan dan sepanjang tempoh moratorium. Daripada aktiviti tersebut, muncul perbincangan hukum mengenai kaedah membuat keuntungan.

Dua persoalan biasa yang sering menjadi perdebatan adalah pertamanya bolehkah membuat untung 100% atau lebih, dan keduanya bolehkah membuat untung dalam masa 1 minit atau kurang dengan teknik yang pelbagai yang diajar oleh sifu-sifu saham.

Untung 100% Atau Lebih

Pertamanya konsep atau kaedah yang perlu kita pegang dalam sebarang transaksi kewangan adalah asal hukum Muamalat adalah harus kecuali ada dalil khusus yang mengharamkan.

Maka berdasarkan kaedah ini, mereka yang mengatakan membuat sesuatu itu haram perlu mengemukakan dalil. Dalam isu ini, terdapat satu hadis dalam riwayat Al-Bukhari yang menceritakan bagaimana seorang Sahabat Rasulullah yang bernama Urwah.

Urwah telah diberikan wang satu dinar oleh Rasulullah untuk membeli seekor kambing. Kemudian ia membeli dua ekor kambing dengan harga satu dinar. Ketika ia menuntun kedua ekor kambing itu, tiba-tiba seorang lelaki menghampirinya dan menyatakan hasrat untuk membeli kambing tersebut. Maka Urwah menjual seekor kambing itu dengan harga satu dinar. Kemudian ia bertemu Rasulullah dengan membawa satu dinar dan seekor kambing. Rasulullah lalu meminta penjelasan Urwah dan ia ceritakan kejadiannya maka Rasulullah pun berdoa:

 “Ya Allah berkatilah Urwah dalam bisnesnya.”

Berdasarkan kefahaman daripada hadis ini sahabat Urwah menjual kambing dengan harga dua kali ganda harga kos beliannya. Beliau membuat untung 100 peratus dalam jangka masa yang singkat.

Bahkan terdapat juga hadis juga riwayat Al-Bukhari yang menceritakan transaksi sahabat yang membuat keuntungan melebihi 100%, iaitu kisah Zubair Al-Awwam yang menjual tanah sembilan kali ganda dari harga beliannya.

Untung Dalam Masa Singkat

Satu lagi pertikaian adalah isu masa untuk membuat keuntungan. Seperti kaedah di atas, konsep sama digunapakai di mana pengharaman memerlukan dalil sebagai pembuktian.

Iklan

Dalam Shariah, ada dua kaedah yang biasa disebut tentang membuat keuntungan iaitu untung/hasil muncul disebabkan tanggungan risiko kerugian” atau al-Kharaj bi al-Dhoman dan untung/hasil muncul bersama risiko atau al-Ghunmu bi al-Ghurmi.

Selagi mana transaksi kita mempunyai risiko maka kita berhak mendapatkan hasilnya. Contoh jika kita membeli saham pada harga RM0.10 pada jam 9.30 pagi, kita jual saham itu pada harga RM0.11 pada jam 9.32 pagi. Bukankah adanya risiko saham tersebut jatuh nilai menjadi 0.09 atau 0.08 atau lebih rendah?

Dan andai saham itu jatuh, bukankah kita yang akan menanggung risikonya? Itulah yang dimaksudkan dengan kaedah tadi dan ianya harus dalam Islam.

Ditulis oleh Arham Merican, Pengurus Shariah di sebuah institusi kewangan negara dan sedang melanjutkan pengajian peringkat Sarjana dalam bidang Pengajian Pembangunan. Meminati bidang ekonomi dan Shariah dengan fokus kepada pengurusan kewangan, pembasmian kemiskinan, dan pembinaan masyarakat madani.

Nak belajar lebih mendalam lagi mengenai pelaburan saham patuh syariah?

Kami dah survey, seminar saham intensif (3 hari) harga pasaran RM2,000-RM4,000. Kami ingin menawarkan silibus yang sama hebat dengan harga tak masuk akal supaya lebih ramai dapat belajar.

Nak melabur untuk long term?
Kami tunjukkan. 

Nak trade untuk cari duit tepi?
Kami tunjukkan. 

Nak beli saham sejam dua lepas tu jual?
Juga kami tunjukkan.

Jangan lepaskan peluang yang jarang-jarang datang. Daftar sekarang di » thekapital.my/senangsaham

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

3 Faktor Utama Lonjakan Saham Wall Street Jumaat Lalu, Sebab Nombor Dua Orang Selalu Terlepas Pandang

Pasaran saham Wall Street melonjak pada akhir sesi dagangan minggu lalu dengan harga ditutup pada paras tertinggi dalam tempoh dua minggu. Indeks saham Amerika Syarikat naik lebih daripada 3% pada hari Jumaat (4 Januari 2019) dan berjaya memadam kerugian yang dicatat dalam sesi dagangan hari Khamis berikutan peningkatan kaunter-kaunter teknologi khususnya Apple.

Sejak jatuh ke paras terendah 20 bulan sebelum perayaan Krismas, penanda aras indeks S&P 500 setakat ini telah mencatat kenaikan sebanyak 7.7% dengan kenaikan 3.43% pada Jumaat. Dua lagi penanda aras utama saham Wall Street iaitu Nasdaq dan Dow Jones masing-masing merekodkan kenaikan 4.26% dan 3.29%.

Kenaikan Wall Street dan DAX pada Jumaat (4 Januari 2019). Sumber: Investing.com

Faktor utama kepada lonjakan ini adalah data sektor pekerjaan Amerika Syarikat yang mengejutkan pelabur, komen oleh pengerusi bank pusat Amerika Syarikat (Federal Reserve) dan juga jangkaan positif terhadap rundingan perdagangan AS-China minggu ini. Berikut adalah intipati lanjut kepada tiga faktor tersebut yang anda perlu tahu.

1. Data NFP Amerika Syarikat Mengejutkan Pasaran

Pemangkin utama kepada kenaikan Wall Street Jumaat lepas sudah tentu data NFP yang mengejutkan pasaran. NFP adalah singkatan kepada Non-Farm Payroll iaitu data tambahan pekerjaan bukan perladangan di Amerika Syarikat.

Kenapa data ini sangat signifikan kepada pasaran global?

Amerika Syarikat adalah ekonomi terbesar dunia di mana pertumbuhan ekonominya banyak disumbangkan oleh perbelanjaan pengguna yang mewakili 70% daripada keseluruhan ekonomi. Sebagai sebuah negara yang banyak bergantung kepada sektor perkhidmatan, ia jelas data NFP iaitu jumlah tambahan pekerjaan bukan perladangan menjadi indikator penting kepada pasaran pekerjaan negara ini.

Selain daripada data NFP, ada dua lagi data pekerjaan penting yang dikeluarkan oleh Jabatan Buruh AS iaitu ‘purata gaji per jam’ dan kadar pengangguran. NFP pada bulan lalu (Disember 2018) mencatat bacaan yang begitu besar sekaligus mengejutkan pasaran dengan tambahan sebanyak 312,000 pekerjaan lebih daripada ramalan pasaran iaitu 179,000. Data purata gaji di Amerika Syarikat pula menokok 0.4% lebih daripada jangkaan 0.3%, manakala kadar pengangguran meningkat kepada 3.9% dari 3.7% sebelum ini.

Kenapa ia memangkin kenaikan Wall Street?

Kejatuhan Wall Street sejak bulan Oktober banyak dikaitkan dengan pertumbuhan ekonomi yang semakin perlahan. Walau bagaimanapun, data terbaru pasaran pekerjaan AS menunjukkan pasaran pekerjaan terus berkembang pesat dengan kenaikan gaji lebih daripada jangkaan pada bulan Disember 2018. Peningkatan ini dijangka akan terus menyokong permintaan domestik terutamanya daripada rakyat Amerika Syarikat sendiri.

2. Komen Memberangsangkan (Dovish) Pengerusi Federal Reserve Jerome Powell

Iklan

Jerome Powell adalah pengerusi kepada bank pusat Amerika Syarikat yang baru dilantik oleh Presiden Trump tahun lalu bagi menggantikan Janet Yellen yang tamat tempoh perkhidmatannya. Bercakap di dalam forum bersama dua bekas pengerusi The Fed (Ben Bernanke dan Janet Yellen) pada Jumaat, Powell gembira dengan data NFP yang memberangsangkan. Walaubagaimanapun, komen dovish (cenderung kepada pelonggaran monetari) beliau telah mencuri perhatian pasaran sekaligus memperbaharui jangkaan pasaran terhadap kenaikan kadar faedah The Fed tahun ini.

Secara keseluruhan, komen beliau dalam forum tersebut dilihat sebagai dovish, berbeza dengan hala tuju pengetatan dasar monetari seperti yang dinyatakan beliau dalam kenyataan bank pusat baru-baru ini.

Kenapa komen itu melonjakkan saham Wall Street pada Jumaat?

Komen dovish tersebut telah mengurangkan kebimbangan pelabur terhadap pengetatan kredit di Amerika Syarikat dan memperbaharui jangkaan pasaran terhadap kos pinjaman yang kekal di paras semasa pada 2019. Kadar faedah yang kekal rendah bakal menggalakkan lagi aktiviti pelaburan swasta sekaligus terus menyokong ekonomi Amerika Syarikat untuk terus berkembang pesat.

3. Keyakinan Terhadap Rundingan AS-China

Jangkaan pasaran semakin positif terhadap rundingan Amerika Syarikat dan China minggu ini. Presiden Trump menunjukkan isyarat yang sangat jelas selepas perbincangan kedua-dua negara tersebut di Argentina tempoh hari. Hal ini dapat dilihat daripada tweet beliau pada 5 Disember yang lalu.

Perjanjian telah disepakati di antara Trump dan Xi Jinping semasa di Argentina November lalu, untuk menghentikan segala bentuk tarif baru sehingga 1 Mac 2019. China juga berjanji untuk mengambil apa jua langkah bagi mengurangkan defisit perdagangan Amerika Syarikat daripada jumlah AS$375 billion.

Trump berkata pertemuan beliau dengan Presiden Xi di Argentina begitu baik. Tambahnya, pertemuan yang sepatutnya dijadualkan hanya 45 minit berakhir dalam tempoh empat jam dengan banyak isu yang dibincangkan

“Saya rasa kami akan mencapai persetujuan dengan China. Saya rasa mereka juga mahu perjanjian. Kita akan mempunyai hubungan yang baik.”

Pasaran sepanjang tahun 2018 banyak terganggu dengan ketidaktentuan perang perdagangan di antara kedua-dua negara, dengan berbillion dollar dibazirkan oleh perniagaan di kedua-dua negara hanya untuk membayar tarif perdagangan. Setelah beberapa siri pertemuan, kini kedua-dua negara memasuki fasa yang lebih positif dalam rundingan yang akan berlangsung pada minggu ini.

Ditulis oleh Rolandshah Hussin, seorang pedagang runcit dalam pasaran kewangan. Beliau adalah graduan dari Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran, Universiti Malaya dan kini menjadi seorang penganalisis konten di sebuah syarikat yang berpangkalan di China.

Iklan

What, Duit Kita Dalam KWSP Nak Laburkan di US?

Jangan sesuka hati arah KWSP melabur di AS!”

Pelaburan tak salah tetapi kenapa babitkan KWSP?”

KWSP milik pekerja, bukan untuk ekonomi AS!”

Ramai yang melatah. Bawa bertenang.

Sehari dua ni kecoh cerita sehingga US$4 bilion (RM16 bilion) wang KWSP akan dilaburkan di Amerika Syarikat (AS).

Untuk rekod, setakat 31 Disember 2016 nilai aset pelaburan KWSP bernilai RM731.11 bilion. Berdasarkan laporan The Star baru-baru ini, nilai aset pelaburan KWSP sehingga Jun 2017 telah meningkat 3.92% kepada RM759.78 bilion.

Daripada jumlah aset pelaburan ini, RM362.50 bilion atau 47.71% membabitkan pelaburan patuh Syariah dan bakinya dilaburkan dalam aset bukan Syariah.

Untuk rekod juga, 71% daripada jumlah ini dilaburkan dalam negara. Hanya 29% daripada jumlah ini dilaburkan di luar negara (40 buah negara) iaitu sebanyak lebih kurang RM220 billion. Sumbangan pelaburan luar negara kepada pendapatan keseluruhan KWSP setakat 30 Jun 2017 adalah 32.5%.

Ini menunjukkan walaupun jumlah duit ke luar sedikit (pelaburan luar negara), pulangan diterima adalah lebih banyak.

Jumlah pelaburan luar negara KWSP dari 2014, 2015 dan 2016 masing-masing meningkat kepada 23 peratus, 25 peratus dan 29 peratus.

Bukan Benda Baru, Lama Dah….

Pelaburan luar negara KWSP ni bukanlah perkara baru. Malah KWSP sudah melabur (US$7 bilion) dalam pelbagai kelas aset di AS termasuk ekuiti, hartanah, infrastruktur dan pendapatan tetap.

Mungkin jadi kecoh bila ianya diumumkan oleh Perdana Menteri semasa pertemuan dengan Donald Trump baru-baru ini yang sememangnya menjadi topik hangat negara.

Mungkin juga kecoh apabila media mensensasikan tajuk “Malaysia bantu perkukuh ekonomi AS”.

Mungkin rakyat tersentak apabila mendengar Perdana Menteri mahu “menyentuh” simpanan KWSP mereka.

Tak pasti sama ada majoriti pencarum memang benar-benar menolak pelaburan KWSP atau hanya kata-kata keyboard warrior semata-mata. Agak pelik bila ada yang terus menolak apa-apa pelaburan menggunakan wang KWSP tetapi mengharapkan dividen tinggi setiap tahun?!

Lebih tidak masuk akal ada pihak yang dengan selamba berkata wang yang dipegang KWSP adalah amanah rakyat dan tidak boleh digunakan sewenang-wenangnya? Oh rakyatku…..

Pada pendapat kami jika digunakan untuk bail-out syarikat-syarikat “kroni” dengan alasan ‘menyelamatkan negara’ baru betul kata digunakan sewenang-wenangnya.

Ada cadangan yang mengatakan wang KWSP lebih baik digunakan untuk infrastruktur rakyat Sabah dan Sarawak. Namun adakah semua pencarum mahu wang mereka digunakan untuk tujuan itu? Rasanya ini lebih relevan tentang peruntukan kerajaan pusat kepada kerajaan negeri, lain isunya.

Berbalik kepada isu pelaburan luar negara.

Iklan

Apakah Bijak Mempelbagaikan Pelaburan?

Untuk minimakan risiko dan dalam masa yg sama meng-optimum-kan pulangan pelaburan. Malah, pada Februari tahun ini, Ketua Pegawai Eksekutif KWSP, Datuk Shahril Ridza Ridzuan, berkata dana pencen itu secara aktif mencari lebih banyak peluang pelaburan di luar negara, memandangkan pendapatan dari aset asing adalah signifikan terhadap pencapaiannya.

Ketua Pakar Ekonomi Bank Islam Malaysia Bhd, Dr Mohd Afzanizam Abdul Rashid, berkata perbelanjaan infrastruktur merupakan antara agenda pertumbuhan penting bagi AS, memandangkan keadaan infrastrukturnya yang agak lama dan sangat memerlukan pelaburan semula.

Inilah yang dipanggil strategi ‘don’t put all your eggs in one basket’ (jangan letak telur dalam 1 bekas) dan ‘diversity in investment’ dalam pelaburan.

Nanti bila umum dividen “sikit”, keluar pula kenyataan: KWSP tak pandai melabur!”.

Bimbang pelaburan KWSP di Amerika sebab takut rugi?

Eh, lupakah untung rugi itu adat pelaburan. Dalam Islam juga mengharamkan pelaburan yang confirm untung macam skim cepat kaya tu.

Masih ingat KWSP mencatatkan kerugian sebanyak RM203.18 juta apabila menjual saham-saham miliknya dalam Felda Global Ventures Holdings Berhad (FGV) pada bulan Ogos yang lalu?

Sebagai tabung dana awam, KWSP sememangnya perlu mem­­­buat pelaburan yang baik, bijak serta membawa pulangan sewajarnya supaya mampu memberi dividen atau bonus kepada pencarum.

Sebagai badan berkanun, KWSP ditadbir urus oleh Lembaga KWSP, yang mana ahlinya terdiri daripada wakil-wakil pekerja, wakil majikan, wakil profesional dan wakil kerajaan.

Dana Pencen Negara Lain Macam Mana?

  • Dana pencen terbesar Kanada, OPTrust turut melabur di AS. Rujuk sini.
  • Dana pencen Jepun, GPIF turut melabur di AS dan ingin menambah pelaburan. Rujuk sini.
  • Dana pencen terbesar Australia, AustralianSuper Pty juga sasar pelaburan dalam infrastruktur AS. Rujuk sini.

Jadi, kami pun tak faham kenapa ini menjadi satu isu yang seolah-olah sangat buruk untuk Malaysia. ‘High returns come with high risk’. Itulah asas teori pelaburan dan telah terbukti berkali-kali.

Adalah baik kita baca dan mengkaji dahulu sebelum keluarkan pendapat kita. Semua data ini adalah dibuka kepada umum.

Kami juga sama seperti anda.

Kami juga pencarum KWSP yang mahukan dividen tinggi, sama ada melalui pelaburan dalam negara atau luar negara.

Ada juga yang komen sebegini.

Rakyat marhaen bekerja penat lelah siang malam. Kena paksa mencarum di KWSP dengan harapan untuk digunakan di hari tua. Janganlah kita menzalimi pencarum dengan berbelanja sesuka hati….

What the funny….Mungkin yang berkata sebegini percaya duit dalam KWSP tu mengandung dan memberanakkan duit dividen. Ketahuilah bahawa itu tidak benar sama sekali.

Oh ya, pernah dengar KWSP gagal bayar dividen atau pencen ahlinya?

 

71% duit KWSP masih lagi di Malaysia….Baca juga Dekat Mana KWSP Laburkan RM700 Bilion Duit Kita? & 

Kita Boleh Keluarkan Duit Akaun 1 KWSP Untuk Melabur Unit Trust

Iklan

Siri Berkenalan Dengan Industri Dalam Bursa Malaysia – Industri Makanan & Minuman (F&B)

Malaysia cukup dikenali dengan syurga makanan, sampaikan pelancong asing yang datang sini kebanyakannya memuji kesedapan makanan yang ada. Banyak pula restoran yang dibuka 24 jam, nak makan apa dan pada bila masa-masa, takde hal punya.

Tapi tahukah anda bahawa industri makanan & minuman atau lebih dikenali sebagai Food & Beverage (F&B) ni cukup digemari oleh para pelabur dan pedagang di Bursa Malaysia?

Sebab apa? Ekonomi bagus ke ekonomi gawat ke, kita tetap kena makan! Maka boleh dikatakan industri ini kalis gawat.

F&B Terletak Di Dalam Barangan Pengguna

Di Bursa Malaysia, industri F&B ni terletaknya dalam sektor Barangan Pengguna atau Consumer Products. Dan yang bestnya, 83% daripadanya adalah patuh Syariah.

Nak tahu syarikat-syarikat yang terkenal dalam industri F&B ni? Jom kita tengok senarai berikut, yang disusun mengikut ranking Market Cap.

1. Nestle (Malaysia) Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Ada ke kita di Malaysia ni yang tak minum air Milo atau Nescafe? Atau tak makan Maggi atau pun coklat Kit Kat? Kalau tak makan atau minum sekalipun, mesti selalu dengar kan jenama-jenama popular ini?

Ya, saham yang termasal di Bursa Malaysia adalah merupakan saham Nestle ni. Perlu modal sampai berbelas ribu Ringgit untuk beli 1 lot.

5 tahun lepas, harga seunit dalam RM60 pun orang kata mahal.

Tahun lepas bila harganya sekitar RM80 seunit pun masih dikatakan mahal, sekarang bila dah cecah RM140 seunit pun dah semestinya mereka kata mahal.

Habis tu kalau tahun depan ditakdirkan naik sampai RM200 seunit pula macam mana?

2. Fraser & Neave Holdings Berhad (F&N)

 

Sumber: Bursa Marketplace

Kenal dengan jenama-jenama produk di atas? Laa, rupanya selama ni dok beli makanan & minuman daripada F&N. Lepas ni beli lagi ya, demi meningkatkan keuntungan syarikat.

Awal tahun 2016 dulu, harga saham F&N baru RM18 seunit, tak sampai dua tahun harganya kini mencecah RM36 seunit. Tak ke naik 100% dalam masa dua tahun?

3. QL Resources Berhad

Iklan

Sumber: Bursa Marketplace

Kalau nak tahu, syarikat QL Resources ini merupakan pengeluar telur ayam di Malaysia. Dianggarkan sebanyak 3.2 juta telur ayam dihasilkan setiap hari di Malaysia, 750,000 telur ayam dihasilkan sehari di Indonesia dan 550,000 telur ayam dihasilkan sehari di Vietnam.

Biasa pergi ke kedai Family Mart yang baru-baru ini banyak dibuka bagaikan cendawan yang tumbuh selepas hujan? Kedai serbaneka Family Mart itu juga dimiliki oleh QL Resources.

Tahun 2016 yang lalu, harga saham QL berada di sekitar RM3, tapi kini dah cecah RM7 pula. Dah lebih sekali ganda tu naik.

4. Dutch Lady Milk Industries Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Tak perlu diperkenalkan lagi rasanya Dutch Lady ni. Samada susu untuk bayi, kanak-kanak mahu pun orang dewasa, barangan Dutch Lady sangat dikenali dan digemari ramai. Syarikat untung beratus juta setiap tahun.

Tahun 2017, harga saham Dutch Lady ni berada di sekitar RM50 ke RM60 seunit. Tahun 2018 pula di sekitar RM60 ke RM70 seunit. Tahun 2019 nanti, rasa-rasa harga saham akan jatuh atau di sekitar RM70 ke RM80 seunit?

5. Ajinomoto (Malaysia) Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Siapa yang suka masak, pasti menggunakan MSG untuk bagi lebih sedap. Dan jenama mana yang sering jadi sebutan, Ajinomoto lah jawapannya. Antara jenama yang dipasarkan adalah Tumix, Aji-No-Moto, Seri-Aji and Aji- Shio. Takde Ajinomoto dalam masakan, rasa macam ada sesuatu yang kurang.

Syarikat yang berasal dari Jepun ini sudah bertapak di Malaysia sejak 1961 lagi. Purata jualan syarikat ini boleh tahan, dalam RM400 juta setahun. Kalau nak tahu masa tahun 2015, harga saham Ajinomoto Malaysia baru RM6.00, sekarang dah RM21 (Oktober 2018).

Industri Makanan & Minuman (F&B) Pujaan Ramai

Sebenarnya banyak lagi yang kita mungkin tak perasan, seperti biskut Hup Seng (Hup Seng Industries Berhad), coklat Apollo (Apollo Food Holdings Berhad), minuman tin Power Root (Power Root Berhad), dan bermacam-macam lagi.

Semuanya tersenarai di pasaran saham Bursa Malaysia, dan kita boleh menjadi sebahagian daripada pemilik syarikat dengan membeli saham-saham mereka. Cuma kena tahu pilih mana satu yang BAIK.

Kalau tengok kepada carta harga saham di atas pun, syarikat-syarikat yang top dalam industri F&B di Malaysia memang sedang uptrend. Kalau daripada segi Fundamental Analysis, memang sangat cantik.


Tapi saham-saham di atas ni sesuai ke untuk dibeli? Sesuai ke untuk diperam? Macam mana nak mula?

Nak belajar face-to-face? Kami cadangkan anda untuk belajar lagi di seminar saham patuh syariah anjuran Bursa Malaysia-i sendiri. Antara partner bersama mereka adalah Asri Ahmad Academy.

Iklan

‘Fat Finger Syndrome’, Kesilapan Yang Ditakuti Dalam Dunia Saham Dan 5 Peristiwa Yang Pernah Berlaku

Melakukan kesilapan di dalam pelaburan saham merupakan sesuatu yang tidak dapat dielakkan terutamanya kepada pelabur yang masih baru dalam pasaran. Kesilapan tersebut merupakan salah satu cara untuk kita belajar yang akan mendewasak kita.

Di antara faktor utama kita melakukan kesilapan tersebut sama ada kita tidak mempunyai ilmu yang cukup di dalam saham atau kita sudah mempunyai ilmu yang mantap tetapi sifat tamak yang menguasai diri kita yang menjadikan kita bertindak mengikut perasaan.

Namun bagaimana sekiranya kesilapan itu berpunca daripada masalah teknikal seperti kesilapan key-in data pembelian atau penjualan saham?

Kesilapan yang berpuca daripada masalah teknikal ini di dalam pasaran saham ini dikenali sebagai fat finger syndrome yang melibatkan trader dari syarikat gergasi.

Fat finger syndrome ini jarang berlaku di pasaran saham tetapi sekali ianya berlaku, memang boleh membawa malapetaka yang besar kepada pasaran pada hari tersebut.

Mari kita lihat senarai fat finger syndrome yang terkenal pernah berlaku di dalam pasaran saham dunia.

1. Jardine Matheson Holdings Ltd.

Kesilapan yang berlaku terhadap sebuah syarikat konglomerat di Singapura pada tahun lepas yang menyebabkan pasaran saham Singapura terganggu. Kesan daripada kesilapan teknikal ini telah menyebabkan nilai saham syarikat ini susut sebanyak $55.6 bilion.

Kesilapan ini berlaku ketika pre-market trading dan kembali kepada keadaan seperti sedia kala apabila pasaran membuat pembetulan dalam tempoh yang singkat.

2. Samsung

Kesilapan yang berlaku pada tahun 2018 ini adalah disebabkan pekerja syarikat tersebut di bahagian finance yang melakukan kesilapan dengan memberi saham penghargaan (biasa dilakukan oleh mana-mana syarikat gergasi dunia kepada pekerja cemerlang mereka) dengan jumlah yang terlalu besar kepada pekerja mereka.

Iklan

Saham yang diberikan itu adalah 30 kali ganda melebihi share outstanding Samsung di pasaran. Menyedari kesilapan yang berlaku itu, Samsung mengambil tindakan pantas dengan membatalkan pemilikan saham tersebut kepada para pekerja yang terlibat.

3. Mizuho

Kesilapan yang dilakukan oleh Mizuho apabila syarikat tersebut telah menjual saham mereka sebanyak 610,000 unit dengan harga 1 Yen seunit yang mana sepatutnya mereka perlu menjual saham syarikat mereka dengan harga 1 unit dengan harga 610,000 Yen.

Ini telah menyebabkan mereka telah mengalami kerugian sebanyak $345 juta dalam pasaran saham Jepun.

4. Pasaran Saham Jepun (Nikkei)

Peristiwa ini yang berlaku pada tahun 2014 apabila syarikat broker di Jepun telah melakukan kesilapan dengan memasukan jumlah saham pembelian yang sangat besar terhadap syarikat blue chip di Jepun termasuklah Toyota, Honda dan Nomura Holdings.

Kesilapan key-in data tersebut telah menyebabkan mereka membeli separuh saham Toyota. Jumlah kesilapan yang berlaku itu berjumlah $617 bilion. Walaubagaimanapun, kerajaan Jepun sempat bertindak pantas dengan membetulkan pasaran saham negara mereka.

5. TCL Technology Group

Kesilapan yang dilakukan oleh seorang trader kepada pengerusi syarikat TCL Technology Group, Li Dongsheng yang telah menjual semua pegangan saham miliknya sebanyak 5 juta unit. Walaubagaimanapun, Li Dongsheng membeli kembali saham tersebut dalam tempoh dua jam kemudian.

Kesilapan ini yang berlaku pada awal bulan ini dan Li Dongsheng telah memohon maaf kepada pemegang saham syarikat tersebut.

Sumber Rujukan: https://economictimes.indiatimes.com/markets/stocks/news/oops-a-brief-history-of-some-of-the-markets-worst-fat-fingers/fat-fingers-fiasco/slideshow/67683873.cms

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!