Cara Melabur Seperti Phil Fisher, The Sherlock Holmes of Investing

Sebelum ini kami ada ceritakan kisah Phil Fisher: The Sherlock Holmes Of Investing. Beliau juga merupakan The Father Of Growth Investing, di mana Warren Buffett telah menjadikan beliau sebagai salah satu inspirasi dalam pelaburan.

Menurut Phil Fisher terdapat 3 elemen utama yang digunapakai oleh beliau ketika menjalankan aktiviti pelaburan:

  1. Pengumpulan maklumat
  2. Menilai maklumat yang telah terkumpul
  3. Mengambil tindakan

1. Pengumpulan Maklumat

Phil Fisher juga membaca penerbitan majalah kewangan, seperti Forbes, Fortune, Barron’s, dan The Wall Street Journal. Namun begitu, beliau lebih cenderung untuk mendapatkan maklumat utama pelaburannya, melalui bual bicara, dengan pelabur profesional dan orang-orang yang terlibat dalam perniagaan tersebut.

Beliau turut mengkaji laporan syarikat dan laporan penyelidikan saham yang telah disediakan.

Bagi pelabur biasa, kita boleh mendapatkan laporan syarikat dengan menghubungi jabatan perhubungan pelabur (firm’s investor relations department) atau melawat laman web syarikat tersebut secara langsung.  Nama pelanggan utama, pesaing, dan pembekal syarikat boleh ditentukan menerusi penyelidikan yang kita jalankan.

Contohnya website www.galegroup.com menjual pangkalan data seperti Infotrac, yang boleh digunakan untuk penyelidikan syarikat dan eksekutif yang menjalankannya. Pangkalan data ini mengandungi ringkasan artikel semasa dan masa lalu daripada majalah perniagaan, akhbar, jurnal perdagangan industri, laporan pelaburan dan banyak lagi.

2. Menilai Maklumat Yang Telah Dikumpul

Bagi menilai sejauh mana syarikat tersebut menepati kriteria-kriteria yang Phil Fisher inginkan, berikut merupakan senarai soalan-soalan yang akan ditanya:

• Adakah syarikat tersebut mempunyai CEO yang cemerlang dan pasukan pengurusan yang kuat?

• Adakah eksekutif syarikat tersebut jujur dan telus, dalam melaporkan masalah serta berita perniagaan kepada para pemegang saham?

• Adakah eksekutif syarikat tersebut, mempunyai rekod pencapaian dalam dasar polisi syarikat dan produk yang inovatif?

• Adakah syarikat tersebut mempunyai komitmen jangka panjang, untuk menghasilkan produk yang bernilai tinggi kepada pelanggan?

• Adakah syarikat tersebut mengekalkan hubungan cemerlang antara pelanggan dan pekerja?

• Adakah syarikat tersebut mempunyai kelebihan daya saing dan keupayaan untuk menghadapi perubahan?

• Adakah perniagaan tersebut berjalan lancar dengan keuntungan yang mampan dan meningkatkan jualan dan pendapatan dari masa ke semasa?

• Adakah saham terjual pada harga yang berpatutan berbanding potensi pendapatan jangka panjang dan harga saham masa hadapan?

Berdasarkan kajian pada tahun 1997 yang dilakukan oleh Profesor Sarah Mavrinac dan Tony Siesfeld, berikut merupakan langkah-langkah yang penting dalam melakukan penilaian dan analisa sesebuah syarikat secara menyeluruh:

• Pelaksanaan strategi korporat.

• Kredibiliti dan pengalaman dalam pengurusan.

• Kejujuran pihak pengurusan.

• Inovasi.

• Keupayaan syarikat untuk menarik dan mengekalkan orang berbakat.

• Kualiti produk yang diterima baik oleh pelanggan.

• Kepuasan pelanggan.

• Imej jenama produk mereka.

• Kualiti ketahanan Produk mereka.

• Masa dan kecekapan pembangunan produk baru.

• Kekuatan pemasaran dan pengiklanan.

Percayakah anda, kajian menyeluruh mereka telah pun digunapakai terlebih dahulu oleh Phil Fisher sekitar 80 tahun sebelum kajian mereka dipamerkan?

Bagi Fisher, adalah sangat penting untuk sesebuah syarikat dipimpin oleh pengurus yang berkaliber tinggi dan mempunyai penggunaan teknologi yang sangat baik. Ini kerana produk boleh menjadi usang dan persaingan adalah tinggi, lebih baik mempertimbangkan faktor untuk produk tersebut boleh berkembang.

Risiko teknologi perniagaan yang digunapakai oleh sesebuah syarikat, selalu dibahaskan semasa pembentangan laporan syarikat tersebut. Di dalam teknologi terkandung masalah lain seperti masalah tarikh luput dan kesulitan masalah yang lain.

Syarikat juga mungkin mengalami masalah kesukaran menarik dan mengekalkan kakitangan teknikal pemasaran dan pengurusan syarikat, kerana persaingan dan penggunaan teknologi yang semakin meningkat. Inovasi sering dikaitkan dengan penghasilan produk atau perkhidmatan yang unik, dan dianggap mempunyai nilai yang lebih tinggi daripada produk pesaing.

Syarikat perlu menitikberatkan dan melakukan penambahbaikan terhadap struktur organisasi, penggunaan teknologi baru untuk meluaskan produktiviti, dasar berkaitan dengan perkhidmatan pelanggan, faedah pekerja atau latihan, dan usahasama.

Bagi memberi gambaran asal bagaimana cemerlangnya Phil Fisher dalam menganalisa sesebuah perniagaan syarikat, ini adalah kisah ringkas beliau ketika menjalankan aktiviti pelaburannya.

Phil Fisher telah membeli saham Texas Instruments pada harga $14 seunit sebanyak 1,749.6 unit. Kemudiannya beliau telah menjual saham tersebut ketika berada di paras harga $93 dan telah mendapat keuntungan sebanyak $162,712.

3. Mengambil Tindakan

Yang terakhir sekali, barulah kita membuat keputusan dan mengambil tindakan untuk membeli atau menjual sesuatu saham tersebut.

Asyik kaji, kumpul maklumat dan menilai maklumat tersebut – tapi tak berani untuk membuat tindakan pun susah juga. Kalau dah yakin dengan kajian kita tetapi takdir tidak menyebelahi kita, anggaplah kita tiada rezeki.

Yang penting kita cuba lagi dan lagi, kejayaan pasti jadi milik kita juga satu hari nanti.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tahap Ketakutan Di Kalangan Pelabur Pun Kita Boleh Ukur Menggunakan Indeks VIX

Sejak beberapa hari yang lalu, kita dapat lihat bagaimana pasaran saham seluruh dunia menjunam. Kebanyakan pelabur mengambil keputusan untuk menjual kerana takut pasaran saham akan crash. Lebih baik rugi sikit, daripada rugi lebih banyak lagi di kemudian hari.

Maka berlakulah apa yang kita kenali sebagai jualan panik atau panic selling. Bila pasaran saham dikuasai oleh penjual, maka harga saham pun menjunam. Semakin ramai yang menjual, semakin banyak pula kejatuhannya.

Mari Berkenalan Dengan Indeks VIX

Mesti ramai yang pertama kali dengar akan kewujudan Indeks VIX ini? Jika di Bursa Malaysia, kita ada Indeks FBMKLCI untuk mengukur 30 syarikat yang terbesar di Malaysia. Jadi apakah pula VIX ni?

Menurut definisi Investopedia:

The Volatility index, or VIX, is a measure of investor fear and future stock price movements.

Jika diterjemahkan, VIX adalah kayu untuk mengukur ketakutan pelabur dan pergerakan harga saham pada masa hadapan.

Biasanya apa pelabur saham akan buat apabila sedang dalam ketakutan? Pastinya akan menjual pegangan saham mereka, kerana takut harga saham akan jatuh. Bila semakin ramai orang menjual, ia seolah-olah suatu penyakit yang berjangkit. Dengan itu, lagi ramai orang akan menjadi takut sehingga menjual saham mereka.

Maka harga saham pun akan turun dengan banyaknya, disebabkan tekanan jualan yang tinggi. Apabila sampai kepada kemuncak ketakutan, maka pasaran saham akan crash.

Carta Indeks VIX Tempoh Setahun

Sumber: TradingView

Carta Indeks VIX Tempoh Maksimum

Sumber: TradingView

Sejak Indeks VIX ini direkod daripada tahun 1990, kita dapat lihat beberapa kali ‘spike’ besar telah berlaku, iaitu pada tahun:

  • 1997
  • 1998
  • 2003
  • 2008
  • 2011

Dan kita semua pasti dah tahu apa yang telah berlaku pada tahun 1997-1998 dan 2008 bukan?

Tahun 1997 adalah tahun Krisis Kewangan Asia bermula, manakala 2008 pula telah berlakunya Krisis Ekonomi Dunia.

Sumber: TradingView

Dan jika dilihat pada carta 5 hari pula, ianya telah meningkat sebanyak 76.54% untuk 5 hari yang lalu.

Sekarang ia berada di paras 25.0 mata, manakala kemuncaknya adalah pada 1 Oktober 2008 iaitu kemuncak Krisis Ekonomi Dunia 2008 pada paras 59.9 mata.

Tragedi Oktober Bakal Berulang?

Katanya bulan Oktober adalah bulan yang sangat ditakuti oleh para pelabur, kerana banyak perkara buruk dan market crash adalah pada bulan ini. Ianya juga dikenali sebagai ‘October Effect’, boleh baca lebih lanjut mengenainya di ‘Tragedi Oktober’ Dalam Saham Suatu Mitos Atau Ada Kebenarannya?

Dengan semakin hebatnya Perang Perdagangan Amerika Syarikat dan China membawa kepada ketidaktentuan ekonomi dunia, adakah kita bakal berdepan dengan lagi satu kejatuhan pasaran saham dunia yang lebih dahsyat lagi?

Iklan

13 Chart Pattern Yang Wajib Kita Tahu

Dalam pelaburan saham, ilmu Technical Analysis adalah ilmu penting yang dapat membantu kita membuat keputusan bila nak beli dan bila nak jual.

Ilmu mentafsir chart Candlestick juga penting, bagi mereka yang nak tahu lebih lanjut boleh baca 4 Elemen Penting Untuk Kita Membaca ‘Candlestick’ Saham. Namun Candlestick hanya menceritakan sebahagian daripada pergerakan harga saham.

Ilmu Chart Pattern katanya lebih padu. Ianya merupakan gabungan beberapa Candlestick yang akhirnya membentuk pattern yang tertentu.

Disebabkan itulah, kita kena juga ambil tahu berkenaan dengan Chart Pattern ni. Dan ini merupakan 13 Chart Pattern yang kita kena tahu kalau nak lebih ‘power’ dalam dunia pasaran saham.

Sebelum tu, baca dulu Support & Resistance Dalam Saham.

1. Pennant

Saham sedang uptrend, tetapi sideways sekejap untuk mengumpul kekuatan.

Bila fasa pengumpulan dah cukup, tenaga dah cukup, maka berlakulah breakout dan harga saham meneruskan kenaikan.

2. Cup And Handle

Ada nampak macam cawan dengan ‘telinga’ tak?

Saham baru saja meningkat naik dengan banyak dan gagal memecah Resistance. Harga saham turun sedikit apabila ramai mula menjual pegangan untuk mendapatkan keuntungan.

Tetapi selepas itu minat belian kembali sehingga mencecah paras Resistance dan tak berjaya menembusi lalu turun semula.

Kali ketiga harga saham naik dengan volume yang cukup untuk membuat Breakout dan saham pun terus ‘terbang’.

3. Ascending Triangle

Hampir sama macam Pennant, tapi harga saham beberapa kali mencuba tapi tak berjaya melepasi tahap Resistance.

Setelah beberapa kali turun naik dalam julat yang kecil, akhirnya harga saham pun membuat Breakout apabila disertai dengan volume yang mencukupi.

4. Triple Bottom

Harga saham sedang downtrend namun telah menjumpai support yang kuat.

Tiga kali juga harga saham mencecah paras Support dan naik semula ke paras Resistance dan turun semula ke Support.

Akhirnya harga saham pun Breakout menandakan Trend Reversal atau pertukaran trend daripada downtrend kepada uptrend.

5. Descending Triangle

Harga saham sedang downtrend dan telah menjumpai Support yang kuat.

Beberapa kali juga tekanan jualan berlaku namun Support terus bertahan.

Namun, Support pecah juga akhirnya dan saham Breakout ke bawah meneruskan aliran downtrend.

6. Inverse Head And Shoulders

Saham sedang downtrend dan baru pecah Support.

Kini Support menjadi Resistance baru dan harga saham beberapa kali cuba untuk melonjak naik.

Setelah beberapa kali percubaan, akhirnya saham membuat Reversal apabila berjaya membuat Breakout dan memecahkan Resistance.

Kini saham dalam aliran uptrend dan Resistance sebelum ini kini bertukar menjadi Support.

7. Bullish Symmetric Triangle

Lebih kurang sama macam #1 Pennant dan #3 Ascending Triangle, Bullish Symmetric Triangle ini berlaku apabila fasa pengumpulan mencapai kemuncaknya.

Dengan volume yang mencukupi, harga saham telah berjaya memecahkan segitiga dan meneruskan aliran uptrend.

8. Rounding Bottom

Saham yang sedang downtrend dan baru saja memecahkan Support.

Kalau dilihat dengan lebih dekat, kelihatan harga saham membentuk huruf ‘U’ apabila mencecah Support baru dan melantun ke paras Resistance.

Seterusnya harga telah memecahkan Resistance menandakan Trend Reversal telah berlaku dan kini berubah menjadi uptrend.

9. Flag Continuation

Ada nampak seperti bendera tak?

Harga saham sedang uptrend namun turun buat seketika apabila ramai pelabur menjual untuk mendapatkan profit.

Apabila pembeli telah berjaya menyerap tekanan jualan, maka kini lebih ramai pembeli telah muncul.

Akhirnya harga saham membuat Breakout daripada ‘bendera’ tersebut dan meneruskan aliran uptrend.

10. Double Top

Saham yang sedang uptrend dan baru saja memecahkan Resistance.

Saham yang cuba untuk meneruskan kenaikan, namun tak berjaya untuk melepasi paras Resistance yang baru.

Disebabkan tekanan jualan oleh pelabur yang menjual untuk mendapatkan keuntungan, harga saham telah turun semula dan memecahkan Support yang sebelum ini merupakan Resistance.

Maka harga saham yang dulunya sedang uptrend, kini bertukar menjadi downtrend.

11. Bearish Symmetric Triangle

Saham yang sedang downtrend kelihatan melantun naik semula apabila mencecah paras Support.

Beberapa kali harga saham cuba untuk ‘melawan arus’ namun gagal untuk membuat reversal.

Akhirnya harga saham jatuh dan memecahkan Support untuk meneruskan downtrend yang terhenti buat seketika tadi.

12. Falling Wedge

Saham yang sedang uptrend telah menemui Resistance baru dan gagal melepasinya.

Harga saham turun sedikit apabila ramai yang menjual, namun percubaan untuk naik semula telah gagal beberapa kali.

Beberapa kali harga saham cuba untuk bangkit, dan akhirnya saham pun Breakout apabila melepasi ‘Falling Wedge’ tersebut dan kembali meneruskan aliran uptrend.

13. Head And Shoulders Top

Nampak seperti kepala dengan bahu kiri dan bahu kanan tak?

Kelihatan saham membentuk bahu kiri diikuti dengan kepala dan kemudiannya bahu kanan.

Apabila harga saham sedang uptrend namun tak berjaya meneruskan kenaikan, harganya turun beberapa kali ke paras Resistance yang juga dikenali sebagai Neckline.

Namun tekanan jualan dengan volume telah berlaku mengakibatkan harga saham Breakout ke bawah, menandakan Trend Reversal telah berlaku dan saham kini sedang membuat downtrend.

Sumber Rujukan: https://optionalpha.com

Iklan

Saham Jatuh, So What?

Berita sedih buat semua pelabur pada tanggal 21 Jun 2018 apabila Indeks FBMKLCI jatuh ke bawah paras 1,700 mata untuk tutup pada 1,692.30 mata.

Sumber: iSaham

Dalam bahasa saham, Support bagi FBMKLCI telah bolos dan kita bakal menyaksikan ia mengalami penurunan untuk masa yang terdekat. Mungkin ia akan ambil masa sebulan dua untuk pulih kembali, atau mungkin setahun barangkali.

Ia juga telah mencatatkan 1-Year Low, di bawah paras yang dicatatkan pada bulan Februari 2017.

Apa Kesannya Kepada Rakyat Marhaen?

Untuk itu, jom kita ikuti coretan Tuan Izzuddin Yussof untuk mendapatkan penerangan lanjut.

Saham jatuh, so what..?

Beberapa hari ni kita asyik didedahkan dengan berita saham Malaysia jatuh terus menerus.

Tapi persoalannya….

Apa kaitan saham dengan rakyat marhaen? Bukan majoriti rakyat main saham pun?

Kesannya banyak. Malahan mungkin perlu diingatkan. Dua krisis ekonomi dunia pada tahun 1998 dan 2008, yang menjadikan ramai orang kehilangan kerja, harga barang naik mendadak, malahan ada yang membunuh diri….

Dipanggil ‘Financial Crisis’

Bukan ‘Economic Crisis’

Kenapa? Sebab krisis itu bermula di financial market. Di stock market. Di FX market. Di debt market. Di derivatives market

Tempat yang rakyat marhaen tak ada kaitan dengannya. Tetapi tempiasnya sehingga ada yang hidup merana.

Jadi apa kaitan pasaran kewangan dengan kita?

1. Nilai Ringgit

Bila pasaran kewangan (saham dan bon) satu-satu negara jatuh, maka akan jatuh sekalilah nilai matawang negara tersebut

Dan apa berlaku bila nilai Ringgit jatuh? Barangan import akan menjadi semakin mahal.

Ianya tidak menjadi masalah untuk negara yang tidak bergantung kepada import. Tetapi untuk negara seperti Malaysia, kejatuhan nilai Ringgit sentiasa memberikan tekanan terhadap harga makanan

Kenapa? Sebab again majoriti makanan kita diimport. Tidak kiralah beras, kambing, ikan, dan segala buah-buahan seperti anggur, oren dan sebagainya

Barang elektronik kita juga diimport. Nak melancong pun jadi semakin mahal.

Dan of course pinjaman syarikat dan kerajaan dalam foreign currency akan meningkat mendadak.

Maka tidak kiralah anda orang miskin atau kaya mahupun kerajaan. Kejatuhan Ringgit akan dirasai.

Walaupun pada masa sama ianya bagus untuk businessman tempatan yang tidak bergantung pada import.

2. Sukar Mendapat Pinjaman Dengan Bank

Bank ada minimum ‘capital’ yang mereka perlukan. Dan majoriti duit Bank yang ‘tidak digunakan’ dilaburkan di dalam bond market.

Ada dua kesan apabila bond market crash. Pertama bank akan mengalami ‘kerugian’ di dalam pelaburan mereka. Ini menjadikan duit yang diorang boleh ‘spend’ untuk bagi pinjam kepada orang yang meminjam akan berkurangan.

Kedua, mereka akan mempunyai insentif yang lebih rendah untuk bagi pinjam kepada rakyat marhaen.

Katakanlah MGS 3-year punya yield (interest rate) pun naik sampai lebih 4%. Bank akan lebih tertarik untuk labur je duit mereka di dalam MGS berbanding bagi pinjam kepada orang yang nak beli kereta atau rumah.

3. Interest Rate Yang Lebih Mahal

Pada umumnya interest rate pinjaman kereta dan rumah memang bergantung kepada OPR yang ditentukan oleh BNM.

Tetapi ada faktor lain yang juga akan bagi kesan kepada interest rate yang dikenakan untuk pinjaman kereta dan rumah

Iaitu liquidity.

Pada tahun 2009-2013… Berlakunya peningkatan liquidity dalam pasaran kewangan yang sangat banyak hasil daripada kemasukan duit oleh pelabur asing. Ini sekaligus menjadikan bank turut merendahkan kadar interest rate pinjaman, dan sangat terkejar-kejar untuk memberikan pinjaman sebab duit yang sangat ‘banyak’

Maka apa akan terjadi bila sebaliknya berlaku? Bank akan mempunyai duit yang ‘sedikit’. Maka mereka akan mengenakan lebih interest rate untuk setiap pinjaman yang diberikan.

Sebab money supply tu dah jatuh. Kerana keluarnya duit dari Malaysia.

4. Pekerja Dunia Kewangan Kehilangan Kerja

Bila bank tak ada duit. Bila labur dalam stock market tak menguntungkan. Bila semua pihak menjauhi pasaran kewangan

Itulah saatnya pekerja bank akan ramai dibuang. Yang baru grad pula tak akan dapat kerja.

5. Tergoleknya Ekonomi

Maka apa jadi bila harga barang naik dan orang kurang membeli? Bank kurang memberi pinjaman? Interest rate untuk pinjaman pula menjadi mahal? Pekerja dunia kewangan banyak yang kehilangan kerja? Individu yang melabur mengalami kerugian besar. Orang nak beli kereta tak dapat beli. Nak beli rumah tak dapat beli. Nak bukak perniagaan pun tak ada yang nak bagi pinjaman. Nak beli makanan pun silap-silap ada yang tidak mampu

Maka itulah permulaan ekonomi pun akan mula tergolek. Kadar pengangguran juga akan meningkat. It will be like a domino effect.

6. Tersungkurnya Harga Minyak

Harga minyak sentiasa bergantung kepada demand dan supply. Dan di saat berlakunya pergolekan ekonomi di seluruh dunia hasil daripada krisis kewangan, maka permintaan untuk minyak akan turut tergolek, lantas menjadikan harga minyak tersungkur

Ketika Asian Financial Crisis 1998, harga minyak jatuh sehingga serendah USD10 per barrel

Apa akan jadi kepada kerajaan kalau harga minyak tersungkur sedangkan kita sudah mansuhkan GST? Sekolah punya peruntukan akan di potong. Ubat di hospital akan dipotong. Cikgu dan doktor yang baru grad tak akan dapat tempat kerja. Yang sudah berkerja dalam sektor kerajaan pun berkemungkinan gaji akan dipotong.

Jadi… Nampak ke?

Ekonomi zaman sekarang memang terbahagi kepada dua:

  • Real Economy
  • Financial Market

Tapi kedua-duanya sudah integrasi. Yang mana kalau tersungkur satu, pasti akan tersungkur juga yang satu lagi.

Dan kena tahu juga yang financial market itu biasanya jatuh atas jangkaan Real Economy akan jatuh. Bukan dia suka-suka tersungkur.

Dan sekarang ni ada 5 faktor yang menjadikan stock market, bond market dan Ringgit jatuh:

1) Risiko trade war (ini utama sekarang ni)
2) Federal Reserves berkemungkinan menaikkan interest rate lebih laju
3) Kerajaan sendiri mengatakan ekonomi Malaysia berisiko bankrap
4) Tidak ada perancangan ekonomi mahupun fiskal yang jelas sehingga sekarang
5) Pemansuhan projek-projek mega sehinggakan pekerja syarikat-syarikat GLC ini sendiri sudah bersedia dengan risiko dibuang kerja (sebab dah tak ada project)

Sumber: FB Izzuddin Yussof

Sejarah Mungkin Berulang

Tahun 1997 kita ada Krisis Kewangan Asia dan tahun 2008 pula kita ada Krisis Kewangan Global. Seolah-olah kita akan berdepan dengan satu krisis yang dahsyat setiap 10 tahun.

Adakah tahun 2018 akan ada lagi satu krisis? Krisis China-Amerika Syarikat?

Iklan

Lima Perkara Penting Yang Bakal Menggerakkan Pasaran Global Minggu Ini (13–17 April 2020)

Pasaran saham global keseluruhannya ditutup positif pada akhir dagangan minggu lalu dengan kebanyakan indeks utama dunia hanya dibuka sehingga hari Khamis (9 April 2020) sempena cuti umum ‘Good Friday’. Pasaran saham Wall Street berakhir positif dengan S&P 500 merekodkan kenaikan tertinggi mingguan sejak tahun 1974.

Prestasi positif di Bursa Saham New York (NYSE) dipacu oleh satu lagi rangsangan yang diumumkan oleh Federal Reserve (The Fed) bagi menyerap impak buruk penularan Covid-19 di Amerika Syarikat (AS).

Indeks S&P 500 yang terdiri daripada 500 buah syarikat besar di Amerika menokok 1.45% sekaligus megumpul 12.1% kenaikan sepanjang minggu lalu. Dow Jones Industrial Average (DJIA) naik sebanyak 1.22%, manakala Nasdaq ditutup 0.77% lebih tinggi.

Dalam pengumumannya pada Khamis (9 April 2020) lepas, The Fed iaitu bank pusat Amerika Syarikat akan menyuntik US$2.3 trilion ke dalam ekonomi bagi membantu kerajaan tempatan dan syarikat yang berhadapan masalah kewangan disebabkan koronavirus.

Hal ini diumumkan selepas negara itu mencatat tambahan jumlah pengangguran sebanyak 6.6 juta orang pada minggu berakhir 4 April 2020. Bacaan terbaru ini membawa jumlah tuntutan faedah pengangguran kepada 16.8 juta dalam tempoh tiga minggu.

Pasaran saham global khususnya Wall Street membuat kenaikan yang meyakinkan sejak dua minggu lepas dipacu oleh tiga catalyst utama iaitu, tren penurunan kes Covid-19, rangsangan ekonomi dan pemotongan bekalan oleh OPEC.

Anggaran terbaru yang dibuat oleh pakar perubatan Amerika Syarikat mengunjurkan hanya 60,000 kematian yang mungkin dicatatkan negara itu. Jumlah ini lebih rendah daripada ramalan 100,000 hingga 200,000 yang diramalkan oleh pentadbiran White House. Selain itu, data jumlah kes harian yang dikumpulkan oleh Universiti John Hopkins juga menunjukkan tren penurunan.

Selain daripada rangsangan monetari yang diumumkan oleh The Fed, rangsangan fiskal kerajaan AS juga telah diumumkan pada 27 Mac dengan US$2 trilion ‘Helicopter Money’ akan disalurkan kepada rakyat negara itu. Gabungan rangsangan monetari dan fiskal ini sedikit sebanyak meyakinkan pelabur global khususnya di Amerika Syarikat.

Akhir sekali, pasaran pada minggu lalu juga dipacu oleh kestabilan dalam pasaran minyak mentah selepas negara-negara pengeluar OPEC dan Russia secara tidak rasmi bersetuju untuk memotong 10 juta tong bekalan sehari bermula pada bulan Jun.

Berikut adalah lima catalyst utama yang akan menjadi perhatian pelabur sepanjang minggu ini.

1. Unjuran Ekonomi Oleh International Monetary Fund (IMF)

Kita bakal melihat gambaran ekonomi secara keseluruhan pada Selasa (14 April 2020) di mana IMF akan bermesyuarat secara maya dan seterusnya membentangkan unjuran ekonomi tentang realiti yang dihadapi masyarakat dunia pada hari ini. Hakikat yang kita sedia maklum adalah perdagangan dunia sudah pun terhenti dengan pengangguran yang kian memuncak di seluruh dunia.

Apa yang dapat dijangkakan daripada IMF adalah unjuran pertumbuhan ekonomi yang begitu rendah berbanding sebelum ini ekoran perintah kawalan pergerakan oleh kebanyakan negara di dunia.

Pengarah urusan IMF, Kristalina Georgieva pada minggu lalu berkata pandemik Covid-19 akan menyebabkan pertumbuhan ekonomi yang begitu negatif pada tahun 2020; lebih buruk daripada kemelesetan yang pernah berlaku sejak ‘The Great Depression’ tahun 1930.

2. Perkembangan Penularan Covid-19

Tren data Covid-19 yang dicatatkan pada minggu lalu menunjukkan tanda-tanda positif sekaligus telah menolak harga aset-aset berisiko lebih tinggi. Tempoh minggu lalu menunjukkan tambahan kes yang lebih perlahan berbanding tempoh sama pada minggu sebelum itu. Keadaan ini secara tidak langsung telah memperbaiki sentimen pelabur sepanjang minggu lalu.

Sehingga hari ini, Amerika Syarikat kekal di tangga pertama dengan jumlah kes terbanyak, manakala Sepanyol di tangga kedua, Itali ketiga, seterusnya Perancis, Jerman, UK dan China kini di tangga ketujuh dari segi catatan kes positif.

Walaubagaimanapun, pasaran akan terus berhati-hati ekoran masih banyak ketidakpastian tentang virus ini. Tren penularan koronavirus akan terus diperhatikan oleh pelabur kerana ia adalah catalyst utama kepada pergerakan pasaran dan penentu pertumbuhan ekonomi di masa hadapan.

Jika penularannya dapat dibendung dan terus menunjukkan tren penurunan khususnya di Amerika dan Eropah, maka keyakinan pelabur dapat dikembalikan sekaligus dapat memulihkan ekonomi global secara keseluruhan.

3. Laporan Data Ekonomi Penting

Data tuntutan faedah pengangguran di Amerika Syarikat sekali lagi menjadi perhatian pada minggu ini dengan ramalan 5 juta orang memfailkan insurans pengangguran. Tumpuan juga akan terarah kepada data jualan runcit negara itu yang akan diumumkan pada hari Rabu (15 April). Data ini penting bagi melihat tren pembelian yang dibuat oleh rakyat di negara itu.

Australia pada hari Khamis (16 April 2020) akan mengeluarkan data pekerjaannya yang bakal memperlihatkan kejatuhan mendadak dalam pasaran pekerjaan dengan kehilangan 30,000 pekerjaan pada bulan lalu.

Pada Jumaat (17 April 2020), China akan mengeluarkan data-data penting yang bakal memberi gambaran sama kepada enjin pertumbuhan ekonomi dunia itu. Antara data penting yang akan dikeluarkan adalah, pertumbuhan ekonomi pada suku pertama, data jualan runcit, pengeluaran industri dan pelaburan aset tetap.

Kesemua data ini akan memberi gambaran penuh tentang keadaan ekonomi China ketika tempoh buruk penularan koronavirus beberapa bulan lepas di negara itu.

4. Pemotongan Bekalan Minyak Mentah Dunia

Harga minyak mentah bergerak tidak menentu di mana pada mulanya melonjak 12% pada awal dagangan minggu lalu dan kemudiannya jatuh 9% sebelum naik semula sebelum pasaran ditutup.

Negara pengeluar minyak OPEC dan sekutunya secara tidak rasmi bersetuju untuk memotong 10 juta tong bekalan sehari bermula pada Jun yang mana hanya menutupi 30% daripada kehilangan permintaan disebabkan koronavirus.

Oleh itu, penganalisa berpendapat pemotongan sebanyak 20 juta tong sehari lebih relevan dalam mengimbangi permintaan yang merudum sejak awal tahun ini.

Penanda aras West Texas Intermediate (WTI) ditutup pada harga US$22.76 setong pada Jumaat di mana ia merekodkan kejatuhan 20% pada minggu lalu. Manakala Brent-oil yang didagangkan di London ditutup pada harga US$31.48 setong dengan penurunan 8% pada minggu tersebut.

5. Laporan Pendapatan Syarikat di Wall Street

Pastinya pendapatan syarikat-syarikat terkesan dengan penularan Covid-19 sepanjang tempoh suku pertama tahun 2020. Banyak perniagaan yang ditutup khususnya kedai makan, sektor peruncitan, perhotelan, dan syarikat penerbangan komersil.

Daripada perspektif pasaran, bulan April setakat ini menunjukkan kebangkitan semula pasaran saham selepas mencecah paras terendah pada Mac. Hal ini berikutan harapan bahawa jmlah kematian yang lebih rendah daripada jangkaan sebelum ini.

Walaubagaimanapun, indeks S&P 500 masih dijangka akan merekodkan kejatuhan 10% berbanding tempoh sama tahun lalu. Penganalisa juga mengunjurkan indeks itu akan merekodkan kejatuhan 20% pada suku kedua.

Kebanyakan syarikat awal yang akan membuat laporan adalah sektor perbankan terdiri daripada JPMorgan Chase, Wells Fargo, Bank of America dan CitiGroup. Kesemuanya dijangka merekodkan penurunan pendapatan per saham berbanding tempoh yang sama bagi tahun 2019.

Sumber Rujukan:

Ditulis oleh Rolandshah Hussin, seorang pelabur runcit dalam pasaran kewangan. Beliau adalah graduan dari Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran, Universiti Malaya dan kini berkhidmat di sebuah syarikat yang berpangkalan di China.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!