Cara Melabur Seperti Phil Fisher, The Sherlock Holmes of Investing

Sebelum ini kami ada ceritakan kisah Phil Fisher: The Sherlock Holmes Of Investing. Beliau juga merupakan The Father Of Growth Investing, di mana Warren Buffett telah menjadikan beliau sebagai salah satu inspirasi dalam pelaburan.

Menurut Phil Fisher terdapat 3 elemen utama yang digunapakai oleh beliau ketika menjalankan aktiviti pelaburan:

  1. Pengumpulan maklumat
  2. Menilai maklumat yang telah terkumpul
  3. Mengambil tindakan

1. Pengumpulan Maklumat

Phil Fisher juga membaca penerbitan majalah kewangan, seperti Forbes, Fortune, Barron’s, dan The Wall Street Journal. Namun begitu, beliau lebih cenderung untuk mendapatkan maklumat utama pelaburannya, melalui bual bicara, dengan pelabur profesional dan orang-orang yang terlibat dalam perniagaan tersebut.

Beliau turut mengkaji laporan syarikat dan laporan penyelidikan saham yang telah disediakan.

Bagi pelabur biasa, kita boleh mendapatkan laporan syarikat dengan menghubungi jabatan perhubungan pelabur (firm’s investor relations department) atau melawat laman web syarikat tersebut secara langsung.  Nama pelanggan utama, pesaing, dan pembekal syarikat boleh ditentukan menerusi penyelidikan yang kita jalankan.

Contohnya website www.galegroup.com menjual pangkalan data seperti Infotrac, yang boleh digunakan untuk penyelidikan syarikat dan eksekutif yang menjalankannya. Pangkalan data ini mengandungi ringkasan artikel semasa dan masa lalu daripada majalah perniagaan, akhbar, jurnal perdagangan industri, laporan pelaburan dan banyak lagi.

2. Menilai Maklumat Yang Telah Dikumpul

Bagi menilai sejauh mana syarikat tersebut menepati kriteria-kriteria yang Phil Fisher inginkan, berikut merupakan senarai soalan-soalan yang akan ditanya:

• Adakah syarikat tersebut mempunyai CEO yang cemerlang dan pasukan pengurusan yang kuat?

• Adakah eksekutif syarikat tersebut jujur dan telus, dalam melaporkan masalah serta berita perniagaan kepada para pemegang saham?

• Adakah eksekutif syarikat tersebut, mempunyai rekod pencapaian dalam dasar polisi syarikat dan produk yang inovatif?

• Adakah syarikat tersebut mempunyai komitmen jangka panjang, untuk menghasilkan produk yang bernilai tinggi kepada pelanggan?

• Adakah syarikat tersebut mengekalkan hubungan cemerlang antara pelanggan dan pekerja?

• Adakah syarikat tersebut mempunyai kelebihan daya saing dan keupayaan untuk menghadapi perubahan?

• Adakah perniagaan tersebut berjalan lancar dengan keuntungan yang mampan dan meningkatkan jualan dan pendapatan dari masa ke semasa?

• Adakah saham terjual pada harga yang berpatutan berbanding potensi pendapatan jangka panjang dan harga saham masa hadapan?

Berdasarkan kajian pada tahun 1997 yang dilakukan oleh Profesor Sarah Mavrinac dan Tony Siesfeld, berikut merupakan langkah-langkah yang penting dalam melakukan penilaian dan analisa sesebuah syarikat secara menyeluruh:

• Pelaksanaan strategi korporat.

• Kredibiliti dan pengalaman dalam pengurusan.

• Kejujuran pihak pengurusan.

• Inovasi.

• Keupayaan syarikat untuk menarik dan mengekalkan orang berbakat.

• Kualiti produk yang diterima baik oleh pelanggan.

• Kepuasan pelanggan.

• Imej jenama produk mereka.

• Kualiti ketahanan Produk mereka.

• Masa dan kecekapan pembangunan produk baru.

• Kekuatan pemasaran dan pengiklanan.

Percayakah anda, kajian menyeluruh mereka telah pun digunapakai terlebih dahulu oleh Phil Fisher sekitar 80 tahun sebelum kajian mereka dipamerkan?

Bagi Fisher, adalah sangat penting untuk sesebuah syarikat dipimpin oleh pengurus yang berkaliber tinggi dan mempunyai penggunaan teknologi yang sangat baik. Ini kerana produk boleh menjadi usang dan persaingan adalah tinggi, lebih baik mempertimbangkan faktor untuk produk tersebut boleh berkembang.

Risiko teknologi perniagaan yang digunapakai oleh sesebuah syarikat, selalu dibahaskan semasa pembentangan laporan syarikat tersebut. Di dalam teknologi terkandung masalah lain seperti masalah tarikh luput dan kesulitan masalah yang lain.

Syarikat juga mungkin mengalami masalah kesukaran menarik dan mengekalkan kakitangan teknikal pemasaran dan pengurusan syarikat, kerana persaingan dan penggunaan teknologi yang semakin meningkat. Inovasi sering dikaitkan dengan penghasilan produk atau perkhidmatan yang unik, dan dianggap mempunyai nilai yang lebih tinggi daripada produk pesaing.

Syarikat perlu menitikberatkan dan melakukan penambahbaikan terhadap struktur organisasi, penggunaan teknologi baru untuk meluaskan produktiviti, dasar berkaitan dengan perkhidmatan pelanggan, faedah pekerja atau latihan, dan usahasama.

Bagi memberi gambaran asal bagaimana cemerlangnya Phil Fisher dalam menganalisa sesebuah perniagaan syarikat, ini adalah kisah ringkas beliau ketika menjalankan aktiviti pelaburannya.

Phil Fisher telah membeli saham Texas Instruments pada harga $14 seunit sebanyak 1,749.6 unit. Kemudiannya beliau telah menjual saham tersebut ketika berada di paras harga $93 dan telah mendapat keuntungan sebanyak $162,712.

3. Mengambil Tindakan

Yang terakhir sekali, barulah kita membuat keputusan dan mengambil tindakan untuk membeli atau menjual sesuatu saham tersebut.

Asyik kaji, kumpul maklumat dan menilai maklumat tersebut – tapi tak berani untuk membuat tindakan pun susah juga. Kalau dah yakin dengan kajian kita tetapi takdir tidak menyebelahi kita, anggaplah kita tiada rezeki.

Yang penting kita cuba lagi dan lagi, kejayaan pasti jadi milik kita juga satu hari nanti.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2024

Bulan Jun 2024 menyaksikan sedikit penurunan dalam indeks FBM KLCI. 

Setelah peningkatan yang mendadak pada bulan Mei 2024, bulan Jun tidak berjaya meneruskan kenaikan tersebut.

Indeks FBM KLCI

Sumber: Trading View

Indeks FBM KLCI pula susut sebanyak 0.37% pada bulan Jun 2024. KLCI dibuka pada 1595.94 pada awal bulan dan ditutup pada 1590.09 pada hari terakhir dagangan bulan Jun 2024.

Senarai Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2024

1. Seni Jaya Corporation Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Saham patuh syariah paling rugi Jun 2024 adalah Seni Jaya Corporation Berhad yang susut sebanyak 18.75%. Jika dikaji dari sudut fundamental, Seni Jaya mengalami kerugian pada suku terkini sebanyak RM1.7 juta. Sebelum ini, Seni Jaya agak konsisten mencatatkan keuntungan bagi setiap suku tahunan.

2. Reneuco Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kedua, Reneuco Berhad susut 15.79% dari pembukaannya pada awal bulan Jun 2024. Reneuco Berhad ditutup pada RM0.08. 

3. Eversendai Corporation Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Eversendai pula jatuh dari RM0.625 kepada RM0.53 atau 15.20% dalam tempoh sebulan. Setelah membuat kenaikan yang banyak pada bulan Mei 2024, pelabur mungkin sudah mula mengambil keuntungan pada bulan berikutnya.

4. MST Golf Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

MST Golf juga dilihat membuat downtrend yang kuat sejak pertengahan bulan Mei sehingga akhir bulan Jun 2024. MST Golf jatuh sebanyak RM0.055 atau 15.07% sepanjang Jun 2024.

5. Master Tec Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Saham yang baru disenaraikan tahun ini, Master Tec membuat penurunan sebanyak 13.97% namun masih kekal berada di atas RM1.

6. FSBM Holdings Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

FSBM Holdings di tempat keenam dibuka pada harga RM0.375 pada awal Jun dan ditutup pada 0.325 pada akhir Jun. Penurunan ini menyebabkan FSBM kehilangan 13.33%.

7. Omesti Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Omesti Berhad juga susut 13.33% pada Jun 2024. Omesti hanya turun sebanyak 2 sen namun kerana harganya yang murah, ia telah menyebabkan perubahan harganya menjadi sebanyak 13.33%.

8. Microlink Solutions Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Microlink Solutions turut mengalami kejatuhan iaitu sebanyak 11.11%. 

9. HHRG Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kedua terakhir dari senarai ini, HHRG Berhad telah susut sebanyak 10.26% pada bulan Jun 2024.

10. KJTS Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Melengkapi senarai ini ialah KJTS Group Berhad yang mana ia telah kehilangan 8.57% daripada harganya pada awal bulan Jun.

Kesimpulan

Adakah anda memiliki saham-saham di atas pada bulan Jun dan juga mengalami kerugian? Jangan risau, dalam pelaburan saham, rugi adalah sesuatu yang pasti. Perkara yang penting adalah anda perlu tahu bagaimana untuk meminimumkan kerugian dan mencari keuntungan dari saham yang lain lagi.

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Insya-Allah berbaloi……