Cara Melabur Seperti Phil Fisher, The Sherlock Holmes of Investing

Sebelum ini kami ada ceritakan kisah Phil Fisher: The Sherlock Holmes Of Investing. Beliau juga merupakan The Father Of Growth Investing, di mana Warren Buffett telah menjadikan beliau sebagai salah satu inspirasi dalam pelaburan.

Menurut Phil Fisher terdapat 3 elemen utama yang digunapakai oleh beliau ketika menjalankan aktiviti pelaburan:

  1. Pengumpulan maklumat
  2. Menilai maklumat yang telah terkumpul
  3. Mengambil tindakan

1. Pengumpulan Maklumat

Phil Fisher juga membaca penerbitan majalah kewangan, seperti Forbes, Fortune, Barron’s, dan The Wall Street Journal. Namun begitu, beliau lebih cenderung untuk mendapatkan maklumat utama pelaburannya, melalui bual bicara, dengan pelabur profesional dan orang-orang yang terlibat dalam perniagaan tersebut.

Beliau turut mengkaji laporan syarikat dan laporan penyelidikan saham yang telah disediakan.

Bagi pelabur biasa, kita boleh mendapatkan laporan syarikat dengan menghubungi jabatan perhubungan pelabur (firm’s investor relations department) atau melawat laman web syarikat tersebut secara langsung.  Nama pelanggan utama, pesaing, dan pembekal syarikat boleh ditentukan menerusi penyelidikan yang kita jalankan.

Contohnya website www.galegroup.com menjual pangkalan data seperti Infotrac, yang boleh digunakan untuk penyelidikan syarikat dan eksekutif yang menjalankannya. Pangkalan data ini mengandungi ringkasan artikel semasa dan masa lalu daripada majalah perniagaan, akhbar, jurnal perdagangan industri, laporan pelaburan dan banyak lagi.

2. Menilai Maklumat Yang Telah Dikumpul

Bagi menilai sejauh mana syarikat tersebut menepati kriteria-kriteria yang Phil Fisher inginkan, berikut merupakan senarai soalan-soalan yang akan ditanya:

• Adakah syarikat tersebut mempunyai CEO yang cemerlang dan pasukan pengurusan yang kuat?

• Adakah eksekutif syarikat tersebut jujur dan telus, dalam melaporkan masalah serta berita perniagaan kepada para pemegang saham?

• Adakah eksekutif syarikat tersebut, mempunyai rekod pencapaian dalam dasar polisi syarikat dan produk yang inovatif?

• Adakah syarikat tersebut mempunyai komitmen jangka panjang, untuk menghasilkan produk yang bernilai tinggi kepada pelanggan?

• Adakah syarikat tersebut mengekalkan hubungan cemerlang antara pelanggan dan pekerja?

• Adakah syarikat tersebut mempunyai kelebihan daya saing dan keupayaan untuk menghadapi perubahan?

• Adakah perniagaan tersebut berjalan lancar dengan keuntungan yang mampan dan meningkatkan jualan dan pendapatan dari masa ke semasa?

• Adakah saham terjual pada harga yang berpatutan berbanding potensi pendapatan jangka panjang dan harga saham masa hadapan?

Berdasarkan kajian pada tahun 1997 yang dilakukan oleh Profesor Sarah Mavrinac dan Tony Siesfeld, berikut merupakan langkah-langkah yang penting dalam melakukan penilaian dan analisa sesebuah syarikat secara menyeluruh:

• Pelaksanaan strategi korporat.

• Kredibiliti dan pengalaman dalam pengurusan.

• Kejujuran pihak pengurusan.

• Inovasi.

• Keupayaan syarikat untuk menarik dan mengekalkan orang berbakat.

• Kualiti produk yang diterima baik oleh pelanggan.

• Kepuasan pelanggan.

• Imej jenama produk mereka.

• Kualiti ketahanan Produk mereka.

• Masa dan kecekapan pembangunan produk baru.

• Kekuatan pemasaran dan pengiklanan.

Percayakah anda, kajian menyeluruh mereka telah pun digunapakai terlebih dahulu oleh Phil Fisher sekitar 80 tahun sebelum kajian mereka dipamerkan?

Bagi Fisher, adalah sangat penting untuk sesebuah syarikat dipimpin oleh pengurus yang berkaliber tinggi dan mempunyai penggunaan teknologi yang sangat baik. Ini kerana produk boleh menjadi usang dan persaingan adalah tinggi, lebih baik mempertimbangkan faktor untuk produk tersebut boleh berkembang.

Risiko teknologi perniagaan yang digunapakai oleh sesebuah syarikat, selalu dibahaskan semasa pembentangan laporan syarikat tersebut. Di dalam teknologi terkandung masalah lain seperti masalah tarikh luput dan kesulitan masalah yang lain.

Syarikat juga mungkin mengalami masalah kesukaran menarik dan mengekalkan kakitangan teknikal pemasaran dan pengurusan syarikat, kerana persaingan dan penggunaan teknologi yang semakin meningkat. Inovasi sering dikaitkan dengan penghasilan produk atau perkhidmatan yang unik, dan dianggap mempunyai nilai yang lebih tinggi daripada produk pesaing.

Syarikat perlu menitikberatkan dan melakukan penambahbaikan terhadap struktur organisasi, penggunaan teknologi baru untuk meluaskan produktiviti, dasar berkaitan dengan perkhidmatan pelanggan, faedah pekerja atau latihan, dan usahasama.

Bagi memberi gambaran asal bagaimana cemerlangnya Phil Fisher dalam menganalisa sesebuah perniagaan syarikat, ini adalah kisah ringkas beliau ketika menjalankan aktiviti pelaburannya.

Phil Fisher telah membeli saham Texas Instruments pada harga $14 seunit sebanyak 1,749.6 unit. Kemudiannya beliau telah menjual saham tersebut ketika berada di paras harga $93 dan telah mendapat keuntungan sebanyak $162,712.

3. Mengambil Tindakan

Yang terakhir sekali, barulah kita membuat keputusan dan mengambil tindakan untuk membeli atau menjual sesuatu saham tersebut.

Asyik kaji, kumpul maklumat dan menilai maklumat tersebut – tapi tak berani untuk membuat tindakan pun susah juga. Kalau dah yakin dengan kajian kita tetapi takdir tidak menyebelahi kita, anggaplah kita tiada rezeki.

Yang penting kita cuba lagi dan lagi, kejayaan pasti jadi milik kita juga satu hari nanti.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

3 Perkara Asas Kena Tahu Sebelum Nak Melabur Saham

Pelaburan saham adalah satu pelaburan yang boleh memberikan pulangan yang berlipat ganda. Biasa dengar 10 peratus keuntungan setahun dah banyak, tapi dalam saham 10 peratus keuntungan sehari pun boleh.

Baca: Untung RM1 Juta Dalam Masa Setahun Lebih Dalam Saham

Tapi bila boleh untung banyak, rugi banyak pun boleh. Jadi sebelum terlibat dalam pelaburan saham, kita perlu membuat persediaan rapi supaya dapat mengaut keuntungan dan meminimakan kerugian.

Selaku pelabur baru, ada tiga perkara yang kita kena tahu dahulu:

1. Apa Itu Saham?

Ramai orang samakan saham dengan judi atau skim cepat kaya. Ada yang kata pelaburan saham bergantung pada nasib semata-mata. Sebab itu kita perlu tahu apa itu saham.

Biasa dengar IPO? Itulah asalnya sesebuah saham. Sesebuah syarikat yang ingin menerbitkan IPO perlu mendapatkan kelulusan dari Suruhanjaya Sekuriti sebelum dilaksanakan.

Apa pulak tujuan IPO? Syarikat menerbitkan IPO untuk mendapatkan suntikan modal sama ada bertujuan untuk mengembangkan perniagaan atau membayar hutang.

Semua ini kita boleh baca dalam prospektus sesebuah syarikat yang ingin menerbitkan IPO tersebut.

Macam mana nak dapat untung dari saham?

Kita boleh mendapatkan untung melalui dua cara iaitu dengan kaedah dividen atau membeli pada harga yang rendah dan menjual semula pada harga yang tinggi (capital gain).

Baca: Untung Melabur Saham Kira Macam Mana?

Kredit Gambar: FB Tuan Haji Mohd Asri

2. Kenapa Beli Saham?

Bila dah faham berkenaan saham, bermulalah proses pemilihan saham. Nak beli saham ni ada tekniknya, bukan pakai beli jer tanpa sebarang kajian.

Proses belian ini tak semestinya dibuat hari-hari, kita hanya perlu masuk market bila ada peluang. Kalau beli saham hanya bersandarkan nasib, ini akan menjerumuskan kita dalam risiko kerugian.

Sebab itu kita selalu dengar berkenaan analisis fundamental dan analisis teknikal.

Analisis fundamental adalah kajian berkenaan prestasi syarikat dan potensi untuk berkembang di masa hadapan. Antara perkara yang kita perlu tahu adalah ROE, dividen yield, EPS, price book per value, market cap, dan lain-lain lagi.

Semua ini dah disediakan, tak perlu hafal formula, yang penting tahu macam mana nak baca.

Analisis teknikal pula kita membaca carta berdasarkan pergerakan harga pada masa lalu. Kita perlu tahu asas membaca candlestick, jika harga open tinggi dari harga close, bagaimana bentuk candlestick, jika harga close sama dengan paras harga tertinggi pada hari tersebut, bagaimana pulak bentuknya.

Jangan lupa belajar indicator seperti MACD, Boilinger Band, RSI, dan lain-lain indicator yang bersesuaian. Selepas buat dua analisis ini, kaitkan dengan sentimen pasaran.

Sebagai contoh, jika sekarang kerajaan mengutamakan teknologi solar, saham sektor ini mempunyai masa depan yang cerah dan dapat menaikkan nilai sesebuah saham tersebut.

3. Bagaimana Nak Beli Dan Jual Saham?

Perkara terakhir yang kita perlu tahu, dah tentu bagaimana nak beli dan jual saham. Jangan nanti dah tahu nak beli saham apa, tapi nak tekan buy pun tak pandai.

Kalau masih kurang pasti, boleh search di youtube, banyak tutorial yang disediakan.

Atau kalau susah sangat, hubungi remisier atau dealer masing-masing. Mereka sentiasa bersedia nak bantu.

Jangan tak tahu, kita boleh buat analisis fundamental dan analisis teknikal melalui trading platform masing-masing.

Tinggal belajar macam mana nak guna saja. Semua dah ada depan mata.

Secara asasnya, inilah tiga perkara yang kita perlu tahu selaku pelabur baru. Ingat! Untung rugi adalah perkara biasa dalam pelaburan saham.

Jika kita bukan seorang yang sanggup hadapi risiko kerugian, mungkin kita tidak sesuai dalam pelaburan saham.

Ditulis Oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Boleh dihubungi melalui emel [email protected]
Perunding Takaful, Hartanah, dan Pelabur Runcit di Pasaran Bursa Malaysia

Belajar dan Terus Belajar!

Ada banyak video YouTube dan ebook yang ajar teknik-teknik asas untuk buat duit di pasaran saham.

Buku pun banyak boleh dibeli secara online. 

Alhamdulillah buku Malaysia Melabur Saham telah terbit. Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat dalam pelaburan saham tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Buku Malaysia Melabur Saham

Kenapa Kena Beli Buku Ini?

  • Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.
  • Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?
  • Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.
  • Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.
  • Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.
This image has an empty alt attribute; its file name is 210115-MMS-Isi-Kandungan-1200x800-ONPAY-700x467.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is 210106-MMS-Isi-Kandungan-1200x800-ONPAYpg3-2-700x467.png

Testimoni

“Buku ini memang sangat membantu bagi mereka yang nak mulakan langkah pertama dalam pelaburan saham”- TUAN HAJI MOHD ASRI AHMAD (MSTA,CFTe), Master Trainer Asri Ahmad Academy, Bursa Marketplace Social Influencer of the Year 2018

“Dalam dunia pelaburan saham ni banyak cabangnya, dengan membaca buku ini anda tahu nak mula”- TUAN HAJI ZAINAL ARIFFIN OSMAN (MSTA, CFTe, IFTA, UKSTA, MATA), Certified Technical Analyst, Senior Vice President Inter-Pacific Securities

“Dengan membaca buku ini, ianya dapat membantu kita agar tak tersalah langkah dalam melabur saham”- TUAN NAZARRY ROSLI (CCFT, CFP, MSTA, CFTe), Presiden Persatuan Remisier Bumiputera Malaysia (PRIBUMI)

Buku Malaysia Melabur Saham kini dibuka untuk jualan. Tempah sekarang sebab masih ada harga istimewa -> Buku Malaysia Melabur Saham

Terima kasih lagi sekali kepada semua followers kami, semoga kita menjadi pelabur yang kaya dan berjaya.

Iklan

Majalah Labur