Ini 4 Tumpuan Utama Pasaran Global Minggu Ini (9–13 Disember 2019)

Pasaran Wall Street pada akhir dagangan minggu lalu ditutup lebih tinggi dipacu oleh kukuhnya data pekerjaan di Amerika Syarikat (AS). Keyakinan pelabur terhadap rundingan perdagangan Amerika Syarikat – China turut menjadi pemangkin kenaikan pasaran menjelang tarif baru pada 15 Disember, sekaligus meningkatkan citarasa pelabur terhadap risiko.

Ketiga-tiga indeks saham utama di Amerika Syarikat merekodkan kenaikan lebih daripada 0.9% di mana Nasdaq dan Dow Jones Industrial Average (DJIA) masing-masing mencatat kenaikan 1.00% dan 1.22%. S&P 500 pula ditutup 0.91% lebih tinggi berbanding sesi dagangan sebelum itu.

Tiga indeks utama ini berhadapan dengan tekanan sepanjang minggu lalu berikutan keadaan pasaran yang tidak menentu terutamanya pada empat sesi dagangan awal Isnin hingga Khamis. Ia adalah disebabkan perkembangan negatif berita tentang isu perdagangan dan juga data ekonomi AS yang kurang memberangsangkan.

Disebabkan hal ini, hanya indeks S&P 500 yang merekodkan kenaikan bersih sepanjang minggu lalu, manakala Dow Jones dan Nasdaq ditutup lebih rendah berbanding paras harga penutup pada minggu sebelum itu.

Ekonomi Amerika Syarikat pada bulan November menambah sebanyak 266,000 pekerjaan dalam sektor bukan perladangan (Non-Farm Payroll) iaitu kenaikan tertinggi dalam tempoh 10 bulan lepas. Dalam masa yang sama data kadar pengangguran juga berkurangan ke paras 3.5%. Ini menunjukkan keadaan semasa ekonomi yang kukuh di negara itu sekaligus memberikan keyakinan kepada perniagaan.

Data Non-Farm Payroll (NFP) inilah yang memangkin pengukuhan mendadak pasaran Wall Street pada akhir dagangan minggu lalu. Sebelum itu, pasaran tertekan disebabkan deretan data ekonomi Amerika Syarikat yang menunjukkan penguncupan aktiviti dalam sektor perkhidmatan dan pembuatan.

Pelabur-pelabur menolak nilai aset berisiko lebih tinggi dengan andaian bahawa ekonomi AS tidak lah hampir dengan kemelesetan seperti yang dibimbangi sebelum ini berikutan perang dagang antara dua kuasa besar ekonomi dunia. Dalam perkembangan baru, penasihat ekonomi Presiden Trump, Larry Kudlow mengatakan perjanjian fasa satu dengan China semakin hampir dicapai dan menyatakan kemajuan dalam rundingan.

Minggu ini beberapa pemangkin pasaran dijangka akan menolak pasaran ke paras yang lebih tinggi dengan dua bank pusat utama akan menetapkan dasar monetari masing-masing. Dalam masa yang sama pelabur juga akan terus memerhatikan perkembangan perang dagang menjelang tarif baru pada 15 Disember.

Berikut adalah empat catalyst utama yang bakal menjadi perhatian para pelabur sepanjang minggu ini.

1. Penetapan Dasar Monetari Federal Reserve

Tahun ini sahaja, Federal Reserve (The Fed) telah menurunkan kadar faedah sebanyak tiga kali berikutan kebimbangan bank pusat terhadap ekonomi global yang semakin perlahan. Namun, mesyuarat kali ini bank pusat dijangka akan mengekalkan kadar di paras semasa.

Tumpuan akan lebih terarah kepada komen-komen yang diberikan oleh Pengerusi Jerome Powell terutamanya dalam sesi soal-jawab bersama wartawan.

Walaupun kenyataan Powell sebelum ini menunjukkan ekonomi kekal kukuh, tetapi beberapa data pada minggu lalu memperlihatkan aktiviti ekonomi telah menguncup di Amerika Syarikat. Respon Powell terhadap data yang meleset pada minggu lalu dengan lonjakan data pekerjaan NFP akan menjadi perhatian pasaran pada Khamis pukul 3 pagi waktu Malaysia.

Di samping keputusan dasar, bank pusat juga akan mengeluarkan unjuran ekonomi di masa akan datang. Sudah tentu analisis ‘dot-plot’ akan menjadi perhatian utama dalam mesyuarat kali ini. Setakat ini pemotongan kadar faedah oleh bank pusat dinilai sebagai berkesan apabila data NFP minggu lalu merekodkan bacaan tertinggi sejak 10 bulan yang lalu.

2. Mesyuarat Pertama Christine Lagarde

Ini akan menjadi mesyuarat pertama Christine Lagarde membuat keputusan dasar monetari European Central Bank (ECB) selepas menggantikan Presiden terdahulu Mario Draghi. Setakat ini Lagarde dilihat seorang yang bersikap ‘dovish’ yang menyokong ‘Pelonggaran Kuantitatif’ dan kadar faedah rendah.

Untuk mesyuarat kali ini, pasaran tidak menjangkakan sebarang perubahan terhadap dasar monetari. Walaupun masih baru, Lagarde yang mempunyai pengalaman mengetuai International Monetary Fund (IMF) berhadapan dengan tekanan untuk memulihkan semula pertumbuhan ekonomi di Zon Eropah.

Setiap kata-kata Lagarde dalam sesi soal-jawab bersama wartawan akan diteliti terutamanya pendapat beliau tentang dasar yang bersesuaian. ECB akan mengeluarkan kenyataan selepas mesyuarat pada hari Khamis (12 Disember 2019) pukul 8.45 malam dan diikuti sidang media Lagarde pada pukul 9.30 malam.

3. Tarif Baru 15 Disember 2019

Amerika Syarikat dan China terus berusaha untuk mencapai perjanjian ‘fasa-pertama’ perdagangan yang mampu memulihkan semula situasi perang dagang yang telah berlangsung selama 17 bulan.

Ahad (15 Disember 2019) akan menjadi tarikh penting kerana tarif baru terhadap China akan dikuatkuasakan walaupun isu perang dagang telah menyebabkan penguncupan aktiviti ekonomi di Amerika Syarikat. Data pada minggu lau menunjukkan eksport China merosot untuk bulan keempat berturut-turut pada bulan November ditekan oleh perang perdagangan dengan AS.

Ramai yang melihat China terdesak untuk mendapatkan perjanjian tetapi pegawai dari Washington yang sentiasa meyakinkan pasaran bahawa adanya kesinambungan dalam kemajuan rundingan antara dua pihak. Untuk pengetahuan anda, tariff baru AS terhadap China pada 15 Disember ini berjumlah US$160 Billion. Jika ia benar-benar dilaksanakan, maka kita akan melihat kejatuhan pasaran saham Wall Street dan seterusnya pasaran ekuiti global.

4. Pilihanraya Umum United Kingdom

Rakyat United Kingdom akan keluar mengundi pada hari Khamis (12 Disember 2019) dan pasaran dijangka akan mendapat keputusan penuh pada petang hari Jumaat waktu Malaysia. Pilihanraya ini penting untuk diteliti kerana ia bakal menatijahkan halatuju kerajaan dalam isu Brexit.

Setakat ini, pungutan suara yang dibuat menunjukkan Parti Konservatif mendapat sokongan yang lebih besar berbanding Parti Buruh yang diketuai oleh Jeremy Corbyn. Ia sekaligus menolak matawang Sterling lebih tinggi walaupun Parti Konservatif akan meneruskan langkah mengeluarkan UK dari Kesatuan Eropah (EU).

Walaubagaimanapun, Perdana Menteri berkemungkinan tidak mendapat mejoriti yang beliau inginkan untuk memudahkan kelulusan rang undang-undang di House of Commons. Ini akan menyebabkan isu Brexit terus tergantung dan sukar untuk diselesaikan.

Sumber Rujukan:

  1. https://www.investing.com/news/stock-market-news/renewed-hopes-of-trade-deal-push-wall-street-higher-2033474
  2. https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-12-05/asia-stocks-set-for-muted-start-treasuries-slip-markets-wrap
  3. https://www.investing.com/news/economic-indicators/wall-street-week-ahead-tariff-deadline-keeps-focus-on-trade-as-2019-draws-to-close-2035762
  4. https://www.investing.com/analysis/key-market-drivers-ahead-uk-election-central-bank-decisions-trade-update-200491003
  5. https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-12-07/traders-brace-for-wild-week-awaiting-central-banks-u-k-vote
  6. https://www.cnbc.com/2019/12/06/cramer-week-ahead-lululemon-autozone-costco-adobe-and-more-earnings.html
  7. https://www.investing.com/analysis/week-ahead-array-of-fundamental-catalysts-will-spur-next-major-market-moves-200491028
  8. https://www.reuters.com/article/us-usa-fed-outlook/as-fed-reiterates-rate-pause-forecasts-likely-to-be-blown-off-course-idUSKBN1YC0LZ
  9. https://www.dailystar.com.lb/Business/International/2019/Dec-09/497044-five-things-to-watch-out-for-this-week.ashx

Ditulis oleh Rolandshah Hussin, seorang pelabur runcit dalam pasaran kewangan. Beliau adalah graduan dari Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran, Universiti Malaya dan kini memegang jawatan sebagai penganalisis konten di sebuah syarikat yang berpangkalan di China.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pergerakan Penumpang Melebihi Paras 7 Juta Pada Mei, Tertinggi Dalam Tempoh Dua Tahun – MAHB

KUALA LUMPUR, 23 Jun (Bernama) — Prestasi trafik Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) untuk keseluruhan rangkaian lapangan terbangnya mendapat tarikan pada Mei 2022, mencatatkan pergerakan penumpang tertinggi setakat ini melepasi paras tujuh juta buat kali pertama dalam tempoh dua tahun.

Menurut pengendali lapangan terbang itu, pergerakan penumpang antarabangsa dan domestik, masing-masing mencatatkan trafik tertinggi pada tahun ini.

Dalam makluman kepada Bursa Malaysia hari ini, MAHB berkata pergerakan penumpang antarabangsa di Malaysia adalah menggalakkan, mencecah jumlah satu juta pada Mei 2022, hanya dalam tempoh sebulan selepas pembukaan semula sempadan.

“Lanmei Airlines, syarikat penerbangan berjadual baharu di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur, mula beroperasi pada 28 Mei, dengan kekerapan sekali seminggu dan merancang untuk meningkat kepada tujuh kali seminggu.

“IndiGo Airlines, Jin Air, Thai Smile Airways, Royal Brunei dan Philippine AirAsia telah beroperasi semula pada Mei.

“Sementara itu, AirAsia, Himalaya Airlines, Indonesia AirAsia, Jetstar Asia, Oman Air, Saudi Arabian Airlines, Scoot Airlines, Thai AirAsia, Thai Airways, US Bangla, Vietjet dan Vietnam Airlines turut meningkatkan kekerapan, menyumbang kepada tambahan 209 kekerapan mingguan pada Mei,” katanya. 

Bagi pergerakan penumpang domestik, pengurus lapangan terbang itu berkata ia adalah sama menggalakkan, mencecah lebih tiga juta penumpang atau 91 peratus daripada paras sebelum COVID.

“Pertumbuhan itu didorong oleh sambutan Aidilfitri pada awal Mei dan sambutan musim menuai Sabah dan Sarawak pada akhir bulan.

“Momentum trafik pada Mei turut berterusan hingga Jun dengan peningkatan 11 peratus dalam purata pergerakan penumpang harian kepada 163,000,” katanya.

Sementara itu, MAHB berkata pergerakan penumpang Lapangan Terbang Antarabangsa Sabiha Gokcen (SGIA) Istanbul juga terus menunjukkan pertumbuhan yang kukuh, didorong oleh trafik percutian, laluan syarikat penerbangan dan peningkatan kapasiti.

“Pergerakan penumpang antarabangsa mencatatkan jumlah tertinggi setakat ini pada 2022, mencatatkan 1.2 juta penumpang.

“Anadolujet dan Pegasus memulakan perkhidmatan baharu ke Milan-Bergamo dan Helsinki dengan penerbangan harian dan empat kali seminggu, masing-masing pada 16 dan 26 Mei,” katanya.

— BERNAMA

Berita asal: https://thekapital.my/pergerakan-penumpang-melebihi-paras-7-juta-pada-mei-tertinggi-dalam-tempoh-dua-tahun-mahb/