Lima Catalyst Yang Bakal Menggerakkan Pasaran Saham Global Minggu Ini (20-24 Julai 2020)

Pasaran Wall Street ditutup bercampur-campur pada Jumaat (17 Julai 2020) dengan indeks S&P 500 membuat kenaikan 0.28% di mana terdapat prospek rangsangan fiskal yang memberi harapan kepada pelabur di Amerika Syarikat (AS).

Sepanjang minggu lalu, indeks S&P 500 dan Dow Jones Industrial Average (DJIA) mencatatkan kenaikan masing-masing sebanyak 1.2% dan 2.3%.

Walaupun jumlah kes Covid-19 di negara itu terus merekodkan jumlah kes yang tinggi tetapi ia dikaburi dengan kemungkinan lebih banyak rangsangan fiskal oleh kerajaan AS.

Pasaran saham terbesar Asia, China pula mencatatkan prestasi yang sebaliknya dengan kejatuhan indeks saham terburuk sejak empat bulan lalu.

Kejatuhan ini berlaku apabila pelabur-pelabur mengurangkan pembelian mereka akibat daripada kebimbangan pengetatan dasar selepas negara itu merekodkan pertumbuhan ekonomi di luar jangkaan.

Penganalisa pasaran berpendapat pelonggaran dasar akan menjadi lebih perlahan terutamanya dari bank pusat China.

Pasaran ekuiti di Malaysia pada minggu lalu bergerak dengan tidak menentu di mana FBM KLCI hanya mencatatkan kenaikan pada hari pertama (13 Julai) dan terakhir (17 Julai) dagangan. Indeks KLCI merekodkan kejatuhan tiga hari berturut-turut bermula hari Selasa hingga Khamis.

KLCI bermula dengan meyakinkan pada hari Selasa apabila mencapai paras tertinggi 1,617 mata dan mula jatuh selepas itu apabila tersebarnya berita positif dalam penghasilan vaksin di Amerika Syarikat.

Hal ini telah mengubah persepsi pelabur terhadap permintaan sarung tangan getah dan mengurangkan citarasa mereka terhadap kaunter-kaunter berkaitan.

Saham-saham sarung tangan terus bergerak volatile (turun-naik) pada Khamis sehinggalah Bursa Malaysia menamatkan sesi dagangan hari itu pada pukul 3.30 petang tanpa sebarang sebab yang jelas.

Walaubagaimanapun, KLCI melantun semula (rebound) pada sesi dagangan Jumaat dengan kenaikan semula saham Top Glove di mana pasaran berpendapat sekatan oleh AS tidak memberi kesan yang signifikan kepada syarikat itu.

Berikut adalah lima catalyst yang akan menjadi perhatian pelabur sepanjang minggu ini.

1. Penularan Covid-19 Meningkat

Jumlah kematian di Amerika Syarikat akibat wabak Covid-19 melepasi angka 140,000 sekatat pada hari Ahad (19 Julai 2020) di mana jumlah kes terus meningkat di 43 daripada 50 buah negeri sejak dua minggu yang lalu.

Peningkatan semula kes di negara ini bermula pada lewat bulan Jun di mana AS kehilangan 5,000 nyawa setiap minggu. Sebaliknya di negara jiran Kanada hanya mencatatkan kematian sebanyak 8,800 sehingga hari ini.

Prestasi Wall Street sejak beberapa minggu ini agak baik walaupun dengan lonjakan kes positif koronavirus tetapi prospek ekonomi di masa hadapan kekal tidak menentu selagi penularan terus meningkat dengan tiada vaksin yang mampu membunuh virus tersebut.

Jumaat lepas (17 Julai) negara ini mencatatkan jumlah kes baru kedua tertinggi sebanyak 71,000 yang menunjukkan Amerika Syarikat terus bergelut dalam menangani masalah ini. Sekali lagi lonjakan kes penularan wabak ini tidak diendahkan oleh pasaran saham negara itu.

Adakah sentimen pelabur akan terkesan pada minggu ini? Sama-sama kita nantikan.

2. Ketegangan AS-China Berterusan

Walaupun bukan perang sebenar, sekurang-kurangnya kedua-dua negara AS-China sudah lama berada dalam perang dingin yang memuncak sejak Donald Trump menjadi Presiden Amerika Syarikat.

Amerika Syarikat cuba mempengaruhi dunia menentang China dengan membuat sekatan terhadap gergasi teknologi China, Huawei terutamanya dalam projek 5G. Tidak cukup dengan tariff perdagangan, AS terus menekan China dengan pengharaman beberapa aplikasi media-sosial popular seperti TikTok dan lain-lain.

Presiden Trump cuba menunjukkan beliau tegas dan gagah dalam usaha menarik sokongan rakyat AS menjelang pilihanraya presiden November nanti. China pula tidak banyak bertindak balas atas sebab ‘advantage’ banyak berada di pihak AS.

Dengan pilihanraya AS yang semakin hampir, Laut Cina Selatan jauh di Asia Tenggara pula menjadi medan AS menunjukkan kekuatannya dengan tidak mengiktiraf penguasaan China di wilayah itu.

Di sini kita dapat lihat China adalah sasaran utama untuk Trump menarik sokongan rakyat AS menjelang pilihanraya dan ketegangan ini nampaknya tidak akan berakhir dalam masa terdekat.

3. Keadaan Semasa Aktiviti Ekonomi Eropah

Data-data PMI sektor ekonomi di Eropah akan memberikan kita sedikit petunjuk tentang perkembangan aktiviti ekonomi pasca lockdown terutamanya di Jerman, Perancis dan United Kingdom (UK).

Walaupun bukan keseluruhan, sekurang-kurangnya indeks aktiviti dalam sektor pembuatan dan perkhidmatan di negara-negara ini memberi isyarat tentang bagaimana prestasi pemulihan ekonomi di negara-negara itu dalam fasa pemulihan.

Data PMI yang dikeluarkan bulan lalu menunjukkan rebound yang signifikan di dalam ekonomi Eropah tetapi masih di bawah paras 50 yang membahagikan antara kemelesetan dan pertumbuhan. Dijangka bacaan kali ini akan meningkat lebih daripada bacaan 50.

4. Republikan VS Demokrat

Ahli-ahli yang berhormat di Dewan Senat Amerika Syarikat akan menyambung rundingan terhadap rangsangan baru ekonomi pada minggu ini.

AS masih bergelut dengan koronavirus dengan jumlah kes yang terus meningkat dan ramai daripada warga yang bekerja sendiri tidak layak mendapat faedah pengangguran daripada Jabatan Buruh.

Lanjutan daripada rangsangan sebelum ini yang akan tamat pada 31 Julai perlu, bagi memastikan rakyat AS terus mendapat sokongan kewangan dalam situasi yang sukar ketika ini.

Parti Demokrat dan Republikan dari pihak kerajaan berbeza pendapat dalam menentukan jumlah rangsangan di mana Demokrat mencadangkan jumlah yang lebih kecil.

Pelabur bimbang jika jumlah rangsangan yang dipersetujui tidak mampu untuk mengekalkan momentum pemulihan dalam situasi negara yang fragile ketika ini.

5. Microsoft, Twitter, Tesla, Intel

Laporan pendapatan di Wall Street biasanya berlangsung selama enam minggu selepas berakhirnya setiap suku-tahunan. Pengumuman menjadi lebih rancak sejak minggu lalu dengan laporan daripada sektor perbankan seperti JPMorgan, Citigroup, Wells Fargo dan lain-lain.

Banyak lagi gergasi korporat yang akan melaporkan pendapatan mereka dalam beberapa minggu akan datang dan bermulanya tempoh sibuk kepada pelabur-pelabur yang akan menganalisis data pendapatan, jualan, untung dan juga prospek perniagaan di masa hadapan.

Antara yang akan menjadi perhatian pada minggu ini adalah Tesla, Intel dan Microsoft. Tesla akan membentangkan laporannnya pada Rabu (22 Julai 2020) di mana ia telah mencatatkan keuntungan dalam tiga suku-tahunan terakhir sebelum ini.

Microsoft pula akan melaporkan pendapatannya pada hari sama bersama Tesla dan Intel pada Khamis. Antara nama besar yang lain adalah Twitter, Snap, dan Verizon.

Sumber rujukan:

  • https://www.marketwatch.com/
  • https://finance.yahoo.com/
  • https://www.investing.com/
  • https://www.reuters.com/
  • https://www.thestar.com.my/

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Yield Curve Inversion atau Penyongsangan Kadar Hasil – Petanda Kemelesetan Ekonomi?

Jumaat lepas (22 Mac 2019) pasaran global dikejutkan dengan Yield Curve Inversion atau Penyongsangan Kadar Hasil sehingga menyebabkan kejatuhan pasaran saham Wall Street yang agak besar. Tetapi apakah sebenarnya yang berlaku, dan adakah ianya merupakan petanda kemelesetan ekonomi yang bakal tiba tak lama lagi?

Jom kita dengarkan kupasan menarik daripada Tuan Razali Razman, seorang Perancang Kewangan Islam (IFP), penulis kewangan, pelabur dan pengasas Rencana Ringgit berkenaan isu ini.

Tiada Kenaikan Kadar Faedah Di Amerika Syarikat Bagi Tahun 2019

Baru-baru ini terdapat dua perkembangan penting di AS. Rizab Persekutuan AS (Fed) telah mengumumkan bahawa tiada kenaikan kadar faedah dirancang pada tahun ini.  Langkah ini merupakan perubahan ketara daripada 3 kenaikan yang dirancang pada tahun lepas untuk tahun 2019.

Perkembangan penting kedua ialah Yield Curve Inversion atau Penyongsangan Kadar Hasil, iaitu keadaan di mana kadar hasil (yield) bon perbendaharaan AS (bon kerajaan AS) menjadi lebih tinggi bagi bon yang matang dalam 3 bulan, berbanding bon 10 tahun.  Perkara ini jarang berlaku kerana lazimnya bon jangka panjang mempunyai kadar hasil yang lebih tinggi.

Kembali kepada situasi pertama mengenai kadar faedah. Langkah Fed ini sepatutnya positif kepada pasaran kerana kadar lebih rendah (dan kos hutang lebih rendah) lazimnya lebih positif bagi perniagaan.

Tetapi perubahan pandangan Fed, daripada menaikkan kadar kepada mengekalkan kadar, menandakan salah satu atau kedua-dua perkara berikut:

  1. Ketiadaan inflasi
  2. Pertumbuhan ekonomi global dan AS semakin terjejas.

Kedua-duanya bukan faktor yang begitu positif.

Mengenai perkembangan kedua, iaitu Yield Curve Inversion atau Penyongsangan Kadar Hasil.  Kali terakhir perkara ini berlaku, seperti dalam graf ialah pada 2007.  Dalam tempoh 50 tahun lepas, hampir setiap kali kadar hasil menyongsang, kemelesetan berlaku di AS dalam tempoh 12 – 24 bulan, kecuali sekali.

Kadar Hasil Bon 10 Tahun Amerika Syarikat – Bon 3 Bulan

Dipetik daripada laman Market Watch

Kelemesetan tidak semestinya berlaku di Amerika Syarikat, kerana mungkin kali ini keadaan berbeza dan situasi juga bergantung kepada pelbagai indikator ekonomi lain, tetapi kita sebagai pelabur yang dipengaruhi keadaan global perlu memantau perkara ini.

Keadaan di Amerika Syarikat mungkin mempengaruhi Malaysia, tetapi terdapat kebarangkalian juga bahawa pada masa berlaku kemelesetan di Amerika Syarikat, situasi ekonomi Malaysia pula sudah kembali kukuh.

Jadi perkembangan global seperti ini penting untuk menentukan bila untuk melabur di Malaysia dan bila untuk melabur di Amerika Syarikat atau di peringkat global, khususnya bagi pelabur global, memandangkan dalam dunia masa kini pelabur kecil sekali pun berpeluang untuk melabur di pasaran AS.

Untuk bacaan lanjut untuk memahami Penyongsangan Kadar Hasil atau Yield Curve Inversion

  1. Artikel di Marketwatch
  2. Artikel di Reuters
  3. Artikel di Forbes

Sumber: Rencana Ringgit

Tiga Lagi Faktor Penting Yang Bakal Menentukan Halatuju Saham Global Minggu Ini

Selain daripada petanda yang tak baik Yield Curve Inversion atau Penyongsangan Kadar Hasil di atas, ada tiga lagi faktor yang bakal menentukan halatuju pasaran saham global iaitu:

  • Data Pertumbuhan Ekonomi Amerika Syarikat Suku Keempat
  • Perkembangan Drama Brexit
  • Rundingan Perdagangan Amerika Syarikat-China

Boleh baca lebih lanjut mengenainya di Empat Tumpuan Utama Pasaran Saham Global Pada Minggu Ini (25-29 Mac 2019).

Iklan

Pengumuman Nak Hapuskan Tol, Apa Nasib Saham-Saham Lebuhraya?

Sumber gambar : The Malaysian Reserve

Katanya kerajaan sedang membincangkan cadangan untuk hapuskan tol lebuhraya, dan akan mengumumkannya minggu ni.

Pengumuman dibuat pada hari Khamis 17 Mei 2018, hari berikutnya sudah memberi tamparan yang hebat kepada saham-saham lebuhraya seperti berikut:

1. Lingkaran Trans-Kota Holdings (LITRAK)

Sumber: Bursa Marketplace

Harga Saham 17 Mei 2018: RM5.14

Harga Saham 18 Mei 2018: RM3.76

Rugi: RM1.38 atau 26.9%

2. Gamuda

Sumber: Bursa Marketplace

Harga Saham 17 Mei 2018: RM4.33

Harga Saham 18 Mei 2018: RM4.09

Rugi: RM0.24 atau 5.5%

3. Taliworks Corporation

Sumber: Bursa Marketplace

Harga Saham 17 Mei 2018: RM1.00

Harga Saham 18 Mei 2018: RM0.95

Rugi: RM0.05 atau 5.0%

4. Ahmad Zaki Resources Berhad (AZRB)

Sumber: Bursa Marketplace

Harga Saham 17 Mei 2018: RM0.40

Harga Saham 18 Mei 2018: RM0.39

Rugi: RM0.01 atau 3.8%

5. IJM Corporation

Sumber: Bursa Marketplace

Harga Saham 17 Mei 2018: RM2.05

Harga Saham 18 Mei 2018: RM1.96

Rugi: RM0.09 atau 4.4%

6. WCE Holdings Berhad (WCEHB)

Sumber: Bursa Marketplace

Harga Saham 17 Mei 2018: RM0.89

Harga Saham 18 Mei 2018: RM0.785

Rugi: RM0.105 atau 11.8%

7. Bina Puri

Sumber: Bursa Marketplace

Harga Saham 17 Mei 2018: RM0.355

Harga Saham 18 Mei 2018: RM0.33

Rugi: RM0.025 atau 7.04%

8. Ekovest

Sumber: Bursa Marketplace

Harga Saham 17 Mei 2018: RM0.69

Harga Saham 18 Mei 2018: RM0.655

Rugi: RM0.035 atau 5.1%

9. Marine & General (M&G) – Dahulunya Silk Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

Harga Saham 17 Mei 2018: RM0.14

Harga Saham 18 Mei 2018: RM0.14

Rugi: Tiada

Jauhi Sektor Lebuhraya Buat Masa Ini

Abis tu nak tengok sektor mana pula yang tengah hot? Jom kita gunakan screener iSaham kalau nak tahu.

Sumber: iSaham

Sektor highway memang sektor yang paling teruk buat masa ni. Apa kata kita tengok sektor Internet of Things pula, sebab sektor ni tengah meningkat naik. Dan disebabkan pengumuman GST Sifar bermula 1 Jun 2018, sektor Poultry & Eggs (Ayam & Telur Ayam) dan Retails (Runcit) dah mula mengorak langkah. Ini kerana dijangkakan rakyat Malaysia aka nada duit lebih untuk dibelanjakan.

Boleh juga tengok trend untuk jangka masa pendek, sederhana dan panjang. Kan senang ada screener untuk tahu sektor mana tengah trending atau sektor mana yang tengah merudum?

Iklan

Pelabur Asing Telah Bawa Keluar Wang Sebanyak RM11 Bilion Sejak Awal Tahun

Ianya sesuatu yang menakutkan, tetapi itulah realiti yang berlaku kepada negara kita. Ditambah lagi dengan wabak Covid-19 yang melanda seluruh dunia, sudah pasti kesannya amat dirasai.

Kalau nak tahu, pelaburan asing di Bursa Malaysia memainkan peranan yang penting dalam memacu ekonomi negara kita. Kedatangan pelabur asing ke Malaysia merupakan satu petanda yang positif yang memberi gambaran bahawa negara kita merupakan negara yang stabil untuk dijadikan pelaburan.

Pelaburan asing ini terbahagi kepada dua jenis yang mana pertama dikenali sebagai Foreign Direct Investment. Secara asasnya pelaburan seperti ini adalah dengan membina kilang di sesebuah negara dan mengeluarkan produk mereka di negara tersebut. Kos yang murah akan diperolehi jika negara tersebut mempunyai ramai pekerja.

Pelaburan asing yang kedua pula ialah Foreign Indirect Investment atau Foreign Portfolio Investment di mana pelaburan asing dilakukan melalui pembelian saham syarikat tempatan menerusi pasaran saham di negara tersebut.

Pelaburan seperti ini adalah lebih selamat bagi pelabur asing kerana mereka boleh memindahkan wang pelaburan mereka dengan begitu mudah tanpa memikirkan aset pelaburan (kilang). Modal pelaburan boleh dikeluarkan dalam tempoh masa yang singkat berbanding jenis pelaburan yang pertama.

Faktor Yang Menarik Minat Pelabur Asing Untuk Melabur

Di antara faktor yang menyebabkan pelabur asing minat melabur ke sesebuah negara adalah kestabilan politik negara. Pelabur asing akan  melabur di negara yang mana politiknya stabil disebabkan mereka mendapat jaminan pelaburan mereka itu akan mendatangkan keuntungan dalam suatu tempoh yang tertentu.

Faktor seterusnya adalah kadar tukaran wang asing. Ini akan mempengaruhi kos operasi mereka di negara tersebut.

Kebanyakan pelabur asing adalah yang melabur di sesebuah negara ini berasal daripada negara industri iaitu negara G8, negara-negara maju dunia.

Kedudukan kewangan negara mereka yang stabil menjadikan nilai wang mreka lebih tinggi berbanding dengan negara yang dilaburkan mereka itu, sekaligus dapat memberi pulangan yang berlipat kali ganda.

Kadar cukai yang rendah juga memainkan peranan penting dalam menarik minat pelabur asing. Kadar cukai yang rendah dapat memberikan keuntungan yang maksimum keapada syarikat dari luar.

Keadaan Sekarang Kurang Memberangsangkan

Kini situasi pelaburan asing di negara kita dilihat kurang memberangsangkan disebabkan oleh virus pandemik yang melanda di seluruh dunia pada ketika ini. Dana pelaburan asing sejak awal tahun telah menunjukan kemerosotan yang tinggi disebabkan pelabur asing mula menjual pengangan saham mereka kepada pelabur tempatan.

Aliran wang yang keluar dari Bursa Melaysia kini telah mencecah paras RM11.1 billion. Satu jumlah yang sangat besar jika dibandingkan dengan jumlah dagangan yang didagangkan di Bursa Malaysia.

Hampir setiap minggu, ada saja ratusan juta pelabur asing menjual pegangan mereka dari pasaran saham tempatan. Walaupun jumlah ini dikatakan agak besar, Malaysia berada di tempat ketiga selepas Indonesia dan Filipina.

Bursa Malaysia juga turut terkena tempias dengan pengumuman yang dibuat oleh pentadbiran Donald Trump terhadap perdangangan dengan China yang mana beberapa kadar tarif baru akan dikenakan oleh pentadbirannya terhadap beberapa barangan dari China yang memasuki negara itu.

Selain itu juga, ia adalah satu bentuk hukuman yang dikenakan terhadap ekonomi China kerana menurut mereka, China telah gagal menghalang penyebaran virus Covid-19 ini daripada merebak ke seluruh dunia.

Sumber Rujukan:

Iklan

Lima Fokus Utama Pasaran Saham Global Minggu Ini (4-8 November 2019)

Indeks saham Wall Street pada minggu lalu naik ke paras tertinggi yang baru dengan harga bon di Amerika Syarikat (AS) pula merosot berikutan sentimen pasaran yang beransur pulih secara keseluruhan. Di antara yang menyokong sentimen positif sepanjang minggu lalu adalah The Federal Reserve (The Fed), Brexit dan juga isu perdagangan global.

The Fed pada hari Khamis lepas (31 Oktober 2019) telah memotong kadar faedah sebanyak 25 mata asas. Ia adalah penurunan yang ketiga pada tahun ini dengan bank pusat AS itu memberi isyarat untuk menghentikan seketika pemotongan kadar faedah.

Perkara lain yang menyokong kenaikan pasaran saham Wall Street minggu lalu adalah data pekerjaan NFP yang mencatat bacaan di luar jangkaan pada Jumaat (1 November). Bukan itu sahaja, kenaikan juga dipacu oleh perkembangan positif perang perdagangan yang menunjukkan AS-China semakin hampir untuk menandatangani perjanjian fasa pertama.

Minggu ini pelabur akan mengambil peluang untuk mendapatkan penjelasan lebih lanjut tentang dasar The Fed melalui ucapan oleh ahli majlis mesyuarat bank pusat. Presiden baru European Central Bank (ECB) Christine Lagarde pula akan bercakap buat pertama kali sebagai  ketua bank pusat Eropah pada hari Isnin (4 November), manakala Bank of England (BoE) akan menetapkan dasarnya pada hari Khamis (7 November).

Selain daripada dasar monetari bank pusat utama, pasaran juga akan memberi perhatian kepada perkembangan isu perdagangan, Brexit dan laporan pendapatan syarikat di Wall Street.

Berikut adalah lima catalyst utama yang bakal menjadi perhatian para pelabur sepanjang minggu ini.

1. Penjelasan Lanjut The Fed

Dasar monetari akomodatif wujud di mana-mana negara dengan lebih banyak wang yang dicetak berikutan kebimbangan ekonomi global yang semakin perlahan. Demikian itu, kita tidak terkejut dengan pemotongan kadar faedah The Fed baru-baru ini disebabkan ketidaktentuan dalam isu besar perdagangan global.

Ahli-ahli mesyuarat The Fed akan berucap pada minggu ini dan pasaran akan mengambil peluang ini untuk mendapatkan lebih banyak penjelasan tentang halatuju dasar monetari di masa akan datang. Antara yang akan berucap adalah Presiden Fed cawangan New York John Williams, Ketua Fed cawangan Philadelphia Patrick Harker, Ketua Fed cawangan Chicago Charles Evans dan Presiden Fed cawangan Dallas Robert Kaplan.

Ketika ini pasaran menjangka kadar faedah Fed Fund Rate akan kekal di paras semasa sehingga April 2020.

2. Perjanjian Perdagangan Fasa Pertama

Kita akan terus memerhatikan perkembangan dalam isu perdagangan di antara AS dan China di mana perjanjian fasa pertama dilihat semakin hampir untuk dicapai.

Kita mendengar perkembangan positif yang ditunjukkan oleh Washington dan Beijing bahawa rundingan dagang berjalan lancar dan kemungkinan perjanjian fasa pertama akan dapat ditandatangani dalam masa terdekat. China juga mengesahkan bahawa prinsip teras dalam perjanjian telah dipersetujui pada hari Jumaat (1 November).

White House mengesahkan rundingan di antara Liu dan ketua perunding AS (Lighthizer dan Mnuchin) berjalan lancar. Presiden Trump pula menambah keyakinan pasaran dengan mengatakan perjanjian fasa pertama ini mewakili 60% daripada keseluruhan perjanjian jangka panjang antara kedua-dua negara.

3. Pilihanraya United Kingdom (UK) Sebelum Brexit

Perdana Menteri Boris Johnson akhirnya mendapat sokongan untuk mengadakan pilihanraya umum pada 12 Disember 2019. Kita melihat bahawa kemungkinan Hard-Brexit tidak akan berlaku kerana kedua-dua pihak akan merasai kesan negatif yang besar terhadap ekonomi.

Tumpuan dalam isu Brexit akan beralih kepada pilihanraya UK pada bulan hadapan di mana hasil pilihanraya akan menentukan apakah rundingan selanjutnya yang akan dibawa kepada Kesatuan Eropah (EU) oleh parti yang menang.

Daripada segi pergerakan pasaran, hasil pungutan suara sokongan terhadap parti yang mengambil bahagian dalam pilihanraya akan menjadi pemangkin kepada naik-turun pasaran terutamanya matawang Sterling dalam masa terdekat.

Antara lain yang menjadi perhatian di UK pada minggu ini adalah mesyuarat dasar BoE. Bank pusat akan mengumumkan keputusannya pada hari Khamis (7 November) dengan jangkaan tiada perubahan kepada kadar faedah. Dengan isu Brexit yang kini semakin tidak menentu dan pilihanraya umum Disember, sebenarnya tidak banyak yang mampu dilakukan oleh bank pusat kecuali menunggu perkembangan yang lebih jelas di masa hadapan.

4. ECB Dapat Presiden Baru Dari IMF

Mario Draghi akhirnya melepaskan baton kepada Christine Lagarde sebagai ketua European Central Bank (ECB) yang baru. Perspektif yang lebih global dalam diri Lagarde sepanjang menerajui IMF, ditagih untuk membawa ekonomi Eropah ke arah yang lebih mapan secara menyeluruh.

Lagarde dijangka akan mengutarakan visi beliau terhadap ekonomi Eropah di Berlin pada hari Isnin (4 November). Lagarde yang mengambil tampuk pemerintahan ECB pada 1 November yang lalu, telah pun mengeluarkan kritikan terhadap Jerman dan Belanda yang tidak mengeluarkan belanjawan lebihan untuk menyokong pertumbuhan.

Ucapan beliau pada hari Isnin sangat penting untuk diteliti bagi melihat tentang sifat beliau dalam penggubalan dasar bagi mengenali Lagarde sama ada seorang yang hawkish atau dovish.

5. Laporan Pendapatan Suku Ketiga

Laporan pendapatan suku ketiga tahun 2019 oleh syarikat-syarikat di Wall Street juga dijangka memangkin pergerakan pasaran global sepanjang minggu ini. Antara syarikat besar Wall Street yang akan mengumumkan laporannya ialah Uber, Under Armour, Disney, Qualcomm dan Roku.

71% syarikat di dalam indeks S&P 500 telah melaporkan pendapatan suku tahunan mereka. Secara keseluruhan, laporan kali ini lebih baik daripada jangkaan.

Menjelang hari Jumaat ini, 90% syarikat dijangka akan selesai mengumumkan pendapatan untuk suku ketiga tahun 2019 bagi indeks S&P 500.

Sumber Rujukan:

  1. https://www.nasdaq.com/articles/weighing-the-week-ahead%3A-a-time-for-investors-to-act-2019-11-03
  2. https://www.cnbc.com/2019/11/01/cramers-week-ahead-expect-more-record-market-highs.html
  3. https://uk.reuters.com/article/uk-global-markets-themes-graphic/take-five-marking-the-end-of-a-30-year-peace-dividend-idUKKBN1XB49I
  4. https://seekingalpha.com/article/4301873-trend-friend
  5. https://www.investing.com/news/economy/economic-calendar–top-5-things-to-watch-this-week-2010696
  6. https://www.investing.com/analysis/week-ahead-stocks-to-remain-volatile-on-new-highs–trade-pact-anticipation-200481606
  7. https://finance.yahoo.com/news/earnings-ism-nonmanufacturing-what-to-know-in-the-week-ahead-155140079.html

Ditulis oleh Rolandshah Hussin, seorang pelabur runcit dalam pasaran kewangan. Beliau adalah graduan dari Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran, Universiti Malaya dan kini memegang jawatan sebagai penganalisis konten di sebuah syarikat yang berpangkalan di China.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!