Non-Farm Payroll (NFP): Data Yang Ditunggu-Tunggu Pelabur Global Setiap Bulan, Apakah NFP Ni?

Ramai pemerhati pasaran di Malaysia sama ada yang terlibat secara langsung atau tidak langsung di dalam pasaran modal, menggunakan pemahaman ‘Fundamental’ untuk membuat keputusan pelaburan dan dagangan mereka. Di antaranya adalah dengan melihat keadaan ekonomi sesuatu negara daripada segi dasar monetari, keadaan politik, sehinggalah data-data ekonomi seperti inflasi.

Di dalam banyak-banyak laporan ekonomi, terdapat satu laporan data pekerjaan di Amerika Syarikat yang menjadi tumpuan pelabur global setiap bulan dalam mengukur tahap kesihatan ekonomi global, di atas sebab Amerika Syarikat sebagai ekonomi terbesar dunia.

Data tersebut adalah data pekerjaan yang dikeluarkan pada hari Jumaat pertama setiap bulan oleh Jabatan Buruh Amerika Syarikat, yang merangkumi beberapa jenis data buruh. Ini termasuklah tiga data yang penting iaitu Non-Farm Payrolls (perubahan bersih jumlah pekerjaan), Average Hourly Earnings (kadar purata gaji per jam) dan Unemployment Rate (kadar pengangguran).

Ketiga-tiga data ini lebih dikenali sebagai Non-Farm Payroll (NFP) di kalangan pelabur dan mempunyai beberapa lagi komponen-komponen data penting seperti kadar penyertaan tenaga buruh, jumlah perubahan pekerjaan daripada sektor swasta dan kerajaan. Namun, tumpuan kita adalah lebih kepada tiga data penting ini.

Data NFP : Sumber Trading Economics.

Kenapa Data Ini Begitu Penting?

Data NFP sering mendapat liputan oleh agensi-agensi berita terkenal pasaran termasuklah Bloomberg, Reuters dan CNBC kerana kesannya yang mampu menjadi catalyst kepada pasaran. Ia adalah bacaan asas yang menggerakkan ekonomi Amerika Syarikat sebagai sebuah negara yang berpandukan perbelanjaan pengguna, yang merangkumi hampir 70% daripada keseluruhan ekonomi negara itu.

Sebagai sebuah negara yang banyak bergantung kepada perbelanjaan pengguna, keadaan pasaran buruh dan kadar gaji mereka memberi kesan langsung kepada pertumbuhan ekonomi. Jika lebih banyak penduduk bekerja dan gaji pula meningkat, sudah tentu ekonomi menjadi lebih rancak kerana permintaan yang kukuh di negara tersebut.

Kesan Kepada Dasar Monetari The Federal Reserve (The Fed)

Ada dua matlamat utama bank pusat AS (Federal Reserve) iaitu untuk mencapai guna-tenaga penuh (full-employment) dan juga menstabilkan kadar inflasi. Dengan dua mandat ini, penting bagi The Fed meneliti bacaan data NFP dan bagaimana ia berubah dari semasa ke semasa; khususnya kepada perubahan bersih jumlah pekerjaan dan kadar purata gaji per jam.

Walaubagaimanapun, bank pusat perlu fleksibel dalam menetapkan dasarnya dengan mengimbangi kedua-dua mandat tersebut. Hal ini kerana guna-tenaga penuh boleh menyebabkan peningkatan inflasi sekaligus memaksa Fed menaikkan kadar faedah yang kemudiannya mengurangkan aktiviti ekonomi.

Kemerosotan aktiviti ekonomi pula membawa kepada pengurangan jumlah pekerjaan dan seterusnya memaksa The Fed menurunkan kadar faedahnya. Ini adalah satu proses perubahan ekonomi daripada pengembangan (expansion) kepada kemelesetan (recession) dan kembali semula kepada pengembangan (expansion) dan seterusnya kemelesetan.

Dalam satu-satu masa, The Fed atau bank pusat yang lain di dunia mempunyai fokus mereka yang tersendiri mengikut keadaan semasa. Contohnya semasa kemelesetan ekonomi, fokus bank pusat akan lebih terarah kepada guna-tenaga penuh berbanding inflasi. Ia dapat dilihat pada tempoh selepas The Great Depression tahun 2008 di Amerika Syarikat. Bagi tempoh tahun 2016 hingga sekarang, fokus The Fed adalah lebih kepada menstabilkan inflasi di sekitar paras 2%. Ia dapat dilihat pada penghujung 2015 apabila Fed menaikkan kadar faedah buat pertama kali sejak tahun 2008.

Untuk The Fed mendapatkan gambaran semasa pasaran pekerjaan di Amerika Syarikat, ia akan melihat data NFP iaitu Non-Farm Payrolls (perubahan bersih jumlah pekerjaan). Manakala data kadar purata gaji per jam (average hourly earnings) pula adalah proksi kepada kadar inflasi.

Bagaimana Data NFP Memberi Kesan Kepada Wall Street?

Sejak awal tahun 2019, jangkaan terhadap perubahan kadar faedah oleh Federal Reserve seringkali memberi kesan kepada prestasi indeks saham di Wall Street. Hal ini dapat dilihat pada bulan Jun 2019 apabila kenyataan-kenyataan yang dikeluarkan oleh The Fed bersifat dovish (cenderung kepada pelonggaran dasar monetari) disebabkan ketidaktentuan ekonomi global. Pelabur melihat perkara ini sebagai satu isyarat di mana The Fed tidak akan menaikkan kadar faedah lebih awal seperti yang dijangka pada tempoh sebelum ini.

Malahan, terdapat jangkaan untuk bank pusat Amerika Syarikat itu menurunkan kadar faedahnya pada tahun 2019. Hal ini menguatkan lagi keyakinan pelabur bahawa keadaan kredit kekal longgar dalam satu tempoh masa yang dapat menggalakkan aktiviti pelaburan baru di negara itu. Hasilnya, S&P 500 merekodkan prestasi positif pada bulan Jun selepas jatuh pada bulan Mei.

Dalam hal ini, The Fed sebagai regulator pasaran kewangan perlu meneliti data-data ekonomi semasa sebelum menetapkan dasar. Data NFP yang merangkumi keadaan pasaran buruh secara keseluruhan dapat memberikan gambaran sebenar tentang jangkaan terhadap langkah yang mungkin diambil oleh The Fed pada masa hadapan.

Contohnya, dengan jangkaan penurunan kadar faedah di masa hadapan, jika data kadar purata gaji per jam (average hourly earnings) yang merupakan proksi kepada inflasi meningkat; ia akan menambah kebarangkalian untuk The Fed menurunkan kadar faedahnya di masa hadapan.

Manakala, jika data non-farm payrolls (perubahan bersih jumlah pekerjaan) masih merekodkan bacaan rendah seperti bulan Mei 2019, kebarangkalian untuk Fed menurunkan kadar faedah juga akan turut meningkat sekaligus berkemungkinan menolak indeks di Wall Street lebih tinggi disebabkan keadaan kredit yang kekal longgar.

Ditulis oleh Rolandshah Hussin, seorang pelabur runcit dalam pasaran kewangan. Beliau adalah graduan dari Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran, Universiti Malaya dan kini memegang jawatan sebagai penganalisis konten di sebuah syarikat yang berpangkalan di China.

Previous ArticleNext Article

Laxman Narasimhan Mula Memegang Jawatan Sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Starbucks

SEATTLE, 21 Mac (Bernama) — Berkuat kuasa hari ini, Starbucks (NASDAQ: SBUX) mengumumkan Laxman Narasimhan telah mula memegang jawatan sebagai ketua pegawai eksekutif dan akan menyertai lembaga pengarah syarikat tersebut. Narasimhan dinamakan sebagai ceo baru pada 1 September 1, 2022, menggantikan pengasas syarikat dan kini bekas ceo, Howard Schultz.

Selepas carian di seluruh dunia untuk pemimpin baharu Starbucks, Narasimhan telah menyertai syarikat sebagai ceo baru pada 1 Oktober, 2022. Beliau membawa hampir 30 tahun pengalaman menerajui perniagaan barang pengguna global dan sebagai pemaklum terhadap syarikat-syarikat runcit, barang runcit, restoran dan e-dagang. Sepanjang lima bulan yang lalu, beliau telah memulakan suatu pengalaman keasyikan yang unik, mengembara ke tempat kerja dengan rakan kongsi (para pekerja) di lebih daripada 30 kedai, loji perkilangan dan pusat sokongan di seluruh dunia, di sepanjang jalan, beliau memperoleh pengesahan baristanya. Beliau menjadi asyik dalam rancangan penciptaan semula untuk syarikat yang dipimpin oleh Schultz yang kembali sebagai ceo sementara berkuat kuasa pada 4 April, 2022.

Sejak Schultz kembali tahun lepas, Starbucks mendedahkan strategi penciptaan semula seluruh syarikat dan terus menyampaikan lebih daripada $1 bilion dari segi pelaburan dalam rakan kongsi runcit dan kedai untuk hal yang diutamakan seperti kenaikan gaji dan keakruan cuti sakit, faedah kesejahteraan kewangan, kerjasama dan latihan yang dimodenkan, pembaharuan kedai dan peralatan serta meraikan kopi. Syarikat tersebut melihat kenaikan harga saham sebanyak 47 peratus sejak pengumuman pendapatan Suku Kedua Tahun Fiskal 2022 hingga pengumuman pendapatan Suku Pertama Tahun Fiskal 2023, dan pertumbuhan had pasaran kira-kira $40 bilion pada masa yang sama itu. Syarikat tersebut juga menyampaikan 50 peratus dalam Jumlah Pulangan Pemegang Saham dalam tempoh masa ini, jauh mengatasi S&P 500. Baru-baru ini, Starbucks juga dinamakan sebagai jenama restoran yang paling berharga untuk kali ke-7 tahun berturut-turut oleh Brand Finance.

Schultz berkongsi surat kepada pasukan kepimpinan kanan syarikat pada hari sebelum pengumuman tersebut – boleh dilihat di sini.

“Lembaga tersebut ingin menyatakan terima kasih yang tulus ikhlas kami kepada pengasas kami, Howard Schultz, yang mengambil alih tanggungjawab pucuk pimpinan secara tidak mementingkan diri sendiri apabila diminta— melepaskan peluang untuk ganjaran dan meninggalkan hidupnya sendiri —demi cinta syarikat kami dan rakan kongsinya,” kata Mellody Hobson, pengerusi Lembaga Pengarah Starbucks Bebas. “Kami tidak akan mencapai kejayaan seperti hari ini tanpa usaha beliau.”

Narasimhan telah secara rasminya mula memegang jawatan sebagai ketua pegawai eksekutif pada hari ini dan akan mengetuai Mesyuarat Pemegang Saham Tahunan Starbucks pada hari Khamis ini, 23 Mac. Semasa beliau mula melaksanakan tugas rasmi tersebut, Narasimhan akan terus melibatkan pasukan kepimpinan, berkongsi ilmu awalnya serta wawasan dan menilai peluang untuk syarikat semasa mereka membuka jalan ke depan.

“Keasyikan yang intensif ke dalam perniagaan Laxman berganding dengan pengalaman yang luasnya sebagai pembina jenama terbukti, pereka baru dan operator telah menyediakan beliau secara unik untuk memimpin Starbucks ke arah fasa pertumbuhan seterusnya,” kata Hobson. “Keasyikan ini telah mendalami pemahaman Laxman dari segi budaya dan nilai-nilai Starbucks. Pada masa pembelajaran dan mendengar ini, beliau sudah menawan hati rakan kongsi kami di seluruh dunia.”

“Saya berasa rendah hati, telah secara rasminya mula memegang jawatan sebagai ketua pegawai eksekutif Starbucks, memimpin pasukan yang luar biasa kami yang terdiri daripada lebih daripada 450,000 orang rakan kongsi memakai apron hijau di seluruh dunia. Asas yang telah disediakan oleh Howard – membina jenama global yang ikonik ini tanpa sebarang asas disemarakkan oleh keghairahan yang abadi untuk meningkatkan kemanusiaan – adalah betul-betul mengagumkan, dan saya berasa dihormati untuk berpeluang membina pada warisan dalam ini,” kata Narasimhan. “Sebagai perniagaan hubungan manusia, kami mempunyai kemungkinan tanpa had untuk menyampaikan bagi rakan kongsi kami, pelanggan kami, pelabur kami dan komuniti kami melalui setiap cawan dan setiap hubungan. Saya berasa ghairah untuk bekerja di samping rakan kongsi kami di seluruh dunia untuk mendedahkan masa depan tanpa had Starbucks.”

Tentang Starbucks

Sejak tahun 1971, Starbucks Coffee Company komited terhadap penyumberan secara beretika dan memanggang kopi arabica bermutu tinggi. Hari ini, dengan lebih daripada 36,000 kedai di seluruh dunia, syarikat tersebut adalah pemanggang ulung dan peruncit kopi istimewa di dunia. Melalui komitmen yang teguh kami dan prinsip yang menjadi pedoman kami, kita memeriahkan Starbucks Experience atau setiap pelanggan melalui setiap cawan. Untuk berkongsi pengalaman ini, sila lawati kami di kedai kami atau secara dalam talian di stories.starbucks.com atau www.starbucks.com.

Kenyataan Yang Memandang Ke Hadapan

Sesetengah kenyataan di dalam ini terkandung adalah kenyataan yang “memandang ke hadapan” dalam maksud undang-undang dan peraturan sekuriti yang berkenaan. Secara amnya, kenyataan ini boleh dikenal pasti oleh penggunaan perkataan seperti “tujuan,” “menjangka,” “mempercayai,” “sambung,” “boleh,” “menganggar,” “mengharapkan,” “rasa,” “meramalkan,” “dimaksudkan,” “mungkin,” “pandangan” “rancangan,” “berpotensi,” “menjangkakan,” “projek,” “cari,” “harus,” “akan,” “mungkin akan,” dan penyataan yang serupa yang bertujuan untuk mengenal pasti kenyataan yang memandang ke hadapan, walaupun bukan semua kenyataan yang memandang ke hadapan mengandungi perkataan mengenal pasti ini. Kenyataan ini mungkin termasuk kenyataan yang berkaitan dengan arah aliran atau jangkaan berkaitan dengan kesan inisiatif yang ada dan mana-mana masa depan kami, strategi, pelaburan dan rancangan, termasuk rancangan Penciptaan Semula kami, dan juga arah aliran di atau jangkaan berhubung dengan hasil kewangan kami dan model pertumbuhan jangka panjang dan pemacu; operasi kami di A.S. dan China; usaha alam sekitar, sosial dan tadbir urus kami; rakan kongsi kami; arah aliran ekonomi dan pengguna, termasuk kesan tekanan inflasi; kesan penterjemahan mata wang asing; tindakan penentuan harga strategik; pertukaran pengendalian pasaran tertentu kepada model berlesen sepenuhnya; rancangan kami untuk memperkemas operasi kami, termasuk pembukaan kedai, penutupan dan perubahan dalam format dan model kedai; kejayaan hubungan pelesenan kami dengan Nestlé, daripada barangan bungkusan pengguna dan perniagaan perkhidmatan makanan kami dan kesannya terhadap hasil segmen Pembangunan Saluran kami; kadar cukai; peluang perniagaan, pengembangan dan inisiatif baharu, termasuk Starbucks Odyssey; pemerolehan strategik; program dividen kami; kos komoditi dan strategi mitigasi kami; kecairan kami, aliran tunai daripada operasi, pelaburan, keupayaan meminjam dan penggunaan perolehan; meneruskan pematuhan dengan kovenan kami di bawah kemudahan kredit dan program surat perdagangan kami; pemindahan keluar wang tunai ke A.S.; besar kemungkinan pengeluaran hutang tambahan dan kadar faedah yang terpakai; kesan berterusan pandemik COVID-19 terhadap penyata kewangan kami dan ketersediaan masa depan subsidi kerajaan untuk COVID-19 atau peristiwa kesihatan awam yang lain; peralihan ceo kami; program belian balik saham kami; penggunaan wang tunai dan keperluan wang tunai; kesan yang dijangka pengumuman perakaunan baharu dan kesan teranggar perubahan dalam undang-undang cukai A.S., termasuk pada kadar cukai, pelaburan yang dibiayai oleh perubahan ini dan hasil yang berpotensi; dan kesan prosiding undang-undang. Kenyataan sedemikian adalah berdasarkan maklumat operasi, kewangan dan bersaing yang tersedia pada masa ini dan tertakluk kepada pelbagai risiko dan ketidakpastian. Hasil masa depan sebenar dan arah aliran mungkin banyak bergantung pada pelbagai faktor, termasuk, tetapi tidak terhad kepada: kesan berterusan COVID-19 terhadap perniagaan kami; langkah-langkah kawal selia atau tindakan sukarela yang boleh ditetapkan untuk mengehadkan sebaran COVID-19, termasuk sekatan pada operasi perniagaan atau keperluan penjarakan sosial dan jangka masa dan keberkesanan sekatan sedemikian; kebangkitan semula jangkitan COVID-19 dan penyebaran varian COVID-19 yang baru; naik turun dalam ekonomi dan mata wang U.S. dan antarabangsa; kebolehan kami untuk memelihara, membesarkan dan mengumpilkan jenama kami; kebolehan rakan kongsi perniagaan dan penyedia pihak ketiga kami untuk memenuhi tanggungjawab dan komitmen mereka; kesan negatif yang berpotensi yang melibatkan penyakit bawaan makanan atau minuman, pengacauan, pengadukan makanan, pencemaran atau pelabelan yang salah; kesan negatif yang berpotensi pelanggaran material sistem teknologi maklumat kami ke takat kami mengalami pelanggaran material; kegagalan material sistem teknologi maklumat kami; kod berkaitan dengan, dan pelaksanaan, inisiatif dan rancangan Syarikat; inisiatif dan rancangan baharu atau penyemakan terhadap inisiatif atau rancangan yang ada; kebolehan kami untuk memperoleh pembiayaan mengikut syarat-syarat yang boleh diterima; penerimaan produk Syarikat oleh pelanggan kami, mengembangkan keutamaan pengguna dan citarasa dan perubahan dalam tingkah laku perbelanjaan pengguna; pelaburan rakan kongsi, perubahan dalam ketersediaan dan kos buruh termasuk sebarang kesatuan yang mengatur usaha dan tindak balas kami terhadap usaha sedemikian; kegagalan untuk menarik atau mengekalkan eksekutif penting atau bakat pekerja atau peralihan eksekutif yang berjaya; kos logistik yang meningkat secara ketara; tekanan inflasi; kesan persaingan; risiko yang wujud mengendalikan perniagaan global termasuk sebarang kesan negatif yang berpotensi berpunca daripada serangan Ukraine oleh Rusia; harga dan ketersediaan kopi, tenusu dan bahan mentah lain; kesan prosiding undang-undang; dan kesan perubahan dalam undang-undang cukai dan garis panduan dan peraturan yang berkaitan yang mungkin dilaksanakan, termasuk Akta Pengurangan Inflasi 2022 dan risiko lain yang terperinci dalam pemfailan kami dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa, termasuk dalam bahagian “Faktor Risiko” dan “Perbincangan Pengurusan dan Keadaan Kewangan dan Hasil Operasi” laporan berkala yang difailkan kali terakhir syarikat di Borang 10-K dan Borang 10-Q dan pemfailan berikutan.

Kenyataan yang memandang ke hadapan adalah baik ramalan mahupun jaminan peristiwa atau keadaan masa depan, dan peristiwa atau keadaan masa depan itu mungkin tidak berlaku. Anda tidak harus mengharapkan pada kenyataan yang memandang ke hadapan secara tidak wajar, yang hanya digambarkan tarikh keluaran ini. Kami tidak wajib untuk mengemas kini atau mengubah sebarang kenyataan yang memandang ke hadapan tersebut, sama ada akibat maklumat baharu, peristiwa masa depan atau sebaliknya.

Teks bahasa sumber asal pengumuman ini adalah versi rasmi yang sahih. Terjemahan yang disediakan hanya sebagai penyesuaian sahaja, dan hendaklah di silang-rujuk dengan teks bahasa sumber, yang satu-satunya versi teks dengan kesan undang-undang.

Individu untuk Dihubungi

Individu untuk Dihubungi Starbucks, Media:

Reggie Borges [email protected] 206-240-2953

Sumber: Starbucks –BERNAMA