Dah Kenapa Warren Buffett Melabur $7 Bilion Ke Dalam 5 Syarikat Jepun?

Kata-kata hikmah warren buffet

Bulan lepas genaplah 90 tahun usia pelabur lagenda dunia Warren Buffett. Beliau yang bermula menceburi dunia pelaburan saham ketika berusia 11 tahun yang mana pengalaman hampir 8 dekad telah menjadikan dirinya di antara lelaki terkaya di dunia.

Sempena dengan hari lahirnya pada akhir bulan lepas, Berkshire Hathaway telah membuat satu pelaburan yang luar biasa dengan melabur ke dalam 5 buah syarikat gergasi dari Jepun.

Langkah pelaburan yang luar biasa ini telah menarik perhatian kerana sebelum ini sebahagian besar pelaburan mereka tertumpu di pasaran Amerika Syarikat dan sebahagian kecil di Eropah.

Pelaburan yang dilakukan oleh Warren Buffett terhadap syarikat di Jepun adalah sebanyak $7 bilion yang merupakan angka yang sangat besar. Memandangkan keadaan sekarang di mana institusi besar takut untuk melabur sebesar ini dengan keadaan ekonomi yang masih tidak menentu.

Di antara syarikat yang dibeli oleh Warren Buffett di Jepun adalah syarikat yang dikenali sebagai Sogo Shosha. Ianya bermaksud syarikat yang sangat besar daripada segi market capitalization.

1. Mitsubishi

Market capitalization: $32.4 bilion

Syarikat konglomerat yang terbesar di Jepun. Syarikat ini yang terkenal di Malaysia kerana pernah membantu syarikat industri automotif negara iaitu Proton dalam menghasilkan kenderaan di Malaysia.

Mitsubishi yang mempunyai pelbagai jenis perniagaan dan paling terkenal adalah Mitsubishi Finance yang merupakan salah sebuah bank yang terbesar di Jepun.

2. Itochu

Market capitalization: $29.6 bilion

Sebuah syarikat konglomerat yang menjalankan pelbagai jenis perniagaan termasuklah tekstil, makanan, tenaga, perlombongan dan juga penyediaan peralatan untuk industri berat. Syarikat ini telah diasaskan pada tahun 1858 yang bermula dengan sebuah kedai runcit.

Itochu menjadi pilihan utama bagi graduan Jepun untuk bekerja kerana membayar gaji yang sangat tinggi berbanding dengan syarikat lain.

3. Mitsui

Market capitalization: $24.1bilion

Sebuah syarikat konglomerat yang fokuskan di dalam industri perlombongan.

Mitsui juga merupakan syarikat yang pertama di Jepun yang menubuhkan bank secara private ketika era pemodenan Jepun di bawah Maharaja Meiji.

4. Sumitomo

Market capitalization: $16.2 bllion

Syarikat tertua di antara semua syarikat konglomerat di Jepun. Syarikat ini telah ditubuhkan hampir 400 tahun yang lalu.

Sumitomo yang bermula sebagai syarikat perlombongan tembaga pada abad ke -17 sebelum mengembangkan perniagaan mereka.

5. Marubeni

Market capitalization: $10.67 bilion

Merupakan sebahagian daripada Itochu sebelum berubah arah menjadi sebuah syarikat sendiri. Mereka merupakan sebuah syarikat konglomerat dengan mempunyai pelbagai cabang seperti makanan, tenaga, tekstil, insurans dan juga hartanah.

Di antara kontroversi terkenal melibatkan syarikat ini adalah pada tahun 1970-an yang melibatkan kes Yakuza Jepun telah membantu syarikat ini dalam membida pembelian jet pejuang bagi negara Jepun.

Kenapa Warren Buffett Melabur Di Jepun?

Kesemua syarikat yang dimiliki oleh Warren Buffett tersebut adalah syarikat konglemerat. Terdapat beberapa faktor yang membuatkan Warren Buffett memiliki saham syarikat tersebut seperti syarikat tersebut berada di bawah nilai sebenar dan juga kedudukan dolar Amerika Syarikat yang semakin tidak stabil.

Langkah yang dilakukan oleh Warren Buffett itu dilihat sebagai salah sebuah faktor untuk mengurangkan kebergantungan mereka kepada nilai dolar Amerika Syarikat ketika ramai pelabur runcit sedang menambah pegangan mereka ke dalam emas.

Kini falsafah pelaburan yang terkenal “be greedy when others are fearful” sekali lagi telah dibuktikan melalui pelaburan di negara Jepun ini.

Sumber Rujukan: https://markets.businessinsider.com

Iklan

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!