Dah Kenapa Warren Buffett Melabur $7 Bilion Ke Dalam 5 Syarikat Jepun?

Kata-kata hikmah warren buffet

Bulan lepas genaplah 90 tahun usia pelabur lagenda dunia Warren Buffett. Beliau yang bermula menceburi dunia pelaburan saham ketika berusia 11 tahun yang mana pengalaman hampir 8 dekad telah menjadikan dirinya di antara lelaki terkaya di dunia.

Sempena dengan hari lahirnya pada akhir bulan lepas, Berkshire Hathaway telah membuat satu pelaburan yang luar biasa dengan melabur ke dalam 5 buah syarikat gergasi dari Jepun.

Langkah pelaburan yang luar biasa ini telah menarik perhatian kerana sebelum ini sebahagian besar pelaburan mereka tertumpu di pasaran Amerika Syarikat dan sebahagian kecil di Eropah.

Pelaburan yang dilakukan oleh Warren Buffett terhadap syarikat di Jepun adalah sebanyak $7 bilion yang merupakan angka yang sangat besar. Memandangkan keadaan sekarang di mana institusi besar takut untuk melabur sebesar ini dengan keadaan ekonomi yang masih tidak menentu.

Di antara syarikat yang dibeli oleh Warren Buffett di Jepun adalah syarikat yang dikenali sebagai Sogo Shosha. Ianya bermaksud syarikat yang sangat besar daripada segi market capitalization.

1. Mitsubishi

Market capitalization: $32.4 bilion

Syarikat konglomerat yang terbesar di Jepun. Syarikat ini yang terkenal di Malaysia kerana pernah membantu syarikat industri automotif negara iaitu Proton dalam menghasilkan kenderaan di Malaysia.

Mitsubishi yang mempunyai pelbagai jenis perniagaan dan paling terkenal adalah Mitsubishi Finance yang merupakan salah sebuah bank yang terbesar di Jepun.

2. Itochu

Market capitalization: $29.6 bilion

Sebuah syarikat konglomerat yang menjalankan pelbagai jenis perniagaan termasuklah tekstil, makanan, tenaga, perlombongan dan juga penyediaan peralatan untuk industri berat. Syarikat ini telah diasaskan pada tahun 1858 yang bermula dengan sebuah kedai runcit.

Itochu menjadi pilihan utama bagi graduan Jepun untuk bekerja kerana membayar gaji yang sangat tinggi berbanding dengan syarikat lain.

3. Mitsui

Market capitalization: $24.1bilion

Sebuah syarikat konglomerat yang fokuskan di dalam industri perlombongan.

Mitsui juga merupakan syarikat yang pertama di Jepun yang menubuhkan bank secara private ketika era pemodenan Jepun di bawah Maharaja Meiji.

4. Sumitomo

Market capitalization: $16.2 bllion

Syarikat tertua di antara semua syarikat konglomerat di Jepun. Syarikat ini telah ditubuhkan hampir 400 tahun yang lalu.

Sumitomo yang bermula sebagai syarikat perlombongan tembaga pada abad ke -17 sebelum mengembangkan perniagaan mereka.

5. Marubeni

Market capitalization: $10.67 bilion

Merupakan sebahagian daripada Itochu sebelum berubah arah menjadi sebuah syarikat sendiri. Mereka merupakan sebuah syarikat konglomerat dengan mempunyai pelbagai cabang seperti makanan, tenaga, tekstil, insurans dan juga hartanah.

Di antara kontroversi terkenal melibatkan syarikat ini adalah pada tahun 1970-an yang melibatkan kes Yakuza Jepun telah membantu syarikat ini dalam membida pembelian jet pejuang bagi negara Jepun.

Kenapa Warren Buffett Melabur Di Jepun?

Kesemua syarikat yang dimiliki oleh Warren Buffett tersebut adalah syarikat konglemerat. Terdapat beberapa faktor yang membuatkan Warren Buffett memiliki saham syarikat tersebut seperti syarikat tersebut berada di bawah nilai sebenar dan juga kedudukan dolar Amerika Syarikat yang semakin tidak stabil.

Langkah yang dilakukan oleh Warren Buffett itu dilihat sebagai salah sebuah faktor untuk mengurangkan kebergantungan mereka kepada nilai dolar Amerika Syarikat ketika ramai pelabur runcit sedang menambah pegangan mereka ke dalam emas.

Kini falsafah pelaburan yang terkenal “be greedy when others are fearful” sekali lagi telah dibuktikan melalui pelaburan di negara Jepun ini.

Sumber Rujukan: https://markets.businessinsider.com

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

3 Perkara Asas Kena Tahu Sebelum Nak Melabur Saham

Pelaburan saham adalah satu pelaburan yang boleh memberikan pulangan yang berlipat ganda. Biasa dengar 10 peratus keuntungan setahun dah banyak, tapi dalam saham 10 peratus keuntungan sehari pun boleh.

Baca: Untung RM1 Juta Dalam Masa Setahun Lebih Dalam Saham

Tapi bila boleh untung banyak, rugi banyak pun boleh. Jadi sebelum terlibat dalam pelaburan saham, kita perlu membuat persediaan rapi supaya dapat mengaut keuntungan dan meminimakan kerugian.

Selaku pelabur baru, ada tiga perkara yang kita kena tahu dahulu:

1. Apa Itu Saham?

Ramai orang samakan saham dengan judi atau skim cepat kaya. Ada yang kata pelaburan saham bergantung pada nasib semata-mata. Sebab itu kita perlu tahu apa itu saham.

Biasa dengar IPO? Itulah asalnya sesebuah saham. Sesebuah syarikat yang ingin menerbitkan IPO perlu mendapatkan kelulusan dari Suruhanjaya Sekuriti sebelum dilaksanakan.

Apa pulak tujuan IPO? Syarikat menerbitkan IPO untuk mendapatkan suntikan modal sama ada bertujuan untuk mengembangkan perniagaan atau membayar hutang.

Semua ini kita boleh baca dalam prospektus sesebuah syarikat yang ingin menerbitkan IPO tersebut.

Macam mana nak dapat untung dari saham?

Kita boleh mendapatkan untung melalui dua cara iaitu dengan kaedah dividen atau membeli pada harga yang rendah dan menjual semula pada harga yang tinggi (capital gain).

Baca: Untung Melabur Saham Kira Macam Mana?

Kredit Gambar: FB Tuan Haji Mohd Asri

2. Kenapa Beli Saham?

Bila dah faham berkenaan saham, bermulalah proses pemilihan saham. Nak beli saham ni ada tekniknya, bukan pakai beli jer tanpa sebarang kajian.

Proses belian ini tak semestinya dibuat hari-hari, kita hanya perlu masuk market bila ada peluang. Kalau beli saham hanya bersandarkan nasib, ini akan menjerumuskan kita dalam risiko kerugian.

Sebab itu kita selalu dengar berkenaan analisis fundamental dan analisis teknikal.

Analisis fundamental adalah kajian berkenaan prestasi syarikat dan potensi untuk berkembang di masa hadapan. Antara perkara yang kita perlu tahu adalah ROE, dividen yield, EPS, price book per value, market cap, dan lain-lain lagi.

Semua ini dah disediakan, tak perlu hafal formula, yang penting tahu macam mana nak baca.

Analisis teknikal pula kita membaca carta berdasarkan pergerakan harga pada masa lalu. Kita perlu tahu asas membaca candlestick, jika harga open tinggi dari harga close, bagaimana bentuk candlestick, jika harga close sama dengan paras harga tertinggi pada hari tersebut, bagaimana pulak bentuknya.

Jangan lupa belajar indicator seperti MACD, Boilinger Band, RSI, dan lain-lain indicator yang bersesuaian. Selepas buat dua analisis ini, kaitkan dengan sentimen pasaran.

Sebagai contoh, jika sekarang kerajaan mengutamakan teknologi solar, saham sektor ini mempunyai masa depan yang cerah dan dapat menaikkan nilai sesebuah saham tersebut.

3. Bagaimana Nak Beli Dan Jual Saham?

Perkara terakhir yang kita perlu tahu, dah tentu bagaimana nak beli dan jual saham. Jangan nanti dah tahu nak beli saham apa, tapi nak tekan buy pun tak pandai.

Kalau masih kurang pasti, boleh search di youtube, banyak tutorial yang disediakan.

Atau kalau susah sangat, hubungi remisier atau dealer masing-masing. Mereka sentiasa bersedia nak bantu.

Jangan tak tahu, kita boleh buat analisis fundamental dan analisis teknikal melalui trading platform masing-masing.

Tinggal belajar macam mana nak guna saja. Semua dah ada depan mata.

Secara asasnya, inilah tiga perkara yang kita perlu tahu selaku pelabur baru. Ingat! Untung rugi adalah perkara biasa dalam pelaburan saham.

Jika kita bukan seorang yang sanggup hadapi risiko kerugian, mungkin kita tidak sesuai dalam pelaburan saham.

Ditulis Oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Boleh dihubungi melalui emel [email protected]
Perunding Takaful, Hartanah, dan Pelabur Runcit di Pasaran Bursa Malaysia

Belajar dan Terus Belajar!

Ada banyak video YouTube dan ebook yang ajar teknik-teknik asas untuk buat duit di pasaran saham.

Buku pun banyak boleh dibeli secara online. 

Alhamdulillah buku Malaysia Melabur Saham telah terbit. Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat dalam pelaburan saham tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Buku Malaysia Melabur Saham

Kenapa Kena Beli Buku Ini?

  • Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.
  • Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?
  • Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.
  • Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.
  • Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.
This image has an empty alt attribute; its file name is 210115-MMS-Isi-Kandungan-1200x800-ONPAY-700x467.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is 210106-MMS-Isi-Kandungan-1200x800-ONPAYpg3-2-700x467.png

Testimoni

“Buku ini memang sangat membantu bagi mereka yang nak mulakan langkah pertama dalam pelaburan saham”- TUAN HAJI MOHD ASRI AHMAD (MSTA,CFTe), Master Trainer Asri Ahmad Academy, Bursa Marketplace Social Influencer of the Year 2018

“Dalam dunia pelaburan saham ni banyak cabangnya, dengan membaca buku ini anda tahu nak mula”- TUAN HAJI ZAINAL ARIFFIN OSMAN (MSTA, CFTe, IFTA, UKSTA, MATA), Certified Technical Analyst, Senior Vice President Inter-Pacific Securities

“Dengan membaca buku ini, ianya dapat membantu kita agar tak tersalah langkah dalam melabur saham”- TUAN NAZARRY ROSLI (CCFT, CFP, MSTA, CFTe), Presiden Persatuan Remisier Bumiputera Malaysia (PRIBUMI)

Buku Malaysia Melabur Saham kini dibuka untuk jualan. Tempah sekarang sebab masih ada harga istimewa -> Buku Malaysia Melabur Saham

Terima kasih lagi sekali kepada semua followers kami, semoga kita menjadi pelabur yang kaya dan berjaya.

Iklan

Majalah Labur