Dah Kenapa Warren Buffett Melabur $7 Bilion Ke Dalam 5 Syarikat Jepun?

Kata-kata hikmah warren buffet

Bulan lepas genaplah 90 tahun usia pelabur lagenda dunia Warren Buffett. Beliau yang bermula menceburi dunia pelaburan saham ketika berusia 11 tahun yang mana pengalaman hampir 8 dekad telah menjadikan dirinya di antara lelaki terkaya di dunia.

Sempena dengan hari lahirnya pada akhir bulan lepas, Berkshire Hathaway telah membuat satu pelaburan yang luar biasa dengan melabur ke dalam 5 buah syarikat gergasi dari Jepun.

Langkah pelaburan yang luar biasa ini telah menarik perhatian kerana sebelum ini sebahagian besar pelaburan mereka tertumpu di pasaran Amerika Syarikat dan sebahagian kecil di Eropah.

Pelaburan yang dilakukan oleh Warren Buffett terhadap syarikat di Jepun adalah sebanyak $7 bilion yang merupakan angka yang sangat besar. Memandangkan keadaan sekarang di mana institusi besar takut untuk melabur sebesar ini dengan keadaan ekonomi yang masih tidak menentu.

Di antara syarikat yang dibeli oleh Warren Buffett di Jepun adalah syarikat yang dikenali sebagai Sogo Shosha. Ianya bermaksud syarikat yang sangat besar daripada segi market capitalization.

1. Mitsubishi

Market capitalization: $32.4 bilion

Syarikat konglomerat yang terbesar di Jepun. Syarikat ini yang terkenal di Malaysia kerana pernah membantu syarikat industri automotif negara iaitu Proton dalam menghasilkan kenderaan di Malaysia.

Mitsubishi yang mempunyai pelbagai jenis perniagaan dan paling terkenal adalah Mitsubishi Finance yang merupakan salah sebuah bank yang terbesar di Jepun.

2. Itochu

Market capitalization: $29.6 bilion

Sebuah syarikat konglomerat yang menjalankan pelbagai jenis perniagaan termasuklah tekstil, makanan, tenaga, perlombongan dan juga penyediaan peralatan untuk industri berat. Syarikat ini telah diasaskan pada tahun 1858 yang bermula dengan sebuah kedai runcit.

Itochu menjadi pilihan utama bagi graduan Jepun untuk bekerja kerana membayar gaji yang sangat tinggi berbanding dengan syarikat lain.

3. Mitsui

Market capitalization: $24.1bilion

Iklan

Sebuah syarikat konglomerat yang fokuskan di dalam industri perlombongan.

Mitsui juga merupakan syarikat yang pertama di Jepun yang menubuhkan bank secara private ketika era pemodenan Jepun di bawah Maharaja Meiji.

4. Sumitomo

Market capitalization: $16.2 bllion

Syarikat tertua di antara semua syarikat konglomerat di Jepun. Syarikat ini telah ditubuhkan hampir 400 tahun yang lalu.

Sumitomo yang bermula sebagai syarikat perlombongan tembaga pada abad ke -17 sebelum mengembangkan perniagaan mereka.

5. Marubeni

Market capitalization: $10.67 bilion

Merupakan sebahagian daripada Itochu sebelum berubah arah menjadi sebuah syarikat sendiri. Mereka merupakan sebuah syarikat konglomerat dengan mempunyai pelbagai cabang seperti makanan, tenaga, tekstil, insurans dan juga hartanah.

Di antara kontroversi terkenal melibatkan syarikat ini adalah pada tahun 1970-an yang melibatkan kes Yakuza Jepun telah membantu syarikat ini dalam membida pembelian jet pejuang bagi negara Jepun.

Kenapa Warren Buffett Melabur Di Jepun?

Kesemua syarikat yang dimiliki oleh Warren Buffett tersebut adalah syarikat konglemerat. Terdapat beberapa faktor yang membuatkan Warren Buffett memiliki saham syarikat tersebut seperti syarikat tersebut berada di bawah nilai sebenar dan juga kedudukan dolar Amerika Syarikat yang semakin tidak stabil.

Langkah yang dilakukan oleh Warren Buffett itu dilihat sebagai salah sebuah faktor untuk mengurangkan kebergantungan mereka kepada nilai dolar Amerika Syarikat ketika ramai pelabur runcit sedang menambah pegangan mereka ke dalam emas.

Kini falsafah pelaburan yang terkenal “be greedy when others are fearful” sekali lagi telah dibuktikan melalui pelaburan di negara Jepun ini.

Sumber Rujukan: https://markets.businessinsider.com

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Lima Perkara Penting Yang Bakal Menggerakkan Pasaran Minggu Ini (16–20 Mac 2020)

Pasaran saham Wall Street melonjak tinggi pada hari Jumaat lepas (13 Mac 2020) sehari selepas menjunam pada Khamis (12 Mac). Tiga indeks utama di Bursa Saham New York (NYSE) yang terdiri daripada Dow Jones Industrial Average (DJIA), S&P 500, dan indeks komposit Nasdaq menokok lebih daripada 9%.

Walaubagaimanapun, prestasi NYSE sepanjang minggu lalu kekal negatif walaupun terdapat lonjakan pada saat akhir. Sekurang-kurangnya ia memberi nafas lega kepada pasaran dunia apabila Trump mengumumkan darurat di Amerika Syarikat (AS) sekaligus memudahkan beliau selaku Presiden AS mendapatkan dana kerajaan persekutuan bagi menanggani penularan virus Covid-19 di negara itu.

Apa yang menyebabkan kejatuhan pasaran sejak beberapa minggu ini adalah kebimbangan terhadap penularan koronavirus yang telah diisytiharkan oleh Organisasi Kesihatan Dunia (WHO) sebagai pandemik baru-baru ini. Oleh itu, bagi menstabilkan semula pasaran, langkah drastik perlu diambil oleh kerajaan bagi menghalang virus ini dari terus menular.

Dalam hal ini, Presiden Trump bersedia untuk menyuntik dana sebanyak US$50 billion bagi mendepani masalah virus tersebut.

Dow Jones merekodkan junaman paling besar dalam sehari sejak tahun 1987 pada sesi dagangan Khamis (12 Mac) walaupun bank pusat (Federal Reserve) telah menyuntik sejumlah US$1.5 bilion kecairan ke dalam pasaran.

Walaubagaimanapun, pasaran dunia dijangka akan terus bergerak tidak menentu dalam tempoh beberapa bulan akan datang berikutan kelemahan ekonomi global.

Ia sebenarnya bermula daripada kemerosotan permintaan dan penawaran oleh China berikutan serangan koronavirus sejak akhir tahun lalu. Penganalisa pasaran di JP Morgan, Bruce Kasman berpendapat, pertumbuhan ekonomi negatif akan direkodkan oleh kebanyakan negara sekurang-kurangnya dalam tempoh tiga bulan akan datang.

Minggu ini tema pasaran masih berkisar dengan koronavirus dan usaha mengekangnya.

Berikut adalah lima catalyst utama yang bakal menjadi perhatian para pelabur sepanjang minggu ini.

1. Federal Reserve Potong Kadar Lagi

Pemotongan kadar faedah tidak akan menyembuhkan koronavirus yang semakin menular tetapi para pelabur masih berharap Federal Reserve (The Fed) menggunakan mandatnya untuk menstabilkan pasaran.

Tidak sampai tiga minggu The Fed memotong kadar faedah, bank pusat itu sekali lagi menurunkan Fed Fund Rate secara mengejut pada pagi Isnin. Kadar diturunkan sehingga hampir kepada nilai sifar bagi memastika kecairan benar-benar mencukupi di Amerika Syarikat.

Bank pusat ini sepatutnya dijadualkan bermesyuarat pada pagi Khamis waktu Malaysia dan dijangka menurunkan kadar ketika itu. Tetapi jangkaan meleset, apabila pengerusinya Jerome Powell dengan mengejut menurunkan kadar faedah pada pagi tadi yang menunjukkan pandemic koronavirus benar-benar merisaukan The Fed.

Selain pemotongan kadar faedah, The Fed juga dijangka mengumumkan tindakan yang akan diambil untuk memastikan kecairan mencukupi di dalam pasaran. Ia juga berkemungkinan mengumumkan pelonggaran kuantitatif (quantitative easing) yang pernah digunakan dalam tempoh krisis kewangan 2008 pada minggu ini.

Minggu lepas, The Fed cawangan New York berkata akan menyuntik kecairan sebanyak US$1.5 trillion ke dalam pasaran dan akan memulakan pembelian bon yang telah matang dalam usaha memastikan kecairan kekal mencukupi.

2. Bank Pusat Tiada Pilihan Lain

Selain Federal Reserve, minggu ini beberapa bank pusat utama dijadualkan bermesyuarat termasuk bank pusat Jepun dan Switzerland. Seperti yang semua maklum, The Fed dijangka akan menurunkan kadar faedahnya, manakala Jepun dan Switzerland akan terus menyokong kecairan dalam pasaran kewangan masing-masing.

Iklan

Bank pusat China pada minggu lalu telah menurunkan Reserve Requirement Ratio (RRR) iaitu satu jumlah dana yang perlu disimpan di bank pusat mengikut kadar yang ditetapkan. Ini bermakna 550 bllion Yuan akan membanjiri sistem perbankan China bagi menyokong ekonomi sekaligus melonggarkan syarat pinjaman wang di negara itu bagi menggalakkan aktiviti pelaburan baru.

Sebelum ini, Rizab Bank Australia juga telah memutuskan penambahan AS$8.8 bilion ke dalam pasaran iaitu dua kali ganda daripada amaun yang biasanya dilepaskan ke dalam pasaran setiap hari. Minggu lalu juga menyaksikan bank pusat Kanada sekali lagi menurunkan kadar faedahnya secara mengejut walaupun telah menurunkannya pada mesyuarat 4 Mac 2020.

Selain daripada bank-bank pusat utama ini, penganalisa di Barclays juga meramalkan Indonesia, Filipina dan Taiwan akan mengikut jejak langkah pelonggaran dasar monetari pada minggu ini.

3. Eropah Pusat Penyebaran Koronavirus

Eropah kini menjadi pusat penyebaran gelombang kedua Covid-19 apabila kes semakin meningkat saban hari terutamanya di Itali. Amerika Syarikat juga telah menggantung penerbangan dari dan ke Eropah yang bakal memberi tekanan kepada operator-operator penerbangan.

Selepas Itali, Spanyol kini merupakan negara paling banyak merekodkan peningkatan kes di Eropah dengan tambahan 1,100 kes sehari. Liga-liga bola sepak telah digantung, tetapi penerbangan di kebanyakan negara Eropah kekal beroperasi walaupun permintaan telah jatuh mendadak.

Koronavirus juga telah menular lebih pantas di negara-negara Scandinavian dan Switzerland. Dalam beberapa minggu akan datang industri pengangkutan merentas Eropah bakal menerima dampak daripada virus Covid-19.

4. Volatility Pasaran Berterusan

Selepas merekodkan kejatuhan terbesar sejak 1987 pada Khamis lepas (12 Mac 2020) Wall Street melonjak semula pada hari berikutnya. Inilah yang kita gelarkan sebagai pergerakan yang tidak menentu dalam pasaran (volatility).

Bursa saham New York menggantung sesi dagangan sebanyak dua kali pada minggu lalu, iaitu pada Isnin dan Khamis di mana tercetusnya ‘circuit breaker’. Dagangan digantung dalam satu tempoh selepas S&P 500 jatuh sebanyak 7% pada hari yang sama.

Pasaran minyak mentah juga mengalami kejatuhan besar dan kini berada di paras yang rendah apabila Arab Saudi mengejutkan pasaran dengan tambahan pengeluaran minyak mentah pada Isnin (9 Mac). Ini adalah antara penyebab kejatuhan pasaran saham minggu lalu dengan permintaan yang merosot dari China disebabkan virus.

5. Rangsangan Fiskal Menentang Covid-19

Bank-bank pusat dunia majoritinya telah melonggarkan dasar masing-masing, tetapi ia tidak cukup untuk menggerakkan ekonomi dalam situasi sekarang. Isunya adalah kesihatan, di mana orang ramai bimbang dengan koronavirus yang memaksa mereka lebih banyak menghabiskan masa di rumah.

Bagaimana ekonomi terus berjalan jika orang ramai takut untuk melakukan aktiviti di luar rumah?

Di sinilah pentingnya peranan kerajaan untuk memerangi koronavirus habis-habisan untuk menyekat penularannya. Usaha untuk meningkatkan aktiviti ekonomi ketika ini dengan rangsangan fiskal tidak guna sama sekali jika isu utama penularan virus tidak dikekang terlebih dahulu.

Oleh itu, kerajaan perlu mengeluarkan dana untuk merangsang usaha memerangi penularan Covid-19 agar keyakinan orang ramai dapat dipulihkan di samping memastikan mereka terus dapat bertahan dari segi komitmen kewangan. Beberapa negara di dunia telah mengumumkan dana khas bagi menentang virus ini dari merebak dan dapat dilihat tanda positif kepada pasaran pada Jumaat lepas apabila AS mengumumkan sejumlah US$50 bilion bagi memerangi penularan virus ini.

Sumber Rujukan:

Ditulis oleh Rolandshah Hussin, seorang pelabur runcit dalam pasaran kewangan. Beliau adalah graduan dari Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran, Universiti Malaya dan kini memegang jawatan sebagai penganalisis konten di sebuah syarikat yang berpangkalan di China.

Iklan

Ambil Tahu 10 Perkara Ini Sebelum Nak Melabur Saham Panasonic Malaysia

*Saham Panasonic tak patuh Syariah ya, tak boleh beli bagi orang Islam tapi boleh ambil pengajaran daripadanya

Panasonic Manufacturing Malaysia Bhd (PANAMY) adalah syarikat pembuatan alat-alat perumahan yang terkenal di Malaysia. Kini, ia menjalankan perniagaannya dari dua buah kilang di Seksyen 15 dan Seksyen 23, Shah Alam.

PANAMY ialah salah satu saham yang digemari oleh pelabur yang berpandangan jauh, sebab ia telah menjanakan pendapatan yang stabil pada jangka masa yang panjang. Kini, Market Capitalization-nya ialah RM 2.27 bilion, peningkatan sebanyak 263.3% dari RM 625.7 juta pada tahun 2009.

Di sini, saya ingin memberi ‘update’ bagi PANAMY secara terperinci dan menilaikan sahamnya secara objektif. Jom kita tengok 10 perkara yang kamu mesti tahu mengenai PANAMY sebelum nak melabur ke dalamnya.

1. Jualan Eksport Berkembang Lebih Laju daripada Jualan Tempatan

PANAMY telah meningkatkan jualannya alat perumahannya ke pasaran luar negara, terutamanya ke Jepun, Asia dan Timur Tengah. Pada tahun 2018, PANAMY telah mencatatkan jualan eksport sebanyak RM742 juta. Ia ialah peningkatan sejumlah 154% dari RM292 juta pada 2009. Bagi tempoh 10 tahun tersebut, jualan tempatan bagi PANAMY telah meningkat sebanyak 48% dari RM309 juta pada tahun 2009 kepada RM457 juta pada tahun 2018.

Sumber: Laporan Tahunan PANAMY

2. PANAMY Mencapai CAGR Keuntungan Sebanyak 11.35%

Sepanjang 10 tahun, PANAMY telah menambah perolehan dari RM600.9 juta pada tahun 2009 kepada RM1.20 bilion bagi tahun 2018. Ia telah berjaya mengawalkan margin keuntungan pada paras 10% daripada perolehannya. Jadi, PANAMY telah berjaya menambahkan keuntungan bersihnya daripada RM49.8 juta pada 2009 kepada RM131.0 juta bagi tahun 2018.

Sumber: Laporan Tahunan PANAMY

3. Return on Equity (ROE) Purata Sebanyak 12.82% Setahun

PANAMY telah mencapai ROE purata sebanyak 12.82% setahun. Ini bermakna PANAMY telah menjanakan keuntungan bersih sebanyak RM12.82 untuk setiap tahun daripada setiap RM100 dalam ekuiti pemegang saham sepanjang 10 tahun tersebut.

4. PANAMY Bijaksana Daripada Segi Pengurusan Tunai

PANAMY telah menjana sebanyak RM891.7 juta aliran tunai operasi di dalam 10 tahun. Ia telah menerima dividen sebanyak RM61.0 juta daripada Panasonic Malaysia Sdn Bhd, syarikat pemasaran di mana PANAMY mempunyai 40% pegangan saham di dalamnya. Ia juga telah menerima faedah RM171.2 juta bagi tempoh 10 tahun tersebut.

Daripada jumlah tersebut, PANAMY telah melabur sebanyak RM291.9 juta ke dalam Capital Expenditures ataupun ‘CAPEX’. Ia telah memberikan RM647.4 juta dividen bagi memanfaatkan pemegang sahamnya. PANAMY telah meningkatkan baki tunainya daripada RM466.6 juta pada tahun 2009 kepada RM650.6 juta pada tahun 2018.

Ini membuktikan bahawa PANAMY merupakan satu syarikat yang bijak daripada segi penjanaan dan pengurusan tunai.

Sumber: Laporan Tahunan PANAMY

5. Kewangan PANAMY Kekal Kukuh

Pada 30 September 2018, PANAMY telah merekodkan ekuiti pemegang saham sejumlah RM799.5 juta dan ia tidak mempunyai hutang. Nisbah semasa PANAMY ialah 4.17.

Daripada aset semasa, kebanyakannya adalah terdiri daripada deposit tetap sebanyak RM574.6 juta. Menurut laporan tahunan 2018, saya mendapati PANAMY telah menerima kadar faedah 3.84% setahun bagi deposit tetapnya.

Maka, PANAMY akan terus menjanakan pendapatan pasif daripada deposit tetap ini.

6. Panasonic Asia Pacific Pte Ltd pemilik terbesar PANAMY

Pada 29 Jun 2018, 5 pemegang terbesar bagi PANAMY adalah seperti berikut:

– Panasonic Asia Pacific Pte Ltd: 47.45%
– Employees Provident Fund Board: 9.75%
– Kumpulan Wang Persaraan (Diperbadankan): 4.99%
– Aberdeen Asset Management Plc: 5.81%
– Standard Life Aberdeen Plc: 5.79%

Nota: Ia termasuk pemegangan saham secara tidak langsung.

Iklan

7. Pembinaan Bangunan Pejabat Baru in Kilang Seksyen 15

PANAMY sedang membina bangunan pejabat baru di kilang Seksyen 15 dan ia dijangka siap dibina pada tahun 2019. Ia akan memindahkan ruang kerja ke pejabat baru, sekaligus menambahkan ruang sebanyak 18% yang akan digunakan untuk pembuatan alat-alat perumahan.

Selain daripada itu, PANAMY juga sedang merancang pembinaan bangunan pejabat yang kedua di kilang Seksyen 23 setelah pembinaan di kilang pertama siap nanti. Bangunan pejabat kedua dijangka siap dibina pada tahun 2020.

8. P/E Ratio kini ialah 17.90

Dalam 12 bulan lalu yang terkini, PANAMY telah menjana sebanyak RM127.0 juta keuntungan bersih. Maka, earnings per share (EPS) bagi PANAMY ialah RM2.09.

Setakat 21 Januari 2019, harga saham PANAMY ialah RM 37.42. Jadi, P/E Ratio terkini bagi PANAMY ialah 17.90. Ia adalah lebih tinggi jikalau dibandingkan dengan purata P/E Ratio sebanyak 15.54 dalam masa 10 tahun kebelakangan iaitu dari tahun 2009 sehingga 2018.

Nota:

P/E Ratio

= Harga Saham / (EPS)
= RM 37.42 / RM 2.09
= 17.90

9. P/B Ratio kini ialah 2.84

Pada 30 September 2018, PANAMY merekodkan aset bersih sebanyak RM13.16 setiap saham. Maka, P/B Ratio terkini bagi PANAMY adalah 2.84, tertinggi untuk tempoh 10 tahun.

Nota:

P/B Ratio

= Harga Saham / Aset Bersih Setiap Saham
= RM 37.42 / RM 13.16
= 2.84

10. Kadar Dividen kini ialah 3.96% setahun

Pada tahun 2018, PANAMY telah membayar dividend per share (DPS) sebanyak RM1.48. Maka, kadar dividen bagi pelabur yang beli saham PANAMY pada harga RM37.42 adalah sebanyak 3.96% setahun jika PANAMY ada keupayaan untuk mengekalkan DPS-nya pada kadar RM1.48 setahun.

Kadar ini adalah lebih tertinggi berbanding dengan puratanya sebanyak 3.28% setahun.

Nota:

Kadar Dividen

= (Dividen setiap saham (DPS) /Harga Saham) X 100%
= (RM 1.48 / RM 37.42) x 100%
= 3.96%

Sudut Pandangan

PANAMY telah menyumbang pertumbuhan perolehan, keuntungan bersih, dan pembayaran dividen kepada pemegang sahamnya pada masa 10 tahun. Ia telah mengalami pertumbuhan harga saham secara stabil bagi tempoh 10 tahun tersebut. Oleh yang demikian, ianya telah menambah kekayaan kepada para pemegang saham PANAMY, terutamanya bagi pelabur saham jangka panjang.

Maka, inilah pengajaran bagi semua pelabur saham, terutamanya pelabur yang baru dan tidak pengalaman. Tidak perlulah kita mengejar harga saham bagi jangka masa yang pendek. Sikap melabur ke dalam syarikat bagi jangka masa panjang yang bagus daripada segi ‘fundamental’ adalah digalakkan.

Daripada segi penilaian, PANAMY mempunyai P/E Ratio terkini yang lebih berdekatan dengan P/E Ratio tertinggi dan P/B Ratio yang tertinggi. Tapi, ia memberi kadar faedah sebanyak 3.96% setahun, lebih tinggi jika berbanding dengan puratanya.

Wajarkah kamu melabur saham PANAMY?

Ini bergantung kepada pelan pelaburan secara individu dan adakah kamu boleh menerima kadar faedah sebanyak 3.96% daripada PANAMY? Jika tidak, tak apalah. Lebih baik belajar seni pelaburan saham dan buat perancangan terlebih dahulu.

Selamat Melabur!

Ian Tai merupakan Pengasas portal saham Bursaking.com.my dan Editor di KCLau.com. Beliau juga merupakan Penyumbang Artikel kepada The Fifth PersonValue Invest Asia dan Small Cap Asia, laman-laman web saham terkemuka di Singapura.

Iklan

Syarikat Kodak Yang Berstatus Blue Chip Akhirnya Diisytiharkan Muflis, Kerana Kurang Peka Dengan Kehendak Masyarakat

Bagi generasi X dan Y, jenama Kodak mungkin benda yang tidak asing bagi mereka. Mungkin sebahagian besar daripada mereka memiliki kamera berjenama Kodak atau paling kurang sekeping gambar yang terhasil daripada teknologi yang dikeluarkan oleh Kodak. Kodak merupakan sebuah syarikat yang menghasilkan kamera dan filem yang paling lama bertahan dalam industri fotografi dan menakluk dunia lebih daripada seabad dengan produk mereka.

Syarikat kamera ini diasaskan seorang rakyat Amerika yang bernama George Eastman yang ditubuhkan pada tahun 1888. Pada ketika itu kos untuk mengambil sekeping gambar adalah sangat mahal. Selain daripada itu juga, saiz kamera pada masa itu sangat besar dan proses untuk  mengambil gambar begitu sukar dan hanya golongan profesional dan terlatih sahaja yang layak untuk mengambil gambar.

George Eastman merupakan orang yang bertanggungjawab memperkenalkan kamera untuk kegunaan orang ramai pada abad ke-19

Kodak adalah nama yang dipilih oleh George Eastman dan tidak membawa sebarang makna. Pada awal abad ke 19, kebanyakan pengasas syarikat akan menggunakan nama mereka ataupun nama keluarga mereka untuk diberi kepada syarikat yang diasaskan mereka dan hal ini tidak berlaku kepada Geroge Eastman.

Mempunyai Nama Yang Unik

Beliau memilih untuk menamakan syarikatnya Kodak kerana menurutnya, perkataan “Kodak” lebih mudah untuk diingati oleh orang ramai, walaupun sekali sahaja mereka menyebutnya. Selain daripada faktor mudah diingati, beliau juga merupakan penggemar huruf “K”.

Tag line yang memukau dalam iklan surat khabar menyebakan kamera Kodak menjadi begitu terkenal pada awal pengenalannya

Kamera yang pertama dilancarkan adalah pada tahun 1888, di mana ai boleh mengambil gambar sebanyak 100 keping dalam sekali penggunaan. Pada tahun 1900, Kodak telah mengeluarkan kamera yang diberi nama Brownie. Kamera Brownie ini telah mendapat sambutan yang luar biasa dan membuatkan Kodak mengeluarkannya dengan skala besar. Faktor kejayaan kamera ini adalah ianya begitu murah dan sangat mudah digunakan oleh orang ramai tanpa memerlukan kemahiran yang tinggi.

Pada dekad 1930-an,  Kodak berjaya membawa filem yang berkualiti tinggi pertama dunia yang diberi nama Kodachrome pada tahun 1935. Kodachrome merupakan teknologi dari Syarikat Kodak yang  menaikkan lagi  jenama Kodak dan menguasai secara keseluruhan pasaran dunia dengan pengenalan produk ini.

Kodakcrome merupakan filem pertama yang didatangi dalam bentuk warna dan amat popular pada era kemuncak dominasi Syarikat Kodak terhadap pasaran dunia fotografi

Monopoli Keseluruhan Ekosistem

Sebelum era digital bermula, untuk menghasilkan sekeping gambar memerlukan sebuah kamera dan segulung filem. Selepas gambar diambil melalui kamera Kodak, filem tersebut perlu dihantar ke kedai Kodak untuk diproses bagi menghasilkan gambar, tidak seperti sekarang yang hanya menggunakan printer untuk menghasilkan sekeping gambar. Proses untuk menjadikan sekeping gambar semuanya bergantung kepada Kodak sepenuhnya.

Konsep perniagaan yang dijalankan oleh Kodak adalah dengan menjual kamera dengan harga yang mampu dimiliki oleh orang ramai dan menjual filem yang yang perlu digunakan untuk mengambil gambar dengan harga purata separuh daripada harga kamera yang dibayar.

Secara asasnya, pengguna akan membeli sekali sahaja kamera dan berkali-kali untuk filem Kodak. Dengan makanisma ini, Kodak dapat membuat berkali ganda duit dengan hanya menjual filem untuk kamera mereka. Jadi tidak hairanlah Kodak mampu bertahan sehingga 110 tahun untuk model perniagaan seperti ini.

Pada zaman kemuncak kegemilangan Syarikat Kodak iaitu pada tahun 1976, mereka mendominasi pasaran dunia dalam industri fotografi iaitu sebanyak 85% untuk kamera dan 90% untuk penjualan filem kamera dan legasi tersebut diteruskan sehingga pada awal tahun 2000.

Pada awal tahun 2000, mereka masih mendominasi lebih daripada 80% penjualan filem kamera dan merupakan salah satu syarikat yang bertaraf blue chip di Amerika Syarikat, yang merupakan syarikat paling berjaya sepanjang masa.

Kamera Digital pertama yang dicipta oleh Steven Sasson hampir sebesar saiz ketuhar

Iklan

Memasuki Era Kamera Digital

Pada dekad 1990-an, banyak syarikat mula berlumba-lumba untuk menghasilkan kamera digital untuk dijual di pasaran. Kodak juga tidak terkecuali dengan pengenalan pertama kamera digital untuk pasaran pada tahun 1995 dengan nama DC 40. Kodak jugalah yang merupakan pencipta kamera digital pertama pada tahun 1976 oleh seorang jurutera muda yang bernama Steven Sasson dan dipatenkan.

Walaupun Kodak telah mengeluarkan kamera digital pada tahun 1995, syarikat tersebut masih lagi memfokuskan pengeluaran filem kamera kerana pada masa itu filem untuk kamera masih lagi memberi keuntungan yang berlipat kali ganda berbanding kamera digital yang kosnya sangat tinggi kerana permulaan teknologi yang baru bagi kamera digital.

Pada tahun 1996, Kodak telah membawa satu teknologi pada filem kamera mereka untuk menjaga pasaran kamera kamera filem yang dinamakan Advance Proton Sistem yang mana menelan kos sebanyak $1 bilion USD untuk dibawa ke pasaran.

Berbeza dengan pesaing Kodak seperti Canon, Sony, Nikon dan Fujifilm; mereka berlumba-lumba di antara satu sama lain untuk membangunkan kamera digital kerana mereka melihat potensi kamera digital akan mendominasi pasaran pada masa akan datang. Selain itu juga, mereka percaya mereka tidak mampu untuk mengatasi Kodak dalam pengeluaran filem kamera kerana kedudukan Kodak terlalu besar; jika dibandingkan daripada segi market capitalization mereka.

Jual Kamera Pada Harga Rugi

Pada tahun 2001 Kodak telah menjual kamera digital secara komersial dan pada harga yang lebih murah berbanding dengan syarikat kamera yang lain seperti Canon, Nikon dan Sony. Kodak dapat menjual kameranya dengan harga yang murah kerana pada masa itu kedudukan kewangan Syarikat Kodak sangat stabil dan setiap kamera digital yang dikeluarkan oleh Kodak, syarikat itu kehilangan duit sebanyak $60 USD (kajian yang dijalankan oleh Harvard Business School).

Ini kerana Kodak masih lagi mengikut prinsip model perniagaan yang lama, di mana percaya kepada keuntungan akan datang daripada proses mencetak gambar. Jadi tidak hairanlah Kodak tidak meningkatkan teknologi kamera-kamera digital kerana pada masa itu, Kodak percaya yang kamera filem tidak dapat diganti dengan teknologi kamera digital.

Pada tahun 2005, Kodak merupakan pengeluar kamera digital yang terbesar di Amerika akan tetapi syarikat tersebut masih lagi dibayangi oleh model perniagannya yang lama. Kodak masih lagi tidak dapat menerima era digital yang melanda perkembangan dunia pada masa itu. Kodak tidak dapat memahami kehendak pasaran baru kerana syarikat itu telah mendominasi pasaran fotografi lebih daripada 100 tahun dengan kamera filem dan sangat stabil daripada segi kewangan.

Pertambahan bilangan media sosial menyebabkan gambar fizikal tidak lagi mendapat tempat di hati masyarakat

Media Sosial Mula Menular

Syarikat media sosial seperti Friendster, Myspace dan Fecebook pula tumbuh bagaikan cendawan selepas hujan, yang mana perkongsian gambar kini hanya di dalam internet sahaja dan bukan di bingkai-bingkai gambar seperti sebelumnya.

Majoriti syarikat dari Jepun pula berlumba-lumba membangunkan teknologi kamera digital bagi golongan profesional (DSLR) dan Kodak masih lagi tidak mengambil serius perkembangan kamera digital bagi golongan prosfesional. Dengan perkembangan telefon pintar dari setahun ke setahun, kamera digital untuk kegunaan harian, bukan lagi menjadi pilihan masyarakat.

Kodak yang tidak membangunkan kamera digital untuk kegunaan golongan profesional, menemui jalan buntu dan tidak lagi dapat bersaing dengan syarikat Jepun dalam bidang fotografi.

Perjalanan ringkas Syarikat Kodak sebelum distihar muflis pada tahun 2012

Kecundang Juga Akhirnya

Pada tahun 2012, Kodak tidak dapat diselamatkan lagi kerana hutangnya terlalu besar dan kemasukan wang tidak lagi selari bebanan hutang semakin meningkat dari setahun ke setahun. Ini menyebabkan Kodak terpaksa diisytiharkan muflis oleh Mahkamah Persekutuan dan  hancurlah salah satu legasi syarikat terbesar di dunia.

Setelah Kodak diisytiharkan muflis, kini syarikat tersebut masih wujud tetapi dengan nilai yang tidak sampai satu bilion US Dolar. Telah wujud hampir 130 tahun dan pernah menjadi syarikat bertaraf blue chip, akhirnya mereka kecundang disebabkan selesa dengan model perniagaan yang lama tanpa mengambil serius perkembangan era digital.

Sumber Rujukan:

  1. https://www.youtube.com/watch?v=eVrmFgvEnAA&t=23s
  2. The history of Kodak: Pioneer of film and digital photography
  3. The Rise & Fall of Kodak – A Brief History of The Eastman Kodak Company, 1880 to 2012
  4. How Kodak Squandered Every Single Digital Opportunity It Had
  5. https://techcrunch.com/2012/01/21/what-happened-to-Kodaks-moment/
  6. Focus on past glory kept Kodak from digital win

Iklan

Ambil Tahu 11 Perkara ini Sebelum Nak Melabur Saham Wellcall

Tersenarai pada Julai 2006, Wellcall Holdings Bhd ialah syarikat pembuatan hos getah untuk penggunaan industri yang terbesar di Malaysia. Hos getah Wellcall boleh digunakan dalam pelbagai jenis industri seperti air dan udara, automobil, pembinaan kapal, gas dan kimpalan, minyak, dan pembuatan produk makanan.

Baru sahaja, Wellcall telah menerbitkan laporan tahunan 2018. Maka, saya ingin memberikan ‘update’ mengenai keputusan kewangan Wellcall terkini dan menilai sahamnya secara objektif dengan penggunaan metrik penilaian.

Jom kita tengok 11 perkara yang anda harus tahu tentang Wellcall sebelum nak melabur ke dalamnya.

1. Kepentingan Jualan Eksport bagi Wellcall

Bagi tahun 2018, 89% daripada perolehan Wellcall disumbangkan oleh jualan eksport ke pelanggannya yang terletak di lebih daripada 70 buah negara. Pasaran utama mereka adalah Amerika Syarikat, Kanada, Eropah, Asia Pasifik dan juga Timur Tengah. Sumbangan jualan daripada pasaran tersebut ialah:

No. Pasaran Utama Jualan 2018 (RM ‘000) Jualan (%)
1 Amerika Syarikat & Kanada 43,115 25.2%
2 Asia & Timur Tengah 42,043 24.6%
3 Eropah 29,443 17.2%
4 Australia & New Zealand 20,449 11.9%
5 Pasaran Lain 36,074 21.1%
Jumlah Keseluruhan 171,124 100%

Sumber: Laporan Tahunan Wellcall 2018

2. Pembinaan Kilang #3 di Mukim Sungai Terap, Perak

Pada tahun 2013, Wellcall telah membeli sebuah tanah milik sementara yang saiznya 8.16 ekar di Perak dengan harga RM4.63 juta. Selepas dibeli, ia telah membina kilang ketiganya di atas tanah dan kilang tersebut telah mula beroperasi pada tahun 2016.

Pada hari ini, Wellcall kini sedang beroperasi dengan 3 buah kilang pembuatan hos getah di Malaysia.

3. Perolehan Meningkat 9.0% Setahun

Wellcall telah menambahkan perolehan keseluruhannya dengan kadar 9.0% setahun. Ia menambah dari RM79.0 juta pada 2009 kepada RM171.1 juta pada 2018.

Kejayaan ini disumbangkan oleh peningkatan jualan ia ke pasaran utama seperti Amerika Syarikat, Kanada, Eropah, Australia, New Zealand dan pasaran lain seperti Malaysia and Amerika Selatan.

Sumber: Laporan Tahunan Wellcall

4. Keuntungan Bersih Meningkat 10.1% Setahun

Wellcall telah meningkatkan keuntungan bersih dengan kadar tahunan 10.1% dari RM 13.3 juta pada tahun 2009 kepada RM 31.6 juta pada tahun 2018.

Ia merupakan sumbangan daripada peningkatan jualan secara berterusan pada masa 10 tahun tersebut dan pengawalan margin keuntungan secara stabil pada tahap 15% – 20% daripada jualannya.

Sumber: Laporan Tahunan Wellcall

5. Return on Equity (ROE) Purata Sebanyak 29.0% Setahun

Wellcall telah mencapai ROE purata sebanyak 29.01% setahun pada 10 tahun terkini. Ini bermaksud, daripada tahun 2009 ke tahun 2018, ia berjaya menjana keuntungan bersih sejumlah RM29.01 dari setiap RM100.00 dalam ekuiti pemegang saham.

Nota: ROE = (Untung Bersih / Ekuiti Pemegang Saham) x 100%

6. Wellcall Bijak Pengurusan Aliran Tunai

Pada tahun 2009 ke 2018, Wellcall telah menerima sejumlah RM303.4 juta dalam aliran tunai operasi. Daripada jumlah tersebut, ia telah:

– Melabur RM 74.2 juta ke Capital Expenditures (CAPEX)

– Membayar dividen RM 230.5 juta ke pemegang sahamnya

Wellcall telah berjaya mengawal baki tunainya dalam lingkungan RM35 – RM45 juta dalam tempoh 10 tahun tersebut. Ini membuktikan bahawa Wellcall bijaksana dalam pengurusan aliran tunai dan mempunyai keupayaan untuk membayar dividen ke pelabur dalam jangka masa yang panjang.

Iklan

Sumber: Laporan Tahunan Wellcall

7. Kewangan Wellcall Terkini Tetap Kukuh

Pada 30 September 2018, Wellcall telah merekodkan sebanyak RM 4.9 juta dalam liabiliti bukan semasa dan sejumlah RM 107.5 juta di dalam ekuiti pemegang saham. Maka, ‘gearing ratio’ terkini bagi Wellcall ialah 4.6%.

Nota:
Gearing Ratio
= (Liabiliti Bukan Semasa / Ekuiti Pemegang Saham) x 100%

Pada masa itu, Wellcall telah merekod sejumlah RM69.7 juta di dalam aset semasa dan sejumlah RM18.2 juta di dalam liabiliti semasa. Maka, nisbah semasa bagi Wellcall ialah 3.83.

Nota:
Nisbah Semasa = Aset Semasa / Liabiliti Semasa

8. Siapa Pemilik Utama Wellcall?

Pada 21 Disember 2018, Tan Kang Seng ialah pemilik terbesar Wellcall kerana beliau memiliki saham Maximum Perspective Sdn Bhd, pemilik utama Wellcall dengan pemegangan saham sebanyak 11.0%. Kini, Tan dilantik sebagai pengarah bukan eksekutif Wellcall.

Selain daripada itu, Huang Sha yang mempunyai pemegangan saham sebanyak 3.4% kini dilantik sebagai Pengarah Urusan Wellcall. Beliau merupakan bapa kepada Huang Yu Fen dan Huang Kai Lin yang kini dilantik sebagai Pengarah Eksekutif dan Pengurus Besar bagi Wellcall.

9. P/E Ratio Kini 19.65

Setakat 28 Januari 2019, harga saham Wellcall adalah RM1.25. Pada tahun 2018, mereka telah mencatatkan Earnings Per Share (EPS) sebanyak 6.36 sen.

Maka, P/E Ratio terkini bagi Wellcall ialah 19.65, berhampiran dengan P/E Ratio tertingginya dalam 10 tahun tersebut.

10. P/B Ratio terkini ialah 5.79

Pada tahun 2018, Wellcall telah mencatat aset bersih sejumlah 21.59 sen bagi setiap saham. Maka, P/B Ratio terkini bagi Wellcall ialah 5.79, terendah dalam masa 4 tahun yang terkini.

11. Kadar Dividen Terkini ialah 4.36% Setahun

Pada tahun 2018, Wellcall telah membayar sebanyak 5.45 sen dalam Dividend Per Share (DPS). Jika ia berupaya mengekalkan DPS bagi masa ke hadapan pada tahap 5.45 sen, kadar dividen terkini ialah 4.36% setahun bagi pelabur yang membeli saham Wellcall dengan harga RM1.25.

Sudut Pandangan

Wellcall telah mencatatkan pertumbuhan secara berterusan dari pelbagai aspek seperti perolehan dan keuntungan bersih bagi tempoh 10 tahun kebelakangan ini. Ia juga mengekalkan pembayaran jumlah dividen dan menunjukkan prestasi kekuatan kewangan sepanjang tempoh tersebut.

Ini telah menyebabkan kenaikan harga saham Wellcall secara konsisten untuk jangka masa yang panjang. Market capitalization-nya telah meningkat daripada RM154.2 juta pada tahun 2009 kepada RM621.9 juta setakat ini.

Maka, Wellcall merupakan satu contoh saham yang telah: Naik Keuntungan, Naik Nilai Saham di dalam jangka masa yang panjang.

Jadi, adakah ini masa yang sesuai untuk melabur saham Wellcall?

Jawapannya bergantung kepada kamu. Adakah kamu berasa Wellcall pada P/E Ratio sebanyak 19.65, P/B Ratio sebanyak 5.79, dan kadar dividen pada 4.36% setahun ialah penilaian yang terbaik pada masa kini?

Selamat Melabur!

Ian Tai merupakan Pengasas portal saham Bursaking.com.my dan Editor di KCLau.com. Beliau juga merupakan Penyumbang Artikel kepada The Fifth PersonValue Invest Asia dan Small Cap Asia, laman-laman web saham terkemuka di Singapura.
Iklan
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!