Kejatuhan Perniagaan Keluarga Zaitun Industries

Masih ingat lagi barangan jenama Zaitun yang pernah menguasai pasaran tempatan suatu ketika dahulu?

“Gunakan tanpa was-was”, memang tak boleh lupa tagline tu.

Pernah terfikir bagaimana satu jenama keluaran muslim yang dulu menjadi kebanggaan akhirnya terkubur?

Tuan Zayed Zulkifli, seorang Marketing Representative dan pelabur value investing mengupas tentang faktor kejatuhan perniagaan keluarga ini. Tuan Zayed turut mengajar orang awam mengenai kepentingan pelaburan jangka masa panjang melalui kaedah Analisa Fundamental.

Zaitun Industri ditubuhkan oleh pengasasnya Dato Seri Hj Mohammad Eusuff Teh dengan mengambil sempena nama anak perempuan beliau pada tahun 1978. Pada awal penubuhannya memang agak hebat. Mereka menjadi perintis produk halal muslim dengan slogan halal gunakan tanpa was-was dalam sektor toiletries dan cosmetics.

Produk mereka dieksport ke Brunei, Singapore, Indonesia dan sebagainya.antara produk yg laris ialah ubat gigi zaitun. sehingga dikatakan Colgate Malaysia pun “terancam” dengan kehadiran pemain baru ini. Prospek Zaitun dianggap cerah dan mempunyai harapan yang agak tinggi untuk maju ke hadapan. Tetapi apa sebenarnya yang telah terjadi? Banyak spekulasi yang keluar kata kejatuhan zaitun disebabkan ada orang dengki.

Pernah Disenaraikan Di KLSE

Permulaan cerita sebenar terdedah bila mana Zaitun Berhad disenaraikan di papan kedua KLSE pada Jun 1997 oleh anak pengasas Dato Mohd Kamal. Semasa penyenaraian zaitun, dalam unjuran keuntungan yang disebut prospektus dikatakan zaitun RM5.7 juta dan pasca penyenaraian dalam lebih kurang RM4.3 juta untuk tahun kewangan 31 December 1997.

Tetapi sebaliknya berlaku selepas penyenaraian, pada tahun kewangan yang sama 1997 laporan kewangan menyebut Zaitun kerugian sebanyak RM14 juta berbanding unjuran RM4.3 juta. Ia merupakan perbezaan yang sangat besar berbanding unjuran dan laporan sebenar (Forecast versus Actual). Bayangkan Untung 4.3 juta menjadi rugi (loss) RM 14 juta.

Zaitun mengalami kerugian semenjak tahun pertama penyenaraian. Ekuiti pemegang saham yang bermula RM41 juta pada 1997 menjadi defisit -RM29 juta pada tahun 2001. Kejatuhan Zaitun bukanlah sesuatu yang pantas tetapi ia adalah penderitaan kesakitan yang berpanjangan.

Antara puncanya ialah tadbir urus korporat yang sangat lemah. Bayangkan bila disenaraikan pada Jun 1997, Zaitun telah memeterai penjanjian pembelian tanah RM36 juta dengan Benua Rezeki Sdn Bhd di mana Pengarah Zaitun sendiri juga adalah pengarah dalam Benua Rezeki (iaitu Mohd Kamal Mohd Eusuff dan Aisha Mohd Eusuff – adik beradik).

Pentadbiran Yang Lemah

Pada 31 Disember 1997, 50% deposit telah dibayar. Walau bagaimanapun, perjanjian jual beli dibatalkan dan deposit sepatutnya dipulangkan sebulan dalam tempoh 6 bulan tetapi setakat Ogos 1998, hanya RM345,000 sahaja dipulangkan. Ini adalah dikategorikan sebagai RPT (Related Party Transaction) dan tidak mendapat persetujuan dari Pemegang Saham.

Dalam tahun yang sama, pihak pengurusan syarikat telah melibatkan diri dalam perdagangan saham (share trading) menggunakan pembiayaan margin (share margin financing) sebanyak RM20 juta (ini kira baru tahun pertama penyenaraian) pada tahun 1997.

Tiada pendedahan (Disclosure requirement) atas sebab apa transaksi ini dilakukan dan tidak mendapat persetujuan dari pemegang saham. No disclosure, therefore, shareholders were unaware of this transaction. Walau bagaimanapun setelah dapat diketahui, pendedahan dibuat bahawa pada September hingga November 1997, pembelian saham dibuat ke atas 13.7% Hai Ming sebanyak RM13.7 juta dan 1.48% (RM3 juta) dalam Grand Central Enterprise.

Iklan

Kedua-dua saham ini kemudiannya dijual pada RM6.5 juta menyebabkan kerugian (realized net loss) RM10.2 juta. Sekali lagi, Dato Mohd Kamal dikatakan mempunyai pegangan 6% dalam GCE paid up capital.

Zaitun didenda ke atas RPT (related party transaction) yang dilakukan. Zaitun telah dinyahsenarai dari KLSE pada 16 Jun 2003 kerana gagal mematuhi langkah penstrukturaan semula untuk status PN4 (sekarang dikenali GN3 untuk ACE market untuk syarikat yang mengalami masalah kewangan).

Skandal Zaitun ini jelas menunjukkan:

  1. Pelanggaran yang serius dalam prinsip corporate disclosure and transparency dalam menjalankan transaksi yang tidak mendapat mandat dari pemegang saham
  2. Kegagalan lembaga pengarah menjalankan tanggungjawab fidusiari (Fiduciary responsibilities) – pengarah eksekutif dan pengarah bukan eksekutif (Executive Directors dan Non-Executive directors) yang sepatutnya menjadi penjaga ketelusan, akauntabiliti dan tadbir urus korporat (guardian of transparency, accountability and corporate governance).

Pada era 1997, banyaknya berlaku tadbir urus korporat yang sangat teruk apabila ketidakfahaman lembaga pengarah dalam tanggungjawab mereka. Sebab itu, kita tengok banyak downfall of public listed companies selepas krisis kewangan 1998. Vice chairman Zaitun ketika itu adalah Mutiara Rokiah binti Abdullah yang mana suami dan anak-anak beliau adalah merupakan Pengarah dalam Zaitun sendiri.

Masalah Zaitun bukan terhenti pada tadbir urus korporat sahaja tetapi ia termasuk masalah pengurusan dan model perniagaan Zaitun sendiri seperti isu pengedar dan cuba menceburi bidang MLM utk pengedaran produk mereka. antara punca utama kerugian ialah distributorship produk mereka.

Antara pengedar mereka seperti Boustead Trading, Harrison, Harpers dan Sime Darby Marketing. Asyik terminate pengedar mereka yang berakhir dalam mahkamah. Zaitun juga dikatakan memberi jualan credit yang agak longgar, hutang pelanggan (credit sales) adalah 95% jumlah jualan. Dan Zaitun membuat pinjaman hutang yang melebihi dari jualan syarikat.

Sebelum 1998, banyak syarikat yang disenaraikan di KLSE adalah kebanyakan family business yang kebanyakan tidak faham bila mana disenaraikan pasaran saham, segala transaksi yang besar mesti mendapat kelulusan terlebih dahulu walaupun majoriti lembaga pengarah adalah adik beradik sendiri. Dalam kes Zaitun, Mutiara, Aisha, Faridah, Kamal adalah anak beranak.

Belajar Daripada Kesilapan

Pasca 1998, kita dapat lihat banyak berlaku perubahan dalam tadbir urus korporat terutamanya MCCG2017 di mana, separuh daripada lembaga pengarah mesti terdiri dari pengarah bebas, duality role chairman and CEO tidak dibenarkan. Tenure untuk lembaga pengarah dihadkan selama 9 tahun sahaja. 9-12 tahun mesti mendapat approval dari pemegang saham. 13 tahun ada 2-tier voting. Dan tertubuhkan audit committee, remuneration committee, nomination committee untuk memberi check and balance kepada kedudukan pengarah eksekutif syarikat di Bursa.

Sumber Rujukan:
Lau, C. K., & Ooi, K. W. (2016). A case study on fraudulent financial reporting: evidence from Malaysia. Accounting Research Journal, 29(1), 4–19. https://doi.org/10.1108/ARJ-11-2013-0084

Tulisan Asal: Zayed Zulkifli
Master in Forensic Accounting and Financial Criminology (UiTM)
Degree in Businesss and Economics Major in Busines Finance (Lehigh University)

Elakkan Membeli Saham Syarikat Berstatus PN17 Atau GN3

Bagi syarikat yang bermasalah, Bursa Malaysia akan kategorikan syarikat ini di bawah status pemerhatian. Bermasalah dari sudut kewangan, laporan kewangan yang tidak tepat, pihak pengurusan yang bermasalah, dan indikator yang paling penting adalah syarikat tersebut mengalami kerugian yang teruk.

Status Practice Note 17 (PN 17) diberi bagi syarikat (kaunter) yang tersenarai di papan utama, manakala Guidance Note 3 (GN3) bagi kaunter didalam ACE Market. Senarai kaunter PN17 dan GN3 ini akan sentiasa berubah dari semasa ke semasa.

Jauhkan diri daripada membeli saham-saham syarikat yang bermasalah, banyak lagi saham yang berpotensi yang boleh dijadikan pilihan. Nak tahu lebih lanjut, jemput baca Kenali Syarikat Bermasalah di Bursa Malaysia.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Perang Perdagangan Amerika Syarikat-China Yang Bakal Mencecah $1 Trilion

Kalau presiden-presiden Amerika Syarikat yang sebelum ini gemar pergi ke medan perang menumpahkan darah askar-askarnya, kini Donald Trump pula bakal berperang dengan negara-negara lain secara perdagangan.

Maklumlah, beliau kan merupakan businessman yang berjaya. Jadi beliau memang tahu akan selok-belok perniagaan, dan bagaimana untuk menjatuhkan pihak lawan dalam dunia perniagaan.

Nilai Dagangan Amerika Syarikat Sebanyak 22% Daripada Nilai Dagangan Dunia

Sumber Gambar: Dhaka Tribune

Kalau nak tahu, hampir suku daripada nilai dagangan dunia melibatkan Amerika Syarikat dengan jumlah dagangan sebanyak $3.9 Trilion US Dolar. Dan akibat daripada perang perdagangan yang sedang berlaku ini, sebanyak $1.25 Trilion US Dolar pula bakal menerima tempiasnya.

Negara China Paling Terkesan

Tak tahulah apa yang masalahnya Presiden Donald Trump dengan negara China sehingga menyebabkan pertelingkahan ini. Barangkali Amerika Syarikat melihat China sebagai pesaing terkuat dan mahu menjatuhkannya.

Dijangkakan sebanyak $900 Bilion US Dolar nilai dagangan di antara kedua-dua buah negara bakal terjejas. Dengan mengenakan tarif ke atas import barangan, maka harga barang akan meningkat. Kesudahannya, mereka terpaksa mencari sumber daripada negara lain pula.

Persoalannya, ada ke negara lain yang mampu menggantikan tempat China sebagai pembekal barangan dan kos buruh yang amat rendah? Kalau ada baguslah untuk negara tersebut, tetapi kalau tiada pengganti?

Iklan

Pastinya ramai pekerja, peniaga, pelabur dan sebagainya yang terkesan. Ramai orang akan kehilangan kerja. Seterusnya kitaran ekonomi pula akan terbantut, dan kemelesetan ekonomi akan dirasai semua pihak.

Malaysia Pun Tersenarai

Akibat daripada perang perdagangan Amerika Syarikat-China ini juga bakal memberi kesan yang besar kepada perdagangan Malaysia. Berdasarkan sumber di atas, Malaysia dan Korea Selatan dilonggokkan sekali yang bakal menyebabkan eksport barangan solar dan mesin basuh yang dianggarkan bernilai $5.3 Bilion US Dolar terjejas.

Tak tahu pula Malaysia mengeksport barangan ini dan sebanyak ini kepada Amerika Syarikat.

Hutang Malaysia RM1 Trilion, Perang Perdagangan Pula $1 Trilion US Dolar

Kalau sebelum ini negara kecoh dengan Hutang RM1 Trilion, kali ini dunia pula kecoh dengan perang perdagangan yang bakal mengakibatkan perdagangan bernilai $1 Trilion US Dolar terjejas teruk.

Pasaran saham serantau dah mula menunjukkan kesan negatif, boleh baca mengenainya di Jerung Asing Bawa Keluar Duit, Bursa Malaysia Merudum.

Jadi apakah persiapan kita nak berdepan dengan perang ini?

Iklan

Apakah Maksud Pendekatan Top-Down dan Bottom-Up Dalam Analisa Fundamental, Dan Perbezaan Di Antara Keduanya?

Di dalam analisa fundamental, terdapat pelbagai sub-pendekatan untuk mengukuhkan sesebuah analisa fundamental. Semua sub-pendekatan mempunyai satu tujuan, iaitu memberikan kita maklumat tentang betapa kukuhnya syarikat tersebut.

Namun, walaupun tujuan sub-pendekatan tersebut adalah sama, terdapat perbezaan daripada segi analisa pemilihan saham yang digunakan. Berikut adalah sub-pendekatan analisa fundamental yang popular dalam pasaran saham iaitu:

Pendekatan Top Down (Top-Down Approach)

Top Down approach adalah salah satu daripada pecahan analisa fundamental, yang juga dikenali sebagai EIC Approach (Economy-Industry-Company). Di dalam Top Down approach, pelabur akan memecahkan kepada beberapa bahagian atau titik penglihatan daripada gambaran yang besar, dan turun kepada gambaran yang lebih kecil.

Di sebabkan inilah ia digelar sebagai pendekatan Top Down.

Pertama, pelabur akan mengenalpasti keseluruhan ekonomi dunia dan ekonomi sesebuah negara. Ianya bagi mengenali keadaan pertumbuhan ekonomi dunia, benua, dan juga negara; serta hanya menumpukan kepada pertumbuhan sihat dan kukuh dalam sesebuah negara, berbanding ekonomi negara lain.

Contohnya, pelabur akan menganalisa negara Asia, dan hanya menumpukan kepada negara yang mempunyai keseluruhan pertumbuhan ekonomi yang baik dan mengabaikan negara yang tidak begitu baik.

Melalui analisa keseluruhan ekonomi negara tersebut, pelabur beralih kepada skop tumpuan seterusnya, iaitu industri dan sektor yang dilihat, bagi mengenalpasti industri dan sektor yang mana mempunyai potensi lebih tinggi untuk berkembang.

Kemudiannya barulah beralih kepada skop tumpuan terakhir, iaitu perniagaan yang terdapat di dalam ciri-ciri di atas. Pelabur akan menjangka pulangan pendapatan yang tinggi, terhadap pelaburan saham yang dibuat terhadap perniagaan tersebut.

Pendekatan Bottom Up (Bottom Up Approach)

Pendekatan Bottom Up hanya melibatkan analisa syarikat yang berkembang baik dalam perniagaan mereka. Ianya tanpa berpandukan carian saham terhadap mana-mana industri  tertentu atau  ekonomi sesebuah negara.

Semua saham yang disenaraikan , dalam pasaran saham satu dunia akan dianalisa, tanpa mengira negara atau industri operasi sesebuah perniagaan tersebut.  Pelabur menggunakan pelbagai kriteria pemilihan untuk mencari saham syarikat yang terbaik. 

Kriteria pemilihan sedemikian membantu pelabur mencari saham terbaik menurut perspektif mereka. Mereka hanya menumpukan perhatian kepada syarikat yang berkembang baik daripada segi pendapatan dan keuntungan, pertumbuhan yang pantas dan sebagainya.

Sebaik saja jumpa saham-saham tersebut, mereka akan terus melabur dan mengharapkan pulangan keuntungan pelaburan untuk tempoh jangka masa yang panjang.

Iklan

Perbandingan Top Down dan Buttom Up

Top Down hanya terbatas kepada negara dan sektor serta industri yang baik berbanding Buttom Up yang tidak mempunyai sebarang limit pelaburan. 

Bottom Up, menyediakan pelbagai platform kepada pelabur untuk mengambil peluang dalam pelbagai kenaikan perniagaan. Walaupun tiada halangan atau hitam putih mengenai penggunaan, mana yang lebih baik dan sebagainya, namun pendekatan Bottom up adalah lebih bebas dan lebih terbuka.

Peter Lynch adalah salah satu contoh ikon pelabur dalam pendekatan Bottom Up yang diamalkan beliau pada tahun 1977 sehingga tahun 1990.

Namun harus diingat, setiap sub-pendekatan sentiasa mempunyai risiko tersendiri. Jika seseorang pelabur lebih memikirkan risiko berbanding keuntungan, peluang untuk berjaya adalah lebih cerah.

Nak Lagi Mudah, Memperkenalkan SpeedSaham

SpeedSaham adalah screener saham berasaskan web menggunakan algorithm untuk bantu tunjukkan saham-saham berpotensi Short-Term, Mid-Term dan Long-Term.

This image has an empty alt attribute; its file name is Onpay-Prev-Banner-Home-700x350.jpg

Saham Short Term?

Sesuai untuk pedagang yang nak buat duit dalam masa sejam, 2 jam, 3 jam atau sehari dua.

Saham Mid Term?

Sesuai untuk pedagang yang nak buat duit dalam masa seminggu dua.

Saham Long Term?

Sesuai untuk pelabur simpan dan peram, buat duit dalam masa berbulan-bulan atau bertahun-tahun.

Nak tahu lebih lanjut tentang bagaimana SpeedSaham boleh membantu kita, tak kisah kita seorang pelabur atau pedagang; klik http://bit.ly/LanggananSpeedSaham untuk melanggan atau tempah tempat duduk anda di sesi previu SpeedSaham.

Jumpa anda di sana!

*Penafian: Sebarang tindakan atau keputusan untuk berdagang/melabur berdasarkan saham-saham yang berpotensi ini adalah keputusan anda. Kami tidak bertanggungjawab ke atas keuntungan atau kerugian anda apabila berdagang/melabur.

Iklan

Empat Penggerak Utama Pasaran Global Pada Minggu Ini (22-26 April 2019)

Para pelabur lebih cenderung mengambil risiko sejak Federal Reserve (Fed) menangguhkan kenaikan kadar faedah pada penghujung tahun lepas. Hasilnya, pasaran saham Amerika Syarikat (AS) kembali berada di paras tertinggi sejak itu.

Kenaikan semula saham di Wall Street sudah tentu disukai oleh Presiden Trump yang mana beliau mahukan kadar faedah lebih rendah selepas kejatuhan saham pada tahun 2018. Walaubagaimanapun, Fed dijangka tidak akan menurunkan kadar faedahnya walaupun mendapat tekanan daripada beliau. Trump telah beberapa kali mengkritik bank pusat itu sebagai faktor kepada kelembapan prestasi saham di Wall Street.

Data terbaru AS seperti jualan runcit dan eksport yang memberangsangkan minggu lalu, memperlihatkan ekonomi kekal stabil dan mengurangkan kebarangkalian penurunan kadar faedah oleh Fed.

Beberapa pakar ekonomi berkata kenaikan kadar faedah tahun lalu adalah wajar dan banyak menyumbang kepada kestabilan ekonomi pada masa ini. Kenaikan tersebut secara teori bagi mengelakkan ekonomi bergerak sehingga terlalu panas (overheating) dan mengelakkan risiko-risiko yang lain.

Minggu lalu, indikator ekonomi global memberi sedikit harapan untuk bank pusat mengekalkan kecenderungan untuk mengetatkan kredit di dalam ekonomi. Data aktiviti ekonomi di Jerman dan Jepun naik sederhana pada Mac, begitu juga halnya dengan China dan Amerika Syarikat.

Minggu ini tumpuan sekali lagi akan terarah kepada prestasi pendapatan syarikat-syarikat di Wall Street, laporan data pertumbuhan ekonomi Amerika Syarikat dan mesyuarat bank pusat tiga negara iaitu Jepun, Kanada dan Turki.

Isu geopolitik juga akan terus mewarnai pasaran global di mana Presiden Trump akan bertemu dengan Shinzo Abe di White House bagi membincangkan isu perdagangan dua hala. Di antara topik yang bakal dibincangkan adalah bagaimana untuk menangani program nuklear Korea Utara.

Berikut adalah empat tema utama yang bakal mewarnai pergerakan pasaran pada minggu ini.

1. Data Pertumbuhan Ekonomi Terbesar Dunia

Data awal pertumbuhan ekonomi Amerika Syarikat bagi suku pertama tahun 2019 akan dikeluarkan pada hari Jumaat (26 April) dengan jangkaan kenaikan 2.4%. Data sebelum ini iaitu pertumbuhan pada suku terakhir 2018 telah mencatatkan bacaan sebanyak 2.2%.

Di antara faktor yang dilihat menyumbang kepada ramalan tersebut adalah pengecilan defisit perdagangan Amerika Syarikat kepada China. Ia berikutan pengurangan import yang disebabkan tarif yang dikenakan terhadap China. Data jualan runcit minggu lalu juga mencatat bacaan tertinggi sejak 18 bulan yang lalu.

Di antara ramalan yang mengejutkan adalah anggaran pertumbuhan yang dikeluarkan oleh Federal Reserve cawangan Atlanta yang menjangka kenaikan sebanyak 2.8% pada suku pertama 2019.

2. Laporan Pendapatan Syarikat Global Suku Pertama

Iklan

Bull-Market sepanjang 10 tahun ini mungkin menunjukkan tanda ia semakin perlahan, tetapi sejak beberapa bulan lepas isyarat itu tampak semakin pudar.

Khamis lalu, saham Wall Street ditutup lebih tinggi dengan Dow Jones naik lebih daripada 100 mata. Minggu ini lebih banyak laporan pendapatan korporat yang ditunggu-tunggu pelabur global dengan jangkaan pasaran yang lebih tinggi berikutan nada dovish Fed sejak penghujung tahun 2018.

Di antara yang menjadi tumpuan pada minggu ini adalah, Amazon, Facebook, Twitter, Tesla, Halliburton, Coca-Cola, AT&T, Caterpillar, dan Microsoft. Bukan itu sahaja, pasaran juga teruja dengan penyenaraian Pinterest dan Zoom.

3. Mesyuarat Tiga Bank Pusat

Tiga bank pusat iaitu Jepun, Kanada, dan Turki akan bermesyuarat pada minggu ini. Bank of Japan (BoJ) dijangka akan mengekalkan dasar sedia ada pada Khamis (25 April). BoJ sejak beberapa tahun lalu masih berusaha untuk mencapai sasaran inflasi 2% dan kini sejak 2018 dunia berhadapan dengan pertumbuhan ekonomi global yang semakin perlahan.

Bank of Canada (BoC) pula akan bermesyuarat pada hari Rabu (24 April) dengan jangkaan dasar monetari turut dikekalkan.

Turki yang berhadapan dengan kejatuhan nilai matawangnya Lira, juga dijangka akan mengekalkan kadar faedah di paras semasa.

4. Perkembangan Isu Campur Tangan Rusia Pada Pilihanraya AS 2016

Kempen pilihanraya Presiden Trump telah dikaitkan dengan Rusia yang membantu ahli perniagaan itu memenangi Pilihanraya Presiden AS pada 2016. Selepas lebih daripada dua tahun menjalankan penyiasatan, Penyiasat Khas Robert Mueller telah memuktamadkan kes tersebut dengan pihak Jabatan Keadilan AS menerbitkan laporan siasatan yang mengandungi 400 muka surat itu.

Mengejutkan, William Barr peguam negara AS berkata laporan siasatan itu tidak menunjukkan kesepakatan di antara kempen Trump 2016 dengan Rusia pada ketika itu.

Walaubagaimanapun, pihak pembangkang dari Parti Demokrat menuduh White House telah mempengaruhi siasatan yang telah dijalankan oleh Robert Mueller yang juga merupakan bekas Pengerusi FBI. Pasaran akan terus memerhatikan isu ini dari semasa ke semasa.

Ditulis oleh Rolandshah Hussin, seorang pelabur runcit dalam pasaran kewangan. Beliau adalah graduan dari Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran, Universiti Malaya dan kini memegang jawatan sebagai penganalisis konten di sebuah syarikat yang berpangkalan di China.

Iklan

Keluaran Dalam Negeri Kasar (KDNK) 3.6% Dicatatkan Pada Suku Keempat 2019, Terendah Dalam 10 Tahun

KUALA LUMPUR: Ekonomi Malaysia pada suku keempat tahun 2019 berkembang sederhana pada 3.6 peratus berbanding 4.7 peratus pada suku sama tahun 2018, demikian menurut Bank Negara Malaysia.

Pertumbuhan sukuan itu adalah yang terendah dicatatkan sejak suku ketiga 2009, yang mana ketika itu merekodkan penguncupan 1.2 peratus susulan krisis kewangan global.

Bagi keseluruhan tahun 2019, pertumbuhan ekonomi negara berkembang pada 4.3 peratus, berbanding 4.7 peratus pada 2018.

Gabenor Bank Negara Malaysia, Datuk Nor Shamsiah Mohd Yunus, berkata sektor perkhidmatan dan pembuatan kekal menjadi pemacu utama pertumbuhan ekonomi negara.

Katanya, perbelanjaan sektor swasta turut menyumbang dengan mencatat pertumbuhan lebih tinggi pada 7.4 peratus pada suku dikaji berbanding 5.4 peratus pada suku sebelumnya.

“Namun gangguan bekalan dalam sektor komoditi pada suku keempat membabitkan pengeluaran minyak sawit, gas asli dan minyak mentah mengheret turun pertumbuhan ekonomi pada suku berkenaan.

“Pengeluaran minyak sawit merosot dengan ketara sebanyak -16.9 peratus pada suku dikaji berbanding 8.6 peratus pada suku sebelumnya berikutan masalah kemarau.

“Bagi pengeluaran gas asli, ia menyusut -2.1 peratus pada suku keempat 2019 berbanding 3.1 peratus pada suku sebelumnya disebabkan oleh proses penyelenggaraan,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media mengumumkan prestasi ekonomi negara bagi suku keempat 2019 di sini, hari ini.

Iklan

Mengulas lanjut Nor Shamsiah berkata, seandainya tiada gangguan, pertumbuhan untuk suku keempat dan keseluruhan 2019 dijangkakan lebih tinggi iaitu masing-masing sebanyak 4.3 peratus dan 4.7 peratus.

Kredit: BH Online

Definisi Keluaran Dalam Negeri Kasar (KDNK)

KDNK ialah statistik berkenaan pendapatan negara dan ianya juga berkaitan dengan pertumbuhan atau pembangunan ekonomi.

KDNK mengukur jumlah nilai akhir barangan dan perkhidmatan yang dikeluarkan dalam ekonomi bagi sesebuah Negara melalui tiga kaedah iaitu:

  1. Kaedah Pengeluaran iaitu penjumlahan nilai ditambah aktiviti ekonomi (Pertanian, Perlombongan & Pengkuarian, Pembuatan, Pembinaan dan Perkhidmatan termasuk Kerajaan)
  2. Kaedah Perbelanjaan iaitu penjumlahan Perbelanjaan Akhir Isi Rumah, Perbelanjaan Akhir Kerajaan, Pelaburan dan Eksport Bersih
  3. Kaedah Pendapatan adalah penjumlahan Pendapatan oleh faktor Pengeluaran (tanah, tenaga buruh, modal dan keusahawanan) iaitu Pampasan pekerja, Lebihan kendalian kasar dan (Cukai – Subsidi)

Pengukuran KDNK:

i. Dinilai pada harga semasa
ii. Dinilai pada harga malar

Frekuensi pengeluaran data KDNK Kaedah Pengeluaran dan Perbelanjaan adalah secara suku tahunan dan tahunan pada harga semasa dan malar. Manakala bagi data KDNK Kaedah Pendapatan adalah secara tahunan pada harga semasa.

Nak tahu lebih lanjut pasal KDNK ni, jemput baca Apa Itu Keluaran Dalam Negeri Kasar (KDNK) Yang Orang Dok Sebut Tu?

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!