Kenapa Perlu Melabur Saham? Anak Muda Ini Berkongsi 5 Kelebihannya

Paling utama, dengan melabur saham, kita buat duit kita bekerja untuk kita untuk menghasilkan lebih banyak duit.

Pelaburan saham telah terbukti secara konsisten menjadi salah satu bentuk pelaburan yang paling menguntungkan! Sebab itu, institusi kewangan seperti KWSP, PNB, LTAT malah syarikat takaful/insurans juga melabur dalam pasaran saham untuk mendapatkan keuntungan yang tinggi.

Baca juga : Dekat mana KWSP laburkan RM700 bilion duit kita?

Dengan keuntungan tersebutlah, mereka akan berikan kepada pencarum dan pelabur dalam bentuk dividen.

5 Kelebihan Melabur Saham

  • Kita boleh membuat urusan jual dan beli saham pada bila bila masa. Kos transaksi juga agak rendah.
  • Kita juga bebas melabur di mana sahaja kita berada dan pada bila bila masa.
  • Untuk awasi pelaburan kita pun senang sekarang, tak kisah pergi melancong ke luar negara pun boleh tengok dengan menggunakan handphone sahaja.
  • Kita mampu mengawal pelaburan kita sepenuhnya untuk memaksimumkan pulangan dan juga mengawal risiko pelaburan.
  • Pelaburan saham boleh dijangka jika kita tahu apa yang kita buat.

Tapi Kena Ingat:

  1. Pasaran saham boleh mengalami keadaan yang volatile, di mana kadar naik turun saham boleh jadi terlalu tinggi dalam masa yang singkat.
  2. Kita WAJIB mempunyai ilmu, sama ada ilmu teknikal atau fundamental dan elakkan tips atau rumors dari sumber yang tidak dapat disahkan.
  3. Kena awasi pelaburan kita. Dengan adanya aplikasi saham Maybank Trade di handphone, kita juga boleh letakkan alert jika harga itu naik atau pun turun pada harga yang kita tetapkan.
  4. Melabur saham ni juga kena disiplin. Kita kena tahu bila kita patut beli dan bila kita patut jual berdasarkan harga signal beli dan jual yang telah kita tetapkan.

Boleh Ke Orang Biasa Dapat Untung Dari Pasaran Saham?

Saya selalu dengar ramai orang cakap ‘kalau saya ada banyak duit, memang saya nak sangat melabur dalam saham’ atau ‘saham ni untuk orang have-have je’. Ramai yang berpendapat nak dapat keuntungan dari pasaran saham kena jadi kaya dulu atau kena jadi trader sepenuh masa atau pun kena jadi pandai ‘gila’ dalam bab kewangan.

Sebenarnya tak pun.

Dari pengalaman saya, client yang buat keuntungan banyak bukannya yang jenis beli dan jual hari-hari. Ada juga yang masih belajar di universiti, melabur dalam saham dengan modal yang agak rendah dan keuntungannya setara dengan modalnya. Kena realistik. Saya bagi 1 senario:

Pak Kodi bekerja di sebuah kilang elektronik dengan pendapatan RM43,000 setahun. Selepas bayar sewa rumah, motor dan perbelanjaan harian, Pak Kodi berjaya menyimpan RM2,000 dalam tempoh 6 bulan dan dia ingin melabur dalam pasaran saham. Pak Kodi membeli 2,000-unit saham syarikat getah XYZ pada harga RM0.80/saham (RM1,600). Dia juga perlu membayar RM30.48 kos transaksi pembelian saham tersebut. Jadi jumlah keseluruhan adalah RM1,630.48.

3 bulan kemudian, Pak Kodi ingin menjual sahamnya setelah melihat prestasi syarikat getah XYZ dan harga sahamnya telah meningkat menjadi RM1.00/saham. Jumlah jualan sahamnya adalah RM2,000. Dia juga perlu membayar RM30.60 kos transaksi penjualan tersebut, di mana hasil akhir penjualannya menjadi RM1,969.40. Jadi keuntungan yang Pak Kodi dapat adalah RM338.92.

RM338.92 mungkin tak banyak tapi kena ingat Pak Kodi cuma melabur RM1,630.48 je dalam tempoh 3 bulan. Itu bersamaan keuntungan sebanyak 20.79%, lagi elok dari dia biarkan duit dalam akaun simpanan.

Kesimpulannya, tak perlu pun modal yang besar untuk melabur. Ianya perlu bersesuaian dengan risiko dan jangka masa pelaburan anda. Jika pelabur mempunyai modal yang lebih besar, pelabur akan dapat lebih banyak pilihan saham yang lebih berkualiti untuk dibeli.

Belajar Dengan Anak Muda Yang Hensem, Berpengalaman Dan Bertauliah

Artikel ini ditulis oleh Tuan Azmi Mohd Amin yang turut mengendalikan kelas saham khas untuk pelabur baru yang zero knowledge. Bagi mereka yang di Sabah, bolehlah menuntut ilmu dengan beliau di Kota Kinabalu pada 19 Januari 2019.

Beliau juga mengadakan kelas setiap bulan di Dataran Maybank. Tarikh kelas saya seterusnya adalah pada 26 Januari 2019.

Sekiranya anda berminat menyertai kelas dan membuka akaun CDS dengan Maybank, boleh rujuk maklumat kelas di Facebook Azmi Mohd Amin Stockbroker atau hubungi beliau di 016-4469288.

Azmi Mohd Amin (MSTA, CFTe)
Remisier, Maybank Investment Bank Berhad

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi November 2022

Indeks FBMKLCI kembali segar dengan dengan sentimen positif pelabur terhadap pelantikan PErdana Menteri baharu Malaysia. 

Secara keseluruhannya, indeks FBMKLCI dilihat pulih semula dan mencecah ke paras 1,500 sebelum jatuh dan kekal pada atas paras 1,480 mata di akhir bulan November 2022.

Mari kita lihat senarai 10 top saham patuh syariah paling rugi untuk bulan November tahun 2022.

Senarai saham paling rugi untuk bulan November tahun 2022 adalah seperti berikut:-

Sumber: TradingView

1. Asia Poly Holding Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Asia Poly Holding Bhd merupakan saham patuh syariah paling rugi untuk bulan November 2022 dengan mencatatkan kejatuhan sebanyak 35.29% dalam tempoh sebulan dagangan. 

2. KNM Group Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

KNM Group Bhd pula merupakan saham kedua paling rugi untuk bulan November 2022 dengan kejatuhan harga sebanyak 31.25%. 

3. HLT Global Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat ketiga pula adalah saham syarikat HLT Global Berhad dengan kejatuhan sebanyak 30.36% dalam tempoh satu bulan dagangan. 

4. Dufu Technology Corp.Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Dufu Technology Corp. Bhd berada di tangga keempat untuk saham paling rugi sepanjang bulan November 2022 dengan kejatuhan sebanyak 27.85%.

5. Dagang Nexchange Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kelima pula adalah syarikat Dagang Nexchange Berhad yang mencatatkan kejatuhan sebanyak 23.68% untuk tempoh sebulan pada November 2022. 

6. Perak Corporation Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Seterusnya di tempat keenam adalah saham syarikat Perak Corporation Bhd dengan kejatuhan sebanyak 21.21% dalam tempoh sebulan dagangan. 

7. One Glove Group Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Pada tempat ketujuh adalah saham syarikat One Glove Group Bhd yang mencatatkan kejatuhan harga sebanyak 20.38% dalam tempoh sebulan dagangan pada November 2022. 

8. Thriven Global Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Syarikat Thriven Global Berhad pula adalah saham kelapan paling rugi untuk bulan November 2022 dengan penurunan sebanyak 20.00%. 

9. Sedania Innovator Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Sedania Innovator Berhad merupakan saham kesembilan paling rugi pada bulan November 2022 dengan kejatuhan sebanyak 19.30%.

10. Hartalega Holdings Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Yang terakhir di tempat kesepuluh adalah saham daripada syarikat Hartalega Holdings Bhd dengan penurunan sebanyak 19.16% dalam tempoh sebulan dagangan pada bulan November 2022. 

Kesemua Kejatuhan Saham Paling Rugi November 2022 Melebihi 19%. 

Kesemua saham-saham paling rugi bulan November mengalami kejatuhan melebihi 19% dalam satu bulan dagangan. 

Adakah senarai saham-saham yang mengalami kejatuhan ini berada dalam pemerhatian anda? Siapa tahu bulan berikutnya nanti ia akan jadi antara saham paling untung pula. 

Selamat melabur!

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Kami janji berbaloi……

>> Daftar Sekarang di Webinar Swing Trading Reloaded!