Miliki Hartanah Secara Tidak Langsung Dengan Melabur Ke Dalam REIT

Usah jadikan modal kecil sebagai penghalang daripada kita memiliki hartanah, sebab itulah pentingnya kita mempunyai ilmu.

Jom kita dengarkan perkongsian Tuan Azmi Mohd Amin, seorang remisier dengan Maybank Investment Bank mengenai peluang untuk memiliki hartanah secara tidak langsung dengan pelaburan REIT.

Berkenalan Dengan Real Estate Investment Trust (REIT)

Real Estate Investment Trust (REIT) atau Amanah Pelaburan Hartanah adalah satu dana yang memiliki dan menguruskan hartanah komersial yang menjana pendapatan seperti kompleks membeli-belah, hospital, peladangan, hotel, pejabat dan kilang.

Pihak pengurusan syarikat untuk REIT dibenarkan menolak dividen yang dibayar kepada pemegang saham daripada pendapatan korporat yang dikenakan cukai. Untuk menikmati status bebas cukai ini, aset dan pendapatan REIT mesti datang daripada aset hartanah dan mengagihkan sekurang-kurangnya 90% daripada jumlah pendapatan kepada pemegang saham setiap tahun.

Apa pula kelebihan membeli REIT? Di antaranya:

  1. MAMPU MILIK – kos pelaburan cuma sebahagian kecil daripada kos memiliki aset hartanah itu secara langsung. Kita boleh memiliki hartanah dengan kos pelaburan minimum.
  2. SENANG BELI & JUAL – lebih mudah dibeli dan dijual berbanding hartanah fizikal. Saham REIT sentiasa sedia ditunaikan kerana ianya didagangkan di pasaran saham.
  3. ALIRAN PENDAPATAN STABIL – memberi dividen yang stabil kerana ia merupakan hasil daripada sewa yang dibayar oleh penyewa hartanah mereka.
  4. PENDEDAHAN KEPADA ASET BERSKALA BESAR – berpeluang memiliki hartanah yang lebih besar seperti Sunway REIT.
  5. PENGURUSAN PROFESIONAL – tak perlu pening nak jaga penyewa, hartanah diuruskan oleh para profesional yang akan menambah nilai hasil untuk pelabur di masa hadapan.

Namun, kita harus ingat bahawa melabur REIT juga ada risikonya tersendiri. Di antara risiko yang pelabur perlu tahu adalah:

  1. Pulangan tidak dijamin – bergantung kepada prestasi pasaran hartanah.
  2. Hilang kawalan pelaburan – keputusan jual beli hartanah dibuat oleh pihak pengurusan.
  3. Faktor pasaran – bergantung kepada permintaan dan bekalan, prestasi ekonomi dan kadar faedah negara.

Biasanya, pelabur REIT akan menikmati pulangan dalam bentuk dividen seperti yang termaktub di dalam dasar REIT serta kenaikan harga saham REIT.

Bagi pelabur yang lebih arif dalam REIT, mereka akan mengambil kira jenis hartanah, lokasi, potensi pertumbuhan, sponsor, struktur kewangan, rekod pengurusan dan tadbir urus REIT. Mereka juga mengambil tahu tentang prestasi REIT dengan mengambil kira:

  1. HASIL DIVIDEN: Jumlah dividen yang diberi dibahagikan dengan harga REIT yang dibeli
  2. NILAI ASET BERSIH: Jumlah aset ditolakkan dengan jumlah liabiliti
  3. RIZAB PERBELANJAAN PENGURUSAN: Peratusan perbelanjaan operasi pada Nilai Aset Bersih
  4. JUMLAH PULANGAN: Perubahan harga REIT ditambah dengan dividen yang diterima

Apa pula perbezaan REIT dengan syarikat hartanah?

  REIT SYARIKAT HARTANAH
PENDAPATAN Hasil sewa hartanah Penjualan harta, keuntungan pembangunan, hasil sewa dan pelaburan hartanah
STRUKTUR MODAL & ALIRAN TUNAI Pendapatan yang lebih rendah, hutang lebih kurang dan aliran tunai yang kuat Selalunya hutang yang tinggi, aliran tunai negatif dan pengagihan dividen rendah
DASAR DIVIDEN 90% – 100% daripada pendapatan sebelum cukai Tiada kepastian mengenai dasar dividen
RISIKO Risiko rendah, pelaburan pasif dari aliran tunai hasil sewaan dari perjanjian pajakan dengan penyewa Risiko pembangunan dan kewangan yang tinggi
TADBIR URUS KORPORAT Melibatkan pemegang saham, pengurus, pemegang amanah dan pihak berkuasa Didominasi oleh pemegang saham terbesar

Sekiranya anda berminat untuk belajar lebih lanjut mengenai saham, boleh sertai Kelas Radar Saham yang dijalankan setiap bulan. Boleh hubungi saya, Azmi Mohd Amin Stockbroker di 016-4469288 untuk maklumat lanjut.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi November 2022

Indeks FBMKLCI kembali segar dengan dengan sentimen positif pelabur terhadap pelantikan PErdana Menteri baharu Malaysia. 

Secara keseluruhannya, indeks FBMKLCI dilihat pulih semula dan mencecah ke paras 1,500 sebelum jatuh dan kekal pada atas paras 1,480 mata di akhir bulan November 2022.

Mari kita lihat senarai 10 top saham patuh syariah paling rugi untuk bulan November tahun 2022.

Senarai saham paling rugi untuk bulan November tahun 2022 adalah seperti berikut:-

Sumber: TradingView

1. Asia Poly Holding Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Asia Poly Holding Bhd merupakan saham patuh syariah paling rugi untuk bulan November 2022 dengan mencatatkan kejatuhan sebanyak 35.29% dalam tempoh sebulan dagangan. 

2. KNM Group Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

KNM Group Bhd pula merupakan saham kedua paling rugi untuk bulan November 2022 dengan kejatuhan harga sebanyak 31.25%. 

3. HLT Global Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat ketiga pula adalah saham syarikat HLT Global Berhad dengan kejatuhan sebanyak 30.36% dalam tempoh satu bulan dagangan. 

4. Dufu Technology Corp.Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Dufu Technology Corp. Bhd berada di tangga keempat untuk saham paling rugi sepanjang bulan November 2022 dengan kejatuhan sebanyak 27.85%.

5. Dagang Nexchange Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kelima pula adalah syarikat Dagang Nexchange Berhad yang mencatatkan kejatuhan sebanyak 23.68% untuk tempoh sebulan pada November 2022. 

6. Perak Corporation Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Seterusnya di tempat keenam adalah saham syarikat Perak Corporation Bhd dengan kejatuhan sebanyak 21.21% dalam tempoh sebulan dagangan. 

7. One Glove Group Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Pada tempat ketujuh adalah saham syarikat One Glove Group Bhd yang mencatatkan kejatuhan harga sebanyak 20.38% dalam tempoh sebulan dagangan pada November 2022. 

8. Thriven Global Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Syarikat Thriven Global Berhad pula adalah saham kelapan paling rugi untuk bulan November 2022 dengan penurunan sebanyak 20.00%. 

9. Sedania Innovator Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Sedania Innovator Berhad merupakan saham kesembilan paling rugi pada bulan November 2022 dengan kejatuhan sebanyak 19.30%.

10. Hartalega Holdings Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Yang terakhir di tempat kesepuluh adalah saham daripada syarikat Hartalega Holdings Bhd dengan penurunan sebanyak 19.16% dalam tempoh sebulan dagangan pada bulan November 2022. 

Kesemua Kejatuhan Saham Paling Rugi November 2022 Melebihi 19%. 

Kesemua saham-saham paling rugi bulan November mengalami kejatuhan melebihi 19% dalam satu bulan dagangan. 

Adakah senarai saham-saham yang mengalami kejatuhan ini berada dalam pemerhatian anda? Siapa tahu bulan berikutnya nanti ia akan jadi antara saham paling untung pula. 

Selamat melabur!

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Kami janji berbaloi……

>> Daftar Sekarang di Webinar Swing Trading Reloaded!