Miliki Hartanah Secara Tidak Langsung Dengan Melabur Ke Dalam REIT

Usah jadikan modal kecil sebagai penghalang daripada kita memiliki hartanah, sebab itulah pentingnya kita mempunyai ilmu.

Jom kita dengarkan perkongsian Tuan Azmi Mohd Amin, seorang remisier dengan Maybank Investment Bank mengenai peluang untuk memiliki hartanah secara tidak langsung dengan pelaburan REIT.

Berkenalan Dengan Real Estate Investment Trust (REIT)

Real Estate Investment Trust (REIT) atau Amanah Pelaburan Hartanah adalah satu dana yang memiliki dan menguruskan hartanah komersial yang menjana pendapatan seperti kompleks membeli-belah, hospital, peladangan, hotel, pejabat dan kilang.

Pihak pengurusan syarikat untuk REIT dibenarkan menolak dividen yang dibayar kepada pemegang saham daripada pendapatan korporat yang dikenakan cukai. Untuk menikmati status bebas cukai ini, aset dan pendapatan REIT mesti datang daripada aset hartanah dan mengagihkan sekurang-kurangnya 90% daripada jumlah pendapatan kepada pemegang saham setiap tahun.

Apa pula kelebihan membeli REIT? Di antaranya:

  1. MAMPU MILIK – kos pelaburan cuma sebahagian kecil daripada kos memiliki aset hartanah itu secara langsung. Kita boleh memiliki hartanah dengan kos pelaburan minimum.
  2. SENANG BELI & JUAL – lebih mudah dibeli dan dijual berbanding hartanah fizikal. Saham REIT sentiasa sedia ditunaikan kerana ianya didagangkan di pasaran saham.
  3. ALIRAN PENDAPATAN STABIL – memberi dividen yang stabil kerana ia merupakan hasil daripada sewa yang dibayar oleh penyewa hartanah mereka.
  4. PENDEDAHAN KEPADA ASET BERSKALA BESAR – berpeluang memiliki hartanah yang lebih besar seperti Sunway REIT.
  5. PENGURUSAN PROFESIONAL – tak perlu pening nak jaga penyewa, hartanah diuruskan oleh para profesional yang akan menambah nilai hasil untuk pelabur di masa hadapan.

Namun, kita harus ingat bahawa melabur REIT juga ada risikonya tersendiri. Di antara risiko yang pelabur perlu tahu adalah:

  1. Pulangan tidak dijamin – bergantung kepada prestasi pasaran hartanah.
  2. Hilang kawalan pelaburan – keputusan jual beli hartanah dibuat oleh pihak pengurusan.
  3. Faktor pasaran – bergantung kepada permintaan dan bekalan, prestasi ekonomi dan kadar faedah negara.

Biasanya, pelabur REIT akan menikmati pulangan dalam bentuk dividen seperti yang termaktub di dalam dasar REIT serta kenaikan harga saham REIT.

Bagi pelabur yang lebih arif dalam REIT, mereka akan mengambil kira jenis hartanah, lokasi, potensi pertumbuhan, sponsor, struktur kewangan, rekod pengurusan dan tadbir urus REIT. Mereka juga mengambil tahu tentang prestasi REIT dengan mengambil kira:

  1. HASIL DIVIDEN: Jumlah dividen yang diberi dibahagikan dengan harga REIT yang dibeli
  2. NILAI ASET BERSIH: Jumlah aset ditolakkan dengan jumlah liabiliti
  3. RIZAB PERBELANJAAN PENGURUSAN: Peratusan perbelanjaan operasi pada Nilai Aset Bersih
  4. JUMLAH PULANGAN: Perubahan harga REIT ditambah dengan dividen yang diterima

Apa pula perbezaan REIT dengan syarikat hartanah?

  REIT SYARIKAT HARTANAH
PENDAPATAN Hasil sewa hartanah Penjualan harta, keuntungan pembangunan, hasil sewa dan pelaburan hartanah
STRUKTUR MODAL & ALIRAN TUNAI Pendapatan yang lebih rendah, hutang lebih kurang dan aliran tunai yang kuat Selalunya hutang yang tinggi, aliran tunai negatif dan pengagihan dividen rendah
DASAR DIVIDEN 90% – 100% daripada pendapatan sebelum cukai Tiada kepastian mengenai dasar dividen
RISIKO Risiko rendah, pelaburan pasif dari aliran tunai hasil sewaan dari perjanjian pajakan dengan penyewa Risiko pembangunan dan kewangan yang tinggi
TADBIR URUS KORPORAT Melibatkan pemegang saham, pengurus, pemegang amanah dan pihak berkuasa Didominasi oleh pemegang saham terbesar

Sekiranya anda berminat untuk belajar lebih lanjut mengenai saham, boleh sertai Kelas Radar Saham yang dijalankan setiap bulan. Boleh hubungi saya, Azmi Mohd Amin Stockbroker di 016-4469288 untuk maklumat lanjut.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Suku Pertama (Q1) 2018

Pasaran saham di Malaysia dan di dunia pada keseluruhannya menunjukkan prestasi yang tidak begitu baik sepanjang 3 bulan pertama 2018 ini.

Indeks FMBKLCI naik pada bulan Januari, namun gagal untuk menunjukkan hala tuju yang jelas selepas itu. Kita dapat lihat bagaimana market jatuh teruk pada bulan Februari, tetapi menunjukkan tanda-tanda pemulihan pada bulan Mac pula.

Ramai berpendapat, selagi ‘perang tarif’ di antara Amerika Syarikat dan China tidak reda; maka pasaran saham dunia akan terus bergelora.

Kalau saham itu sedang membuat downtrend, jauhkan diri daripadanya. Kalau nak beli juga, tunggu sampai ada tanda-tanda saham tersebut membuat reversal.

Jom kita tengok senarai Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Untuk Suku Pertama (Q1) 2018 seperti di bawah.

Sumber: iSaham Screener

Sumber: Bursa Marketplace

2. APFT Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

3. Key Alliance Group (KGROUP)

Sumber: Bursa Marketplace

4. Salutica Berhad (SALUTE)

Sumber: Bursa Marketplace

5. Kanger International

Sumber: Bursa Marketplace

6. United U-LI Corporation

Sumber: Bursa Marketplace

7. Foundpac Group (FPGROUP)

Sumber: Bursa Marketplace

8. PDZ Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

9. Ge-Shen Corporation

Sumber: Bursa Marketplace

10. Vivocom International Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

Saham Downtrend Jangan Usik

Apabila saham sedang membuat downtrend, sila jauhkan diri. Banyak lagi saham lain yang boleh diperhatikan. Cari saham yang mempunyai asas yang kukuh dengan melakukan Fundamental Analysis.

Mesti tak sanggup kan untuk rugi sampai 60% untuk jangka masa tiga bulan?

Senarai Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Suku Pertama (Q1) 2018 di atas adalah berdasarkan Screener Worst Performance (Last Quarter) iSaham. Mereka juga ada screener-screener lain seperti 52 Weeks High Screener, All-Time High Screener, Bollinger Band Breakout, Magic Formula Investing dan banyak lagi.

Iklan

Berapa Modal Yang Sesuai Untuk Investor, Swinger Dan Intraday Trader?

Saham ni boleh tak mula dengan modal RM100?

Jawapannya boleh.

Nak makan Mekdi pun kena ada modal. Boleh tak makan Mekdi modal RM20? Boleh, cuma tak cukuplah nak belanja kawan-kawan.

Dengan modal yang anda ada juga, ianya boleh digunakan untuk tujuan short-term, mid-term atau long-term. Kalau tak berapa jelas tentang jenis-jenis pelabur, boleh rujuk Jenis-Jenis Pelabur Saham. Anda yang Mana Satu?

Untuk tahu lebih lanjut berkenaan berapa modal yang sesuai untuk jenis-jenis pelabur yang berbeza, jom kita ikuti perkongsian Tuan Mamu Saham seperti berikut:

Ini hanya suggestion mamu sahaja. Kerana modal bergantung kepada setiap individu tu sendiri. Suggestion ni cuma untuk memberi gambaran buat pelabur-pelabur baru bagaimana cara yang selamat untuk selamatkan modal daripada terus rugi.

Modal RM5,000 Ke Bawah

Untuk modal permulaan yang sebegini cara trading yang terbaik adalah dengan menyimpan di sesebuah kaunter yang uptrend. Dengan cara begini, dapat menyelamatkan capital daripada terus membuat lost yang banyak.

Dan kebiasaanya mamu akan suggestkan untuk mereka yang baru hendak bermula terutamanya orang-orang muda. Jika sudah bekerja mampu menyimpan RM100 ke RM400 sebulan. Jadikan habit untuk menyimpan wang dalam.bentuk unit sesebuah syarikat. Kerana pembelian unit walaupun sikit, akan menjadi aset kepada kita. Fokus kepada satu company yang beri fundamental kewangan yang bagus. Yang akan bagi bonus, dividen, split share dan sebagainya. Boleh check history company untuk pembahagian yang macam tu.

Nak retire young? Retire with brain bukan main langgar je walaupun masa muda-muda dah rasa pegang duit banyak ya. Ini suggestion mamu untuk yang baru nak start up. At least cari kaunter uptrend. Boleh simpan 2-3 bulan. Nak lama lagi setahun pun boleh.

Modal RM5,001 Ke 50,000

Untuk modal yang macam ni biasanya mamu akan suggest untuk jadi Swinger. Belajar candle stick. Faham akan perubahan candle. Check fundamental background company. Bersedia dengan trading plan. Buat lah banyak-banyak mana pun trailing point.

Faham akan pergerakan candle. Sentiasa perhatikan support and resistance. Trailing stop based on support and resistance. Mantapkan trailing stop.

Yang ada modal sebegini dengan trailing stop, anda boleh maksimumkan keuntungan dan minimakan kerugian. Sebab dalam trading idea anda ada cut loss yang selalu sangat newcomer tak buat. Ada satu istilah yang dipanggil “Hope Analysis”. Ini yang banyak buatkan trader terkorban. Kerana berharap kaunter yang mereka dah salah entry tu naik. Sedangkan bila tengok previous 5 years history kaunter tu tengah buat downtrend. Jadinya ia bukannya langkah yang bijak dalam trading.

At least bila swing di kaunter yang uptrend pun. Boleh buy higher and sell higher, dalam jangka masa yang pendek.

Modal RM50,001 Ke Atas

Ok modal yang macam ni, capital yang besar biasanya mamu akan suggestkan untuk belajar Intraday punya trading. Maksudnya tak perlu beli and simpan duit dalam stock berhari-hari. Itu lebih selamatkan capital jika terjadi apa-apa pada hari esok.

Sebab apa? Peluru utama untuk Trader adalah modal. Kalau tanpa modal, Trader tu bukanlah sesiapa. Dan tiada apa yang mereka boleh buat.

Bagaimana cara intraday ni? Cara intraday ni. Mereka membeli pada kaunter-kaunter yang ada momentum dan minat belian yang tinggi. Dan kaunter-kaunter yang memberikan signal buy pada hari semalamnya.

Momentum yang terjadi boleh jadi disebabkan news-news mega projek yang biasanya akan mengawal emosi trader selama 2-3 hari. Boleh jadi juga dengan perubahan dan pembentukan candle yang menjadi minat trader yang menggunakan candle sebagai signal pembelian mereka.

Bagaimana cara trading mereka pula? Biasanya trading idea mereka sepintas lalu hanya dengan berkira-kira. Berapa total volume yang mereka nak beli, dan berapa bid kenaikan yang mereka nak jual. Yang penting profit mereka boleh cover up brokerage fee.

Nak mamu explain lebih detail tentang ni?

Dapatkan ebook #B9investor dan Jumpa mamu di secret group. And anda boleh tanya mamu bagaimana preparation untuk setiap trading strategy untuk setiap recomendation mamu ni.

Sumber: FB Mamu Saham

Iklan

Syarikat Apple Kini Bernilai $1 Trilion US Dolar

Ada tak peminat jenama Apple di sini? Tahniah kerana terus menyokong industri teknologi dengan membeli gajet-gajet keluaran Apple seperti iPhone, iPad, MacBook, Apple Watch dan bermacam-macam lagi.

Tahniah Juga Kepada Pemegang Saham Apple

Lagi rare golongan pemegang saham Apple ni, kerana percaya dengan syarikat sekaligus merebut peluang untuk menjadi sebahagian daripada ‘sejarah’ ini.

Sumber: Google Finance

Detik bersejarah ini tercatat pada tanggal 2 Ogos 2018, apabila harga saham Apple berada paras $207.05 US Dolar seunit. Ini berikutan daripada pendapatan Suku Ketiga yang melepasi sasaran, dan diikuti dengan jangkaan Suku Keempat yang tinggi.

Siapa Pemegang Saham Apple Ni?

Sumber: Nasdaq

Lebih daripada 62% saham Apple adalah dimiliki oleh jerung-jerung yang bermodalkan berbilion US Dolar.

Perbandingan Dengan Bursa Malaysia

Sumber: Trading Platform

Boleh dikatakan bahawa jika kita ambil 50 syarikat terbesar yang ada di Bursa Malaysia berdasarkan Market Cap pun, tidak dapat menandingi betapa besarnya Apple ni.

Kita ambil contoh Maybank yang bernilai RM100 bilion, kalau convert ke US Dolar, baru $25 bilion USD – sekadar 2.5% sahaja saiz jika dibandingkan dengan Apple. Jauh panggang daripada api.

2018 Tahun Teknologi, Semua Saham Naik

Tahun 2018 adalah merupakan tahun teknologi, di mana-mana kebanyakan saham-saham teknologi Amerika Syarikat mencatatkan prestasi yang sangat baik. Lihat saja Saham FAANG Di Amerika Syarikat Ditutup Pada Paras Tertinggi. Kalau nak tahu, Facebook, Apple, Amazon, Netflix dan Google (Alphabet) adalah singkatan bagi akronim FAANG tersebut.

Macam biasalah, apabila harga saham ‘Breakout’ dan mencatatkan paras All-Time High, potensi untuk naik lagi dan lagi adalah tinggi.

Boleh Beli Lagi Ke Tak?

Kami ada kupas serba sedikit dalam artikel Kaya, Kaya…Kalaulah Aku Beli 6 Tahun Lepas, dengan melabur $100 US Dolar dalam setiap syarikat FAANG ni pada tahun 2012, dan hasilnya pada 18 Mei 2018; portfolio anda kini bernilai $5,059.62 – peningkatan 911.12% dalam masa 6 tahun! Convert ke RM dah berapa tu?

Itu kisah dulu, sekarang boleh beli lagi ke?

Nak tahu saham yang kukuh, boleh buat Fundamental Analysis. Dan pastinya saham FAANG ni mempunyai angka-angka Fundamental yang sangat cantik.

Cuba tanya diri anda sendiri, adakah Facebook akan bungkus dalam masa 2-3 tahun atau menjadi semakin besar? Adakah tiada lagi iPhone, iPad atau MacBook dijual lagi 5 tahun? Orang dah takkan guna carian Google lagi ke untuk cari jawapan lepas ni?

Tapi kalau nak tahu bila masa terbaik nak beli saham ni pula, kena buat Technical Analysis.

Iklan

5 Saham Kaki Gamers Kena Tahu

Permainan video adalah antara bentuk hiburan yang paling popular, dengan gamers di seluruh dunia menghabiskan masa sebanyak 3 bilion jam setiap minggu untuk bermain game! Kajian juga mengatakan bahawa terdapat 20.1 juta gamers di seluruh Malaysia dan membelanjakan wang sebanyak RM2.8 billion ke atas permainan video sahaja pada tahun 2019.

Padanlah Youtube dan Twitch gamers kaya-raya, memang industri ini banyak buat duit pun!

Selain itu, Statista menganggarkan bahawa 55.3% gamers di Malaysia adalah terdiri dari kaum lelaki manakala selebihnya wanita. Tak sangka, ramai juga gamers wanita ye!

Kalau anda nak tahu juga, 75% gamers Malaysia bermain permainan video di telefon pintar mereka, 66% masih juga bermain di komputer, manakala 55% bermain menggunakan konsol seperti PlayStation dan Xbox.

Sepanjang 6 bulan lepas, sebanyak 87% dari gamers telah membelanjakan wang untuk membeli barang maya (virtual goods) atau barang dalam permainan (in-game items). Antara banyak-banyak barang yang dibeli, barang yang paling popular ialah power-ups (barang yang membuatkan watak permainan menjadi lebih kuat).

Genre game yang paling popular di Malaysia pula ialah Strategi, di mana permainan yang paling popular ialah Mobile Legends.

Kalau anda seorang gamer, andalah yang membentuk statistik-statistik di atas. Selain main game-game ini, tahu tak yang anda juga boleh melabur dalam syarikat-syarikat yang menerbitkan game tersebut?

Ha, jangan terkejut kerana kebanyakan syarikat penerbit game ialah syarikat yang tersenarai di pasaran saham.

Jom kita tengok sama-sama!

1. Tencent

Jualan dari segmen permainan video pada suku ketiga 2019:

USD5.2 bilion

Di saat permainan telefon pintar mengukuhkan kedudukan berbanding konsol, Tencent sebagai syarikat pengeluar permainan video terbesar di dunia turut mengambil peluang untuk mengukuhkan kedudukannya sebagai raja permainan video.

Dengan portfolio game yang solid terdiri dari League of Legends, Player Unknown’s Battlegrounds (PUBG), dan Honour of Kings, Tencent boleh dikatakan syarikat paling berjaya dari segi hasil jualan berkaitan permainan video buat masa ini.

Syarikat yang beroperasi dari China ini juga pemilik kepada aplikasi yang paling besar di China iaitu WeChat.

2. Sony

Jualan dari segmen permainan video pada suku ketiga 2019:

USD3.0 bilion

Di tempat kedua ialah Sony, dengan hasil jualan sebanyak USD3 bilion dari segmen permainan video sahaja. Namun, segmen permainan video Sony bukanlah berkaitan jualan game sahaja, malah Sony menjual konsol yang paling popular di dunia iaitu PlayStation.

Selain jualan konsol, Sony juga menawarkan khidmat langganan berbayar PlayStation Plus dan PlayStation Now. Tidak dilupakan juga hasil jualan permainan-permainan yang diterbitkan oleh Sony sendiri melalui koleksi Intellectual Property-nya (IP) seperti God of War, The Last of Us, Uncharted, Death Stranding, Horizon Zero Dawn, dan Spider-Man.

3. Apple

Jualan dari segmen permainan video pada suku ketiga 2019:

USD2.9 bilion

Eh? Apple jual gamekah? Ya, itu juga persoalan yang bermain di fikiran penulis. Penulis sendiri terlupa bahawa terdapat beratus ribu game third-party (bukan diterbitkan oleh Apple sendiri) di App Store.

Tidak hairanlah, kerana kenaikan mobile gaming secara mendadak telah meletakkan Apple sebagai antara penyedia khidmat gaming terbesar di dunia. Setiap kali pemain membeli sesuatu dalam mobile game, Apple mendapat sedikit hasil jualan dari transaksi tersebut.

Mungkin nampak sedikit, tapi jika dikira berapa bilion transaksi yang dilakukan oleh pemilik-pemilik iPhone di seluruh dunia, jumlah keseluruhannya boleh jadi besar dalam sekelip mata.

4. Microsoft

Jualan dari segmen permainan video pada suku ketiga 2019:

USD2.2 bilion

Microsoft, seperti Sony, menjana pendapatan melalui jualan konsol dan game. Microsoft dan Sony sudah berperang sesama sendiri sekian lama kerana konsol Xbox milik Microsoft belum berjaya menguasai pasaran yang didominasi oleh PlayStation.

Namun, Microsoft tetap berjaya menjadi antara syarikat gergasi permainan video dengan hasil jualan konsol Xbox, langganan Xbox Live, permainan video dari IP sendiri dan juga royalti dari permainan video terbitan third-party.

5. Google/Alphabet

Jualan dari segmen permainan video pada suku ketiga 2019:

USD1.9 bilion

Google, seperti Apple, merupakan penyedia platform Google Play untuk aplikasi third-party, termasuk aplikasi permainan video. Namun, Google tidak mempunyai kadar monetisasi (menjana wang dari servis) setinggi Apple walaupun mempunyai angka app download yang lebih tinggi.

Secara spesifik, App Store hanya mempunyai mobile gaming download sebanyak 2.4 bilion namun menjana hasil yang lebih tinggi dari Google yang mempunyai sebanyak 8.7 bilion app download.

Sumber Rujukan:

Ditulis oleh Azam, seorang pengurus dana saham antarabangsa di sebuah institusi kewangan di Malaysia.

Penafian: Artikel ini merupakan pendapat dan pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pandangan rasmi mana-mana individu/organisasi. Penulis tidak menerima sebarang bayaran pengiklanan dari mana-mana individu/organisasi yang disebutkan di dalam artikel ini.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!