Minat Sukan Badminton? Tahu Tak Harga Saham Li-Ning Dah Naik 135% Untuk Tahun Ini?

Penggemar sukan badminton mesti cukup kenal dengan jenama Li Ning kan? Tapi korang tahu tak saham Li Ning dah naik sebanyak 135% dalam tahun 2019? Ok dalam posting kali ni Stallion nak korang tahu tentang saham Li Ning yang terletak di Hong Kong Stock Exchange. Saham ni mula didagangkan pada tahun 2004 dengan harga HKD$2.15 se-unit.

Berkat hasil pejuangan yang mantap dari skuad badminton China dan sokongan tak putus-putus korang semua membeli racket dan kasut badminton jenama Li Ning telah membawa saham Li Ning ke HKD19 se-unit atau bersamaan dengan Rm10 se-unit hari ini. Dalam masa 5 tahun, Li Ning telah memberi keuntungan sebanyak 450% kepada pelabur.

Saham Li Ning mempunyai saiz keseluruhan sebanyak HKD44 billion atau bersamaan dengan Rm23 billion. Kalau kat Bursa Malaysia, memang lepas la untuk jadi 30 syarikat terbesar dalam list KLCI. Kalau korang tengok chart Li Ning dari tahun 2004 sampai sekarang, memang macam roller coaster sebab dia pernah cecah ke paras all-time high sebanyak dua kali.

Kalau korang seorang pemain badminton, memang senang untuk korang nilai saham Li Ning sebab harga saham Li Ning berkait dapat dengan kualiti produk yang ditampilkan dan sambutan pengguna terhadap Li Ning. Semenjak Li Ning meningkat maju, saham Yonex yang didagangkan di Tokyo Stock Exchange telah jatuh merudum.

Saham Li Ning ni bukan calang-calang sebab pemegang saham terbesar adalah orang yang sama memegang saham terhebat dunia seperti Adidas, Nike, Apple dan juga Amazon. Blackrock, Shroders, Vanguard semua ada melabur dalam saham Li Ning. Geng jerung-jerung ni sudah pasti tersenyum lebar melihat prestasi semasa saham Li Ning yang meletop-letop.

Kalau lah korang membeli saham Li Ning pada awal tahun 2019 dengan harga HKD8.20 se-unit atau Rm4.35 se-unit sebanyak 1000 unit dengan membayar Rm4350. Nilai duit yang korang laburkan sekarang telah menjadi Rm10,180 atau dari segi ROI adalah 130% dalam masa 7 bulan. Jangan marah ye, hanya sekadar contoh kiraan dan tidak ada kena mengena dengan sesiapa ye.

Ini lah salah satu kelebihan meneroka pasaran global. Tak payah pening-pening utk cari saham apa korang nak beli, focus je kepada saham yang korang kenal dan tahu tentang produk mereka. Kalau pening juga, cuba cari dalam almari, toilet dan barang yang korang tengah pakai. Lepas dah jumpa baru kita buat kajian paras mana nak beli. Benda mudah kita mudahkan.

Sumber: Stallion Brothers

2 Seminar PERCUMA Di Lembah Klang

SHAH ALAM
SHAH ALAM CONVENTION CENTRE
13 JULAI 2019
8.00 PAGI – 1.00 PETANG

KUALA LUMPUR
MENARA PGRM
CHERAS
27 JULAI 2019
8.00 PAGI – 1.00 PETANG

Belajar Saham Global Dengan Mereka Yang Pakar

Pasaran saham Amerika Syarikat, China dan juga Malaysia kelihatan sedang membuat kenaikan, rebut peluang untuk melabur saham-saham global seperti McDonalds, Starbucks, Facebook, Apple, Google, Adidas, Li-Ning dan bermacam-macam lagi.

Daftar segera Seminar Melabur Saham Global di sini.

Nak belajar dengan Stallion Brothers dengan lebih mendalam? Dapatkan promosi terbaik daripada mereka sekarang. Klik gambar di bawah untuk keterangan lebih lanjut.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Apa Itu Waran Struktur Dan 4 Langkah Nak Melabur Dalam Waran Struktur

Dah baca belum Apa Itu Waran Dan Panduan Melabur Dalam Waran? Kalau dah, jom kita tengok pula Waran Struktur dan 4 langkah untuk melabur ke dalam Waran Struktur ini.

Untuk itu, kita rujuk kepada perkongsian Bijak Labur yang merupakan suatu inisiatif daripada Suruhanjaya Sekuriti Malaysia seperti berikut:

Waran Sebagai Alternatif Saham

Tahukah anda yang anda boleh melabur dalam waran sebagai alternatif kepada saham? Apakah itu waran? Adakah ia berisiko? Terus baca untuk tahu dengan lebih lanjut.

Pada asasnya, apabila anda melabur dalam waran, anda membuat satu “tempahan” untuk membeli sebilangan saham yang ditentukan lebih awal pada harga tertentu pada masa hadapan. Waran merupakan derivatif yang bermaksud nilainya diperolehi daripada saham pendasar. Ia adalah cara yang murah untuk melabur dalam saham syarikat tersenarai tanpa perlu membayar jumlah penuh. Kekurangannya adalah kerana ia mempunyai tempoh matang – biasanya sehingga 10 tahun – dan tidak bernilai sekiranya pelabur memegangnya melebihi tarikh matang. Ia juga tidak memberikan pemegang waran sebarang hak mengundi, dividend an hak untuk membuat tuntutan terhadap aset syarikat.

Glosari IQ Bijak Labur

  • Saham Pendasar: Juga dikenali sebagai “saham induk”, yang mana waran didasarkan.
  • Nisbah Laksana: Bilangan saham apabila waran ditukarkan sekiranya waran tersebut dilaksanakan.
  • Harga Laksana: Harga yang dipersetujui bagi pemegang waran membeli saham berdasarkan nisbah laksana sekiranya waran itu dilaksana.
  • Tarikh Luput: Hari terakhir waran boleh dilaksanakan. Tarikh luput bagi setiap waran akan ditentukan oleh penerbit waran.
  • Penyelesaian: Diterima oleh pemegang waran apabila melaksanakan waran. Ia sama ada dalam bentuk tunai atau diselesaikan secara fizikal.

Apabila seseorang pemegang waran hendak “melaksanakan” dan harga laksana (termasuk kos waran tersebut) adalah lebih rendah daripada harga pasaran saham pendasar, pemegang waran akan meraih keuntungan. Bagaimanapun, sekiranya harga laksana lebih tinggi, pemegang akan rugi. Contoh waran ialah waran terkumpul Khazanah, waran terkumpul CIMB, waran saham tunggal dan waran opsyen beli `zero strike’ OSK.

Apa Perbezaan Waran Syarikat Dengan Waran Berstruktur?

Waran syarikat
Waran berstruktur
Diterbitkan oleh Syarikat tersenarai Institusi kewangan pihak ketiga
Saham pendasar Saham syarikat Mana-mana saham syarikat yang tiada berkaitan dengan institusi kewangan tersebut (tetapi mesti memenuhi keperluan bawah Garis Panduan SC,”Guidelines for the Issue of Structured Warrants”)
Apabila dilaksanakan Syarikat akan menerbitkan saham tambahan untuk memenuhi tanggungjawabnya. Ini menyebabkan kecairan saham Tidak menyebabkan kecairan kepada saham pendasar
Tempoh matang Sehingga 10 tahun 6 bulan hingga 5 tahun
Penyelesaian Penerbit bebas untuk menetapkan terma dan syarat waran

4 Langkah Sebelum Melabur Dalam Waran Berstruktur

1. Fahami Ciri-Ciri Waran
Sebagaimana produk pelaburan lain, anda perlu mendapat gambaran jelas dan lebih kefahaman mengenai selok-belok waran, iaitu bagaimana ia dijalankan, manfaatnya, serta risiko yang terbabit. Ini adalah bagi memastikan bahawa waran ialah produk pelaburan yang betul-betul memenuhi matlamat pelaburan anda.

2. Kenal Pasti Arah Aliran Pasaran
Waran ialah produk derivatif dan nilainya berkait secara langsung kepada harga saham pendasar. Sekiranya harga saham tersebut naik (atau turun), harga waran juga akan berubah. Sebagai contoh, sekiranya seorang pelabur menjangkakan bahawa pasaran akan berprestasi baik, dia akan membeli waran opsyen beli untuk mengambil kesempatan kenaikan harga pada masa hadapan. Dalam kes waran yang diselesaikan secara tunai, sekiranya harga semasa saham pendasar adalah lebih tinggi daripada harga laksana waran dan waran tersebut dilaksanakan (sebelum tempoh matang), pemegangnya akan memperolehi tunai, iaitu perbezaan positif antara harga semasa saham dan harga laksana waran.

3. Tentukan Batasan Pelaburan
Tentukan tempoh akhir bagi saham pendasar untuk sampai ke tahap sasarannya. Ingat bahawa waran berstruktur ialah instrument dagangan jangka pendek dan akan luput selepas tempoh laksana.

4. Membandingkan Waran-Waran
Apabila anda telah menyenarai pendek pilihan anda kepada dua hingga tiga waran, anda perlu membandingkan harga waran tersebut dengan mengenal pasti bagaimana harga saham pendasar turun naik dalam tempoh masa tertentu. Sebagai panduan, waran yang mempunyai turun naik harga yang stabil ialah pilihan pelaburan yang lebih baik.

Kaedah Penyelesaian Waran Berstruktur

Bagi semua waran penyelesaian tunai, penerbit mesti menyediakan penyelesaian automatik ketika tarikh luput, iaitu pemegang tidak perlu memberikan notis pelaksanaan, tidak seperti pelaksanaan tidak automatik yang memerlukan pemegang memberikan notis pelaksanaan untuk melaksanakan waran.

Akhir Kata

Sebagai pelabur bijak, anda perlu menumpukan perhatian terhadap ciri-ciri produk pelaburan dan manfaatnya dan yang lebih penting, risiko berkaitan sebelum melabur. Kesimpulannya, perkara yang sama diguna pakai kepada produk berstruktur.

Sumber: InvestSmart SC

Contoh Waran Struktur

Kalau kat Trading Platform, anda boleh lihat semua Waran Struktur yang didagangkan di Bursa Malaysia. Caranya ialah dengan pilih:

Search Result -> Search By Sector -> Structured Warrants -> All Sectors

Setakat 11 April 2018, terdapat 642 Waran Struktur yang ada di Bursa Malaysia. Tapi bagi yang beragama Islam, cari yang patuh Syariah ya.

*Tapi malangnya, kesemua 642 Waran Struktur yang ada buat masa ini adalah yang tak patuh Syariah.

Banyak Benda Perlu Tahu Berkenaan Waran

Sekarang dah tahu serba sedikit tentang apa itu Waran dan langkah-langkah untuk melabur dalam Waran, konsepnya masih sama.

Kita perlu lakukan Fundamental Analysis untuk tahu waran mana yang sihat bergantung kepada Saham Pendasar, dan Technical Analysis untuk tahu masa terbaik untuk beli Waran tersebut.

Iklan

Ambil Tahu 12 Perkara ini Sebelum Nak Melabur Saham KLCC Stapled Group

Tersenarai pada 9 Mei 2013, KLCC Stapled Group (KLCCSS) merupakan ‘stapled securities’ yang pertama ditubuhkan di Malaysia. Ia menjana pendapatan yang stabil daripada hartanah-hartanah terkenal di kawasan Kuala Lumpur City Centre (KLCC). Kini, nilai hartanah kepunyaan KLCCSS mencecah RM15.7 bilion, meletakkan KLCCSS sebagai REIT yang terbesar di Malaysia.

Di sini, saya ingin memberi ‘update’ prestasi kewangan KLCCSS dan menilainya secara objektif dengan penggunaan metrik penilaian. Jom kita lihat 12 perkara yang anda perlu tahu tentang KLCCSS sebelum nak melabur ke dalamnya.

Prestasi Segmen

1. Pejabat

Sepanjang 12 bulan yang lalu, KLCCSS telah menjana perolehan sejumlah RM595.9 juta daripada segmen pejabat yang mempunyai hartanah-hartanah seperti berikut: PETRONAS Twin Towers, Menara 3 PETRONAS, Menara ExxonMobil, Menara Dayabumi dan 33% saham pada Menara Maxis. Di sini, dari pandangan jauh, segmen ini telah mengekalkan perolehannya pada RM148 – RM150 juta sejak tersenarai di dalam Bursa Malaysia.

Sumber: Laporan Suku Tahunan KLCCSS

2. Runcit / Retail

Sepanjang 12 bulan yang lalu, KLCCSS telah menjana perolehan sejumlah RM496.0 juta daripada segmen retail, yang terdiri daripada Suria KLCC dan retail podium di Menara 3 PETRONAS. Dari pandangan jauh, segmen ini telah mencapai peningkatan perolehan secara stabil sebanyakRM110 – RM120 juta setiap suku tahunan pada tahun 2013 – 2014 kepada sebanyak RM120 – RM125 juta setiap suku tahunan yang terkini.

Sumber: Laporan Suku Tahunan KLCCSS

3. Hotel

Sepanjang 12 bulan yang lalu, KLCCSS telah menjana perolehan sejumlah RM 174.9 juta daripada Mandarin Oriental Kuala Lumpur (MOKL). Daripada pandangan jauh, ia telah mengekalkan perolehannya dalam lingkungan RM30 – RM50 juta setiap suku tahunan sepanjang tempoh 5 tahun yang lepas.

Sumber: Laporan Suku Tahunan KLCCSS

4. Khidmat Pengurusan Hartanah

Sepanjang 12 bulan yang lalu, KLCCSS telah menjana perolehan sejumlah RM199.1 juta daripada khidmat pengurusan hartanah dan ‘car park’ dalam hartanah yang disebutkan atas. Segmen ini telah mencapai peningkatan daripada segi perolehan secara stabil sebanyak RM50 juta setiap suku tahunan sejak ia tersenarai dalam Bursa Malaysia sejak Mei 2013.

Sumber: Laporan Suku Tahunan KLCCSS

Pencapaian Keseluruhan

5. Keuntungan

Oleh yang demikian, KLCCSS telah menjanakan perolehan sebanyak RM1.39 bilion sepanjang 12 bulan yang lalu. Daripada jumlah tersebut, ia telah mendapat distributable income sebanyak RM698.3 juta.

Maka, KLCCSS kini masih berjaya mengekalkan pertumbuhan perolehan dan keuntungan dengan perlahan dan stabil sejak tahun 2013. Sepanjang 12 bulan lepas, Distribution Per Unit (DPU) yang diisytiharkan oleh KLCCSS adalah 36.45 sen.

Sumber: Laporan Suku Tahunan KLCCSS

Sumber: Laporan Suku Tahunan KLCCSS

6. Penyata Imbangan

Pada 30 September 2018, KLCCSS mempunyai sebanyak RM2.27 bilion dalam total borrowings. Maka, gearing ratio-nya ialah 17.3%. Kini, ratio ini adalah di antara yang terendah jika dibandingkan dengan REIT yang tersenarai dalam Bursa Malaysia.

Purata kos hutang ialah 4.59%  setiap tahun. 84% daripada total borrowings-nya dikenakan kadar faedah yang tetap. Maka, risiko peningkatan kadar faedah daripada kenaikan interest rate oleh Bank Negara Malaysia adalah lebih rendah bagi KLCCSS, jika ia dibandingkan dengan REIT yang mempunyai lebih banyak hutang yang dikenakan kadar faedah secara ‘floating rate’.

Perkembangan Terkini

7. Workplace for Tomorrow (WFT)

Sejak tahun 2017, KLCCSS telah bekerjasama dengan PETRONAS untuk mengubah suai ruang pejabatnya dengan mengamalkan konsep WFT. WFT ialah satu inisiatif untuk bina ruang pekerjaan yang selesa, moden, dan produktif untuk pekerja PETRONAS.

Kini, projek WFT telah mencapai sebanyak 45% keselesaian dan ia dijangka disiapkan sepenuhnya pada tahun 2020.

8. Penyewa Terbaru di Q3 2018

Suria KLCC akan menjana pendapatan baru daripada penyewa bermutu tinggi yang baru seperti Acme Bar & Coffee, Dotty’s, B& by Boost, APM Monaco, Michael Kos, Delirium dan Cigar Malaysia. Selain daripada itu, penyewa seperti Gucci, Puma, Furla, dan Mothercare kini tengah ubahsuai ruang kedai mereka untuk menambah baik ‘shopping experience’ di kalangan pengunjung yang datang ke kedai mereka di Suria KLCC.

9. Pengubahsuaian Mandarin Oriental (MOKL)

Pada suku ketiga 2018, pengubahsuaian untuk menambah baik segelintir bilik di MOKL telah selesai. Kini, MOKL mula beroperasi dengan full-room inventory.

10. Tarikh Luput Lease Agreement

Pada masa hadapan, KLCCSS akan menjana pendapatan stabil daripada triple net lease agreements yang tersebut:

No. Hartanah Penyewa Tarikh Peluputan
1 PETRONAS Twin Tower Petroliam Nasional Bhd 30 September 2027
2 Menara 3 PETRONAS Petroliam Nasional Bhd 14 Disember 2026
 

 

 

3

 

 

 

Menara ExxonMobil

ExxonMobil Exploration & Production Malaysia Inc

 

Petroliam Nasional Bhd

 

 

 

31 Januari 2035

4 Menara Dayabumi Petroliam Nasional Bhd 31 Disember 2031
 

 

 

 

5

 

 

 

 

Menara Maxis

Impian Klasik Sdn Bhd

 

Tanjung City Centre Property Management Sdn Bhd

 

 

 

 

1 Jun 2028

Sumber: Laporan Tahunan 2017 KLCCSS

Penilaian Saham

Pada 9 Januari 2019, harga saham KLCCSS ialah RM 7.81 seunit. Maka:

11. P/B Ratio

Pada 30 September 2018, KLCCSS mempunyai sejumlah RM 7.24 dalam aset bersih seunit. P/B Ratio terkini-nya adalah 1.08, dekat dengan P/B Ratio yang berpurata 1.06 dari tahun 2013 ke tahun 2017.

12. Kadar Dividen

Di Nota 5, saya mendapati bahawa KLCCSS telah mengisytiharkan DPU sebanyak 36.45 sen pada 12 bulan yang lalu. Maka, kadar dividen yang kasar ialah 4.67% setiap tahun, serupa dengan 4.67% iaitu purata kadar dividen kasar dari tahun 2013 ke tahun 2017.

Untuk pelabur individu di Malaysia, kita akan menerima DPU bersih setelah DPU kasar yang telah diisytiharkan ditolak bayaran 10% withholding tax kepada LHDN. Maka, DPU bersih ialah 32.81 sen dan kadar dividen bersih iaitu sebanyak 4.20% setiap tahun.

Sudut Pandangan

Secara kesimpulan, KLCCSS telah memberikan kestabilan daripada segi keuntungan kepada pemegang saham sejak tersenarai dalam Bursa Malaysia sejak daripada Mei 2013 lagi.

Ini adalah hasil daripada sumbangan terutamanya daripada lease agreements bagi hartanah segmen pejabat yang bersifat jangka panjang, dan peningkatan secara stabil daripada segmen retail dan perkhidmatan pengurusan hartanah.

Oleh itu, keuntungan stabil telah menyebabkan kestabilan harga unit KLCCSS.

Sumber: Yahoo! Finance

Saya berpendapat bahawa pelaburan KLCCSS bukan sesuai untuk semua pelabur, terutamanya pelabur yang ingin mencapai pertumbuhan modal. Ini adalah kerana KLCCSS tidak aktif dalam pembelian hartanah baru untuk menambah portfolio mereka pada masa hadapan.

Soalan: ‘Beli atau tak beli KLCCSS?’

Jawapan: ‘Ini bergantung kepada sebab anda ingin melabur saham. Jika mementingkan kestabilan keuntungan, KLCCSS boleh dipertimbangkan. Tetapi, jika anda inginkan pertumbuhan modal, mungkin KLCCSS bukanlah saham yang sesuai untuk anda.’

Ian Tai merupakan Pengasas portal saham Bursaking.com.my dan Editor di KCLau.com. Beliau juga merupakan Penyumbang Artikel kepada The Fifth PersonValue Invest Asia dan Small Cap Asia, laman-laman web saham terkemuka di Singapura.

Artikel ini pada asalnya telah diterbitkan di dalam Bahasa Inggeris di The Fifth Person.

Iklan

Cara Buka Akaun Saham (CDS) RHB Investment Bank

Sebelum ini kami sudah berkongsi cara-cara buka akaun saham (CDS) dengan Maybank Investment Bank & Hong Leong Investment Bank.

Oh ya, tiada had untuk buka berapa banyak pun akaun CDS. Pada pandangan kami, setiap broker atau Bank Pelaburan ada kelebihan masing-masing.

Jika anda berminat menggunakan platform RHB semasa nak jual beli saham di Bursa Malaysia, kenalah buka akaun saham dengan RHB Investment Bank (bukan cawangan bank RHB biasa tu ya)

Ikut panduan bergambar seperti di bawah:

Dan kalau nak buka akaun CDS dengan broker lain, boleh rujuk:

Nak buka akaun CDS dengan RHB secara percuma? Sila layari www.asriahmadacademy.com dan hadir seminar yang mereka anjurkan bersama Bursa Malaysia-i.

Skandal Rasuah AirAsia Menyebabkan Harga Saham Jatuh Menjunam

AirAsia merupakan syarikat yang paling kompetitif dalam negara kita dalam sektor penerbangan. Syarikat yang diasaskan oleh Tony Fernandes ini bermula dari sebuah syarikat penerbangan yang mempunyai hutang sebanyak RM40 juta, sehingga menjadi sebuah syarikat penerbangan tambang murah yang digeruni di Asia.

Syarikat ini boleh dikatakan merupakan peneraju syarikat tambang murah yang pertama di Asia dan mampu bersaing dengan membuat keuntungan berbanding dengan syarikat penerbangan Malaysia yang utama, Malaysia Airlines.

Namun kini syarikat ini terpalit dengan kontroversi yang boleh menjejaskan nama baik syarikat ini.

Klik di sini untuk mengikuti kisah Tan Sri Tony Fernandes membangunkan AirAsia.

Kontrversi ini tercetus di Britain apabila negara tersebut telah menuduh syarikat pembuat kapal terbang yang terkenal di Eropah iaitu Airbus, telah memberi rasuah kepada pelanggan mereka yang berpotensi untuk membeli pesawat buatan mereka.

Dalam dunia pembuatan kapal terbang, hanya dua syarikat sahaja yang memonopoli pasaran pembuatan kapal terbang dunia. Industri ini boleh dikategorikan sebagai industri duopoly, kerana hanya melibatkan dua syarikat gergasi dunia iaitu Airbus yang berasal dari Perancis dan juga Boeing yang berasal dari Amerika Syarikat.

Oleh sebab persaigan diantara dua syarikat ini begitu sengit, kedua-dua syarikat ini tidak mahu kehilangan pelanggan mereka kepada pesaing. Oleh itu, mereka perlu menjaga pelanggan mereka dengan sebaik mungkin.

Kedudukan kewangan Boeing sedang berada dalam fasa tidak menentu akibat terhempasnya kapal terbang buatan mereka pada tahun lepas dan tahun sebelum itu. Keadaan ini telah memberi kelebihan yang ketara kepada pesaing terdekatnya iaitu Airbus.

Dengan pembentangan kertas siasatan yang melibatkan kes rasuah melibatkan Airbus ini, nasib syarikat ini seakan-akan menjadi seperti Syarikat Boeing. Badan pencegah rasuah Britain yang mendakwa Airbus telah memberi rasuah kepada beberapa orang pelanggan mereka termasuklah AirAsia yang melibatkan wang sebanyak $50 juta.

Airbus telah dituduh memberi penajaan kepada dua buah pasukan yang dimiliki oleh eksekutif AirAsia. Rasuah ini diberi untuk menjaga kontrak pembelian pesawat yang telah ditempah oleh AirAsia dengan Airbus sebanyak 180 buah kapal terbang.

Selain AirAsia, Ghana, Sri Lanka dan Colombia turut terpalit dengan rasuah yang dikaitkan dengan Airbus ini. Syarikat tersebut dipercayai membekalkan pesawat tentera untuk Ghana melalui rundingan dengan ahli keluarga terdekat pemerintah tertinggi Ghana. Ahli keluarga pemerintah itu dipercayai tidak mempunyai pengetahuan dalam bidang ketenteraan tetapi telah memilih Syarikat Airbus sebagai pembekal kontrak untuk pesawat tentera.

Airbus juga turut dikaitkan dengan pembelian pesawat penumpang yang digunakan oleh Sri Lankan Airlines. Syarikat Airbus didakwa telah membayar sebanyak $2 juta kepada isteri eksekutif syarikat penerbangan tersebut melalui akaun syarikat isterinya.

Di Colombia pula, kerajaan negara itu sedang menyiasat hubungan di antara syarikat penerbangan Avianca dengan Airbus samada hubungan tersebut mempunyai unsur rasuah dalam kontrak pembelian pesawat penumpang.

Airbus yang bertindak membayar denda kepada tiga negara iaitu Perancis, Britain dan Amerika Syarikat sebanyak $ 4 billion dan kes ini akan menjalani siasatan lanjut. Airbus telah membayar denda tersebut supaya kontrak pembelian pesawat oleh negara lain tidak dihalang.

Pihak AirAsia telah menafikan sekeras-kerasnyanya tuduhan yang dikemukan oleh badan pencegah rasuah dari Britain itu. Menurut AirAsia, untuk membeli sesebuah kapal terbang melibatkan semua pihak untuk menentukan apa yang terbaik untuk syarikat tersebut dan bukan berdasarkan keputusan individu.

Krisis yang membelenggu AirAsia boleh diibaratkan seperti sudah jatuh ditimpa tangga. Keadaan sektor penerbangan yang terjejas teruk akibat pembatalan penerbangan yang melibatkan negara China yang sedang menghadapi kemelut akibat koronavirus yang telah melembabkan ekonomi China, seterusnya menggangu industri pelancongan dan penerbangan di Malaysia dan seluruh dunia.

Dengan keadaan nama baik syarikat telah tercemar, Tan Sri Tony Fernandes dan Datuk Kamarudin Meranun bertindak meletak jawatan di dalam syarikat tersebut yang menyaksikan saham syarikat tersebut jatuh dengan teruk untuk minggu ini.

Sumber: TradingView

Saham AirAsia telah jatuh sebanyak 11% pada minggu ini dan 31% dalam masa sebulan.

Ini ditambah lagi dengan tindakan  Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) yang telah menjual sebanyak 7.44 juta unit saham yang dimiliki oleh institusi tersebut yang telah menimbulkan keadaan panik kepada pemegang saham AirAisia dan menambahkan derita untuk syarikat ini.

Kes ini turut disiasat oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia yang diketuai oleh Latheefa Koya.

Sumber Rujukan:

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!