Pasaran Saham China Bakal Jadi Pasaran Saham Nombor Satu Dunia

Bila sebut pasal negara China, ramai yang terbayangkan tentang barangan ‘Made in China’ seperti televisyen, telefon pintar dan sebagainya. Tapi jarang pula kita ambil tahu pasal pasaran saham di China.

Jom kita layan perkongsian Stallion Brothers, pakar saham global mengenai topik yang jarang-jarang kita dengar ini.

China Ada Dua Pasaran Saham

China memiliki dua pasaran saham utama iaitu Shanghai Stock Exchange dan juga Shenzhen Stock Exchange. Nilai keseluruhan kedua-dua pasaran saham di China ni adalah lebih kurang US$8 trillion. Shanghai adalah pasaran yang lebih besar dan didominasi oleh syarikat multinational gergasi China seperti China Construction Bank, Petro China dan Industrial Commercial Bank. Nilai keseluruhan Shanghai Stock Exchange adalah US$4.9 trillion.

Shenzhen pula adalah pasaran yang lebih moden dan didominasi oleh saham-saham yg bersifat startup yang tidak dikawal oleh kerajaan. Nilai keseluruhan saham di Shenzhen adalah US$3 trillion. Di antara saham terbesar yang ada di Shenzen adalah Midea Group, salah satu syarikat perkakas elektronik terbesar di China. Kat Malaysia pon banyak produk dia dari ke TV sampai ke air-cond, semua ada.

Pasaran saham di U.S memanglah jauh lebih besar dengan nilai keseluruhan US$13 trillion tapi ada banyak sebab kenapa pasaran saham China dijangka dapat menandingi pasaran saham di U.S. Kalau korang tengok, pasaran di U.S memang sangat terbuka dan orang luar dialu-alukan untuk melabur di U.S, manakala di China memang agak konvervatif dan diorang tak suka orang luar melabur. Tapi itu cerita dulu….

Sekarang China telah membuka pasaran saham kepada orang luar dengan banyak kelonggaran diberikan. Baru-baru ini pasaran saham China telah di ‘endorse’ atau diiktiraf salah satu agensi badan pelaburan terbesar dunia iaitu MSCI untuk meletakkan saham-saham besar China di dalam senarai  mereka. So bila dah masuk dalam list, semua jerung-jerung global memang akan mengganas di China.

Cuba korang tengok pasaran saham China sekarang, jumlah pelabur yang membeli ketika ini memang tak masuk akal, berpuluh kali ganda jauh lagi besar daripada pasaran saham di U.S. Satu hari, jumlah transaksi di China boleh mencecah 50 billion. Banyak saham-saham di China ini masih belum mendapat perhatian dari masyarakat dunia sebab ada masalah dengan tadbir urus korporat.

Iklan

Dengan perubahan dasar yang dilakukan di Shanghai dan Shenzhen Stock Exchange, semua syarikat di China akan mengambil langkat proaktif untuk memastikan takbir urus korporat berada pada tahap terbaik. Langkah yang dibuat ini akan menyaksikan lebih banyak jerung global akan membeli saham-saham China yang masih belum habis diteroka sebelum ini. China ni memang sebijik macam U.S pada tahun 80-an.

Penggubalan dasar yang lebih baik untuk tadbir urus korporat di China adalah seperti gelombang besar kedua selepas tahun 2008, di mana ekonomi China meletup-letup seperti bunga api dan masa tu lah banyak syarikat gergasi dunia berlumba-lumba untuk memulakan operasi di China. Kepada pelabur global, jom kita tengok-tengok pasaran saham China.

Sumber: Stallion Brothers

Belajar Saham Global: Seminar PERCUMA Di Shah Alam

Tempat: SHAH ALAM CONVENTION CENTRE (SACC)
Tarikh: Sabtu, 23 Mac 2019
8.00 pagi – 1.00 petang

Berminat nak tahu lebih lanjut pasal peluang melabur saham-saham global seperti McDonalds, Starbucks, Facebook, Apple, Google dan bermacam-macam lagi? Atau saham-saham di pasaran saham China seperti di atas?

Cepat daftar Seminar Melabur Saham Global di sini sementara masih ada tiket percuma.

Nak belajar dengan Stallion Brothers dengan lebih mendalam? Dapatkan promosi terbaik daripada mereka sekarang. Klik gambar di bawah untuk keterangan lebih lanjut.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Empat Tumpuan Utama Pasaran Saham Global Pada Minggu Ini (25-29 Mac 2019)

Minggu lalu pasaran global dikejutkan dengan Hasil-bon yang terbalik (Inverted yield-curve) sehingga menyebabkan kejatuhan Wall Street yang agak besar pada Jumaat (22 Mac 2019). Ia menunjukkan kebimbangan pasaran terhadap keadaan semasa ekonomi selepas beberapa kemerosotan data ekonomi di Amerika Syarikat.

Minggu ini pasaran global akan terus meneliti data ekonomi Amerika Syarikat khususnya pertumbuhan ekonomi suku keempat 2018, untuk melihat kekuatan semasa ekonomi negara itu. Selain daripada laporan pertumbuhan ekonomi, data inflasi dijangka turut mewarnai pasaran kerana ia juga menjadi faktor utama kepada penggubalan dasar monetari.

Peranan Bank Pusat dalam menggerakkan pasaran tidak dapat dinafikan kerana kepentingannya dalam menggubal dasar monetari. Sejak akhir-akhir ini, komen yang dikeluarkan oleh Federal Reserve (Bank Pusat Amerika Syarikat) semakin penting untuk pasaran mendapatkan isyarat atau petunjuk halatuju dasar kewangan bagi masa hadapan.

Selepas penetapan dasar Federal Reserve (Fed) minggu lalu, pemain pasaran akan terus meneliti kenyataan yang dikeluarkan oleh ahli-ahli Fed minggu ini, khususnya apabila bank pusat menunjukkan tiada kenaikan kadar faedah untuk tahun 2019.

Dari segi politik, seperti biasa drama Brexit dan rundingan perdagangan AS-China akan terus diteliti kerana dua isu ini juga mampu meningkatkan potensi kemelesetan ekonomi dunia jika kedua-duanya tidak berakhir dengan baik.

Berikut adalah empat perkara penting yang anda perlu tahu dan bakal memberi kesan kepada pasaran saham global sepanjang minggu ini.

1. Bentuk Terkini Keluk Hasil-Bon Amerika Syarikat

Bentuk keluk Hasil-Bon AS adalah penyebab utama kepada kejatuhan besar Wall Street pada Jumaat lalu sehingga memberi kesan kepada pasaran Asia pada Isnin (25 Mac 2019) di mana indeks Nikkei jatuh sehingga 3% dengan majoriti indeks saham Asia berada dalam lautan merah. Di Malaysia, FBMKLCI pula merekodkan penurunan lebih daripada 1% pada hari Isnin.

Untuk pengetahuan anda, buat pertama kalinya perbezaan antara hasil-bon 3 bulan AS dan hasil-bon 10 tahun AS menjadi positif pada Jumaat lepas. Inilah yang dipanggil sebagai ‘Inverted Yield Curve’ yang menunjukkan potensi berlakunya kemelesetan ekonomi jika ia kekal terbalik dalam jangka masa yang lama.

Pelabur ketika ini tertumpu kepada pasaran bon yang menyebabkan hasil-bon (bond-yield) jatuh secara mendadak disebabkan permintaan yang tinggi kepada bon jangka panjang. Ia dilihat sebagai langkah untuk mendapatkan bon pada kadar semasa yang dilihat mungkin akan menurun di masa hadapan. Ini juga bermakna, pasaran mula menyerap (price-in) kemungkinan untuk Fed menurunkan kadar faedah.

2. Data Pertumbuhan Ekonomi Amerika Syarikat Suku Keempat

Sebagai ekonomi terbesar dunia, data ekonomi Amerika Syarikat akan terus menjadi perhatian khususnya selepas laporan data yang kurang memberangsangkan sejak akhir-akhir ini. Data pertumbuhan ekonomi suku keempat akan dikeluarkan pada Khamis pukul 8.30 malam dan dijangka memberi impak kepada Wall Street pada hari sama, dan seterusnya kepada pasaran Asia pada Jumaat.

Iklan

Pasaran menjangka pertumbuhan sebanyak 2.4% dalam tempoh tiga bulan terakhir 2018 iaitu Oktober sehingga Disember. Pertumbuhan sebelumnya mencatat kenaikan sebanyak 3.4% pada suku ketiga 2018. Hal ini menunjukkan ekonomi Amerika Syarikat kehilangan momentum yang dipercayai berpunca daripada dasar perdagangan Presiden Trump.

Walaupun Trump telah mengurangkan cukai perniagaan, namun kesan perang perdagangan dengan China nampaknya lebih banyak memberi impak kepada kemerosotan ekonomi.

3. Perkembangan Drama Brexit

Risiko Brexit yang paling dibimbangi oleh pasaran adalah keluarnya United Kingdom daripada Kesatuan Eropah (EU) tanpa mendapat sebarang perjanjian. Ia turut menjadi perhatian utama ahli parlimen UK selepas beberapa undian yang dijalankan di Westminster. Majoriti ahli Parlimen mahu UK mendapat perjanjian dalam masa yang sama hak kedaulatan Britain tidak dicabuli oleh EU dalam isu sempadan Ireland.

Walaupun risiko buruk Brexit dapat ditangani setakat ini, tetapi kebarangkalian tetap ada untuk UK keluar tanpa perjanjian. Hal ini disebabkan Theresa May masih belum mendapat sokongan yang mencukupi untuk meneruskan perjanjian UK-EU. Kita bakal mendapat isyarat lebih jelas pada 12 April ataupun penangguhan Brexit berlangsung lebih lama melangkaui bulan Mei.

Buat masa ini, penangguhan Brexit yang lebih lama dilihat positif kepada pasaran UK dan matawang Sterling.

4. Rundingan Perdagangan Amerika Syarikat-China

Amerika Syarikat dan China akan meneruskan rundingan di peringkat lebih tinggi pada minggu ini, dalam usaha mencapai kata sepakat dalam isu perang perdagangan. Kumpulan perunding Amerika Syarikat akan diketuai oleh Robert Lighthizer dan Setiausaha Perbendaharaan Steven Mnuchin di mana rundingan akan bermula pada hari Khamis.

Kata Presiden Trump pada minggu lalu, “rundingan ini bertujuan untuk menyelesaikan pertelingkahan perdagangan sejak lapan bulan lalu”. Menurut beliau rundingan juga semakin positif dan perjanjian berkemungkinan dapat dicapai.

Isu di antara kedua-dua negara ini bukan sahaja berkisar tentang perdagangan, tetapi juga isu hakcipta dan juga diskriminasi perniagaan di negara masing-masing. Amerika Syarikat mendakwa syarikat Amerika di China tidak mendapat hak seperti syarikat tempatan dan perunding dijangka meminta kerajaan China untuk mengurangkan halangan kepada syarikat teknologi.

Ditulis oleh Rolandshah Hussin, seorang pelabur runcit dalam pasaran kewangan. Beliau adalah graduan dari Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran, Universiti Malaya dan kini memegang jawatan sebagai penganalisis konten di sebuah syarikat yang berpangkalan di China.

Iklan

Apple Bernilai $1 Trilion US Dolar, Adakah Syarikat Di Malaysia Pun Kena Tempias?

Tahniah kepada syarikat Apple kerana Syarikat Apple Kini Bernilai $1 Trilion US Dolar. Satu-satunya syarikat yang disenaraikan di Amerika Syarikat yang melepasi paras magik ini.

Tahniah juga kepada pembeli-pembeli gajet-gajet keluaran Apple seperti iPhone, iPad, MacBook, Apple Watch dan bermacam-macam lagi. Kerana adanya sales yang tinggi bagi barangan Apple, disokong dengan margin jualan yang tinggi – syarikat Apple untung besar, yang menyaksikan lebih ramai pelabur beli saham Apple.

Sumber: Google Finance

Detik bersejarah ini tercatat pada tanggal 2 Ogos 2018, apabila harga saham Apple berada paras $207.05 US Dolar seunit. Dan kini harganya meningkat lagi, sebab pada kebiasaannya apabila harga saham ‘Breakout’ dan mencatatkan paras All-Time High; memang ianya berpotensi untuk naik lebih tinggi.

Berita Baik Untuk Supplier Apple

Disebabkan berita yang menggembirakan ini jugalah, dikatakan banyak syarikat-syarikat di Malaysia yang bakal menerima tempiasnya. Tapi siapakah supplier untuk syarikat Apple ni?

Untuk itu, kita boleh rujuk kepada senarai yang dikeluarkan pihak Apple sendiri di laman web Apple.

Ada dua senarai sebenarnya, yang pertama iaitu Smelter and Refiner (Pelebur dan Penapis). Dalam senarai ini, cuma ada satu saja syarikat daripada Malaysia iaitu:

Sumber: Apple Smelter and Refiner List – fail PDF

Syarikat ini turut disenaraikan di Bursa Malaysia:

Sumber: Bursa Marketplace

Sila ambil maklum bahawa syarikat MSC ini tidak patuh Syariah ya.

Seterusnya, adalah senarai pembekal Apple pula.

Nama Pembekal Alamat Butiran
Alps Electric Co., Ltd. P.T. 10643 Nilai Industrial Estate, Nilai, Negeri Sembilan, Malaysia Alps Electric (Malaysia) Sdn Bhd

Apollo Global Management LLC No. 3, Lintang Bayan Lepas 8, Kawasan Perindustrian Bayan Lepas, Fasa 4, Mukim 12, Bayan Lepas, Penang, Malaysia Syarikat Ekuiti Persendirian

Infineon Technologies AG Free Trade Zone, Jalan Batu Berendam, Batu Berendam, Melaka, Malaysia

 

Lot 10 & 11, Kulim Hi-Tech Park, Kedah Darul Aman, Jalan Hi-Tech 7, Industrial Zone Phase II, Kulim, Kedah, Malaysia

Infineon Technologies (Malaysia) Sdn Bhd

Intel Corp. Bayan Lepas Industrial Park IV, Penang, Malaysia

 

Lot 8, Jalan Hi-tech 2/3, Kulim Hi-tech Park, Kulim, Kedah, Malaysia

Intel Malaysia

Knowles Corp. Plot 104, Lebuhraya Kampung Jawa, Bayan Lepas Industrial Estate, Penang, Malaysia

Knowles Electronic (M) Sdn. Bhd.

Koch Industries Inc. 2607 Jalan Perusahaan Kawasan Perindustrian, Perai, Penang, Malaysia

Molex (M) Sdn. Bhd.

Murata Manufacturing Co., Ltd. Plot 15, Bemban Industrial Park Jalan Bemban, Batu Gajah, Perak, Malaysia
Iklan

Murata Electronics (Malaysia) Sdn. Bhd.

ON Semiconductor Corp. Lot 122 Senawang Industrial Estate, Seremban, Negeri Sembilan, Malaysia

 

Lot 55 Senawang Industrial Estate, Seremban, Negeri Sembilan, Malaysia

ON Semiconductor Malaysia Sdn. Bhd.

Renesas Electronics Corp. Lot 54 Kulim, Industrial Estate. Seluang, Kulim, Kedah, Malaysia

Renesas Semiconductor (Kedah) Sdn. Bhd. (RSK)

Rohm Co., Ltd. Lot 1320 Kawasan Perindustrian, Pengkalan Chepa II, Padang Tembak, Kota Bharu, Kelantan, Malaysia

Rohm-Wako Electronics (M) Sdn Bhd

STMicroelectronics N.V. Industrial center Muar, Tanjong Agas Industrial Area PO Box 28, 84007, Muar, Johor, Malaysia

STMicroelectronics Sdn. Bhd.

Taiyo Yuden Co., Ltd. Lot 977, Block 12, Sama Jaya Free Industrial Zone, Kuching, Sarawak, Malaysia

Taiyo Yuden (Sarawak) Sdn Bhd

Vishay Intertechnology Inc. No. 1710-1 Kawasan Perindustrian Krubong, Melaka, Malaysia

Vishay Semiconductor Malaysia Sdn Bhd

Sumber: Apple Supplier List – fail PDF

Hampir Semua Supplier Apple Di Malaysia Tersenarai Di Pasaran Saham

Kalau ditengok kepada butiran di atas, syarikat yang menjadi supplier kepada Apple di Malaysia merupakan anak syarikat yang tersenarai di pasaran saham seluruh dunia seperti Amerika Syarikat, Jepun, Jerman dan juga Itali.

Takde ke syarikat yang tersenarai di Bursa Malaysia jadi supplier Apple?

Inari Amertron Berhad

Ada, namanya Inari tetapi mungkin bukan secara langsung menjadi supplier kepada Apple. Ini kerana Inari sebenarnya memasang dan menguji barangan untuk syarikat Broadcom Inc yang berpangkalan di Amerika Syarikat.

Dan kalau nak tahu, Tan Hock Eng yang berumur 66 tahun adalah merupakan Anak Jati Penang Menerima Gaji CEO Tertinggi di Amerika Syarikat.

Kisahnya, Inari memperolehi 75% pendapatannya daripada Broadcom ini.

Sumber: Laman Web Inari

Sumber: Bursa Marketplace

Secara tak langsungnya, boleh dikatakan permintaan terhadap barangan Apple meningkat, saham Apple meningkat, jualan Broadcom kepada Apple meningkat, pendapatan Inari turut meningkat.

Adakah harga saham Inari akan meningkat disebabkan news ini? Bagaimana pula dengan saham-saham luar negara lain yang turut menjadi supplier kepada Apple? Kita tunggu dan lihat…

Iklan

Kenapa Harga Saham Turun Naik?

Harga saham sering berubah-ubah, meningkat dan menurun harganya. Betul, kadang-kadang ada juga saham yang harganya tak bergerak. Kadang-kadang ada yang harganya naik tinggi atau turun dengan sangat banyak sehingga terkejut kita dibuatnya.

“Mengapa harga saham berubah-ubah? Apa yang menyebabkan harga saham turun naik?

Ini adalah soalan hebat dan sering ditanya oleh pelabur baru. Untuk membantu kita memahaminya, kita kena faham dulu asas mengenai apa yang menyebabkan turun naik harga saham ini.

Prosedur Dan Fungsi Pasaran Saham

Pasaran saham pada dasarnya macam pusat lelong rumah. Cuma bukan jual rumah tetapi aktiviti jual beli pegangan syarikat, dengan satu pihak ingin menjual hak milik dalam syarikat dan satu pihak lagi ingin membeli. Apabila kedua-dua pihak bersetuju dengan harga tersebut, transaksi jual beli pun berlaku.

Pembeli dan penjual ini biasanya terdiri daripada individu, perusahaan, institusi atau pengurus aset. Selain daripada kita sebagai pelabur runcit, kita juga ada mereka yang menguruskan wang untuk pelanggan, pengurus dana (ASB, TH, KWSP), dana unit trust, dana pencen (KWAP) dan ramai lagi.

Sebab Harga Saham Naik Dan Turun

Disebabkan pasaran saham berfungsi seperti tempat untuk berjual beli, ada ketika di mana lebih ramai pembeli daripada penjual dan hal ini cenderung mendorong harga saham untuk naik. Selain itu ia juga menarik minat pelabur yang sebelumnya tidak berminat menjual untuk menjual.

Namun, apabila bilangan penjual melebihi bilangan pembeli, ada yang tergesa-gesa untuk membuang harga dan memberi tawaran terendah yang menyebabkan penurunan harga. Ini boleh menjadi masalah dan masing-masing akan pakat jual atau ‘panic selling‘.

Faktor Lain: Harga Saham Turun Naik

Selalunya, pelabur memilih untuk membeli atau menjual saham berdasarkan penilaian sama ada sesebuah syarikat tersebut bernilai atau pun tidak. Golongan ini lebih kepada pelabur jangka masa panjang dan banyak bergantung kepada Analisa Fundamental untuk membuat keputusan.

Ianya juga bergantung kepada prospek syarikat untuk menjana pendapatan dan keuntungan yang lebih besar pada masa hadapan, sudah tentu apabila syarikat bakal meraih pendapatan yang lebih besar – kita sebagai pelabur akan menikmati dividen dan juga kenaikan harga saham.

Selain daripada itu, catalyst atau pemangkin juga bakal mempengaruhi sentimen orang ramai.

Senario politik semasa juga antara faktor yang boleh mempengaruhi. Contoh paling ketara selepas PRU-14, jemput baca Saham-saham Yang Jatuh Teruk Sehari Lepas PRU-14 dan Saham Yang Jatuh Teruk Lepas PRU-14 Dah Mula Nak Rebound.

Sekiranya ekonomi dijangka meningkat dan negara berkembang maju, sudah pasti ramai pelabur akan berasa yakin dan terus melabur, malah meningkatkan pelaburan mereka kerana berasa ‘selamat’.

Iklan

Namun, apabila krisis ekonomi berlaku atau bencana alam dan penularan wabak penyakit akan menyebabkan turunnya harga saham. Para pelabur akan bawa keluar duit mereka ke pelaburan safe haven. Jemput baca Ekonomi Berdepan Krisis? Pegang 5 Aset ‘Safe Haven’ Ini Untuk Lindungi Diri Kita.

Asas Supply & Demand

Kalau kita perasan, turun atau naik harga saham bergantung kepada asas penawaran dan permintaan.

Kita ambil contoh wabak Covid-19 yang sedang melanda seluruh dunia ketika ini. Sektor sarung tangan getah dan penjagaan kesihatan (topeng muka, farmasi, teknologi kesihatan) menyaksikan permintaan yang meningkat. Apabila permintaan melebihi penawaran, syarikat dijangka menjana pendapatan yang lebih tinggi. Maka, ramai akan minat nak beli saham syarikat. Automatik harga saham-saham bagi syarikat ini akan meningkat naik.

Baca juga Saham-Saham Glove Terus Terbang.

Sebaliknya yang berlaku kepada sektor penerbangan dan perhotelan.

Apabila orang ramai lebih banyak duduk di rumah dan tidak keluar bercuti makan angin, apabila tiada permintaan untuk sektor ini, maka syarikat dijangka menjana pendapatan yang berkurangan, sekaligus keuntungan juga berkurang. Maka, kita boleh lihat harga saham bagi syarikat dalam industri ini telah jatuh harganya (sebab tak ramai minat nak beli).

Analogi lain, minyak murah pun, bukan kita boleh pergi mana, ya tak?

Tetapi apabila keadaan kembali pulih, orang ramai bebas ke sana ke sini, permintaan mula meningkat, maka sektor ini akan kembali pulih dan mengakibatkan harga saham meningkat semula.

Adanya Sindiket Yang ‘Menolak’ Naik Harga Saham?

Selain daripada itu, katanya wujud sindiket yang membeli harga saham secara berjemaah. Mereka ini daripada kumpulan yang sama, menggunakan modal yang besar untuk melakukan transaksi jual beli sesama sendiri bagi menghasilkan volume yang tinggi.

Kalau tengok kepada chart, angin takde ribut takde, tiba-tiba harga saham meletup naik. Fundamental koyak, syarikat rugi, masakan tiba-tiba harga saham melonjak dengan volume yang tinggi?

Ini sering terjadi kepada ‘super penny stock’ atau saham di bawah 10 sen yang mudah untuk dimanipulasi harganya. Kalau boleh, jauhilah saham-saham ‘murah’ ini kerana takut kita tersangkut di puncak.

Sumber Rujukan:

Iklan

Zoom Kini Bernilai Lebih Daripada 7 Syarikat Penerbangan Dunia

Sudah menjadi lumrah kehidupan, sekejap kita di atas dan sekejap kita di bawah. Tapi wabak Covid-19 yang melanda seluruh dunia ini benar-benar telah merubah landskap kehidupan kita semua.

Setahun yang lalu, tak ramai yang pernah dengar mengenai aplikasi Zoom ini. Dalam kategori video conferencing, lebih ramai menggunakan aplikasi oleh Microsoft iaitu Skype, Google dengan Hangout dan juga Cisco dengan WebEx.

Namun sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan lockdown yang telah diadakan di kebanyakan negara, maka ramai yang terpaksa bekerja dari rumah. Maka untuk sesebuah syarikat berjalan dengan lancar, terpaksalah kita mengadakan mesyuarat secara alam maya.

Kredit Gambar: Visual Capitalist

Tengok saja peningkatan bilangan pengguna Zoom ini. Setakat Disember 2019, hanya 10 juta mesyuarat yang dijalankan setiap hari menggunakan aplikasi Zoom ini.

Menjelang Mac 2020, bilangan mesyuarat yang diadakan telah meningkat menjadi 200 juta sehari. Pada bulan April 2020 pula ia meningkat lagi menjadi 300 juta mesyuarat setiap hari menggunakan Zoom.

Inilah norma baharu yang terpaksa kita tempuhi bersama, maka bilangan pengguna dan bilangan mesyuarat juga dijangka meningkat; selagi tiada vaksin bagi Covid-19 berjaya ditemui.

Baca: Aplikasi Zoom Menjadikan Pengasasnya Bertambah Kaya Sebanyak $4 Bilion Dalam Masa 3 Bulan

Industri Penerbangan Pula Merudum

Sebaliknya pula yang berlaku kepada industri penerbangan. Apabila ramai orang terkurung di dalam rumah, maka tiada lagi permintaan terhadap penerbangan.

Iklan

Walaupun harga minyak dunia sekarang tengah rendah, tapi kita nak pergi mana?

Kapal terbang semua terkandas di lapangan terbang, juruterbang pula tiada pesawat untuk dibawa, begitu juga halnya dengan pramugari dan semua yang terlibat dalam industri penerbangan ini.

Ada yang terpaksa diberhentikan, ada yang terpaksa dipotong gaji, ada juga yang terpaksa bercuti tanpa gaji. Amat seram sekali!

Baca: Malaysia Airlines Dan AirAsia Bakal Bergabung?

Zoom Kini Lebih Bernilai Dari 7 Syarikat Penerbangan Terbaik Dunia

Permintaan terhadap aplikasi Zoom meningkat, pengguna meningkat, bilangan mesyuarat yang diadakan sehari juga meningkat. Pendapatan syarikat meningkat, keuntungan syarikat meningkat, harga saham syarikat meningkat, market cap syarikat juga meningkat.

Sebaliknya, permintaan terhadap industri penerbangan merudum, bilangan pengguna merudum, bilangan penerbangan juga merudum. Ini menyebabkan pendapatan syarikat penerbangan merudum, keuntungan bertukar menjadi kerugian, harga saham syarikat merudum, market cap syarikat juga menurun.

Sumber Rujukan: Visual Capitalist

Baca juga 4 Kelebihan Trade Saham Global Dengan Akaun Islamik Daripada CGS-CIMB Securities

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!