Robinhood, Syarikat Dari Silicon Valley Yang Telah Menggegarkan Wall Street

Sejak seabad yang lalu, untuk melakukan pembelian di dalam pasaran saham, seseorang itu perlu melalui pihak ketiga untuk melakukan transaksi jual beli. Seseorang memerlukan perkhidmatan remisier atau dealer.

Remisier sangat penting bagi seseorang yang ingin melakukan urusan jual beli saham kerana ia telah menjadi tanggungjawab mereka pada ketika itu. Dan setiap urusan yang melibatkan perkhidmatan remisier akan dikenakan caj tertentu yang telah ditetapkan oleh syarikat broker.

Baca: Dealer vs Remisier

Kalau dulu remisier yang tolong key-in order dan beli serta jual bagi pihak pelanggan, kini semuanya boleh dilakukan sendiri. Nak beli guna smartphone pun boleh, ianya lebih jimat dan mudah.

Baca: Perbezaan Brokerage Fee Kalau Remisier Tolong Buatkan

Kini, era baru telah bermula. Sebuah syarikat yang berpangkalan di Silicon Valley yang baru sahaja ditubuhkan tidak sampai sedekad, telah menggegarkan Wall Street. Banyak broker yang sebelum ini kebal daripada sebarang persaingan, mula terasa bahangnya.

Ia merupakan sebuah syarikat broker yang bernama Robinhood yang diasaskan oleh dua sahabat karib, Baiju Bhatt yang berasal dari India dan Vladimir Tenev yang berasal dari Belarus.

Syarikat ini telah membuat sesuatu yang luar biasa terhadap pasaran saham di Wall Street dengan memperkenalkan commission-free trading yang belum pernah terfikir oleh sesiapa sebelum ini.

Perkara ini menyebabkan Robinhood menjadi popular dalam sekelip mata sahaja.

Syarikat ini yang fokus kepada golongan millennial sebagai pelanggan mereka untuk menggunakan aplikasi tersebut. Dalam tempoh yang singkat, Robinhood berjaya menarik orang ramai untuk guna platform mereka bagi melakukan trading di Wall Street.

Dalam tempoh enam tahun sahaja, syarikat ini berjaya memiliki sebanyak 10 juta pengguna sedangkan syarikat broker lain yang telah lama wujud di pasaran, memerlukan tempoh yang agak lama untuk memiliki pelanggan  dengan jumlah tersebut.

Selain itu juga, platform Robinhood ini sangat user-friendly berbanding dengan platform yang lain disebabkan mereka fokus kepada pelanggan mereka bagi memudahkan urusan melakukan trading menggunakan telefon pintar.

Broker-broker besar yang lain terpaksa mengikuti jejak langkah Robinhood bagi mengelakkan syarikat mereka kehilangan pelanggan. Kebanyakan daripada mereka telah mengikuti jejak langkah Robinhood dengan memperkenalkan commission-free trading sejak tahun lepas lagi.

This image has an empty alt attribute; its file name is Robinhood-Syarikat-Dari-Silicon-Valley-Yang-Telah-Menggegarkan-Wall-Street2.jpg

Kini dengan pandemik melanda dunia pada awal tahun ini, bilangan pengguna platform Robinhood telah meningkat dengan mendadak iaitu sebanyak 3 juta pengguna baru yang kebanyakanya terdiri daripada golongan millennial yang baru menceburi dunia pasaran saham.

Ini telah menyebabkan pelabur runcit semakin bertambah dan kebanyakanya pelabur beginner dan sebahagianya sekadar mengisi masa lapang di dalam pasaran saham.

Kontroversi berlaku ke atas pengguna platform Robinhood, di mana salah seorang penggunanya telah membunuh diri akibat tidak memahami dengan betul menggunakan platform tersebut. Beliau dipercayai telah kehilangan wang sebanyak $700,000, namun ianya bukan seperti yang dilaporkan.

Dengan kebanjiran pelabur beginner yang menggunakan platfom ini, ianya telah memberi impak kepada harga saham di sesetengah kaunter di Wall Street.

This image has an empty alt attribute; its file name is Robinhood-Syarikat-Dari-Silicon-Valley-Yang-Telah-Menggegarkan-Wall-Street5-700x393.jpg

Sebagai contoh, pengguna platform Robinhood telah melakukan pertaruhan yang besar terhadap syarikat Hertz yang sedang dilanda krisis. Ini berikutan pandemik Covid-19 yang melanda yang menyaksikan orang ramai kurang menggunakan perkhidmatan kereta sewa mereka. Ramai pengguna Robinhood telah memegang saham mereka, walaupun syarikat tersebut menuju ke arah muflis.

Dengan sambutan yang luar biasa terhadap platform commission-free trading, negara kita juga dijangkan akan menuju ke arah ini dalam tempoh 10 tahun yang akan datang. Walaupun kini kadar komisen sudah terlalu rendah, commission-free trading ini pasti akan berlaku suatu hari jua di negara kita.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kontroversi Yang Melanda Syarikat Nestle

Sebut sahaja Maggi, Milo atau susu Nespray, pasti boleh bayangkan rupa produk-produk ini kerana kita membesar dengannya. Tapi tahukah anda bahawa semua jenama tersebut dimiliki oleh syarikat gergasi paling popular di dunia iaitu Nestlé.

Di Malaysia, saham Nestlé boleh diibaratkan sebagai saham Berkshire Hathaway berkelas A iaitu saham paling mahal. Dari tahun ke tahun kenaikan harga saham syarikat tersebut positif kerana perniagaan yang dijalankan mempunyai fundamental yang sangat kukuh.

Nestle bukan sahaja terkenal di Malaysia malah tidak keterlaluan jika kita menyatakan bahawa syarikat ini merupakan syarikat paling besar di dunia dalam penghasilan makanan kepada penduduk bumi. Syarikat ini merupakan sebuah syarikat yang berasal dari Switzerland dan diasaskan oleh Henri Nestlé yang juga merupakan seorang rakyat Jerman.

Walaupun mengecapi pelbagai kejayaan yang luar biasa dalam dunia perniagaan, syarikat ini tidak terlepas dari kontroversi. Kontroversi tersebut sedikit sebanyak turut mencemarkan nama Nestlé secara amnya di Malaysia walaupun ia tidak berlaku di Malaysia.

Sumber: CNBC

Kontroversi Iklan Di Benua Afrika

Sumber: Business Insider

Antara kontroversi paling popular yang telah mencemarkan nama Nestlé dalam industri makanan adalah dalam penjualan susu formula untuk bayi di negara Afrika. Nestlé merupakan salah sebuah syarikat pengeluar susu yang paling besar di dunia. Susu formula untuk bayi merupakan salah satu produk yang menjadi tunjang jualan kepada syarikat tersbut.

Kontroversi yang menimpa Nestlé dalam penglibatan penjualan susu formula bayi adalah berlaku pada era 1970-an.

Kontroversi ini tercetus pada negara dunia ketiga iaitu negara yang berada di benua Afrika. Seperti yang sedia maklum, negara yang berada di benua tersebut merupakan negara yang sangat miskin. Kebanyakan negara yang berada di sana bertahan disebabkan bantuan luar yang disalur daripada badan dunia. Disebabkan itu, Afrika hanya bergantung hidup dengan bantuan luar sahaja dan paras kemiskinan di negara mereka merupakan yang tertinggi di dunia.

Apa yang dilakukan oleh Nestlé di sana adalah mereka melakukan iklan tentang penjualan susu formula bagi mempengaruhi rakyat negara Afrika supaya membeli susu yang dipasarkan oleh mereka sedangkan dengan kekuatan kewangan yang mereka miliki, mereka tidak mampu untuk membeli susu formula bayi untuk anak mereka.

Nestlé tanpa segan dan silu melakukan kempen komersial tentang kebaikan susu formula mereka kepada bayi sedangkan mengikut kajian pemakanan dunia, susu ibu merupakan makan yang paling bagus untuk bayi. Kempen iklan yang dijalankan itu telah berjaya menyakinkan para ibu yang berada di Afrika bahawa susu formula adalah makanaan yang terbaik untuk anak mereka. Disebabkan perkara tersebut, ada antara ibu di Afrika yang mempercayai dan memberi susu formula kepada anak mereka tanpa mengetahui bahawa susu ibu adalah yang terbaik.

Dengan pendapatan di bawah paras kemiskinan, susu formula di Afrika boleh dikategorikan sebagai susu yang sangat mahal. mereka yang terpengaruh turut membeli untuk anak mereka sedangkan mereka sendiri tidak mempunyai wang untuk makan. Nestlé tanpa berselindung melakukan iklan yang luar biasa terhadap pasaran di sana dan dikritik hebat oleh pemerhati hak asasi manusia kerana hanya memikirkan keuntungan tanpa melihat keadaan sekeliling mereka.

Selain harga susu yang mahal, air untuk membancuh susu juga di Afrika sangat kotor dan tidak sesuai diminum oleh manusia terutama bayi. Jadi tidak ada gunanya susu yang bekhasiat tetapi dibancuh dengan air yang kotor kerana ia memberi kesan negatif kepada penggunanya. Terdapat kisah dimana seorang ibu negara Afrika yang memberi anak mereka susu formula dengan sukatan yang tidak betul kerana ingin berjimat telah menjadi isu yang sangat besar pada dekad 1980-an.

Selain isu susu formula, Nestlé juga dilihat membuat perniagaan air yang mana mencetuskan kontroversi di Amerika Syarikat. Nestlé yang dikatakan mengambil air dari bandar Michigan dengan kadar yang sangat murah dan menjualnya kembali dengan harga yang mahal. Ini mencetuskan kemarahan penduduk di sekitar Michigan tetapi Nestlé yang bijak mengambil peluang mengembangkan perniagaan mereka dengan memberi peluang pekerjaan kepada penduduk sekitar.

Dengan memberi pekerjaan dan membayar cukai yang tinggi kepada penduduk serta datuk bandar, syarikat ini mampu beroperasi tanpa sebarang masalah. Disebabkan model perniagaan yang begitu unik dan besar, Nestlé dilihat semakin berkembang setiap tahun dan tidak berdepan dengan mana-mana masalah walaupun pandemik Covid-19.

Kini Nestlé dilihat sebagai salah satu syarikat pengeluar makanan yang terbesar di dunia yang menerajui hampir segenap jenis makanan segera di muka bumi ini.

Baca juga:

Alhamdulillah, terkini kami telah berjaya terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee