Saham Pelaburan Islam: Pilihan Yang Lebih Menguntungkan Dalam Pasaran Kewangan

Salah satu strategi yang paling disukai untuk kedua-dua orang dan perniagaan untuk mencapai kemakmuran kewangan jangka panjang ialah pelaburan saham. Dalam hal ini, ekuiti patuh Syariah membentangkan strategi yang menawarkan kemungkinan pelaburan yang menguntungkan tanpa menjejaskan pengabdian kepada prinsip Islam. Dalam artikel ini, MUHAMMAD AMAR ABDUL RAZAK melihat beberapa elemen yang menyumbang kepada pelaburan Islam menjadi pilihan yang lebih berjaya di pasaran saham.

Pertama sekali, pematuhan pelaburan terhadap prinsip Syariah adalah pertimbangan pertama dalam kalangan pelabur Islam kerana ia memastikan perlindungan nyawa dan harta benda di bawah objektif utama undang-undang Islam. Saham pelaburan Islam beroperasi mengikut prinsip Syariah, yang melarang amalan seperti riba (faedah), maysir (perjudian), dan gharar (ketidakpastian yang melampau) yang bertentangan dengan hukum Islam. Pelabur Islam mesti memastikan bahawa aset mereka tidak termasuk mana-mana komponen yang dilarang dengan mengikuti garis panduan ini. Ini menawarkan jaminan kepada pelabur bahawa pendapatan yang dijana adalah Halal dan membantu menjaga integriti moral dan etika mereka.

Selain itu, perniagaan yang berurusan dalam ekuiti pelaburan Islam mesti layak melalui prosedur penapisan Syariah yang ketat. Untuk menjamin pematuhan kepada garis panduan penapisan Syariah, pendekatan ini termasuk pemeriksaan menyeluruh terhadap aktiviti perniagaan, sumber pendapatan dan struktur kewangan. Penapisan Syariah memudahkan untuk memisahkan perniagaan yang terlibat dalam industri yang tidak sesuai atau tidak halal sambil memberi peluang kepada pelabur untuk melabur dalam perniagaan yang mempunyai rekod prestasi pematuhan yang kukuh. Pelabur diberi keyakinan dan kredibiliti Syariah tentang ketulenan pelaburan mereka berkat ini.

Seterusnya, pasaran saham Islam juga telah berkembang pesat sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Trend ini telah dipengaruhi oleh peningkatan permintaan untuk produk kewangan yang mematuhi prinsip Syariah dan pemahaman pelabur yang semakin meningkat tentang prinsip pelaburan Islam. Peluasan pasaran ini menghasilkan pilihan pelaburan baharu dan mungkin menguntungkan. Pelabur saham Islam mungkin mendapat manfaat daripada potensi yang semakin meningkat ini dan menjana keuntungan yang menguntungkan. Kesan yang tidak dapat dibayangkan kepada permintaan pasaran saham Islam jika majoriti pelabur Islam menyertai kuasa pasaran untuk terus mengukuhkan permintaan pada masa hadapan.

Tidak dinafikan, mempelbagaikan portfolio boleh dilakukan dengan melabur dalam ekuiti Islam. Sama seperti prinsip pelaburan berasaskan alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG), pelaburan berasaskan agama ini menawarkan amalan pelaburan alternatif yang mengikut set nilai tertentu. Pelabur boleh menurunkan tahap risiko dan mengimbangi kesan negatif yang mungkin timbul dalam satu sektor tertentu dengan membeli saham dalam perniagaan daripada pelbagai industri dan sektor yang mematuhi prinsip Syariah. Pelabur yang mempelbagaikan portfolio mereka mengurangkan risiko mereka menjadi terlalu bergantung pada satu saham atau industri. Pelaburan memerlukan pengurusan risiko yang berkesan dan ekuiti Islam memberi peluang untuk mencapai kepelbagaian yang berbeza selaras dengan prinsip Syariah. Mungkin ada yang berpendapat bahawa kepelbagaian berkesan dikaitkan dengan pasaran saham Islam disebabkan oleh larangan melabur dalam saham terpilih mengikut prosedur tapisan Syariah. Hasilnya, hanya terdapat 3 saham patuh Syariah daripada sektor perkhidmatan kewangan pada masa ini. Walau bagaimanapun, saham yang tersedia ini akan mempunyai pendedahan yang lebih rendah kepada pendapatan berasaskan faedah yang sangat berkaitan dengan risiko kadar faedah yang disebabkan oleh kenaikan kadar dasar semalaman (OPR) baru-baru ini.

Akhir sekali, ekuiti Islam menawarkan pilihan pelaburan yang menguntungkan yang mematuhi prinsip Syariah. Syarikat patuh Syariah menyediakan prospek pelaburan yang lebih menguntungkan untuk pematuhan dan pelabur berorientasikan nilai kerana pematuhan ketat mereka terhadap prinsip ini, penyaringan Syariah yang komprehensif, potensi pengembangan pasaran yang pesat, dan keupayaan untuk mempelbagaikan dan menguruskan risiko dengan berkesan. Selain itu, pelaburan patuh Syariah menggalakkan moral dan etika seperti kebajikan, kejujuran, keadilan dan yang paling penting Allah suka memelihara keamanan dan keharmonian masyarakat di dunia ini.

Kaedah etika untuk membantu orang ramai dan perniagaan mencapai objektif kewangan jangka panjang mereka adalah dengan melabur dalam ekuiti Islam.

Muhammad Amar Abdul Razak ialah pelajar Ijazah Sarjana Muda Kewangan Islam dan Perbankan di Pusat Pengajian Perniagaan Islam, Universiti Utara Malaysia. Boleh dihubungi di [email protected].

Pengarang bersama:

Dr. Mohd Fikri Bin Sofi

Pensyarah

[email protected]

Nak Buka Akaun CDS Online Dengan CGS-CIMB? Jom Ikut Tutorial Ini

Previous ArticleNext Article

Peluang Terbesar Dalam Kerjaya Sebagai Trader Profesional Menanti Anda! Mohon Sekarang

Kini makin ramai yang dah mula berjinak-jinak dalam pelaburan dan perdagangan saham dan derivatif. Pasti ada juga yang berminat untuk jadikan ia sebagai kerjaya sepenuh masa. Jika sebelum ini anda kurang yakin dan tidak tahu bagaimana nak mula, kami ada jawapannya. Jika anda berminat dengan pasaran derivatif dan produk niaga hadapan (futures), program ini sesuai untuk anda!

Bursa Malaysia Derivatives kini telah melancarkan program latihan yang dikenali sebagai Futures Trading Apprenticeship Programme (FTAP). Yang lagi menarik, program ini disokong sebahagian oleh Dana Pembangunan Pasaran Modal yang dikenali sebagai Capital Market Development Fund (CMDF). Confirm boleh dipercayai!

FTAP adalah program pembelajaran yang mendalam bertujuan untuk memberikan pengetahuan asas dan pengalaman praktikal dalam dagangan produk derivatif Malaysia sepenuh masa. Keseluruhan kursus akan dikendalikan oleh pedagang profesional berpengalaman dari Synergy Link Capital Sdn Bhd, yang juga merupakan Peserta Bersekutu berdaftar (Associate Participant) di Bursa Malaysia Derivatives. Program ini juga berhasrat membentuk generasi baru dalam pasaran derivatif profesional.

Jangan risau, tidak perlu ada pengalaman. First time nak cuba juga tiada masalah. 

Permohonan terbuka untuk semua rakyat Malaysia yang sekurang-kurangnya ada diploma dan minat untuk belajar. Asalkan ada minat dan kesungguhan untuk belajar!

Graduan yang baru habis belajar (fresh graduates) atau sedang mencari peluang pekerjaan pun digalakkan untuk memohon!

Apa Yang Anda Akan Belajar Daripada Program FTAP?

Program selama dua minggu nanti akan dijalankan oleh pedagang profesional berpengalaman. Program ini dirancang dengan teliti untuk memberikan pengetahuan asas kepada perantis FTAP tentang cara berdagang sepenuh masa dalam pasaran derivatif Malaysia yang dinamik.

1. Classroom Training

Tarikh: 4 dan 5 November 2023

Perantis FTAP akan mempelajari konsep perdagangan derivatif dalam dua hari sesi latihan kelas ini.

2. Bursa Trading Arcade

Tarikh: 6 hingga 17 November 2023

Bursa Trading Arcade dilengkapi dengan teknologi perdagangan yang canggih dan kemudahan yang membolehkan perantis FTAP berlatih dan berdagang di platform simulasi selama 10 hari.

Cara Mohon dan Yuran Penyertaan

Untuk memohon pun mudah sahaja, cuma perlu ikut langkah-langkah di bawah:

Langkah 1: Anda perlu mengikuti dan menyelesaikan siri SIDC Derivatives E-Learning Series (DEL) 

  • Setelah berjaya menyelesaikan DEL, sila e-melkan screenshot penyelesaian DEL kepada penganjur di [email protected], nyatakan nama penuh seperti pada kad pengenalan (NRIC) sebagai bukti penyelesaian DEL. 

Langkah 2: Klik untuk memohon FTAP disini 

Langkah 3: Isi borang permohonan dan jawab penilaian

Langkah 4: Hantar permohonan selewat-lewatnya pada 6 Oktober

Tempat terhad kepada 30 individu sahaja.

Yuran Kursus: RM610 sahaja.

Yuran yang dikenakan adalah yuran yang telah disubsidi. Bayaran biasa untuk program latihan dengan struktur yang serupa yang dijalankan oleh penyedia latihan yang diiktiraf biasanya bermula dari RM20,000. Memang jimat dan berbaloi untuk anda yang nak mulakan perjalanan sebagai pedagang profesional.

Sekiranya permohonan anda untuk FTAP berjaya, penganjur akan menghantar emel pengesahan kepada anda untuk melengkapkan pembayaran yuran.

Setelah menyelesaikan FTAP dengan jayanya, perantis akan diberi pilihan untuk menjadi pedagang profesional secara bebas atau boleh memohon untuk menyertai firma perdagangan propietari.

Jika anda berminat untuk menyertai program ini, sila mohon melalui laman web rasmi FTAP sebelum 6 Oktober 2023:

Klik sini: Nak Sertai FTAP

Semoga berjaya!

Program ini disokong sebahagian oleh Capital Market Development Fund (CMDF) dari tahun 2023 hingga 2026.

Tertakluk kepada terma dan syarat.