Spotify, Perintis Industri Muzik Di Era Baru

Ketika era milenium baru bermula, industri muzik telah mengalami perubahan yang sangat besar yang telah menyebabkan kebanyakan pemuzik generasi lama sukar untuk bertapak di dalam industri  muzik.

Jika era 1990-an, mereka mendapat royalti yang sangat luar biasa kesan daripada penjualan album mereka tetapi bermulanya era milenium, mereka berdepan dengan fenomena baru apabila format muzik telah ditukar kepada format digital.

Ini menyebabkan sebahagian besar album yang terdapat di dalam format kaset atau cakera padat tidak dapat menembusi pasaran dan mengalami penurunan jualan yang sangat besar.

Banyak laman web haram seperti Napster telah melanggar harta intelek kebanyakan artis dengan menyebarkan lagu-lagu mereka dalam versi digital secara haram melalui platform mereka.

Ia menjadikan era digital pada ketika itu merupakan suatu era yang baru yang perlu diterima oleh kebanyakan penggiat seni muzik. Banyak artis generasi lama yang tidak dapat menerima kenyataan tersebut dan telah bersara akibat daripada kekecewaan terhadap industri itu sendiri.

Dengan kemunculan iPod dari Apple yang laris bagaikan pisang goreng pada ketika itu, aktiviti cetak rompak semakin aktif dan pihak berkuasa sukar untuk membendung aktiviti tersebut. Laman web perkongsian haram juga semakin bertambah kerana permintaan terhadap muzik digital yang semakin meningkat.

Disebabkan masalah ini sukar dikawal, maka seorang rakyat Sweden bernama Daniel Ek telah menubuhkan sebuah syarikat streaming muzik yang bertujuan untuk menghalang aktiviti cetak rompak. Beliau telah melancarkan Spotify secara rasmi pada tahun 2006.

Syarikat ini menyediakan perkhidmatan streaming muzik berbayar dan juga percuma. Spotify telah bekerjasama dengan ramai artis rakaman di seluruh dunia untuk membenarkan rakaman mereka digunakan di dalam platform tersebut.

Ini adalah langkah terbaik untuk mana-mana artis rakaman dalam usaha menghalang kegiatan cetak rompak yang berlaku dengan berleluasa pada ketika itu.

Syarikat ini semakin berkembang dari tahun ke tahun dan mula meluaskan operasi syarikat mereka keluar dari Sweden. Spotify telah menjadikan United Kingdom sebagai lokasi operasi utama mereka dan dua tahun kemudian, mereka  telah melebarkan sayap mereka ke Amerika Syarikat.

Mereka telah berjaya bekerjasama dengan syarikat gergasi muzik di Amerika dan bilangan pelanggan mereka semakin bertambah setiap tahun.

Walaupun begitu, terdapat juga artis yang tidak bersetuju dengan syarat yang dikenakan oleh  Spotify terhadap pembayaran royalti bagi hasil muzik mereka. Di antara artis popular yang tidak bersetuju dengan syarat yang dikenakan oleh Spotify adalah Taylor Swift dan juga vokalis kumpulan Radiohead, Thom Yorke yang tidak membenarkan lagu mereka dimainkan di platform tersebut.

Dengan kejayaan yang dibuktikan oleh Spotify, syarikat gergasi teknologi ini mula mengorak langkah di dalam  perkhidmatan streaming mereka. Apple Music yang dilancarkan pada tahun 2015 adalah merupakan pesaing terkuat mereka.

Selain Apple, Amazon dan Google juga turut tidak ketinggalan dalam melancarkan perkhidmatan mereka yang hampir sama dengan Spotify.

Walaupun begitu, sehingga ke hari ini Spotify masih lagi menduduki takhta di dalam bilangan pengguna yang aktif. Mereka kini mempunyai sebanyak 130 juta pelanggan.

Pun begitu, seperti syarikat teknologi start-up yang lain, mereka masih lagi mengalami kerugian di dalam operasi mereka. Di antara sebab utama adalah Spotify masih lagi  menyediakan perkhidmatan percuma kepada pelanggan mereka.

Mereka juga turut menyediakan sudut pengiklanan di dalam platform mereka untuk menjana pendapatan sampingan selain daripada pelanggan yang berbayar.

Kini Spotify telah meluaskan lagi operasi mereka dengan membeli hak eksklusif  podcast selebriti terkenal seperti Joe Rogan dan Kim Kardashian dalam usaha untuk mengukuhkan lagi kedudukan mereka di dalam pasaran di Amerika Syarikat.

Sumber Rujukan:

Sumber: TradingView

Kalau nak tahu, saham Spotify didagangkan di pasaran saham Amerika Syarikat (New York Stock Exchange). Dalam masa setahun, harga saham telah meningkat hampir 100%.

Jemput baca juga, Adakah Saham Facebook, YouTube, Twitter, Netflix Dan Spotify, Patuh Syariah?

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Prestasi IPO Bagi Tahun 2017. Ada Yang Harganya Naik 22% Selepas Sehari

Sumber : themalaymailonline.com

Pada tahun 2017, dijangkakan sejumlah 11 IPO baru akan tersenarai di Bursa Malaysia. Setakat ini hanya 9 syarikat telah disenaraikan.

Sekejap, Apa itu IPO?

IPO mempunyai nama panjang Initial Public Offering. Jika anda dah mula terlibat dalam bidang pelaburan saham ni, mesti pernah dengar apa itu IPO kan? Kalau menurut Wikipedia – Initial public offering (IPO) bermaksud pelancaran saham baru di pasaran saham. Ia biasanya dijual kepada pelabur institusi, yang kemudiannya dijual kepada pelabur umum (orang macam kita) buat pertama kalinya. Melalui proses inilah, sebuah syarikat pegangan peribadi bertukar menjadi syarikat umum.

Untuk penjelasan yang lebih panjang, sila rujuk kepada artikel Apa Itu IPO Dan Bagaimana Nak Beli IPO.

Prestasi 10 IPO Setakat Oktober 2017

Berikut adalah senarai 10 IPO bagi tahun 2017 dan prestasi masing-masing sejak disenaraikan:

#1. HLT Global

Sumber: Bursa Marketplace

Harga IPO: RM0.45

Harga Sehari Selepas Disenaraikan: RM0.52

Untung: RM0.07 atau 13.46% untuk sehari

Harga Pada 19 Oktober 2017: RM0.57

Untung: RM0.12 atau 26.67% selama 10 bulan

#2. Matang Berhad (Tak Patuh Syariah)

Sumber: Bursa Marketplace

Harga IPO: RM0.13

Harga Sehari Selepas Disenaraikan: RM0.14

Untung: RM0.01 atau 7.69% untuk sehari

Harga Pada 19 Oktober 2017: RM0.11

Rugi: RM0.02 atau 15.38% selama 10 bulan

#3. Serba Dinamik Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Harga IPO: RM1.50

Harga Sehari Selepas Disenaraikan: RM1.53

Untung: RM0.03 atau 2% untuk sehari

Harga Pada 19 Oktober 2017: RM2.64

Untung: RM1.14 atau 76.0% selama 9 bulan

#4. Eco World International (Tak Patuh Syariah)

Sumber: Bursa Marketplace

Harga IPO: RM1.20

Harga Sehari Selepas Disenaraikan: RM1.27

Untung: RM0.07 atau 5.83% untuk sehari

Harga Pada 19 Oktober 2017: RM1.06

Rugi: RM0.14 atau 11.67% selama 6 bulan

#5. Eversafe Rubber

Sumber: Bursa Marketplace

Harga IPO: RM0.36

Harga Sehari Selepas Disenaraikan: RM0.415

Untung: RM0.055 atau 15.28% untuk sehari

Harga Pada 19 Oktober 2017: RM0.38

Untung: RM0.02 atau 5.55% selama 6 bulan

#6. CabNet Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

Harga IPO: RM0.56

Harga Sehari Selepas Disenaraikan: RM0.73

Untung: RM0.17 atau 30.36% untuk sehari

Harga Pada 19 Oktober 2017: RM0.60

Untung: RM0.04 atau 7.14% selama 5 bulan

#7. Inta Bina Group

Sumber: Bursa Marketplace

Harga IPO: RM0.25

Harga Sehari Selepas Disenaraikan: RM0.305

Untung: RM0.055 atau 22% untuk sehari

Harga Pada 19 Oktober 2017: RM0.31

Untung: RM0.06 atau 24% selama 5 bulan

#8. Advancecon Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

Harga IPO: RM0.63

Harga Sehari Selepas Disenaraikan: RM0.795

Untung: RM0.165 atau 26.19% untuk sehari

Harga Pada 19 Oktober 2017: RM1.07

Untung: RM0.44 atau 69.84% selama 5 bulan

#9. Lotte Chemicals (LC Titan)

Sumber: Bursa Marketplace

Harga IPO: RM6.50

Harga Sehari Selepas Disenaraikan: RM6.48

Rugi: RM0.02 atau 0.31% untuk sehari

Harga Pada 19 Oktober 2017: RM5.39

Rugi: RM1.11 atau 17.08% selama 3 bulan

#10. Cloudaron Group (Tak Patuh Syariah)

Sumber: Bursa Marketplace

Harga IPO: RM0.11

Harga Sehari Selepas Disenaraikan: RM0.175

Untung: RM0.065 atau 59.09% untuk sehari

Harga Pada 19 Oktober 2017: RM0.22

Untung: RM0.11 atau 100.0% tak sampai sebulan

Rumusan: 9 Untung dan 1 Rugi Sehari Selepas Disenaraikan

Untunglah bagi anda yang berjaya membeli IPO pada tahun 2017.

Bolehlah jika kita simpulkan, prestasi saham IPO sehari selepas disenaraikan adalah memberansangkan. 91.67% Peluang Untuk Untung Menerusi IPO Dalam Masa Sehari pada tahun 2016, dan 90% peluang untuk untung dalam masa sehari pula bagi IPO yang disenaraikan pada tahun 2017.

Jadi sekarang mungkin anda dah faham kenapa orang berebut-rebut nak beli saham IPO?

Demi menggalakkan golongan Bumiputera berpeluang memiliki saham-saham ini, pihak MITI telah memperuntukkan saham khas untuk Bumiputera. Untunglah…..Tapi masih ramai tak tahu pasal benda ni.

Baca di sini jika nak tahu bagaimana caranya untuk memohon.

10 IPO 2017: 7 Untung dan 3 Rugi Setakat Oktober

Tetapi untuk jangka masa yang lebih panjang, daripada 10 saham syarikat yang baru disenaraikan pada tahun 2017; 7 syarikat mengalami kenaikan harga manakala 3 syarikat harga sahamnya menurun sehingga 19 Oktober.

Boleh dapatkan lebih info di laman web Bursa Malaysia.

Saham-saham yang baru tersenarai ini juga sama seperti saham lain, harganya akan ada masa turun, ada masa naik. Begitulah adat dalam pelaburan saham, ada untung dan ada ruginya. Belajarlah memilih saham yang baik dan strategi yang betul untuk mengurangkan kerugian dan memaksimakan keuntungan.

Iklan

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2018

Indeks FMBKLCI mengalami penurunan untuk dua bulan berturut-turut sejak PRU-14 yang lalu sehingga mencatatkan paras 1-Year Low yang baru. Puncanya adalah penjualan tanpa henti pelabur asing setiap hari.

Sekali lagi kita perlu berdisiplin dalam mengikut Trading Plan dan follow tahap Cut Loss masing-masing. Sekurang-kurangnya tiada lagi berlaku panic selling seperti bulan Mei yang lalu, di mana kita dapat lihat saham terus membuat gap down sebanyak 30% seawal minit pertama pasaran saham dibuka. Di antara mangsanya adalah MyEG dan George Kent.

Apa kata kita tengok senarai Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Untuk Bulan Jun 2018 seperti di bawah:

Sumber: iSaham Screener

1. Kretam Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

2. Sinotop Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

3. NetX Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

4. Silver Ridge Holdings (SRIDGE)

Sumber: Bursa Marketplace

5. Pharmaniaga Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

6. United U-LI Corporation

Sumber: Bursa Marketplace

7. DKSH Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

8. Complete Logistic

Sumber: Bursa Marketplace

9. Imaspro Corporation

Sumber: Bursa Marketplace

10. EA Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

Jatuh Ke Paras 1-Year Low, Mungkin Ambil Masa Lama Untuk Pulih

Disebabkan jerung-jerung asing yang membawa keluar pelaburan mereka secara besar-besaran sejak kemenangan Pakatan Harapan pada PRU-14 yang lalu, maka pelabur institusi tempatan dan juga pelabur runcit seperti kita yang membeli.

Sumber: MIDF Research – Fund-Flow-Report-Week-Jun-15-MIDF-180618, Fail pdf

Kalau nak tahu siapa itu pelabur institusi tempatan, boleh baca Kenali 7 Jerung Yang Paling Banyak Melabur di Bursa Malaysia.

Senarai Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Bulan Jun 2018 di atas adalah berdasarkan Screener Worst Performance (Last Month) iSaham. Mereka juga ada screener-screener lain seperti 52 Weeks High Screener, All-Time High Screener, Bollinger Band Breakout, Magic Formula Investing dan banyak lagi.

Iklan

Lagi Satu IPO Baru Dibuka – DPI Holdings Berhad

*Update Terkini – IPO DPI Adalah Tak Syariah Menurut BIMB Securities (Boleh rujuk di hujung artikel)

Baru-baru ini, lagi satu IPO bakal disenaraikan di Bursa Malaysia iaitu DPI Holdings Berhad.

Sumber: Bursa Malaysia

Kalau ikut maklumat di atas, tarikh tutup nak apply IPO adalah pada hari Selasa 18 Disember 2018. Dan syarikat bakal disenaraikan pada hari Isnin 7 Januari 2019.

Dan ada beberapa cara nak mohon IPO tersebut.

1. Apply IPO Melalui Maybank2U

Nak perincian yang lebih? Atau cara apply IPO guna website baru Maybank, boleh rujuk Tutorial Bergambar Mohon Saham IPO Menggunakan Maybank2U (TERKINI).

Apply IPO Melalui CIMB Clicks

Ambil Tahu Siapa DPI Holdings Berhad Ni Sebelum Apply IPO

Eh jap, jangan main apply je dulu IPO syarikat DPI ni. Tengok dulu kewangan syarikat, siapa pemilik syarikat, syarikat buat apa, syarikat jual barang apa, dan banyak lagi.

Setiap syarikat yang nak disenaraikan, perlu disertakan sekali dengan prospektus. Baru kita boleh tahu serba sedikit tentang syarikat DPI Holdings ni.

Muat turun prospektus – DPI – English IPO (Part 1).pdf 

Muat turun prospektus – DPI – English IPO (Part 2).pdf 

Berkenalan Dengan DPI Holdings Berhad

Sumber: DPI

DPI telah ditubuhkan pada tahun 1975 lagi. Kemudian pada tahun 1982 pula, mereka telah menghasilkan cat yang dimuatkan dalam tin untuk kegunaan orang ramai.

Perjalanan selama lebih daripada 35 tahun telah menjadikan DPI nama yang dipercayai dengan lebih daripada 300 warna dan 700 lebih pengedar dan peruncit di seluruh Malaysia.

Ahli Lembaga Pengarah DPI

Sumber: Prospektus mukasurat 19

Produk Keluaran DPI

Sumber: DPI

Model Perniagaan DPI

Sumber: Prospektus mukasurat 99

Kewangan Syarikat DPI

Sumber: Prospektus mukasurat 100-101

Sumber: Prospektus mukasurat 191-192

Boleh Beli Ke IPO DPI Holdings Berhad Ni?

Terpulang kepada masing-masing, ada yang guna strategi beli IPO dan jual hari pertama ia disenaraikan. Boleh rujuk Prestasi IPO Bagi Tahun 2017. Ada Yang Harganya Naik 22% Selepas Sehari,

Ada pula yang tak suka IPO ni, sebab mereka perlu buat Analisa Teknikal atau Technical Analysis terlebih dahulu. Kena tengok carta dulu, baru boleh buat keputusan nak beli atau tidak.

Maka terpulanglah kepada anda untuk menilainya sendiri.

IPO DPI Adalah Tak Syariah Menurut BIMB Securities

Oleh itu kita sebagai orang Islam, jangan pula pergi beli ya saham DPI ni.

Iklan

Minggu Penting Pasaran Saham! Ini 5 Tumpuan Utama Pasaran Global

Minggu ini akan menjadi permulaan kepada pengumuman pendapatan syarikat pada suku keempat 2018 khususnya di Wall Street. Walaupun pendapatan dijangka kukuh, namun pasaran akan melihat kepada jangkaan syarikat-syarikat ini terhadap ekonomi pada masa hadapan.

Di antara perkara lain yang akan menjadi perhatian pasaran pada minggu ini adalah undian Brexit pada Selasa dan juga data perdagangan daripada China. Berikut adalah lima pemangkin yang berkemungkinan besar menggerakkan pasaran pada minggu ini.

#1 Undian Brexit Parlimen Britain

Hanya tinggal kurang dari tiga bulan sebelum negara Britain meninggalkan Kesatuan Eropah (EU) walaupun proses Brexit masih lagi berhadapan dengan halangan besar. Tumpuan ketika ini adalah kepada ahli-ahli parlimen UK yang akan mengundi sama ada menerima perancangan Brexit Perdana Menteri Theresa May atau sebaliknya pada hari Selasa (15 Januari 2019).

Undian ini adalah perjanjian yang telah disepakati UK bersama EU yang merupakan satu-satunya jalan kesepakatan dan tidak boleh dirundingkan semula. Namun, ia dijangka tidak mendapat sokongan majoriti di Westminster dan bakal menimbulkan banyak ketidaktentuan dalam tempoh beberapa minggu akan datang.

Dengan jangakaan ini, mata wang Pound Sterling dijangka akan berhadapan dengan volatility (turun-naik) yang bukanlah satu perkara ganjil lagi bagi mata wang ini. Sejak hampir tiga tahun lalu, Sterling bergerak tidak menentu dan ia sekali lagi dijangka berlaku pada hari Selasa.

Minggu lalu, laporan media yang mengatakan penangguhan keluar UK daripada EU telah menyebabkan Sterling melonjak naik berbanding Dolar AS. Walaubagaimanapun, tidak lama selepas itu jurucakap Theresa May menafikan sebarang penangguhan tersebut dan Sterling jatuh semula ketika itu. 

Terkini : Theresa May suffers historic defeat as Tories turn against her

#2 Pengumuman Pendapatan di Wall Street

Pasaran saham global merudum beberapa minggu yang lalu khususnya pada tempoh Oktober sehingga penghujung 2018, berikutan kebimbangan terhadap pertumbuhan ekonomi dan pendapatan syarikat yang semakin berkurangan. Pengumuman pendapatan (earnings) pada minggu ini akan menjadi bukti sama ada kebimbangan pelabur itu adalah berasas atau sebaliknya.

Beberapa syarikat berasaskan teknologi di Amerika Syarikat akan mengumumkan pendapatan mereka termasuklah Micron Technology, Netflix, dan beberapa bank besar Wall Street seperti Citi, JPMorgan, dan Wells Fargo. Komen dovish yang dilontarkan oleh Powell pada minggu lalu telah banyak memperbaiki sentimen pelabur dengan ketiga-tiga indeks Wall Street merekodkan kenaikan selepas mencapai paras terendah sejak perayaan Krismas tahun lalu.

#3 Tekanan Harga di Amerika Syarikat

Bank pusat di Amerika Syarikat iaitu The Federal Reserve, mendakwa ekonomi Amerika Syarikat meneruskan peningkatan tetapi pasaran seakan meraguinya. Para pelabur ketika ini bimbang dengan pertumbuhan yang semakin perlahan yang menjadi punca kepada kejatuhan pasaran saham pada penghujung tahun 2018.

Walaubagaimanapun, pasaran saham kembali yakin dengan perkembangan terbaru selepas komen dovish oleh pengerusi The Fed bahawa mereka boleh “bersabar sebelum meneruskan halatuju pengetatan dasar monetari”. Powell berkata bacaan semasa inflasi di paras rendah dan berada dalam kawalan. Bank pusat menyatakan akan bersabar dalam memerhatikan perkara ini sebelum membuat sebarang keputusan dasar.

Benarkah The Fed boleh bersabar? Ya, benar pasaran buruh dalam keadaan kukuh dan kadar gaji sedang meningkat. Data purata kadar gaji bulan Disember meningkat sebanyak 3.2% sekaligus mencapai paras tertinggi hampir 10 tahun lalu. Inflasi teras (Core-CPI) pula dilihat akan melebihi sasaran 2% bank pusat dalam tempoh beberapa bulan akan datang.

Komen dovish Powell baru-baru ini telah menyebabkan jangkaan terhadap kenaikan kadar faedah di masa hadapan semakin berkurangan, tetapi indeks harga pengeluar (PPI) yang akan dikeluarkan pada 15 Januari akan menjadi kunci utama kepada tekanan harga di Amerika Syarikat khususnya dalam masa terdekat.

#4 Data Terbaru Perdagangan Ekonomi Kedua Terbesar Dunia

China dan Amerika Syarikat baru sahaja mengadakan rundingan perdagangan dengan kedua-dua negara, dan telah berjanji untuk tidak mengenakan sebarang tarif sehingga 1 Mac 2019. Rundingan yang setakat ini dilihat berjaya di antara kedua-dua negara, sedikit sebanyak telah memperbaiki sentimen pasaran global.

Namun, kebimbangan mungkin akan tercetus semula jika data Imbangan Dagangan (Trade Balance) China yang akan diumumkan pada hari Isnin menunjukkan kerosakan kepada perdagangan China yang disebabkan tarif pusingan pertama oleh Amerika Syarikat.

#5 Ucapan Oleh Ahli-Ahli Federal Reserve

Beberapa ahli The Fed yang akan berucap sepanjang minggu ini bakal menarik perhatian pasaran. Pasaran akan memberi perhatian kepada komen mereka tentang ekonomi, khususnya terhadap dasar monetari di Amerika Syarikat.

Paling menjadi perhatian adalah ucapan oleh John Williams, Presiden The Fed cawangan New York. Sebagai seorang ahli pengundi tetap dasar, John Williams akan bercakap tentang dasar monetari di satu majlis kepimpinan ekonomi di New Jersey.

Selain daripada itu, di antara yang akan diperhatikan oleh pelabur adalah ucapan oleh Presiden Fed cawangan Kansas (Esther George), Presiden cawangan Dallas (Robert Kaplan), Presiden Fed cawangan Philadelphia (Patrick Harker), dan Gabenor Fed Randal Quarles.

Ditulis oleh Rolandshah Hussin, seorang pedagang runcit dalam pasaran kewangan. Beliau adalah graduan dari Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran, Universiti Malaya dan kini menjadi seorang penganalisis konten di sebuah syarikat yang berpangkalan di China.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!