Swing Trading: Teknik Popular Bagi Mereka Yang Tak Banyak Masa

Telah menjadi satu kebiasaan bagi para pedagang menyebut perkataan swing trading atau menggunakan teknik ini sebagai salah satu cara untuk berdagang, tapi tahukah kita apa yang dimaksudkan dengan teknik swing ini?

Dan adakah ianya mudah untuk menggunakan teknik ini? Jom kita tengok apa yang dimaksudkan dengan swing trading ini.

Swing Trading, Teknik Dagangan Yang Popular

Ianya merupakan satu teknik dagangan yang popular dan digunakan oleh ramai orang. Ianya merupakan teknik dagangan yang memerlukan pedagang memegang posisi lebih daripada sehari dan boleh memakan masa sehingga berminggu-minggu lamanya.

Tujuan utama swing trading adalah untuk mengambil peluang membuat keuntungan ketika berlakunya kenaikan harga walaupun jumlah tersebut mungkin kecil.

Selepas berakhirnya satu swing, pedagang akan mencari peluang pada saham lain ataupun menunggu peluang yang sama muncul semula pada saham yang sama.

Seperti gambar diatas, pergerakan harga dari titik A ke titik B dikira sebagai satu swing, begitu juga dengan pergerakan harga dari titik B ke titik C. Pedagang yang menggunakan teknik ini akan cuba membuat posisi pada titik A dan memegang posisi sehingga titik B.

Terdapat dua jenis swing di dalam chart iaitu swing up bagi pergerakan harga yang menaik dan swing down bagi pergerakan harga menurun. Ianya boleh dijumpai dalam mana mana timeframe sama ada pada hourly chart atau pun weekly chart.

Walaubagaimanapun, disebabkan short selling tidak dibenarkan bagi pedagang ataupun pelabur biasa di Bursa Malaysia, kita hanya berpeluang untuk mengambil kesempatan untuk membuat keuntungan ketika fasa swing up.

Untuk mahir dalam teknik ini pedagang haruslah mempunyai ilmu technical analysis bagi mengenalpasti dan membuat jangkaan pergerakan harga saham akan datang. Selain itu, technical analysis juga dapat membantu pedagang mengenal pasti target price dan juga stop loss.

Dalam membuat jangkaan pergerakan harga saham, pedagang boleh menggunakan indicator seperti Japanese candlesticks, moving average atau pun continuation dan reversal chart pattern.

Dengan menggunakan gabungan indicator, pedagang dapat membuat posisi dalam pasaran dengan lebih pantas dan memaksimakan keuntungan.

Seperti teknik-teknik dagangan yang lain, stop loss management juga penting dalam teknik swing trading ini. Stop loss adalah penting bagi mengelakkan pedagang atau pelabur saham mengalami kerugian besar apabila berdepan dengan false breakout ataupun apabila keputusan yang dibuat adalah kurang tepat.

Teknik ini sesuai digunakan bagi pedagang yang mempunyai waktu yang terhad bagi memantau portfolio mereka. Dengan teknik ini, pedagang tidak perlu meluangkan masa yang banyak di hadapan komputer untuk berdagang.

Tak semua orang ada masa yang cukup untuk monitor pergerakan saham setiap hari. 

Mungkin sibuk bekerja atau ada komitmen lain yang membataskan masa anda untuk melabur. 

Ada juga yang selalu ikut buy call tapi tak pernah untung. Sahamnya naik tapi bila entry terus jatuh. 

Apa kata kalau anda kurangkan masa monitor saham tapi tingkatkan kualiti pelaburan anda? 

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Kami janji berbaloi……

>> Pra-Daftar sekarang di Webinar Swing Trading!

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Senarai Terkini Saham Patuh Syariah (November 2022)

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) baru saja mengeluarkan senarai kemas kini sekuriti patuh Syariah yang berkuatkuasa 25 November 2022. Aktiviti ini pada kebiasaannya akan dijalankan pada bulan Mei dan November setiap tahun.

Bila tengok senarai, terkejut juga jadinya. Banyak nama-nama besar yang kini dah tak patuh syariah.

Jom kita tengok syarikat-syarikat yang baru masuk dalam senarai saham patuh syariah pada bulan November 2022.

Ini dia senarainya.

Sumber: Suruhanjaya Sekuriti
Sumber: Suruhanjaya Sekuriti

Ada sebanyak 34 syarikat kini dah patuh syariah, termasuklah yang baru IPO seperti Betamek, Cnergenz, Ecoscience dan LGMS.

Dan antara nama-nama popular yang kini masuk ke dalam senarai saham patuh syariah pada bulan November 2022 adalah seperti JF Technology dan Malaysia Airports.

Berikut pula merupakan saham-saham yang terkeluar daripada senarai patuh syariah yang terkini. Contohnya Boustead Holdings (BSTED), Advance Synergy Berhad (ASB), IOI Properties Group (IOIPG) dan OpenSys.

Sumber: Suruhanjaya Sekuriti

787 Atau 81% Saham Di Bursa Malaysia Adalah Patuh Syariah, Peningkatan Daripada Mei 2022 Lalu

Sumber: Suruhanjaya Sekuriti

Ada 4 REIT dan 6 ETF Patuh Syariah Di Bursa Malaysia

Sumber: Suruhanjaya Sekuriti

Apa nak buat kalau saham yang kita beli sebelum ini patuh Syariah, tapi bukan lagi patuh Syariah?

1. Saham Patuh Syariah Jadi Tidak Patuh Syariah, Harga Melebihi Pelaburan Pokok

2. Saham Patuh Syariah Jadi Tidak Patuh Syariah, Harga Kurang Daripada Pelaburan Pokok

Macam Mana Nak Kenal Saham Patuh Syariah?

Selain daripada merujuk di laman web Suruhanjaya Sekuriti, kita juga boleh tengok di trading platform dan akan ada simbol yang membezakannya dengan saham-saham syarikat yang tidak patuh syariah.

Contohnya ada simbol ‘[S]’ atau simbol bulat kecil [°] di sebelah nama saham.

Sumber rujukan: Suruhanjaya Sekuriti

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee