Ilmu Technical Analysis: Parabolic SAR

Parabolic SAR adalah technical indicator yang dapat memberi signal kepada pelabur apabila berlakunya perubahan trend harga. Indicator ini dicipta oleh J. Welles Wilder Jr. yang juga merupakan pencipta indicator yang terkenal dan banyak digunakan oleh pelabur, Relative Strength Index (RSI).

SAR atau ‘stop and reverse’ bermaksud trend harga pada sesuatu point telah berakhir dan akan berubah. Indicator ini digunakan oleh pelabur untuk menentukan entry point pada permulaan trend dan exit point apabila trend mula berubah.

Jika tengok pada chart, Parabolic SAR akan diwakili oleh titik bulat sama ada di atas ataupun di bawah harga saham tersebut. Titik indicator yang berada di bawah harga saham bermaksud harga saham berada dalam keadaan bullish atau pun uptrend.

Manakala titik indicator yang berada pada atas harga saham pula bermaksud harga saham berada dalam keadaan bearish ataupun downtrend. Perubahan titik indicator daripada atas harga saham kepada bawah harga saham bermaksud harga saham akan berubah kepada uptrend dan boleh digunakan sebagai entry point.

Bertentangan dengannya pula adalah perubahan titik indicator daripada bawah harga saham kepada atas harga saham bermaksud harga saham akan berubah kepada downtrend dan boleh digunakan sebagai exit point.

Gambar di atas menunjukkan contoh penggunakan Parabolic SAR. Titik A menunjukkan harga saham membuat pergerakan uptrend dan Parabolic SAR berada pada bawah harga saham menandakan harga saham telah berada pada keadaan uptrend dan boleh digunakan sebagai entry point untuk pergerakan uptrend tersebut.

Titik B pula menandakan harga saham mula berubah membuat pergerakan downtrend dan Parabolic SAR berubah kebawah harga saham. Ini menandakan berakhirnya pergerakan uptrend dan boleh digunakan sebagai exit point.

Parabolic SAR berfungsi dengan lebih baik pada harga saham yang bergerak pada uptrend atau downtrend. Namun, Parabolic SAR banyak memberikan indicator yang mengelirukan pada harga saham yang bergerak secara sideways.

Pergerakan sideways akan menyebabkan indicator ini berubah-ubah dari berada pada atas harga saham kepada berada  pada bawah harga saham dalam masa yang singkat.

Bagi mengelakkan perkara ini terjadi, pelabur dinasihatkan agar menggunakan indicator ini pada harga saham yang mempunyai trend yang besar (major trend).

Selain daripada itu, pelabur juga dinasihatkan agar menggunakan indicator ini bersama-sama indicator yang lain seperti Moving Average bagi menentukan trend harga saham.

Jemput baca juga:

Ilmu Technical Analysis: Trendline

Ilmu Technical Analysis: Relative Strength Index (RSI)

Ilmu Technical Analysis : Reversal Chart Pattern

Ilmu Technical Analysis: Bollinger Bands (BB)

Ilmu Technical Analysis: Apa Itu Fibonacci Dan Kegunaannya Dalam Pelaburan Saham

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

12 Saham Syarikat Malaysia Paling Baik Di Asia Tenggara, Negara Di Landasan Betul – Rafizi

NIBONG TEBAL, 10 Jun (Bernama) — Sebanyak 12 syarikat Malaysia telah disenaraikan dalam 15 saham syarikat yang mencatatkan prestasi paling baik di Asia Tenggara untuk tempoh lima bulan pertama tahun ini, kata Menteri Ekonomi Rafizi Ramli.

Beliau berkata pemantau ekonomi telah menyenaraikan 15 saham syarikat yang mencatatkan keuntungan paling mendadak di Asia Tenggara dan 12 daripadanya merupakan syarikat Malaysia, sekali gus menunjukkan negara kembali berada di landasan baik di bawah pemerintahan Kerajaan Perpaduan.

“Kestabilan politik sudah ada, mata wang Malaysia juga antara paling baik pada tahun ini dari segi pengukuhan dan dengan unjuran ini, negara kita dijangka akan terus menjadi negara yang berpotensi di Asia Tenggara.

“Kita mula melihat tanda-tanda ekonomi yang semakin baik. Jika ini berterusan, unjuran menjelang 2027, 2028, Malaysia boleh diiktiraf dan diumumkan sebagai sebuah negara maju yang baharu,” katanya dalam ucapan pada Majlis Pelancaran Jentera Perpaduan Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Bakap di sini malam tadi.

Mengenai harga minyak dan pelaksanaan penyasaran subsidi diesel, beliau yang juga Timbalan Presiden PKR berkata dahulu, harga minyak sebanyak RM1.90 dan subsidi kerajaan berjumlah RM3 bilion daripada bajet bernilai lebih RM200 bilion.

“(Tetapi) sekarang, subsidi berjumlah RM60 bilion, harga minyak mentah US$80. Saya sebut dahulu, kalau harga minyak mentah rendah dan subsidi masih boleh ditanggung, kenapa hendak hapuskan subsidi.

“Sekarang, apabila subsidi telah mencecah RM60 bilion, nak buat sekolah tak boleh, naik gaji tak boleh dan subsidi yang harga rendah itu yang dapatnya orang kaya, bukankah lebih baik (jika) kita alihkan subsidi itu.

“Maksudnya, subsidi itu terus diberi kepada kenderaan awam, lori kecil, peniaga, malah orang biasa asalkan ada kenderaan diesel dan mereka yang berpendapatan bawah RM100,000 setahun pun dapat RM200 sebulan,” katanya.

Rafizi berkata pelaksanaan penyasaran subsidi diesel juga membantu kerajaan mengagihkan subsidi tersebut kepada keluarga yang memerlukan secara bulanan berbanding membayar berbilion ringgit kepada syarikat minyak. 

Semalam, Menteri Kewangan II Datuk Seri Amir Hamzah Azizan mengumumkan harga diesel di semua stesen runcit Semenanjung ditetapkan pada kadar RM3.35 bagi setiap liter iaitu harga pasaran tanpa subsidi bermula 12.01 tengah malam tadi.

Di bawah BUDI MADANI, bantuan tunai RM200 sebulan diberikan kepada pemilik kenderaan diesel persendirian bagi individu, petani kecil dan pekebun kecil komoditi.

— BERNAMA