Ilmu Technical Analysis: Parabolic SAR

Parabolic SAR adalah technical indicator yang dapat memberi signal kepada pelabur apabila berlakunya perubahan trend harga. Indicator ini dicipta oleh J. Welles Wilder Jr. yang juga merupakan pencipta indicator yang terkenal dan banyak digunakan oleh pelabur, Relative Strength Index (RSI).

SAR atau ‘stop and reverse’ bermaksud trend harga pada sesuatu point telah berakhir dan akan berubah. Indicator ini digunakan oleh pelabur untuk menentukan entry point pada permulaan trend dan exit point apabila trend mula berubah.

Jika tengok pada chart, Parabolic SAR akan diwakili oleh titik bulat sama ada di atas ataupun di bawah harga saham tersebut. Titik indicator yang berada di bawah harga saham bermaksud harga saham berada dalam keadaan bullish atau pun uptrend.

Manakala titik indicator yang berada pada atas harga saham pula bermaksud harga saham berada dalam keadaan bearish ataupun downtrend. Perubahan titik indicator daripada atas harga saham kepada bawah harga saham bermaksud harga saham akan berubah kepada uptrend dan boleh digunakan sebagai entry point.

Bertentangan dengannya pula adalah perubahan titik indicator daripada bawah harga saham kepada atas harga saham bermaksud harga saham akan berubah kepada downtrend dan boleh digunakan sebagai exit point.

Gambar di atas menunjukkan contoh penggunakan Parabolic SAR. Titik A menunjukkan harga saham membuat pergerakan uptrend dan Parabolic SAR berada pada bawah harga saham menandakan harga saham telah berada pada keadaan uptrend dan boleh digunakan sebagai entry point untuk pergerakan uptrend tersebut.

Titik B pula menandakan harga saham mula berubah membuat pergerakan downtrend dan Parabolic SAR berubah kebawah harga saham. Ini menandakan berakhirnya pergerakan uptrend dan boleh digunakan sebagai exit point.

Parabolic SAR berfungsi dengan lebih baik pada harga saham yang bergerak pada uptrend atau downtrend. Namun, Parabolic SAR banyak memberikan indicator yang mengelirukan pada harga saham yang bergerak secara sideways.

Pergerakan sideways akan menyebabkan indicator ini berubah-ubah dari berada pada atas harga saham kepada berada  pada bawah harga saham dalam masa yang singkat.

Bagi mengelakkan perkara ini terjadi, pelabur dinasihatkan agar menggunakan indicator ini pada harga saham yang mempunyai trend yang besar (major trend).

Selain daripada itu, pelabur juga dinasihatkan agar menggunakan indicator ini bersama-sama indicator yang lain seperti Moving Average bagi menentukan trend harga saham.

Jemput baca juga:

Ilmu Technical Analysis: Trendline

Ilmu Technical Analysis: Relative Strength Index (RSI)

Ilmu Technical Analysis : Reversal Chart Pattern

Ilmu Technical Analysis: Bollinger Bands (BB)

Ilmu Technical Analysis: Apa Itu Fibonacci Dan Kegunaannya Dalam Pelaburan Saham

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Senarai Terkini Saham Patuh Syariah (November 2023)

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) baru saja mengeluarkan senarai kemas kini sekuriti patuh Syariah yang berkuatkuasa 24 November 2023. Aktiviti ini pada kebiasaannya akan dijalankan pada bulan Mei dan November setiap tahun.

Ada beberapa nama-nama besar yang kini dah tak patuh syariah.

Senarai Terkini Saham Patuh Syariah

Jom kita tengok syarikat-syarikat yang baru masuk dalam senarai saham patuh syariah pada bulan November 2023.

Sumber: Suruhanjaya Sekuriti

Ada sebanyak 31 syarikat kini sudah diklasifikasi sebagai patuh syariah, termasuklah yang baru IPO seperti Cloudpoint, Daythree Digital, Edelteq, KGW, Minox International, MST Golf, Radium Development, Skyworld Development, SSF Home dan Synergy House.

Antara nama-nama popular yang kini masuk ke dalam senarai saham patuh syariah pada bulan November 2023 adalah seperti UCrest, Advance Synergy dan Impiana Hotels .

Berikut pula merupakan saham-saham yang terkeluar daripada senarai patuh syariah yang terkini.

Jumlah keseluruhan yang terkeluar daripada senarai patuh syariah ada sebanyak 26 syarikat. Contohnya Advancecon, Pansar dan SCGM Berhad.

Senarai Terkini Saham Tidak Patuh Syariah

808 Atau 82% Saham Di Bursa Malaysia Adalah Patuh Syariah, Peningkatan Bilangan Sekuriti Daripada Mei 2023 Lalu

Sumber: Suruhanjaya Sekuriti

Apa nak buat kalau saham yang kita beli sebelum ini patuh Syariah, tapi bukan lagi patuh Syariah?

1. Saham Patuh Syariah Jadi Tidak Patuh Syariah, Harga Melebihi Pelaburan Pokok

2. Saham Patuh Syariah Jadi Tidak Patuh Syariah, Harga Kurang Daripada Pelaburan Pokok

Macam Mana Nak Kenal Saham Patuh Syariah?

Selain daripada merujuk di laman web Suruhanjaya Sekuriti, kita juga boleh tengok di trading platform dan akan ada simbol yang membezakannya dengan saham-saham syarikat yang tidak patuh syariah.

Contohnya ada simbol ‘[S]’ atau simbol bulat kecil [°] di sebelah nama saham.

Sumber rujukan: Suruhanjaya Sekuriti

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee