Ilmu Technical Analysis: Parabolic SAR

Parabolic SAR adalah technical indicator yang dapat memberi signal kepada pelabur apabila berlakunya perubahan trend harga. Indicator ini dicipta oleh J. Welles Wilder Jr. yang juga merupakan pencipta indicator yang terkenal dan banyak digunakan oleh pelabur, Relative Strength Index (RSI).

SAR atau ‘stop and reverse’ bermaksud trend harga pada sesuatu point telah berakhir dan akan berubah. Indicator ini digunakan oleh pelabur untuk menentukan entry point pada permulaan trend dan exit point apabila trend mula berubah.

Jika tengok pada chart, Parabolic SAR akan diwakili oleh titik bulat sama ada di atas ataupun di bawah harga saham tersebut. Titik indicator yang berada di bawah harga saham bermaksud harga saham berada dalam keadaan bullish atau pun uptrend.

Manakala titik indicator yang berada pada atas harga saham pula bermaksud harga saham berada dalam keadaan bearish ataupun downtrend. Perubahan titik indicator daripada atas harga saham kepada bawah harga saham bermaksud harga saham akan berubah kepada uptrend dan boleh digunakan sebagai entry point.

Bertentangan dengannya pula adalah perubahan titik indicator daripada bawah harga saham kepada atas harga saham bermaksud harga saham akan berubah kepada downtrend dan boleh digunakan sebagai exit point.

Gambar di atas menunjukkan contoh penggunakan Parabolic SAR. Titik A menunjukkan harga saham membuat pergerakan uptrend dan Parabolic SAR berada pada bawah harga saham menandakan harga saham telah berada pada keadaan uptrend dan boleh digunakan sebagai entry point untuk pergerakan uptrend tersebut.

Titik B pula menandakan harga saham mula berubah membuat pergerakan downtrend dan Parabolic SAR berubah kebawah harga saham. Ini menandakan berakhirnya pergerakan uptrend dan boleh digunakan sebagai exit point.

Parabolic SAR berfungsi dengan lebih baik pada harga saham yang bergerak pada uptrend atau downtrend. Namun, Parabolic SAR banyak memberikan indicator yang mengelirukan pada harga saham yang bergerak secara sideways.

Pergerakan sideways akan menyebabkan indicator ini berubah-ubah dari berada pada atas harga saham kepada berada  pada bawah harga saham dalam masa yang singkat.

Bagi mengelakkan perkara ini terjadi, pelabur dinasihatkan agar menggunakan indicator ini pada harga saham yang mempunyai trend yang besar (major trend).

Selain daripada itu, pelabur juga dinasihatkan agar menggunakan indicator ini bersama-sama indicator yang lain seperti Moving Average bagi menentukan trend harga saham.

Jemput baca juga:

Ilmu Technical Analysis: Trendline

Ilmu Technical Analysis: Relative Strength Index (RSI)

Ilmu Technical Analysis : Reversal Chart Pattern

Ilmu Technical Analysis: Bollinger Bands (BB)

Ilmu Technical Analysis: Apa Itu Fibonacci Dan Kegunaannya Dalam Pelaburan Saham

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

3 Perkara Asas Kena Tahu Sebelum Nak Melabur Saham

Pelaburan saham adalah satu pelaburan yang boleh memberikan pulangan yang berlipat ganda. Biasa dengar 10 peratus keuntungan setahun dah banyak, tapi dalam saham 10 peratus keuntungan sehari pun boleh.

Baca: Untung RM1 Juta Dalam Masa Setahun Lebih Dalam Saham

Tapi bila boleh untung banyak, rugi banyak pun boleh. Jadi sebelum terlibat dalam pelaburan saham, kita perlu membuat persediaan rapi supaya dapat mengaut keuntungan dan meminimakan kerugian.

Selaku pelabur baru, ada tiga perkara yang kita kena tahu dahulu:

1. Apa Itu Saham?

Ramai orang samakan saham dengan judi atau skim cepat kaya. Ada yang kata pelaburan saham bergantung pada nasib semata-mata. Sebab itu kita perlu tahu apa itu saham.

Biasa dengar IPO? Itulah asalnya sesebuah saham. Sesebuah syarikat yang ingin menerbitkan IPO perlu mendapatkan kelulusan dari Suruhanjaya Sekuriti sebelum dilaksanakan.

Apa pulak tujuan IPO? Syarikat menerbitkan IPO untuk mendapatkan suntikan modal sama ada bertujuan untuk mengembangkan perniagaan atau membayar hutang.

Semua ini kita boleh baca dalam prospektus sesebuah syarikat yang ingin menerbitkan IPO tersebut.

Macam mana nak dapat untung dari saham?

Kita boleh mendapatkan untung melalui dua cara iaitu dengan kaedah dividen atau membeli pada harga yang rendah dan menjual semula pada harga yang tinggi (capital gain).

Baca: Untung Melabur Saham Kira Macam Mana?

Kredit Gambar: FB Tuan Haji Mohd Asri

2. Kenapa Beli Saham?

Bila dah faham berkenaan saham, bermulalah proses pemilihan saham. Nak beli saham ni ada tekniknya, bukan pakai beli jer tanpa sebarang kajian.

Proses belian ini tak semestinya dibuat hari-hari, kita hanya perlu masuk market bila ada peluang. Kalau beli saham hanya bersandarkan nasib, ini akan menjerumuskan kita dalam risiko kerugian.

Sebab itu kita selalu dengar berkenaan analisis fundamental dan analisis teknikal.

Analisis fundamental adalah kajian berkenaan prestasi syarikat dan potensi untuk berkembang di masa hadapan. Antara perkara yang kita perlu tahu adalah ROE, dividen yield, EPS, price book per value, market cap, dan lain-lain lagi.

Semua ini dah disediakan, tak perlu hafal formula, yang penting tahu macam mana nak baca.

Analisis teknikal pula kita membaca carta berdasarkan pergerakan harga pada masa lalu. Kita perlu tahu asas membaca candlestick, jika harga open tinggi dari harga close, bagaimana bentuk candlestick, jika harga close sama dengan paras harga tertinggi pada hari tersebut, bagaimana pulak bentuknya.

Jangan lupa belajar indicator seperti MACD, Boilinger Band, RSI, dan lain-lain indicator yang bersesuaian. Selepas buat dua analisis ini, kaitkan dengan sentimen pasaran.

Sebagai contoh, jika sekarang kerajaan mengutamakan teknologi solar, saham sektor ini mempunyai masa depan yang cerah dan dapat menaikkan nilai sesebuah saham tersebut.

3. Bagaimana Nak Beli Dan Jual Saham?

Perkara terakhir yang kita perlu tahu, dah tentu bagaimana nak beli dan jual saham. Jangan nanti dah tahu nak beli saham apa, tapi nak tekan buy pun tak pandai.

Kalau masih kurang pasti, boleh search di youtube, banyak tutorial yang disediakan.

Atau kalau susah sangat, hubungi remisier atau dealer masing-masing. Mereka sentiasa bersedia nak bantu.

Jangan tak tahu, kita boleh buat analisis fundamental dan analisis teknikal melalui trading platform masing-masing.

Tinggal belajar macam mana nak guna saja. Semua dah ada depan mata.

Secara asasnya, inilah tiga perkara yang kita perlu tahu selaku pelabur baru. Ingat! Untung rugi adalah perkara biasa dalam pelaburan saham.

Jika kita bukan seorang yang sanggup hadapi risiko kerugian, mungkin kita tidak sesuai dalam pelaburan saham.

Ditulis Oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Boleh dihubungi melalui emel [email protected]
Perunding Takaful, Hartanah, dan Pelabur Runcit di Pasaran Bursa Malaysia

Belajar dan Terus Belajar!

Ada banyak video YouTube dan ebook yang ajar teknik-teknik asas untuk buat duit di pasaran saham.

Buku pun banyak boleh dibeli secara online. 

Alhamdulillah buku Malaysia Melabur Saham telah terbit. Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat dalam pelaburan saham tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Buku Malaysia Melabur Saham

Kenapa Kena Beli Buku Ini?

  • Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.
  • Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?
  • Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.
  • Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.
  • Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.
This image has an empty alt attribute; its file name is 210115-MMS-Isi-Kandungan-1200x800-ONPAY-700x467.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is 210106-MMS-Isi-Kandungan-1200x800-ONPAYpg3-2-700x467.png

Testimoni

“Buku ini memang sangat membantu bagi mereka yang nak mulakan langkah pertama dalam pelaburan saham”- TUAN HAJI MOHD ASRI AHMAD (MSTA,CFTe), Master Trainer Asri Ahmad Academy, Bursa Marketplace Social Influencer of the Year 2018

“Dalam dunia pelaburan saham ni banyak cabangnya, dengan membaca buku ini anda tahu nak mula”- TUAN HAJI ZAINAL ARIFFIN OSMAN (MSTA, CFTe, IFTA, UKSTA, MATA), Certified Technical Analyst, Senior Vice President Inter-Pacific Securities

“Dengan membaca buku ini, ianya dapat membantu kita agar tak tersalah langkah dalam melabur saham”- TUAN NAZARRY ROSLI (CCFT, CFP, MSTA, CFTe), Presiden Persatuan Remisier Bumiputera Malaysia (PRIBUMI)

Buku Malaysia Melabur Saham kini dibuka untuk jualan. Tempah sekarang sebab masih ada harga istimewa -> Buku Malaysia Melabur Saham

Terima kasih lagi sekali kepada semua followers kami, semoga kita menjadi pelabur yang kaya dan berjaya.

Iklan

Majalah Labur