Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2020

FBM KLCI telah mencatatkan kenaikan bagi tiga bulan berturut-turut. Pada bulan April, indeks FBM KLCI telah meningkat sebanyak 4.68%, Mei pula melonjak sebanyak 6.08%, Jun pula naik 1.77%.

Nampak macam kenaikan mula perlahan, diharapkan momentum ini akan berterusan. Kerana walaupun indeks kelihatan hijau, masih ada beberapa kaunter saham yang mencatatkan kejatuhan yang agak besar.

Jom kita tengok Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Bulan Jun 2020:

Sumber: iSaham Screener

1. Permaju Industries

Sumber: Bursa Marketplace

2. Trive Property Group

Sumber: Bursa Marketplace

3. DWL Resources

Sumber: Bursa Marketplace

4. DGB Asia

Sumber: Bursa Marketplace

5. Ibraco Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Iklan

6. ENRA Group

Sumber: Bursa Marketplace

7. LYC Healthcare

Sumber: Bursa Marketplace

8. Lotte Chemical Titan

Sumber: Bursa Marketplace

9. PNE PCB

Sumber: Bursa Marketplace

10. Sapura Industrial

Sumber: Bursa Marketplace

Jauhi Penny Stock Dan Saham Sikat

Kalau kita perhatikan kebanyakan saham dalam senarai Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Bulan Jun 2020, chart mereka berbentuk sikat. Dan kita pun sedia maklum, saham-saham penny stock kalau jatuh satu bid pun boleh mendatangkan kerugian yang besar. Kalau jatuh berbid-bid dan kita pun tak Cut Loss, memang amatlah besar kerugian yang kita akan tanggung.

Walaupun indeks FBM KLCI mencatatkan kenaikan untuk tiga bulan berturut-turut, namun saham-saham penny stock amat mudah untuk dimanipulasi kerana harganya yang murah. Sebab itu kita wajib ada Trading Plan sebelum nak beli apa-apa saham, dan Cut Loss apabila Support dah pecah.

Senarai Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Bulan Jun 2020 ini adalah berdasarkan Screener Worst Performance (Last Month) iSaham. Mereka juga ada screener-screener lain seperti All-Time High Screener, Bollinger Band Breakout, MA7 Cross MA26, Near Support Screener, Smart Money Screener, Value Investing Screener dan banyak lagi.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cuti Panjang di Jepun Cetus Kebimbangan Terjadinya ‘Flash-Crash’ Dalam Pasaran Global

Jepun memulakan cuti panjangnya selama 10 hari bermula Sabtu (27 April 2019) bagi menyambut peralihan takhta Maharaja Jepun kepada Putera Mahkota Naruhito pada Selasa (30 April) dan Rabu (1 Mei).

Cuti panjang yang dikenali sebagai ‘Golden Week’ menggabungkan beberapa cuti umum yang jatuh pada 29 April dan 3 hingga 6 Mei. Ini adalah cuti umum 4 hari yang diraikan di Jepun pada setiap tahun. Oleh sebab berlakunya peralihan takhta Maharaja pada minggu yang sama, Jepun menggabungkan kesemua cuti tersebut.

Ironinya, sebahagian besar daripada rakyat Jepun kurang gembira dengan cuti yang begitu panjang. Tidak kurang juga yang gembira dan meraikannya sehingga agensi pelancongan mengalami peningkatan permintaan.

Ini juga bermaksud sektor perbankan dan pasaran kewangan Jepun terpaksa ditutup selama enam sesi dagangan berturut-turut menjadikan ia penutupan paling panjang sejak Perang Dunia Kedua.

Cuti panjang memang menggembirakan dan memberi peluang kepada rakyat Jepun untuk bersantai, tetapi ia juga mungkin memberi kesan buruk kepada pasaran kewangan. Masih ingat lagi ‘flash crash’ yang berlaku di Jepun tahun lalu semasa cuti tahun baru? Untuk pengetahuan anda, cuti umum ketika itu hanya berlangsung selama empat hari.

Apa Masalah Yang Mungkin Timbul?

Cuti umum di Jepun tidak menghalang kepada peristiwa penting dan juga pengumuman data ekonomi termasuk penetapan dasar monetari The Federal Reserve pada 2 Mei ini. Pedagang dan pelabur tidak akan dapat keluar dari posisi mereka di Tokyo pada cuti umum walaupun pasaran di negara lain buka seperti biasa. Ini menimbulkan kebimbangan di kalangan pelabur global.

Agensi Perkhidmatan kewangan Jepun telah menggesa pedagang matawang untuk menguruskan posisi mereka secara berhemah sebelum cuti bermula. Agensi tersebut juga telah mengambil langkah berjaga-jaga dan terus memerhatikan pergerakan pasaran bagi mengesan aktiviti ‘manipulasi pasaran’ sepanjang cuti.

Hal ini kerana semasa cuti, jumlah dagangan begitu kecil dan begitu juga dengan kecairan yang rendah memudahkan pasaran untuk dimanipulasi oleh pihak yang tidak bertanggungjawab. Ia juga memberi amaran ketidaktentuan volatility (turun-naik) selepas pasaran dibuka pada minggu hadapan.

Benarkah Kejutan Pasaran Boleh Berlaku?

Iklan

Pasaran matawang khasnya adalah pasaran yang paling mudah terkesan. Tempoh di antara penutupan pasaran New York dan pembukaan di Tokyo sering memperlihatkan pergerakan besar berikutan kecairan yang rendah, inikan pula cuti umum di mana kecairan pasaran jauh lebih kecil.

3 Januari lalu telah berlaku pergerakan besar pasaran semasa cuti umum di Jepun tahun ini di mana Dolar Australia dan Lira (Turki) dijual secara besar-besaran berbanding Yen. Ia menyebabkan Yen melonjak tinggi dalam masa hanya tujuh minit. Sebulan selepas itu, Swiss Franc pula jatuh hampir satu peratus hanya dalam masa seminit pada permulaan pasaran Asia semasa cuti umum di Jepun.

Apakah Persediaan Pelabur ?

Terdapat broker seperti Daiwa Securities yang merancang membuka pasaran Amerika dan Eropah di platform mereka agar pedagang dan pelabur Jepun dapat berdagang semasa cuti umum. Ada juga syarikat insurans yang memanjangkan tempoh matang posisi pelaburan yang ada sehingga pasaran dibuka semula.

Tidak kurang juga broker-broker yang menghentikan pembelian saham sebelum cuti di samping menyediakan ‘manual’ untuk staf berdepan dengan kemungkinan buruk yang mungkin berlaku.

Yasuo Sakuma, Ketua Pegawai Pelaburan di Libra Investments berkata, “Ia menakutkan di mana kita tidak dapat berdagang dalam masa enam hari. Kami perlu mengubahsuai posisi pelaburan sebelum cuti bermula. Namun, sukar untuk memperkatakan apa yang perlu diubah, tetapi saya akan pastikan posisi pelaburan kami adalah neutral sebelum cuti umum.”

Pasaran akan memerhati lebih dekat pasaran Jepun terutamanya matawang Yen kerana sifatnya yang sensitif kepada sentimen semasa. Pelabur akan cuba melihat impak yang dibawa oleh beberapa peristiwa minggu ini terhadap Yen terutamanya penetapan dasar dua bank pusat utama Federal Reserve dan Bank of England. Bukan itu sahaja, data penting sektor pekerjaan Amerika Syarikat (Non-Farm Payroll) pada Jumaat juga akan menjadi data ekonomi paling penting pada minggu ini.

Lebih banyak kesan terhadap Yen jika beberapa isu berisiko seperti perang perdagangan, Brexit dan Korea Utara tercetus semasa tempoh cuti umum di Jepun.

Ditulis oleh Rolandshah Hussin, seorang pelabur runcit dalam pasaran kewangan. Beliau adalah graduan dari Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran, Universiti Malaya dan kini memegang jawatan sebagai penganalisis konten di sebuah syarikat yang berpangkalan di China.

Iklan

4 Ciri-Ciri Baru ShareInvestor Yang Membuatkannya Semakin Mantap

Baru-baru ini, perisian kegemaran semua pelabur iaitu ShareInvestor telah menerima update dengan menambah 4 ciri-ciri baru kepada semua para pelanggannya. Ini bagi memastikan ianya sentiasa up-to-date dan lebih membantu para pelabur dan pedagang untuk memperoleh manfaat, sekaligus membantu dalam pemilihan saham.

Empat ciri-ciri baru tersebut adalah:

1. Intrinsic Value Analysis (Analisa Nilai Intrinsik)

2. Peer Analysis (Analisa Setara)

3. Top 20 Shareholders (20 Pemegang Saham Utama)

4. By Shareholders (Oleh Pemegang Saham)

Kini anda boleh membuat Fundamental Analysis yang lebih mendalam bagi menentukan syarikat-syarikat yang undervalued atau berada di bawah nilai. Boleh juga tengok jerung-jerung mana yang banyak pegang saham syarikat. Senang, boleh terus masuk dalam watchlist dan monitor sambil set alarm.

Bila Technical Analysis kata boleh beli, confirm dengan carta kejap, boleh terus tekan butang Buy. Dahlah harga ShareInvestor ini berdasarkan real-time, takde delay pun. Anda boleh terus buat keputusan dengan bijak serta-merta.

Iklan

Nak kami tolong anda pula? Ini dia bonus kepada semua orang, jangan lepaskan peluang.

10% Diskaun Bagi ShareInvestor Station Untuk Pembaca Majalah Labur

Berita baik buat pembaca setia Majalah Labur, kini anda boleh dapatkan 10% diskaun untuk langganan ShareInvestor Station. Cuma ikut 3 langkah mudah seperti dalam fail PDF ini.

2 Bulan Percuma Untuk Bursa Station

Dapatkan 2 BULAN PERCUMA bagi setiap langganan 12 bulan bagi Bursa Station pula. Cuma ikut langkah-langkah dalam fail PDF ini.

Belajar Cara Guna ShareInvestor Station

Bagi mereka yang berminat untuk belajar lebih lanjut berkenaan ShareInvestor Station, boleh hadiri ShareInvestor Station Learning Workshop:

Tarikh: 20 Oktober 2018

Masa: 9.30 am – 5.00 pm

Tempat: ShareInvestor Academy, No. 9-1, 3rd Mile Square, 151, Batu 3½, Jalan Klang Lama, 58100 Kuala Lumpur

Boleh daftar workshop tersebut di sini.

Iklan

5 contoh saham ini mempunyai Fundamental yang bagus

Saham Sime Darby

Sebelum ini, kami ada berkongsi tentang Apakah Itu Fundamental Analysis (FA), dan kali ini kami ingin menambah lagi dengan memberikan contoh-contoh saham yang mempunyai FA yang bagus.

Tetapi sebelum itu, harap maklum bahawa contoh yang diberi ini adalah untuk tujuan pembelajaran semata-mata dan bukannya recommendation atau buy call untuk anda membeli saham tersebut ya. Hanya beli saham tersebut apabila anda telah melakukan analisa yang sebaiknya.

Apa kata kita refresh sikit Magic Number yang harus diperhatikan bagi sesebuah syarikat.

  1. Earnings Per Share (EPS) –> pastikan syarikat tersebut mempunyai EPS yang positif sahaja, anda tidak mahu melabur ke dalam syarikat yang rugi!
  2. Returns on Equity (ROE) –> pulangan daripada keuntungan kepada pemegang saham, lagi tinggi nilai ini, lagi bagus.
  3. Net Asset Value (NAV) –> Nilai sebenar aset sebaik-baiknya lebih tinggi daripada harga semasa saham tersebut didagangkan, baru boleh tahu saham tersebut di bawah nilai atau terlebih nilai
  4. Price Earnings Ratio (P/E Ratio) -> Lagi rendah nilai ini, lagi bagus syarikat tersebut.
  5. Dividend Yield -> Sama seperti ASB, Tabung Haji dan KWSP, syarikat juga boleh beri dividen sekerap yang mungkin, tidak terhad kepada setahun sekali. Lagi tinggi nilai ini, menunjukkan prestasi syarikat yang baik

Jom kita tengok 5 syarikat terbesar di Malaysia. Bagi menentukan kedudukan syarikat terbesar ini, ia menggunakan istilah Market Capitalisation iaitu “jumlah nilai pasaran kesemua saham syarikat yang dikira dengan mendarab jumlah saham syarikat dengan harga semasa seunit saham”.

(or more commonly known as market cap) is the “total dollar market value of all of a company’s outstanding shares and is calculated by multiplying a company’s shares outstanding by the current market price of one share”.

#1. Maybank (RM81 billion)

Di tempat pertama adalah Maybank, dan berikut merupakan FA bagi Maybank:

maybank-fa

Magic Number bagi Maybank sangat-sangat memberangsangkan. Maybank mempunyai Dividend Yield yang tertinggi di dalam senarai top 5 ini.

#2. Tenaga Nasional Berhad (RM77 billion)

tnb-fa

Lihat angka-angka bagi TNB pula, sangat baik-baik belaka. TNB mempunyai perolehan (revenue) keuntungan bersih (net profit) tertinggi di dalam senarai ini.

Iklan

#3. Public Bank (RM76 billion)

public-bank-fa

Public Bank juga sangat dahsyat! Public Bank pula mempunyai EPS yang tertinggi di antara 5 syarikat di dalam senarai ini.

#4. Sime Darby (RM55 billion)

sime-darby-fa

Sime Darby juga merupakan sebuah syarikat yang sangat kukuh.

#5. CIMB (RM39 billion)

cimb-fa

CIMB merupakan bank ke-3 di dalam senarai ini dan perhatikan Magic Numbernya.

Perasan Sesuatu Tak?

Kalau anda perhatikan senarai 5 syarikat di atas ini, 3 daripadanya (Maybank, Public Bank, CIMB) adalah merupakan bank dan ketiga-tiganya tidak patuh shariah. 2 lagi syarikat (TNB, Sime) adalah merupakan syarikat berkaitan kerajaan (GLC) dan patuh shariah.

Kelima-lima syarikat tersebut mempunyai Magic Number yang sangat sihat, dan sangat digemari oleh pelabur-pelabur tempatan kerana mempunyai kewangan yang sangat kukuh, ahli lembaga pengarah yang berkaliber dan bermacam-macam lagi faktor yang sihat.

Fundamental Analysis Bukanlah Segala-Galanya

Seperti yang telah kami telah beritahu sebelum ini, FA digunakan bagi menentukan Apakah saham yang bagus untuk dibeli? (What to buy?). Anda masih memerlukan ilmu Technical Analysis (TA) bagi menentukan pula Bila masa sesuai untuk beli saham tersebut? (When to buy?).

Ketahui selanjutnya di dalam artikel yang akan datang.

Iklan

Apa Itu P/E Ratio (Price-To-Earnings Ratio)?

Price-to-earnings ratio atau pun ringkasnya P/E ratio merupakan salah satu kaedah yang digunakan oleh pelabur dan pedagang untuk menilai harga saham bagi sesebuah syarikat.

Contohnya : harga Saham A = RM1, harga Saham B = RM10. Saham mana lebih rendah nilainya?

Keliru tak? Harga saham saja tak cukup mencerminkan nilai sesuatu saham.

P/E ratio diperoleh dalam nilai gandaan apabila harga pasaran saham (market price per share) dibahagi dengan pendapatan bagi satu unit saham (earning per share).

P/E ratio yang negatif bermakna syarikat tersebut sedang mengalami kerugian, manakala P/E ratio yang tinggi berbanding syarikat yang berada dalam industri yang sama, menunjukan bahawa syarikat berkenaan dijangka untuk berkembang pada masa akan datang.

Namun begitu, P/E ratio yang tinggi juga boleh membawa maksud harga saham tersebut berada dalam keadaan overvalued.

Ratio ini sesuai digunakan bagi membandingkan harga saham di antara syarikat yang berada dalam industri dan perniagaan yang sama. Syarikat-syarikat ini kebiasaannya akan mempunyai P/E ratio yang hampir sama dan boleh dijadikan sebagai benchmark bagi industri tersebut.

P/E ratio dapat menentukan harga saham yang sesuai dengan keuntungan yang diperolehi syarikat.

Contoh 1:

Pada 31 Mac 2020, harga saham Ajinomoto Malaysia adalah RM13.00. Ia telah menjana sebanyak RM0.931 di dalam Earnings Per Share (EPS).

Maka, P/E Ratio bagi Ajinomoto adalah:
13.00 / 0.931 = 13.96

Contoh 2:

Iklan

Pada 31 Mac 2020, harga saham Kossan Rubber Industries adalah RM5.13. Ia telah menjana sebanyak RM0.156 di dalam Earnings Per Share (EPS).

Maka, P/E Ratio bagi Kossan adalah:
5.13 / 0.156 = 32.88

Terdapat Dua jenis P/E ratio yang biasa digunakan bagi menganalisa saham dan menjangkakan nilai saham adalah Trailing dan juga Forward P/E.

Trailing P/E

Pengiraan bagi Trailing P/E menggunakan earning per share yang dilaporkan oleh syarikat berkenaan bagi empat suku tahunan yang lepas.

Dengan ini, penganalisa dapat mengenal pasti nilai P/E ratio pada masa kini dan juga harga saham yang bersesuaian dengan jumlah earning per share pada waktu itu. Kaedah ini digunakan bagi mengelakkan daripada melakukan kesilapan menggunakan jangkaan yang tidak tepat.

Namun, kaedah ini tidak dapat digunakan bagi membuat jangkaan nilai saham pada masa akan datang.

Forward P/E

Pengiraan bagi Forward P/E menggunakan jangkaan earning per share syarikat pada masa akan datang.

Dengan kaedah ini, penganalisa saham akan dapat membuat jangkaan nilai P/E ratio dan nilai saham pada masa akan datang. Kaedah ini digunakan bagi mengambil peluang untuk membeli saham dengan lebih cepat dan lebih murah.

Namun, dengan menggunakan kaedah ini, pelabur dan pedagang terdedah kepada risiko terlebih jangka earning per share syarikat tersebut dan berpotensi mengalami kerugian apabila jumlah earning per share sebenar diumumkan.

Nilai benchmark P/E ratio bagi setiap industri adalah berbeza. Oleh itu, penting bagi pelabur dan pedagang untuk mempunyai ilmu berkenaan industri dan perniagaan syarikat yang sedang dinilai.

Kalau nak tahu apa yang dimaksudkan dengan margin keuntungan, ROE, DCF, Dividend Yield dan bermacam-macam lagi; jemput baca Pengenalan Nisbah Kewangan (Financial Ratio).

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!