Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Oktober 2022

Indeks FBMKLCI bangkit kembali setelah jatuh teruk pada bulan September 2022 lalu dan menutup tirai bulan Oktober dengan kenaikan sebanyak 66.68 mata. 

Secara keseluruhannya, indeks FBMKLCI dilihat pulih semula dan berada di paras atas 1,400 semula. 

Mari kita lihat senarai 10 top saham patuh syariah paling rugi untuk bulan Oktober tahun 2022.

Senarai saham paling rugi untuk bulan Oktober tahun 2022 adalah seperti berikut:

Sumber: 

1. UEM Sunrise Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

UEM Sunrise Berhad merupakan saham patuh syariah paling rugi untuk bulan Oktober 2022 dengan mencatatkan kejatuhan sebanyak 19.61% dalam tempoh sebulan dagangan. 

2. Malaysian Pacific Industries

Sumber: Bursa Marketplace

Malaysian Pacific Industries pula merupakan saham kedua paling rugi untuk bulan Oktober 2022 dengan kejatuhan harga sebanyak 15.19%. 

3. JHM Consolidation Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat ketiga pula adalah saham syarikat JHM Consolidation Bhd dengan kejatuhan sebanyak 14.36% dalam tempoh satu bulan dagangan. 

4. Hiap Huat Holdings Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Hiap Huat Holdings Bhd berada di tangga keempat untuk saham paling rugi sepanjang bulan Oktober 2022 dengan kejatuhan sebanyak 14.27%.

5. Annum Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kelima pula adalah syarikat Annum Berhad yang mencatatkan kejatuhan sebanyak 12.70% untuk tempoh sebulan pada Oktober 2022. 

6. V.S Industries Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Seterusnya di tempat keenam adalah saham syarikat V.S Industries dengan kejatuhan sebanyak 11.98% dalam tempoh sebulan dagangan. 

7. TWL Holdings Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Pada tempat ketujuh adalah saham syarikat TWL Holding Berhad yang mencatatkan kejatuhan harga sebanyak 11.11% dalam tempoh sebulan dagangan pada Oktober 2022. 

8. Genetec Technology Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Syarikat Genetec Technology Berhad pula adalah saham kelapan paling rugi untuk bulan Oktober 2022 dengan penurunan sebanyak 9.91%. 

9. WCT Holdings Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

WCT Holdings Berhad merupakan saham kesembilan paling rugi pada bulan Oktober 2022 dengan kejatuhan sebanyak 7.56%.

10. Kim Hin Joo (Malaysia) Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Yang terakhir di tempat kesepuluh adalah saham daripada syarikat Kim Hin Joo (Malaysia) Berhad dengan penurunan sebanyak 5.09% dalam tempoh sebulan dagangan pada bulan Oktober 2022. 

Kejatuhan Saham Paling Rugi Oktober 2022 Tidak Lebih Daripada 20%. 

Kejatuhan saham-saham paling rugi bulan Oktober ini dilihat semakin kecil berbanding bulan sebelum ini. 

Kesemua saham-saham paling rugi tidak melebihi 20% kerugian untuk satu bulan dagangan. 

Adakah sekarang masa yang sesuai untuk mula melabur semula?

Tak Sempat Monitor Saham Hari-Hari? Kami Ada Solusi!

Kami ada menawarkan solusi kepada dilema ini.

Topik-topik yang bakal kami kongsikan

1. Mindset Power
2. Teknik Compounding
3. Jenis Chart
4. 11 Jenis Reversal Candlestick
5. Market Phase
6. Breakout Downtrend Line
7. Kajian Saham
8. Kenali Top 4 Sell Signal
9. Pemilihan Winning Stock
10. Setup Trading Platform Yang Mudahkan Jual Beli

…Dan banyak lagi …

Haa. Ramai yang puas hati dengan Webinar Swing Trading sebelum ini. Ramai kata mudah faham. Nak tahu apa kata alumni Webinar Swing Trading sebelum ini? Jom tengok video yang disediakan!

https://www.facebook.com/watch/?v=1322166808601507

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Bursa Malaysia, PRIBUMI Lancar Indeks Zakat Pertama Di Dunia

KUALA LUMPUR, 15 Julai (Bernama) — Bursa Malaysia Bhd dan Persatuan Remisier Bumiputera Malaysia (PRIBUMI) melancarkan Indeks Zakat Bursa Malaysia PRIBUMI (PBMZI), indeks khusus baharu yang diwujudkan untuk menggalakkan lebih kesedaran dalam kalangan syarikat senaraian awam (PLC) yang memilih untuk menerima guna amalan zakat korporat.

Pengerusi bursa Tan Sri Abdul Wahid Omar berkata pelancaran Indeks Zakat — yang pertama di dunia — bertujuan menghargai penerbit tersenarai yang membayar zakat dan menggalakkan sumbangan zakat yang lebih besar daripada banyak PLC.

“Pada masa ini, Indeks Zakat mempunyai 27 konstituen melibatkan pelbagai sektor, termasuk perkhidmatan kewangan, utiliti telekomunikasi, hartanah, perladangan, teknologi, penjagaan kesihatan, pengangkutan, produk pengguna dan tenaga,” katanya pada sidang media selepas majlis pelancaran Indeks Zakat di sini hari ini.

Beliau berkata PBMZI menjejaki prestasi 200 syarikat utama yang disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia serta memenuhi kriteria kelayakan khusus, iaitu syarikat menguntungkan yang melaksanakan sumbangan zakat korporat.

“Syarikat yang disenarai pendek kemudiannya akan menjalani saringan teliti untuk memastikan mereka tiada kontroversi ketara yang diketahui sebelum dianggap layak untuk dimasukkan dalam indeks itu,” katanya sambil memaklumkan PLC yang layak dipertimbangkan dalam indeks itu adalah berdasarkan permodalan pasaran.

Abdul Wahid melahirkan keyakinan bahawa jumlah konstituen akan meningkat pada masa hadapan.

“Kami akan mengadakan kajian separuh tahunan bagi konstituen PBMZI pada Jun dan Disember. Diharap, kita akan mempunyai lebih banyak syarikat yang akan menjadi sebahagian daripadanya dan apabila mereka membayar zakat, mereka akan disenaraikan dalam indeks ini,” katanya.

Beliau berkata idea PRIBUMI dan Bursa Malaysia untuk bekerjasama dalam Indeks Zakat adalah susulan kesedaran kedua-dua pihak terhadap impak berpotensi yang boleh diberikan kepada peningkatan sumbangan syarikat pembayar zakat dalam ekonomi.

“Memanfaatkan keupayaan dalaman kami untuk menganalisis dan menghitung indeks, Indeks Zakat adalah usaha sulung kami dalam indeks khusus ini, mengembangkan keupayaan kami untuk menyediakan pelabur alat untuk mengesan strategi dan mandat pelaburan tertentu,” katanya.

Beliau berkata Indeks Zakat diselaraskan hampir kepada tonggak sosial alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG) dan selari dengan objektif meluas Maqasid al-Shariah, yang menggalakkan keadilan sosial dan kesaksamaan ekonomi.

“Dengan mengetengahkan syarikat menguntungkan yang secara aktif memenuhi kewajipan zakat, Indeks Zakat bertujuan menarik pelabur yang mempunyai kesedaran sosial, justeru meningkatkan penyertaan pasaran dan mengukuhkan status Malaysia sebagai hab kewangan Islam global,” katanya

Sumbangan zakat daripada 27 PLC pada masa ini yang disertakan dalam Indeks Zakat berjumlah RM233 juta pada tahun lepas, meningkat daripada RM197 juta pada 2022 dan RM142 juta pada 2021.

— BERNAMA