Two Sigma, Syarikat Hedge Fund Yang Dikhianati Oleh Pekerja Mereka Sendiri

Pelaburan yang melibatkan industri hedge fund merupakan pelaburan yang boleh diklasifikasikan sebagai sangat kompleks. Sejak permulaan era hedge fund lagi, kebanyakan pengurus yang melakukan pelaburan mengunakan teknik hedge fund adalah mereka yang mengambil risiko tinggi dalam pelaburan untuk menewaskan pasaran saham.

Baca juga Kisah Kejatuhan Hedge Fund Long-Term Capital Management (LTCM) Selepas 4 Tahun

Disebabkan perkara tersebut, kebanyakan pelanggan yang menggunakan perkhidmatan hedge fund merupakan orang yang mempunyai modal yang besar kerana salah satu syarat yang ditetapkan oleh hedge fund adalah pelanggan mereka mestilah mempunyai wang simpanan paling kurang sebanyak $1 juta.

Jika dahulunya, kebanyakan hedge fund menggunakan kaedah tradisional untuk memliliki saham kerana pada ketika itu, maklumat dan data sukar untuk diperolehi dalam masa yang sangat singkat. Perkembangan internet telah menjadikan maklumat boleh diakses di hujung jari sahaja. Pada era ini, kebanyakan hedge fund mula menggunakan data yang diperolehi dengan cepat bagi membuat keputusan pelaburan mereka.

Disebabkan mempunyai data yang begitu banyak, kebanyakan hedge fund menggunakan data untuk menganalisis pasaran saham sebelum mereka membuat keputusan pelaburan. Antara syarikat hedge fund yang terkenal menggunakan model ini adalah Renaissance Technologies dan juga Bridgewater Associates yang mana mereka membangunkan model algorithm untuk “menewaskan” pasaran saham.

Selain dari dua hedge fund ini, D. E. Shaw & Co. dan Two Sigma merupakan salah satu hedge fund yang menggunakan teknik yang sama iaitu dengan menganalisis data pasaran saham dengan terperinci.

Pada artikel kali ini, kita akan melihat bagaimana Two Sigma berjaya menjana keuntungan yang luar biasa di dalam pasaran saham dan sehingga beberapa pekerja mereka telah mencuri blueprint yang dibangunkan oleh syarikat tersebut untuk membuka hedge fund mereka sendiri.

Sejarah Penubuhan Two Sigma

Two Sigma ditubuhkan pada tahun 2001 oleh dua sahabat yang mempunyai pengalaman luas dalam bidang kewangan dan mereka adalah David Siegel dan John Overdeck. Mengikut David Siegel yang merupakan salah seorang pengasas bersama, beliau menyatakan bahawa Two Sigma ini lebih kepada sebuah syarikat FinTech yang mengambil data pasaran untuk digunakan dalam teknik pelaburannya.

Pada era tersebut, tidak banyak syarikat hedge fund yang menggunakan teknik data sains ini. Disebabkan teknik ini sangat kompleks, Two Sigma telah berjaya mendapatkan keuntungan yang tinggi dalam pelaburan saham mereka.

Two Sigma membangunkan model algorithm untuk mendapatkan signal dalam pasaran saham dalam membantu membuat keputusan sama ada saham terbabit perlu dibeli, dijual atau dipegang.

Disebabkan kehebatan teknologi data Sains syarikat ini, ramai penganalisis mula memandang Two Sigma ini sebagai sebuah hedge fund yang setara dengan D. E. Shaw & Co, Renaissance Technologies, Bridgewater Associates yang mana pelaburan yang dilakukan oleh syarikat ini sekurang kurangnya memberi pulangan sebanyak 20% untuk setiap tahun.

Pengkhianatan Oleh Bekas Pekerja Sendiri

Ini membuktikan model yang dibangunkan oleh Two Sigma ini sangat berjaya sehingga berlaku kontroversi melibatkan pekerja syarikat itu sendiri. Bekas pekerja Two Sigma ini telah mencuri teknologi pelaburan yang dibangunkan oleh syarikat.

Kang Gao merupakan bekas pekerja Two Sigma yang berasal dari China. Dia merupakan graduan dari universiti Peking dan MIT dalam bidang Matematik sebelum bekerja di Two Sigma.

Kredit Gambar: Getty Image

Tugas utama Kang Gao adalah membina model pelaburan. Dengan melihat kejayaan yang dimiliki oleh Two Sigma, dia telah bertindak mencuri model algorithm pelaburan Two Sigma. Dia bercita-cita untuk menubuhkan syarikat hedge fund yang sama seperti Two Sigma. Segala maklumat algorithm tersebut dicuri dan disimpan di dalam email peribadinya sendiri.

Sepandai-pandai tupai melompat, akhirnya jatuh ke tanah jua. Perbuatan yang tidak bermoral Kang Gao ini diketahui oleh Two Sigma kerana beliau secara tiba-tiba meletak jawatan dari syarikat.

Dia telah ditangkap dan mengaku bersalah terhadap dan dikenakan penjara selama 8 bulan. Dia menjalani kehidupan di penjara di Amerika Syarikat dan kemudiannya pulang ke China.

Dia kemudiannya dibebaskan dan kini telah berjaya menubuhkan hedge fund pelaburannya di Shanghai yang dikenali sebagai Yanfu Investments. Ironinya, ia bukan kes pertama Two Sigma berdepan dengan pengkhianatan orang dalam kerana sebelum ini, Vice President mereka juga turut membuat perkara yang sama selepas berjaya mendapat teknologi dari Two Sigma tetapi bukan dengan kaedah mencuri dan ingin membuka hedge fundnya yang tersendiri.

Two Sigma kini masih lagi menjadi antara hedge funds yang terbaik di dunia pada ketika ini dengan aset pelaburan yang semakin tinggi yang dipercayai sebanyak $58 billion.

Sumber Rujukan: Fanius

Previous ArticleNext Article

Menjelang Pilihan Raya Amerika Syarikat 2024 : Pendirian Calon Presiden Amerika

Untuk pengetahuan semua, seluruh rakyat Amerika Syarikat bakal memilih parti dan presiden mereka pada tanggal 5 November tahun ini.

Jika di dalam tinju, perlawanan semula atau rematch boleh kita saksikan. Pilihan raya Amerika Syarikat 2024 tahun ini bakal menyaksikan lawan yang sama untuk merebut jawatan Presiden Amerika iaitu Joe Biden melawan Donald Trump. 

Pada pilihan raya 2020 yang lepas, dua individu ini turut bertanding pilihan raya untuk merebut jawatan presiden dan Biden telah menang pilihan raya tersebut.

Debat Presiden Amerika Syarikat

Debat Presiden Amerika Syarikat atau lebih dikenali sebagai US Presidential Debate adalah debat awam yang diadakan sebelum pilihan raya umum Amerika Syarikat diadakan. Kebiasaannya, debat ini akan diadakan sebanyak tiga sesi dan seorang wakil daripada setiap dua parti besar akan bertemu di hadapan khalayak ramai untuk berdebat ideologi parti masing–masing, seperti wakil Parti Republik; Donald Trump dan Joe Biden pula mewakili Parti Demokrat.

Biden dan Trump sama-sama bersetuju untuk berdebat sebanyak dua kali, yang pertama bakal diadakan pada 27 Jun di CNN.

Sumber: CNN

Debat kedua pula dijangka akan berlangsung pada 10 September 2024.

Apa Yang Perlu Dijangka?

Sebagai pelabur saham, kita pastinya ingin tahu pendirian calon presiden terhadap pelbagai perkara contohnya seperti ekonomi, cukai, hubungan dengan China dan banyak lagi. Setiap Keputusan presiden Amerika pastinya memberi impak terhadap ekonomi negara tersebut serta sedikit sebanyak memberi kesan terhadap negara lain.

Ekonomi

Joe Biden

Polisi ekonomi Joe Biden mempunyai namanya tersendiri iaitu “Bidenomics”. Biden membina ekonomi Amerika menggunakan kaedah bottom-up. Bidenomics memfokuskan terhadap infrastruktur, pembinaan, tenaga boleh diperbaharui, dan menambahkan peluang pekerjaan. Data menunjukkan pertumbuhan ekonomi yang kukuh dan banyak peluang pekerjaan baru di bawah pimpinan beliau. Namun, rakyat Amerika juga sedang melawan inflasi yang tinggi terutamanya terhadap makanan dan petrol.

Donald Trump

Trump menyalahkan Biden ke atas inflasi yang tinggi serta berikrar akan kembali dengan agenda menurunkan cukai serta melonggarkan peraturan. Selain itu, beliau juga akan menukar pengerusi Federal Reserve, Jerome Powell yang beliau sendiri lantik ketika menjadi presiden dan kini dianggap sebagai terlalu politik.

Cukai

Joe Biden

Presiden Biden menyokong peningkatan kadar cukai pendapatan korporat kepada 28%, mendekatkan kepada kadar 35% yang berlaku sebelum pentadbiran Trump. Beliau juga mencadangkan untuk menetapkan kadar cukai yang lebih tinggi kepada golongan kaya Amerika, mengetatkan pematuhan cukai, dan memperluaskan kredit cukai untuk pendapatan rendah dan keluarga. Beliau baru-baru ini meningkatkan tarif yang dikenakan ke atas China yang diperkenalkan oleh Trump, termasuk cukai 100% ke atas kenderaan elektrik China.

Donald Trump

Trump berjanji untuk memberikan pemotongan cukai jika beliau kembali. Sehubungan dengan itu, beliau juga akan melanjutkan pemotongan cukai pendapatan yang akan tamat tempoh tidak lama lagi, bersama dengan pelepasan cukai harta dan kekayaan dari undang-undang yang beliau tandatangani pada tahun 2017.

Beliau akan mengekalkan kadar cukai pendapatan korporat pada 21% dan mencadangkan cukai 10% yang universal ke atas semua import Amerika Syarikat, serta cukai 60% ke atas import dari China.

Hubungan dengan China

Joe Biden

Biden menggelar presiden China sebagai diktator. Biden melihat China lebih kepada ancaman sekuriti negara berbanding Trump yang melihat China sebagai ancaman perdagangan dan ekonomi. Walaubagaimanapun, Biden turut telah meningkatkan tarif terhadap kenderaan elektrik, sel solar, produk besi dan aluminum dan banyak lagi. 

Donald Trump

Trump ingin mengenakan tarif yang tinggi terhadap China. Sekiranya dipilih, Trump berikrar akan mengenakan cukai setinggi 60% terhadap barangan dari China. Trump juga bercadang untuk melancarkan pelan empat tahun yang akan membantu sektor pembuatan agar negara tersebut tidak perlu terlalu bergantung kepada China bagi produk yang penting.

Kesimpulan

Tidak kisah siapa yang bakal duduk di kerusi presiden Amerika, apa yang kita harapkan adalah individu tersebut perlu menjalankan tanggungjawabnya dengan baik, menguruskan hubungan luar negara dengan baik serta membantu pertumbuhan ekonomi Amerika yang secara tidak langsung akan meningkatkan pertumbuhan pasaran saham di negara tersebut.

Sumber: