4 Kepentingan Takaful atau Insurans Hayat yang Golongan Muda Perlu Tahu

Menurut statistik daripada Persatuan Insurans Hayat Malaysia (LIAM), industri insurans hayat menyediakan perlindungan insurans berjumlah RM1.30 trilion. Ianya adalah bagi perlindungan untuk semua dasar yang digabungkan pada tahun 2016, dan mencatatkan pertumbuhan sebanyak 5% berbanding dengan tahun 2015.

Memang tidak boleh dinafikan bahawa ramai golongan muda masih menganggap takaful atau insurans hayat sesuatu yang ‘membosankan’ atau satu paksaan yang boleh dielakkan.

Ini disebabkan oleh persepsi seperti:

  • Mahal
  • Ada banyak alat pelaburan lain seperti unit trust dan saham yang lebih menguntungkan
  • Tidak dapat melihat bila dan bagaimana pelaburan berkembang
  • Dilihat sebagai sesuatu yang diperlukan pada masa depan yang jauh dan tidak memerlukan tuntutan segera
  • Kelihatan terlalu rumit untuk difahami sepenuhnya

Memang tidak dinafikan ramai yang cuba mengelak, padahal ianya adalah sangat baik untuk kita semua. Jadi, apakah kepentingan takaful atau insurans hayat ni?

1. Ia Tidak Perlu Mahal

Takaful dan insurans hayat merangkumi kematian dan kurang upaya secara kekal. Terdapat banyak cara untuk mendapatkan perlindungan yang tidak dapat dielakkan. Polisi yang paling asas ialah perlindungan seumur hidup dan perlindungan bertempoh.

Perlindungan seumur hidup cenderung untuk mempunyai faedah kematian yang lebih rendah, lebih mahal, mungkin mempunyai tunai jika anda menamatkan polisi sebelum ini; dan ianya melindungi anda seumur hidup.

Perlindungan bertempoh pula lebih murah, mempunyai manfaat kematian yang jauh lebih besar, tiada komponen tunai dan melindungi kita untuk bilangan tahun yang telah ditetapkan.

Jika tujuannya adalah untuk membantu tanggungan apabila kita tiada lagi, maka penting sekali untuk memikirkan waktu yang paling kritikal untuk mendapatkan perlindungan.

Sebagai contoh, memastikan keluarga kita mempunyai sokongan kewangan jika kita meninggal sebelum usia 65 tahun, lebih penting daripada ketika berumur 80 tahun dan semua anak pun sudah tua.

Mendapatkan perlindungan bertempoh sehingga umur 65 atau 70 tahun akan menjadi pilihan yang lebih baik (dan lebih murah).

Iklan

2. Pelaburan atau Insurans

Kami percaya bahawa perlindungan takaful dan insurans perlu diasingkan dengan pelaburan. Dapatkan perlindungan takaful atau insurans untuk melindungi diri sendiri. Untuk mengembangkan wang, perlulah melalui pelaburan.

Rancangan berkaitan pelaburan semakin popular di Malaysia, kerana ramai di antara kita sukakan idea untuk mendapatkan pulangan bagi premium yang dibayar. Kita juga mungkin tidak faham tentang pelaburan yang bergerak sendiri.

Tetapi cuba kaitkan pelaburan dengan perlindungan yang akan menambahkan risiko. Bagaimana jika pasaran tidak baik dan kita perlu membayar premium yang lebih tinggi untuk memastikan kedua-dua komponen berjalan aktif?

Sudah pasti kita tidak mahu mengambil risiko untuk menamatkan polisi, hanya kerana terpaksa membayar premium akibat daripada pasaran yang turun naik.

3. Ia Lebih Murah Apabila Kita Masih Muda

Tahukah anda, premium lebih murah apabila kita mengambil pelan perlindungan ketika masih muda dan sihat? Apabila ingin mendapatkan perlindungan pada peringkat umur seterusnya, premium akan menjadi lebih mahal lagi, yang mungkin kita tidak lagi mampu untuk mendapatkannya.

4. Ia Tidak Perlu Rumit

Syarikat takaful atau insurans sentiasa melancarkan produk baru. Tetapi pelan perlindungan, jika kita tidak pernah mengambilnya, boleh menjadi mudah.

Kenal pasti berapa banyak tanggungan jika kita tiada nanti (bukan berapa ramai yang ingin dilindungi atau berapa banyak yang kita mahukan), berapa banyak yang kita mampu bayar setiap bulan atau setahun, dan kemudian dapatkan pelan termurah yang boleh didapati daripada sebuah syarikat yang dipercayai.

Kami berharap anda lebih yakin bahawa takaful atau insurans hayat adalah sesuatu yang kita perlukan, maka ambillah perlindungan tersebut lebih awal sebelum terlambat.

Dikarang oleh BBazaar Malaysia. Disiarkan secara eksklusif di MajalahLabur.

BBazaar Malaysia (BBazaar.my) adalah sebahagian daripada BankBazaar International,pasaran utama dalam talian neutral yang membantu pengguna membuat keputusan mengenai produk kewangan seperti pinjaman, insurans, kad kredit, simpanan tetap, akaun simpanan, dana bersama dan banyak lagi. Perkhidmatan BBazaar Malaysia ditawarkan melalui platform yang selamat, mesra pengguna dan intuitif.

Ditubuhkan pada tahun 2008, BankBazaar bertumpu kepada penggunaan teknologi untuk menyediakan transaksi tanpa kertas dari mula hingga akhir yang memberi keselesaan kepada pelanggan. Hasilnya adalah pemberian tawaran peribadi hingga ke peringkat individu. Dengan bantuan pasukan khidmat pelanggan yang komited dan komuniti pengguna yang semakin meningkat, BankBazaar adalah cara paling mudah untuk orang ramai mencari dan memilih produk kewangan yang tepat secara dalam talian.

BankBazaar disokong oleh pelabur global berkaliber termasuk Walden International, Sequoia Capital, Fidelity Growth Partners, Mousse Partners, Amazon dan Experian.

Di samping menawarkan produk kewangan, BBazaar Malaysia (BBazaar.my) juga menyediakan artikel yang boleh diakses di: https://blog.bbazaar.my, mengenai topik kewangan dan gaya hidup peribadi setiap hari. Artikel artikel dipermudah kan untuk semua orang dari para pemula hinggalah ke pakar. BBazaar Malaysia (BBazaar.my) percaya bahawa setiap orang perlu diberi peluang untuk belajar mengenai dunia kewangan.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kaki Travel Pastikan Melanggan Dulu Travel Takaful

Dah ada perancangan nak pergi bercuti tak lama lagi? Tiket penerbangan dah beli, bilik hotel dah tempah, beg pun dah kemas awal-awal lagi.

Tapi bagaimana pula dengan Travel Takaful? Eh, apa pula tu? Kalau sebut pasal Takaful tahu jugalah, walaupun Hanya 15% Rakyat Malaysia Ada Takaful.

Apa Itu Takaful?

Bagi mereka yang masih kurang jelas, berikut adalah maksud dan konsep Takaful:

  1. Takaful adalah satu tabung dimana ia mengumpul semua wang yang disumbangkan (didermakan) oleh pemegang polisi.
  2. Duit sumbangan/derma yang dikumpul kemudiannya dilaburkan pula kepada amanah saham yang PATUH SYARIAH (sebab itu ia takaful bukan insurans)
  3. Hasil biakan jumlah wang yang dikumpul selepas dilaburkan itulah digunakan untuk membayar:
  • Bil rawatan hospital
  • Pampasan akibat sakit kritikal
  • Pampasan akibat hilang upaya / cacat kekal
  • Pampasan kematian kepada penama / waris
  • … dan lain-lain pampasan yang dipersetujui bersama

Konsep Mudah Takaful

Apa Benda Pula Travel Takaful?

Biasa dengar Travel Insurans kan? Itu biasanya yang konvensional, berbeza dengan Travel Takaful yang patuh syariah. Takaful adalah berbentuk perlindungan untuk seseorang individu, pasangan, anak-anak atau seluruh keluarga; Travel Takaful ini merupakan pelan perlindungan khusus bagi mereka yang ingin melancong samada dalam Malaysia atau pun ke luar negara.

Kena ingat yang kebanyakan produk Takaful hanya sah untuk pencarum apabila mereka di Malaysia sahaja. Bila melancong ke luar negara pula tak cover. Jika ada pun perlindungannya terhad.

Jadi untuk betul-betul mendapat perlidungan yang komprehensif bagi anda yang akan pergi melancong, ada baiknya dapatkan perlindungan Travel Takaful ini. Walaupun kita pergi untuk beberapa hari sahaja, tetapi siapa tahu apa yang bakal terjadi nanti?

Secara asasnya, kebanyakan produk Travel Takaful memberi perlindungan seperti:

  • Kehilangan duit belanja dan dokumen perjalanan.
  • Penangguhan perjalanan.
  • Perjalanan mengambil masa lama dari sepatutnya.
  • Kerosakan bagasi.
  • Kematian disebabkan kemalangan / lumpuh kekal.
  • Perbelanjaan perubatan.
  • Kos membawa pulang jenazah.
  • Pengurusan jenazah di hospital.
  • Perlindungan kanak-kanak.
  • Kes melibatkan ‘evacuation’ (emergency medical evacuation)
  • Pecah masuk rumah ketika anda di luar negara.

Contoh-contoh Produk Travel Takaful

Ada banyak sebenarnya produk yang ada, kami cuba senaraikan beberapa pelan Travel Takaful yang ada seperti:

1. World Traveller Care Takaful – oleh Etiqa Takaful

Anak syarikat Maybank ini menyediakan dua pelan iaitu:

i) Pelan Bagi Satu Perjalanan

Sesuai untuk mereka yang merancang untuk pergi setahun sekali.

ii) Pelan Tahunan

Sesuai untuk mereka yang kerap melancong, asalkan setiap perjalanan tidak melebihi 90 hari berturut-turut.

Di antara manfaat yang bakal diperolehi pula adalah Talian Bantuan Perubatan dan Perjalanan 24-jam, Perlindungan Komprehensif untuk pasangan dan anak-anak, Perlindungan Perubatan seperti kemasukan ke hospital dan perbelanjaan rawatan, Kesulitan Perjalanan seperti pembatalan perjalanan dan kelewatan perjalanan, Kehilangan Atau Kelewatan Bagasi, Kehilangan Dokumen Perjalanan, Kematian Tidak Sengaja atau Ketidakupayaan Kekal dan Perlindungan Keganasan.

Boleh baca dengan lebih lanjut di laman web Etiqa.

2. Takaful Travel Easy – oleh Hong Leong MSIG Takaful

Di antara tiga manfaat utama oleh mereka adalah:

  • Kehilangan bagasi
  • Terlepas penerbangan
  • Pecah masuk rumah ketika anda tiada

Iklan

Boleh baca dengan lebih lanjut di laman web Hong Leong MSIG Takaful.

3. IKHLAS Travel P.A – oleh Takaful Ikhlas

Jangan biarkan perjalanan impian anda menjadi mimpi ngeri disebabkan oleh kejadian yang tidak disangka! Kami menyediakan perlindungan terbaik dengan pelan perlindungan perjalanan yang komprehensif. Kini, anda boleh menjelajah ke serata dunia dengan penuh ketenangan.

Mereka menyediakan dua produk iaitu:

i) IKHLAS Kembara Plus – Inbound & Outbound

 ii) IKHLAS Kembara Plus – Hajj & Umrah

Layari aplikasi e-IKHLAS kami yang baharu dengan tablet atau telefon pintar anda. Langgani segera di talian dan nikmati rebat sehingga 25% untuk pelan perlindungan anda.

Boleh baca dengan lebih lanjut di laman web Takaful Ikhlas.

4. MHinsure Takaful Perjalanan – oleh Malaysia Airlines

MHinsure adalah Takaful perjalanan dengan kerjasama Etiqa Takaful direka untuk disesuaikan dengan semua penumpang Penerbangan Malaysia melalui perjalanan penerbangan domestik atau antarabangsa.

Perlindungan perjalanan MHinsure memberikan perlindungan sehingga 26 manfaat termasuk akses 24-jam Perubatan Kecemasan dan Bantuan Perjalanan dari Perkhidmatan Bantuan terbaik dunia, Cover-More.

Ada 3 pelan berbeza iaitu:

i) Domestik (Perjalanan Sehala)

ii) Antarabangsa (Perjalanan Sehala)

iii) Antarabangsa (Tahunan)

Perlindungan Takaful Sendiri Dan Keluarga Pun Tak Ada, Apatah Lagi Travel Takaful

Kalau perlindungan Takaful untuk diri sendiri dan keluarga pun tak ada, bagaimana pula dengan Travel Takaful ni ya? Di Malaysia mungkin kos perubatan anda mendapat manfaat subsidi yang kerajaan sediakan, namun di luar negara lain ceritanya.

Bagi kaki travel, memang bagus untuk melanggan travel takaful bagi a peace of mind.

Iklan

5 Sebab Orang Melayu Tak Percaya Pada Takaful

“Membazirlah segala insurans dengan Takaful ni. Bukan boleh ‘claim’ pun. Gaji aku dahlah ciput je. Baik aku simpan gaji tu, boleh pakai untuk benda lain ke.”

Ini mungkin antara skrip yang paling biasa kita dengar daripada orang yang belum terbuka hati untuk mengambil sebarang bentuk pelan Takaful.

Jadi, tak hairanlah laporan menunjukkan bahawa masih ramai orang Malaysia, terutamanya Melayu Muslim yang belum sedar untuk mengambil mana-mana pelan Takaful. Pelan Takaful ini majoritinya dikuasai bukan Islam yang lebih percaya kepada sistem kewangan ini. Sumber : Kesedaran takaful umat Islam sangat rendah

Antara sebab-sebab orang Melayu tak percaya pada Takaful adalah:

#1. Tawakal Cukuplah

“Mana boleh jual beli dengan nyawa. Haram!”

“Saya percaya Allah. Allah akan lindung saya. Tak payah tak payah.”

Pertamanya, konsep Takaful nampaknya tak cukup jelas dan ada pula membandingkannya dengan tawakal atau berserah pada ketentuan Tuhan. Sedangkan, produk Takaful yang patuh syariah sebenarnya direka berdasarkan konsep Ta’awun – iaitu membantu antara satu sama lain ketika ditimpa kesusahan.

Mungkin disebabkan faktor budaya dan kepercayaan, orang Malaysia, terutamanya orang Melayu masih lagi belum berkesedaran untuk memiliki sebarang pelan perlindungan.

Alasannya cukup mudah, kerana ibu bapa mereka tak pernah ambil Takaful – dan kehidupan mereka nampak OK saja setakat ini. Malah, ada yang cukup mewah walaupun tak beli Takaful. Habis tu, buat apa membazir beli Takaful?

#2. Belum Mampu Lagi

Walaupun ada sebahagian besar yang memahami keperluan dan kebaikan Takaful, tapi beranggapan yang mereka belum lagi mampu untuk memilikinya.

Tidak dinafikan bahawa polisi Takaful biasanya adalah paling ideal bagi mereka yang mempunyai tanggungan seperti isteri dan anak. Tapi sebenarnya, sebaik saja kita mempunyai pendapatan, kita sepatutnya sudah memiliki Takaful. Bahkan, ia lebih ideal untuk dimiliki sejak muda kerana harganya akan menjadi lebih mahal kalau kita lewat mencarum.

Kalau masa sihat sudah kata tak mampu mencarum Takaful, bagaimana pula nanti jika ditimpa musibah?

#3. Menyampah Dengan Ejen Yang Suka Memaksa

“Encik ni tak sayang keluarga ke?”

“Kalau Encik mati dulu, apa jadi dengan anak bini nanti?”

Iklan

“Janganlah pentingkan diri. Takaful ni bukannya mahal pun Puan.”

Sakit hati tengok ejen-ejen Takaful yang buat iklan atau approach begini. Mulanya ada pasang niat juga nak ambil pelan Takaful. Tapi, disebabkan cara mereka yang agak ‘annoying’ ini, terus tangguhkan hasrat!

Jadi, kalau ada ejen-ejen yang membaca, kalau pun anda sekadar bertujuan untuk ‘provoke’ dan membangkitkan kesedaran, gunalah ayat yang berhemah. Cara yang ‘kasar’ begini memang tak sesuai, terutamanya dengan orang kita yang penuh adat dan sensitif. Seperkara lagi, jangan pula terlalu mendesak hingga asyik telefon setiap hari dan berpura-pura rapat dengan seseorang semata-mata untuk melariskan jualan.

#4. Nanti Ejen Yang ‘Kaya’

“Kalau kita beli Takaful, ejen itulah yang untung. Kita pula rugi sebab membayar setiap bulan kepada ejen tersebut. Senang-senang dia boleh kaya dengan duit kita…”

Memang betul ejen insurans akan dapat komisyen, tetapi sebenarnya ejen adalah pemudahcara untuk kita mendapatkan Takaful yang bersesuaian. Boleh saja kalau nak beli Takaful tanpa ejen dan ‘direct’ melalui bank. Tapi dengan adanya ejen ini, banyak kelebihannya juga. Cuma kita perlu bijak cari ejen yang bagus benar-benar jujur dalam menjual produk mereka, bukan sekadar mendapatkan keuntungan semata-mata.

Mereka boleh beri nasihat dan perancangan kewangan, bantu kita isi borang untuk tuntutan, atau mereka selalunya ada masa untuk ingatkan kita untuk update dan review polisi.

#5. Lama Dah Ada Takaful Ni…

Ya, kita pernah beli masa bujang dulu, tapi kita beli yang paling murah dan tak pernah update. Entah apa yang ada dalam polisi itu pun kita dah lupa. Cuma tahu bayar bulan-bulan pakai auto-debit.

Apabila kita membeli produk yang terlalu asas, ia boleh menyukarkan seseorang untuk mendapat perlindungan yang mencukupi. Nanti bila jadi apa-apa, barulah kita komplen sebab tak dapat claim dan sebagainya. Sedangkan, ia tidak termasuk dalam polisi atau perjanjian Takaful tersebut.

Menurut pakar kewangan, kalau mengikut kepada rule of thumb, nilai polisi Takaful yang paling sesuai dengan kita adalah bernilai 10 kali ganda daripada jumlah gaji tahunan kita. Maka, bagi yang berkeluarga, mereka perlu lebih bijak memilih pelan Takaful yang bersesuaian.

This image has an empty alt attribute; its file name is etiqa-motor-takaful.jpg

Perancangan Kewangan Jangka Masa Panjang

Takaful mewujudkan bantuan kewangan supaya hidup kita dipermudahkan dan kita redha dengan takdir atau musibah yang telah ditetapkan ke atas hamba-Nya yang beriman. Takaful juga adalah perancangan kewangan jangka masa panjang yang sebenarnya berbaloi untuk dimiliki.

Tiada lagi orang jatuh miskin sebab sertai takaful, tapi ramai jatuh miskin sebab tiada takaful.

Apapun, bukan mudah nak tukar mindset orang kita kan?

Baca juga : Rasa rugi je bayar Takaful tiap-tiap bulan?

Iklan

5 Perkara Medical Card Boleh Bantu Yang Tak Ramai Orang Tahu!

Ramai yang selalu beranggapan bahawa Takaful hanya akan melindungi kita sewaktu sakit atau semasa berlakunya kemalangan. Tetapi sebenarnya sebuah Medical Card dapat melindungi kita lebih daripada itu. Tengok sendiri 5 perkara di bawah, pastinya ramai yang tak tahu.

1. Pelepasan Hilang Upaya

Bagi mereka yang bertindak sebagai pencari nafkah utama untuk keluarga, anda memang perlu memohon Medical Card di atas sebab ini. Semua orang mengimpikan untuk kekal sihat, tetapi apakan daya malang tidak berbau.

Jika ditakdirkan suatu hari nanti anda mengalami masalah kesihatan atau pun kemalangan sehingga menyebabkan kecatatan, Medical Card ini berupaya melindungi anda dan keluarga daripada segi kewangan.

2. Masalah Mental

Yang ini pasti ramai tak tahu. Polisi Takaful sebenarnya tidak hanya melindungi mereka daripada kecederaan fizikal, tetapi turut melindungi mereka yang mempunyai masalah kesihatan mental. Tahukah anda dianggarkan seramai 40% penduduk Malaysia mengalami masalah mental?

Tetapi tetap ada syarat-syarat tertentu untuk membuat tuntunan masalah mental ini. Di antaranya, ia tidak akan melindungi pesakit yang cuba membunuh diri atau menyakitkan diri sendiri.

3. Pampasan Penyakit AIDS

Tidak dinafikan bahawa virus HIV boleh merebak dengan pelbagai cara. Salah satu daripadanya adalah melalui proses pemindahan darah. Sekiranya berlaku kemalangan, kecuaian pengamal perubatan menjalankan tugas sehingga menyebabkan anda dijangkiti AIDS, anda boleh menerima pampasan yang sewajarnya.

Tetapi anda perlu tahu bahawa polisi ini hanya akan terpakai, sekiramya anda telah berusaha untuk melindungi diri sendiri daripada dijangkiti. Ini bermakna, sekiranya anda berkongsi jarum suntikan secara sedar dengan menagih dadah, anda tidak akan menerima pampasan penyakit AIDS ini.

4. Kemalangan Yang Menyebabkan Kematian

Sekiramya berlaku kematian akibat kemalangan, polisi yang terdapat dalam Medical Card dapat membantu untuk mengurangkan beban kewangan. Ramai di kalangan kita yang akan mengambil langkah berjaga-jaga untuk mengelakkan diri dari kemalangan, apatah lagi kematian.

Iklan

Jadi apa salahnya jika mengambil langkah berjaga-jaga yang lebih untuk menjamin kestabilan kewangan diri anda dan juga keluarga.

5. Pengkebumian

Bagi pemegang polisi yang meninggal dunia ketika polisi masih aktif, syarikat Takaful akan memberi pampasan sekiramya berlaku kematian – tidak kira ianya disebabkan kemalangan mahu pun masalah kesihatan.

Dapat juga meringankan beban kos pengkebumian yang dianggarkan beribu ringgit – van jenazah, gali kubur dan sebagainya.

Sumber Rujukan: https://ringgitplus.com/en/blog/Insurance/5-Things-You-Didnt-Know-Your-Medical-Card-Can-Cover-You-For.html

Banyak Juga Kegunaan Medical Card Yang Kita Tak Nampak

Ramai yang masih tidak menyedari kepentingan mempunyai perlindungan Takaful, terutamanya Medical Card ni. Sebab tak faham dan tak tahu inilah, Hanya 15% Rakyat Malaysia Ada Takaful.

Banyak sebenarnya keistimewaan memiliki Medical Card ni. Yang pasti, ianya serba sedikit dapat juga membantu meringankan beban kewangan anda dan keluarga sekiranya berlaku sesuatu yang tidak diingini.

Harga serta manfaat yang diberikan, mungkin berbeza di antara satu syarikat Takaful dengan syarikat Takaful yang lain. Jadi anda perlu bijak membandingkan pelan perlindungan yang ada, dan pilih yang mana satu bersesuaian dengan bajet anda.

Baca juga:

Iklan

Hibah Sebelum Hiba: Ketahui Perbezaan Di Antara Hibah, Wasiat dan Faraid

Sejak kebelakangan ini, perkataan hibah semakin popular di kalangan masyarakat kita. Alhamdulillah, semakin ramai ejen Takaful yang mempromosikan produk hibah kepada orang ramai.

Tapi apakah maksud hibah? Apa pula wasiat dan faraid ni?

Hibah Adalah Hadiah

Hibah adalah pemberian sukarela daripada pemberi kepada penerima yang dibuat atas dasar kasih sayang tanpa mengharapkan sebarang bentuk balasan. Ia boleh diberikan kepada sesiapa sahaja yang kita ingini sama ada waris atau bukan waris.

Kepentingan hibah dalam masyarakat Melayu Islam, adalah sama pentingnya seperti keperluan kita makan nasi setiap hari. Banyak kes berlaku di mana setelah kematian seseorang, harta pusaka tidak dituntut, aset dibekukan, malah banyak keadaan yang tidak diingini berlaku sehingga mencetuskan konflik perebutan waris yang ditinggalkan.

Wasiat Pula Setelah Meninggal Dunia

Wasiat pula merupakan perjanjian semasa pemberi masih hidup, namun pemberian itu hanya diterima setelah pemberi meninggal dunia. Sebagai contoh, Haji Abu mahu memberi wang sebanyak RM10,000 setelah dia meninggal dunia kepada golongan anak yatim. Maka, pemberian itu adalah wasiat.

Namun jika pemberian itu diberikan semasa pemberi masih hidup, itu adalah hibah. Sebagai contoh, Haji Ali mahu memberi wang sebanyak RM50,000 sekiranya dia sakit atau meninggal dunia kepada golongan fakir miskin. Maka, pemberian itu adalah hibah.

Hibah boleh berbentuk wasiat. Tapi tidak semua wasiat boleh menjadi hibah.

Jemput baca 9 Sebab Kenapa Kita Digalakkan Menulis Wasiat.

Iklan

Faraid Ikut Perundangan Islam

Faraid pula adalah ketetapan hukum pembahagian harta mengikut syarak.

Sebagai contoh, sekiranya Haji Din tidak melakukan sebarang perjanjian bertulis semasa beliau hidup, maka hartanya akan diagihkan mengikut hukum faraid setelah beliau meninggal dunia. Harta seseorang yang meninggal dunia dinamakan sebagai harta pusaka.

Harta pusaka akan diberikan kepada waris yang layak mengikut hukum faraid. Masalah akan timbul jika salah seorang waris tidak bersetuju dengan pembahagian harta pusaka yang telah ditetapkan.

Kalau nak tahu, ada 8 Sebab Harta Pusaka Jadi Rumit. Disebabkan inilah sebanyak RM60 bilion harta orang mati dibeku.

Hibah Melalui Takaful

Hibah ada beberapa jenis. Salah satu hibah untuk waris yang ditinggalkan adalah melalui Takaful. Takaful bermaksud saling menjamin, ianya berasal daripada perkataan Arab – Kafala.

Konsep Takaful bertujuan menggalakkan tolong-menolong dan perpaduan di kalangan para peserta selari dengan konsep ta’awun. Dalam Islam, menolong atau menyediakan bantuan amatlah digalakkan.

Takaful ini seolah-olah macam usaha kita untuk menyediakan payung sebelum hujan. Kita perlu mengambil langkah persediaan yang secukupnya bagi menempuh sebarang perkara tidak diingini.

Malangnya, orang kita mengambil sikap sambil lewa berkenaan dengan Takaful ni. Percaya atau tidak, Hanya 15% Rakyat Malaysia Ada Takaful. Di antara alasan yang diberikan adalah tak mampu dan nanti dulu. Sedih kan?

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!