4 Kepentingan Takaful atau Insurans Hayat yang Golongan Muda Perlu Tahu

Menurut statistik daripada Persatuan Insurans Hayat Malaysia (LIAM), industri insurans hayat menyediakan perlindungan insurans berjumlah RM1.30 trilion. Ianya adalah bagi perlindungan untuk semua dasar yang digabungkan pada tahun 2016, dan mencatatkan pertumbuhan sebanyak 5% berbanding dengan tahun 2015.

Memang tidak boleh dinafikan bahawa ramai golongan muda masih menganggap takaful atau insurans hayat sesuatu yang ‘membosankan’ atau satu paksaan yang boleh dielakkan.

Ini disebabkan oleh persepsi seperti:

  • Mahal
  • Ada banyak alat pelaburan lain seperti unit trust dan saham yang lebih menguntungkan
  • Tidak dapat melihat bila dan bagaimana pelaburan berkembang
  • Dilihat sebagai sesuatu yang diperlukan pada masa depan yang jauh dan tidak memerlukan tuntutan segera
  • Kelihatan terlalu rumit untuk difahami sepenuhnya

Memang tidak dinafikan ramai yang cuba mengelak, padahal ianya adalah sangat baik untuk kita semua. Jadi, apakah kepentingan takaful atau insurans hayat ni?

1. Ia Tidak Perlu Mahal

Takaful dan insurans hayat merangkumi kematian dan kurang upaya secara kekal. Terdapat banyak cara untuk mendapatkan perlindungan yang tidak dapat dielakkan. Polisi yang paling asas ialah perlindungan seumur hidup dan perlindungan bertempoh.

Perlindungan seumur hidup cenderung untuk mempunyai faedah kematian yang lebih rendah, lebih mahal, mungkin mempunyai tunai jika anda menamatkan polisi sebelum ini; dan ianya melindungi anda seumur hidup.

Perlindungan bertempoh pula lebih murah, mempunyai manfaat kematian yang jauh lebih besar, tiada komponen tunai dan melindungi kita untuk bilangan tahun yang telah ditetapkan.

Jika tujuannya adalah untuk membantu tanggungan apabila kita tiada lagi, maka penting sekali untuk memikirkan waktu yang paling kritikal untuk mendapatkan perlindungan.

Sebagai contoh, memastikan keluarga kita mempunyai sokongan kewangan jika kita meninggal sebelum usia 65 tahun, lebih penting daripada ketika berumur 80 tahun dan semua anak pun sudah tua.

Mendapatkan perlindungan bertempoh sehingga umur 65 atau 70 tahun akan menjadi pilihan yang lebih baik (dan lebih murah).

2. Pelaburan atau Insurans

Kami percaya bahawa perlindungan takaful dan insurans perlu diasingkan dengan pelaburan. Dapatkan perlindungan takaful atau insurans untuk melindungi diri sendiri. Untuk mengembangkan wang, perlulah melalui pelaburan.

Rancangan berkaitan pelaburan semakin popular di Malaysia, kerana ramai di antara kita sukakan idea untuk mendapatkan pulangan bagi premium yang dibayar. Kita juga mungkin tidak faham tentang pelaburan yang bergerak sendiri.

Tetapi cuba kaitkan pelaburan dengan perlindungan yang akan menambahkan risiko. Bagaimana jika pasaran tidak baik dan kita perlu membayar premium yang lebih tinggi untuk memastikan kedua-dua komponen berjalan aktif?

Sudah pasti kita tidak mahu mengambil risiko untuk menamatkan polisi, hanya kerana terpaksa membayar premium akibat daripada pasaran yang turun naik.

3. Ia Lebih Murah Apabila Kita Masih Muda

Tahukah anda, premium lebih murah apabila kita mengambil pelan perlindungan ketika masih muda dan sihat? Apabila ingin mendapatkan perlindungan pada peringkat umur seterusnya, premium akan menjadi lebih mahal lagi, yang mungkin kita tidak lagi mampu untuk mendapatkannya.

4. Ia Tidak Perlu Rumit

Syarikat takaful atau insurans sentiasa melancarkan produk baru. Tetapi pelan perlindungan, jika kita tidak pernah mengambilnya, boleh menjadi mudah.

Kenal pasti berapa banyak tanggungan jika kita tiada nanti (bukan berapa ramai yang ingin dilindungi atau berapa banyak yang kita mahukan), berapa banyak yang kita mampu bayar setiap bulan atau setahun, dan kemudian dapatkan pelan termurah yang boleh didapati daripada sebuah syarikat yang dipercayai.

Kami berharap anda lebih yakin bahawa takaful atau insurans hayat adalah sesuatu yang kita perlukan, maka ambillah perlindungan tersebut lebih awal sebelum terlambat.

Dikarang oleh BBazaar Malaysia. Disiarkan secara eksklusif di MajalahLabur.

BBazaar Malaysia (BBazaar.my) adalah sebahagian daripada BankBazaar International,pasaran utama dalam talian neutral yang membantu pengguna membuat keputusan mengenai produk kewangan seperti pinjaman, insurans, kad kredit, simpanan tetap, akaun simpanan, dana bersama dan banyak lagi. Perkhidmatan BBazaar Malaysia ditawarkan melalui platform yang selamat, mesra pengguna dan intuitif.

Ditubuhkan pada tahun 2008, BankBazaar bertumpu kepada penggunaan teknologi untuk menyediakan transaksi tanpa kertas dari mula hingga akhir yang memberi keselesaan kepada pelanggan. Hasilnya adalah pemberian tawaran peribadi hingga ke peringkat individu. Dengan bantuan pasukan khidmat pelanggan yang komited dan komuniti pengguna yang semakin meningkat, BankBazaar adalah cara paling mudah untuk orang ramai mencari dan memilih produk kewangan yang tepat secara dalam talian.

BankBazaar disokong oleh pelabur global berkaliber termasuk Walden International, Sequoia Capital, Fidelity Growth Partners, Mousse Partners, Amazon dan Experian.

Di samping menawarkan produk kewangan, BBazaar Malaysia (BBazaar.my) juga menyediakan artikel yang boleh diakses di: https://blog.bbazaar.my, mengenai topik kewangan dan gaya hidup peribadi setiap hari. Artikel artikel dipermudah kan untuk semua orang dari para pemula hinggalah ke pakar. BBazaar Malaysia (BBazaar.my) percaya bahawa setiap orang perlu diberi peluang untuk belajar mengenai dunia kewangan.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!