Bursa Malaysia Securities Mengeluarkan Teguran Awam, Denda Dan Perintah Hapus Nama Terhadap Dua Wakil Pedagang Atas Salah Laku Dan Pelanggaran Peraturan

Bursa Malaysia Securities Berhad [Nombor Pendaftaran: 200301033577 (635998-W)] (Bursa Malaysia Securities) telah mengambil tindakan penguatkuasaan terhadap dua (2) Wakil Pedagang (Dealer’s Representatives, “DR”) atas pelanggaran Peraturan Bursa Malaysia Securities dan arahan berkaitan pelanggaran konflik kepentingan, dan tambahan itu, terhadap salah seorang DR iaitu Kang Ai Na, atas penglibatannya dalam aktiviti dagangan manipulatif dalam kumpulan akaun pelanggan, seperti berikut:

Jadual Sekatan Ke Atas Dealer’s Representatives

Bil.Butiran DRSekatan Dikenakan
1Chih Yi May (CHIH)(a) Teguran awam
(b) Denda sebanyak RM50,000
(c) Perintah untuk menghapus nama CHIH sebagai Orang Berdaftar Bursa Malaysia Securities, jika masih merupakan Orang Berdaftar
2Kang Ai Na (KANG)(a) Teguran awam
(b) Denda sebanyak RM391,000
(d) Perintah untuk menghapus nama KANG sebagai Orang Berdaftar Bursa Malaysia Securities, jika masih merupakan Orang Berdaftar

Pada masa pelanggaran berlaku:

  • (a) CHIH adalah Wakil Pedagang Berkomisen (CDR) di Maybank Investment Bank Berhad (MIBB) di Pejabat Utamanya; dan
  • (b) KANG adalah CDR di Kenanga Investment Bank Berhad (KIBB) di Pejabat Utamanya.

CHIH telah melanggar dan/atau mencetuskan peruntukan Peraturan 3.14(d), (e) & (i), 3.16, 5.01(a) Peraturan Bursa Malaysia Securities dan Perenggan 1.1(1)(e) Arahan No. 5-001 dalam Arahan dan Garis Panduan Organisasi Peserta (Directives No. 5-001).

KANG telah melanggar dan/atau mencetuskan peruntukan Peraturan 3.14(d), (g) & (i), 3.16, 5.01(a) & (b), 5.16(1)(a), (b) & (c) dan 15.09(a) & (g) Peraturan Bursa Malaysia Securities serta Perenggan 1.1(1)(a), (b), (e) & (h) Arahan No. 5-001.

Bursa Malaysia Securities menekankan kepentingan integriti pasaran serta penyelenggaraan pasaran yang teratur dan adil, dan tidak akan bertolak ansur terhadap tindakan atau amalan yang boleh membawa kepada aktiviti manipulatif dan/atau menjejaskan integriti pasaran. Bursa Malaysia Securities memandang serius semua pelanggaran dan salah laku yang menjejaskan integriti dan profesionalisme DR serta Orang Berdaftar, kerana salah laku sedemikian boleh memberi kesan buruk terhadap integriti pasaran dan keyakinan awam. Bursa Malaysia Securities tidak akan teragak-agak mengambil tindakan sewajarnya terhadap sesiapa yang terlibat, termasuk menghapus nama Orang Berdaftar dan mengenakan denda bersesuaian dengan tahap pelanggaran.

LATAR BELAKANG

Penemuan pelanggaran dan pengenaan sekatan terhadap CHIH dan KANG dibuat di bawah Peraturan 15.02 Peraturan Bursa Malaysia Securities selepas proses sewajarnya, dengan mengambil kira semua fakta dan keadaan termasuk perkara berikut:

Pelanggaran oleh CHIH

(1) CHIH, semasa menjadi CDR di MIBB, telah meletakkan dirinya dalam situasi konflik kepentingan dengan bertindak sebagai orang yang diberi kuasa untuk memberi arahan dagangan bagi sebuah syarikat (Entity 1) yang membuka dan menyelenggara akaun dagangan dengan sebuah Organisasi Peserta lain (PO1) (Akaun Entity 1 di PO1) dan pada masa sama bertindak sebagai CDR MIBB mengendalikan akaun pelanggan MIBB termasuk akaun Entity 1 di MIBB. Beliau gagal mendedahkan kepada MIBB bahawa beliau adalah orang yang diberi kuasa untuk Akaun Entity 1 di PO1 ketika disoal oleh MIBB (Pelanggaran Konflik Kepentingan, “COI Breach”).

(2) Berhubung COI Breach oleh CHIH:

  • (a) Sebelum menjadi CDR di MIBB, beliau dilantik sebagai orang yang diberi kuasa bagi Akaun Entity 1 di PO1.
  • (b) Selepas menjadi CDR MIBB, beliau tidak berhenti daripada menjadi orang yang diberi kuasa untuk Akaun Entity 1 di PO1.
  • (c) Beliau tidak mendedahkan kepada MIBB mengenai peranannya walaupun ditanya semasa siasatan berikutan kebimbangan dagangan oleh Bursa MS.
  • (d) Selama kira-kira 3 bulan, terdapat dagangan besar dalam Akaun Entity 1 di PO1 dan CHIH telah memberi arahan dagangan tersebut.

(3) Dengan memegang dua peranan serentak, CHIH jelas berada dalam konflik kepentingan dan telah menjejaskan kewajipan profesionalnya sebagai DR.

Pelanggaran oleh KANG

(4) Dalam tempoh relevan kira-kira 15 bulan:

(a) KANG menempatkan dirinya dalam konflik kepentingan dengan bertindak sebagai orang yang diberi kuasa untuk Akaun Entity 1 di PO1 sambil menjadi CDR di KIBB.

(b) KANG:

  • (i) Adalah salah seorang daripada empat orang yang diberi kuasa untuk Akaun Entity 1 di PO1.
  • (ii) Dikesahkan memberi arahan dagangan.
  • (iii) Terdapat banyak dagangan silang antara Akaun Entity 1 di PO1 dan akaun pelanggan KANG di KIBB.
  • (iv) Gagal mendedahkan peranannya kepada KIBB apabila ditanya.

(c) KANG terlibat dalam aktiviti pasaran palsu/dagangan manipulatif melalui akaun kumpulan pelanggan dalam 4 kaunter:
Dataprep, Hextar Industries, KAB dan Bintai.

(d) Aktiviti manipulatif termasuk:

  • (i) Meningkatkan harga/bid;
  • (ii) Dagangan silang yang mencipta gambaran palsu aktiviti pasaran;
  • (iii) Manipulasi order book;
  • (iv) Dagangan terkoordinasi dari IP yang sama dengan ID BTX KANG.

(e) KANG mengawal/membantu aktiviti manipulatif walaupun telah diberi amaran oleh Bursa MS.

(f) KANG telah berkongsi/membenarkan akses kepada sistem dagangan KIBB (BTX) melalui ID beliau kepada pihak tidak berautoriti.

Faktor Pertimbangan Sekatan

Termasuk:

  • Tempoh dan materialiti pelanggaran.
  • Unsur penyembunyian oleh kedua-dua DR.
  • Kegagalan mematuhi standard integriti.
  • Tingkat keterlibatan dalam aktiviti manipulatif (untuk KANG).
  • Komisen yang diterima daripada dagangan manipulatif.
  • Kepentingan memastikan integriti pasaran.

Tanggungjawab DR yang Perlu Dipatuhi

DR wajib pada setiap masa:
(a) Mengamalkan profesionalisme dan integriti
(b) Berhati-hati dan berwaspada demi integriti pasaran
(c) Bertindak jujur dan dalam kepentingan pelanggan serta PO
(d) Mengelakkan konflik kepentingan
(e) Melaksanakan tugas secara cekap, adil dan jujur
(f) Tidak mengamalkan amalan tidak sihat
(g) Tidak terlibat dalam aktiviti yang mewujudkan gambaran palsu pasaran
(h) Bertindak untuk mengekalkan pasaran yang teratur dan adil

Previous ArticleNext Article

ANTA kini pemegang saham terbesar PUMA

HONG KONG, 8 Oktober 2026 — ANTA Sports Products Limited, kumpulan pakaian sukan pelbagai jenama terkemuka dunia (“ANTA Sports”, kod saham: 2020 (kaunter HKD) dan 82020 (kaunter RMB), serta anak-anak syarikatnya secara kolektif disebut sebagai “ANTA Group” atau “Kumpulan”), hari ini mengumumkan penyelesaian pemerolehan 29.06% kepentingan dalam PUMA SE daripada Artémis SAS, syarikat pelaburan keluarga Pinault, dengan bayaran tunai sebanyak EUR 1,505.5 juta. Susulan penerimaan semua kelulusan kawal selia yang berkaitan dan pemenuhan syarat penutupan lazim, ANTA Sports kini merupakan pemegang saham terbesar PUMA.

Bagi ANTA Sports, pelaburan ini menandakan pencapaian penting dalam pelaksanaan strategi “fokus tunggal, pelbagai jenama, globalisasi” dan memperkukuh profil antarabangsa, jangkauan serta daya saing Kumpulan dalam pasaran barangan sukan global. ANTA Sports akan membawa kepada PUMA kepakaran yang telah dibangunkan Kumpulan merentasi pelbagai jenama selama bertahun-tahun, termasuk keupayaan dalam pengurusan, peruncitan dan integrasi sumber global.

Ding Shizhong, Pengerusi Lembaga ANTA Sports, berkata: “Kami amat berbesar hati untuk menjadi pemegang saham terbesar PUMA dan rakan strategik jangka panjang. Pasaran barangan sukan global terus menawarkan peluang pertumbuhan yang besar apabila semakin ramai orang mengamalkan gaya hidup aktif dan meningkatkan penyertaan mereka dalam sukan. ANTA Sports telah membina kejayaannya berasaskan strategi pelbagai jenama. Kami percaya nilai sebuah kumpulan pelbagai jenama terletak pada keupayaannya membantu setiap jenama merealisasikan potensi sepenuhnya dengan memanfaatkan keupayaan dan sumber kumpulan yang lebih luas. PUMA mempunyai warisan yang kaya dan nilai asas jenama yang kukuh. Kami yakin terhadap pasukan pengurusannya dan menyokong transformasi strategik yang sedang dilaksanakan. Sebagai pemegang saham jangka panjang, kami berharap dapat berkongsi pengalaman dan keupayaan kami, khususnya dalam bidang peruncitan dan operasi, sambil menghormati kebebasan serta identiti jenama PUMA. Aspirasi kami adalah untuk menyokong PUMA dalam merealisasikan potensi sepenuhnya dan mewujudkan nilai berkekalan untuk pengguna di seluruh dunia.”

“PUMA telah membina salah satu jenama sukan paling dikenali di dunia, dengan warisan yang kaya, kredibiliti sukan yang kukuh, jejak global, inovasi terkemuka dan rakan kongsi yang kukuh. Kami mengalu-alukan ANTA Sports sebagai pemegang saham terbesar PUMA dan melihat komitmen jangka panjangnya sebagai undi keyakinan yang kukuh terhadap strategi, pasukan pengurusan dan masa hadapan kami,” kata Arthur Hoeld, Ketua Pegawai Eksekutif PUMA SE. “Kami berharap dapat membina hubungan yang membuahkan hasil dan meneroka bidang yang membolehkan kekuatan masing-masing mewujudkan nilai mampan untuk PUMA dan para pemegang sahamnya dalam perjalanan kami untuk menjadi antara 3 jenama sukan global teratas.”

ANTA Sports menghormati sepenuhnya warisan sukan PUMA, identiti jenama dan budaya korporatnya yang tersendiri, serta tadbir urus bebas dan autonomi jenamanya. Seperti yang diumumkan sebelum ini, Kumpulan akan mendapatkan perwakilan yang sewajarnya dalam Lembaga Penyeliaan PUMA. Kumpulan pada masa ini tidak mempunyai rancangan untuk membuat tawaran pengambilalihan bagi PUMA.