12 Jenis ‘Bias’ Dalam Menganalisa Pasaran

Pada tahun 1923, 7 individu yang mencapai kejayaan tertinggi dalam “Pyramid To Financial Success” di Amerika Syarikat telah berjumpa di Hotel Edgewater yang terletak di Chicago. Mereka merupakan individu yang mengatasi kekayaan seluruh rakyat Amerika Syarikat pada masa itu.

Siapakah mereka ini?

1. Jesse Livermore: ‘The Greatest Bear on Wall Street

2. Charles M. Schwab: Presiden syarikat keluli terbesar dunia

3. Arthur Cutten: ‘The Greatest Wheat Speculator’

4. Richard Whitney: Presiden New York Stock Exchange (NYSE)

5. Albert B. Fall: Senator dan menteri kabinet

6. Leon Fraser: Presiden International Bank of Settlement

7. Ivar Kreuger: ‘The Match King’

Tahukah anda apa yang terjadi pada mereka dalam lebih kurang 10 tahun selepas The Great Depression yang berlaku pada tahun 1929?

Schwab dan Cutten menjadi muflis sehingga penghujung hayat mereka, Whitney dan Fall seringkali melakukan cubaan untuk membunuh diri. Fraser, Kreuger dan Livermore (yang pernah mendapat gelaran The WallStreet Tycoon) telah membunuh diri.

Berdagang dan melabur saham bukanlah satu kerja yang mudah. Kita perlu keluar daripada kelompok pemikiran orang biasa. Malah, psikologi perlu sentiasa dijaga.

Dipercayai sebahagian daripada mereka menemui kegagalan pada masa itu disebabkan wujudnya bias dalam membuat tindakan.

Apa itu bias? Bias adalah kecenderungan dalam membuat keputusan dan mungkin akan jadi berat sebelah dalam banyak keadaan.

Jom kita tengok beberapa jenis bias yang ada.

1. Anchoring Bias

Bermaksud individu yang sangat percaya pada kefahaman/pandangan mereka pada pertama kali menerima maklumat.

Contohnya ketika kita sedang menganalisa pasaran saham dan disebabkan semua data pasaran kelihatan positif, kita pun beli saham tersebut.

Disebabkan kita tidak mempertimbangkan maklumat lain, kita pun tersilap langkah dalam membuat tindakan. Cara penyelesaiannya, kita perlu mencari individu yang lebih pandai yang bercanggah pendapat dengan kita mengenai pasaran tersebut.

Bukan untuk mempengaruhi tindakan kita, tetapi untuk menepis sejauh mana pandangan dan maklumat yang kita dapat adalah betul atau masih terdapat kekurangan bagi membaiki tindakan tersebut.

2. Availability Heuristic Bias

Kita terlalu mempercayai maklumat yang diterima. Contohnya kita mempercayai pengganas di Amerika Syarikat adalah faktor utama kepada ancaman nyawa rakyat Amerika. Disebabkan itu, keseluruhan media massa di sana memaparkan berita tentang ancaman aktiviti pengganas.

Tetapi tahukah anda, jika dilihat pada perspektif yang lain, maklumat yang disampaikan oleh media massa adalah 55 kali ganda lebih berbahaya daripada pengganas. Risiko anda dibunuh oleh lembu lebih tinggi, berbanding dibunuh pengganas menurut Consumers Product Community Commission.

Walaupun polis menjaga keamanan di Amerika Syarikat tetapi kita lebih berpotensi sebanyak 130 kali ganda terbunuh di tangan polis berbanding pengganas. Semua ini disebabkan manusia membuat tindakan kepada sebarang analisa melalui berita dan pengaruh media massa berbanding fakta dan statistik.

3. Bandwagon Effect Bias

Manusia mempercayai sesuatu perkara bukan berdasarkan kepada kepercayaan mereka sepenuhnya, tetapi berdasarkan kepada kepercayaan orang ramai. Dalam erti kata lain, kita terikut-ikut dengan tindakan dan kepercayaan orang lain.

Contohnya, kita membeli sesuatu saham disebabkan kita melihat orang ramai juga membeli saham tersebut, bukan disebabkan hasil daripada analisa pasaran yang kita sendiri lakukan.

4. Choice Supportive Bias

Mempertahankan pendapat, pandangan dan tindakan disebabkan itulah perkara yang dipercayai 100%. Tiada pertimbangan dibuat walaupun masih terdapat kekurangan dan kelemahan terhadap pendapat, pandangan dan tindakan tersebut.

Contohnya kita berkata saham X adalah sesuai untuk dibeli kerana kita sudah memilikinya, tetapi orang lain berpandangan ia sudah berada di paras yang terlalu tinggi.

5. Confirmation Bias

Individu yang mempercayai maklumat berdasarkan kesesuaian dengan kepercayaan yang mereka miliki.

Contohnya dalam analisa pasaran, apabila indikator X bersilang dengan indikator Y, maka sesuai untuk beli saham tersebut tanpa mempertimbangkan faktor lain seperti analisa fundamental saham tersebut.

6. Ostrich Bias

Individu yang hanya menerima maklumat yang positif dan baik, kemudiannya menolak maklumat-maklumat negatif dan kurang baik yang bercanggah dengan pendapat mereka.

7. Outcome Bias

Mereka mengabaikan hasil daripada tindakan mereka. Contohnya mereka berpandapat bahawa kurang sesuai untuk membeli Saham ABC disebabkan tekanan daripada faktor lain, tetapi mereka tetap melaksanakan pembelian walaupun mereka tahu risiko untuk mereka rugi adalah tinggi.

8. Overconfidence Bias

Anda terlalu yakin terhadap analisa pasaran yang telah dibuat. Lebih-lebih lagi sekiranya anda mempunyai rekod kejayaan yang tinggi.

Ianya menyebabkan anda terlalu yakin sehingga mengabaikan faktor lain yang mungkin boleh menjejaskan tindakan anda.

9. Placebo Bias

Kita mempercayai bahawa kaitan hasil dengan apa yang dilakukan adalah bersesuaian. Contohnya kita membeli Saham XYZ disebabkan analisa fundamental yang positif lalu saham XYZ meningkat.

Di lain hari, jika kita melihat saham DEF menunjukkan persepsi yang sama, pandangan kita juga akan sama seperti saham X tersebut. Walaupun sebenarnya kejayaan anda melabur dalam saham X banyak dibantu oleh nasib.

10. Survivorship Bias

Individu yang berpandapat bahawa jika mereka melakukan perkara atau tindakan yang sama seperti mereka yang berjaya, hasilnya juga akan sama.

Contohnya jika pelabur tersohor seperti Warren Buffet mengamalkan Value Investing dalam falsafah pelaburan beliau, kita yang buat perkara yang sama akan menghasilkan kejayaan seperti beliau.

11. Selective Perception Bias

Memilih maklumat tertentu untuk mengelakkan kesan buruk. Contohnya kita peminat kelab bola sepak Chelsea, kita mengikuti semua perkembangan terkini tentang kelab bola sepak tersebut.

Namun kita menolak semua informasi berkaitan Liverpool yang lebih kuat berbanding Chelsea. Maklumat seperti kehebatan Liverpool semuanya ditolak disebabkan kita penyokong Chelsea.

12. Blind Spot Bias

Jika kita tanya seseorang individu bijak pandai tentang sejauh mana mereka bias berbanding individu lain, semestinya mereka menjawab mereka kurang bias berbanding orang lain.

Namun semua orang sebenarnya berpotensi untuk mengalami bias, sama ada kita sedar atau tidak.

Charles Munger yang merupakan ikon dalam dunia pelaburan telah merumuskan Psychology Human Misjudgement – 25 Cognitive Bias dalam memantapkan falsafah pelaburan beliau. Adakah bias-bias ini kita boleh elakkan atau manfaatkan?

Sudi sekiranya kami menyelitkan kata-kata hikmat dari Paul Tudor Jones:

Everyday I assume every position I have is wrong

Previous ArticleNext Article

Kenapa Senjata Nuklear Mendapat Tempat Di Kalangan Pelabur?

Senjata nuklear merupakan senjata pemusnah paling bahaya yang pernah wujud dalam dunia pada masa kini. Kita boleh melihat sendiri bagaimana senjata nuklear meledak di Hiroshima dan Nagasaki pada tahun 1945 yang mana berjaya menamatkan perang dunia kedua dan menjadikan negara Jepun sebagai sekutu kuat kepada negara barat.

Sumber: NDTV

Disebabkan senjata ini membawa kemusnahan yang besar kepada tamadun dunia pada era moden, hanya beberapa negara di dunia sahaja yang memiliki kemampuan untuk mengawal penggunaan senjata berbahaya ini. Hanya 9 negara dalam dunia ini yang mempunyai senjata berkuasa nuklear mereka sendiri di mana Amerika Syarikat dan Rusia merupakan negara yang paling banyak mempunyai bilangan stok peledak berkuasa nuklear.

Sumber: Milwaukee Independent

Walaupun senjata ini memberi kesan negatif kepada umat manusia, ini tidak menghalang negara-negara kuasa nuklear melakukan pelaburan yang tinggi ke dalam sektor ini. Negara seperti Amerika Syarikat, Britain, Perancis dan India membenarkan pihak swasta membangunkan teknologi senjata nuklear bagi negara tersebut manakala Rusia, Korea Utara, Israel, Pakistan dan China hanya dimiliki oleh pihak kerajaan.

Bagi negara besar yang mempunyai pengaruh seperti Amerika Syarikat dan Rusia, mereka berlumba-lumba membangunkan teknologi senjata. Di Amerika Syarikat mempunyai beberapa buah syarikat pertahanan yang popular seperti Lockheed Martin, Northrop Grumman ,Raytheon, General Dynamics, dan Honeywell International membangunkan senjata nuklear dan syarikat ini mengapungkan saham mereka di Wall Street.

Bagi syarikat pertahanan swasta di Amerika Syarikat, mereka mendapat kontrak yang lumayan dari kerajaan dalam membangunkan teknologi senjata nuklear era moden dan syarikat Northrop Grumman pada tahun lepas merupakan syarikat yang paling banyak mendapat keuntungan disebabkan memperolehi kontrak pertahanan bernilai $ 13.3 billion dari kerajaan Amerika Syarikat untuk pembagunan senjata nuklear.

Kebayakan syarikat pertahanan swasta yang popular di Amerika Syarikat telah mendapat ‘lampu hijau’ dari kerajaan Amerika Syarikat dalam membangunkan senjata nuklear era baru yang dikenali sebagai hypersonic weapon. Di mana senjata ini merupakan senjata yang sama dibangunkan oleh persaing Amerika Syarikat iaitu Rusia dan China.

Mengikut pandangan CEO Raytheon, Amerika Syarikat telah ketinggalan ke belakang dalam perlumbaan membangunkan tekonologi hypersonic weapon berbanding China dan Rusia. Disebabkan perkara tersebut, Amerika Syarikat dikatakan sangat terdesak untuk membangunkan teknologi ini bagi menyaingi kedua-dua negara kuasa nuklear.

Kuasa nuklear selain membawa kemudaratan, ia juga memberi manafaat kepada umat manusia. Tenaga nuklear yang boleh dikawal memberi manafaat melalui penjanaan tenaga elektrik. Selain itu juga, tenaga nuklear adalah tenaga yang paling bersih di mana tidak membebaskan sebarang kesan karbon ke alam sekitar. Walaupun begitutidak banyak negara maju menjadikan tenaga ini sebagai satu altenatif untuk menghasilkan tenaga elektrik memandangkan risiko yang tinggi jika berlaku kemalangan ke atas loji nuklear seperti yang pernah berlaku di Chernobyl.

Sumber: The Lancet

Antara negara yang menolak penggunaan tenaga nuklear ini adalah negara Jerman. Walaupun negara tersebut mempunyai reaktor nuklear mereka yang tersendiri dan mempunyai kepakaran yang tinggi dalam membangunkan kuasa nuklear, penduduk Jerman sebulat suara menentang penggunaaan tenaga nuklear untuk kegunaan domestik di dalam  negara tersebut secra berterusan untuk masa depan. Ini kerana bagi rakyat Jerman, mereka melihat lebih banyak keburukan yang bakal mereka perolehi pada masa hadapan bila berdepan dengan sisa nuklear. Oleh yang demikian, Jerman menggunakan tenaga gas asli dan petroleum yang dibekalkan dari Rusia untuk kegunaan industri dan harian rakyat mereka.

Industri tenaga nuklear dapat menjana pendapatan yang tinggi bagi syarikat yang terlibat dalam bidang ini. Amerika Syarikat membelanjakan sebanyak $100 billion untuk mana-mana syarikat negara mereka bagi membangunkan peluru berpandu berkuasa nuklear. Syarikat yang menyediakan teknologi ini turut menjadi pilihan para pelabur yang berdagang di Wall Street semenjak krisis perang di Ukraine melanda pada bulan Februari tahun ini.

Sumber: Forbes

Banyak syarikat yang mendapat durian runtuh hasil dari peperangan Rusia menakluk Ukraine. Kontrak persenjataan yang melibatkan teknologi nuklear ini dilihat memberi peluang yang cerah kepada mana-mana pelabur yang melabur dalam industri ini walaupun ia memberi sedikit kontroversi. 

Baca juga:

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Tak perlu complicated sangat.
Dan tak perlu pun trade saham hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Kami akan kongsikan tips-tips guna strategi Swing dalam saham.

• 24 September 2022 ATAU 15 Oktober 2022 (SABTU)
• 9.30 pagi – 1 tengah hari
• Melalui ZOOM

Yuran PERCUMA jika anda daftar berdua! Jadi cepat ajak kawan atau ahli keluarga join sekali.

Klik link:https://thekapital.my/swing