12 Jenis ‘Bias’ Dalam Menganalisa Pasaran

Pada tahun 1923, 7 individu yang mencapai kejayaan tertinggi dalam “Pyramid To Financial Success” di Amerika Syarikat telah berjumpa di Hotel Edgewater yang terletak di Chicago. Mereka merupakan individu yang mengatasi kekayaan seluruh rakyat Amerika Syarikat pada masa itu.

Siapakah mereka ini?

1. Jesse Livermore: ‘The Greatest Bear on Wall Street

2. Charles M. Schwab: Presiden syarikat keluli terbesar dunia

3. Arthur Cutten: ‘The Greatest Wheat Speculator’

4. Richard Whitney: Presiden New York Stock Exchange (NYSE)

5. Albert B. Fall: Senator dan menteri kabinet

6. Leon Fraser: Presiden International Bank of Settlement

7. Ivar Kreuger: ‘The Match King’

Tahukah anda apa yang terjadi pada mereka dalam lebih kurang 10 tahun selepas The Great Depression yang berlaku pada tahun 1929?

Schwab dan Cutten menjadi muflis sehingga penghujung hayat mereka, Whitney dan Fall seringkali melakukan cubaan untuk membunuh diri. Fraser, Kreuger dan Livermore (yang pernah mendapat gelaran The WallStreet Tycoon) telah membunuh diri.

Berdagang dan melabur saham bukanlah satu kerja yang mudah. Kita perlu keluar daripada kelompok pemikiran orang biasa. Malah, psikologi perlu sentiasa dijaga.

Dipercayai sebahagian daripada mereka menemui kegagalan pada masa itu disebabkan wujudnya bias dalam membuat tindakan.

Apa itu bias? Bias adalah kecenderungan dalam membuat keputusan dan mungkin akan jadi berat sebelah dalam banyak keadaan.

Jom kita tengok beberapa jenis bias yang ada.

1. Anchoring Bias

Bermaksud individu yang sangat percaya pada kefahaman/pandangan mereka pada pertama kali menerima maklumat.

Contohnya ketika kita sedang menganalisa pasaran saham dan disebabkan semua data pasaran kelihatan positif, kita pun beli saham tersebut.

Disebabkan kita tidak mempertimbangkan maklumat lain, kita pun tersilap langkah dalam membuat tindakan. Cara penyelesaiannya, kita perlu mencari individu yang lebih pandai yang bercanggah pendapat dengan kita mengenai pasaran tersebut.

Bukan untuk mempengaruhi tindakan kita, tetapi untuk menepis sejauh mana pandangan dan maklumat yang kita dapat adalah betul atau masih terdapat kekurangan bagi membaiki tindakan tersebut.

2. Availability Heuristic Bias

Kita terlalu mempercayai maklumat yang diterima. Contohnya kita mempercayai pengganas di Amerika Syarikat adalah faktor utama kepada ancaman nyawa rakyat Amerika. Disebabkan itu, keseluruhan media massa di sana memaparkan berita tentang ancaman aktiviti pengganas.

Tetapi tahukah anda, jika dilihat pada perspektif yang lain, maklumat yang disampaikan oleh media massa adalah 55 kali ganda lebih berbahaya daripada pengganas. Risiko anda dibunuh oleh lembu lebih tinggi, berbanding dibunuh pengganas menurut Consumers Product Community Commission.

Walaupun polis menjaga keamanan di Amerika Syarikat tetapi kita lebih berpotensi sebanyak 130 kali ganda terbunuh di tangan polis berbanding pengganas. Semua ini disebabkan manusia membuat tindakan kepada sebarang analisa melalui berita dan pengaruh media massa berbanding fakta dan statistik.

3. Bandwagon Effect Bias

Manusia mempercayai sesuatu perkara bukan berdasarkan kepada kepercayaan mereka sepenuhnya, tetapi berdasarkan kepada kepercayaan orang ramai. Dalam erti kata lain, kita terikut-ikut dengan tindakan dan kepercayaan orang lain.

Contohnya, kita membeli sesuatu saham disebabkan kita melihat orang ramai juga membeli saham tersebut, bukan disebabkan hasil daripada analisa pasaran yang kita sendiri lakukan.

4. Choice Supportive Bias

Mempertahankan pendapat, pandangan dan tindakan disebabkan itulah perkara yang dipercayai 100%. Tiada pertimbangan dibuat walaupun masih terdapat kekurangan dan kelemahan terhadap pendapat, pandangan dan tindakan tersebut.

Contohnya kita berkata saham X adalah sesuai untuk dibeli kerana kita sudah memilikinya, tetapi orang lain berpandangan ia sudah berada di paras yang terlalu tinggi.

5. Confirmation Bias

Individu yang mempercayai maklumat berdasarkan kesesuaian dengan kepercayaan yang mereka miliki.

Contohnya dalam analisa pasaran, apabila indikator X bersilang dengan indikator Y, maka sesuai untuk beli saham tersebut tanpa mempertimbangkan faktor lain seperti analisa fundamental saham tersebut.

6. Ostrich Bias

Individu yang hanya menerima maklumat yang positif dan baik, kemudiannya menolak maklumat-maklumat negatif dan kurang baik yang bercanggah dengan pendapat mereka.

7. Outcome Bias

Mereka mengabaikan hasil daripada tindakan mereka. Contohnya mereka berpandapat bahawa kurang sesuai untuk membeli Saham ABC disebabkan tekanan daripada faktor lain, tetapi mereka tetap melaksanakan pembelian walaupun mereka tahu risiko untuk mereka rugi adalah tinggi.

8. Overconfidence Bias

Anda terlalu yakin terhadap analisa pasaran yang telah dibuat. Lebih-lebih lagi sekiranya anda mempunyai rekod kejayaan yang tinggi.

Ianya menyebabkan anda terlalu yakin sehingga mengabaikan faktor lain yang mungkin boleh menjejaskan tindakan anda.

9. Placebo Bias

Kita mempercayai bahawa kaitan hasil dengan apa yang dilakukan adalah bersesuaian. Contohnya kita membeli Saham XYZ disebabkan analisa fundamental yang positif lalu saham XYZ meningkat.

Di lain hari, jika kita melihat saham DEF menunjukkan persepsi yang sama, pandangan kita juga akan sama seperti saham X tersebut. Walaupun sebenarnya kejayaan anda melabur dalam saham X banyak dibantu oleh nasib.

10. Survivorship Bias

Individu yang berpandapat bahawa jika mereka melakukan perkara atau tindakan yang sama seperti mereka yang berjaya, hasilnya juga akan sama.

Contohnya jika pelabur tersohor seperti Warren Buffet mengamalkan Value Investing dalam falsafah pelaburan beliau, kita yang buat perkara yang sama akan menghasilkan kejayaan seperti beliau.

11. Selective Perception Bias

Memilih maklumat tertentu untuk mengelakkan kesan buruk. Contohnya kita peminat kelab bola sepak Chelsea, kita mengikuti semua perkembangan terkini tentang kelab bola sepak tersebut.

Namun kita menolak semua informasi berkaitan Liverpool yang lebih kuat berbanding Chelsea. Maklumat seperti kehebatan Liverpool semuanya ditolak disebabkan kita penyokong Chelsea.

12. Blind Spot Bias

Jika kita tanya seseorang individu bijak pandai tentang sejauh mana mereka bias berbanding individu lain, semestinya mereka menjawab mereka kurang bias berbanding orang lain.

Namun semua orang sebenarnya berpotensi untuk mengalami bias, sama ada kita sedar atau tidak.

Charles Munger yang merupakan ikon dalam dunia pelaburan telah merumuskan Psychology Human Misjudgement – 25 Cognitive Bias dalam memantapkan falsafah pelaburan beliau. Adakah bias-bias ini kita boleh elakkan atau manfaatkan?

Sudi sekiranya kami menyelitkan kata-kata hikmat dari Paul Tudor Jones:

Everyday I assume every position I have is wrong

Previous ArticleNext Article

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2024

Bulan Jun 2024 menyaksikan sedikit penurunan dalam indeks FBM KLCI. 

Setelah peningkatan yang mendadak pada bulan Mei 2024, bulan Jun tidak berjaya meneruskan kenaikan tersebut.

Indeks FBM KLCI

Sumber: Trading View

Indeks FBM KLCI pula susut sebanyak 0.37% pada bulan Jun 2024. KLCI dibuka pada 1595.94 pada awal bulan dan ditutup pada 1590.09 pada hari terakhir dagangan bulan Jun 2024.

Senarai Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2024

1. Seni Jaya Corporation Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Saham patuh syariah paling rugi Jun 2024 adalah Seni Jaya Corporation Berhad yang susut sebanyak 18.75%. Jika dikaji dari sudut fundamental, Seni Jaya mengalami kerugian pada suku terkini sebanyak RM1.7 juta. Sebelum ini, Seni Jaya agak konsisten mencatatkan keuntungan bagi setiap suku tahunan.

2. Reneuco Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kedua, Reneuco Berhad susut 15.79% dari pembukaannya pada awal bulan Jun 2024. Reneuco Berhad ditutup pada RM0.08. 

3. Eversendai Corporation Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Eversendai pula jatuh dari RM0.625 kepada RM0.53 atau 15.20% dalam tempoh sebulan. Setelah membuat kenaikan yang banyak pada bulan Mei 2024, pelabur mungkin sudah mula mengambil keuntungan pada bulan berikutnya.

4. MST Golf Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

MST Golf juga dilihat membuat downtrend yang kuat sejak pertengahan bulan Mei sehingga akhir bulan Jun 2024. MST Golf jatuh sebanyak RM0.055 atau 15.07% sepanjang Jun 2024.

5. Master Tec Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Saham yang baru disenaraikan tahun ini, Master Tec membuat penurunan sebanyak 13.97% namun masih kekal berada di atas RM1.

6. FSBM Holdings Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

FSBM Holdings di tempat keenam dibuka pada harga RM0.375 pada awal Jun dan ditutup pada 0.325 pada akhir Jun. Penurunan ini menyebabkan FSBM kehilangan 13.33%.

7. Omesti Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Omesti Berhad juga susut 13.33% pada Jun 2024. Omesti hanya turun sebanyak 2 sen namun kerana harganya yang murah, ia telah menyebabkan perubahan harganya menjadi sebanyak 13.33%.

8. Microlink Solutions Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Microlink Solutions turut mengalami kejatuhan iaitu sebanyak 11.11%. 

9. HHRG Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kedua terakhir dari senarai ini, HHRG Berhad telah susut sebanyak 10.26% pada bulan Jun 2024.

10. KJTS Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Melengkapi senarai ini ialah KJTS Group Berhad yang mana ia telah kehilangan 8.57% daripada harganya pada awal bulan Jun.

Kesimpulan

Adakah anda memiliki saham-saham di atas pada bulan Jun dan juga mengalami kerugian? Jangan risau, dalam pelaburan saham, rugi adalah sesuatu yang pasti. Perkara yang penting adalah anda perlu tahu bagaimana untuk meminimumkan kerugian dan mencari keuntungan dari saham yang lain lagi.

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Insya-Allah berbaloi……