Apex Healthcare Catat Peningkatan 83% Dalam Keuntungan Bersih Dan Peningkatan 14.6% Dalam Pendapatan Untuk Suku Kedua Tahun Kewangan 2022

KUALA LUMPUR, 16 OGOS 2022 – Apex Healthcare Berhad (“Apex Healthcare” atau “Syarikat”), antara pengeluar dan pengedar produk farmaseutikal serta barangan penjagaan kesihatan pengguna yang terkemuka di Malaysia, telah mencatatkan lonjakan sebanyak 83.2% dalam keuntungan bersih kepada RM23.49 juta bagi suku kedua tahun kewangan 2022 (S2 TK2022), berbanding RM12.82 juta dalam tempoh yang sama tahun lalu. Pendapatan bagi suku tersebut juga menyaksikan peningkatan hingga 14.6% kepada RM209.25 juta daripada RM182.56 juta pada tahun sebelumnya.

Prestasi Apex Healthcare untuk S2 TK2022 telah menyumbang kepada prestasi yang kukuh bagi separuh pertama tahun ini, dengan catatan peningkatan sebanyak 58.9% dalam keuntungan bersih kepada RM39.26 juta untuk separuh pertama tahun kewangan 2022 (H1 TK2022), meningkat daripada RM24.7 juta pada separuh pertama tahun kewangan 2021 (H1 TK2021). Pendapatan untuk enam bulan pertama 2022 meningkat 17.4% kepada RM425.17 juta, berbanding RM362.04 juta pada tahun sebelumnya.

Syarikat mengaitkan prestasi kewangannya yang kukuh dengan pendapatan dan keuntungan operasi yang lebih baik daripada anak-anak syarikatnya, hasil daripada aktiviti pengguna yang semakin bertambah, lonjakan permintaan terhadap ubatan pernafasan dalam pasaran utama serta bahagian keuntungan selepas cukai yang meningkat dengan ketara daripada syarikat bersekutunya, Straits Apex Group Sdn Bhd (SAG). Prestasi keuntungan daripada SAG untuk S2 TK2022 adalah RM7.2 juta, satu peningkatan ketara berbanding RM0.7 juta yang dicatatkan dalam tempoh yang sama pada tahun lalu setelah tunggakan pesanan diselesaikan dengan segera selepas hasil pengeluaran kembali normal pada suku kedua.

“Pemantapan teras dan kemampuan Apex Healthcare dalam memenuhi permintaan pasaran yang berubah-ubah membolehkan kami memberikan prestasi yang cemerlang sejak pandemik melanda. Kehadiran subvarian COVID-19 yang mencetuskan gelombang di peringkat global mendorong kami untuk terus berusaha keras dalam mengekalkan integriti rantaian bekalan. Kami amat menghargai komitmen para pekerja dan rakan kongsi yang bekerja tanpa lelah demi memenuhi peningkatan permintaan terhadap ubat-ubatan,” kata Dr Kee Kirk Chin, Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif Apex Healthcare Berhad.

“Walau bagaimanapun, masih terdapat kelompangan dalam pasaran semasa terutamanya untuk beberapa preskripsi dan ubat belian kaunter bagi ubat batuk serta selsema. Syarikat berusaha dengan aktif dalam menangani kekurangan produk tersebut agar dapat meningkatkan ketersediaannya buat profesional penjagaan kesihatan dan pengguna dalam beberapa bulan yang akan datang,” tambahnya.

Untuk memenuhi keperluan pasaran, Apex Healthcare telah mempercepatkan pelancaran dua produk paracetamol baharu, Palavo 650mg dan Palavo Suspension 120mg/5ml, ke S2 TK2022. Syarikat juga telah menugaskan  sebuah lagi mesin pembungkusan lepuh dalam fasiliti pembuatan dos pepejal oral terbaharunya (SPP NOVO), sekaligus meningkatkan jumlah maksimum kapasiti pengeluaran tahunan untuk tablet dan kapsul sebanyak 36%. Selain itu, mesin pengeluaran cecair berkapasiti tinggi yang baharu sedang menjalani proses kelayakan dan dijadualkan untuk memulakan pengeluaran komersial pada suku ketiga tahun 2022, seterusnya menggandakan jumlah maksimum kapasiti pengeluaran tahunan Apex Healthcare bagi ubatan cecair seperti sirap batuk dan selsema.  

“Ekonomi Malaysia dijangka mengekalkan momentum pemulihannya menjelang separuh kedua 2022 menerusi peralihan ke endemisiti, pembukaan semula sempadan antarabangsa, permintaan kukuh daripada rakan dagangan utama dan pelbagai lagi. Situasi ini dijangka mampu menyokong permintaan berterusan terhadap produk farmaseutikal dan penjagaan kesihatan pengguna. Meskipun kami berharap momentum ini akan berterusan, kami turut peka akan risiko kelembapan dan kemelesetan ekonomi global terutamanya impak daripada perang antara Ukraine dan Rusia serta langkah agresif China dalam membendung penularan COVID-19 yang berulang.”

“Apex Healthcare telah dan akan sentiasa meningkatkan usaha bagi mengurangkan semua risiko, mengukuhkan teras, serta tangkas dalam mencari peluang untuk terus berkembang. Selain daripada keadaan yang tidak dijangka, kami teruja untuk mencatatkan satu lagi prestasi yang membanggakan dalam tahun 2022 ini,” ujar Dr Kee.

Selepas peningkatan terhadap prestasi kewangan H1 TK2022, Lembaga Pengarah Apex Healthcare mengumumkan dividen interim sebanyak 3.0 sen sesaham. Jumlah tersebut adalah bersamaan dengan peningkatan 20% berbanding dividen interim 2.5 sen yang diumumkan dalam tempoh yang sama tahun lalu.

Tarikh kelayakan dividen interim adalah 6 September 2022 dan akan dibayar pada 15 September 2022.

Previous ArticleNext Article

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2024

Bulan Jun 2024 menyaksikan sedikit penurunan dalam indeks FBM KLCI. 

Setelah peningkatan yang mendadak pada bulan Mei 2024, bulan Jun tidak berjaya meneruskan kenaikan tersebut.

Indeks FBM KLCI

Sumber: Trading View

Indeks FBM KLCI pula susut sebanyak 0.37% pada bulan Jun 2024. KLCI dibuka pada 1595.94 pada awal bulan dan ditutup pada 1590.09 pada hari terakhir dagangan bulan Jun 2024.

Senarai Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2024

1. Seni Jaya Corporation Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Saham patuh syariah paling rugi Jun 2024 adalah Seni Jaya Corporation Berhad yang susut sebanyak 18.75%. Jika dikaji dari sudut fundamental, Seni Jaya mengalami kerugian pada suku terkini sebanyak RM1.7 juta. Sebelum ini, Seni Jaya agak konsisten mencatatkan keuntungan bagi setiap suku tahunan.

2. Reneuco Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kedua, Reneuco Berhad susut 15.79% dari pembukaannya pada awal bulan Jun 2024. Reneuco Berhad ditutup pada RM0.08. 

3. Eversendai Corporation Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Eversendai pula jatuh dari RM0.625 kepada RM0.53 atau 15.20% dalam tempoh sebulan. Setelah membuat kenaikan yang banyak pada bulan Mei 2024, pelabur mungkin sudah mula mengambil keuntungan pada bulan berikutnya.

4. MST Golf Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

MST Golf juga dilihat membuat downtrend yang kuat sejak pertengahan bulan Mei sehingga akhir bulan Jun 2024. MST Golf jatuh sebanyak RM0.055 atau 15.07% sepanjang Jun 2024.

5. Master Tec Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Saham yang baru disenaraikan tahun ini, Master Tec membuat penurunan sebanyak 13.97% namun masih kekal berada di atas RM1.

6. FSBM Holdings Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

FSBM Holdings di tempat keenam dibuka pada harga RM0.375 pada awal Jun dan ditutup pada 0.325 pada akhir Jun. Penurunan ini menyebabkan FSBM kehilangan 13.33%.

7. Omesti Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Omesti Berhad juga susut 13.33% pada Jun 2024. Omesti hanya turun sebanyak 2 sen namun kerana harganya yang murah, ia telah menyebabkan perubahan harganya menjadi sebanyak 13.33%.

8. Microlink Solutions Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Microlink Solutions turut mengalami kejatuhan iaitu sebanyak 11.11%. 

9. HHRG Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kedua terakhir dari senarai ini, HHRG Berhad telah susut sebanyak 10.26% pada bulan Jun 2024.

10. KJTS Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Melengkapi senarai ini ialah KJTS Group Berhad yang mana ia telah kehilangan 8.57% daripada harganya pada awal bulan Jun.

Kesimpulan

Adakah anda memiliki saham-saham di atas pada bulan Jun dan juga mengalami kerugian? Jangan risau, dalam pelaburan saham, rugi adalah sesuatu yang pasti. Perkara yang penting adalah anda perlu tahu bagaimana untuk meminimumkan kerugian dan mencari keuntungan dari saham yang lain lagi.

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Insya-Allah berbaloi……