Allianz Malaysia Teruskan Kepelbagaian Di Tempat Kerja Dengan 23 Orang Kurang Upaya

Kuala Lumpur, 5 Mac 2019 – Manusia wujud dalam kepelbagaian, dan dengan kelainan tersebut, adanya variasi perwatakan, fizikal, dan kebolehan. Nelson Mendela pernah berkata bahawa masa depan yang cemerlang adalah milik semua orang termasuk orang yang kurang upaya.

Allianz Malaysia Berhad (Allianz Malaysia), telah lama mempraktikkan sifat terbuka kerana tidak pernah mengamalkan diskriminasi kepada sesiapa yang memasuki pintu kami, sama ada pekerja, ejen atau pelanggan. Syarikat ini mengekalkan kesaksamaan dan kepelbagaian dalam setiap aspek pekerjaan termasuk menggajikan Orang Kurang Upaya (OKU) sebagai pekerja.

Allianz4Good (AZ4G) Bahagian tanggungjawab sosial korporat syarikat, sentiasa bekerja keras untuk memberikan komuniti kurang bernasib baik liputan media yang secukupnya. Usaha AZ4G untuk meningkatkan kesedaran kepada golongan yang didiskriminasi telah mencapai lebih 40, 000 penerima, termasuk masyarakat kurang bernasib baik, warga emas, dan banyak lagi dari Semenanjung ke Timur Malaysia.

“Di Allianz Malaysia, kami menerima setiap lapisan  sosial dalam banyak cara dan membantu komuniti yang kurang bernasib baik melalui pelbagai inisiatif, salah satunya ialah pelantikan dan integrasi Orang Kurang Upaya (OKU) dalam tenaga kerja Allianz sejak 2015. Satu lagi cara yang telah kami pamerkan sokongan untuk komuniti OKU adalah melalui pembiayaan untuk Abilympics, persaingan berasaskan kemahiran untuk OKU sejak tahun 2015.

Selain itu, kami juga menyokong masyarakat yang terpinggir  yang lain seperti masyarakat Orang Asli serta kanak-kanak pelarian yang tinggal di Malaysia.” kata Ng Siew Gek, Ketua Allianz4Good di Allianz Malaysia.

Sempena Hari Tiada Diskriminasi pada 1 Mac, Allianz Malaysia telah memilih untuk menyokong masyarakat yang kurang bernasib baik dengan meningkatkan kesedaran tentang mereka di laman-laman media sosial Allianz Malaysia; Instagram, Facebook dan LinkedIn.

Jabatan Sumber Manusia Allianz Malaysia berbesar hati melaporkan bahawa kami mempunyai 23 orang kakitangan OKU di Allianz Malaysia yang bertugas di pelbagai jabatan seperti Pengunderaitan dan Perkhidmatan Pelanggan. Allianz Malaysia bukan sahaja berbangga dengan inisiatif –inisiatif  Syarikat tetapi ingin menggesa orang ramai supaya lebih terbuka dan lebih mesra sesama manusia yang mempunyai keunikan tersendiri.

Pada masa hadapan, syarikat ini berharap untuk mengembangkan tenaga kerja OKU untuk mencari bakat-bakat yang tersembunyi untuk membantu melonjakkan syarikat ini ke era yang seratus peratus telus dan menerima semua lapisan maysarakat. Syarikat bukan sahaja berharap dapat mengurangkan stigma yang menindas komuniti yang kurang bernasib baik tetapi juga berharap dapat berganding bahu saling membantu  syarikat penanggung insurans yang lain. Di Allianz Malaysia, kami percaya bahawa umat manusia patut mendapat peluang untuk berkembang dengan pesat.

Mengenai Allianz di Malaysia

Syarikat pemegang pelaburan, Allianz Malaysia Berhad, subsidiari Allianz SE, mempunyai dua subsidiari insurans – Allianz General Insurance Company (Malaysia) Berhad (Allianz General) dan Allianz Life Insurance Malaysia Berhad (Allianz Life).

Allianz General adalah salah satu syarikat insurans am di Malaysia dan mempunyai spektrum yang meluas bagi perkhidmatan dalam talian peribadi; perniagaan perusahaan sederhana dan kecil (SME) dan industri yang berisiko besar. Premium Bertulis Kasar (GWP) untuk perniagaan insurans am pada tahun kewangan 2018 telah mencapai RM2.12 bilion.

Allianz Life menawarkan insurans hayat dan kesihatan dan produk-produk berkaitan pelaburan dan bagi tahun kewangan 2018, Allianz Life mencatatkan Premium Bertulis Kasar (GWP ) sebanyak RM2.38 bilion dan merupakan salah satu daripada penanggung insurans hayat yang paling pesat berkembang di Malaysia.

Allianz Malaysia mempunyai 33 cawangan di seluruh negara.

Pada tahun 2018, Allianz Malaysia telah dianugerahkan Pengurusan Hubungan Pelanggan untuk Pusat Panggilan Terbaik (Perak) dan Anugerah Penggunaan Inovatif Terbaik (Merit), iklan Allianz Road Rangers: 24 Hours Call Centre oleh Allianz General juga telah memenangi Iklan Terbaik dalam Perkhidmatan dan Institusi Kewangan di Anugerah YouTube Malaysia 2018. Pada tahun 2017, Allianz Malaysia Berhad telah dianugerahkan Inisiatif Tanggungjawab Korporat Terbaik (permodalan pemasaran bawah RM10 bilion) pada Anugerah Kelab Bilion Ringgit The Edge (The Edge Billion Ringgit Club Awards) 2017, manakala Allianz General tekah diperakui sebagai Syarikat Takaful Motor Terbaik dan Syarikat Insurans Motor Terbaik pada 2016 oleh iBanding.com.

Untuk maklumat lanjut mengenai Allianz Malaysia,layari allianz.com.my

Facebook: facebook.com/AllianzMalaysia/ | Instagram: instagram.com/allianzmalaysia/

Mengenai Allianz

Kumpulan Allianz merupakan salah satu syarikat insurans dan pengurus asset terbesar di dunia yang menyediakan perkhidmata untuk 92 juta pelanggan runcit dan korporat. Pelanggan Allianz mendapat manfaat daripada pelbagai perkhidmatan insurans peribadi dan korporat, yang terdiri daripada insurans harta dan kesihatan kepada perkhidmatan bantuan kepada insurans kredit dan insurans perniagaan global. Allianz merupakan salah satu pelabur terbesar yang menguruskan lebih 673 bilion euro bagi pihak pelanggan insuransnya. Selain itu, pengurus aset kami AllianzGI dan PIMCO mengurus lebih 1.4 trilion euro aset pihak ketiga. Terima kasih kepada penyepaduan kriteria ekologi dan sosial yang sistematik dalam proses perniagaan dan keputusan pelaburan kami, kami memegang kedudukan utama untuk penanggung insurans dalam Indeks Kelestarian Dow Jones (Dow Jones Sustainability Index). Pada 2018, lebih 142,000 pekerja di lebih 80 buah negara mencapai jumlah pendapatan sebanyak 131 billion euro dan keuntungan operasi sebanyak 11.5 bilion euro.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Unifi Lancar Pelan Pascabayar UNI5G Unstoppable Terbaharu

KUALA LUMPUR, 1 Dis (Bernama) — Cabang perniagaan kepada pengguna Telekom Malaysia Bhd, Unifi, hari ini melancarkan pelan pascabayar dan pelan keluarga UNI5G #Unstoppable terbaharunya, memenuhi pelbagai keperluan rakyat Malaysia dan membawakan pengalaman 5G dalam kehidupan seharian mereka.

Ketua Pegawai Komersial Segmen Pengguna Unifi Jasmine Lee berkata pelan mudah alih baharu ini menyediakan pelbagai nilai tambahan, membentuk semula sempadan ketersambungan dan digital yang memenuhi keperluan individu dan keluarga.

“Dalam memperkasakan negara digital, pelan baharu ini menjadikan teknologi 5G lebih mudah diakses oleh rakyat Malaysia, dengan tumpuan penggunaan untuk seluruh keluarga.

“Dengan liputan mudah alih yang merangkumi lebih 95 peratus daripada populasi negara dan baru-baru ini dinobatkan sebagai pemenang Ookla® 2023 dalam menyampaikan pengalaman video mudah alih terbaik di Malaysia, pelan UNI5G kami memperkasakan individu dan keluarga untuk memanfaatkan 5G, tanpa menjejaskan kualiti dan dengan harga mampu milik,” katanya kepada media selepas pelancaran produk itu di sini hari ini. 

Ookla adalah peneraju global dalam risikan rangkaian dan pandangan berkaitan ketersambungan.

Pelanggan boleh mendapatkan maklumat lanjut mengenai pelan mudah alih baharu melalui laman web Unifi di https://unifi.com.my/mobile/postpaid. 

— BERNAMA