Durian Capital Berhad Secara Rasminya Melancarkan Skim Pelaburan Durian Berlesen Yang Pertama Di Malaysia

Durian Capital Berhad (Syarikat), syarikat pengurusan pertanian moden tempatan, mengumumkan pelancaran Skim Pelaburan Durian Capital.  Ianya adalah skim pelaburan durian yang pertama di Malaysia yang dilesenkan di bawah Akta Skim Kepentingan 2016 oleh SSM.  Syarikat berhasrat  berkongsi peluang  bagi membolehkan para pelabur menyertai lanskap pelaburan pertanian yang lumayan di negara kita.

Permintaan global terhadap durian dianggarkan lebih rancak pada masa hadapan, dengan jangkaan pasaran meningkat daripada USD18.72 billion pada 2019 kepada USD 30 billion menjelang tahun 2025.  Pertambahan ini akan dipacu dengan permintaan tinggi dalam pasaran di China, yang akhir-akhir ini menampakkan minat terhadap buah durian.  Sehingga kini, hampir 1% daripada penduduk China telah mencuba durian.  Trend masakini di rantau ini telah pun menunjukkan pengambilan 1.1kg durian per kapita menjelang tahun 2030.  Pada tahun 2019, durian telahpun memintas buah ceri sebagai buah utama yang diimport oleh China daripada segi nilai pasaran. Spesis Musa King Malaysia akan terus kekal sebagai produk utama  pilihan pecinta durian kerana ia lebih mudah di dapati di pasaran terpilih di peringkat antarabangsa.

Demi memenuhi permintaan antarabangsa yang meningkat,  syarikat telah memperuntukkan sebanyak 200 ekar untuk Skim Pelaburan Durian Capital kepada para pelabur yang ingin menyertai dan melabur di pasaran Musang King yang sedang berkembang.

Syarikat berbangga dengan kumpulan pakar pertanian yang membawa bersama mereka pengalaman berpuluh tahun dan amalan terbaik dalam penanaman durian di samping sokongan oleh penasihat teknikal daripada Universiti Putra Malaysia yang mencakupi bidang sains pertanian dan perlindungan tanaman.  Bagi meningkatkan penghasilan dan pertumbuhan Musang King, syarikat juga memperkasa dengan penggunaan teknologi pertanian moden seperti sistem pengairan pintar, pemantauan  udara, analisa data dan amalan nutrisi tanah yang dibangunkan sendiri.

Teknologi yang digunapakai oleh Durian Capital bukan sahaja meningkatkan pengeluaran hasil Musang King, ia juga memberikan kemudahan melabur melalui laman sesawang ‘desktop’ dan aplikasi mudah alih. Bagi memperkasa ketelusan dan memberikan ketenangan kepada para pelabur, syarikat akan menerbitkan propektus dan laporan terkini setiap enam bulan bagi membolehkan para pelabur mengikuti perkembangan pelaburan sepanjang mereka melabur.

Afiq Johar, Ketua Pegawai Eksekutif Durian Capital mengungkapkan “Kami berbangga dan tidak sabar  untuk melancarkan Skim Pelaburan Durian Berlesen yang pertama dikhususkan untuk spesis Musang King.  Dengan pertumbuhan pesat pasaran durian pada masa ini, kami telah merangka skim pelaburan bagi menggalakkan lebih ramai rakyat Malaysia menyertai dan berkongsi pertumbuhan buah kesayangan rakyat Malaysia.  Kami juga berhasrat memperkasa kefahaman kewangan dan kepekaan pelaburan sebegini  kepada rakyat Malaysia.  Banyak data mikro yang menunjukkan trend yang membimbangkan – rakyat Malaysia kurang menyimpan untuk hari tua dan menghadapi fasa persaraan.  Dalam masa yang sama, hutang isi rumah pula berterusan meningkat, tidak dapat dinafikan juga akibat pandemik Covid-19.  Kami berharap Skim Pelaburan Durian akan memberikan pilihan kepada pelaburan bidang pertanian dan menawarkan produk pelaburan yang inklusif dan menambat hati rakyat Malaysia demi mempersiapkan masa hadapan yang lebih cemerlang.

Dr Vijay Pillai, Pengarah Urusan Durian Capital menambah “Kami ingin berterima kasih kepada Suruhanjaya Syarikat Malaysia dalam usaha mereka merintis Akta Skim Kepentingan 2016 bagi membolehkan syarikat tempatan seperti Durian Capital mencari sumber pembiayaan alternatif untuk pengembangan perniagaan.  Kami berharap dengan pelesenan di bawah Akta Skim Kepentingan 2016 akan mengukuhkan keyakinan pelabur dengan tawaran kami khususnya tadbir urus, ketelusan dan perlindungan pelaburan yang jelas.  Harapan kami Skim Pelaburan Durian akan menempa kejayaan dan melonjakkan pertumbuhan dan memacu sektor pertanian di Malaysia.”

Pelabur boleh mula melabur dengan jumlah minimum RM10,000 seunit.

Permohonanan unit boleh dibuat terus melalui Durian Capital dengan menghantar mesej WhatsApp di +6019-2261221 atau e-mel ke [email protected]

Untuk maklumat lanjut mengenai skim pelaburan, pelabur boleh melayari laman web Durian Capital di: https://duriancapital.com.my

Previous ArticleNext Article

PMKS dan Jenama Tempatan Malaysia Mencatat Jualan Mencecah Jutaan Ringgit Sehari Pada Lazada 11.11

Jenama tempatan terkemuka Malaysia menjana 25 kali lebih banyak jualan berbanding hari biasa pada Jualan 11.11 Lazada, dengan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) terunggul mencatat jualan mencecah satu juta ringgit.

Sambil ekonomi tempatan pulih secara beransur-ansur, PMKS tempatan terus membangun pada kadar yang pantas, dengan hampir 1 daripada setiap 2 perniagaan baharu menerima pelanggan dalam talian pertama mereka dalam masa kurang daripada 7 hari selepas menyertai Lazada, menjelang musim beli-belah Lazada 11.11 baru-baru ini.

“Kami teruja melihat PMKS dan jenama tempatan melaksanakan pendigitalan dan menunjukkan trend pertumbuhan yang kukuh, daripada penubuhan kedai dalam talian sehingga ke jualan pertama dan seterusnya, seperti yang dilihat pada Jualan 11.11 baru-baru ini. Kami kagum dengan kecekalan yang ditunjukkan dan akan terus menyokong pertumbuhan perniagaan tempatan dengan menghubungkan mereka kepada komuniti pembeli dalam talian kami,” kata Darren Rajaratnam, Ketua Pegawai Operasi, Lazada Malaysia.

Menurut laporan Indeks Keyakinan Perdagangan Digital (DCCI) Lazada yang terkini, 76% daripada penjual dalam talian di Asia Tenggara menyatakan bahawa mereka yakin terhadap pertumbuhan masa depan walaupun menghadapi persekitaran operasi yang mencabar. Penemuan ini juga menunjukkan bahawa sebelum pesta beli-belah dalam talian hujung tahun seperti 11.11 dan 12.12, syarikat-syarikat sudah merancang untuk menambah inventori dan bilangan kakitangan.

Mereka melihat persiapan mereka membuahkan hasil apabila Lazada Malaysia menyaksikan peningkatan 24x dalam jumlah pembeli tempatan di platformnya pada 2 jam pertama Jualan 11.11 tahun ini, berbanding hari biasa dalam tempoh yang sama. Ini menunjukkan trend jelas bahawa terdapat ramai orang yang mencari tawaran hebat pada tengah malam dengan niat ikhlas untuk membeli. Perniaga-perniaga tempatan menggunakan peningkatan ini sebagai batu loncatan untuk menarik pelanggan baharu dan menggiatkan pertumbuhan digital mereka.

Johnson, pemilik The Hopz Sdn. Bhd., berkata: “Walaupun kedai kami hanya dibuka di Lazada dua bulan lepas, kami amat gembira kerana berjaya untuk menjana jualan lebih satu juta ringgit dalam masa 24 jam pada 11 November. Bukan itu sahaja, pengikut kedai kami meningkat lebih daripada 26% selepas Jualan Lazada 11.11. Kami bersyukur kerana rakyat Malaysia terus menyokong PMKS tempatan di Lazada dan kami berterima kasih kepada Lazada kerana memberi sokongan untuk usahawan tempatan membangunkan perniagaan dalam talian.”

Koo Ye Fei, pengasas jenama tilam tempatan popular, NeckPro, berkata: “Tahun ini merupakan tahun ke-5 kami menyertai Jualan 11.11 Lazada dan jenama kami terus menawarkan nilai hebat kepada pelanggan. Pada 11.11 baru-baru ini, kami bukan sekadar mencatatkan peningkatan jualan luar biasa sebanyak 25x berbanding hari biasa, tetapi juga mengukuhkan kesedaran jenama kami dengan memenangi pelanggan baharu di LazMall.”

11.11, ialah acara beli-belah yang paling dinanti-nantikan dan sering dianggap sebagai jualan terbesar dalam talian. Diperkenalkan oleh Lazada ke Asia Tenggara pada 2013, ‘Impak 11.11’ Lazada telah menjadi piawaian industri, dengan mempopularkan jualan mega dua angka dan membina komuniti beli-belah dalam talian secara meluas di seluruh negara – memacu aktiviti ekonomi dalam dunia digital. Sebagai salah satu daripada peserta eDagang utama pertama di Malaysia yang bantu membentuk ekonomi digital yang kini pesat berkembang, Lazada memainkan peranan penting untuk memacu transformasi digital bagi PMKS dan juga syarikat-syarikat besar.

Untuk maklumat lanjut mengenai Lazada, sila kunjungi: https://lzd.co/MegaSale

Untuk mendaftar sebagai penjual Lazada, sila kunjungi: http://lzd.co/SellOnLazadaMY

Untuk maklumat lanjut mengenai pakej Pintar Niaga Lazada, sila layari: http://lzd.co/SellerPPN

Mengenai Kumpulan Lazada

Diasaskan pada 2012, Kumpulan Lazada adalah peneraju platform eDagang di Asia Tenggara. Kami kini menjadi pemangkin untuk kemajuan di Indonesia, Malaysia, Filipina, Singapura, Thailand dan Vietnam melalui perdagangan dan teknologi. Dengan rangkaian pembayaran dan logistik terbesar di rantau ini Lazada kini telah menjadi sebahagian daripada keperluan seharian pengguna dan kami bertekad untuk mencapai 300 juta pelanggan pada 2030. Sejak 2016, Lazada telah menjadi platform utama Kumpulan Alibaba di Asia Tenggara disokong oleh infrastruktur teknologinya yang bertaraf dunia.

Pada tahun 2020 yang lalu, kami telah pun mengeluarkan buku sulung kami yang bertajuk ‘Malaysia Melabur: 10 Benda Kita Kena Tahu’. Sambutannya begitu menggalakkan sehingga buku Malaysia Melabur ini terpilih sebagai Top 10 di MPH dalam kategori Malay Non-Fiction bagi tahun 2020.

Alhamdulillah, tahun 2021 ini kami terbitkan pula buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Beli Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Malaysia Melabur Saham anda sekarang. Mungkin masih ada harga istimewa -> Buku Malaysia Melabur Saham