Durian Capital Berhad Secara Rasminya Melancarkan Skim Pelaburan Durian Berlesen Yang Pertama Di Malaysia

Durian Capital Berhad (Syarikat), syarikat pengurusan pertanian moden tempatan, mengumumkan pelancaran Skim Pelaburan Durian Capital.  Ianya adalah skim pelaburan durian yang pertama di Malaysia yang dilesenkan di bawah Akta Skim Kepentingan 2016 oleh SSM.  Syarikat berhasrat  berkongsi peluang  bagi membolehkan para pelabur menyertai lanskap pelaburan pertanian yang lumayan di negara kita.

Permintaan global terhadap durian dianggarkan lebih rancak pada masa hadapan, dengan jangkaan pasaran meningkat daripada USD18.72 billion pada 2019 kepada USD 30 billion menjelang tahun 2025.  Pertambahan ini akan dipacu dengan permintaan tinggi dalam pasaran di China, yang akhir-akhir ini menampakkan minat terhadap buah durian.  Sehingga kini, hampir 1% daripada penduduk China telah mencuba durian.  Trend masakini di rantau ini telah pun menunjukkan pengambilan 1.1kg durian per kapita menjelang tahun 2030.  Pada tahun 2019, durian telahpun memintas buah ceri sebagai buah utama yang diimport oleh China daripada segi nilai pasaran. Spesis Musa King Malaysia akan terus kekal sebagai produk utama  pilihan pecinta durian kerana ia lebih mudah di dapati di pasaran terpilih di peringkat antarabangsa.

Demi memenuhi permintaan antarabangsa yang meningkat,  syarikat telah memperuntukkan sebanyak 200 ekar untuk Skim Pelaburan Durian Capital kepada para pelabur yang ingin menyertai dan melabur di pasaran Musang King yang sedang berkembang.

Syarikat berbangga dengan kumpulan pakar pertanian yang membawa bersama mereka pengalaman berpuluh tahun dan amalan terbaik dalam penanaman durian di samping sokongan oleh penasihat teknikal daripada Universiti Putra Malaysia yang mencakupi bidang sains pertanian dan perlindungan tanaman.  Bagi meningkatkan penghasilan dan pertumbuhan Musang King, syarikat juga memperkasa dengan penggunaan teknologi pertanian moden seperti sistem pengairan pintar, pemantauan  udara, analisa data dan amalan nutrisi tanah yang dibangunkan sendiri.

Teknologi yang digunapakai oleh Durian Capital bukan sahaja meningkatkan pengeluaran hasil Musang King, ia juga memberikan kemudahan melabur melalui laman sesawang ‘desktop’ dan aplikasi mudah alih. Bagi memperkasa ketelusan dan memberikan ketenangan kepada para pelabur, syarikat akan menerbitkan propektus dan laporan terkini setiap enam bulan bagi membolehkan para pelabur mengikuti perkembangan pelaburan sepanjang mereka melabur.

Afiq Johar, Ketua Pegawai Eksekutif Durian Capital mengungkapkan “Kami berbangga dan tidak sabar  untuk melancarkan Skim Pelaburan Durian Berlesen yang pertama dikhususkan untuk spesis Musang King.  Dengan pertumbuhan pesat pasaran durian pada masa ini, kami telah merangka skim pelaburan bagi menggalakkan lebih ramai rakyat Malaysia menyertai dan berkongsi pertumbuhan buah kesayangan rakyat Malaysia.  Kami juga berhasrat memperkasa kefahaman kewangan dan kepekaan pelaburan sebegini  kepada rakyat Malaysia.  Banyak data mikro yang menunjukkan trend yang membimbangkan – rakyat Malaysia kurang menyimpan untuk hari tua dan menghadapi fasa persaraan.  Dalam masa yang sama, hutang isi rumah pula berterusan meningkat, tidak dapat dinafikan juga akibat pandemik Covid-19.  Kami berharap Skim Pelaburan Durian akan memberikan pilihan kepada pelaburan bidang pertanian dan menawarkan produk pelaburan yang inklusif dan menambat hati rakyat Malaysia demi mempersiapkan masa hadapan yang lebih cemerlang.

Dr Vijay Pillai, Pengarah Urusan Durian Capital menambah “Kami ingin berterima kasih kepada Suruhanjaya Syarikat Malaysia dalam usaha mereka merintis Akta Skim Kepentingan 2016 bagi membolehkan syarikat tempatan seperti Durian Capital mencari sumber pembiayaan alternatif untuk pengembangan perniagaan.  Kami berharap dengan pelesenan di bawah Akta Skim Kepentingan 2016 akan mengukuhkan keyakinan pelabur dengan tawaran kami khususnya tadbir urus, ketelusan dan perlindungan pelaburan yang jelas.  Harapan kami Skim Pelaburan Durian akan menempa kejayaan dan melonjakkan pertumbuhan dan memacu sektor pertanian di Malaysia.”

Pelabur boleh mula melabur dengan jumlah minimum RM10,000 seunit.

Permohonanan unit boleh dibuat terus melalui Durian Capital dengan menghantar mesej WhatsApp di +6019-2261221 atau e-mel ke [email protected]

Untuk maklumat lanjut mengenai skim pelaburan, pelabur boleh melayari laman web Durian Capital di: https://duriancapital.com.my

Previous ArticleNext Article

UOB Malaysia Ubah Pengalaman Perbankan Digital Untuk Pelanggan Korporat Melalui UOB Infinity

Kuala Lumpur, Malaysia, 10 Ogos 2022 – Pelanggan korporat UOB Malaysia dapat mengurus keperluan perbankan mereka dengan cara yang lebih mudah dan diperibadikan tidak lama lagi.

UOB Infinity menawarkan papan pemuka dalam talian yang boleh disesuaikan, justeru membenarkan pelanggan memberi keutamaan dan memaparkan maklumat yang paling penting bagi mereka secara visual. Pelanggan korporat, dengan sepintas lalu, dapat melihat keadaan kewangan syarikat, termasuk pasaran luar negara mereka.

Pada platform digital ini, pelanggan boleh menguruskan pelbagai aktiviti perbankan domestik dan rentas sempadan, daripada menyemak akaun UOB di beberapa pasaran sehinggalah kepada melakukan pembayaran tempatan dan antarabangsa, tanpa perlu log masuk ke berbilang platform.

Untuk pelanggan dalam perjalanan, UOB Infinity juga boleh dimuat turun sebagai aplikasi mudah alih. Log masuk biometriknya melalui soft token membolehkan akses yang lebih pantas dan kebenaran transaksi yang dipermudahkan sambil mengekalkan keselamatan. Soft token aplikasi mudah alih ini dilengkapi dengan pengesahan berbilang faktor bagi membolehkan syarikat meluluskan dan menjelaskan transaksi.

Puan Ng Wei Wei, Ketua Pegawai Eksekutif, UOB Malaysia, berkata, “Pelancaran UOB Infinity hari ini merupakan satu lagi bukti komitmen UOB Malaysia dalam membantu syarikat korporat menyesuaikan diri dengan realiti baharu ekonomi digital. Kami telah membangunkan UOB Infinity untuk menangani pelbagai keperluan korporat selepas mempertimbangkan pandangan daripada pelanggan kami. Ini termasuk keperluan perdagangan dan keupayaan untuk menjejaki syarikat mereka dalam masa nyata di semua pasaran di mana mereka beroperasi. Matlamat kami adalah untuk membantu pelanggan meningkatkan kecekapan operasi mereka dan membuat keputusan perniagaan yang lebih baik melalui pendigitalan, selain membantu mereka merebut peluang serantau melalui kesalinghubungan Bank.”

Kepastian dan ketelusan yang lebih tinggi apabila membuat pembayaran rentas sempadan

UOB Infinity juga menangani kekurangan penjejakan dalam masa nyata apabila pelanggan korporat membuat pembayaran rentas sempadan. Penyelesaian digital ini menyediakan pemberitahuan masa nyata kepada perniagaan melalui SMS atau e-mel apabila pembayaran mereka berjaya dikreditkan ke dalam akaun penerima, oleh itu mereka tidak perlu bersusah payah menyemak status transaksi secara manual.

Pelanggan juga akan dimaklumkan tentang caj untuk transaksi rentas sempadan, termasuk caj daripada bank perantara. Ciri ini memberi perniagaan lebih ketelusan tentang kos yang ditanggung untuk transaksi tersebut. Ini membantu mengelakkan berlakunya pertikaian dalam jumlah akhir yang diterima oleh penerima akibat caj yang terlibat.

Encik Lucas Chew, Ketua Negara Perbankan Transaksi, UOB Malaysia berkata, “Dengan UOB Infinity, pelanggan korporat kami dapat mengurus perbankan mereka dengan cara yang lebih mudah, bijak dan diperibadikan melalui antara muka mesra pengguna dan kefungsian baharu yang lebih luas. Syarikat korporat juga dapat mengurus aliran tunai mereka dengan lebih cekap selain melihat maklumat akaun dalam masa nyata di beberapa pasaran dan juga mengakses pelbagai transaksi perbankan domestik dan rentas sempadan secara dalam talian. Melangkaui kemudahan ini, kami juga telah memastikan bahawa transaksi mereka boleh dijalankan dengan selamat melalui token digital Infinity Secure kami.”

Aplikasi mudah alih dengan rangkaian fungsi pembayaran yang komprehensif

Peningkatan dalam penggunaan pembayaran elektronik untuk transaksi perniagaan pada masa kini bermakna aplikasi UOB Infinity membolehkan pelanggan korporat mengurus semua keperluan pembayaran mereka dengan cekap melalui peranti mudah alih.

Pelanggan boleh membuat pelbagai jenis pembayaran – daripada pembayaran bil tempatan kepada pemindahan dana domestik dan rentas sempadan. Aplikasi ini menyokong perkhidmatan seperti GIRO Antara Bank, DuitNow, JomPAY, Sistem Pemindahan Dana dan Sekuriti secara Elektronik Masa Nyata (RENTAS) dan juga pemindahan bertelegraf.

UOB sentiasa menyokong pelanggannya dalam usaha mereka ke arah mengamalkan pembayaran dan kutipan secara digital. Pada separuh pertama 2022, UOB Malaysia menyaksikan peningkatan lebih lima kali ganda dalam bilangan transaksi korporat DuitNow berbanding tempoh yang sama pada tahun lepas.

Untuk terus memacu penggunaan kutipan tanpa sentuh, pelanggan juga boleh menjana kod QR melalui UOB Infinity untuk meminta bayaran DuitNow daripada pembeli mereka.

Aplikasi mudah alih UOB Infinity boleh dimuat turun daripada Google Play dan Apple App Store. Pelanggan juga boleh menyediakan log masuk biometrik mereka sendiri untuk mengakses aplikasi mudah alih ini dengan lebih mudah. Pengguna platform perbankan internet perniagaan sedia ada UOB Malaysia, UOB BIBPlus, boleh log masuk ke UOB Infinity dengan maklumat yang sama.

Untuk maklumat lanjut tentang UOB Infinity, sila layari: www.uob.com.my/infinity.