Apa Yang Dimaksudkan Dengan ‘Breakout’ Dalam Saham?

Biasa dengar tak istilah ‘Breakout’? Atau teknik ‘Buy on Breakout’ yang sangat popular di kalangan para pelabur dan pedagang saham?

Untuk memahaminya dengan lebih lanjut, jom layan kupasan Puan Roslinah Lakoi yang merupakan salah seorang coach untuk Asri Ahmad Academy.

Breakout Terjadi Apabila Pecah Resistance

Yang dikatakan berakout itu bila mana harga MESTI pecah harga resistance. Contohnya harga resistance ialah 20 sen (RM0.20), apabila harga kita lihat sedang menujah resistance lalu pecah menjadi 22 sen (RM0.22); maka itulah yang dipanggil BREAKOUT RESISTANCE.

BREAKOUT ni umpama wanita yang BERSALIN.

Selagi baby masih dalam perut, kita tak panggil ia sebagai bersalin. Kita panggil sebagai mengandung. Bila kepala baby dah start tersembul melihat dunia, baru kita panggil sebagai BERSALIN.

Hanya bila baby keluar baru kita panggil bersalin. Maka bila harga memecah harga resistance itu kita panggil sebagai breakout. (Harapnya boleh faham)

Jadi sekiranya harga tak pecah resistance, maka belum boleh dikatakan buy signal. Yang dikatakan buy signal itu bila harga sudah BREAKOUT. Breakout baru beli.

Lagi Mantap Bila ‘Breakout With Volume’

Tetapi bagaimana nak tahu BREAKOUT tersebut betul-betul power? BREAKOUT yang power bila mana ada volume belian sebagai syarat tambahan breakout.

Macam mana nak tengok Volume. (Refer chart) sekiranya breakout berlaku pagi iaitu sekitar jam 10.30 ke atas memadai ketinggian volume telah melebih atau menghampiri separuh daripada sebelum-sebelumnya.

Atau nak lagi pasti kita tunggu petang. Jika breakout diikuti volume yang power sama tinggi atau lebih tinggi daripada ketinggian volume sebelum-sebelumnya, sila balun dengan gembira.

Harga breakout diikuti ada volume, itu umpama kereta yang minyaknya diisi penuh boleh lajak naik sampai Genting Premium Outlet. Kalau takde minyak terpaksa patah balik kat Batang Kali, cari stesen minyak.

Photo by Lucas França from Pexels

Tambah pening lagi bagaimana pula Analisis Teknikal Chart yang kita kaji nak dikaitkan dengan kajian Analisis Fundamental (3M+CANSLIM) ?

Apabila kaunter yang kita dah kaji dan study kita tahu ada ‘booster’ ( N ) kita tengok syarikat untung (C dan A) ringan pula tu (S) competitor lain pun sudah ada yang breakout sama (L) dan ada pula jerung yang sedang collect (I) ….

Ditambah pula kita tahu Model Bisnes dia memang tengah in demand, Management pun bukan calang-calang businessman serta Magic Number pula best.

Apa lagi nak? Yakinlah dengan kajian yang kita buat. BREAKOUT baluuunn!!!!

Yang tak yakin tu bila study takde jiwa, tak faham syarikat yang nak dilabur ini buat bisnes apa, kenapa dia breakout.

Ingat! BREAKOUT bermaksud sudah ada minat belian berlaku. Samada minat belian tersebut akan menyebabkan kenaikan harga saham atau tidak, kita hanya boleh kaji berdasarkan data historical chart.

Namun tak siapa perfect 100% boleh membuat jangkaan ke mana harga akan pergi. Kita hanya membuat andaian berdasarkan data yang tersedia.

Ingat, TA kata apa? History repeat itself, kalau dia pernah berada pada harga tertinggi sebelum ini, tidak mustahil harga akan menuju kesitu semula, begitulah sebaliknya.

TA kata apa lagi, price moves in trend. Kalau harga bergerak ke atas, maka harga akan terus bergerak ke atas dalam kadar pergerakan zigzag. Begitu juga kalau dia nak ke bawah.

TA kata lagi. Market action discount everything. Maka BREAKOUT sesuatu harga saham tersebut ada cerita di sebaliknya. Bila kita mengkaji, sekurang-kurangnya kita tahu pergerakan tersebut disebabkan apa.

FA ✅ TA ✅ CA ✅ = BREAKOUT!!!

Sumber: FB Roslinah Lakoi

*Teknik ‘Buy on Breakout’ ini bukanlah teknik yang sempurna, confirm untung punya. Kerana Breakout itu sendiri ada beberapa jenis. Takut terbeli saham yang membuat ‘False Breakout’, rugi pula kita nanti. Oleh itu, carilah guru yang betul.

Tak berapa nak faham beberapa istilah yang digunapakai di atas, jemput baca Apa Itu Fundamental Analysis Yang Selalu Sifu Saham Sebut dan Jika Tiada Asas Analisa Teknikal (Technical Analysis), Jangan Gatal Beli Saham.

Iklan

Previous ArticleNext Article

2 Comments

Flash Crash 2010: Kejatuhan Indeks ‘Sepantas Kilat’

Tanggal 6 Mei 2010 menyaksikan pasaran kewangan di Amerika Syarikat dikejutkan dengan kejatuhan indeks Dow Jones sebanyak 998.5 mata. Dianggarkan sebanyak $1 trilion USD nilai saham lenyap dalam masa beberapa jam selepas pasaran dibuka.

Kejatuhan indeks ini melebihi kejatuhan terbesar dalam tempoh sehari yang pernah dialami pada tahun 2008, iaitu sebanyak 777.68 mata. Peristiwa ini digelar sebagai flash crash kerana tempoh masa kejatuhan dan pemulihan indeks berlaku dengan sangat pantas.

Kejadian ini bukan sahaja berlaku pada indeks Dow Jones, malah punca kejatuhan bermula dari indeks S&P 500 dan kontrak S&P E-mini dimana masing-masing mengalami kejatuhan melebihi 8% pada waktu kemuncak. Peristiwa ini mendatangkan tanda tanya mengenai punca kejatuhan yang besar dan diikuti dengan pemulihan indeks dalam masa yang singkat.

Hasil siasatan yang dijalankan oleh US Securities & Exchange Commission (SEC), salah satu punca yang mengakibatkan kejatuhan dalam waktu yang singkat adalah tekanan jualan pada kontrak E-mini. Sebanyak 80,000 kontrak E-mini dilaporkan dijual pada hari tersebut. Sejumlah 75,000 kontrak yang kebiasaannya mengambil masa lebih 5 jam untuk dijual telah dilakukan didalam tempoh 20 minit secara automatik.

Pada pukul 2.42 petang hari kejadian, harga kontrak E-mini jatuh dengan pantas berpunca daripada syarikat High Frequency Trading (HFT) yang turut bertindak menjual kontrak E-mini tersebut apabila mengesan berlakunya kejatuhan harga.

Indeks Dow Jones turut mengalami tekanan jualan yang luar biasa dan mula kehilangan lebih 600 mata dalam masa 5 minit menjadikan jumlah penurunan hampir 1,000 mata pada hari tersebut.

Kejatuhan harga pada kontrak E-mini memberi kesan terhadap indeks Dow Jones apabila algoritma syarikat HFT mengesan terdapat risiko yang berkait dengan saham-saham di dalam indeks Dow Jones pada waktu yang sama dan mula melakukan jualan.

Hal ini mengakibatkan indeks Dow Jones bergerak seiring dengan indeks S&P 500 dan harga kontrak E-mini.

Namun, kejatuhan tersebut hanya berterusan sehingga pukul 2.46 petang. Harga kontrak E-mini kembali meningkat selepas Chicago Mercantile Exchange mengesan kejatuhan yang besar pada harga kontrak dan menghentikan dagangan selama lima saat. Penggantungan dagangan ini digelar ‘Stop Logic Functionality’ yang bertindak seperti Circuit Breaker di Bursa Malaysia. Kesemua indeks kembali meningkat seolah-olah tiada apa-apa yang luar biasa berlaku pada hari tersebut.

Pada tahun 2015, Department of Justice menahan seorang pedagang yang dikatakan menjadi punca bagi peristiwa flash crash. Navinder Singh Sarao yang berumur 36 tahun (pada 2015) dituduh melakukan aktiviti spoofing bagi mengelirukan pedagang lain.

Spoofing merupakan tindakan bertujuan untuk memanipulasi harga dengan meletakkan order dan berniat untuk membatalkan pada kemudiannya. Sarao akhirnya mengaku bersalah di atas petuduhan memanipulasi pasaran E-mini sejak tahun 2009 sehingga tahun 2014 dan dilaporkan beliau telah membuat keuntungan sebanyak $900,000 USD pada tarikh 6 Mei 2010 tersebut.

Iklan

Bahana Politik Punca Saham Syarikat Super Ring Naik?

Apabila teringat video yang membuatkan keropok Super Ring viral beberapa bulan lepas membuatkan kita geli hati melihat gelagat seorang wanita yang membuat bantahan di perkarangan Dataran Merdeka sekitar bulan Mac yang lalu.

Ketika itu bantahan ditujukan kepada kerajaan baru selepas Tun Dr. Mahathir melepaskan jawatannya sebagai perdana menteri ketujuh. Semuanya tampak serius pada mulanya sehinggalah beberapa bait-bait lucu dikeluarkan oleh wanita tersebut di hadapan khalayak ramai sehingga mengaitkan snek popular kegemaran rakyat Malaysia iaitu keropok ‘Super Ring’.

“Orang cakap orang Malaysia ni diam diri, tak kesah kalau politik tukar, tak kesah! duduk boleh makan keropok Super Ring dengar berita, hey aku tak macam tulah! aku marah!”

Demikianlah bait-bait wanita itu yang mengundang viral di media sosial sehingga tidak dijangka populariti keropok Super Ring semakin meningkat saban hari.

Dalam tempoh beberapa bulan lamanya ia dijadikan sebagai bahan jenaka sehinggalah ia terus dipopularkan oleh mantan perdana menteri ke-enam Datuk Seri Najib Razak sebagai bahan jenaka yang ditudingkan kepada pihak pembangkang selepas kerajaan baru tertubuh pada bulan Mac yang lalu.

Ironinya sejak bulan Mac 2020 juga saham syarikat pengeluar produk ini membuat kenaikan yang meyakinkan hingga mencapai paras tertinggi dua tahun lepas.

Pergerakan Harga OFIH Sejak Mac 2020. Sumber: Tradingview

Jadi, siapakah syarikat pengeluar Super-Ring?

Syarikat tersebut adalah Oriental Food Industries Holdings Berhad (OFIH). Syarikat ini beroperasi dalam tiga segmen perniagaan iaitu: Pembuatan dan pemasaran makanan berasaskan snek; pembangungan hartanah, dan syarikat pemegang pelaburan.

Subsidiari di bawah syarikat ini termasuklah Oriental Food Industries Sdn Bhd., OFI Properties Sdn Bhd. dan Oriental Food Marketing (M) Sdn Bhd. Salah satu anak syarikatnya Oriental Food Industries Sdn. Bhd menjalankan perniagaan dalam pembuatan dan pemasaran makanan berasaskan snek yang mana terbahagi kepada empat kategori iaitu snek, wafer, snek potato dan produk bakeri.

Antara produknya yang popular adalah di bawah jenama Rota, Super Ring, Jacker dan Oriental. Kilang pengeluaran produk-produk ini pula terletak di Air Keroh Industrial Estate, Melaka.

Pergerakan Saham OFIH Sejak Mac 2020

Walaupun pada awal bulan Mac itu terdapat penurunan oleh saham OFIH daripada sekitar RM0.675 kepada paras terendah bulan tersebut RM0.45, tetapi sejak dari itu ia merekodkan kenaikan dua bulan berturut-turut pada April dan Mei.

Kenaikan OFIH berterusan sehingga mencecah paras tertinggi yang pernah dicapai dua tahun lalu di sekitar harga RM0.81 sesaham pada 11 Jun 2020.

Setakat pada hari ini (30 Julai 2020) saham OFIH berlegar di sekitar harga RM0.73 dengan modal pasaran keseluruhan berjumlah RM175.2 juta.

Boleh beli ke saham ni? Beli memang boleh, tetapi dah ada akaun CDS belum? Yakin ke harga saham tu boleh naik lagi?

Baca lagi Cara Buka Akaun CDS

Iklan

Tutorial: Cara Masukkan Duit Modal Ke Dalam Akaun Trading M+

Setelah anda mendaftar pembukaan akaun CDS, anda akan turut menerima akaun trading daripada bank pelaburan / broker masing-masing untuk membolehkan proses jual beli saham.

Tapi sebelum itu, anda perlu memasukkan duit ke dalam akaun trading terlebih dahulu. Deposit boleh dilakukan sama ada melalui Cash Deposit Machine (CDM) atau online transfer sahaja menggunakan akaun bank online anda. Kemudian anda perlu menghantar maklumat online transfer untuk dikemaskini dalam pangkalan data M+

# 1 Log in menggunakan akaun bank online anda dan transfer wang seperti biasa

Terdapat 5 pilihan bank untuk anda pilih. Transaksi Interbank Giro (IBG) boleh dilakukan sama ada melalui Maybank, UOB, CIMB, Public Bank, Hong Leon Bank, atau RHB Bank. Rujuk jadual dibawah bagi mendapatkan nombor akaun bank.

Sila simpan slip pemindahan kerana maklumat akan diperlukan kemudian.

# 2 Log in ke akaun trading M+ di https://www.mplusonline.com.my

# 3 Pilih Payment -> Deposit

# 4 Masukkan maklumat berkaitan seperti yang diminta, upload slip pemindahan dan tekan submit

# 5 Pengesahan setelah maklumat selesai dikemaskini

# 6 Semak status deposit di bahagian Payment -> Status

# 7 Pilih ‘transaction type- deposit’ kemudian klik butang ‘submit’

Ruangan status akan menunjukkan sama ada rekod transaksi diterima, ditolak, sedang dalam proses atau sudah dikemaskini

Nak buka akaun CDS dengan M+ secara percuma? Sila layari FB iSaham dan hadir seminar yang mereka anjurkan.

Iklan

Minggu Penting Pasaran Global: Ini Lima Fokus Utama Pasaran Yang Anda Perlu Tahu

Saham Asia merekodkan penurunan pada awal dagangan hari Isnin (29 Julai 2019) dengan tumpuan pada minggu ini terarah kepada pemotongan kadar faedah Federal Reserve (The Fed). Pemotongan ini telah dijangka oleh pasaran dengan tumpuan akan terarah kepada halatuju pelonggaran dasar pada masa akan datang.

Wakil perunding Amerika Syarikat dan China juga akan bertemu di Shanghai pada minggu ini bagi mencari kata sepakat dalam isu perdagangan yang tertangguh sejak bulan Mei 2019. Walaubagaimanapun, pasaran tidak mengharap sebarang penyelesaian signifikan dalam rundingan kali ini.

Pelabur global juga akan memberi perhatian kepada mesyuarat dua lagi bank pusat utama dunia iaitu Bank of England (BoE) dan Bank of Japan (BoJ).

Pelabur juga akan disajikan dengan beberapa laporan terkini pendapatan di Wall Street seperti Apple, Spotify, Qualcomm, General Motors dan ExxonMobil.

Berikut adalah lima tema utama yang bakal menjadi perhatian pelabur global dan tempatan sepanjang minggu ini.

1. Penetapan Dasar Monetari Federal Reserve

Bank pusat Amerika Syarikat ini berkemungkinan besar akan memotong kadar faedahnya buat pertama kali sejak lebih daripada satu dekad pada awal pagi Khamis (1 Ogos 2019). Pemotongan ini sememangnya telah diserap (priced-in) oleh pasaran di mana Fed dijangka menurunkan Fed Fund Rate sebanyak 25 mata asas.

Kali terakhir The Fed menurunkan kadar faedahnya adalah pada Disember 2008 berikutan krisis sub-prima pada ketika itu. Kadar faedah diturunkan ke paras 0.00% dalam usaha merancakkan ekonomi yang jatuh mendadak. Federal Open Market Committee (FOMC) yang menggubal dasar Fed kemudiannya menaikkan kadar faedah buat pertama kali pada Disember 2015.

Presiden Donald Trump telah berkali-kali mengkritik keputusan dasar The Fed kerana menaikkan kadar faedah terlalu pantas. Trump berpendapat keadaan kredit yang ketat telah mengurangkan pertumbuhan ekonomi dan juga menguatkan Dolar AS sekaligus menjadikan ekonomi Amerika kurang kompetitif berbanding negara lain.

2. Penetapan Dasar Monetari Bank of England

BoE yang akan mengumumkan dasarnya pada Khamis dijangka mengekalkan kadar faedah sementara ahli-ahli bank pusat menunggu perkembangan terkini isu Brexit.

Pelabur akan meneliti penilaian bank pusat tentang keadaan semasa ekonomi yang kurang memberangsangkan di Britain. Selain daripada itu, penting untuk kita melihat tindak balas BoE terhadap ketegasan perdana menteri baru, Boris Johnson untuk keluar daripada Kesatuan Eropah (EU).

Dalam perkembangan pasaran matawang, Sterling telah mencatat kejatuhan 5% sejak bulan Mei 2019 yang banyak disebabkan ketidaktentuan Brexit. Belum lagi usia pemerintahan Johnson berusia sebulan, ia sudah menampakkan perbezaan pendapat beliau dengan pihak EU apabila beliau menegaskan Britain akan keluar daripada blok tersebut pada 31 Oktober tahun ini.

3. Rundingan Perdagangan Amerika Syarikat – China

Rundingan di antara dua kuasa besar ini akan bersambung pada Selasa (30 Julai 2019) di mana ia akan melibatkan penasihat ekonomi Presiden Trump, Robert Lighthizer dan Setiausaha Perbendaharaan AS, Steven Mnuchin. Rundingan kali ini akan berlangsung di Shanghai dengan Naib Perdana Menteri Liu He akan mengetuai pihak China.

Rundingan sebelum ini pada bulan Mei berakhir dengan tegang apabila Presiden Trump menaikkan kadar tarif daripada 10% kepada 25% terhadap $200 billion import barangan China. Ia semakin tidak menentu apabila pihak Amerika Syarikat mengancam untuk mengenakan tarif 25% terhadap baki import $300 billion dari ekonomi kedua terbesar dunia itu.

4. Data Pekerjaan Non-Farm Payroll (NFP)

Wall Street akan memberikan perhatian kepada data NFP bulan ini, selepas laporan pekerjaan bulan Jun yang begitu memberangsangkan dan prestasi pertumbuhan ekonomi yang positif. Pakar ekonomi berpendapat pasaran ketika ini dijangka begitu sensitif kepada data ekonomi apabila The Fed dijangka mula melonggarkan dasar pada mesyuarat minggu ini.

Fokus utama pada minggu ini sudah tentu kepada data pekerjaan NFP, lebih-lebih lagi data sebelum ini mencatat bacaan yang jauh lebih besar berbanding bulan Mei. Amerika Syarikat dijangka mencatat tambahan sebanyak 160,000 pekerjaan berbanding 224,000 pekerjaan pada bulan Jun.

Data ini akan dikeluarkan pada hari Jumaat (2 Ogos 2019) pada pukul 8.30 malam. Di antara yang menjadi perhatian pasaran juga adalah beberapa data ekonomi lain seperti, data kadar pengangguran, purata pendapatan per jam dan juga indeks aktiviti ekonomi ISM Manufacturing PMI.

5. Perkembangan Pasaran Tempatan

Penganalisis ekonomi akan meneliti bagaimana Malaysia mendapat faedah daripada ketegangan perdagangan di antara Amerika Syarikat dan China. Eksport pada bulan Mei meningkat 2.5% dari tahun ke tahun berbanding peningkatan 1.1% yang dicatat pada bulan April. Peningkatan ini disumbangkan oleh peningkatan eksport produk berkaitan minyak sawit dan produk elektronik.

Daripada segi korporat, Maxis akan mengumumkan laporan pendapatannya pada hari Rabu (1 Ogos 2019). Pelabur juga akan memberi perhatian kepada perjanjian di antara Genting Malaysia Bhd dan Walt Disney selepas isu penangguhan pembukaan taman tema yang diusahakan kedua-dua syarikat sebelum ini.

Dalam perkembangan saham, dana asing menjual sebanyak RM53.4 juta ekuiti tempatan di Bursa Malaysia pada minggu lalu, berbanding RM6.9 juta pada minggu sebelumnya. Ianya merupakan aliran keluar dana asing terbesar dalam tempoh enam minggu.

Ditulis oleh Rolandshah Hussin, seorang pelabur runcit dalam pasaran kewangan. Beliau adalah graduan dari Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran, Universiti Malaya dan kini memegang jawatan sebagai penganalisis konten di sebuah syarikat yang berpangkalan di China.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!