Apa Yang Dimaksudkan Dengan ‘Breakout’ Dalam Saham?

Biasa dengar tak istilah ‘Breakout’? Atau teknik ‘Buy on Breakout’ yang sangat popular di kalangan para pelabur dan pedagang saham?

Untuk memahaminya dengan lebih lanjut, jom layan kupasan Puan Roslinah Lakoi yang merupakan salah seorang coach untuk Asri Ahmad Academy.

Breakout Terjadi Apabila Pecah Resistance

Yang dikatakan berakout itu bila mana harga MESTI pecah harga resistance. Contohnya harga resistance ialah 20 sen (RM0.20), apabila harga kita lihat sedang menujah resistance lalu pecah menjadi 22 sen (RM0.22); maka itulah yang dipanggil BREAKOUT RESISTANCE.

BREAKOUT ni umpama wanita yang BERSALIN.

Selagi baby masih dalam perut, kita tak panggil ia sebagai bersalin. Kita panggil sebagai mengandung. Bila kepala baby dah start tersembul melihat dunia, baru kita panggil sebagai BERSALIN.

Hanya bila baby keluar baru kita panggil bersalin. Maka bila harga memecah harga resistance itu kita panggil sebagai breakout. (Harapnya boleh faham)

Jadi sekiranya harga tak pecah resistance, maka belum boleh dikatakan buy signal. Yang dikatakan buy signal itu bila harga sudah BREAKOUT. Breakout baru beli.

Lagi Mantap Bila ‘Breakout With Volume’

Tetapi bagaimana nak tahu BREAKOUT tersebut betul-betul power? BREAKOUT yang power bila mana ada volume belian sebagai syarat tambahan breakout.

Macam mana nak tengok Volume. (Refer chart) sekiranya breakout berlaku pagi iaitu sekitar jam 10.30 ke atas memadai ketinggian volume telah melebih atau menghampiri separuh daripada sebelum-sebelumnya.

Atau nak lagi pasti kita tunggu petang. Jika breakout diikuti volume yang power sama tinggi atau lebih tinggi daripada ketinggian volume sebelum-sebelumnya, sila balun dengan gembira.

Harga breakout diikuti ada volume, itu umpama kereta yang minyaknya diisi penuh boleh lajak naik sampai Genting Premium Outlet. Kalau takde minyak terpaksa patah balik kat Batang Kali, cari stesen minyak.

Photo by Lucas França from Pexels

Tambah pening lagi bagaimana pula Analisis Teknikal Chart yang kita kaji nak dikaitkan dengan kajian Analisis Fundamental (3M+CANSLIM) ?

Apabila kaunter yang kita dah kaji dan study kita tahu ada ‘booster’ ( N ) kita tengok syarikat untung (C dan A) ringan pula tu (S) competitor lain pun sudah ada yang breakout sama (L) dan ada pula jerung yang sedang collect (I) ….

Ditambah pula kita tahu Model Bisnes dia memang tengah in demand, Management pun bukan calang-calang businessman serta Magic Number pula best.

Apa lagi nak? Yakinlah dengan kajian yang kita buat. BREAKOUT baluuunn!!!!

Yang tak yakin tu bila study takde jiwa, tak faham syarikat yang nak dilabur ini buat bisnes apa, kenapa dia breakout.

Ingat! BREAKOUT bermaksud sudah ada minat belian berlaku. Samada minat belian tersebut akan menyebabkan kenaikan harga saham atau tidak, kita hanya boleh kaji berdasarkan data historical chart.

Namun tak siapa perfect 100% boleh membuat jangkaan ke mana harga akan pergi. Kita hanya membuat andaian berdasarkan data yang tersedia.

Ingat, TA kata apa? History repeat itself, kalau dia pernah berada pada harga tertinggi sebelum ini, tidak mustahil harga akan menuju kesitu semula, begitulah sebaliknya.

TA kata apa lagi, price moves in trend. Kalau harga bergerak ke atas, maka harga akan terus bergerak ke atas dalam kadar pergerakan zigzag. Begitu juga kalau dia nak ke bawah.

TA kata lagi. Market action discount everything. Maka BREAKOUT sesuatu harga saham tersebut ada cerita di sebaliknya. Bila kita mengkaji, sekurang-kurangnya kita tahu pergerakan tersebut disebabkan apa.

FA ✅ TA ✅ CA ✅ = BREAKOUT!!!

Sumber: FB Roslinah Lakoi

*Teknik ‘Buy on Breakout’ ini bukanlah teknik yang sempurna, confirm untung punya. Kerana Breakout itu sendiri ada beberapa jenis. Takut terbeli saham yang membuat ‘False Breakout’, rugi pula kita nanti. Oleh itu, carilah guru yang betul.

Tak berapa nak faham beberapa istilah yang digunapakai di atas, jemput baca Apa Itu Fundamental Analysis Yang Selalu Sifu Saham Sebut dan Jika Tiada Asas Analisa Teknikal (Technical Analysis), Jangan Gatal Beli Saham.

Nak Tahu Tenik Beli Saham Paling Senang Nak Ikut?

Kami faham, pembaca yang beginner mesti ada banyak soalan.

Macam mana nak dapat pulangan atau untung dalam pasaran saham? Apa teknik yang boleh kita amalkan?

Kalau nak tahu, ada bermacam-macam teknik dalam dunia ni untuk tahu timing yang cantik sebelum nak beli saham.

Salah satu teknik yang senang, berkesan dan ramai peminatnya adalah teknik Buy On Breakout.

Ramai sifu-sifu saham yang kami kenal guna teknik ini.

Kalau nak belajar dan cuba sendiri, dapatkan eBook Rahsia Teknik Buy On Breakout -> https://thekapital.my/EbookBOB

✅ Nak tahu lebih mendalam tentang teknik Buy On Breakout beserta contoh-contoh?

✅ Nak tahu cara untuk bezakan di antara Breakout dan False Breakout?

✅ Pernah dengar Support and Resistance? Nak tahu step by step untuk tentukan Support and Resistance?

Don’t worry guys, kami akan terangkan dalam bahasa mudah.

Dapatkan eBook Rahsia Teknik Buy On Breakout -> https://thekapital.my/EbookBOB

Iklan

Previous ArticleNext Article

2 Comments

Apa Itu Wyckoff Method Yang Menjadi Sebutan Pelabur Saham?

“Start to understand volume and you will start to trade on facts (not on news). Your trading will become exciting as you start to realize that you can read the market”

Richard D Wyckoff memulakan pengembaraan beliau dalam dunia pelaburan saham ini sekitar 1880-an sewaktu beliau umur belasan tahun lagi, sebagai penghantar pesanan pembelian saham. Waktu itu, pembelian saham harus dilakukan secara manual dan ianya melibatkan orang tengah dalam melengkapkan jual beli saham tersebut.

Karier beliau dalam saham diteruskan sehingga beliau membuka syarikat broker sendiri ketika berumur 20-an.

Maka dengan itu, Wyckoff terdedah dengan awal dan beliau adalah orang yang mengambil inisiatif dalam mengkaji kelakuan pasaran melalui kerja beliau sebagai orang tengah. Kajian beliau membuktikan bahawa terdapatnya paten atau bentuk bagaimana manusia menjual dan membeli saham dan ianya tidak lari daripada sifat manusia itu sendiri.

Ini secara tidak langsung berkait rapat dengan “Behavioural Finance”.

Melalui kajian inilah, beliau kembangkan dan hasilkan metod beliau berpaksikan kepada konsep bagaimana sifat manusia itu. Kita dapat lihat perlakuan tersebut, di antaranya melalui kuantiti dan juga melalui “supply and demand”.

Sehingga kini Wyckoff Method menjadi “de-facto” dalam asas kepada Analisa teknikal dan juga analisa carta. Konsep seperti Supply & Demand dan Tape Reading, adalah merupakan kemahiran dan ilmu Analisa yang dari awal telah distrukturkan metod kajian Wyckoff sendiri.

Beliau juga dikenali sebagai perintis bagi pendekatan teknikal dalam mengkaji pasaran kewangan. Dalam buku-buku yang beliau hasilkan, terutamanya ‘The Real Rules of the Game’, ianya menekankan pendekatan berstruktur dalam menganalisa pasaran.

Wyckoff juga bertanggungjawab mengumpulkan “best practices” daripada legendary trader seperti Jesse Livermore kepada beberapa hukum, prinsip, teknik dan metodologi, pengurusan kewangan dan modal, serta disiplin emosi dan mental.

Apakah Dia ‘The Real Rules of the Game’ Yang Dimaksudkan Oleh Wyckoff?

Wyckoff membawa satu prinsip atau hukum pasaran, di mana pasaran sebenarnya dikuasai oleh pihak yang mempunyai ‘large interest’ atau yang mempengaruhi pergerakan saham. Mereka ini dikenali sebagai The Composite Man, atau sekarang ini biasanya dipanggil Smart Money.

Smart Money ini adalah satu terma am yang merujuk kepada pihak yang mempunyai pengaruh saham yang besar atau modal yang besar, yang berupaya mengawal pergerakan sesuatu saham. Ia tidak semestinya seorang individu atau pun selalu kita panggil sebagai sindiket saham yang membawa gambaran aktiviti manipulasi yang melanggar peraturan

Tetapi ianya lebih kepada pihak yang mempunyai kuasa dana dan holding power seperti substantial shareholders, syarikat pengurus dana bertauliah, pengurus aset dalam negara dan luar negara. Terma lain dalam pasaran kita panggil ianya sebagai jerung, atau boleh kita simpulkan sebagai The Smart Money.

Apa yang cuba diketengahkah melalui Wyckoff Method adalah, agar seorang pedagang atau pelabur itu dapat membuat keuntungan dengan berdagang secara harmoni bersama dengan Smart Money.

Adakah Wyckoff Method Ini Sesuai Digunakan Oleh Semua Orang Dan Untuk Semua Kaunter?

Ya! Itu sudah pasti kerana Wyckoff Method ini distrukturkan berdasarkan tingkah laku manusia dalam proses jual beli saham itu sendiri, yang berasal daripada “behavioural finance”. Sama ada pelabur yang kecil modalnya sehingga ke sebesar-besar modal. Begitu juga dengan kaunter sama ada kaunter yang murah mahupun kaunter yang mahal.

Yang dimaksudkan dengan TINGKAH LAKU MANUSIA dalam konteks perdagangan atau pelaburan saham itu adalah kaitan perasaan tamak, terburu-buru, berharap, putus asa dan sebagainya apabila melibatkan pelaburan. Tingkah laku ini boleh dilihat dalam pergerakan harga saham tersebut.

Jika Charles Dow mengatakan struktur pasaran itu terbahagi kepada 3 fasa iaitu “Sideways”, “Uptrend” dan “Downtrend”, Wyckoff melalui pengalaman dan pemerhatiannya ke dalam pasaran saham telah memberi penjelasan kepada fasa-fasa tersebut dan menamakannya sebagai “Accumulation”, “Mark-Up” dan “Mark-Down”.

Melalui Wyckoff Method, fasa-fasa ini difahami secara mendalam yang menjadikan individu yang mengamalkannya akan nampak dengan jelas asas tindakannya apabila membuat pelaburan.

Melalui pemahaman yang mendalam terhadap fasa-fasa ini melalui Wyckoff Method, seorang individu akan mampu menganalisa corak pergerakan saham secara “naked chart” dan membuat keputusan dalam jual beli saham tanpa dibantu oleh indikator-indikator yang kompleks.

Ia adalah kaedah yang sangat efektif walaupun untuk individu yang baru serta amatur di dalam dunia saham.

Wyckoff Method

Di Malaysia, setakat hari ini pembelajaran yang efektif dan tersusun dalam membawa modul Wyckoff ini telah dibawa secara konsisten oleh Team SMARTSAHAM.COM.

Ia adalah modul yang direka daripada pengalaman dan pembelajaran secara sistematik dari pengasas team Smartsaham.com ini sejak lebih dari 14 tahun iaitu Tuan Alwi Adam. Beliau merupakan Bursamarketplace Guru dan Perancang Kewangan Berlesen Dari Bank Negara Dan Suruhanjaya Sekuriti.

Modul ini diolah dan dipersembahkan dengan cara yang mudah kepada masyarakat umum supaya dapat melakukan penilaian dalam pelaburan mereka dengan lebih efektif dan optimum, meminimakan risiko dan mengoptimakan keuntungan.

Pembelajaran efektif ini takkan dapat dizahirkan dengan hanya membaca tanpa penurunan ilmu yang berterusan. Mari sertai kami bersama team Smart Saham dalam memaksimumkan kemampuan anda dalam Jual Beli Saham!

This image has an empty alt attribute; its file name is wyckoff-trading-blueprint-7-hari-online.jpg

7 Hari Online Webinar

Tarikh: 15-21 Februari 2021
Masa: 830 malam – 1159 malam

Apa Yang Anda Bakal Perolehi?

Hari Pertama: Building A Winning Stock Watchlist
Hari Kedua: Simplifying Fundamental Analysis For Retail Traders
Hari Ketiga: Mastering Stock Valuation For Traders
Hari Keempat: Mastering The Precision Of Technical Analysis
Hari Kelima: Predicting The Future Via Advance Technical Analysis
Hari Keenam: The Majestic Wyckoff Trading Method
Hari Ketujuh: Trading, The Art Of Tape Reading & Monet Management

Siapakah Yang Wajib Hadir Seminar Ini?

Mereka yang baru ingin mengenali dunia saham & memulakan perdagangan saham (trading) secara patuh shariah

Mereka yang ingin menambahkan pendapatan sampingan malah boleh menjadikannya sebagai pendapatan utama dan kerja hakiki

Sudah berdagang namun sukar mendapatkan keuntungan yang konsisten dan besar

Sudah berdagang namun sentiasa rugi & terus rugi tanpa mengetahui apakah punca dan asbabnya

Ingin mencari jalan untuk menyelesaikan masalah hutang & kewangan anda

Ingin menjadikan saham sebagai jalan persaraan, malah mampu bersara muda & kaya

Ingin menjana pendapatan pasif di rumah malah di mana-mana sahaja, sambil travel sambil buat duit (asal ada internet & telefon pintar)

Dan semestinya mereka yang betul-betul tekad untuk belajar ilmu pelaburan saham, dari zero hingga hero!

Daftar sekarang di -> eWyckoff

Iklan
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!