Apa Yang Dimaksudkan Dengan ‘Breakout’ Dalam Saham?

Biasa dengar tak istilah ‘Breakout’? Atau teknik ‘Buy on Breakout’ yang sangat popular di kalangan para pelabur dan pedagang saham?

Untuk memahaminya dengan lebih lanjut, jom layan kupasan Puan Roslinah Lakoi yang merupakan salah seorang coach untuk Asri Ahmad Academy.

Breakout Terjadi Apabila Pecah Resistance

Yang dikatakan berakout itu bila mana harga MESTI pecah harga resistance. Contohnya harga resistance ialah 20 sen (RM0.20), apabila harga kita lihat sedang menujah resistance lalu pecah menjadi 22 sen (RM0.22); maka itulah yang dipanggil BREAKOUT RESISTANCE.

BREAKOUT ni umpama wanita yang BERSALIN.

Selagi baby masih dalam perut, kita tak panggil ia sebagai bersalin. Kita panggil sebagai mengandung. Bila kepala baby dah start tersembul melihat dunia, baru kita panggil sebagai BERSALIN.

Hanya bila baby keluar baru kita panggil bersalin. Maka bila harga memecah harga resistance itu kita panggil sebagai breakout. (Harapnya boleh faham)

Jadi sekiranya harga tak pecah resistance, maka belum boleh dikatakan buy signal. Yang dikatakan buy signal itu bila harga sudah BREAKOUT. Breakout baru beli.

Lagi Mantap Bila ‘Breakout With Volume’

Tetapi bagaimana nak tahu BREAKOUT tersebut betul-betul power? BREAKOUT yang power bila mana ada volume belian sebagai syarat tambahan breakout.

Macam mana nak tengok Volume. (Refer chart) sekiranya breakout berlaku pagi iaitu sekitar jam 10.30 ke atas memadai ketinggian volume telah melebih atau menghampiri separuh daripada sebelum-sebelumnya.

Atau nak lagi pasti kita tunggu petang. Jika breakout diikuti volume yang power sama tinggi atau lebih tinggi daripada ketinggian volume sebelum-sebelumnya, sila balun dengan gembira.

Harga breakout diikuti ada volume, itu umpama kereta yang minyaknya diisi penuh boleh lajak naik sampai Genting Premium Outlet. Kalau takde minyak terpaksa patah balik kat Batang Kali, cari stesen minyak.

Photo by Lucas França from Pexels

Tambah pening lagi bagaimana pula Analisis Teknikal Chart yang kita kaji nak dikaitkan dengan kajian Analisis Fundamental (3M+CANSLIM) ?

Apabila kaunter yang kita dah kaji dan study kita tahu ada ‘booster’ ( N ) kita tengok syarikat untung (C dan A) ringan pula tu (S) competitor lain pun sudah ada yang breakout sama (L) dan ada pula jerung yang sedang collect (I) ….

Ditambah pula kita tahu Model Bisnes dia memang tengah in demand, Management pun bukan calang-calang businessman serta Magic Number pula best.

Apa lagi nak? Yakinlah dengan kajian yang kita buat. BREAKOUT baluuunn!!!!

Yang tak yakin tu bila study takde jiwa, tak faham syarikat yang nak dilabur ini buat bisnes apa, kenapa dia breakout.

Ingat! BREAKOUT bermaksud sudah ada minat belian berlaku. Samada minat belian tersebut akan menyebabkan kenaikan harga saham atau tidak, kita hanya boleh kaji berdasarkan data historical chart.

Namun tak siapa perfect 100% boleh membuat jangkaan ke mana harga akan pergi. Kita hanya membuat andaian berdasarkan data yang tersedia.

Ingat, TA kata apa? History repeat itself, kalau dia pernah berada pada harga tertinggi sebelum ini, tidak mustahil harga akan menuju kesitu semula, begitulah sebaliknya.

TA kata apa lagi, price moves in trend. Kalau harga bergerak ke atas, maka harga akan terus bergerak ke atas dalam kadar pergerakan zigzag. Begitu juga kalau dia nak ke bawah.

TA kata lagi. Market action discount everything. Maka BREAKOUT sesuatu harga saham tersebut ada cerita di sebaliknya. Bila kita mengkaji, sekurang-kurangnya kita tahu pergerakan tersebut disebabkan apa.

FA ✅ TA ✅ CA ✅ = BREAKOUT!!!

Sumber: FB Roslinah Lakoi

*Teknik ‘Buy on Breakout’ ini bukanlah teknik yang sempurna, confirm untung punya. Kerana Breakout itu sendiri ada beberapa jenis. Takut terbeli saham yang membuat ‘False Breakout’, rugi pula kita nanti. Oleh itu, carilah guru yang betul.

Tak berapa nak faham beberapa istilah yang digunapakai di atas, jemput baca Apa Itu Fundamental Analysis Yang Selalu Sifu Saham Sebut dan Jika Tiada Asas Analisa Teknikal (Technical Analysis), Jangan Gatal Beli Saham.

Nak Tahu Tenik Beli Saham Paling Senang Nak Ikut?

Kami faham, pembaca yang beginner mesti ada banyak soalan.

Macam mana nak dapat pulangan atau untung dalam pasaran saham? Apa teknik yang boleh kita amalkan?

Kalau nak tahu, ada bermacam-macam teknik dalam dunia ni untuk tahu timing yang cantik sebelum nak beli saham.

Salah satu teknik yang senang, berkesan dan ramai peminatnya adalah teknik Buy On Breakout.

Ramai sifu-sifu saham yang kami kenal guna teknik ini.

Kalau nak belajar dan cuba sendiri, dapatkan eBook Rahsia Teknik Buy On Breakout -> https://thekapital.my/EbookBOB

✅ Nak tahu lebih mendalam tentang teknik Buy On Breakout beserta contoh-contoh?

✅ Nak tahu cara untuk bezakan di antara Breakout dan False Breakout?

✅ Pernah dengar Support and Resistance? Nak tahu step by step untuk tentukan Support and Resistance?

Don’t worry guys, kami akan terangkan dalam bahasa mudah.

Dapatkan eBook Rahsia Teknik Buy On Breakout -> https://thekapital.my/EbookBOB

Previous ArticleNext Article

2 Comments

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2024

Bulan Jun 2024 menyaksikan sedikit penurunan dalam indeks FBM KLCI. 

Setelah peningkatan yang mendadak pada bulan Mei 2024, bulan Jun tidak berjaya meneruskan kenaikan tersebut.

Indeks FBM KLCI

Sumber: Trading View

Indeks FBM KLCI pula susut sebanyak 0.37% pada bulan Jun 2024. KLCI dibuka pada 1595.94 pada awal bulan dan ditutup pada 1590.09 pada hari terakhir dagangan bulan Jun 2024.

Senarai Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2024

1. Seni Jaya Corporation Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Saham patuh syariah paling rugi Jun 2024 adalah Seni Jaya Corporation Berhad yang susut sebanyak 18.75%. Jika dikaji dari sudut fundamental, Seni Jaya mengalami kerugian pada suku terkini sebanyak RM1.7 juta. Sebelum ini, Seni Jaya agak konsisten mencatatkan keuntungan bagi setiap suku tahunan.

2. Reneuco Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kedua, Reneuco Berhad susut 15.79% dari pembukaannya pada awal bulan Jun 2024. Reneuco Berhad ditutup pada RM0.08. 

3. Eversendai Corporation Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Eversendai pula jatuh dari RM0.625 kepada RM0.53 atau 15.20% dalam tempoh sebulan. Setelah membuat kenaikan yang banyak pada bulan Mei 2024, pelabur mungkin sudah mula mengambil keuntungan pada bulan berikutnya.

4. MST Golf Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

MST Golf juga dilihat membuat downtrend yang kuat sejak pertengahan bulan Mei sehingga akhir bulan Jun 2024. MST Golf jatuh sebanyak RM0.055 atau 15.07% sepanjang Jun 2024.

5. Master Tec Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Saham yang baru disenaraikan tahun ini, Master Tec membuat penurunan sebanyak 13.97% namun masih kekal berada di atas RM1.

6. FSBM Holdings Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

FSBM Holdings di tempat keenam dibuka pada harga RM0.375 pada awal Jun dan ditutup pada 0.325 pada akhir Jun. Penurunan ini menyebabkan FSBM kehilangan 13.33%.

7. Omesti Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Omesti Berhad juga susut 13.33% pada Jun 2024. Omesti hanya turun sebanyak 2 sen namun kerana harganya yang murah, ia telah menyebabkan perubahan harganya menjadi sebanyak 13.33%.

8. Microlink Solutions Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Microlink Solutions turut mengalami kejatuhan iaitu sebanyak 11.11%. 

9. HHRG Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kedua terakhir dari senarai ini, HHRG Berhad telah susut sebanyak 10.26% pada bulan Jun 2024.

10. KJTS Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Melengkapi senarai ini ialah KJTS Group Berhad yang mana ia telah kehilangan 8.57% daripada harganya pada awal bulan Jun.

Kesimpulan

Adakah anda memiliki saham-saham di atas pada bulan Jun dan juga mengalami kerugian? Jangan risau, dalam pelaburan saham, rugi adalah sesuatu yang pasti. Perkara yang penting adalah anda perlu tahu bagaimana untuk meminimumkan kerugian dan mencari keuntungan dari saham yang lain lagi.

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Insya-Allah berbaloi……