Forest City Terima Anugerah Pengiktirafan Daripada Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad

JOHOR BAHRU, Malaysia, 1 April 2019 /PRNewswire/ — Forest City, bandar pintar berprofil tinggi yang dibina oleh pemaju hartanah China Country Garden Holdings dan kini dalam tahun ketiga, muncul dari sudut tenggara Eurasia. Bandar ini telah menarik perhatian meluas daripada pemerhati industri dan media di seluruh dunia dan dinamakan oleh Forbes sebagai salah satu daripada “lima bandar baharu yang bersedia untuk menggegarkan masa depan”.

Forest City terima pelbagai anugerah daripada kerajaan Malaysia untuk sumbangan CSRnya

Forest City menerima sijil daripada Perdana Menteri Malaysia Mahathir Mohamad pada bulan Februari atas sokongannya kepada agenda pelan perumahan kerajaan yang mampu dimiliki. Antara penerima, Forest City ialah satu-satunya syarikat pelaburan asing yang menerima penghormatan seperti itu. Pada 15 Mac, bandar tersebut menerima anugerah Pembangunan Hijau Lestari Terbaik yang menjadi rebutan untuk taman perindustrian tertumpu pembinaan dari Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan YB Zuraida Kamaruddin sebagai sebahagian daripada Anugerah Harta Hartanah ASEAN Des Prix Infinitus Malaysia. Anugerah ini merupakan bukti kukuh pengiktirafan oleh kerajaan Malaysia untuk sumbangan CSR Forest City.

Forest City menerima Anugerah Penghargaan & Sijil Penghargaan daripada Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad pada pelancaran rasmi Dasar Komuniti Negara (DKN) pada 17 Februari 2019

Forest City mudahkan pelaksanaan inisiatif Jalur dan Jalan Kerajaan China dan pembangunan masyarakat setempat

Sebagai satu kejayaan dalam pelaksanaan inisiatif Jalur dan Jalan kerajaan China di Asia Tenggara, Forest City telah diiktiraf oleh organisasi media sebagai model inovatif untuk suasana bandar yang bijak menggabungkan masyarakat industri dan kediaman, sambil memberi sumbangan penting kepada pengembangan luar negara syarikat China. Kompleks pintar dan mesra alam yang menggabungkan industri berteknologi tinggi dengan pembangunan berasaskan infrastruktur telah memberi banyak manfaat kepada Johor dari segi pembangunan ekonomi dan sosial. Sehingga Januari 2019, Forest City telah menyumbang lebih daripada 200 juta ringgit (kira-kira 50 juta USD) kepada kerajaan negeri Johor dalam cukai dan memberi kontrak bernilai 1.6 bilion ringgit (lebih kurang 40 juta USD) kepada 150 syarikat tempatan. Kompleks pada masa kini mempunyai lebih daripada 1,500 pekerja, 80% daripadanya adalah pekerja tempatan. Pembentukan kompleks ini mencipta lebih daripada 9,200 pekerjaan pembinaan, yang membawa kepada sumbangan kepada kerajaan oleh pekerja sebanyak 50 juta ringgit (lebih kurang 12 juta USD) dalam cukai pendapatan peribadi.

Di peringkat awal pembangunan, Forest City, dengan kerjasama McKinsey & Company, firma perunding pengurusan di seluruh dunia, menggariskan lapan sektor perniagaan dan industri yang, secara keseluruhan, akan menjadi model bagi penyepaduan industri-bandar – pelancongan dan MICE, penjagaan kesihatan, pendidikan dan latihan, teknologi hijau dan pintar, ibu pejabat serantau, kewangan pesisir dekat, e-dagang, dan teknologi baru muncul. Shattuck St Mary’s School Forest City, kampus tunggal sekolah berasrama swasta utama Amerika di luar Amerika Syarikat, mengadakan kelas pertamanya pada 23 Ogos 2018. Pembukaan sebuah firma pengurusan kesihatan telah menyediakan masyarakat pemastautin multinasional Forest City dengan akses kepada penjagaan kesihatan bertaraf dunia. Sebanyak 50 peruncit telah mewujudkan kehadiran di sepanjang jalan komersil Forest City dan 230,000 kunjungan oleh pelancong ke Johor Bahru berlaku setiap tahun akibat daripada kehadiran firma-firma yang telah menubuhkan operasi di sana, yang semuanya telah meningkatkan pembangunan penyedia perkhidmatan pelancongan tempatan, hotel, peruncit dan restoran.

Shattuck St. Mary’s School Forest City

Dengan sumbangan berterusan terhadap perlindungan alam sekitar, Forest City telah melaksanakan pendekatan mesra ekologi di taman perindustrian yang tertumpu kepada pembinaannya. Pemaju meminimumkan jejak ekologi semasa pembinaan dengan menubuhkan satu sistem pengawasan dalam talian untuk kualiti air, dan bekerjasama dengan universiti dan institusi tempatan untuk menubuhkan zon perlindungan untuk rumput laut dan mempelbagaikan struktur ekologi tempatan. Sebagai tambahan kepada pelbagai langkah praktikal, taman perindustrian Forest City telah memastikan kelestarian dalam projek pembinaan dengan menubuhkan kilang pembuatan di Asia yang mampu menghasilkan semua bahan dan komponen yang diperlukan untuk menyokong satu juta meter persegi ruang lantai dalam pembinaan baharu setiap tahun. Pengeluaran komponen daripada Sistem Bangunan Perindustrian ini juga merupakan sebahagian daripada usaha untuk memastikan semua bangunan yang menggunakan komponen itu mesra alam.

Taman perindustrian bertumpukan pembinaan

Melihat ke hadapan ke peringkat seterusnya, Forest City telah memulakan pelan induk penyepaduan industri 2020 miliknya, yang bertujuan menarik loji pembuatan berteknologi tinggi ke Hab Industri seluas 417 ekar itu. Forest City akan terus menyokong pelaksanaan inisiatif Jalur dan Jalan dan kemudahan infrastruktur bersebelahan, membantu pengeluar, pembuat peralatan dan penyedia teknologi terkemuka untuk berkembang di luar pasaran tempatan mereka.

Sumber: Country Garden Holdings

Pautan Berkaitan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Perbankan Pintar Dipacu Data Tingkatkan Kewangan Inklusif di Asia Tenggara

SHANGHAI, 20 September 2019 /PRNewswire/ — Huawei telah bekerjasama dengan Chinasoft International (CSI) untuk melancarkan Penyelesaian Data Kewangan Pintar berdasarkan repositori data tertumpu di HUAWEI CONNECT 2019. Penyelesaian ini direka untuk membantu institusi-institusi kewangan di Asia Tenggara dan pasaran-pasaran lain menjadikan perkhidmatan kewangan pintar tanpa batasan boleh diakses kepada orang awam, sekaligus meningkatkan kecekapan perniagaan dan memacu inovasi.

Pada masa depan, perkhidmatan kewangan tanpa batasan akan bergerak maju melangkaui sempadan fizikal bank-bank dan mendekati orang ramai di merata tempat. Sebagai contoh, pembayaran mudah alih di China telah meningkat sebanyak 36 kali ganda daripada 1.674 bilion pada tahun 2013 kepada 60.531 bilion pada tahun 2018, dengan perkhidmatan kewangan yang mudah kini menjadi suatu kebiasaan. Perkhidmatan pintar akan menggantikan kewangan dipacu pengalaman untuk menjadi kewangan pintar dipacu data, lalu menyediakan perkhidmatan mesra pelanggan di samping turut membantu bank-bank dengan kecekapan operasi, kawalan risiko dan proses membuat keputusan. Industri perbankan China telah mencapai kelulusan pinjaman 1 minit dengan menyepadukan analisis Data Raya dengan penyiasatan kredit tradisional.

Cao Chong, Presiden Industri Perkhidmatan Kewangan di Huawei Enterprise, mengulas, “Transformasi dan pembangunan industri kewangan dipacu oleh teknologi utama seperti Data Raya, AI dan rantaian blok. Mewujudkan kewangan pintar tanpa batasan dan menerima pakai seni bina yang dipacu data, didayakan AI, terbuka dan teragih akan menjadi amat penting demi kejayaan institusi-institusi kewangan untuk maju ke hadapan.”

Tatkala bank-bank berusaha untuk merealisasikan nilai data, bank-bank biasanya menghadapi pelbagai cabaran termasuk berbilang jenis data yang datangnya daripada pelbagai saluran, kesukaran berkisarkan analisis data tertumpu dan penggunaan data yang lemah. Penyelesaian Data Kewangan Pintar Huawei menawarkan penyelesaian lengkap untuk menangani cabaran-cabaran ini dengan menyediakan tiga lapisan – infrastruktur data pintar, repositori data tertumpu dan pendayaan data serta perniagaan. Ini memastikan akses data yang cekap, analisis data tertumpu dan aplikasi lapisan atas didayakan oleh perkhidmatan data, membantu bank-bank mencapai pemasaran jitu, kawalan risiko waktu sebenar dan operasi yang mantap.

Penyelesaian Data Kewangan Pintar Huawei telahpun mendayakan beberapa institusi kewangan di China untuk mencipta aplikasi senario-tertentu yang inovatif. Sebagai contoh, ia telah membantu bank runcit bertaraf tinggi melaksanakan kawalan risiko pintar waktu sebenar dan memintas transaksi yang mencurigakan bernilai lebih CNY1 bilion setiap tahun. Ia turut membantu sebuah syarikat insurans mengenal pasti dengan pintar kes penipuan yang mencurigakan, lalu mengurangkannya sebanyak lebih 50%.

Vincent Zhu, Naib Pengurus Besar Unit Perniagaan Tenggara di Chinasoft International (CSI), memperkenalkan penyelesaian bersama dan mendedahkan bahawa CSI telah bekerjasama dengan bank terkemuka di Asia Tenggara untuk melaksanakan inovasi dan pengujian bersama untuk pelbagai senario seperti menyediakan perkhidmatan pintar dan mencapai kawalan risiko waktu sebenar. Projek ini dijangka dimulakan untuk kegunaan komersial pada tahun 2019 dan merupakan satu pencapaian penting untuk kolaborasi Huawei-CSI dalam industri kewangan Asia Tenggara.

Zhu berkata: “Senarai tindakan komersial di Malaysia akan menjadi rujukan berharga untuk institusi-institusi kewangan lain di Asia Tenggara. Sepanjang 3 hingga 5 tahun akan datang, Huawei dan CSI akan membantu perusahaan-perusahaan kewangan di Asia Tenggara melaksanakan perkhidmatan kewangan pintar tanpa batas bagi meningkatkan pengalaman pelanggan dan kecekapan perniagaan, mempercepatkan peluang pertumbuhan dan mengurangkan kos. Pada masa depan, bank-bank akan semakin memberi tumpuan pada senario kewangan pintar dengan sokongan daripada penyedia perkhidmatan data dan repositori data tertumpu. Era kewangan AI semakin menghampiri.”

Tiga kelebihan yang membezakan pada penyelesaian bersama ini ialah ia bersifat tertumpu, pintar dan cekap. Ia membantu bank-bank menakrifkan semula repositori data tertumpu untuk kewangan dan mencapai analisis data yang lebih pintar dan pada waktu sebenar, mempercepatkan penukaran daripada data kepada nilai serta transformasi digital.

Sumber: Huawei

Sumber Berkaitan: https://www.huawei.com/en/

Iklan

AXA AFFIN Melancarkan “Step It Up” Program Kesejahteraan Yang Memberi Ganjaran Kepada Rakyat Malaysia Yang Amal Gaya Hidup Sihat

• AXA AFFIN Life Insurance menyeru seluruh rakyat Malaysia untuk bergiat dan berusaha menjadikan negara lebih sihat dan cergas menerusi Step It Up.
• Step It Up ialah program kesejahteraan yang memperkasakan dan memberi insentif kepada rakyat Malaysia yang mengambil langkah proaktif untuk menjalani kehidupan lebih sihat.
• Pelanggan yang mencapai matlamat kecergasan yang diingini boleh menikmati rebat premium sehingga 24% atas premium tahunan bagi tahun pertama dan menikmati ganjaran lain kerana mengamalkan gaya hidup sihat.

Malaysia telah dikenal pasti sebagai negara yang mempunyai kadar obesiti tertinggi di Asia Tenggara.  Bilangan pesakit yang dimasukkan ke hospital pada usia 18 – 40 tahun telah berganda dalam tempoh 4 tahun dengan 34% daripada kumpulan usia tersebut disahkan mempunyai paras kolesterol yang tinggi.*

Menyedari hakikat ini, AXA AFFIN Life Insurance Berhad (AALI) menyeru seluruh rakyat Malaysia untuk menyertai Step It Up demi negara yang lebih sihat dan cergas. Step It Up ialah program kesejahteraan yang memperkasakan dan memberi insentif kepada rakyat Malaysia agar mengambil langkah proaktif untuk menjalani kehidupan yang lebih sihat.

Program Step It Up merangkumi tiga tunggak utama – tetapkan matlamat kecergasan yang anda inginkan, capai sasaran anda dan nikmati ganjarannya.  Matlamat kecergasan dibahagikan kepada 2 peringkat – sasaran 6,000-langkah atau 10,000-langkah secara purata setiap hari yang boleh dicapai menerusi pelbagai pilihan aktiviti termasuk berlari, berjalan kaki, menyusuri denai dan bentuk senaman lain yang serupa.  Apabila pelanggan telah mencapai matlamat kecergasan yang diingini sepanjang bulan, mereka boleh menikmati rebat premium sehingga 24% daripada premium tahunan bagi tahun pertama. Pelanggan juga boleh menikmati ganjaran gaya hidup sihat mereka dengan mendapatkan diskaun keahlian gimnasium, peranti kecergasan boleh dipakai, pakaian kecergasan, makanan sihat, pemeriksaan kesihatan, tiket wayang dll.

Step It Up akan dibuka terlebih dahulu kepada pelanggan yang membeli produk AXA Wealth Series dengan Hope Medic 2 Rider dari sekarang sehingga 31 Disember 2018. Pelanggan akan menjejak langkah mereka menerusi BookDoc – platform ganjaran kesihatan yang akan memberi insentif kepada pelanggan yang menjaga kesihatan dan memberikan akses untuk mencari dan membuat temu janji dengan doktor pakar. Aplikasi mudah alih ini juga serasi dengan pelbagai jenis peranti kecergasan boleh dipakai dan boleh dimuat turun dari Apple Store dan juga Google Play Store.

“Dalam usaha kami berkembang maju untuk menjadi rakan Kesihatan & Perlindungan pilihan utama Malaysia, AXA AFFIN berhasrat menyediakan ekosistem kesihatan unik yang memperkasakan rakyat Malaysia untuk membudayakan senaman dan kekal aktif. Step It Up adalah sejajar dengan wawasan kami untuk mengubah hubungan dengan pelanggan dari pembayar premium kepada rakan kerjasama untuk mendorong mereka berusaha menjaga kesihatan menerusi pencegahan penyakit sepanjang masa. Kami memberi insentif bagi amalan yang sihat, memberi ganjaran bermakna kepada mereka kerana mengambil langkah berterusan untuk meningkatkan kesihatan dan kesejahteraan mereka,” kata En. Rohit Nambiar, Ketua Pegawai Eksekutif AXA AFFIN Life Insurance Bhd.

Dalam tempoh sepuluh tahun antara 2005 – 2015, bilangan rakyat Malaysia yang mengalami Penyakit Tidak Berjangkit (“NCD”) meningkat 232%.** Pada 2016, 73% daripada jumlah kematian disebabkan oleh NCD, dan separuh angka tersebut disebabkan oleh penyakit kardiovaskular.***

“Berasaskan statistik yang membimbangkan dan kemerosotan tahap kesihatan di negara ini, kami komited untuk mendorong dan menggalakkan para pelanggan kami agar mengamalkan gaya hidup sihat.  Semua usaha ini tertumpu kepada manfaat hidup.  Memang telah terbukti secara saintifik berulang-ulang kali dan juga berasaskan pengalaman saya sebagai pelari aktif bahawa badan yang sihat dan cergas membentuk minda yang jelas dan cerdas, yang seterusnya meningkatkan tumpuan dan prestasi dan membolehkan seseorang membuat keputusan lebih baik.  Sesungguhnya kebahagiaan hidup dan kesihatan ialah aset kekayaan paling penting bagi pelanggan. Langkah yang sihat akan menghasilkan penjimatan jangka panjang dari segi kos penjagaan kesihatan”, kata Cik. GG Kam, Ketua Pegawai Customer Experience, AXA AFFIN Life Insurance Bhd.

Untuk maklumat lanjut mengenai Step It Up, layari www.axa.com.my atau hubungi ejen AALI terdekat anda.


Sumber: *The Star
https://www.thestar.com.my/news/nation/2017/11/17/more-and-more-youths-ending-up-in-hospitals/

**Tinjauan Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan 2015

http://iku.moh.gov.my/images/IKU/Document/REPORT/nhmsreport2015vol2.pdf

*** Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) = Mesyuarat Saintifik Ke-12 Akademi Perubatan Malaysia (AMM) 2017

http://www.acadmed.org.my/view_file.cfm?fileid=855

Iklan

Jangan Lupa Bayar Zakat Fitrah Sebanyak RM7

Pertama sekali, ucaplah Alhamdulillah dan panjatkan kesyukuran kita kepada Yang Maha Esa kerana memanjangkan umur kita untuk bertemu dengan Ramadhan pada tahun ni.

Selain daripada menunaikan puasa fardhu di bulan Ramadhan, kita juga disyariatkan untuk menunaikan zakat fitrah. Jom kita recap balik apa itu zakat fitrah.

Apa Itu Zakat Fitrah?

Zakat fitrah pada istilahnya ialah sedekah yang wajib dikeluarkan selepas berbuka untuk beraya dan selesainya Ramadan. Perintah menunaikan Zakat Fitrah bermula pada tahun kedua Hijrah, iaitu tahun diwajibkan puasa pada bulan Ramadhan untuk mensucikan orang Islam yang berpuasa dari kata-kata dan perbuatan yang tidak berguna.

Zakat Fitrah juga untuk memberi makanan kepada orang-orang miskin dan mencukupkan keperluan dan permintaannya pada Hari Raya 1 Syawal (Aidilfitri).

Dalil Zakat Fitrah

Zakat Fitrah berbeza dari zakat harta kerana ia merupakan kewajipan ke atas individu-individu, sedangkan zakat harta merupakan kewajipan kepada harta-harta yang dimiliki. Oleh sebab itu, tidak disyaratkan pada zakat fitrah seperti apa yang disyaratkan pada zakat harta, seperti nisab, haul dan sebagainya. Sabda Rasulullah SAW dari Ibn Umar yang bermaksud:

“Rasulullah SAW telah mewajibkan zakat fitrah, satu sha’ kurma atau satu sha’ gandum, pada hamba sahaya, orang yang merdeka, lelaki, perempuan, kanak-kanak dan orang dewasa dari kaum Muslimin” (HR  Bukhari)

Ucapan Rasulullah SAW “kanak-kanak dan orang dewasa” menunjukkan bahawa Zakat Fitrah itu wajib bagi anak kecil, diambil dari hartanya apabila ia memiliki harta, lalu dikeluarkan oleh walinya, seperti halnya dalam zakat harta. Apabila ia tidak memliki harta, maka zakat fitrahnya wajib bagi orang yang memberikan nafkah kepadanya. Pendapat ini dipegang oleh Jumhur Ulama.

Fatwa Zakat Fitrah

Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-60 yang bersidang pada 23 Oct 2003 telah membincangkan tentang Zakat Fitrah. Muzakarah telah memutuskan bahawa hukum zakat fitrah adalah wajib sekiranya cukup syarat wajib zakat fitrah iaitu:

  1. Individu yang mempunyai lebihan makanan atau hartanya dari keperluan tanggungannya pada malam dan pagi hari raya.
  2. Anak yang lahir sebelum matahari jatuh pada akhir bulan Ramadhan dan hidup selepas terbenam matahari.
  3. Memeluk Islam sebelum terbenam matahari pada akhir bulan Ramadhan dan berkekalan Islamnya
  4. Seseorang yang meninggal selepas terbenam matahari akhir Ramadhan

Waktu Membayar Zakat Fitrah

  • Waktu Wajib: Mazhab Syafie mengikut yang azhar dan Hanbali berpendapat bahawa waktu wajib zakat fitrah bermula dengan tenggelamnya matahari pada hari akhir Ramadan (malam Raya). Ia juga pendapat sebahagian Mazhab Maliki.
  • Waktu Sunat: Mazhab Syafie berpendapat sunat dikeluarkannya sebelum solat hari raya dan makruh mentakhirkannya sehingga selesai solat.
  • Waktu Haram: Al-Hasan bin Ziyad dari ulama Hanafi berpendapat waktu menunaikannya bersifat setempat dan terhad seperti hari korban. Justeru siapa yang menunaikannya selepas hari raya tanpa uzur, ia dianggap sebagai berdosa. Pendapat ini juga adalah pendapat Mazhab Maliki, Syafie, dan Hanbali. Tetapi tetap wajib ditunaikan segera zakat fitrah dan pada waktu itu ia dikira sedekah. Sekiranya masih dilengahkan, maka akan bertambahlah dosanya.

Rebut Saham Akhirat Dengan Infaq Dan Waqaf Bagi Pembinaan Bangunan Tahfiz Al Quran Al Ansar

Kat Mana Nak Bayar Zakat Fitrah?

Zakat fitrah wajib dibayar berdasarkan kepada di mana seseorang itu berada ketika masuknya waktu wajib untuk zakat fitrah iaitu bermula pada malam hari raya sehingga sampai sebelum solat hari raya. Walaupun begitu, melihat kepada realiti semasa, dengan melihat pendapat ihtiyat iaitu mengawalkan sedikit masa pembayaran sama ada sehari atau dua hari mengikut apa yang dilakukan oleh para sahabat.

Justeru jika ketika itu kita masih berada di tempat kerja dan belum pulang ke kampung, lebih elok baginya untuk dibayar di tempat kerjanya kerana ia bersifat yakin dan tahqiq sedangkan kepulangannya ke kampung masih lagi dalam bentuk sangkaan dzan yang mungkin tidak berlaku.

Begitu juga dengan pembayaran awal boleh menyelesaikan tanggungjawab dengan sebaik mungkin dan bukan dalam bentuk tergopoh gapah atau mungkin berlaku sebarang halangan yang menyebabkan terlepasnya daripada menunaikan zakat fitrah pada waktu wajibnya.

Kadar Zakat Fitrah

Asal kadar zakat fitrah adalah satu sha’ (gantang) dan nilainya seperti yang dinyatakan oleh Dr. Wahbah al-Zuhaili dalam kitabnya Fiqh al-Islami wa Adillatuh iaitu 2.751 kg. Dan di sisi mazhab Hanafi ialah 3.8 kg.

Fatwa Kadar Zakat Fitrah

Dalam keputusan Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan kali ke-57 bertarikh 10 Jun 2003 seperti berikut:

  • Harga zakat fitrah bagi negeri-negeri di semenanjung Malaysia adalah berdasarkan harga setempat oleh BERNAS bagi setiap beras Super Tempatan Gred A mengikut timbangan satu gantang Baghdad bersamaan 2.60 kg.
  • Harga zakat fitrah bagi negeri-negeri Sabah dan Sarawak adalah berdasarkan harga setempat yang ditetapkan oleh BERNAS, masing-masing bagi beras Vietnam White bagi negeri Sarawak mengikut timbangan satu gantang Baghdad iaitu bersamaan 2.70kg.

Menjelang Ramadan, Jawatankuasa Syariah atau Fatwa Negeri akan memutuskan nilai harga beras semasa mengikut daerah atau jenis dan gred beras yang dimakan oleh penduduk. Kemudian diputuskan dengan mengambil kira nilaian sebanyak segantang beras iaitu hampir kepada 2.60 kg.

Sumber: Pusat Pungutan Zakat MAIWP

Klik sini untuk kira zakat-zakat lain seperti Zakat Pendapatan, Zakat Perniagaan, Zakat Emas, Zakat KWSP dan Zakat Wang Simpanan. Bukan zakat fitrah saja yang wajib dibayar tau.

Jemput juga baca:

Iklan

SC Melancarkan SRI Roadmap untuk Pasaran Modal bagi Memacu Pembangunan Mampan Malaysia

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini melancarkan Roadmap Pelaburan Mampan dan Bertanggungjawab untuk Pasaran Modal Malaysia (SRI Roadmap) yang bertujuan mewujudkan ekosistem SRI bagi memudah cara dan memacu peranan pasaran modal dalam meningkatkan pembangunan mampan Malaysia.

“Kemampanan adalah agenda global utama bagi menangani isu-isu terkini yang mempengaruhi masyarakat seperti pemberantasan kemiskinan, menyediakan akses kepada pendidikan dan penjagaan kesihatan serta menangani perubahan iklim,” kata Datuk Syed Zaid Albar, Pengerusi SC

Dianggarkan bahawa dalam sepuluh tahun akan datang, dunia memerlukan kira-kira dolar AS5 hingga AS7 trilion setiap tahun untuk membiayai Matlamat Pembangunan Mampan (SDG) Bangsa-Bangsa Bersatu manakala di Malaysia, dalam jangkaan tempoh lima tahun akan datang, pasaran memerlukan RM45 bilion untuk membiayai matlamat pembangunan jangka panjang.

“Pasaran modal dapat memainkan peranan penting untuk menangani jurang ini terutama dalam sektor hijau, sosial dan mampan,” tambah Datuk Syed Zaid Albar.

Untuk mencapai tujuan ini, SRI Roadmap lima tahun ini telah mengenal pasti 20 cadangan strategik untuk memacu pembangunan ekosistem SRI yang memudah cara dan bersemangat dan meletakkan Malaysia sebagai pusat SRI di rantau ini. Ini termasuk meluaskan pelbagai instrumen SRI, meningkatkan asas pelabur SRI, membina asas penerbit SRI yang kuat, menanamkan budaya tadbir urus dalaman yang kuat, dan mereka bentuk seni bina maklumat dalam ekosistem SRI.

SRI Roadmap dibina atas inisiatif SC bagi mengukuhkan kedudukan Malaysia sebagai peneraju serantau dalam pelaburan mampan, juga merangkumi Rangka Kerja Sukuk SRI yang mula diperkenalkan pada tahun 2014 untuk memudah cara pembiayaan inisiatif untuk memberi manfaat kepada alam sekitar dan masyarakat.

Salah satu inisiatif segera yang diperkenalkan dibawah SRI Roadmap adalah semakan Rangka Kerja Sukuk SRI SC, yang akan dikeluarkan secara serentak pada hari ini. Rangka Kerja Sukuk SRI yang dikemas kini memperluaskan senarai projek SRI yang menepati kelayakan, keperluan pendedahan dan pelaporan yang dipertingkatkan, serta menjelaskan peranan penyemak luaran. SC juga mengeluarkan risalah untuk membimbing pihak berkepentingan dan orang ramai mengenai ciri-ciri utama rangka kerja yang disemak semula.

Sehingga Oktober tahun ini, secara kumulatif terdapat 10 sukuk SRI dengan terbitan berjumlah RM4.3 bilion. Ini termasuk sukuk SRI hijau pertama di dunia untuk membiayai projek tenaga boleh diperbaharui, dan penerbitan sukuk sosial untuk membiayai pembangunan sekolah amanah.

Garis Panduan SRI Roadmap dan Rangka Kerja Sukuk SRI boleh didapati di www.sc.com.my.

Mengenai Suruhanjaya Sekuriti Malaysia:

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC), sebuah badan berkanun yang melapor kepada Menteri Kewangan, ditubuhkan di bawah Akta Suruhanjaya Sekuriti 1993. Ia merupakan agensi kawal selia tunggal bagi pengawalseliaan dan pembangunan pasaran modal. SC mempunyai tanggungjawab langsung untuk menyelia dan memantau aktiviti institusi pasaran, termasuk bursa dan rumah penjelasan, dan mengawal selia semua individu yang dilesenkan di bawah Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007. Maklumat lanjut mengenai SC boleh didapati di laman sesawangnya di www.sc.com.my. Ikuti SC di twitter di @SecComMy untuk perkembangan terkini.

Anda boleh muat turun SRI Roadmap di laman web SC.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!