Peluang Nak Tolong Orang Sakit Dengan Life Engineering

Apakah itu Life Engineering?

Penyakit boleh menimpa sesiapa sahaja pada bila-bila masa, dan dengan kadar inflasi perubatan yang meningkat antara 10% dan 15% setiap tahun, kos rawatan semakin membebankan bagi rakyat Malaysia. Ramai yang mengambil skim insuran bagi membantu mereka di saat yang sukar, namun tidak semua mampu melanggan pakej insuran pada masa kini. Di sinilah Life Engineering mahu mengisi jurang tersebut dengan menyediakan alternatif untuk rakyat Malaysia untuk mendapatkan pembiayaan kos rawatan perubatan mereka melalui konsep perkongsian kos perubatan.

Program Life Engineering telah dilancarkan kepada umum pada Mac 2017. Ia merupakan platform perkongsian kos perubatan bersama yang pertama di Malaysia. Platform daya teknologi ini membolehkan orang ramai (Pekongsi) menyertai bersama melalui aplikasi telefon mudah alih atau laman web untuk berkongsi kos-kos perubatan kemasukan hospital.

Objektif utama program ini adalah untuk membantu para Pekongsi mengurangkan beban kos-kos perubatan yang semakin meningkat dengan berkongsi kos perubatan yang ditanggung dengan semua Pekongsi yang aktif dalam komuniti.

Sebagai contoh, sekiranya terdapat 1000 orang ahli pekongsi yang aktif dan terdapat beberapa ahli pekongsi dalam komuniti yang dimasukkan hospital  pada bulan itu dengan jumlah kos perubatan sebanyak RM 20,000, setiap ahli pekongsi hanya perlu menyumbang RM 20 (RM 20,000/1000). Jumlah maksimum yang  perlu dikongsi oleh setiap ahli adalah hanya RM 50.00 sebulan. Sekiranya tiada kemasukkan hospital oleh pekongsi pada bulan tertentu, setiap ahli pekongsi tidak perlu membayar apa-apa.

Sila tonton video berikut untuk maklumat lanjut:

Selain menjadi sebuah platform perkongsian bersama kos perubatan, Life Engineering juga mempromosikan gaya hidup sihat melalui gabungan program- program yang lain. Hidup yang sihat adalah cara terbaik untuk menangani masalah kos perubatan.

Sila ambil perhatian bahawa Life Engineering bukan sebuah syarikat insurans. Kami menyediakan penyelesaian alternatif yang mudah, murah dan mudah diakses untuk menangani kos perubatan anda.

Faedah sebagai seorang ahli Life Engineering

 1. Pekongsi-pekongsi (ahli) berkongsi kos perubatan kemasukan hospital sesama ahli.
 2. Pekongsi-pekongsi hanya berkongsi kos perubatan sebenar yang ditanggung. Bayar RM0 jika tiada kemasukkan hospital pada bulan tersebut. Sumbangan maksima hanya RM 50.00* sebulan.
 3. Bagi tahun pertama penyertaan, jumlah had kos perubatan yang boleh dikemukakan seseorang Pekongsi ialah sehingga RM 1 juta. Had tambahan sebanyak RM 200,000 bagi setiap tahun berikutnya.
 4. Jika berlaku kematian pada ahli, pemberian wang ehsan sebanyak RM5000 akan diberikan dan tambahan sebanyak RM 1000 bagi tahun berikutnya.
 5. Terdapat lebih daripada 200 hospital panel di Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak
 6. Pentadbir Life Engineering akan membayar kos perubatan kemasukan hospital dahulu dan berkongsi bersama kosnya kemudian.
 7. Petua penjagaan kesihatan dan aktiviti kesihatan untuk ahli komuniti. 

Syarat- syarat untuk menjadi ahli Life Engineering

 1. Warganegara Malaysia
 2. Berumur antara 8 hingga 40 tahun
 3. Sihat dan tiada sebarang penyakit
 4. Komuniti yang jujur dan berkongsi semangat yang sama

Pendaftaran sebagai Pekongsi atau Penaja

Anda di kehendaki untuk mendaftar dahulu sebagai ‘LE Guest’. Setelah mendaftar, sila log in masuk dan klik pautan ‘LE Sharer’ (Pekongsi) atau ‘Sponsor’ (Penaja) dan ikuti langkah seterusnya.

Penyertaan sebagai Pekongsi anda di kehendaki untuk membayar wang pendahuluan sebanyak RM 102.99 (RM 2.99 adalah caj bagi pemprosesan pembayaran).  RM 100.00 adalah untuk perkongsian dan juga yuran pentadbiran tahunan sebanyak RM 100.00 sahaja.

Sponsor atau Penaja adalah mereka yang berminat untuk menaja ahli keluarga termasuk isteri, anak-anak atau ahli keluarga yang lain.  Pekongsi juga boleh menjadi sebagai penaja setelah mereka menyertai program ini. Penaja tidak terikat dengan syarat-syarat sebagai ahli pekongsi.  Penaja yang berumur lebih dari 40 tahun atau mempunyai penyakit sedia ada juga boleh menjadi penaja.  Mereka adalah orang yang bertanggungjawab untuk membayar kos perkongsian bagi ahli yang di taja.

Untuk makluman, setiap wang pendahuluan atau tambah nilai yang di bayar oleh pekongsi akan di letakkan di bawah Pemegang Amanah “Ong and Manecksha, Advocates & Solicitors”.  Jika berlakunya perkongsian kos perubatan, pihak Pentadbir Life Engineering yang akan membayar kos perubatan dahulu dan setelah itu akan menuntut kembali wang di bayar itu dari Pemegang Amanah.

Kes Perkongsian Bersama Perubatan Pertama di Malaysia

Pada 21 Februari 2018, salah seorang daripada Pekongsi kami telah dimasukkan ke Pusat Perubatan Taman Desa (TDMC) bagi menjalankan pembedahan pembuangan sista ovari (ovarian cysts removal operation).  Pekongsi tersebut telah dibenarkan keluar daripada hospital pada 23 Februari 2018 dan jumlah bil perubatan yang ditanggung adalah sebanyak RM 11,432.95.

Keseluruhan proses kemasukan hospital dan penilaian adalah dikendalikan oleh e-MAS, yang merupakan Juruaudit Perubatan Professional (PMA) bagi memastikan proses berjalan dengan telus dan lancar. Total kos sebanyak RM 11,432.95 itu telah berjaya dikongsi bersama oleh semua pekongsi pada bulan Mac dan April 2018. 

Testimoni video:

Pernah Masuk Watchlist Bank Negara Malaysia (BNM)?

Sumber: Bank Negara Malaysia

Merujuk kepada notis bertarikh 23 Mac 2017 di atas, BNM telah memasukkan Life Engineering dan syarikat Crowd Care Sdn. Bhd. ke dalam watchlist mereka. Jika anda Google, pasti jumpa notis di atas.

Namun, BNM telah pun mengeluarkan Life Engineering daripada senarai watchlist pada awal tahun 2018, apabila penjelasan telah dibuat bahawa aplikasi Life Engineering hanyalah bersifat crowd sharing, iaitu bersama-sama berkongsi untuk bayarkan kos perubatan bagi kes yang betul-betul genuine.

Tak percaya? Rujuk laman web BNM di bahagian Financial Consumer Alert, dan muat turun kedua-dua fail PDF tersebut:

Ini bermakna, pihak BNM telah berpuashati dengan operasi mereka – menyebabkan mereka tidak lagi tersenarai dalam watchlist tersebut.

Untuk pengetahuan anda, Life Engineering kini dikenali sebagai Gather Care. Untuk maklumat lanjut, layari Pilihan Selain Takaful

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UOB Malaysia Ubah Pengalaman Perbankan Digital Untuk Pelanggan Korporat Melalui UOB Infinity

Kuala Lumpur, Malaysia, 10 Ogos 2022 – Pelanggan korporat UOB Malaysia dapat mengurus keperluan perbankan mereka dengan cara yang lebih mudah dan diperibadikan tidak lama lagi.

UOB Infinity menawarkan papan pemuka dalam talian yang boleh disesuaikan, justeru membenarkan pelanggan memberi keutamaan dan memaparkan maklumat yang paling penting bagi mereka secara visual. Pelanggan korporat, dengan sepintas lalu, dapat melihat keadaan kewangan syarikat, termasuk pasaran luar negara mereka.

Pada platform digital ini, pelanggan boleh menguruskan pelbagai aktiviti perbankan domestik dan rentas sempadan, daripada menyemak akaun UOB di beberapa pasaran sehinggalah kepada melakukan pembayaran tempatan dan antarabangsa, tanpa perlu log masuk ke berbilang platform.

Untuk pelanggan dalam perjalanan, UOB Infinity juga boleh dimuat turun sebagai aplikasi mudah alih. Log masuk biometriknya melalui soft token membolehkan akses yang lebih pantas dan kebenaran transaksi yang dipermudahkan sambil mengekalkan keselamatan. Soft token aplikasi mudah alih ini dilengkapi dengan pengesahan berbilang faktor bagi membolehkan syarikat meluluskan dan menjelaskan transaksi.

Puan Ng Wei Wei, Ketua Pegawai Eksekutif, UOB Malaysia, berkata, “Pelancaran UOB Infinity hari ini merupakan satu lagi bukti komitmen UOB Malaysia dalam membantu syarikat korporat menyesuaikan diri dengan realiti baharu ekonomi digital. Kami telah membangunkan UOB Infinity untuk menangani pelbagai keperluan korporat selepas mempertimbangkan pandangan daripada pelanggan kami. Ini termasuk keperluan perdagangan dan keupayaan untuk menjejaki syarikat mereka dalam masa nyata di semua pasaran di mana mereka beroperasi. Matlamat kami adalah untuk membantu pelanggan meningkatkan kecekapan operasi mereka dan membuat keputusan perniagaan yang lebih baik melalui pendigitalan, selain membantu mereka merebut peluang serantau melalui kesalinghubungan Bank.”

Kepastian dan ketelusan yang lebih tinggi apabila membuat pembayaran rentas sempadan

UOB Infinity juga menangani kekurangan penjejakan dalam masa nyata apabila pelanggan korporat membuat pembayaran rentas sempadan. Penyelesaian digital ini menyediakan pemberitahuan masa nyata kepada perniagaan melalui SMS atau e-mel apabila pembayaran mereka berjaya dikreditkan ke dalam akaun penerima, oleh itu mereka tidak perlu bersusah payah menyemak status transaksi secara manual.

Pelanggan juga akan dimaklumkan tentang caj untuk transaksi rentas sempadan, termasuk caj daripada bank perantara. Ciri ini memberi perniagaan lebih ketelusan tentang kos yang ditanggung untuk transaksi tersebut. Ini membantu mengelakkan berlakunya pertikaian dalam jumlah akhir yang diterima oleh penerima akibat caj yang terlibat.

Encik Lucas Chew, Ketua Negara Perbankan Transaksi, UOB Malaysia berkata, “Dengan UOB Infinity, pelanggan korporat kami dapat mengurus perbankan mereka dengan cara yang lebih mudah, bijak dan diperibadikan melalui antara muka mesra pengguna dan kefungsian baharu yang lebih luas. Syarikat korporat juga dapat mengurus aliran tunai mereka dengan lebih cekap selain melihat maklumat akaun dalam masa nyata di beberapa pasaran dan juga mengakses pelbagai transaksi perbankan domestik dan rentas sempadan secara dalam talian. Melangkaui kemudahan ini, kami juga telah memastikan bahawa transaksi mereka boleh dijalankan dengan selamat melalui token digital Infinity Secure kami.”

Aplikasi mudah alih dengan rangkaian fungsi pembayaran yang komprehensif

Peningkatan dalam penggunaan pembayaran elektronik untuk transaksi perniagaan pada masa kini bermakna aplikasi UOB Infinity membolehkan pelanggan korporat mengurus semua keperluan pembayaran mereka dengan cekap melalui peranti mudah alih.

Pelanggan boleh membuat pelbagai jenis pembayaran – daripada pembayaran bil tempatan kepada pemindahan dana domestik dan rentas sempadan. Aplikasi ini menyokong perkhidmatan seperti GIRO Antara Bank, DuitNow, JomPAY, Sistem Pemindahan Dana dan Sekuriti secara Elektronik Masa Nyata (RENTAS) dan juga pemindahan bertelegraf.

UOB sentiasa menyokong pelanggannya dalam usaha mereka ke arah mengamalkan pembayaran dan kutipan secara digital. Pada separuh pertama 2022, UOB Malaysia menyaksikan peningkatan lebih lima kali ganda dalam bilangan transaksi korporat DuitNow berbanding tempoh yang sama pada tahun lepas.

Untuk terus memacu penggunaan kutipan tanpa sentuh, pelanggan juga boleh menjana kod QR melalui UOB Infinity untuk meminta bayaran DuitNow daripada pembeli mereka.

Aplikasi mudah alih UOB Infinity boleh dimuat turun daripada Google Play dan Apple App Store. Pelanggan juga boleh menyediakan log masuk biometrik mereka sendiri untuk mengakses aplikasi mudah alih ini dengan lebih mudah. Pengguna platform perbankan internet perniagaan sedia ada UOB Malaysia, UOB BIBPlus, boleh log masuk ke UOB Infinity dengan maklumat yang sama.

Untuk maklumat lanjut tentang UOB Infinity, sila layari: www.uob.com.my/infinity.