Program Khidmat Masyarakat Education Malaysia Global Services Bersama Dr. Takayuki Akahoshi

KUALA LUMPUR, Malaysia, 9 April, 2019 /PRNewswire/ — Dr. Takayuki Akahoshi merupakan salah seorang pakar mata yang paling inovatif dan berjaya pada masa kini. Pengarah Oftalmologi di Mitsui Memorial Hospitaldi Tokyo, Jepun itu merupakan pakar bedah katarak yang berwibawa dan masyhur di peringkat antarabangsa, terutamanya dalam pembangunan teknik ‘phaco prechop‘ dan instrumen yang membahagikan nukleus kanta sebelum pengemulsian phaco, yang mana proses pengaluran nukleus tidak lagi diperlukan.

Sebagai satu penghormatan, Dr. Takayuki Akahoshi menerima jemputan ke Malaysia sebagai destinasi terbaru untuk berkongsi kepakaran beliau. Justeru itu, Education Malaysia Global Services (EMGS) dengan kerjasama Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) amat berbesar hati untuk mengadakan program khidmat masyarakat di Pusat Perubatan UKM (PPUKM), Kuala Lumpur; Hospital Langkawi, Kedah; dan Hospital Queen Elizabeth, Sabah mulai 23 April 2019 sehingga 30 April 2019 sebagai salah satu tanggungjawab sosial korporat (CSR) kami.

Dr. Akahoshi akan menjalankan pembedahan tersebut secara ‘live‘ (siaran langsung) di PPUKM dan Hospital Langkawi. Beliau akan menawarkan rawatan menggunakan teknik yang diciptanya kepada penduduk tempatan yang terpilih secara percuma. Di samping itu, program ini juga melibatkan proses ‘skill transfer’ kepada doktor pakar dan doktor pakar pelatih dalam bidang ini di Malaysia.

Beliau akan menyampaikan syarahan kepada pakar oftalmologi, pelatih oftalmologi dan pegawai perubatan lainnya di setiap lokasi. Beliau bersama pakar-pakar tempatan jemputan akan turut menyampaikan syarahan di Simposium Pembedahan Katarak Kebangsaan (National Cataract Surgery Symposium atau NCSS 2019) yang akan berlangsung 26-28 April 2019 di PPUKM, CherasKuala Lumpur. Simposium seperti ini julung kali diadakan di peringkat kebangsaan di Malaysia.

Kerajaan Malaysia telah menumpukan banyak sumber untuk membangunkan bidang ini. Pada masa ini, terdapat tiga (3) Universiti Awam (UA) yang menawarkan kursus dan latihan dalam bidang oftalmologi iaitu Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Universiti Malaya (UM) dan Universiti Sains Malaysia (USM).

Hospital Mata Kebangsaan Tun Hussein Onn telah dibina untuk menawarkan rawatan dan memberikan pendidikan dalam penjagaan mata kepada orang awam. Di bawah sayapnya, Bank Mata Kebangsaan turut tubuhkan untuk menggalakkan pendermaan organ mata, manakala Institut Nasional Sains Oftalmik (NIOS) pula bertanggungjawab untuk menjalankan latihan dan penyelidikan dalam bidang ini.

Latihan pembedahan katarak ini adalah wajib bagi setiap pelatih dalam memahirkan diri untuk menjadi seorang pakar dalam bidang oftalmologi. Sehingga kini terdapat seramai 606 orang ahli berdaftar di bawah Persatuan Oftalmologi Malaysia. Dengan program-program latihan yang bersesuaian, diharapkan agar jumlah pengamal perubatan yang pakar dalam bidang ini akan meningkat.

Lawatan Dr. Akahoshi merupakan peluang terbaik untuk merangsang kemajuan pengajaran dan pembelajaran (P&P) serta pembangunan profesional berterusan (CPD) di Malaysia, terutamanya bagi pakar oftalmologi dan pakar lain yang berkaitan. Ia juga sebagai satu penanda aras terutamanya di rantau ini, bahawa perkembangan bidang oftalmologi di Malaysia sedang mengalami lonjakan baru.

Dr. Takayuki Akahoshi juga pernah merawat YAB Tun Dr. Mahathir bin Mohamad, Perdana Menteri Malaysia pada tahun 2015.

Sumber: Education Malaysia Global Services

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kementerian Kewangan Lanjutkan Tempoh Cadangan Belanjawan 2024 Sehingga 22 Sept

KUALA LUMPUR, 15 Sept (Bernama) — Susulan sambutan yang menggalakkan, Kementerian Kewangan (MOF) telah memutuskan untuk memanjangkan tempoh mengumpul maklum balas berkaitan Belanjawan 2024 melalui portal Cadangan Belanjawan 2024 selama seminggu sehingga 22 Sept 2023.

Setakat 13 Sept 2023, Jelajah Belanjawan 2024 telah melangkaui seluruh pelosok negara melalui 9 Jelajah Negeri yang diterajui oleh Timbalan Menteri I Datuk Seri Ahmad Maslan dan Timbalan Menteri II Steven Sim Chee Keong serta 24 sesi libat urus yang dikendalikan kementerian-kementerian di bawah Kerajaan Perpaduan.

“Sesi tersebut melibatkan penyertaan daripada lebih 7,000 peserta dari pelbagai latar belakang seperti dewan perniagaan, pakar ekonomi, teknokrat, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan orang awam,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Pada masa yang sama, MOF telah menerima lebih 9,500 maklum balas daripada orang ramai melalui portal Cadangan Belanjawan 2024.

Maklum balas yang diterima melalui semua platform tersebut meliputi bidang kelestarian ekonomi seperti pemeliharaan persekitaran, ekonomi hijau, tata kelola baik, pendigitalan, penambahbaikan tadbir urus fiskal dan langkah-langkah untuk memajukan industri sedia ada seperti industri kreatif dan pelancongan.

Kesiapsiagaan Belanjawan 2024 bermula dengan pembentangan Ekonomi MADANI: Memperkasa Rakyat pada 27 Julai 2023, yang turut memainkan peranan sebagai kenyataan pra-Belanjawan.

Kerangka tersebut telah menjadi panduan kepada kertas-kertas dasar Kerajaan Perpaduan untuk menstruktur semula ekonomi Malaysia agar ia berlandas pada trajektori pertumbuhan baharu yang rancak dan saksama.

Kerangka dasar yang telah diluncurkan untuk melengkapi Ekonomi MADANI: Memperkasa Rakyat merangkumi Pelan Hala Tuju Peralihan Tenaga Negara (NETR), Pelan Induk Industri Baharu 2023 (NIMP) dan Kajian Separuh Penggal (KSP) Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK12).

Ini akan disusul dengan Belanjawan 2024 yang akan dibentang oleh Perdana Menteri dan Menteri Kewangan Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 13 Okt 2023, yang akan menggariskan usaha dan inisiatif untuk dilaksanakan pada 2024 bagi mencapai sasaran-sasaran seperti diumumkan oleh Perdana Menteri pada peluncuran Ekonomi MADANI: Memperkasa Rakyat.

Selepas Kuching, Program Jelajah Belanjawan 2024 akan bersambung di Perak, Selangor dan Labuan. Program ini dijangka berakhir pada 22 Sept 2023.

Orang ramai dijemput untuk memberikan pendapat dan cadangan di portal Cadangan Belanjawan 2024 melalui pautan https://budget.mof.gov.my/ms/.

— BERNAMA