Entropia Melancarkan Aladdin Untuk Servis Internet Benda (IoT) B2C Hasil Usaha Sama Rudra Labs

KUALA LUMPUR, Malaysia, 9 April 2019 /PRNewswire/ — Entropia, pakar runding pemasaran era baharu dengan usaha sama Rudra Labs telah melancarkan Aladdin, tawaran terkini yang membuka peluang melalui Internet Benda (IoT) buat para peniaga bagi mengembangkan perniagaan mereka.

Rudra Labs ditubuhkan pada 2016 dengan beberapa syarikat yang beroperasi di Singapura dan Hyderabad. Rudra Lab merupakan pakar dalam rekaan dan penghasilan platform peranti IoT dengan kepakaran yang tinggi dalam perisian tegar, perkakas, awan IoT dan nafif serta sekuriti IoT.

Entropia yang berpangkalan di Kuala Lumpur dan Manila menawarkan kepakaran dalam usaha sama ini termasuk saranan nilai pelanggan (CVP), reka bentuk pengalaman pelanggan, data dan UI/UX.

Aladdin akan diterajui oleh CEO di Rudra Labs, Rajeev Bala. Beliau akan disokong oleh pasukan yang terdiri daripada 22 orang di HyderabadKuala LumpurManila dan Singapura. Pasukan ini akan memberikan khidmat dari hujung ke hujung bermula dengan nilai pemetaan ke pembangunan konsep ke pemprototaipan hingga ke pengeluaran akhir. Ia juga akan menutup gegelung penuh data pelanggan kepada jualan sebaik sahaja ianya mula digunakan.

Memetik kata-kata Rajeev Bala, Ketua Pereka Aladdin ketika pelancaran itu, “inilah masanya untuk jenama-jenama memberikan lebih dari sekadar kempen dan kandungan dengan menyediakan kemudahan IoT di tahap baharu buat pelanggan dan menyasarkan margin yang lebih tinggi buat mereka.”

“Dunia kini amat sengit dengan pelbagai jenis perniagaan, pangkalan IoT dapat membentuk nilai jenama yang lebih bermakna buat pengguna dan produk. Ini merupakan misi utama Aladdin,” ujar beliau.

“Kehidupan masa depan kini bergantung pada matriks sensor yang berfungsi di antara satu sama lain bagi memudahkan serta meningkatkan gaya hidup kita. Dengan itu, kita menjadikan setiap kehidupan lebih bermakna,” kata Prashant Kumar, Pengasas dan Rakan Kongsi Utama di Entropia.

Beliau juga berkata, “Aladdin terhasil bagi meningkatkan kekuatan sesuatu jenama dengan menggunakan objek terhubung demi pengalaman yang lebih baik serta menyelesaikan masalah setiap pelanggan. Ia juga membuka peluang ke dunia serba baharu tentang saranan nilai pelanggan yang mempunyai kuasa untuk mengubah banyak kategori.”

Untuk sebarang pertanyaan, hubungi:

Entropia Global  | E-mel : [email protected] 

Tentang Aladdin:

Di Aladdin.one, kami membantu setiap perniagaan memanfaatkan pengunaan kuasa Internet Benda (IoT) dalam membina serta mengukuhkan hubungan yang lebih bermakna dengan pengguna mereka. Ini bermaksud, dengan menyediakan jalan penyelesaian menggunakan IoT merentasi rantaian nilai pemasaran. Ia juga bermaksud menyediakan jalan penyelesaian untuk kes-kes baharu serta aliran pendapatan untuk setiap jenama.

Nama Aladdin diinspirasikan oleh kisah dongeng Arab yang terkenal. Aladdin di waktu ketika itu inginkan pertolongan dan kelihatan meronta-ronta dalam membuat keputusan telah menggunakan khidmat jin yang terkenal dengan kuasa magik bagi menyelesaikan masalah beliau.

Laman web: http://aladdin.one
Facebook: http://www.facebook.com/aladdiniot
LinkedIn: http://www.linkedin.com/company/aladdinsg

Sumber: Entropia

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

JCorp Dan Tiong Nam Meterai Perjanjian Kerjasama Untuk Bangunkan Taman Logistik Teknologi Tinggi Seluas 300 Ekar Di Lembah Teknologi Sedenak, Johor

Johor Bahru, 14 Ogos 2022 –Johor Corporation (JCorp), cabang pelaburan negeri Johor, menerusi anak syarikat milik penuhnya JLand Group Sdn Bhd (JLG), telah menandatangani perjanjian kerjasama awal dengan Tiong Nam Logistics Holdings Berhad (Tiong Nam), penyedia perkhidmatan logistik serba lengkap dan pemaju hartanah industri, untuk bersama-sama membina dan memajukan taman logistik berasaskan teknologi yang terkini di Lembah Teknologi Sedenak (“Sedenak Technology Valley”). Majlis tandatangan tersebut, yang diadakan di Menara KOMTAR, telah disaksikan oleh Yang Berhormat Datuk Dr Badrul Hisham Kassim, Ketua Eksekutif Pihak Berkuasa Wilayah Pembangunan Iskandar (IRDA).

Dengan nilai pembangunan kasar (NPK) dianggarkan berjumlah RM2.39 bilion, usaha sama ini akan menguruskan perancangan induk, pembangunan dan promosi pusat logistik dan penggudangan binaan khas ini. Projek tersebut akan dibangunkan secara berfasa dalam tempoh lima tahun, dengan anggaran 4,000 pekerjaan diwujudkan daripada proses pembangunan, pembinaan dan pengendalian kemudahan.

YBhg Datuk Syed Mohamed Syed Ibrahim, Presiden dan Ketua Eksekutif JCorp berkata, “Pembangunan bersama antara JCorp dan Tiong Nam ini telah dikenal pasti sebagai projek logistik induk di Lembah Teknologi Sedenak. Menerusi usaha sama ini, kami berhasrat untuk menjayakan projek perintis ini yang boleh dijadikan contoh bagi Industri Logistik sebagai sebahagian daripada tumpuan pembangunan teras Lembah Teknologi Sedenak dalam industri strategik.”

“Dengan pendekatan ‘Asia untuk Asia’ yang semakin berleluasa di peringkat serantau, JCorp berusaha memanfaatkan kekuatan pertumbuhan rantaian bekalan di rantau ini dengan membangunkan platform logistik bersepadu bagi industri dan perniagaan bertumpukan eksport. Dengan kepentingan yang semakin ketara bagi perdagangan antara rantau di benua Asia, JCorp akan terus memanfaatkan rangkaian rakan industrinya untuk menggalakkan keterhubungan lebih kukuh bagi koridor perdagangan sedia ada,” tambah Datuk Syed.

YBhg Datuk Sr Akmal Ahmad, Pengarah Bahagian Hartanah dan Infrastruktur JCorp dan Pengarah Urusan Kumpulan JLG berkata, “Sejajar dengan komitmen kami untuk mengukuhkan kedudukan Johor sebagai koridor logistik terkemuka bagi rantau ini, sebahagian penting daripada strategi JLG ialah menyediakan penyelesaian logistik dan perindustrian yang cekap untuk pelanggan merapatkan jurang pasaran yang sedia ada. Kami sukacita untuk berganding bahu dengan Tiong Nam dan memanfaatkan kepakaran pasukan kami dalam pembangunan perindustrian untuk menawarkan kemudahan logistik bersepadu dan bertaraf dunia yang dilengkapi dengan ciri-ciri hijau yang lestari.”

“Taman logistik di Lembah Teknologi Sedenak akan menjadi sebahagian daripada ekosistem bersepadu lebih besar bagi industri serba maju yang bersasar. Berlandaskan kejayaan industri Pusat Data (DC), dengan Fasa 1 hab DC telah menarik pelaburan mencecah RM12.5 bilion, kerjasama degan Tiong Nam dalam pusat tumpuan logistik ini akan terus menggiatkan pertumbuhan Lembah Teknologi Sedenak. Ini merupakan batu loncatan untuk kami terus meningkatkan permintaan pengguna dan menarik minat pelabur. Dalam pada itu, kami berharap untuk berganding bahu dengan peserta industri dan penyedia perkhidmatan yang terkemuka,” tambah Datuk Akmal.

Encik Ong Yoong Nyock, Pengarah Urusan Tiong Nam Logistics Holdings Berhad berkata, “Kami teruja untuk memulakan kerjasama ini, untuk melabur dalam pembangunan dan pemodenan hab logistik dan penggudangan yang terletak di tengah-tengah Johor. Taman logistik di Lembah Teknologi Sedenak dijangka menghimpunkan peserta industri antarabangsa dan merintis penyelesaian logistik menggunakan pelbagai kaedah pengangkutan, dengan matlamat untuk mempertingkatkan rantaian bekalan dan pengangkutan di Johor dan peringkat serantau.”

Beliau menambah, “Pengalaman kami menyediakan penyelesaian logistik bersepadu yang lestari, serta hartanah perindustrian dengan pensijilan bangunan hijau akan dimanfaatkan di hab perindustrian yang bakal dibina ini. Melalui penyepaduan automasi logistik gudang dan teknologi pembinaan terkini, kami yakin bahawa projek ini akan meningkatkan tahap kecekapan dan produktiviti bagi menyokong aktiviti perdagangan antarabangsa dan tempatan, aktiviti pengeluaran dan penggunaan.”

Dalam langkah yang membabitkan kerjasama rentas industri untuk memacu pertumbuhan serantau bagi sektor logistik, JLG dan Tiong Nam akan bersama-sama merangsang pembangunan dan pelaburan ke dalam taman logistik di Lembah Teknologi Sedenak. Bidang-bidang tumpuan projek termasuk pengurusan sewa dan kemudahan, penyepaduan sistem logistik 4.0, dan juga perkhidmatan pengangkutan dan penghantaran peringkat terakhir. Pembangunan lestari berskala besar ini turut menyediakan penyelesaian lestari sedia terbina seperti gudang dan kilang yang dibina mengikut spesifikasi, untuk memudahkan penyewa mengembangkan perniagaan masing-masing.

Dibina untuk para peserta e-dagang, penyedia logistik pihak ketiga (3PL), penyedia perkhidmatan fret, peruncit dan syarikat perindustrian ringan-sederhana, pembangunan ini menyediakan kemudahan pintar, termasuk robotik dan sistem automasi dan juga infrastruktur berpandukan tenaga untuk menggalakkan operasi berlandaskan kelestarian. Kemudahan yang disediakan termasuk, tetapi tidak terhad kepada, infrastruktur utiliti asas, pengasingan lalu lintas kenderaan, ciri-ciri cekap guna tenaga seperti penjanaan tenaga solar dan lampu LED, ciri keselamatan berbilang peringkat 24 jam dan Internet berkelajuan tinggi.