Saudi Aramco Tandatangani Perjanjian Bernilai $27.5 Bilion Dengan Pembekal-pembekal di Forum Penyetempatan IKTVA Tahunan

DHAHRAN, Arab Saudi, 27 November 2018/PRNewswire/ —

Acara tarik 1000 pembekal antarabangsa, domestik dan 4000 hadirin dari 40 negara bagi membantu membina rantaian bekalan bertaraf dunia dan sektor tenaga tempatan yang kompetitif di peringkat global disediakan untuk pertumbuhan negara  

Syarikat tandatangani perjanjian bernilai $27.5 bilion dalam 31 penandatanganan kolaborasi komersial

Saudi Aramco anjurkan Forum & Pameran IKTVA ke-4 minggu ini di Pusat Ekspo Dhahran di Dammam, berjaya menarik lebih 1,000 pembekal perkhidmatan dan peralatan sektor tenaga tempatan dan antarabangsa, pengeluar dan perusahaan bersaiz kecil dan sederhana untuk meninjau peluang-peluang pelaburan yang tersedia dengan Saudi Aramco dalam sektor huluan, kimia, utiliti, bukan logam, IT dan keselamatan siber, serta segmen-segmen lain.

Acara utama tahunan itu menyokong program In Kingdom Total Value Add (IKTVA), strategi penyetempatan Saudi Aramco untuk membina rantaian bekalan bertaraf dunia dan mengukuhkan kedudukan Arab Saudi sebagai hab tenaga yang kompetitif di peringkat global selari dengan Wawasan 2030, program pempelbagaian ekonomi Kerajaan Arab Saudi.

Diadakan pada 26-27 November di bawah naungan YAM Putera Saud bin Nayef bin Abdulaziz Al Saud, gabenor Wilayah Timur, Forum ini menawarkan pembentangan, bengkel dan panel mengenai amalan terbaik dalam menavigasi aspek-aspek berkenaan seperti keperluan pengawalseliaan, pembiayaan, R&D dan pembangunan bakat.

Selain menandatangani MoU dan kolaborasi komersial, satu program penganugerahan telah diadakan bagi meraikan kisah-kisah kejayaan program berkenaan untuk tahun ini (syarikat-syarikat yang menerima anugerah disenaraikan di bawah).

Penyertaan IKTVA adalah wajib untuk setiap pembekal Saudi Aramco, memandangkan program ini menyasarkan untuk mencapai 70 peratus kandungan tempatan, mencipta ribuan peluang pekerjaan dan mengeksport 30 peratus barangan tenaga tempatan dan output perkhidmatan menjelang tahun 2021. Perkongsian dapat menyokong kandungan tempatan dengan menyumbang kepada penciptaan peluang pekerjaan, pemindahan teknologi, latihan dan pembangunan serta R&D. Menjelang tahun 2030, program ini menyasarkan untuk menubuhkan 30 pusat latihan dengan membantu mempersiapkan 360,000 siswazah yang berkemahiran tinggi untuk melakukan pekerjaan masa depan.

Sebagai balasan, syarikat-syarikat dengan kehadiran tempatan dapat memanfaatkan lebih SAR 1.7 trilion yang dibelanjakan oleh Saudi Aramco terhadap peluang-peluang penyetempatan sepanjang dekad akan datang.

“Forum IKTVA 2018 kami menandakan usaha yang sudah di pertengahan menuju matlamat kandungan-tempatan kami dan acara ini telah menekankan sifat saling menguntungkan program kami dengan banyak pembekal antarabangsa kami yang meningkatkan bahagian pasaran mereka atau memindahkan pengilangan mereka ke Kerajaan Arab Saudi,” kata Presiden & Ketua Pegawai Eksekutif Saudi Aramco Amin H. Nasser. “Sepanjang acara selama dua hari itu, kami menandatangani perjanjian bernilai $27.5 bilion menerusi sejumlah 31 kolaborasi komersial. Syarikat-syarikat yang melabur di sini mempunyai kedudukan ideal untuk mendapat manfaat selanjutnya menerusi penandatanganan kami bulan lalu iaitu bernilai SAR 125 bilion dalam perniagaan di Inisiatif Pelaburan Masa Depan di Riyadh, yang kebanyakannya akan memberi impak langsung kepada IKTVA. Setakat ini, 51 peratus daripada setiap riyal yang diperuntukkan oleh Saudi Aramco untuk bahan dan perkhidmatan dibelanjakan di kawasan setempat.”

Forum & Pameran IKTVA tahunan ialah acara rantaian bekalan tenaga global yang terkemuka, mendorong nilai domestik tambahan dan memaksimumkan pertumbuhan jangka panjang yang mampan untuk ekonomi Kerajaan Arab Saudi yang berubah-ubah.

Acara ini berjaya menarik lebih 1,000 syarikat; kira-kira 4,000 peserta dari 40 negara; dan lebih 80 pempamer.

MoU dan kolaborasi komersial melibatkan syarikat-syarikat dan entiti-entiti berikut:

 • Offshore Oil Engineering Co. Ltd.
 • Sapura Fabrication Sdn
 • Consortium of Lamprell Energy and Boskalis Westminster
 • Consortium of Technip Italy and Malaysia Marine & Heavy Engineering
 • National Petroleum Construction Company
 • Baker Hughes, a GE Company
 • Schlumberger
 • Siemens
 • Saudi Arabia Industrial Development Fund
 • PowerChina
 • ABB
 • Leading National Academy, Technical & Vocational Training Corp, Dana Pembangunan Sumber Manusia serta Kementerian Buruh dan Pembangunan Sosial
 • Gulf Chemicals & Industries Oils Company
 • Yokogawa
 • Schneider Electric Company
 • Honeywell
 • Emerson
 • Saudi Mechanical Industries
 • Weir Arabian Metal/Weir Group
 • TechnipFMC
 • Ensco
 • Shelf Drilling Group
 • Noble
 • Larsen & Toubro
 • Gulf Heavy Industries
 • Al-Khonaini International Company
 • Hadi Hammam Al Hammam Holding Company
 • Leanardo Helicoptors & Lamar Holding Company
 • Airbus & Al-Qahtani Aviation
 • Leading National Academy (LNA) & National Power Academy (NPA)

Pemenang-pemenang Anugerah Kecemerlangan IKTVA 2018:

 • Prestasi IKTVA Keseluruhan Terbaik, Schlumberger Middle East
 • Peningkatan Prestasi IKTVA Lebih Baik Tahun-ke-Tahun, Tecnicas Reunidas
 • Latihan & Pembangunan Terbaik, Nasser S. Al-Hajri Corp.
 • Pembangunan PKS Terbaik, Baker Hughes General Electric
 • Skim Pemiliknegaraan Saudi Terbaik, Arabian Drilling Company
 • Eksport Terbaik, Saudi Arabian Amiantit Company.

Latar Belakang Saudi Aramco

Saudi Aramco ialah syarikat tenaga dan kimia bersepadu yang terkemuka di dunia. Kami didorong oleh kepercayaan teras kami bahawa tenaga merupakan suatu peluang. Bermula dengan menghasilkan kira-kira satu daripada setiap lapan tong bagi bekalan minyak mentah dunia kepada pembangunan teknologi tenaga baharu, pasukan global kami berdedikasi untuk mencetuskan impak positif dalam segala-gala yang kami lakukan. Kami menumpu untuk menjadikan sumber kami lebih mampan dan lebih berguna, menggalakkan pertumbuhan ekonomi jangka panjang dan kemakmuran di seluruh dunia. http://www.saudiaramco.com

Sumber: Saudi Aramco

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zurich Malaysia sokong program imunisasi kebangsaan

Zurich Malaysia (Zurich) hari ini mengumumkan peruntukan perlindungan pasca vaksinasi COVID-19 kepada pihak-pihak berkepentingannya. Ianya sebagai tanda sokongan terhadap Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan dalam mengekang penyebaran pandemik tersebut.

Perlindungan percuma ini akan disediakan kepada kakitangan, pengantara, rakan strategik dan produk-produk terpilih bagi tempoh 30 hari daripada tarikh vaksinasi pertama. Pemohon-pemohon yang berminat mestilah berdaftar dengan Zurich sebelum vaksinasi mereka untuk melayakkan mereka menerima perlindungan ini. Tawaran adalah terhad dan keutamaan diberikan kepada sesiapa yang mendaftar dahulu.

Ditaja jamin oleh Zurich General Insurance dan Zurich General Takaful, perlindungan percuma pasca vaksinasi COVID-19 ini menyediakan manfaat terhadap kematian dan kecacatan kekal akibat kemalangan dan kematian akibat pasca vaksinasi sebanyak RM2,000. Selain itu, manfaat kesulitan sebanyak RM500 akan diberikan jika pelanggan menghadapi kesan sampingan akibat komplikasi yang disebabkan oleh vaksinasi COVID-19 sehingga memerlukan kemasukan ke hospital dalam tempoh perlindungan.

Ketika membuat pendaftaran, pelanggan boleh memilih untuk meningkatkan perlindungan kepada 60 hari keseluruhan. Perlindungan tambahan ini juga meningkatkan jumlah pampasan yang akan dibayar bagi kematian dan kecacatan kekal akibat kemalangan dan kematian akibat pasca vaksinasi kepada RM10,000 dan manfaat kesulitan sebanyak RM2,000.

Pengumuman perlindungan percuma bagi pasca vaksinasi COVID-19 oleh Zurich Malaysia ini berbetulan dengan bermulanya program vaksinasi negara.

Zurich Insurance Group (Zurich) merupakan penyedia pelbagai insurans utama yang memberi perkhidmatan kepada pelanggan di pasaran antarabangsa mahupun tempatan. Dengan kira-kira 55,000 orang kakitangan, Zurich menawarkan pelbagai jenis produk dan perkhidmatan hartanah, kasualti serta insurans hayat yang meluas di lebih daripada 215 buah negara dan wilayah. Pelanggan-pelanggan Zurich merangkumi individu, perniagaan kecil sederhana mahupun besar serta syarikat-syarikat multinasional. Kumpulan ini beribu pejabat di Zurich, Switzerland dan telah diasaskan pada tahun 1872. Syarikat pegangannya, Zurich Insurance Group Ltd (ZURN), disenaraikan di SIX Swiss Exchange dan bertaraf tahap I program Resit Depositari Amerika yang didagangkan menerusi kaunter pada OTCQX. Maklumat lanjut mengenai Zurich boleh diperolehi di www.zurich.com

Zurich Malaysia adalah istilah rujukan kolektif bagi anak-anak syarikat Zurich Insurance Group (Zurich) yang beroperasi di Malaysia: Zurich General Insurance Malaysia Berhad, Zurich Life Insurance Malaysia Berhad, Zurich General Takaful Malaysia Berhad dan Zurich Takaful Malaysia Berhad. Zurich Malaysia menawarkan pelbagai penyelesaian insurans dan takaful yang komprehensif; membantu individu dan juga pemilik perniagaan memahami dan melindungi diri, perniagaan dan juga asset mereka daripada risiko. Zurich Malaysia mempunyai rangkaian cawangan bersepadu di bandar-bandar utama di seluruh negara dan juga agensi dan saluran pengedaran yang berdedikasi di seluruh negara untuk memenuhi keperluan pelanggan. Untuk maklumat lanjut mengenai Zurich Malaysia, layari www.zurich.com.my

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!