Saudi Aramco Tandatangani Perjanjian Bernilai $27.5 Bilion Dengan Pembekal-pembekal di Forum Penyetempatan IKTVA Tahunan

DHAHRAN, Arab Saudi, 27 November 2018/PRNewswire/ —

Acara tarik 1000 pembekal antarabangsa, domestik dan 4000 hadirin dari 40 negara bagi membantu membina rantaian bekalan bertaraf dunia dan sektor tenaga tempatan yang kompetitif di peringkat global disediakan untuk pertumbuhan negara  

Syarikat tandatangani perjanjian bernilai $27.5 bilion dalam 31 penandatanganan kolaborasi komersial

Saudi Aramco anjurkan Forum & Pameran IKTVA ke-4 minggu ini di Pusat Ekspo Dhahran di Dammam, berjaya menarik lebih 1,000 pembekal perkhidmatan dan peralatan sektor tenaga tempatan dan antarabangsa, pengeluar dan perusahaan bersaiz kecil dan sederhana untuk meninjau peluang-peluang pelaburan yang tersedia dengan Saudi Aramco dalam sektor huluan, kimia, utiliti, bukan logam, IT dan keselamatan siber, serta segmen-segmen lain.

Acara utama tahunan itu menyokong program In Kingdom Total Value Add (IKTVA), strategi penyetempatan Saudi Aramco untuk membina rantaian bekalan bertaraf dunia dan mengukuhkan kedudukan Arab Saudi sebagai hab tenaga yang kompetitif di peringkat global selari dengan Wawasan 2030, program pempelbagaian ekonomi Kerajaan Arab Saudi.

Diadakan pada 26-27 November di bawah naungan YAM Putera Saud bin Nayef bin Abdulaziz Al Saud, gabenor Wilayah Timur, Forum ini menawarkan pembentangan, bengkel dan panel mengenai amalan terbaik dalam menavigasi aspek-aspek berkenaan seperti keperluan pengawalseliaan, pembiayaan, R&D dan pembangunan bakat.

Selain menandatangani MoU dan kolaborasi komersial, satu program penganugerahan telah diadakan bagi meraikan kisah-kisah kejayaan program berkenaan untuk tahun ini (syarikat-syarikat yang menerima anugerah disenaraikan di bawah).

Penyertaan IKTVA adalah wajib untuk setiap pembekal Saudi Aramco, memandangkan program ini menyasarkan untuk mencapai 70 peratus kandungan tempatan, mencipta ribuan peluang pekerjaan dan mengeksport 30 peratus barangan tenaga tempatan dan output perkhidmatan menjelang tahun 2021. Perkongsian dapat menyokong kandungan tempatan dengan menyumbang kepada penciptaan peluang pekerjaan, pemindahan teknologi, latihan dan pembangunan serta R&D. Menjelang tahun 2030, program ini menyasarkan untuk menubuhkan 30 pusat latihan dengan membantu mempersiapkan 360,000 siswazah yang berkemahiran tinggi untuk melakukan pekerjaan masa depan.

Sebagai balasan, syarikat-syarikat dengan kehadiran tempatan dapat memanfaatkan lebih SAR 1.7 trilion yang dibelanjakan oleh Saudi Aramco terhadap peluang-peluang penyetempatan sepanjang dekad akan datang.

“Forum IKTVA 2018 kami menandakan usaha yang sudah di pertengahan menuju matlamat kandungan-tempatan kami dan acara ini telah menekankan sifat saling menguntungkan program kami dengan banyak pembekal antarabangsa kami yang meningkatkan bahagian pasaran mereka atau memindahkan pengilangan mereka ke Kerajaan Arab Saudi,” kata Presiden & Ketua Pegawai Eksekutif Saudi Aramco Amin H. Nasser. “Sepanjang acara selama dua hari itu, kami menandatangani perjanjian bernilai $27.5 bilion menerusi sejumlah 31 kolaborasi komersial. Syarikat-syarikat yang melabur di sini mempunyai kedudukan ideal untuk mendapat manfaat selanjutnya menerusi penandatanganan kami bulan lalu iaitu bernilai SAR 125 bilion dalam perniagaan di Inisiatif Pelaburan Masa Depan di Riyadh, yang kebanyakannya akan memberi impak langsung kepada IKTVA. Setakat ini, 51 peratus daripada setiap riyal yang diperuntukkan oleh Saudi Aramco untuk bahan dan perkhidmatan dibelanjakan di kawasan setempat.”

Forum & Pameran IKTVA tahunan ialah acara rantaian bekalan tenaga global yang terkemuka, mendorong nilai domestik tambahan dan memaksimumkan pertumbuhan jangka panjang yang mampan untuk ekonomi Kerajaan Arab Saudi yang berubah-ubah.

Acara ini berjaya menarik lebih 1,000 syarikat; kira-kira 4,000 peserta dari 40 negara; dan lebih 80 pempamer.

MoU dan kolaborasi komersial melibatkan syarikat-syarikat dan entiti-entiti berikut:

 • Offshore Oil Engineering Co. Ltd.
 • Sapura Fabrication Sdn
 • Consortium of Lamprell Energy and Boskalis Westminster
 • Consortium of Technip Italy and Malaysia Marine & Heavy Engineering
 • National Petroleum Construction Company
 • Baker Hughes, a GE Company
 • Schlumberger
 • Siemens
 • Saudi Arabia Industrial Development Fund
 • PowerChina
 • ABB
 • Leading National Academy, Technical & Vocational Training Corp, Dana Pembangunan Sumber Manusia serta Kementerian Buruh dan Pembangunan Sosial
 • Gulf Chemicals & Industries Oils Company
 • Yokogawa
 • Schneider Electric Company
 • Honeywell
 • Emerson
 • Saudi Mechanical Industries
 • Weir Arabian Metal/Weir Group
 • TechnipFMC
 • Ensco
 • Shelf Drilling Group
 • Noble
 • Larsen & Toubro
 • Gulf Heavy Industries
 • Al-Khonaini International Company
 • Hadi Hammam Al Hammam Holding Company
 • Leanardo Helicoptors & Lamar Holding Company
 • Airbus & Al-Qahtani Aviation
 • Leading National Academy (LNA) & National Power Academy (NPA)

Pemenang-pemenang Anugerah Kecemerlangan IKTVA 2018:

 • Prestasi IKTVA Keseluruhan Terbaik, Schlumberger Middle East
 • Peningkatan Prestasi IKTVA Lebih Baik Tahun-ke-Tahun, Tecnicas Reunidas
 • Latihan & Pembangunan Terbaik, Nasser S. Al-Hajri Corp.
 • Pembangunan PKS Terbaik, Baker Hughes General Electric
 • Skim Pemiliknegaraan Saudi Terbaik, Arabian Drilling Company
 • Eksport Terbaik, Saudi Arabian Amiantit Company.

Latar Belakang Saudi Aramco

Saudi Aramco ialah syarikat tenaga dan kimia bersepadu yang terkemuka di dunia. Kami didorong oleh kepercayaan teras kami bahawa tenaga merupakan suatu peluang. Bermula dengan menghasilkan kira-kira satu daripada setiap lapan tong bagi bekalan minyak mentah dunia kepada pembangunan teknologi tenaga baharu, pasukan global kami berdedikasi untuk mencetuskan impak positif dalam segala-gala yang kami lakukan. Kami menumpu untuk menjadikan sumber kami lebih mampan dan lebih berguna, menggalakkan pertumbuhan ekonomi jangka panjang dan kemakmuran di seluruh dunia. http://www.saudiaramco.com

Sumber: Saudi Aramco

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UOB Malaysia Ubah Pengalaman Perbankan Digital Untuk Pelanggan Korporat Melalui UOB Infinity

Kuala Lumpur, Malaysia, 10 Ogos 2022 – Pelanggan korporat UOB Malaysia dapat mengurus keperluan perbankan mereka dengan cara yang lebih mudah dan diperibadikan tidak lama lagi.

UOB Infinity menawarkan papan pemuka dalam talian yang boleh disesuaikan, justeru membenarkan pelanggan memberi keutamaan dan memaparkan maklumat yang paling penting bagi mereka secara visual. Pelanggan korporat, dengan sepintas lalu, dapat melihat keadaan kewangan syarikat, termasuk pasaran luar negara mereka.

Pada platform digital ini, pelanggan boleh menguruskan pelbagai aktiviti perbankan domestik dan rentas sempadan, daripada menyemak akaun UOB di beberapa pasaran sehinggalah kepada melakukan pembayaran tempatan dan antarabangsa, tanpa perlu log masuk ke berbilang platform.

Untuk pelanggan dalam perjalanan, UOB Infinity juga boleh dimuat turun sebagai aplikasi mudah alih. Log masuk biometriknya melalui soft token membolehkan akses yang lebih pantas dan kebenaran transaksi yang dipermudahkan sambil mengekalkan keselamatan. Soft token aplikasi mudah alih ini dilengkapi dengan pengesahan berbilang faktor bagi membolehkan syarikat meluluskan dan menjelaskan transaksi.

Puan Ng Wei Wei, Ketua Pegawai Eksekutif, UOB Malaysia, berkata, “Pelancaran UOB Infinity hari ini merupakan satu lagi bukti komitmen UOB Malaysia dalam membantu syarikat korporat menyesuaikan diri dengan realiti baharu ekonomi digital. Kami telah membangunkan UOB Infinity untuk menangani pelbagai keperluan korporat selepas mempertimbangkan pandangan daripada pelanggan kami. Ini termasuk keperluan perdagangan dan keupayaan untuk menjejaki syarikat mereka dalam masa nyata di semua pasaran di mana mereka beroperasi. Matlamat kami adalah untuk membantu pelanggan meningkatkan kecekapan operasi mereka dan membuat keputusan perniagaan yang lebih baik melalui pendigitalan, selain membantu mereka merebut peluang serantau melalui kesalinghubungan Bank.”

Kepastian dan ketelusan yang lebih tinggi apabila membuat pembayaran rentas sempadan

UOB Infinity juga menangani kekurangan penjejakan dalam masa nyata apabila pelanggan korporat membuat pembayaran rentas sempadan. Penyelesaian digital ini menyediakan pemberitahuan masa nyata kepada perniagaan melalui SMS atau e-mel apabila pembayaran mereka berjaya dikreditkan ke dalam akaun penerima, oleh itu mereka tidak perlu bersusah payah menyemak status transaksi secara manual.

Pelanggan juga akan dimaklumkan tentang caj untuk transaksi rentas sempadan, termasuk caj daripada bank perantara. Ciri ini memberi perniagaan lebih ketelusan tentang kos yang ditanggung untuk transaksi tersebut. Ini membantu mengelakkan berlakunya pertikaian dalam jumlah akhir yang diterima oleh penerima akibat caj yang terlibat.

Encik Lucas Chew, Ketua Negara Perbankan Transaksi, UOB Malaysia berkata, “Dengan UOB Infinity, pelanggan korporat kami dapat mengurus perbankan mereka dengan cara yang lebih mudah, bijak dan diperibadikan melalui antara muka mesra pengguna dan kefungsian baharu yang lebih luas. Syarikat korporat juga dapat mengurus aliran tunai mereka dengan lebih cekap selain melihat maklumat akaun dalam masa nyata di beberapa pasaran dan juga mengakses pelbagai transaksi perbankan domestik dan rentas sempadan secara dalam talian. Melangkaui kemudahan ini, kami juga telah memastikan bahawa transaksi mereka boleh dijalankan dengan selamat melalui token digital Infinity Secure kami.”

Aplikasi mudah alih dengan rangkaian fungsi pembayaran yang komprehensif

Peningkatan dalam penggunaan pembayaran elektronik untuk transaksi perniagaan pada masa kini bermakna aplikasi UOB Infinity membolehkan pelanggan korporat mengurus semua keperluan pembayaran mereka dengan cekap melalui peranti mudah alih.

Pelanggan boleh membuat pelbagai jenis pembayaran – daripada pembayaran bil tempatan kepada pemindahan dana domestik dan rentas sempadan. Aplikasi ini menyokong perkhidmatan seperti GIRO Antara Bank, DuitNow, JomPAY, Sistem Pemindahan Dana dan Sekuriti secara Elektronik Masa Nyata (RENTAS) dan juga pemindahan bertelegraf.

UOB sentiasa menyokong pelanggannya dalam usaha mereka ke arah mengamalkan pembayaran dan kutipan secara digital. Pada separuh pertama 2022, UOB Malaysia menyaksikan peningkatan lebih lima kali ganda dalam bilangan transaksi korporat DuitNow berbanding tempoh yang sama pada tahun lepas.

Untuk terus memacu penggunaan kutipan tanpa sentuh, pelanggan juga boleh menjana kod QR melalui UOB Infinity untuk meminta bayaran DuitNow daripada pembeli mereka.

Aplikasi mudah alih UOB Infinity boleh dimuat turun daripada Google Play dan Apple App Store. Pelanggan juga boleh menyediakan log masuk biometrik mereka sendiri untuk mengakses aplikasi mudah alih ini dengan lebih mudah. Pengguna platform perbankan internet perniagaan sedia ada UOB Malaysia, UOB BIBPlus, boleh log masuk ke UOB Infinity dengan maklumat yang sama.

Untuk maklumat lanjut tentang UOB Infinity, sila layari: www.uob.com.my/infinity.