Kenali Kaunter REIT Patuh Syariah Di Bursa Malaysia

Nak melabur dalam hartanah tapi taknak pening-pening fikir kena kejar penyewa untuk bayar sewa, nak urus rumah kalau ada sebarang kerosakan, nak bayar cukai pintu dan macam-macam hal yang lain?

REIT adalah cara termudah dan termurah untuk anda melabur secara tak langsung ke dalam industri hartanah. Malah REIT juga mempunyai kadar bayaran dividen yang tinggi.

Sebab apa? Sebab REIT dibolehkan untuk dikecualikan daripada pembayaran cukai dengan syarat mereka perlu berkongsi 90% daripada keuntungan kasar mereka kepada semua pemilik saham REIT tersebut.

Bagi mereka yang nak tahu lebih lanjut pasal REIT ni, boleh rujuk Apa itu Real Estate Investment Trust (REIT)? Ambil tahu juga 4 Kelebihan Melabur di dalam REIT seperti yang dinyatakan dalam artikel tersebut.

Umumnya, buat masa ini terdapat 18 kaunter REIT di seluruh negara, dan 4 daripadanya adalah patuh syariah.

Jom kita berkenalan dengan mereka yang patuh syariah.

#1: Al-’Aqar Healthcare Reit (ALAQAR)

Sumber: Bursa Marketplace

Amanah Pelaburan Harta Tanah Al-‘Aqar Healthcare (“Al-‘Aqar Healthcare REIT” atau “Amanah”) telah ditubuhkan pada 28 Jun 2006 menurut surat ikatan amanah (“Surat Ikatan”) yang dimeterai antara Damansara REIT Managers Sdn Bhd (“DRMSB “atau” Pengurus “) dan AmanahRaya Trustees Berhad (” Pemegang Amanah “). Al-‘Aqar Healthcare REIT telah disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia Securities Berhad (“Bursa Securities”) sejak 10 Ogos 2006.

Al-‘Aqar Healthcare REIT diuruskan dan ditadbir oleh DRMSB, yang mempunyai objektif utama:

– Menyediakan pemegang unit amanah (“Pemegang Unit”) dengan pengagihan tunai yang stabil dengan potensi untuk pertumbuhan mapan, terutamanya dari pemilikan harta;

– Meningkatkan Nilai Aset Bersih Unit-unit Al-‘Aqar Healthcare REIT (“Unit”)

Objektifnya dapat dicapai dengan mengoptimumkan prestasi dan meningkatkan mutu keseluruhan bagi portfolio aset aset hartanah patuh Syariah yang besar dan geografi melalui pelbagai strategi pelaburan dan perniagaan yang dibenarkan.

Sehingga hari ini, Al-Aqar sudah mempunyai 22 buah milikan hartanah dengan nilai sekitar RM1.52 Bilion. 19 darinya adalah hospital dan 3 hartanah berkaitan kesihatan.

#2: Al-Salam REIT (ALSREIT)

Sumber: Bursa Marketplace

AL-SALĀM TRUST INVESTASI ESTATE adalah amanah pelaburan hartanah berasaskan Malaysia (REIT). Ia adalah REIT Islam yang pelbagai di Malaysia dengan aset yang terletak di Johor Bahru dan juga di bandar-bandar utama di seluruh Malaysia. Al-Salam REIT disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia pada 29 September 2015.

Aktiviti utama amanah adalah untuk melabur dalam hartanah patuh Syariah. Segmen Dana termasuk Runcit, Pejabat, Makanan dan Minuman (F&B), yang terdiri daripada restoran dan bukan restoran.

Portfolio hartanah Dana ini termasuklah KOMTAR JBCC, Menara KOMTAR, restoran Jamartas, 22 KFC dan Pizza Hut, 5 hartanah bukan restoran dan bangunan Kolej.

Dana ini diuruskan oleh Damansara REIT Managers Sdn Bhd (DRMSB atau Pengurus) sebuah anak syarikat milik penuh Johor Corporation. Pengurus adalah pemegang Lesen Perkhidmatan Pasaran Modal, yang diberi kuasa untuk menjalankan aktiviti pengurusan dana berhubung dengan REIT.

#3: AXIS REIT (AXREIT)

Sumber: Bursa Marketplace

Axis-REIT adalah amanah pelaburan hartanah yang dikuatkuasakan oleh Surat Ikatan dan dikawal selia oleh undang-undang sekuriti yang berkaitan, Garis Panduan SC mengenai REIT, Garis Panduan SC mengenai REIT Islam, Keperluan Penyenaraian Bursa Malaysia, peraturan undang-undang depositori dan undang-undang yang berkaitan dan peraturan.

Pada 15 Jun 2005, Akta yang membentuk Axis-REIT telah dilaksanakan di antara Axis REIT Managers Berhad sebagai Pengurus Axis-REIT dan RHB Trustees Berhad sebagai Pemegang Amanah Axis-REIT. Surat Ikatan itu telah didaftarkan dengan SC pada 16 Jun 2005, yang menandakan penubuhan Axis-REIT di Malaysia. Axis-REIT kemudiannya dikelaskan semula sebagai REIT Islam pada 11 Disember 2008.

Axis-REIT dibentuk untuk memiliki dan melabur terutamanya di pejabat dan harta industri.

Objektif utamanya ialah:

– Menyediakan Pemegang Unit dengan pengagihan pendapatan yang stabil dan berkembang

– Untuk mencapai pertumbuhan jangka panjang dalam nilai aset bersih setiap Unit Dana.

Axis REIT Managers Berhad adalah Pengurus Axis-REIT dan dilesenkan sebagai Pengurus Dana Islam untuk menguruskan REIT.

Sehingga kini, Axis REIT sudah memiliki 44 buah hartanah di seluruh negara.

#4: KLCC Property Holding (KLCC)

Sumber: Bursa Marketplace

KLCC REIT adalah sebuah REIT patuh Syariah yang ditubuhkan untuk melabur secara langsung dan tidak langsung ke dalam portfolio yang mematuhi Syariah di Malaysia dan di luar negara, yang digunakan terutamanya untuk tujuan pejabat dan runcit serta Aset Berkaitan Harta Tanah.

KLCC REIT diuruskan secara dalaman oleh KLCC REIT Management Sdn Bhd (“Pengurus”).

Pengurus tertumpu kepada pengurusan aset aktif dan strategi pertumbuhan pemerolehan untuk menyediakan pengagihan tetap dan stabil kepada pemegang unit dan memastikan pertumbuhan modal dan pulangan yang lebih baik daripada portfolio hartanahnya.

Kalau nak jadi sebahagian daripada pemilik Menara Berkembar PETRONAS, Menara ExxonMobil dan Menara 3 PETRONAS di sekitar KLCC, maka KLCC REIT adalah jawapannya.

Perlukan Modal Yang Rendah Untuk Mulakan Pelaburan REIT

Kalau ada yang persoalkan tentang ke’halalan’ model bisnes ni, boleh tunjukkan kepada mereka 4 kaunter REIT yang patuh syariah ini. Dan nak mula dengan REIT ni cukup mudah dan memerlukan modal yang sangat rendah.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 Tips Beli Rumah Pada Umur 30 Tahun

Adakah anda sering menangguh keinginan untuk membeli rumah sehingga usia sudah pun menjangkau 30 tahun?

Sikap sering menangguhkan pembelian rumah pada usia muda akan merugikan diri sendiri dan merupakan keputusan yang kurang bijak.

Ramai anak muda yang suka menangguhkan pembelian rumah pertama mereka di usia muda ekoran mahu enjoy dan juga memenuhi kehendak mereka yang sedikit sebanyak memberikan kesan yang buruk terhadap kehidupan mereka. 

Selain itu, sikap boros dan suka berbelanja juga merupakan antara faktor mereka menangguhkan pembelian rumah di usia muda. Mari kami kongsikan antara tips beli rumah pada umur 30 tahun.

1.Ketahui Jumlah Deposit Yang Perlu Disediakan

Dengan berbekalkan hasrat untuk membeli rumah pada umur 30 tahun, anda perlu menyemak terlebih dahulu kelayakan harga rumah yang ingin dibeli. Pastikan rumah yang ingin dibeli itu sepadan dengan kemampuan pendapatan gaji semasa anda. 

Andai kata pendapatan semasa anda hanya mampu membeli rumah berharga RM 300,000, maka jangan sesekali menanggung risiko untuk membeli rumah diluar kemampuan anda.

Anda perlu tahu bahawa deposit yang perlu disediakan adalah 15% daripada jumlah harga rumah tersebut. Biasanya, deposit tersebut digunakan untuk menampung kos bayaran muka rumah, kos guaman dan pelbagai jenis kos yang berkaitan dengan urusan pembelian rumah tersebut.

Jika pendapatan semasa anda melayakkan anda membeli rumah berharga RM150,000, anda perlu menyediakan deposit rumah sebanyak 15% daripada harga rumah tersebut.

2. Buat Tabung Simpanan

Menyimpan adalah sangat mudah, tetapi amat sukar untuk dilakukan secara konsisten oleh kita. Untuk merealisasikan impian membeli rumah pada usia 30 tahun, anda harus membuat tabung simpanan khas untuk pembelian rumah. 

Tips beli rumah pada umur 30 tahun adalah anda perlu buat simpanan secara konsisten dan jika tidak, ia akan menjadi angan-angan sahaja.

3. Buat Bajet Perbelanjaan Bulanan

Selain itu, tips untuk beli rumah pada usia 30 tahun adalah anda perlu sediakan bajet perbelanjaan bulanan. Bajet perbelanjaan bulanan perlu disediakan agar perbelanjaan yang dibuat oleh anda tidak habis kepada perkara yang tidak sepatutnya. 

Sekiranya anda gagal melaksanakan bajet perbelanjaan bulanan tersebut, maka anda perlu meningkatkan lagi disiplin diri anda. Tanpa kemahuan dan pengorbanan, sukar untuk kita kecapi kejayaan.

4. Paksa Diri Untuk Menyimpan

Jika anda tidak mampu menyimpan secara konsisten, maka anda harus memaksa untuk menyimpan wang secara paksa untuk membeli rumah. Cara yang paling senang adalah dengan menolak sebahagian daripada gaji bulanan anda daripada akaun simpanan anda ke dalam simpanan akaun simpanan 2, Tabung Haji dan sebagainya. Pastikan simpanan yang dilakukan itu tidak terlampau membebankan kewangan seharian anda.

5. Buat Kerja Sampingan

Untuk membeli rumah pada umur 30 tahun, bagi yang mempunyai masa terluang, anda mungkin boleh membuat kerja sampingan. Terdapat pelbagai cara untuk membuat kerja sampingan, antaranya menjual online, menjadi dropship, ejen jualan dan sebagainya. Apa yang paling penting bagi kita yang beragama Islam adalah sumber pendapatan kerja tersebut adalah halal.

6. Langsaikan Hutang Piutang

Tips yang ramai orang terlepas pandang dalam membeli rumah pada umur 30 tahun adalah mereka perlu menyelesaikan hutang piutang yang ada. Bagi anda yang mempunyai hutang kad kredit dan hutang PTPTN, pastikan membayar hutang tersebut agar rekod CCRIS anda bersih. Tahukah anda, dengan rekod CCRIS buruk, harapan untuk membeli rumah pertama anda akan musnah.

Kesimpulannya, tips di atas sememangnya perlu dicuba oleh anda yang ingin membeli rumah pada umur 30 tahun.  Sentiasa kekalkan disiplin ikuti tips di atas dan berbelanja dengan tidak boros.

Semoga dengan tips beli rumah pada umur 30 tahun ini dapat membantu anda sedikit sebanyak untuk mendapatkan rumah idaman anda secepatnya!

Baca juga:

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Tak perlu complicated sangat.
Dan tak perlu pun trade saham hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Kami akan kongsikan tips-tips guna strategi Swing dalam saham.

• 5 – 6 November 2022, SABTU & AHAD
• 9 pagi – 5 petang
• Melalui ZOOM


Cepat dapatkan tawaran istimewa dengan harga yang sangat berbaloi

Klik link di bawah.

https://thekapital.my/swing

Kuota untuk 50 orang terawal sahaja.
Cepat daftar!

https://thekapital.my/swing