Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2024

Bulan Jun 2024 menyaksikan sedikit penurunan dalam indeks FBM KLCI. 

Setelah peningkatan yang mendadak pada bulan Mei 2024, bulan Jun tidak berjaya meneruskan kenaikan tersebut.

Indeks FBM KLCI

Sumber: Trading View

Indeks FBM KLCI pula susut sebanyak 0.37% pada bulan Jun 2024. KLCI dibuka pada 1595.94 pada awal bulan dan ditutup pada 1590.09 pada hari terakhir dagangan bulan Jun 2024.

Senarai Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2024

1. Seni Jaya Corporation Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Saham patuh syariah paling rugi Jun 2024 adalah Seni Jaya Corporation Berhad yang susut sebanyak 18.75%. Jika dikaji dari sudut fundamental, Seni Jaya mengalami kerugian pada suku terkini sebanyak RM1.7 juta. Sebelum ini, Seni Jaya agak konsisten mencatatkan keuntungan bagi setiap suku tahunan.

2. Reneuco Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kedua, Reneuco Berhad susut 15.79% dari pembukaannya pada awal bulan Jun 2024. Reneuco Berhad ditutup pada RM0.08. 

3. Eversendai Corporation Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Eversendai pula jatuh dari RM0.625 kepada RM0.53 atau 15.20% dalam tempoh sebulan. Setelah membuat kenaikan yang banyak pada bulan Mei 2024, pelabur mungkin sudah mula mengambil keuntungan pada bulan berikutnya.

4. MST Golf Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

MST Golf juga dilihat membuat downtrend yang kuat sejak pertengahan bulan Mei sehingga akhir bulan Jun 2024. MST Golf jatuh sebanyak RM0.055 atau 15.07% sepanjang Jun 2024.

5. Master Tec Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Saham yang baru disenaraikan tahun ini, Master Tec membuat penurunan sebanyak 13.97% namun masih kekal berada di atas RM1.

6. FSBM Holdings Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

FSBM Holdings di tempat keenam dibuka pada harga RM0.375 pada awal Jun dan ditutup pada 0.325 pada akhir Jun. Penurunan ini menyebabkan FSBM kehilangan 13.33%.

7. Omesti Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Omesti Berhad juga susut 13.33% pada Jun 2024. Omesti hanya turun sebanyak 2 sen namun kerana harganya yang murah, ia telah menyebabkan perubahan harganya menjadi sebanyak 13.33%.

8. Microlink Solutions Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Microlink Solutions turut mengalami kejatuhan iaitu sebanyak 11.11%. 

9. HHRG Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kedua terakhir dari senarai ini, HHRG Berhad telah susut sebanyak 10.26% pada bulan Jun 2024.

10. KJTS Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Melengkapi senarai ini ialah KJTS Group Berhad yang mana ia telah kehilangan 8.57% daripada harganya pada awal bulan Jun.

Kesimpulan

Adakah anda memiliki saham-saham di atas pada bulan Jun dan juga mengalami kerugian? Jangan risau, dalam pelaburan saham, rugi adalah sesuatu yang pasti. Perkara yang penting adalah anda perlu tahu bagaimana untuk meminimumkan kerugian dan mencari keuntungan dari saham yang lain lagi.

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Insya-Allah berbaloi……

Previous ArticleNext Article

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Untung Jun 2024

Sebelum kita melihat senarai saham patuh syariah paling untung Jun 2024, mari lihat beberapa perkara yang telah terjadi sepanjang Jun 2024.

Antara yang berlaku adalah Serba Dinamik telah dinyahsenarai dari Bursa Malaysia pada 5 Jun 2024.

Saham ini sememangnya menjadi kenangan buruk bagi ramai pelabur yang telah mengalami kerugian daripadanya. Ramai juga yang tidak berjaya menjualnya kerana saham ini telah digantung sejak 18 Januari 2023 dan akhirnya telah dinyahsenarai dari Bursa Malaysia.

Indeks FBM KLCI

Sumber: TradingView

Indeks FBM KLCI pula susut sebanyak 0.37% pada bulan Jun 2024. KLCI dibuka pada 1595.94 pada awal bulan dan ditutup pada 1590.09 pada hari terakhir dagangan bulan Jun 2024.

Berikut merupakan senarai 10 syarikat saham patuh syariah yang paling untung untuk bulan Jun 2024.

1. Cabnet Holdings Berhad

Sumber: Bursa MarketPlace

Cabnet Holdings merupakan saham patuh syariah paling untung bagi bulan Jun 2024. Ia telah berjaya mencatatkan kenaikan 133.33% dan ditutup pada RM0.56 pada 28 Jun 2024. Saham ini dilihat tidak mempunyai volume yang tinggi untuk sekian lama namun kini telah menunjukkan minat dari pelabur sejak kebelakangan ini.

2. Nova MSC Berhad

Sumber: Bursa MarketPlace

Nova MSC Berhad pula mencatatkan kenaikan hampir 100% pada bulan Jun 2024, iaitu sebanyak 95.45%. Walaubagaimanapun, saham ini bukanlah saham yang baik dari sudut fundamental kerana telah mencatatkan kerugian untuk 5 tahun berturut-turut.

3. Jati Tinggi Group Berhad

Sumber: Bursa MarketPlace

Jati Tinggi mempamerkan kenaikan yang baik pada bulan Jun 2024 iaitu sebanyak 79.37%. Kenaikan ini didorong oleh kejayaan syarikat ini mendapat kontrak daripada TNB. Kontrak tersebut dilaporkan sekitar RM25.55 juta. 

Tidak lupa juga pada bulan Mac yang lalu, Jati Tinggi melalui anak syarikatnya juga berjaya mendapat kontrak bernilai RM22.06 juta bagi projek kabel bawah tanah untuk sebuah pusat data di selatan tanah air.

4. ATA IMS Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Ataims Berhad pula telah membuat kenaikan sebanyak 73.21%. Saham ini bermula dengan RM0.28 di awal bulan dan ditutup pada RM0.485 pada hujung bulan Jun 2024.

5. Hextar Capital Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Hextar Capital Berhad, dahulunya dikenali sebagai Opcom Holdings telah naik 22 sen atau 62.86% bagi bulan Jun 2024.

6. YGL Convergence Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di kedudukan ke-6, YGL telah meningkat dari RM0.155 ke RM0.245 dalam tempoh sebulan dan naik sebanyak 58.06%.

7. K-One Technology Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Saham yang pernah menjadi sensasi ketika pandemik Covid-19 pada tahun 2020, akhirnya muncul semula dengan minat belian yang lebih tinggi bagi bulan Jun 2024. Saham ini telah berjaya merekodkan kenaikan sebanyak 54.29%.

8. WCT Holdings Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

WCT juga tidak ketinggalan dari senarai saham paling untung bulan Jun. WCT dilihat telah berjaya menarik minat pelabur setelah kejayaan saham ini mendapat projek meluaskan lebuh raya PLUS yang bernilai RM250 juta. Projek ini akan mengambil masa 36 bulan untuk siap dan dijangka akan membantu dalam penyata kewangan WCT.

Saham ini telah berjaya merekodkan kenaikan sebanyak 47.46% sepanjang bulan Jun.

9. Notion Vtec Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Notion Vtec, saham yang telah naik banyak pada tahun ini kerana pemangkin pusat data memainkan peranan penting dalam kenaikan saham-saham di Bursa Malaysia. Pada bulan Jun 2024, saham ini naik 33.99%.

Hong Leong Investment Bank (HLIB) mula membuat liputan bagi saham ini. Ia berkata syarikat berada pada kedudukan yang baik untuk memanfaatkan trend utama ini iaitu:

  1. meningkatkan penggunaan AI; 
  2. kemajuan dalam kapasiti storan cakera; 
  3. kepelbagaian pembuatan global;
  4. kebangkitan semula sektor elektrik dan elektronik

Baca: [The Edge] HLIB starts coverage on Notion, target price RM3.28

10. Sealink International Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kesepuluh, Sealink merekodkan peningkatan sebanyak 21.05% dalam tempoh sebulan. Saham ini telah naik sebanyak 6 sen bagi bulan Jun 2024.

Kesimpulan

Meskipun indeks menurun secara keseluruhan, namun masih banyak saham yang berjaya mencatatkan peningkatan pada bulan Jun 2024. Para pelabur boleh terus mencari peluang dalam sektor-sektor yang berpotensi.

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Insya-Allah berbaloi……