Hanya 15% Rakyat Malaysia Ada Takaful

Perlindungan Takaful adalah salah satu daripada elemen penting yang terdapat di dalam Perancangan Kewangan Islam. Walaupun industri Takaful telah wujud di Malaysia sejak daripada tahun 1984 lagi, bilangan rakyat Malaysia yang memiliki pelan perlindungan Takaful Keluarga masih berada di tahap yang membimbangkan.

Adakah Perlindungan Takaful Tidak Penting?

Menurut laporan yang dikeluarkan oleh RAM Rating Services Bhd pada Mac 2017, hanya 15% sahaja daripada rakyat Malaysia yang menyertai pelan perlindungan Takaful. Kadar ini adalah terlalu rendah jika dibandingkan dengan 41% rakyat Malaysia yang memiliki perlindungan Life Insurance atau Insurans Hayat Konvensional.


Sumber: The Star Online

Dan jika ditambahkan kedua-dua jumlah ini (15%+41% = 56%), sebenarnya hanya 35% sahaja daripada keseluruhan rakyat Malaysia yang memiliki perlindungan Takaful Keluarga ataupun Life Insurance (setelah ditolak bilangan individu yang memiliki lebih daripada satu polisi).

Bilangan ini masih terlalu rendah jika dibandingkan dengan sasaran negara untuk mencapai kadar 75% pada tahun 2020 seperti dihasratkan di bawah Economic Transformation Programme (ETP).

Jika dilihat daripada segi bilangan, sekarang ini terdapat sekitar 18.9 juta rakyat Malaysia yang beragama Islam. Seandainya dianggarkan kesemua 15% yang memiliki pelan perlindungan Takaful Keluarga tadi adalah beragama Islam, ini bermakna masih terdapat sekitar 16.1 juta yang tidak memiliki perlindungan tersebut.

3 Sebab Utama Tidak Menyertai Pelan Takaful

1. Tidak Faham

Masih ramai yang belum sedar dan kurang faham mengenai kepentingan Takaful dalam perancangan kewangan masing-masing. Hanya setelah diberi pemahaman yang jelas, barulah ramai yang akhirnya bersetuju untuk menyertai pelan Takaful Keluarga.

Jadi rebutlah peluang untuk menambah pendapatan dengan menjadi ejen Takaful. Duit dapat, pahala berdakwah pun dapat.

2. Tidak Mampu

Kemampuan juga menjadi sebab utama kurangnya rakyat Malaysia yang menyertai perlindungan Takaful. Ada juga yang terus mengelak untuk menerima penerangan kerana masih ramai beranggapan ejen Takaful ini sebagai seorang salesperson berbanding melihat mereka sebagai perunding kewangan.

Berkenaan berapakah jumlah sebenar yang ‘patut’ kita ketepikan bagi tujuan perlindungan Takaful, bolehlah sekiranya diperuntukkan sekitar 5%-10% daripada pendapatan bulanan/tahunan. Sekiranya terlalu tinggi, dikhuatiri ia akan mengganggu aliran tunai bulanan/tahunan dan menyebabkan wujudnya rasa bebanan.

Perlindungan Takaful sememangnya pelbagai, lebih banyak semangnya lebih bagus, dan pastinya lebih tinggi contribution bulanan/tahunan. Pilihlah perlindungan yang paling penting bagi diri anda.

3. Nanti Dulu

Ada juga yang telah faham tetapi menangguhkan niat menyertai perlindungan Takaful dengan pelbagai sebab. Di antara alasan yang diterima adalah seperti tunggu lepas raya, tunggu naik pangkat, nak beli rumah dulu dan lain-lain.

Sebenarnya tiada masalah untuk menunggu. Apa yang lebih merisaukan adalah sakit atau pun kemalangan adalah di antara perkara yang kita tidak boleh jangka bila ianya akan berlaku. Sangat menyedihkan sekiranya terjadi kemalangan dan waris tidak terbela disebabkan oleh penangguhan yang kita lakukan.

Ditulis oleh Suddin Salleh, beliau merupakan jurulatih saham di iSaham Sdn. Bhd dan perunding Takaful di AIA Public Takaful Berhad.

Tenang dengan Takaful, Untung dengan Saham.

Layari http://duitakuhalaku.blogspot.my untuk maklumat lanjut.

This image has an empty alt attribute; its file name is etiqa-motor-takaful.jpg

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Rugikah Jika Terus Bayar Takaful Setiap Bulan Sedangkan Sihat Walafiat?

Ramai orang anggap Takaful ini hanya berguna bila sakit. Contohnya medical card, dah sakit baru nak guna untuk admit ke hospital. Tapi bila dah sakit tu, ada ke syarikat Takaful yang nakkan kita sebagai pelanggan mereka?

Bagaimana pula sekiranya kita terus-menerus membayar caruman Takaful setiap bulan, tapi tak pernah guna? Rasa rugi tak?

Mengapa Anda Perlukan Takaful Walaupun Tak Pernah Sakit?

1. Ketenangan Minda

Ya, tidak dinafikan sekarang anda memang sihat walafiat. Tapi adakah anda boleh meramal yang sakit itu tidak akan ‘singgah’ pada masa akan datang? Sudah acap kali kita dengar anak muda berusia 20-an pun terkena serangan jantung.

Jika awal-awal lagi dah ada pelan Takaful, ianya bermakna ada tidak perlu bimbang jika berlaku sesuatu yang tidak diingini nanti. Seperti peribahasa Melayu, “sediakan payung sebelum hujan”.

Bayangkan, jika anda mengalami kemalangan ataupun menghidap sakit kronik yang memerlukan kos belanja perubatan yang tinggi, bagaimana nak membayarnya? Jika dalam sebulan dua mungkin masih boleh survive. Tetapi jika ianya mengambil tempoh masa yang lama sehingga bertahun–tahun, padahal time tu anda sedang terlantar di hospital, dan tiada punca pendapatan kerana majikan telah memecat anda yang sakit buat suatu tempoh yang lama.

Dengan adanya perlindungan Takaful, ia dapat memberikan ketenangan minda daripada sudut kewangan. Takdelah seperti “sudah jatuh ditimpa tangga” pula.

2. Keluarga Mendapat Manfaat 

Setiap daripada kita pasti akan mati, dan apakah peninggalan kita kepada keluarga apabila sudah tiada lagi di muka bumi ini? Adakah nak tinggalkan hutang, atau pun tinggalkan duit kepada waris? Ajal maut di tangan Tuhan, kita hanya boleh membuat persiapan untuk menghadapinya.

Kita mencarum Takaful bukan sebab kita nak mati, tetapi sebab ada orang yang akan terus hidup. Anak dan isteri kita at least dapat teruskan hidup tanpa hutang. Bagi anak-anak pula, dapatlah duit untuk mereka menyambung pelajaran dan meneruskan kehidupan. Nak lihat isteri anda yang sebelum ini seorang suri rumah terpaksa bekerja bagi menampung belanja membesarkan anak-anak yang masih bersekolah?

3. Cacat Kekal & 36 Penyakit Kritikal, Tidak Perlu Lagi Bayar Premium Bulanan

Jika ditakdirkan anda mengalami kemalangan jalan raya yang telah menyebabkan anda mengalami kecacatan fizikal kekal, mahu pun ditimpa penyakit kritikal yang menyebabkan anda tidak lagi boleh bekerja seperti biasa – ada lagi satu ciri Takaful yang menjadikannya percuma.

Bila dah ditimpa musibah yang hebat, sekurang-kurangnya anda tidak perlu risau untuk membayar premium bulanan kerana ianya telah ditanggung sepenuhnya. Malah, ada yang dapat durian runtuh bagi menampung hidup selepas itu.

4. Tolong-Menolong Sesama Orang Islam

Jika dinilai daripada segi kewangan, memanglah nampak seperti sedang rugi. Maklumlah bayar setiap bulan sampai ratusan ringgit, tapi tak guna sikit pun perkhidmatan yang disediakan. Tetapi jika ianya diukur dari segi kehidupan yang perlu tolong menolong sesama insan, barulah anda dapat menikmati kemanisan Takaful.

TAKAFUL adalah satu perkataan yang berasal dari perkataan Arab ‘Al-Kafala (jamin) iaitu bermaksud ‘Saling Jamin Menjamin’. Takaful juga berasaskan prinsip-prinsip berkongsi tanggungjawab dan saling membantu untuk menjaga kepentingan bersama.

Cuba kita bayangkan pahala yang sentiasa mengalir bagi pencarum Takaful, kerana akan sentiasa ada orang yang ditimpa musibah. Walaupun anda hanya membayar RM50 setiap bulan, tetapi apabila dikumpul bersama-sama dengan pencarum lain – jumlahnya akan mencecah jutaan ringgit.

Setiap orang yang berjaya dibantu; anda seolah-olah ada saham ketika ‘memberi’ bantuan kepada mereka yang tidak bernasib baik.

 

Wahai anakku, seandainya baba mama pergi dulu, kami dah sediakan perlindungan untukmu … moga ianya berguna suatu hari nanti…

 

Baca juga Takaful Bukan Sekadar Insurans Yang ‘DiIslamkan’. Ini 5 Perbezaannya.

This image has an empty alt attribute; its file name is etiqa-motor-takaful.jpg
Iklan

Ejen Takaful Itu Sendiri Yang Merosakkan Industri

Memegang karier sebagai seorang ejen Takaful adalah satu tugas yang sangat mulia dan penuh dengan tanggungjawab. Ejen Takaful yang berwibawa adalah seorang yang mampu membawa kesedaran dalam diri setiap individu yang masih tidak mempunyai pelan perlindungan Takaful.

Namun, saya cukup percaya bahawa ramai di kalangan anda yang masih menolak dan cukup menyampah apabila didatangi ejen Takaful. Mengapakah keadaan ini boleh berlaku? Sedangkan niat seorang ejen Takaful itu adalah sangat murni.

Padahal kalau diikutkan, Hanya 15% Rakyat Malaysia Ada Takaful. Jadi peluang masih terbuka luas untuk membuat dakwah bagi menyedarkan orang ramai betapa pentingnya Takaful dalam kehidupan.

Dalam artikel ini, saya ingin berkongsi tentang bagaimana seseorang ejen Takaful itu sendiri yang telah merosakkan nama mereka dan juga nama industri Takaful.

1. Lari Daripada Skop Seorang Consultant

Jika kita lihat, ramai di kalangan ejen Takaful yang telah menyalahgunakan kelebihan mereka sebagai consultant. Mereka sendiri tidak memahami skop kerja mereka yang sebagai seorang perunding Takaful.

Sebagai seorang perunding Takaful, mereka perlu bertanyakan soalan dan mengambil tahu latar belakang individu tersebut sebelum memberikan cadangan produk yang bersesuaian.

Tapi ada ejen Takaful yang tidak kisah pun pasal pelanggan, asalkan produk mereka terjual.

2. Tawar Produk Komisyen Tinggi

Meskipun bukan semua ejen Takaful sebegini, namun ada sebilangan daripada mereka mengambil kesempatan dengan sewenang-wenangnya. Mereka ini hanya memikirkan untuk mengaut komisyen semata-mata, meskipun produk itu sama sekali tidak bersesuaian dengan pelanggan.

Perkara sebegini perlu dipandang serius supaya pelanggan dapat mengelakkan pembaziran, dan melanggan produk Takaful di luar kemampuan mereka.

Niat murni pelanggan nak mempunyai perlindungan Takaful, tetapi terpaksa berhenti tengah jalan sebab tak mampu bayar.

This image has an empty alt attribute; its file name is etiqa-motor-takaful.jpg

3. Jualan Adalah Matlamat Utama

Tidak dapat dinafikan, kerjaya sebagai seorang ejen Takaful dapat memberikan jumlah pendapatan yang cukup lumayan.  Namun, jika sebagai seorang ejen Takaful sekiranya melihat hanya untuk membuat jualan yang banyak, sudah pasti ianya akan mendatangkan keburukan.

Boleh jadi ejen tersebut sanggup melakukan apa sahaja demi mencapai hasil jualan yang tinggi. Termasuk menyembunyikan beberapa fakta penting daripada pelan Takaful yang dicadangkan.

4. Burukkan Produk Takaful Syarikat Lain

Ada juga ejen Takaful yang tak habis-habis nak menjatuhkan dan memburukkan produk Takaful daripada syarikat pesaing. Katanya semua tak bagus, pelan Takaful syarikat beliau sahaja yang terbaik.

Disebabkan inilah, akan timbul persepsi yang buruk terhadap industri Takaful.

Timbulkan Kesedaran Dan Sebarkan Kebaikan Takaful, Itu Yang Terbaik

Ruang masih terbuka luas, kan masih ada 85% rakyat Malaysia yang belum mempunyai sebarang perlindungan Takaful? Tingkatkanlah usaha dengan menyedarkan orang ramai akan pentingnya Takaful, semoga mereka terbuka untuk menerimanya.

Iklan

7 Sebab Tuntutan Takaful Ditolak Dan Susah Nak Claim

“Mulut manis bila nak kita sign-up takaful, tapi bila nak buat tuntutan macam-macam alasan pula!”

Itulah yang membuatkan ramai rakyat Malaysia tidak percaya dengan ejen-ejen Takaful yang menawarkan pelan perlindungan buat mereka. Bukan main susah lagi bila nak claim, kena naik turun tangga sana sini dan macam-macam lagi kerja kita kena buat. 

Sebenarnya, proses tuntutan takaful mempunyai syarat-syarat dan kelayakan untuk anda claim semula berdasarkan polisi yang telah ditawarkan. Syarat-syarat tersebut bergantung kepada jenis insurans yang anda sertai. Adakalanya ejen juga tidak menerangkan secara terperinci kepada kita.

Bagi mengelakkan kejadian tuntutan takaful ditolak dan susah dapat claim, mari kita lihat sebab-sebab yang mempengaruhi tuntutan tersebut. Mungkin selepas ini, kita tahu sebab-sebab tuntutan ditolak dan bersiap-sedia untuk memudahkan urusan claim takaful kita.

1. Tidak Memahami Terma Dan Syarat Perlindungan

Setiap pelan perlindungan takaful tidak sama, ianya bergantung kepada jenis pelan dan syarikat takaful tersebut. Amat penting untuk kita ketahui terma dan syarat perlindungan takaful yang kita sertai.

Baca sehingga faham dan tanya kepada ejen jika ada kekeliruan atau keraguan terhadap sesuatu. Kita juga perlu memahami perbezaan di antara pelan penyakit kritikal dan pelan perubatan.

2. Tidak Mengesahkan Penyakit Sedia Ada

Ketika memohon pelan perlindungan, kita perlu mengesahkan penyakit sedia ada. Siasatan akan dibuat oleh syarikat Takaful berkaitan maklumat yang kita berikan.

Penyakit sedia ada sebelum kita memohon takaful, tidak membolehkan kita membuat tuntutan pada masa yang akan datang dengan penyakit tersebut. Tuntutan insurans pasti akan ditolak.

3. Maklumat Diri Tidak Lengkap

Borang tuntutan yang kita isi perlulah lengkap dengan jelas dan terperinci berkaitan maklumat yang diperlukan. Jangan tergesa-gesa mengisi borang tersebut tetapi isilah dengan penuh berhati-hati dan lengkap.

Tanpa maklumat lengkap, borang permohonan kita mungkin akan ditolak.

4. Pelan Takaful Telah Luput

Ramai yang keliru dengan maksud pelan takaful telah luput. Pelan takaful akan luput jika kita terlupa atau gagal membuat bayaran premium bulanan dalam tempoh yang tertentu.

Sudah menjadi tanggungjawab ejen untuk mengingatkan kita membuat bayaran bulanan. Jika tidak membuat bayaran, pelan takaful kita akan luput dalam tempoh tertentu.

5. Terlepas Tempoh Menghantar Tuntutan

Tuntutan takaful juga boleh ditolak sekiranya terlepas tempoh menghantar tuntutan tersebut. Walaupun kita sememangnya layak, tetapi kita terlewat menghantar tuntutan, ianya akan ditolak.

Ini kerana terdapat prosedur dan tempoh bagi persediaan untuk syarikat takaful memproses tuntutan kita.

6. Tuntutan Melebihi Jumlah Perlindungan

Perlindungan ditawarkan hanyalah RM100,000 misalnya, tetapi tuntutan kita melebihi jumlah tersebut. Maka, tuntutan insurans akan ditolak. Tuntutan tidak boleh melebihi daripada jumlah perlindungan.

Kita perlu semak sekiranya ada jumlah had perlindungan bagi pelan takaful yang kita ambil dan pastikanya ianya mencukupi.

7. Tuntutan Dibuat Dalam Tempoh Menunggu

Selepas baru mendaftar takaful dan berlakunya musibah, kemungkinan tuntutan kita akan ditolak. Ini kerana, terdapat tempoh menunggu selepas pendaftaran kita diterima, ada yang sebulan ada tiga bulan, ada juga lebih daripada itu.

Selepas tempoh menunggu tamat, barulah tuntutan boleh dibuat dan berjaya lulus. Oleh itu, jangan kita berlengah lagi, daftarlah takaful seawal yang boleh. Ketika kita masih muda dan sihat, berbanding apabila kita sudah tua dan sakit.

Kita tak tahu bila kita memerlukan perlindungan, kerana musibah boleh menimpa kita pada bila-bila masa. Sebelum sesuatu yang buruk berlaku, pastikan kita mempunyai perlindungan yang mencukupi.

Fahami betul-betul perkara yang perlu kita semak terutamanya bahagian terma dan syarat, agar proses tuntutan kita nanti akan menjadi lebih mudah dan lancar.

Sumber RujukanCompare Hero

Iklan

Melabur Dalam Unit Amanah Atau Takaful?

Sejak pengumuman dividen di Tabung Haji dan ASB tahun lepas yang semakin berkurangan, ada juga agen yang mencadangkan kita untuk melabur menggunakan takaful.

Baik,

Kedua-duanya adalah bagus cuma perlu tahu apa matlamatnya:

Pelaburan Dalam Unit Amanah

1. Melabur dalam unit amanah ada risikonya. Jika kita melabur ke dalam segmen yang kurang berisiko seperti money market dan sukuk, tak perlu nak risau sangat kerana ‘low risk, low return’. Jika melabur dalam segmen ekuiti, ya ada risiko yang perlu diambil kerana ekuiti adalah ‘high risk, high return’.

Kredit Gambar: Quora

2. Melabur dalam unit amanah, kita boleh keluarkan kembali wang pada bila-bila masa sahaja. Wang tersebut akan masuk ke akaun dalam masa 5-7 hari bekerja.

3. Melabur dalam unit amanah dengan harga tetap seperti ASB sangat digalakkan kerana tidak perlu ditolak caj pengurusan 3-7%. Jika kita letak RM10,000, maka RM10,000 tersebut pada tahun depan akan ditambah dengan dividen.

4. Melabur dalam unit amanah boleh dapat dividen dan juga capital gain. Dividen diberi pada waktu akhir kewangan, capital gain kita boleh dapat dengan pembelian unit pada harga murah.

Sebagai contoh, Sarah membeli unit trust capital gain.

Januari 2020 = beli unit trust pada harga RM0.40
Januari 2025 =harga NAV naik RM0.65
Capital Gain = (harga semasa – harga beli) X 100% = (0.65-0.40) X100% =25%

Sarah untung sebanyak 25% capital gain dalam masa 5 tahun.

Pelaburan Dalam Takaful

Asasnya:

Takaful = perlindungan.

Tetapi ada juga produk takaful yang 2 in 1, ditawarkan bersama produk pelaburan (Investment Linked Plan).

1. Melabur menggunakan instrumen takaful bagus juga kerana ada perlindungan sekiranya kita meninggal, waris akan dapat sum assured dan juga cash value

2. Untuk plan melabur jangka masa pendek, boleh guna takaful. Ada beberapa syarikat yang menawarkan pelaburan takaful dalam tempoh 8 tahun atau 10 tahun sahaja. 

Sebagai contoh, jika kita melabur RM10,000 setiap tahun dengan sum covered RM70,000, kita labur secara konsisten selama 8 tahun; setiap tahun kita akan dapat RM3,000-RM5,000 dan jika kita meninggal, waris akan dapat cash value dan sum covered.

Kelemahan pelaburan menggunakan takaful, kita tidak boleh bawa keluar wang tersebut untuk tempoh tertentu, kontrak boleh terbatal jika kita tidak bayar untuk tahun-tahun yang akan datang.

Risikonya duit tak boleh dikeluarkan segera dan perlindungan akan terbatal sekiranya berlaku lapse dalam pembayaran.

Namun, ianya sesuai untuk dilakukan oleh mereka yang mempunyai cash yang banyak dan confirm akan buat payment sepanjang tempoh 8-10 tahun itu.

Oleh itu, melaburlah ke dalam instrumen yang boleh ‘dicairkan’ dengan mudah, jika kita rasa nak pakai duit segera sekiranya berlaku sebarang kecemasan atau perkara yang tidak diingini berlaku.

Apa pun, lihatlah kepada keperluan, kemampuan dan matlamat masing-masing.

Artikel ditulis oleh Puan Sarah Hata. Penulis merupakan seorang konsultan kewangan unit amanah dan takaful di sebuah institusi kewangan di Malaysia dan juga perunding imej. Mempunyai pengalaman menulis, memberi ceramah di beberapa syarikat seluruh Malaysia dan juga klien individu

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!