Hanya 15% Rakyat Malaysia Ada Takaful

Perlindungan Takaful adalah salah satu daripada elemen penting yang terdapat di dalam Perancangan Kewangan Islam. Walaupun industri Takaful telah wujud di Malaysia sejak daripada tahun 1984 lagi, bilangan rakyat Malaysia yang memiliki pelan perlindungan Takaful Keluarga masih berada di tahap yang membimbangkan.

Adakah Perlindungan Takaful Tidak Penting?

Menurut laporan yang dikeluarkan oleh RAM Rating Services Bhd pada Mac 2017, hanya 15% sahaja daripada rakyat Malaysia yang menyertai pelan perlindungan Takaful. Kadar ini adalah terlalu rendah jika dibandingkan dengan 41% rakyat Malaysia yang memiliki perlindungan Life Insurance atau Insurans Hayat Konvensional.


Sumber: The Star Online

Dan jika ditambahkan kedua-dua jumlah ini (15%+41% = 56%), sebenarnya hanya 35% sahaja daripada keseluruhan rakyat Malaysia yang memiliki perlindungan Takaful Keluarga ataupun Life Insurance (setelah ditolak bilangan individu yang memiliki lebih daripada satu polisi).

Bilangan ini masih terlalu rendah jika dibandingkan dengan sasaran negara untuk mencapai kadar 75% pada tahun 2020 seperti dihasratkan di bawah Economic Transformation Programme (ETP).

Jika dilihat daripada segi bilangan, sekarang ini terdapat sekitar 18.9 juta rakyat Malaysia yang beragama Islam. Seandainya dianggarkan kesemua 15% yang memiliki pelan perlindungan Takaful Keluarga tadi adalah beragama Islam, ini bermakna masih terdapat sekitar 16.1 juta yang tidak memiliki perlindungan tersebut.

3 Sebab Utama Tidak Menyertai Pelan Takaful

1. Tidak Faham

Masih ramai yang belum sedar dan kurang faham mengenai kepentingan Takaful dalam perancangan kewangan masing-masing. Hanya setelah diberi pemahaman yang jelas, barulah ramai yang akhirnya bersetuju untuk menyertai pelan Takaful Keluarga.

Jadi rebutlah peluang untuk menambah pendapatan dengan menjadi ejen Takaful. Duit dapat, pahala berdakwah pun dapat.

2. Tidak Mampu

Kemampuan juga menjadi sebab utama kurangnya rakyat Malaysia yang menyertai perlindungan Takaful. Ada juga yang terus mengelak untuk menerima penerangan kerana masih ramai beranggapan ejen Takaful ini sebagai seorang salesperson berbanding melihat mereka sebagai perunding kewangan.

Berkenaan berapakah jumlah sebenar yang ‘patut’ kita ketepikan bagi tujuan perlindungan Takaful, bolehlah sekiranya diperuntukkan sekitar 5%-10% daripada pendapatan bulanan/tahunan. Sekiranya terlalu tinggi, dikhuatiri ia akan mengganggu aliran tunai bulanan/tahunan dan menyebabkan wujudnya rasa bebanan.

Perlindungan Takaful sememangnya pelbagai, lebih banyak semangnya lebih bagus, dan pastinya lebih tinggi contribution bulanan/tahunan. Pilihlah perlindungan yang paling penting bagi diri anda.

3. Nanti Dulu

Ada juga yang telah faham tetapi menangguhkan niat menyertai perlindungan Takaful dengan pelbagai sebab. Di antara alasan yang diterima adalah seperti tunggu lepas raya, tunggu naik pangkat, nak beli rumah dulu dan lain-lain.

Sebenarnya tiada masalah untuk menunggu. Apa yang lebih merisaukan adalah sakit atau pun kemalangan adalah di antara perkara yang kita tidak boleh jangka bila ianya akan berlaku. Sangat menyedihkan sekiranya terjadi kemalangan dan waris tidak terbela disebabkan oleh penangguhan yang kita lakukan.

Ditulis oleh Suddin Salleh, beliau merupakan jurulatih saham di iSaham Sdn. Bhd dan perunding Takaful di AIA Public Takaful Berhad.

Tenang dengan Takaful, Untung dengan Saham.

Layari http://duitakuhalaku.blogspot.my untuk maklumat lanjut.

This image has an empty alt attribute; its file name is etiqa-motor-takaful.jpg
Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Gather Care: Dapatkan Perlindungan RM1 Juta Dengan Serendah RM50 Sebulan

Program Life Engineering atau nama barunya kini Gather Care telah dilancarkan kepada umum pada Mac 2017. Ianya merupakan program perlindungan  pertama di Malaysia yang berasaskan aplikasi telefon pintar dan laman web.

Apa yang uniknya mengenai program ini adalah ianya seakan kad perubatan (medical card), tetapi bukan takaful dan bukannya insurans. Ia adalah program perkongsian kos rawatan, yang mana ia dikongsi oleh semua ahli di dalam komuniti.

Objektif utama program ini adalah untuk membantu seramai mungkin ahli bagi mendapatkan rawatan terbaik dengan kos mampu milik.

Apa itu Gather Care?

Gather Care adalah aplikasi pertama di Malaysia yang menjalankan konsep perkongsian ramai (crowd sharing) bagi mengumpul dana untuk menampung ‘Kos Perubatan’ yang semakin meningkat ketika anda sangat memerlukannya.

Macam kalau kat kampung atau taman di kawasan perumahan kita, ada tabung khairat kematian. Bila ahli kariah yang meninggal dunia, wang daripada tabung tersebut akan dikeluarkan dan dsumbangkan kepada waris untuk perbelanjaan pengebumian atau sebagainya.

Gather Care menggunakan konsep yang lebih kurang sama.

Sekumpulan ahli bersetuju untuk meletakkan wang ke dalam tabung perkongsian. Apabila ada ahli yang dimasukkan ke dalam wad dan perlu mendapatkan rawatan, kos perbelanjaan akan di kongsi sesama ahli.

Contoh pengiraan:

Kos perbelanjaan rawatan di hospital yang menelan belanjara RM10,000.

Jumlah ahli 2,000
RM10,000 / 2,000 orang:
RM5 seorang

Platform Perkongsian Kos Perubatan

Gather Care bukanlah skim takaful atau insurans, sebaliknya Gather Care adalah merupakan platform perkongsian kos perubatan.

Apa itu platform perkongsian kos perubatan?

Seperti GrabCar, adakah Grab sebuah syarikat teksi? Bukan kan?

Grab adalah sebuah aplikasi. Begitu juga Gather Care, yang merupakan sebuah aplikasi yang berfungsi untuk menyelesaikan masalah kos perubatan.

Adakah Gather Care berbeza dengan takaful atau insurans? Sebenarnya kedua-duanya mempunyai fungsi yang sama iaitu untuk perlindungan.

Tetapi bayaran bulanan sangat berbeza.

Contohnya caruman untuk kad perubatan setiap bulan sekurang-kurangnya RM100 sebulan secara tetap, tetapi di Gather Care jumlah bayaran bulanan bergantung kepada jumlah keseluruhan kos hospital pada bulan tersebut.

Untuk maklumat lanjut, layari Pilihan Selain Takaful

Bagaimana Gather Care Berfungsi?

Penyakit boleh menimpa sesiapa sahaja pada bila-bila masa. Dengan kadar inflasi perubatan yang meningkat dalam lingkungan 10% ke 15% setiap tahun, kos rawatan semakin membebankan bagi rakyat Malaysia.

Ramai yang mengambil skim takaful atau insurans bagi membantu mereka bagi berdepan dengan saat yang sukar, namun bukan semua orang mampu yang melanggan takaful.

Di sinilah Gather Care hadir mengisi jurang tersebut dengan menyediakan alternatif untuk rakyat Malaysia bagi mendapatkan pembiayaan kos rawatan perubatan mereka melalui konsep perkongsian kos perubatan.

Alternatif Takaful Perubatan Yang Lebih Murah

Gather Care bukan program takaful atau insurans. Gather Care (sebelum ini dikenali Life Engineering) dikendalikan oleh Crowd Care Sdn Bhd (1189764-X) yang beralamat di:
F-3-3, Pusat Komersial Boulevard,
115, Jalan Kepayang, Off, Jalan Kuching,
51200, Kuala Lumpur

Gather Care merupakan program perkongsian kos perubatan pertama di Malaysia yang diasaskan pada tahun 2015. Ianya sebuah platform komuniti perkongsian patuh syariah yang mana setiap peserta hanya perlu memberi sumbangan tidak lebih daripada RM50 untuk mendapatkan rawatan hospital yang bernilai sehingga RM1 juta.

Tujuh manfaat sertai Gather Care:

  • Pelindungan RM1 juta dan akan meningkat RM200,000 setiap tahun
  • Perlindungan kemalangan RM20,000
  • Perlindungan ratawan kanser pesakit luar sebanyak RM100,000 setiap tahun
  • Khairat kematian RM5,000 dan ditambah RM1,000 setiap tahun
  • Bilik wad bernilai RM150 sehari selama 120 hari di hospital
  • Kos ambulans sebanyak RM250
  • Mempunyai 250 panel hospital awam dan hospital swasta di seluruh Malaysia

Untuk maklumat lanjut, layari Pilihan Selain Takaful

Iklan

Majalah Labur