Hanya 15% Rakyat Malaysia Ada Takaful

Perlindungan Takaful adalah salah satu daripada elemen penting yang terdapat di dalam Perancangan Kewangan Islam. Walaupun industri Takaful telah wujud di Malaysia sejak daripada tahun 1984 lagi, bilangan rakyat Malaysia yang memiliki pelan perlindungan Takaful Keluarga masih berada di tahap yang membimbangkan.

Adakah Perlindungan Takaful Tidak Penting?

Menurut laporan yang dikeluarkan oleh RAM Rating Services Bhd pada Mac 2017, hanya 15% sahaja daripada rakyat Malaysia yang menyertai pelan perlindungan Takaful. Kadar ini adalah terlalu rendah jika dibandingkan dengan 41% rakyat Malaysia yang memiliki perlindungan Life Insurance atau Insurans Hayat Konvensional.


Sumber: The Star Online

Dan jika ditambahkan kedua-dua jumlah ini (15%+41% = 56%), sebenarnya hanya 35% sahaja daripada keseluruhan rakyat Malaysia yang memiliki perlindungan Takaful Keluarga ataupun Life Insurance (setelah ditolak bilangan individu yang memiliki lebih daripada satu polisi).

Bilangan ini masih terlalu rendah jika dibandingkan dengan sasaran negara untuk mencapai kadar 75% pada tahun 2020 seperti dihasratkan di bawah Economic Transformation Programme (ETP).

Jika dilihat daripada segi bilangan, sekarang ini terdapat sekitar 18.9 juta rakyat Malaysia yang beragama Islam. Seandainya dianggarkan kesemua 15% yang memiliki pelan perlindungan Takaful Keluarga tadi adalah beragama Islam, ini bermakna masih terdapat sekitar 16.1 juta yang tidak memiliki perlindungan tersebut.

3 Sebab Utama Tidak Menyertai Pelan Takaful

1. Tidak Faham

Masih ramai yang belum sedar dan kurang faham mengenai kepentingan Takaful dalam perancangan kewangan masing-masing. Hanya setelah diberi pemahaman yang jelas, barulah ramai yang akhirnya bersetuju untuk menyertai pelan Takaful Keluarga.

Jadi rebutlah peluang untuk menambah pendapatan dengan menjadi ejen Takaful. Duit dapat, pahala berdakwah pun dapat.

2. Tidak Mampu

Kemampuan juga menjadi sebab utama kurangnya rakyat Malaysia yang menyertai perlindungan Takaful. Ada juga yang terus mengelak untuk menerima penerangan kerana masih ramai beranggapan ejen Takaful ini sebagai seorang salesperson berbanding melihat mereka sebagai perunding kewangan.

Berkenaan berapakah jumlah sebenar yang ‘patut’ kita ketepikan bagi tujuan perlindungan Takaful, bolehlah sekiranya diperuntukkan sekitar 5%-10% daripada pendapatan bulanan/tahunan. Sekiranya terlalu tinggi, dikhuatiri ia akan mengganggu aliran tunai bulanan/tahunan dan menyebabkan wujudnya rasa bebanan.

Perlindungan Takaful sememangnya pelbagai, lebih banyak semangnya lebih bagus, dan pastinya lebih tinggi contribution bulanan/tahunan. Pilihlah perlindungan yang paling penting bagi diri anda.

3. Nanti Dulu

Ada juga yang telah faham tetapi menangguhkan niat menyertai perlindungan Takaful dengan pelbagai sebab. Di antara alasan yang diterima adalah seperti tunggu lepas raya, tunggu naik pangkat, nak beli rumah dulu dan lain-lain.

Sebenarnya tiada masalah untuk menunggu. Apa yang lebih merisaukan adalah sakit atau pun kemalangan adalah di antara perkara yang kita tidak boleh jangka bila ianya akan berlaku. Sangat menyedihkan sekiranya terjadi kemalangan dan waris tidak terbela disebabkan oleh penangguhan yang kita lakukan.

Ditulis oleh Suddin Salleh, beliau merupakan jurulatih saham di iSaham Sdn. Bhd dan perunding Takaful di AIA Public Takaful Berhad.

Tenang dengan Takaful, Untung dengan Saham.

Layari http://duitakuhalaku.blogspot.my untuk maklumat lanjut.

This image has an empty alt attribute; its file name is etiqa-motor-takaful.jpg

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!