AirAsia Ride Sasar Lebih Ramai Pemandu, Tingkatkan Kepada 50,000 Orang Menjelang Akhir Tahun

PUCHONG, 1 Jun (Bernama) — Anak syarikat e-hailing Capital A Bhd, AirAsia Ride, menyasarkan untuk mendapat lebih ramai pemandu dan meningkatkannya kepada 50,000 orang menjelang akhir tahun bagi memastikan tambang yang berpatutan untuk penumpang dan pemandunya.

Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Serantau AirAsia Ride Lim Chiew Shan berkata isu baru-baru ini mengenai tambang yang tinggi dan kesukaran mendapatkan perkhidmatan tersebut yang semakin meningkat telah mencetuskan lonjakan permintaan untuk AirAsia Ride yang menawarkan tambang lebih konsisten.

Beliau berkata sejak ia dilancarkan pada Ogos tahun lepas, AirAsia Ride telah berkembang dengan pesat dan mencecah 1 juta yang menggunakan perkhidmatan itu pada April dengan tempahan meningkat tiga kali ganda dalam sebulan yang lalu.

“Platform e-hailing yang lain mengenakan tambang yang berlipat kali ganda apabila tidak cukup pemandu.

“Kami percaya pada harga yang berpatutan justeru pihak pelanggan juga mesti dilayan secara adil dengan tambang yang mereka sanggup bayar dan pada masa yang sama, pemandu juga harus diberi bayaran untuk jam tambahan dan minyak. Begitulah cara kami merumuskan tambang,” katanya kepada pemberita pada majlis perhimpunan pemandu AirAsia Ride di ibu pejabat syarikat itu di SetiaWalk Mall di sini hari ini.

Turut hadir Pengerusi Eksekutif Capital A Datuk Kamarudin Meranun dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Tan Sri Tony Fernandes.

Fernandes berkata beliau percaya bahawa AirAsia Ride boleh berkembang pesat dan menjadi e-hailing Nombor 1 negara sama seperti cara kumpulan itu mengembangkan perniagaan penerbangannya.

Bagaimanapun, belau berkata pihaknya tidak menetapkan sebarang garis masa untuk mencapainya.

“Apabila kami memulakan perniagaan syarikat penerbangan 20 tahun lalu, matlamat kami adalah untuk mendemokrasikan perjalanan udara dengan menjadikannya mampu milik untuk semua orang. Ini adalah satu mesej utama yang saya ulangi kepada (Lim Chiew) Shan semasa kami mula-mula memulakan perniagaan ini.

“Saya berbangga kerana kami masih berpegang kepada visi ini dan memberi manfaat kepada pemandu dan penumpang. Kini, di mana kami dapat menjadikan penerbangan mampu milik untuk semua orang, kami berbangga kerana dapat membantu pemandu dan penumpang kami juga,” tambahnya.

— BERNAMA

Berita asal: https://thekapital.my/airasia-ride-sasar-lebih-ramai-pemandu-tingkatkan-kepada-50000-orang-menjelang-akhir-tahun/

Previous ArticleNext Article

Petronas Mungkin Kehilangan Sebahagian Pendapatan Kerana Tidak Menjadi Agregator Gas Tunggal Di Sarawak

KUALA LUMPUR, 22 Julai (Bernama)– Petroliam Nasional Bhd (Petronas) dijangka kehilangan sebahagian daripada pendapatannya kerana tidak lagi menjadi pengagregat gas tunggal di Sarawak, kata RHB Investment Bank Bhd (RHB IB).

Dalam nota penyelidikan hari ini, bank itu berkata terdapat banyak perbincangan mengenai Petronas yang dijangka memotong perbelanjaan modal (capex) berikutan berita Petroleum Sarawak Bhd (Petros) akan mengambil alih pembelian dan penjualan gas asli Sarawak daripada Petronas.

Pengambilalihan itu akan bermula pada separuh kedua 2024.

“Kami mungkin menyaksikan beberapa potensi dalam gangguan operasi bagi tempoh terdekat sebelum banyak kejelasan atau penyelesaian jelas dicapai antara Petros dan Petronas.

“Bagaimanapun, kami percaya bahawa pada akhirnya kedua-dua pihak mahu memaksimumkan pengeluaran, terutamanya apabila harga minyak dijangka kekal stabil,” tambahnya.

Selain itu, RHB IB berpendapat pemotongan capex domestik yang drastik oleh satu pihak adalah tidak mampan dalam jangka panjang kerana ia akhirnya akan menjejaskan kedudukan minyak dan gas (O&G) Malaysia di rantau ini.

Sebelum ini Petronas memperuntukkan capex sebanyak RM300 bilion antara 2023 dan 2027 (RM50 bilion setahun) yang merangkumi perbelanjaan modal purata domestik RM22.6 bilion setahun (capex lima tahun RM113 bilion).

Bank pelaburan itu berkata Petronas memperuntukkan capex sebanyak RM52.8 bilion pada tahun kewangan 2023, dengan pembahagian yang hampir sama untuk portfolio domestik dan antarabangsanya.

“Segmen huluan dan gas masing-masing menyumbang 52 peratus dan 22 peratus daripada capex domestik, dan pemindahan peranan pengumpul gas tunggal kepada Petros mungkin membawa kepada pemotongan capex yang lebih ketara dalam segmen gas.

“Walaupun kami mungkin melihat beberapa gangguan operasi yang berpotensi dalam tempoh terdekat, kami masih menganggap resolusi yang perlu dicapai antara kedua-dua pihak terbabit tanpa menjejaskan pengeluaran sedia ada dan pelaburan domestik masa depan untuk memperoleh permintaan gas global yang semakin meningkat,” katanya.

Bank pelaburan itu berkata impak pendapatan terhadap Petronas juga kekal tidak menentu, tetapi langkah itu mungkin menjejaskan keupayaannya untuk berbelanja.

Secara keseluruhannya, walaupun terdapat ketidaktentuan yang semakin meningkat terhadap hala tuju dan strategi Petronas, RHB IB masih mengekalkan saranan ‘overweight’ terhadap sektor O&G.

Buat masa ini, bank pelaburan itu terus memihak kepada pemain perkhidmatan huluan dengan pendedahan yang lebih besar dalam bidang berkaitan penyelenggaraan, kerana ia memberikan daya tahan dalam pendapatan yang lebih besar, ditambah pula dengan syarikat yang memiliki kepelbagaian antarabangsa seperti Yinson, MISC dan Bumi Armada.

–BERNAMA