Dunia Tidak Perlu US Dollar Lagi?

“Kebergantungan dunia kepada US Dollar bakal berakhir…”

US Dollar merupakan mata wang ekonomi gergasi dunia sangat bernilai di mata dunia suatu ketika dahulu. Pernah disandarkan harga emas per US Dollar dan kemudian harga minyak dunia juga turut bersandarkan kepada US Dollar yang dikenal sebagai Petrodollar

Petrodollar adalah mata wang yang disandarkan untuk berdagang minyak mentah satu dunia. Ini bermakna, dahulu jika kita mahu membeli dan menjual emas, transaksi perlu dilakukan dengan mata wang US Dollar. 

Tetapi kita bakal menyaksikan semua ini akan berakhir tidak lama lagi apabila dunia tidak bergantung kepada US Dollar lagi. Banyak usaha “de-dollarisation” sedang berlaku.

Tidak mudah untuk dunia menggantikan satu mata wang lain bagi menggantikan mata wang yang kukuh seperti US Dollar ini. Tetapi jika dilihat keadaan hari ini, saat ini adalah masa paling sesuai untuk menjayakan usaha de-dollarisation. 

Ekonomi US Sedang Gawat

Tidak cukup dengan kadar inflasi yang tinggi akibat daripada cetakan wang yang banyak ketika pandemik lalu, kini kerajaan Amerika Syarikat berusaha mengawal kadar inflasi yang tinggi ini dengan menaikan kadar faedah yang banyak disana. 

Gambar: Andrey Rudakov | Bloomberg | Getty Images

Belum habis dengan masalah inflasi, Amerika Syarikat berdepan pula dengan masalah sektor perbankan yang gulung tikar akibat daripada tekanan ekonomi semasa. 

Amerika Syarikat ibarat sudah jatuh ditimpa tangga sementara negara lain pula menyusun strategi untuk menghapuskan pengaruh besar US Dollar dalam ekonomi dunia.

China Sebagai “Mastermind” De-Dollarisation?

Gambar: South China Morning Post

China, sebagai kuasa ekonomi kedua terbesar di dunia sememangnya sudah lama berbulu dengan Amerika Syarikat. Hubungan antara dua negara ini sangat tegang sehingga berlakunya perang dingin antara dua negara ini. 

China dilihat merancang dengan rapi strategi untuk menghentikan kebergantungan terhadap US Dollar. Disaat keadaan Amerika Syarikat yang berhempas pulas cuba untuk mengawal ekonomi negaranya yang rapuh, satu demi satu rakan dagangannya mula memihak kepada China.

Dengan penubuhan BRICS gabungan antara negara Brazil, Rusia, India, China dan South Afrika yang berhasrat menjadi negara dominan dalam pengeluaran dan pengedaran barangan mentah dunia pada masa akan datang, hal ini menguatkan lagi faktor untuk menghapuskan pengaruh US Dollar dalam perdagangan antarabangsa. 

Rusia Memilih Yuan Berbanding Amerika Dollar

Gambar: Geopolitical Economy

Hubungan Rusia dan Amerika Syarikat memang tidak sehaluan sejak dulu lagi. Kejadian perang antara Rusia dan Ukraine yang dicampur tangan oleh Amerika Syarikat ibarat menyiram minyak pada api membara!

Selain daripada itu, Rusia sememangnya sudah perlahan-lahan mengurangkan kebergantungan terhadap US Dollar sejak tahun 2014 lagi dan terkini, Rusia terus menghapuskan pegangan US Dollar dan menambah pegangan Yuan.

Laporan daripada CNBC melaporkan bahawa Rusia akan memindahkan semua aset negara yang bersandarkan mata wang US Dollar dalam negara tersebut. 

Selamat Tinggal Petrodollar

Gambar: Forbes

Arab Saudi juga kini terbuka untuk berdagang minyak mentah dunia dengan mata wang selain daripada US Dollar. 

Laporan daripada The Wall Street Journal menyatakan pihak Arab Saudi mempertimbangkan untuk membuat dagangan minyak mentah dunia dalam Yuan dan China juga sudah mengorak langkah untuk menjayakan misi ini sejak tahun 2018 lagi. 

Gambar: The Wall Street Journal

Hubungan baik antara China dan Arab Saudi sejak dua menjak ini menguatkan kemungkinan bahawa Petrodollar mungkin akan digantikan dengan Petroyuan pula kelak.

Apa Pendirian Malaysia Terhadap Kebergantungan Kepada US Dollar?

Gambar: SADIQ ASYRAF/Pejabat Perdana Menteri

Dalam ucapan Perdana Menteri kesepuluh (PMX) di parlimen baru-baru ini, beliau berkata “Tidak ada sebab bagi negara seperti Malaysia untuk terus bergantung kepada dolar Amerika Syarikat (AS) dalam menarik pelaburan ke dalam negara,”.

Beliau juga memberitahu dewan bahawa kunjungan beliau ke China juga ada membincangkan tentang “Asian Monetary Fund” bersama Perdana Menteri China dan mendapat sambutan baik daripada Perdana menteri tersebut. 

Jika anda sebagai pelabur yang sedang membaca artikel ini, apakah tindakan yang anda akan lakukan seterusnya? Cuba kongsikan di ruangan komen. 

Previous ArticleNext Article

Meskipun Hadapi Saingan Geopolitik, AS Kekal Pelabur Utama Di Malaysia – PM Anwar

NEW YORK, 22 Sept (Bernama) — Meskipun wujud persaingan antara Amerika Syarikat (AS) dengan China selain berlaku ketegangan di Laut China Selatan dan peningkatan ketara pelaburan China di Malaysia sejak kebelakangan ini namun, AS kekal menjadi pelabur utama negara, kata Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Beliau berkata Malaysia ialah sebuah negara merdeka justeru, mengalu-alukan perdagangan dan pelaburan daripada semua pihak.

Pentadbiran AS dahulu dan sekarang sentiasa menyokong dan menjadi sekutu tradisional, katanya.

“Kami juga mempunyai hubungan yang sangat erat dengan China. Saya berasa selesa apabila bertemu Presiden Xi Jinping, dan telah bertemu tiga kali dengan Perdana Menteri Li Qiang,” katanya ketika sesi soal jawab pada acara Invest Malaysia New York di sini, pada Khamis.

Terdahulu, beliau menyampaikan ucap tama Regaining Malaysia’s Lead in Asia (Mengembalikan Penerajuan Malaysia di Asia) pada acara anjuran Bursa Malaysia itu.

Anwar kini berada di sini bagi menghadiri Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNGA) ke-78.

Lebih 100 wakil daripada syarikat utama AS dan pengurus dana menghadiri acara Invest Malaysia itu selain perbincangan meja bulat dengan syarikat Fortune 500 yang diadakan sebelumnya.

“Bagi saya situasi ini meletakkan Malaysia pada kedudukan yang unik untuk memanfaatkan dan meraih faedah daripada hubungan kami dengan AS dan China,” katanya.

Anwar, yang juga Menteri Kewangan, berkata negara memperoleh manfaat daripada pelaburan besar oleh syarikat AS seperti Amazon Web Services, Boeing dan Intel yang semuanya berkembang secara besar-besaran di Malaysia.

Malaysia, kekal sebagai antara negara yang mempunyai infrastruktur terbaik di rantau ini, dan sentiasa melaksanakan langkah untuk membantu pelabur yang bimbang mengenai isu seperti aspek mudah menjalankan perniagaan, prosedur kewangan dan rasuah, katanya.

Pada 2022, AS menyumbang kepada aliran masuk bersih tertinggi ke Malaysia, dengan nilai berjumlah kira-kira RM37.8 bilion.

Pada Ogos lepas, Duta Besar AS di Malaysia, Brian McFeeters (berkhidmat di Malaysia sehingga 24 Ogos, 2023) berkata syarikat AS telah membuat komitmen pelaburan bernilai RM100 bilion dalam pelbagai sektor di Malaysia sejak 18 bulan lepas.

Beliau berkata itu merupakan pelaburan besar dalam bidang yang AS mahu memperkukuh kehadirannya, iaitu sektor elektronik dan semikonduktor, serta segmen pusat data yang merupakan bidang pertumbuhan besar.

— BERNAMA