Pembeli Rumah Dari Kalangan Milenial Dijangka Meningkat Menjelang Akhir Tahun – Tinjauan Juwai IQI

KUALA LUMPUR, 11 April (Bernama) — Pembeli hartanah kediaman dari kalangan milenial di Malaysia telah melonjak dengan ketara berbanding tahun lepas dan dijangka terus meningkat sehingga 2024, kata Juwai IQI dalam satu tinjauan.

Syarikat teknologi hartanah Asia itu berkata Tinjauan Belian Rumah Milenialnya juga menunjukkan sebahagian besar ejen hartanah percaya terdapat lebih ramai pembeli milenial dalam pasaran hari ini berbanding 2022.

“Sejumlah 80 peratus daripada ejen percaya bilangan pembeli milenial adalah lebih tinggi daripada tahun 2022, manakala hanya empat peratus percaya bilangan itu telah menurun.

“Tujuh puluh tiga (73) peratus ejen pula percaya terdapat lebih ramai pembeli milenial Bumiputera dalam pasaran hari ini daripada 2022, berbanding hanya tujuh peratus yang percaya jumlahnya lebih sedikit,” kata ketua segmen Bumiputera Juwai IQI Muhazrol Muhamad dalam kenyataan.

Beliau menyatakan milenial ialah mereka yang berumur antara 27 dan 41 tahun dan kadangkala turut dikenali sebagai Gen Y. Mereka adalah kumpulan pembeli hartanah yang paling penting, menyumbang 50 peratus daripada populasi umur bekerja di negara ini.

Mengenai penguasaan pasaran, Muhazrol berkata ejen percaya milenial membentuk antara 40 peratus dan 60 peratus daripada semua pembeli, bergantung kepada subpasaran.

Sementara dari segi julat harga pula,  40 peratus milenial Bumiputera memilih unit berharga antara RM300,000 dan RM500,000 berbanding 26 peratus dalam kalangan kumpulan milenial bukan Bumiputera yang lain.

Beliau juga berkata golongan milenial lebih suka kondominium (33 peratus) diikuti dengan hartanah bertanah (30 peratus) dan pangsapuri perkhidmatan (26 peratus).

Beberapa milenial membeli hartanah komersial (11 peratus) kerana mereka memerlukan pelaburan yang lebih besar dan pemahaman yang lebih sofistikated tentang pasaran.

Program yang paling popular ialah program Skim Rumah Pertamaku, diikuti oleh PR1MA Homes, Skim Rumah Pertamaku BNM dan Kempen Pemilikan Rumah.

Kenyataan itu menambah halangan paling sukar untuk diatasi ialah mengumpul wang yang mencukupi untuk bayaran pendahuluan dan ini menjelaskan mengapa program Skim Rumah Pertamaku paling popular dalam kalangan milenial kerana ia membolehkan pembeli membiayai 110 peratus daripada nilai hartanah itu, katanya. 

Menurut Muhazrol, golongan milenial meletakkan lokasi pusat dan akses kepada pengangkutan awam sebagai dua ciri paling popular mereka, diikuti oleh keselamatan seperti pintu pagar, kunci, kamera dan pengawal keselamatan.

Ciri penting lain termasuk kolam renang, taman dan kawasan riadah luar.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Harga Keluli, Simen Dari Bulan Ke Bulan Kekal Tidak Berubah Pada Mac

KUALA LUMPUR, 4 April  (Bernama) — Indeks harga seunit bagi keluli dan simen dari bulan ke bulan  kekal tidak berubah bagi kebanyakan kawasan di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak pada Mac 2024 berbanding Februari 2024, kata Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM).

Ketua Perangkawan Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin berkata harga purata seunit keluli, yang terdiri daripada bar bulat keluli lembut dan bar cacat tegangan tinggi Mycon 60, ialah RM3,683.51 setan, naik sedikit kepada 0.1 peratus pada Mac 2024, berbanding RM3,679.54 setan pada Februari 2024.

Bagaimanapun, beliau berkata terdapat sedikit peningkatan dalam indeks harga seunit keluli di kawasan Kota Kinabalu (0.2 peratus) dan Sandakan (1.1 peratus) pada Mac 2024.

“Perbandingan tahunan harga purata seunit keluli mencatatkan penurunan kecil  iaitu negatif 0.2 peratus pada Mac 2024 berbanding RM3,690.90 setan pada Mac 2023,” katanya.

Selain itu, beliau berkata harga purata simen mencatatkan sedikit peningkatan sebanyak 0.2 peratus, dengan harga purata RM23.01 setiap beg 50 kilogram (kg) pada Mac 2024 berbanding RM22.97 bagi beg 50 kg pada Februari 2024.

Bagaimanapun, beliau berkata terdapat sedikit penurunan sebanyak 0.3 peratus untuk indeks harga simen di Terengganu dan Kelantan sepanjang Mac 2024.

“Manakala purata harga seunit simen meningkat 2.7 peratus pada Mac 2024 berbanding RM22.41 setiap beg 50 kg pada Mac 2023,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Sementara itu, Mohd Uzir berkata perbandingan tahunan bagi Mac 2023 dan Mac 2024 menunjukkan indeks harga seunit simen meningkat di antara 0.9 peratus hingga 7.7 peratus bagi semua kawasan di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak, tetapi indeks harga seunit bahan itu mencatatkan sedikit penurunan di Kota Kinabalu (-0.7 peratus) dan Kuching (-0.1 peratus).

“Selain itu, perbandingan tahunan untuk indeks harga seunit keluli menunjukkan penurunan di antara negatif 0.8 peratus hingga negatif 4.9 peratus untuk Mac 2024 berbanding bulan yang sama tahun sebelumnya.

“Bagaimanapun, hanya Johor mencatatkan peningkatan dalam indeks harga seunit keluli (2.1 peratus),” katanya.

Menurut Jabatan Perangkaan, mulai Januari 2024 Indeks Kos Bahan Binaan Bangunan (IKB) mengikut kategori dan kawasan bangunan diasaskan semula kepada Januari 2023 bersamaan dengan 100 (Januari 2023=100).

Jabatan itu berkata IKB dari bulan ke bulan (termasuk bar keluli) untuk semua kategori bangunan pada Mac 2024 meningkat di antara 0.1 peratus hingga 0.2 peratus bagi hampir semua kawasan di Semenanjung Malaysia, dengan sedikit penurunan direkodkan untuk IKB (termasuk bar keluli) untuk bangunan kayu dan cerucuk kayu di Terengganu dan Kelantan (masing-masing -0.6 peratus).

Ia berkata IKB (termasuk bar keluli) di Sabah juga lebih tinggi antara 0.1 peratus dan 0.5 peratus untuk hampir semua kategori bangunan.

“IKB (termasuk bar keluli) untuk semua kategori di Kota Kinabalu dan Tawau menunjukkan sedikit peningkatan sebanyak 0.1 peratus dan 0.2 peratus pada Mac 2024 berbanding bulan sebelumnya.

“Sementara itu, indeks untuk hampir semua kategori bangunan di Sandakan meningkat di antara 0.1 peratus dan 0.5 peratus untuk hampir semua kategori bangunan berbanding Februari 2024,” katanya.

— BERNAMA