Malaysia Peroleh Komitmen Pelaburan Berjumlah RM37.4 Bilion Dalam Sektor Digital

PETALING JAYA, 25 Sept (Bernama) — Malaysia memperoleh komitmen pelaburan berjumlah lebih RM37.4 bilion merentasi pelbagai sektor teknologi digital setakat Ogos 2023 yang bakal mewujudkan sekurang-kurangnya 15,895 peluang pekerjaan bernilai tinggi, kata Menteri Komunikasi dan Digital Fahmi Fadzil.

Beliau berkata pencapaian luar biasa ini mencerminkan keyakinan pelabur asing terhadap rangka kerja Malaysia Digital (MD), inisiatif strategik negara untuk memacu ekonomi digital. 

“Baru-baru ini saja, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim menyaksikan majlis menandatangani tiga memorandum persefahaman (MoU) bernilai RM19.84 bilion antara syarikat Malaysia dan China, yang mengukuhkan lagi kedudukan Malaysia sebagai destinasi menarik untuk pelaburan,” katanya semasa merasmikan Malaysia Digital Expo (MDX) 2023, di sini, hari ini.

MDX 2023 yang diterajui oleh Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC), merupakan inisiatif utama di bawah MD yang bertujuan untuk menjadikan Malaysia sebagai negara digital utama di rantau ASEAN.

“Ia menyediakan platform kepada syarikat tempatan dan antarabangsa untuk bekerjasama dan meneroka peluang baharu dalam ekonomi digital serta mempamerkan aset digital Malaysia untuk menarik pelaburan digital bernilai tinggi,” kata MDEC dalam satu kenyataan hari ini.

Bermula hari ini hingga 8 Nov, 2023, MDX 2023 akan menampilkan beberapa siri acara yang akan diadakan di seluruh negara, termasuk persidangan, bengkel, pameran dan sesi rangkaian, yang kemudiaannya diakhiri dengan majlis anugerah dan makan malam eksklusif MDX.

Acara itu dijangka menarik lebih 150,000 peserta dari seluruh dunia, termasuk pelabur, usahawan, pemula niaga teknologi, persatuan perdagangan, penggubal dasar dan profesional digital.

MDX 2023 disokong oleh beberapa acara sampingan seperti Malaysia Digital Content Festival 2023, Malaysia-Japan Digital Exchange, World Congress Information Technology on Innovation and Technology 2023, Malaysia Cloud and Datacenter Convention 2023 dan #mydigitalmaker Fair 2023 Finale.

Senarai acara MDX 2023 termasuklah Persidangan dan Ekspo Antarabangsa Melaka Pintar (SMIX) 2023, Persidangan Kecerdasan Buatan Malaysia United Kingdom (UK) 2023 dan Sidang Kemuncak Perniagaan Antarabangsa Selangor ke-7 2023.

Barisan penceramah dan ketua industri terkemuka yang menghadiri acara pada tahun ini ialah Ricky Kapur, ketua APAC Zoom; Melvin Ooi, ketua pegawai eksekutif Bank Digital YTL-SEA; Eric Chang, pengasas bersama dan ketua pegawai eksekutif kumpulan Carsome; Dr Raymond Choy, pengasas bersama dan ketua pegawai eksekutif DOC2US; Hiroyuki Kato, pengarah Japan Peppol Authority dan Zack Kass, ketua GTM di OpenAI, pemaju ChatGPT.

Bagi mendapatkan maklumat lanjut mengenai MDX 2023 boleh layari www.mdec.my/mdx.

— BERNAMA

TAG: Fahmi Fadzil, pelaburan, digital, MDX 2023, MDEC  

Previous ArticleNext Article

Petronas Mungkin Kehilangan Sebahagian Pendapatan Kerana Tidak Menjadi Agregator Gas Tunggal Di Sarawak

KUALA LUMPUR, 22 Julai (Bernama)– Petroliam Nasional Bhd (Petronas) dijangka kehilangan sebahagian daripada pendapatannya kerana tidak lagi menjadi pengagregat gas tunggal di Sarawak, kata RHB Investment Bank Bhd (RHB IB).

Dalam nota penyelidikan hari ini, bank itu berkata terdapat banyak perbincangan mengenai Petronas yang dijangka memotong perbelanjaan modal (capex) berikutan berita Petroleum Sarawak Bhd (Petros) akan mengambil alih pembelian dan penjualan gas asli Sarawak daripada Petronas.

Pengambilalihan itu akan bermula pada separuh kedua 2024.

“Kami mungkin menyaksikan beberapa potensi dalam gangguan operasi bagi tempoh terdekat sebelum banyak kejelasan atau penyelesaian jelas dicapai antara Petros dan Petronas.

“Bagaimanapun, kami percaya bahawa pada akhirnya kedua-dua pihak mahu memaksimumkan pengeluaran, terutamanya apabila harga minyak dijangka kekal stabil,” tambahnya.

Selain itu, RHB IB berpendapat pemotongan capex domestik yang drastik oleh satu pihak adalah tidak mampan dalam jangka panjang kerana ia akhirnya akan menjejaskan kedudukan minyak dan gas (O&G) Malaysia di rantau ini.

Sebelum ini Petronas memperuntukkan capex sebanyak RM300 bilion antara 2023 dan 2027 (RM50 bilion setahun) yang merangkumi perbelanjaan modal purata domestik RM22.6 bilion setahun (capex lima tahun RM113 bilion).

Bank pelaburan itu berkata Petronas memperuntukkan capex sebanyak RM52.8 bilion pada tahun kewangan 2023, dengan pembahagian yang hampir sama untuk portfolio domestik dan antarabangsanya.

“Segmen huluan dan gas masing-masing menyumbang 52 peratus dan 22 peratus daripada capex domestik, dan pemindahan peranan pengumpul gas tunggal kepada Petros mungkin membawa kepada pemotongan capex yang lebih ketara dalam segmen gas.

“Walaupun kami mungkin melihat beberapa gangguan operasi yang berpotensi dalam tempoh terdekat, kami masih menganggap resolusi yang perlu dicapai antara kedua-dua pihak terbabit tanpa menjejaskan pengeluaran sedia ada dan pelaburan domestik masa depan untuk memperoleh permintaan gas global yang semakin meningkat,” katanya.

Bank pelaburan itu berkata impak pendapatan terhadap Petronas juga kekal tidak menentu, tetapi langkah itu mungkin menjejaskan keupayaannya untuk berbelanja.

Secara keseluruhannya, walaupun terdapat ketidaktentuan yang semakin meningkat terhadap hala tuju dan strategi Petronas, RHB IB masih mengekalkan saranan ‘overweight’ terhadap sektor O&G.

Buat masa ini, bank pelaburan itu terus memihak kepada pemain perkhidmatan huluan dengan pendedahan yang lebih besar dalam bidang berkaitan penyelenggaraan, kerana ia memberikan daya tahan dalam pendapatan yang lebih besar, ditambah pula dengan syarikat yang memiliki kepelbagaian antarabangsa seperti Yinson, MISC dan Bumi Armada.

–BERNAMA