RM11.6 Juta Disalurkan Melalui IAP, Ringankan Beban Industri Dalam Isu Bahan Mentah Kayu

KUALA LUMPUR, 2 Ogos (Bernama) — Sebanyak RM11.6 juta telah disalurkan Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi (KPPK) menerusi Program Bantuan Import (IAP) bagi tempoh 2020 hingga 30 Jun, 2022 untuk membantu menangani dan meringankan beban industri dalam isu bahan mentah kayu.

Menterinya, Datuk Zuraida Kamaruddin berkata melalui program ini, pengimport dari sektor perkayuan diberi bantuan dari segi penanggungan sebahagian kos logistik untuk mengimport bahan mentah kayu ke Malaysia dan sehingga kini ia memberi manfaat kepada 262 syarikat.

“Program yang dilaksanakan melalui agensi Majlis Kayu-kayan Malaysia (MTC) ini menyediakan bantuan maksimum tahunan di antara RM70,000 dengan RM115,000 bagi setiap syarikat, tertakluk kepada terma dan syarat,” katanya semasa Waktu Pertanyaan Menteri pada persidangan Dewan Rakyat di sini, Selasa.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan Yeo Bee Yin (PH-Bakri) mengenai langkah yang diambil kerajaan untuk mengatasi cabaran utama yang dihadapi industri perabot Malaysia pasca-COVID-19.

Zuraida berkata KPPK melalui Lembaga Perindustrian Kayu Malaysia (MTIB) turut menyediakan pinjaman program sokongan bahan mentah bagi membantu industri memperoleh bahan mentah yang akan digunakan untuk pemprosesan produk siap.

“Jumlah pinjaman maksimum RM20,000 sehingga RM1 juta mengikut nilai kos bahan mentah kayu disediakan dengan bayaran balik pinjaman selepas tiga hingga enam bulan,” katanya.

Beliau berkata bagi isu logistik, Program Bantuan Eksport (EAP) telah dilaksanakan di mana pihak pengeksport produk kayu-kayan diberi bantuan kewangan bagi mengurangkan impak kenaikan kos pengangkutan laut yang naik secara mendadak sejak pandemik COVID-19.

“Bantuan kewangan maksimum adalah RM15,000 bagi setiap syarikat yang layak. Sehingga 30 Jun 2022, jumlah peruntukan di bawah program EAP adalah RM2.21 juta dan 189 syarikat telah menerima manfaat daripada program ini,” katanya.

Beliau berkata KPPK melalui MTC terus menggalakkan pihak industri perkayuan Malaysia untuk mengembangkan pasaran eksport melalui program penyertaan dalam pameran perdagangan serta misi pemasaran dan perniagaan di dalam dan luar negara.

“Pasaran-pasaran seperti Amerika Syarikat, Eropah, Timur Tengah, ASEAN dan Oceania menjadi tumpuan bagi meningkatkan kebolehan pasaran produk kayu-kayan Malaysia.

“KPPK melalui MTIB turut memberi subsidi bagi penyertaan syarikat-syarikat perkayuan terutama industri perabot dalam pameran tempatan dan antarabangsa seperti Pameran Perabot Antarabangsa Malaysia (MIFF), Pameran Perabot Eksport (EFE), Ecobuild Asia Tenggara, Ekspo Pengubahsuaian Antarabangsa Malaysia (REX), Ekspo 2020 Dubai, ARCHIDEX dan banyak lagi,” katanya.

Zuraida berkata bagi membantu industri perkayuan terutama sektor perabot dalam membina keupayaan dan kebolehpasaran produk mereka, Program Promosi Penjenamaan telah dilaksanakan di mana 10 syarikat perkayuan telah dibimbing untuk membangunkan jenama syarikat dan produk mereka menerusi platform media sosial seperti Facebook, Instagram, Youtube dan TikTok.

“Selain itu, KPPK melalui MTC juga aktif berkomunikasi dengan pengimport-pengimport di pasaran eksport melalui pejabat-pejabat serantau di China, Belanda, India, Amerika Syarikat, Emiriah Arab Bersatu dan Arab Saudi.

“Melalui perhubungan secara berterusan dengan pemain-pemain industri, MTC juga boleh menjana dan berkongsi maklumat risikan pasaran dengan ahli industri perkayuan Malaysia,” katanya.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/rm11-6-juta-disalurkan-melalui-iap-ringankan-beban-industri-dalam-isu-bahan-mentah-kayu/

Previous ArticleNext Article

Meskipun Hadapi Saingan Geopolitik, AS Kekal Pelabur Utama Di Malaysia – PM Anwar

NEW YORK, 22 Sept (Bernama) — Meskipun wujud persaingan antara Amerika Syarikat (AS) dengan China selain berlaku ketegangan di Laut China Selatan dan peningkatan ketara pelaburan China di Malaysia sejak kebelakangan ini namun, AS kekal menjadi pelabur utama negara, kata Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Beliau berkata Malaysia ialah sebuah negara merdeka justeru, mengalu-alukan perdagangan dan pelaburan daripada semua pihak.

Pentadbiran AS dahulu dan sekarang sentiasa menyokong dan menjadi sekutu tradisional, katanya.

“Kami juga mempunyai hubungan yang sangat erat dengan China. Saya berasa selesa apabila bertemu Presiden Xi Jinping, dan telah bertemu tiga kali dengan Perdana Menteri Li Qiang,” katanya ketika sesi soal jawab pada acara Invest Malaysia New York di sini, pada Khamis.

Terdahulu, beliau menyampaikan ucap tama Regaining Malaysia’s Lead in Asia (Mengembalikan Penerajuan Malaysia di Asia) pada acara anjuran Bursa Malaysia itu.

Anwar kini berada di sini bagi menghadiri Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNGA) ke-78.

Lebih 100 wakil daripada syarikat utama AS dan pengurus dana menghadiri acara Invest Malaysia itu selain perbincangan meja bulat dengan syarikat Fortune 500 yang diadakan sebelumnya.

“Bagi saya situasi ini meletakkan Malaysia pada kedudukan yang unik untuk memanfaatkan dan meraih faedah daripada hubungan kami dengan AS dan China,” katanya.

Anwar, yang juga Menteri Kewangan, berkata negara memperoleh manfaat daripada pelaburan besar oleh syarikat AS seperti Amazon Web Services, Boeing dan Intel yang semuanya berkembang secara besar-besaran di Malaysia.

Malaysia, kekal sebagai antara negara yang mempunyai infrastruktur terbaik di rantau ini, dan sentiasa melaksanakan langkah untuk membantu pelabur yang bimbang mengenai isu seperti aspek mudah menjalankan perniagaan, prosedur kewangan dan rasuah, katanya.

Pada 2022, AS menyumbang kepada aliran masuk bersih tertinggi ke Malaysia, dengan nilai berjumlah kira-kira RM37.8 bilion.

Pada Ogos lepas, Duta Besar AS di Malaysia, Brian McFeeters (berkhidmat di Malaysia sehingga 24 Ogos, 2023) berkata syarikat AS telah membuat komitmen pelaburan bernilai RM100 bilion dalam pelbagai sektor di Malaysia sejak 18 bulan lepas.

Beliau berkata itu merupakan pelaburan besar dalam bidang yang AS mahu memperkukuh kehadirannya, iaitu sektor elektronik dan semikonduktor, serta segmen pusat data yang merupakan bidang pertumbuhan besar.

— BERNAMA