RM11.6 Juta Disalurkan Melalui IAP, Ringankan Beban Industri Dalam Isu Bahan Mentah Kayu

KUALA LUMPUR, 2 Ogos (Bernama) — Sebanyak RM11.6 juta telah disalurkan Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi (KPPK) menerusi Program Bantuan Import (IAP) bagi tempoh 2020 hingga 30 Jun, 2022 untuk membantu menangani dan meringankan beban industri dalam isu bahan mentah kayu.

Menterinya, Datuk Zuraida Kamaruddin berkata melalui program ini, pengimport dari sektor perkayuan diberi bantuan dari segi penanggungan sebahagian kos logistik untuk mengimport bahan mentah kayu ke Malaysia dan sehingga kini ia memberi manfaat kepada 262 syarikat.

“Program yang dilaksanakan melalui agensi Majlis Kayu-kayan Malaysia (MTC) ini menyediakan bantuan maksimum tahunan di antara RM70,000 dengan RM115,000 bagi setiap syarikat, tertakluk kepada terma dan syarat,” katanya semasa Waktu Pertanyaan Menteri pada persidangan Dewan Rakyat di sini, Selasa.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan Yeo Bee Yin (PH-Bakri) mengenai langkah yang diambil kerajaan untuk mengatasi cabaran utama yang dihadapi industri perabot Malaysia pasca-COVID-19.

Zuraida berkata KPPK melalui Lembaga Perindustrian Kayu Malaysia (MTIB) turut menyediakan pinjaman program sokongan bahan mentah bagi membantu industri memperoleh bahan mentah yang akan digunakan untuk pemprosesan produk siap.

“Jumlah pinjaman maksimum RM20,000 sehingga RM1 juta mengikut nilai kos bahan mentah kayu disediakan dengan bayaran balik pinjaman selepas tiga hingga enam bulan,” katanya.

Beliau berkata bagi isu logistik, Program Bantuan Eksport (EAP) telah dilaksanakan di mana pihak pengeksport produk kayu-kayan diberi bantuan kewangan bagi mengurangkan impak kenaikan kos pengangkutan laut yang naik secara mendadak sejak pandemik COVID-19.

“Bantuan kewangan maksimum adalah RM15,000 bagi setiap syarikat yang layak. Sehingga 30 Jun 2022, jumlah peruntukan di bawah program EAP adalah RM2.21 juta dan 189 syarikat telah menerima manfaat daripada program ini,” katanya.

Beliau berkata KPPK melalui MTC terus menggalakkan pihak industri perkayuan Malaysia untuk mengembangkan pasaran eksport melalui program penyertaan dalam pameran perdagangan serta misi pemasaran dan perniagaan di dalam dan luar negara.

“Pasaran-pasaran seperti Amerika Syarikat, Eropah, Timur Tengah, ASEAN dan Oceania menjadi tumpuan bagi meningkatkan kebolehan pasaran produk kayu-kayan Malaysia.

“KPPK melalui MTIB turut memberi subsidi bagi penyertaan syarikat-syarikat perkayuan terutama industri perabot dalam pameran tempatan dan antarabangsa seperti Pameran Perabot Antarabangsa Malaysia (MIFF), Pameran Perabot Eksport (EFE), Ecobuild Asia Tenggara, Ekspo Pengubahsuaian Antarabangsa Malaysia (REX), Ekspo 2020 Dubai, ARCHIDEX dan banyak lagi,” katanya.

Zuraida berkata bagi membantu industri perkayuan terutama sektor perabot dalam membina keupayaan dan kebolehpasaran produk mereka, Program Promosi Penjenamaan telah dilaksanakan di mana 10 syarikat perkayuan telah dibimbing untuk membangunkan jenama syarikat dan produk mereka menerusi platform media sosial seperti Facebook, Instagram, Youtube dan TikTok.

“Selain itu, KPPK melalui MTC juga aktif berkomunikasi dengan pengimport-pengimport di pasaran eksport melalui pejabat-pejabat serantau di China, Belanda, India, Amerika Syarikat, Emiriah Arab Bersatu dan Arab Saudi.

“Melalui perhubungan secara berterusan dengan pemain-pemain industri, MTC juga boleh menjana dan berkongsi maklumat risikan pasaran dengan ahli industri perkayuan Malaysia,” katanya.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/rm11-6-juta-disalurkan-melalui-iap-ringankan-beban-industri-dalam-isu-bahan-mentah-kayu/

Previous ArticleNext Article

Petronas Mungkin Kehilangan Sebahagian Pendapatan Kerana Tidak Menjadi Agregator Gas Tunggal Di Sarawak

KUALA LUMPUR, 22 Julai (Bernama)– Petroliam Nasional Bhd (Petronas) dijangka kehilangan sebahagian daripada pendapatannya kerana tidak lagi menjadi pengagregat gas tunggal di Sarawak, kata RHB Investment Bank Bhd (RHB IB).

Dalam nota penyelidikan hari ini, bank itu berkata terdapat banyak perbincangan mengenai Petronas yang dijangka memotong perbelanjaan modal (capex) berikutan berita Petroleum Sarawak Bhd (Petros) akan mengambil alih pembelian dan penjualan gas asli Sarawak daripada Petronas.

Pengambilalihan itu akan bermula pada separuh kedua 2024.

“Kami mungkin menyaksikan beberapa potensi dalam gangguan operasi bagi tempoh terdekat sebelum banyak kejelasan atau penyelesaian jelas dicapai antara Petros dan Petronas.

“Bagaimanapun, kami percaya bahawa pada akhirnya kedua-dua pihak mahu memaksimumkan pengeluaran, terutamanya apabila harga minyak dijangka kekal stabil,” tambahnya.

Selain itu, RHB IB berpendapat pemotongan capex domestik yang drastik oleh satu pihak adalah tidak mampan dalam jangka panjang kerana ia akhirnya akan menjejaskan kedudukan minyak dan gas (O&G) Malaysia di rantau ini.

Sebelum ini Petronas memperuntukkan capex sebanyak RM300 bilion antara 2023 dan 2027 (RM50 bilion setahun) yang merangkumi perbelanjaan modal purata domestik RM22.6 bilion setahun (capex lima tahun RM113 bilion).

Bank pelaburan itu berkata Petronas memperuntukkan capex sebanyak RM52.8 bilion pada tahun kewangan 2023, dengan pembahagian yang hampir sama untuk portfolio domestik dan antarabangsanya.

“Segmen huluan dan gas masing-masing menyumbang 52 peratus dan 22 peratus daripada capex domestik, dan pemindahan peranan pengumpul gas tunggal kepada Petros mungkin membawa kepada pemotongan capex yang lebih ketara dalam segmen gas.

“Walaupun kami mungkin melihat beberapa gangguan operasi yang berpotensi dalam tempoh terdekat, kami masih menganggap resolusi yang perlu dicapai antara kedua-dua pihak terbabit tanpa menjejaskan pengeluaran sedia ada dan pelaburan domestik masa depan untuk memperoleh permintaan gas global yang semakin meningkat,” katanya.

Bank pelaburan itu berkata impak pendapatan terhadap Petronas juga kekal tidak menentu, tetapi langkah itu mungkin menjejaskan keupayaannya untuk berbelanja.

Secara keseluruhannya, walaupun terdapat ketidaktentuan yang semakin meningkat terhadap hala tuju dan strategi Petronas, RHB IB masih mengekalkan saranan ‘overweight’ terhadap sektor O&G.

Buat masa ini, bank pelaburan itu terus memihak kepada pemain perkhidmatan huluan dengan pendedahan yang lebih besar dalam bidang berkaitan penyelenggaraan, kerana ia memberikan daya tahan dalam pendapatan yang lebih besar, ditambah pula dengan syarikat yang memiliki kepelbagaian antarabangsa seperti Yinson, MISC dan Bumi Armada.

–BERNAMA