Alibaba Cloud Lancar Platform ModelScope, Produk Pangkalan Data Tanpa Pelayan

KUALA LUMPUR, 3 Nov  (Bernama) — Alibaba Cloud melancarkan ModelScope, platform model-as-a-service (MaaS) berasaskan sumber terbuka yang mengandungi ratusan model kecerdasan buatan (AI) , termasuk model pralatihan untuk pembangun dan penyelidik global.

Alibaba Cloud merupakan unit teknologi digital dan kepintaran Alibaba Group.

Pembekal perkhidmatan awan terkemuka global itu juga turut memperkenalkan rangkaian produk pangkalan data tanpa pelayan dan menaik taraf analitik data bersepadu dan platform pengkomputeran pintar bagi membantu pelanggan mencapai inovasi perniagaan melalui teknologi awan.

Presiden Alibaba Cloud Intelligence, Jeff Zhang berkata pengkomputeran awan telah meningkatkan revolusi asas cara sumber pengkomputeran disusun, dihasilkan dan digunakan untuk kegunaan komersial sambil menukar paradigma pembangunan perisian dan mempercepatkan penyepaduan awan dan terminal titik akhir.

“Memandangkan lebih ramai pelanggan menyegerakan penggunaan perkhidmatan awan mereka, kami telah meningkatkan sumber, perkhidmatan dan peralatan berasaskan awan kami untuk menjadikannya tanpa pelayan, lebih pintar dan sepenuhnya digital bagi mengurangkan halangan kepada syarikat menggunakan teknologi baharu dan mendapatkan lebih banyak peluang dalam era perkhidmatan awan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau berkata platform ModelScope mempunyai lebih 300 model AI yang sedia digunakan, dibangunkan oleh Alibaba DAMO Academy (DAMO), iaitu inisiatif penyelidikan global Alibaba, dalam tempoh lima tahun lalu.

Model ini merangkumi pelbagai bidang daripada visi komputer kepada pemprosesan bahasa asal dan audio.

Platform itu juga memiliki lebih daripada 150 model yang termaju, diiktiraf di peringkat global sebagai yang terbaik dalam bidang masing-masing untuk keberkesanan hasil dalam tugasan tertentu.

Turut disediakan pada platform tersebut ialah model pralatihan Alibaba yang besar seperti Tongyi, yang mampu menukar teks kepada imej dengan lima bilion parameter, dan satu untuk semua (OFA), enam bilion parameter pramodel terlatih yang cemerlang dalam tugasan silang modal seperti keterangan imej dan menjawab soalan secara visual.

“Sebagai komuniti sumber terbuka, ModelScope menyasarkan untuk menjadikan model AI lebih mudah dan menjimatkan kos.

“Pembangun dan penyelidik hanya boleh menguji model dalam talian secara percuma dan mendapatkan keputusan ujian mereka dalam beberapa minit sahaja,” katanya.

Zhang berkata Alibaba Cloud menjadikan produk perkhidmatan awan utama tanpa pelayan bagi membolehkan pelanggan menumpukan pada penggunaan dan pembangunan produk tanpa perlu risau tentang mengurus pelayan dan infrastruktur.

Beliau menambah bahawa produk dikemas kini Alibaba Cloud menumpukan pada menukar kuasa pengkomputeran kepada keupayaan atas permintaan untuk pengguna seperti pangkalan data asli awan PolarDB, gudang data asli awan AnalyticDB (ADB) dan ApsaraDB untuk Relational Database Service (RDS).

Pada masa ini, Alibaba Cloud mempunyai lebih daripada 20 produk utama tanpa pelayan secara keseluruhan dan menambah lebih banyak kategori produk tanpa pelayan.

Alibaba Cloud juga menaik taraf platform dan perkhidmatan data terbukanya, analisis data bersepadu yang dibangunkan sendiri dan platform pengkomputeran pintar, untuk menyediakan syarikat dengan perkhidmatan pemprosesan dan analisis data yang pelbagai.

Platform itu boleh mengendalikan kedua-dua data dalam talian dan luar talian secara serentak dalam satu sistem, menyediakan perniagaan yang mengendalikan beban kerja yang kompleks dengan analitik untuk membuat keputusan perniagaan dengan mengurangkan kos dan meningkatkan kecekapan.

— BERNAMA 

Artikel asal: https://thekapital.my/alibaba-cloud-lancar-platform-modelscope-produk-pangkalan-data-tanpa-pelayan/

Previous ArticleNext Article

Edisi Ketiga Persidangan Perbankan Malaysia: Potensi Transformatif GenAI dalam Membentuk Masa Depan Perbankan Malaysia

Asian Institute of Chartered Bankers (AICB) dan Persatuan Bank-Bank dalam Malaysia (ABM) Anjur Edisi Ketiga Persidangan Perbankan Malaysia: Potensi Transformatif GenAI dalam Membentuk Masa Depan Perbankan Malaysia

Kuala Lumpur (11 Julai 2024): Industri perbankan Malaysia berada di barisan hadapan dalam transformasi berskala besar kerana ia menerima kuasa kecerdasan buatan generatif (GenAI) dalam mentakrifkan semula operasi perbankan, pengurusan risiko, pengalaman pelanggan dan pembinaan kapasiti. Menurut laporan Perbankan dalam AI 2024 oleh Accenture, bank berkemungkinan meraih lebih banyak manfaat daripada GenAI berbanding dengan industri lain. Penggunaan dan peluasan GenAI yang berkesan boleh membawa kepada peningkatan 30% dalam produktiviti pekerja dan berpotensi meningkatkan hasil sehingga 6% dalam tempoh tiga tahun. Memandangkan bank-bank Malaysia menerima keupayaan termaju GenAI dalam analisis data, pemodelan ramalan, pemprosesan bahasa semula jadi dan banyak lagi, bank-bank boleh terus membuka peluang baharu untuk inovasi, kecekapan dan kepuasan pelanggan untuk kekal berdaya saing dan memacu inovasi yang belum pernah disaksikan sebelumnya di seluruh sektor kewangan.

Edisi ketiga Persidangan Perbankan Malaysia (MBC) bertemakan “Perbankan dalam Era GenAI — Membentuk Semula Perbankan, Menginovasi untuk Ekonomi Baharu & Mempercepatkan Kemampanan”, anjuran AICB dan ABM di Hotel Shangri-La, Kuala Lumpur pada 10–11 Julai 2024, berusaha untuk memudahkan perbincangan yang lebih mendalam mengenai potensi transformatif GenAI dalam membentuk masa depan perbankan.

Persidangan itu mengumpulkan para pemikir, pengasas, pemimpin berwawasan, pakar industri dan teknologi, serta peminat AI untuk meneroka trend utama, isu dan peluang dalam membentuk semula operasi perbankan dengan GenAI, mengubah model perniagaan dan strategi manusia, kepentingan inovasi dalam ekonomi baharu, dan bagaimana teknologi yang berubah dengan pantas boleh memudahkan peningkatan kemampanan dan kewangan peralihan (transition finance) sambil merevolusikan amalan perbankan.

YB Tuan Gobind Singh Deo, Menteri Digital, Malaysia, yang menyampaikan ucapan khas menteri, berkata, “Infrastruktur digital merupakan tulang belakang ekonomi digital. Memandangkan ledakan AI meningkatkan permintaan global terhadap kuasa pengkomputeran, terutamanya dalam sektor yang kaya dengan data seperti perkhidmatan perbankan dan kewangan, keperluan untuk pusat data generasi akan datang semakin meningkat. Malaysia berada pada kedudukan yang kukuh untuk memenuhi keperluan ini dan muncul sebagai hab pusat data utama ASEAN, dengan ketersediaan kuasa, sambungan kepada rangkaian kabel dasar laut dan lokasi geografi yang strategik untuk pelabur.”

Dalam ucapan alu-aluannya, Pengerusi AICB Tan Sri Azman Hashim berkata, “Ketika industri perbankan bergerak pantas menuju masa depan yang dipacu oleh GenAI, pelaburan berterusan dalam pembangunan bakat adalah penting untuk membina tenaga kerja berkelayakan tinggi yang dilengkapi kemahiran yang sesuai untuk masa hadapan bagi mempromosikan budaya inovasi serta mengharungi cabaran dan peluang untuk kekal berdaya saing dan kekal berada di hadapan. Pembinaan kapasiti adalah kritikal dalam persekitaran yang pesat berubah ini, dan AICB terus komited untuk membina kemahiran kalis masa hadapan dan memupuk budaya pembelajaran berterusan dan profesionalisme untuk memastikan tenaga kerja bersedia untuk masa depan perbankan.”

Pengerusi ABM, Dato’ Khairussaleh Ramli, berkata, “Perbincangan dinamik dan pembentangan bermaklumat memberikan pandangan berharga kepada para delegasi tentang bagaimana institusi kewangan boleh menerima dan memperluas GenAI secara bertanggungjawab, sekali gus memanfaatkan kuasa GenAI untuk mencipta nilai bagi institusi, meningkatkan pengalaman pelanggan, menambah baik produktiviti dan meningkatkan kecekapan operasi. Oleh itu, GenAI harus menjadi sebahagian daripada strategi perniagaan teras institusi kewangan, dan tidak dianggap sebagai teknologi atau inisiatif digital yang berasingan.”

Barisan penceramah antarabangsa dan tempatan yang terkenal pada Persidangan itu merangkumi pakar AI dan teknologi, dan pemimpin perbankan daripada institusi perbankan dan kewangan yang terkenal, termasuk, antara lain, Accenture Singapore, AEON Bank, AmBank, Asia School of Business, Bank Negara Malaysia, Boston Consulting Kumpulan, CIMB, Ecosystm, Equinix, EY, F5, GoGet, Google, Hong Leong Bank, HSBC, Huacomm Malaysia, International Finance Corporation, Kyndryl, LedgerBrains AI Consortium, Maybank, Pantas Software, PwC, RHB Banking Group, SAP, Suruhanjaya Sekuriti Malaysia, Silverlake Axis, SME Bank, Standard Chartered Saadiq Malaysia, TalentCorp Malaysia, Twimbit dan Wizpresso. Perbincangan dinamik dan pembentangan bermaklumat memberikan pandangan yang berharga kepada para delegasi tentang cara memanfaatkan kuasa GenAI untuk memacu inovasi dan meningkatkan pengalaman pelanggan, dan bagaimana institusi kewangan boleh menerima dan memperluas GenAI secara bertanggungjawab, mengambilnya daripada percubaan kepada usaha menghasilkan transformasi digital yang bermakna bagi proses perbankan dan menyokong pecutan ke arah peralihan yang adil.

Di samping MBC 2024, sebuah bengkel dan meja bulat media telah diadakan untuk memudahkan perbincangan yang lebih mendalam mengenai trend, risiko dan peluang dalam memanfaatkan kuasa GenAI dalam perbankan serta kepentingan menyediakan pengamal perbankan Malaysia yang kalis masa depan dalam era digital ini.

MBC 2024 telah menarik lebih 600 delegasi daripada institusi kewangan tempatan dan antarabangsa.

Untuk memupuk tenaga kerja yang sangat mudah menyesuaikan diri, unggul dan kekal relevan dalam landskap yang sentiasa berubah, AICB juga menerajui pembangunan Rangka Kerja Kemahiran Masa Depan (Future Skills Framework, FSF) untuk sektor kewangan Malaysia bersama-sama dengan Institut Perbankan dan Kewangan Islam Malaysia (IBFIM) dan Institut Insurans Malaysia (MII), yang akan dilancarkan pada 22 Julai 2024. FSF, rangka kerja yang diterajui industri, merupakan komponen penting Pelan Sektor Kewangan 2022-2026 Bank Negara Malaysia. Berasaskan keperluan untuk mendorong penguasaan kemahiran dan pembelajaran berterusan merentas ekosistem bakat sektor kewangan, FSF menandakan inisiatif bersepadu untuk memupuk tenaga kerja yang lebih bersedia untuk masa hadapan, meningkatkan tahap kecemerlangan profesional dan memajukan pertumbuhan industri kewangan di Malaysia.

Ketahui lebih lanjut mengenai acara akan datang yang dianjurkan oleh AICB di  www.aicb.org.my/events/upcoming