Alibaba Cloud Lancar Platform ModelScope, Produk Pangkalan Data Tanpa Pelayan

KUALA LUMPUR, 3 Nov  (Bernama) — Alibaba Cloud melancarkan ModelScope, platform model-as-a-service (MaaS) berasaskan sumber terbuka yang mengandungi ratusan model kecerdasan buatan (AI) , termasuk model pralatihan untuk pembangun dan penyelidik global.

Alibaba Cloud merupakan unit teknologi digital dan kepintaran Alibaba Group.

Pembekal perkhidmatan awan terkemuka global itu juga turut memperkenalkan rangkaian produk pangkalan data tanpa pelayan dan menaik taraf analitik data bersepadu dan platform pengkomputeran pintar bagi membantu pelanggan mencapai inovasi perniagaan melalui teknologi awan.

Presiden Alibaba Cloud Intelligence, Jeff Zhang berkata pengkomputeran awan telah meningkatkan revolusi asas cara sumber pengkomputeran disusun, dihasilkan dan digunakan untuk kegunaan komersial sambil menukar paradigma pembangunan perisian dan mempercepatkan penyepaduan awan dan terminal titik akhir.

“Memandangkan lebih ramai pelanggan menyegerakan penggunaan perkhidmatan awan mereka, kami telah meningkatkan sumber, perkhidmatan dan peralatan berasaskan awan kami untuk menjadikannya tanpa pelayan, lebih pintar dan sepenuhnya digital bagi mengurangkan halangan kepada syarikat menggunakan teknologi baharu dan mendapatkan lebih banyak peluang dalam era perkhidmatan awan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau berkata platform ModelScope mempunyai lebih 300 model AI yang sedia digunakan, dibangunkan oleh Alibaba DAMO Academy (DAMO), iaitu inisiatif penyelidikan global Alibaba, dalam tempoh lima tahun lalu.

Model ini merangkumi pelbagai bidang daripada visi komputer kepada pemprosesan bahasa asal dan audio.

Platform itu juga memiliki lebih daripada 150 model yang termaju, diiktiraf di peringkat global sebagai yang terbaik dalam bidang masing-masing untuk keberkesanan hasil dalam tugasan tertentu.

Turut disediakan pada platform tersebut ialah model pralatihan Alibaba yang besar seperti Tongyi, yang mampu menukar teks kepada imej dengan lima bilion parameter, dan satu untuk semua (OFA), enam bilion parameter pramodel terlatih yang cemerlang dalam tugasan silang modal seperti keterangan imej dan menjawab soalan secara visual.

“Sebagai komuniti sumber terbuka, ModelScope menyasarkan untuk menjadikan model AI lebih mudah dan menjimatkan kos.

“Pembangun dan penyelidik hanya boleh menguji model dalam talian secara percuma dan mendapatkan keputusan ujian mereka dalam beberapa minit sahaja,” katanya.

Zhang berkata Alibaba Cloud menjadikan produk perkhidmatan awan utama tanpa pelayan bagi membolehkan pelanggan menumpukan pada penggunaan dan pembangunan produk tanpa perlu risau tentang mengurus pelayan dan infrastruktur.

Beliau menambah bahawa produk dikemas kini Alibaba Cloud menumpukan pada menukar kuasa pengkomputeran kepada keupayaan atas permintaan untuk pengguna seperti pangkalan data asli awan PolarDB, gudang data asli awan AnalyticDB (ADB) dan ApsaraDB untuk Relational Database Service (RDS).

Pada masa ini, Alibaba Cloud mempunyai lebih daripada 20 produk utama tanpa pelayan secara keseluruhan dan menambah lebih banyak kategori produk tanpa pelayan.

Alibaba Cloud juga menaik taraf platform dan perkhidmatan data terbukanya, analisis data bersepadu yang dibangunkan sendiri dan platform pengkomputeran pintar, untuk menyediakan syarikat dengan perkhidmatan pemprosesan dan analisis data yang pelbagai.

Platform itu boleh mengendalikan kedua-dua data dalam talian dan luar talian secara serentak dalam satu sistem, menyediakan perniagaan yang mengendalikan beban kerja yang kompleks dengan analitik untuk membuat keputusan perniagaan dengan mengurangkan kos dan meningkatkan kecekapan.

— BERNAMA 

Artikel asal: https://thekapital.my/alibaba-cloud-lancar-platform-modelscope-produk-pangkalan-data-tanpa-pelayan/

Previous ArticleNext Article

Kementerian Kewangan Lanjutkan Tempoh Cadangan Belanjawan 2024 Sehingga 22 Sept

KUALA LUMPUR, 15 Sept (Bernama) — Susulan sambutan yang menggalakkan, Kementerian Kewangan (MOF) telah memutuskan untuk memanjangkan tempoh mengumpul maklum balas berkaitan Belanjawan 2024 melalui portal Cadangan Belanjawan 2024 selama seminggu sehingga 22 Sept 2023.

Setakat 13 Sept 2023, Jelajah Belanjawan 2024 telah melangkaui seluruh pelosok negara melalui 9 Jelajah Negeri yang diterajui oleh Timbalan Menteri I Datuk Seri Ahmad Maslan dan Timbalan Menteri II Steven Sim Chee Keong serta 24 sesi libat urus yang dikendalikan kementerian-kementerian di bawah Kerajaan Perpaduan.

“Sesi tersebut melibatkan penyertaan daripada lebih 7,000 peserta dari pelbagai latar belakang seperti dewan perniagaan, pakar ekonomi, teknokrat, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan orang awam,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Pada masa yang sama, MOF telah menerima lebih 9,500 maklum balas daripada orang ramai melalui portal Cadangan Belanjawan 2024.

Maklum balas yang diterima melalui semua platform tersebut meliputi bidang kelestarian ekonomi seperti pemeliharaan persekitaran, ekonomi hijau, tata kelola baik, pendigitalan, penambahbaikan tadbir urus fiskal dan langkah-langkah untuk memajukan industri sedia ada seperti industri kreatif dan pelancongan.

Kesiapsiagaan Belanjawan 2024 bermula dengan pembentangan Ekonomi MADANI: Memperkasa Rakyat pada 27 Julai 2023, yang turut memainkan peranan sebagai kenyataan pra-Belanjawan.

Kerangka tersebut telah menjadi panduan kepada kertas-kertas dasar Kerajaan Perpaduan untuk menstruktur semula ekonomi Malaysia agar ia berlandas pada trajektori pertumbuhan baharu yang rancak dan saksama.

Kerangka dasar yang telah diluncurkan untuk melengkapi Ekonomi MADANI: Memperkasa Rakyat merangkumi Pelan Hala Tuju Peralihan Tenaga Negara (NETR), Pelan Induk Industri Baharu 2023 (NIMP) dan Kajian Separuh Penggal (KSP) Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK12).

Ini akan disusul dengan Belanjawan 2024 yang akan dibentang oleh Perdana Menteri dan Menteri Kewangan Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 13 Okt 2023, yang akan menggariskan usaha dan inisiatif untuk dilaksanakan pada 2024 bagi mencapai sasaran-sasaran seperti diumumkan oleh Perdana Menteri pada peluncuran Ekonomi MADANI: Memperkasa Rakyat.

Selepas Kuching, Program Jelajah Belanjawan 2024 akan bersambung di Perak, Selangor dan Labuan. Program ini dijangka berakhir pada 22 Sept 2023.

Orang ramai dijemput untuk memberikan pendapat dan cadangan di portal Cadangan Belanjawan 2024 melalui pautan https://budget.mof.gov.my/ms/.

— BERNAMA