HP ZBook Studio G9 Perkasakan Profesional Masa Kini Untuk Mencipta Tanpa Batasan

KUALA LUMPUR, 21 July, 2022 – HP Inc. Malaysia telah memperkenalkan HP ZBook Studio G9 serba baharu hari ini, untuk membantu meningkatkan produktiviti profesional kreatif yang memerlukan kelebihan dari segi kuasa dan prestasi, keupayaan bekerjasama yang lancar dan mencipta tanpa batasan.

Golongan profesional memerlukan alat yang  berkuasa untuk mencipta dengan pantas dan mudah di mana sahaja mereka berada. Keperluan ini dapat dipenuhi dengan ZBook Studio G9, yang dilengkapi dengan pemproses Intel® Core™ i9 Gen Ke-12 dan grafik NVIDIA RTX ™.  Pengguna yang sentiasa bergerak boleh memanfaatkan teknologi yang berkuasa tinggi dan fleksibel, untuk mempercepatkan pelaksanaan beban kerja yang paling mendesak dan membolehkan kerjasama dilakukan dengan lancar.

“Karyawan profesional bergantung kepada teknologi yang berkuasa tinggi dan fleksibel yang tidak menganggu atau menghalang aliran kerja mereka untuk meneroka sempadan kreativiti,” kata Alex Tan, Pengarah Urusan HP Inc, Malaysia. “Dengan ZBook Studio, setiap idea boleh dizahirkan dengan serta-merta – di mana sahaja mereka mendapat ilham.”

“NVIDIA RTX™️ ialah platform paling canggih bagi teknologi AI dan penyurihan sinar, yang bakal mengubah sama sekali cara kita bermain dan mencipta,” kata Raghavender Rao Ganti, Pengurus Jualan Serantau, Pemvisualan Profesional, Perisian Perusahaan di NVIDIA. “Dengan ZBook Studio, profesional kreatif akan dapat melaksanakan tugasan reka bentuk dan kejuruteraan paling mencabar menggunakan stesen kerja yang dilengkapi kuasa komputer meja mudah alih — usaha sama kami dengan HP sentiasa berusaha menyuntik semangat kepada para pereka, jurutera dam karyawan untuk menzahirkan wawasan masa depan masing-masing.”

Komputer riba HP ZBook Studio G9 dilengkapi skrin HP DreamColor 16” dengan kadar segar semula 120Hz1, pada nisbah aspek 16:10. Stesen kerja mudah alih ini, dengan casis aluminium penuh dan kekuatan MIL-STD 810, sememangnya direka cipta untuk tahan lama, dengan sentuhan premium yang tersendiri dan paparan warna tepat.

Dengan model paling ringan seberat hanya 1.73 kg,2 HP ZBook Studio G9 ialah stesen kerja Zbook hebat HP, yang direka untuk profesional yang mahukan prestasi hebat di mana sahaja. Dilengkapi dengan pemproses Intel®️ Core™️ i9 vPro® generasi akan datang,3,4 dan GPU Komputer Riba NVIDIA RTX™️ A5500 atau NVIDIA GeForce RTX™ 3080 Ti 4 dengan memori sehingga 64GB DDR56,4 HP ZBook Studio G9 mengendalikan bebanan kerja berat dan aplikasi paling mendesak tanpa sebarang kerenah. Nikmati muzik sebagaimana yang  dibayangkan oleh jurutera audio, menggunakan pembesar suara Bang and Olufsen yang ditala khas, manakala ciri Pengurangan Bunyi Bising melalui teknologi AI5 memendamkan bunyi latar semasa panggilan. Wi-Fi 6E6,7 generasi akan datang tetap memberikan keterhubungan tanpa wayar yang kukuh sekalipun dalam persekitaran yang sesak. Model yang dilengkapi dengan GPU NVIDIA RTX™ dan GeForce RTX™ ditentusahkan oleh program NVIDIA Studio.  Program ini mengoptimumkan prestasi dan penstabilan bagi aplikasi kreatif paling popular, serta memberikan akses kepada perisian NVIDIA Studio percuma: iaitu Omniverse, Broadcast, dan Canvas.

 • Kuasa Untuk Menjangkaui Batasan – Dilengkapi dengan CPU Intel® Core™ dan GPU NVIDIA RTX™, ZBook Studio G9 menjanjikan prestasi tahap pro dalam pakej yang serba bergaya dan tahan lama.  Daripada reka bentuk 3D kepada ciri pembelajaran mesin, PC bertenaga ini menyediakan prestasi tanpa kelewatan supaya pengguna boleh bekerja tanpa sebarang gangguan.
 • Berkarya dan Bekerjasama Di Mana Sahaja dengan reka bentuk komputer riba tipis lagi ringan yang memperkasakan pengguna untuk mengendalikan perisian yang diperlukan di mana sahaja mereka berada. Bekerja dan berganding bahu secara berkesan dari mana-mana dengan ciri pemendaman bunyi AI5 dan Wi-Fi 6E.6,7 Pelbagai tugasan boleh dilakukan serentak dan tidak perlu menggunakan pemacu luar dengan kemudahan simpanan besar 4 TB PCIe®Gen4x4NVMe™ yang disediakan.4,8
 • Komputer Riba Kerja Sesuai Untuk Permainan Canggih – Nikmati permainan dengan pantas menggunakan GPU Komputer Riba NVIDIA RTX™ atau GeForce RTX™.4 Komputer akan kekal dingin walaupun perlu menampung bebanan kerja berat dengan HP Vaporforce Thermals,9 yang mempunyai bilah melengkung baharu untuk melindungi stesen kerja ini daripada menjadi terlampau panas, supaya pengguna boleh melakukan kerja paling berat dengan kuasa pemprosesan puncak.

HP ZCentral Connect

Kerjasama jarak jauh kini semakin penting dalam persekitaran kerja hibrid.  Dalam pada itu, kita perlu menyediakan pengalaman perkomputeran peribadi dan penyelesaian IT yang bersesuaian. HP turut menyediakan penyelesaian ZCentral yang memudahkan karyawan mendapatkan kemudahan akses jarak jauh kepada komputer stesen kerja mereka yang dipacu perisian ZCentral Remote Boost yang telah memenangi anugerah Emmy®. Keupayaan bekerjasama dalam masa sebenar penyelesaian ini memanfaatkan sepenuhnya sumber, kuasa komputer dan infrastruktur lengkap pejabat atau studio penerbitan, sambil bekerja dari mana-mana jua.

Kini dengan alat-alat baharu untuk menguruskan dan memantau sambungan ZCentral Remote Boost 14, pengguna boleh menyesuaikan lagi persekitaran sistem komputer masing-masing.   Malah, pengurus IT kini boleh menerima pemberitahuan bagi stesen kerja Z masing-masing di dalam konsol pentadbir untuk membolehkan mereka memantau status rangkaian komputer berpusat.

Keselamatan

HP ZBook Studio G9 dilengkapi dengan pelbagai aspek keselamatan oleh HP, yang melindungi pengguna, data dan syarikat daripada ancaman luar. Ciri keselamatan ini termasuk ciri Pengesahan Berbilang Faktor HP untuk melindungi sistem daripada akses tanpa izin. Ia juga termasuk HP Sure Sense15 dan HP Sure Run16 bagi memastikan perniagaan tidak akan dihalang oleh perisian jahat dan pelaku yang berniat jahat. HP Wolf Security untuk Perniagaan menyediakan benteng pertahanan mantap yang sentiasa tersedia dan disokong oleh perkakasan – daripada BIOS kepada pelayar, di dalam dan di bawah OS – sekali gus memberi ketenangan fikiran kepada bahagian IT.

Kelestarian HP berbangga untuk membantu pelanggan memenuhi matlamat kelestarian dengan portfolio19 PC paling lestari di dunia. HP menggunakan 100% tenaga elektrik boleh diperbaharui untuk menghasilkan kuasa bagi pemasangan akhir 90% daripada PC dan produk skrin yang dikeluarkan di seluruh dunia20. ZBook Studio terus menambah produk lestari dengan menggunakan bahan-bahan kitar semula dan sisa plastik21, di samping mempelopori inovasi dalam segala aspek proses pengeluaran, daripada pembungkusan kepada penjimatan tenaga. Malah, HP ZBook Studio mematuhi sepenuhnya peraturan bahan yang disekat dan HP juga memilih sebatian yang memenuhi metodologi GreenScreen® bagi Bahan Kimia Lebih Selamat.

Harga HP ZBook Studio G9 di Malaysia akan diumumkan pada bulan Julai. Pelanggan boleh menghubungi talian khas HP Untuk Perniagaan di +603 7627 6550 untuk mendapatkan maklumat lanjut atau kunjungi https://www.hp.com/my-en/workstations/zbook-studio.html bagi mendaftar untuk mendapatkan HP ZBook Studio G9 hari ini.

Previous ArticleNext Article

Risiko Yang Akan Dihadapi Sebagai Penjamin

Pak Teh nak tanya satu soalan, anda pernah jadi penjamin untuk sesiapa tak? Biasanya, kita akan jadi penjamin untuk ahli keluarga atau rakan yang rapat dengan kita sahaja. Kalau kenalan yang tidak rapat mungkin sukar untuk kita jadi penjamin. Takut perkara yang tak diingini berlaku, akan menjadi risiko buat diri kita.

Kenapa berisiko? Teka siapa yang perlu tanggung untuk bayar hutang jika peminjam tidak boleh nak jelaskan?  Sudah tentulah penjamin yang perlu tanggung segala hutang peminjam. Sebab itu pentingnya anda untuk baca artikel ni dahulu sebelum bersetuju untuk menjadi penjamin sesiapa sekali pun.

Apa Syarat Nak Jadi Penjamin?

 • Berumur 18 tahun ke atas
 • Tidak diisytihar bankrap
 • Waras dan berupaya untuk faham segala dokumen jaminan yang berkaitan
 • Sanggup menjadi penjamin tanpa ada tekanan daripada keluarga atau rakan

Ada 2 jenis penjamin yang anda perlu tahu iaitu penjamin sosial dan bukan sosial. Untuk makluman, sosial di sini apabila anda menjadi penjamin untuk tujuan pendidikan, perumahan dan kenderaan. Sebab-sebab lain seperti pinjaman perniagaan itu dikira penjamin bukan sosial.

Hak Sebagai Penjamin

Antara hak penjamin sebelum dan selepas tandatangan perjanjian adalah:

 1. Sebelum menandatangan perjanjian:
 • Dapatkan khidmat guaman sebelum anda menandatangan kontrak
 • Minta salinan dan fahamkan segala dokumen yang berkaitan termasuklah surat atau kontrak jaminan

2. Selepas menandatangan perjanjian:

 • Tanya maklumat terkini seperti baki tertunggak akaun peminjam
 • Boleh minta peminjam selesaikan bayaran cepat jadi anda tidak perlu menjadi penjamin dalam satu masa yang lama
 • Minta peminjam untuk bayar balik apa yang anda sudah bayar ke institusi kewangan, jika peminjam tidak dapat selesaikan hutang yang dipinjam

Betul Ke Jika Peminjam Tidak Bayar, Kita Kena Bayarkan?

Ya, betul. Namun tidak semudah yang disangka. Jika diikutkan Akta Kebankrapan 1967, ramai penjamin diserang jika peminjam buat masalah. Tapi, cara ini timbulkan masalah lain pula. Dari tahun 2007 sehingga 2014, hampir 7000 penjamin sosial bankrap sebab mereka tidak mampu bayar semula.

Sebab itu, kerajaan mengemaskini akta tersebut. Jadi tidaklah hanya penjamin perlu tanggung, sedangkan bukan salah penjamin. Sekarang ini, bank akan mencari peminjam dahulu sebelum penjamin. Contohnya seperti sita aset peminjam atau apa sahaja untuk selesaikan hutang sebelum menyita penjamin. 

Jika pihak bank mengenakan tindakan kepada penjamin, perlu ada dan tunjuk bukti bahawa pihak bank sudah buat tuntutan yang sama pada peminjam tetapi tak berjaya. 

Dengan pindaan akta ini juga, bank tidak boleh bankrapkan penjamin sosial. Untuk penjamin bukan sosial, masih boleh dijatuhkan bankrap bergantung pada keputusan mahkamah. Maksudnya, mahkamah perlu rasa puas hati dulu dengan segala tindakan yang pihak bank sudah ambil.

Apa Lagi Risiko Jadi Penjamin?

 1. Skor kredit rosak

Lagi satu, rekod kredit anda juga akan terjejas. Tak kisahlah peminjam bayar tepat pada masa atau lewat. Jika lambat, lagi teruk. Bila rekod kredit tidak cantik, akan menjadi susah kepada anda nak mohon pinjaman atau pelaburan.

2. Aset boleh disita

Bukan itu sahajea, aset anda juga akan disita dan dikawal oleh Jabatan Insolvensi untuk bayar semua hutang tersebut.

3. Boleh muflis (penjamin bukan sosial)

Tak dinafikan yang risiko paling besar apabila menjadi penjamin ini adalah bankrap. Bila kedua-dua pihak tidak mampu untuk bayar semula, jadi itu sajalah caranya. Cuma, bank perlu tunggu 6 tahun selepas tarikh hantar tuntutan pertama ke penjamin sebelum ambil tindakan undang-undang. Kalau nilai hutang sama atau lebih daripada RM50,000(Akta Kebankrapan 1967). 

Antara Soalan Yang Biasa Ditanya

Soalan: Penjamin kena tanggung tak kalau ada perubahan dengan jumlah kena bayar (peminjam mintak ekstra loan)?

Jawapan: Tidak. Nilai yang ditambahkan itu kena ada penjamin yang lain. Jumlah pinjaman sudah lain, jadi perlu ada jaminan yang baru. Anda boleh tolak permintaan peminjam jika diminta untuk menjadi penjamin.

Soalan: Macam mana jika penjamin tiba-tiba nak tarik diri daripada kontrak?

Jawapan: Boleh, tiada masalah. Perlu mendapat pengesahan dahulu daripada institusi kewangan. Mereka boleh bersetuju tanpa syarat atau perlu ganti dengan penjamin baru. Mereka juga boleh untuk tidak bersetuju melainkan peminjam sudah bayar separuh atau dah selesaikan hutang pokok.

Soalan: Kalau ada di antara penjamin meninggal dunia, macam mana? Apa akan berlaku?

Jawapan: Kena tengok semula jenis jaminan. Sama ada jaminan bersama atau jaminan bersama dan berasingan. Jika jaminan bersama, tanggungjawab itu akan disambung oleh penjamin-penjamin yang lain. Tapi, jika jenis jaminan bersama dan berasingan, waris penjamin yang meninggal dunia itu akan selesaikan hutang peminjam.

Faham Dan Semak Kontrak Jaminan Terlebih Dahulu

Selagi tidak 100% faham, jangan tandatangan walaupun satu dokumen. Kalau ada sesiapa yang paksa ada untuk tandatangan, jangan layan. Lagi-lagi jika anda rasa tak sedap hati dari awal. Mungkin anda tahu yang peminjam ini memang tidak mampu untuk bayar semula atau jenis susah nak dibawa berbincang.

Jangan pula anda jadi penjamin tanpa rela kemudian buat tidak tahu. Anda perlu tahu jumlah maksimum yang boleh dijamin, terma dan syarat, dan paling penting sekali perlu tahu siapa penjamin yang lain.

Artikel asal adalah daripada Loanstreet

Baca juga: