Kejayaan Di Jepun: Infineon Berkembang Lebih Pantas Berbanding Mana-Mana Pembekal Utama Semikonduktor Automotif Lain

MUNICH dan TOKYO, 24 April 2019 /PRNewswire/ — Pertumbuhan kukuh dalam pasaran yang penting secara strategik: Menurut kajian terkini daripada Strategy Analytics*, Infineon Technologies AG (FSE: IFX / OTCQX: IFNNY) meningkatkan perniagaan automotifnya di Jepun sebanyak hampir 25 peratus pada tahun 2018. Ia berkembang lebih pantas berbanding mana-mana daripada sepuluh pembekal semikonduktor automotif terbaik yang lain di negara ini. Jepun menyumbang kira-kira sebanyak 10 peratus daripada pengeluaran kereta global. Tunggak utama kejayaan Infineon ialah strategi kepimpinan berkualitinya. Jumaat lalu, pengeluar kereta Jepun yang terbesar, Toyota sekali lagi memberi penghormatan kepada Infineon untuk kejayaan lima tahun penyerahan tanpa kecacatan kepada kilang Hirose miliknya.

“Kehendak kualiti adalah tinggi khususnya dalam kalangan pengeluar kereta Jepun,” kata Peter Schiefer, Presiden Bahagian Automotif di Infineon. “Penerimaan anugerah bagi separuh dekad penghantaran yang sempurna membuatkan kami berasa amat bangga. Komitmen kukuh kami terhadap kecacatan sifar merupakan salah satu faktor yang membuatkan kami terus berkembang lebih pantas dalam pasaran semikonduktor automotif di Jepun sejak tahun 2010.” Data daripada Strategy Analytics menunjukkan bahawa Infineon telah meningkatkan bahagian pasaran masing-masing sebanyak lebih dua kali ganda sejak awal dekad ini.

Sekali setahun, kilang Hirose Toyota memberi penghormatan kepada pembekal-pembekal atas kualiti tinggi mereka. Infineon menyerahkan alat penghantar-terima CAN kepada kilang tersebut – alat yang membolehkan pelbagai unit kawalan elektronik di dalam kereta bertukar-tukar data. Buat kali kedua berturut-turut, Infineon telah menerima hadiah yang paling berprestij: Honor Quality Award, yang disampaikan hanya kepada pembekal-pembekal yang memegang rekod kualiti sempurna selama empat tahun berturut-turut.

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, Infineon turut menerima anugerah-anugerah daripada pengusaha-pengusaha global automotif yang lain seperti Hyundai-Kia, Bosch, UAES, Denso dan Mitsuba. Pada tahun fiskal 2018, Infineon menghantar lebih tujuh bilion komponen automotif ke seluruh dunia – walau hanya 0.00001 peratus daripadanya tidak menjadi bahan aduan pelanggan.

Maklumat lanjut disediakan di www.infineon.com

Ikuti kami:
Twitter – Facebook – LinkedIn

*Strategy Analytics Ltd., “Automotive Semiconductor Vendor 2018 Market Shares”, April 2019. Maklumat berkenaan bukan satu pengendorsan untuk Infineon Technologies AG. Sebarang kebergantungan kepada keputusan ini adalah atas risiko pihak ketiga itu sendiri. Kunjungi strategyanalytics.com untuk butiran lanjut.

Sumber: Infineon Technologies Asia Pacific Pte Ltd

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UOB Malaysia Ubah Pengalaman Perbankan Digital Untuk Pelanggan Korporat Melalui UOB Infinity

Kuala Lumpur, Malaysia, 10 Ogos 2022 – Pelanggan korporat UOB Malaysia dapat mengurus keperluan perbankan mereka dengan cara yang lebih mudah dan diperibadikan tidak lama lagi.

UOB Infinity menawarkan papan pemuka dalam talian yang boleh disesuaikan, justeru membenarkan pelanggan memberi keutamaan dan memaparkan maklumat yang paling penting bagi mereka secara visual. Pelanggan korporat, dengan sepintas lalu, dapat melihat keadaan kewangan syarikat, termasuk pasaran luar negara mereka.

Pada platform digital ini, pelanggan boleh menguruskan pelbagai aktiviti perbankan domestik dan rentas sempadan, daripada menyemak akaun UOB di beberapa pasaran sehinggalah kepada melakukan pembayaran tempatan dan antarabangsa, tanpa perlu log masuk ke berbilang platform.

Untuk pelanggan dalam perjalanan, UOB Infinity juga boleh dimuat turun sebagai aplikasi mudah alih. Log masuk biometriknya melalui soft token membolehkan akses yang lebih pantas dan kebenaran transaksi yang dipermudahkan sambil mengekalkan keselamatan. Soft token aplikasi mudah alih ini dilengkapi dengan pengesahan berbilang faktor bagi membolehkan syarikat meluluskan dan menjelaskan transaksi.

Puan Ng Wei Wei, Ketua Pegawai Eksekutif, UOB Malaysia, berkata, “Pelancaran UOB Infinity hari ini merupakan satu lagi bukti komitmen UOB Malaysia dalam membantu syarikat korporat menyesuaikan diri dengan realiti baharu ekonomi digital. Kami telah membangunkan UOB Infinity untuk menangani pelbagai keperluan korporat selepas mempertimbangkan pandangan daripada pelanggan kami. Ini termasuk keperluan perdagangan dan keupayaan untuk menjejaki syarikat mereka dalam masa nyata di semua pasaran di mana mereka beroperasi. Matlamat kami adalah untuk membantu pelanggan meningkatkan kecekapan operasi mereka dan membuat keputusan perniagaan yang lebih baik melalui pendigitalan, selain membantu mereka merebut peluang serantau melalui kesalinghubungan Bank.”

Kepastian dan ketelusan yang lebih tinggi apabila membuat pembayaran rentas sempadan

UOB Infinity juga menangani kekurangan penjejakan dalam masa nyata apabila pelanggan korporat membuat pembayaran rentas sempadan. Penyelesaian digital ini menyediakan pemberitahuan masa nyata kepada perniagaan melalui SMS atau e-mel apabila pembayaran mereka berjaya dikreditkan ke dalam akaun penerima, oleh itu mereka tidak perlu bersusah payah menyemak status transaksi secara manual.

Pelanggan juga akan dimaklumkan tentang caj untuk transaksi rentas sempadan, termasuk caj daripada bank perantara. Ciri ini memberi perniagaan lebih ketelusan tentang kos yang ditanggung untuk transaksi tersebut. Ini membantu mengelakkan berlakunya pertikaian dalam jumlah akhir yang diterima oleh penerima akibat caj yang terlibat.

Encik Lucas Chew, Ketua Negara Perbankan Transaksi, UOB Malaysia berkata, “Dengan UOB Infinity, pelanggan korporat kami dapat mengurus perbankan mereka dengan cara yang lebih mudah, bijak dan diperibadikan melalui antara muka mesra pengguna dan kefungsian baharu yang lebih luas. Syarikat korporat juga dapat mengurus aliran tunai mereka dengan lebih cekap selain melihat maklumat akaun dalam masa nyata di beberapa pasaran dan juga mengakses pelbagai transaksi perbankan domestik dan rentas sempadan secara dalam talian. Melangkaui kemudahan ini, kami juga telah memastikan bahawa transaksi mereka boleh dijalankan dengan selamat melalui token digital Infinity Secure kami.”

Aplikasi mudah alih dengan rangkaian fungsi pembayaran yang komprehensif

Peningkatan dalam penggunaan pembayaran elektronik untuk transaksi perniagaan pada masa kini bermakna aplikasi UOB Infinity membolehkan pelanggan korporat mengurus semua keperluan pembayaran mereka dengan cekap melalui peranti mudah alih.

Pelanggan boleh membuat pelbagai jenis pembayaran – daripada pembayaran bil tempatan kepada pemindahan dana domestik dan rentas sempadan. Aplikasi ini menyokong perkhidmatan seperti GIRO Antara Bank, DuitNow, JomPAY, Sistem Pemindahan Dana dan Sekuriti secara Elektronik Masa Nyata (RENTAS) dan juga pemindahan bertelegraf.

UOB sentiasa menyokong pelanggannya dalam usaha mereka ke arah mengamalkan pembayaran dan kutipan secara digital. Pada separuh pertama 2022, UOB Malaysia menyaksikan peningkatan lebih lima kali ganda dalam bilangan transaksi korporat DuitNow berbanding tempoh yang sama pada tahun lepas.

Untuk terus memacu penggunaan kutipan tanpa sentuh, pelanggan juga boleh menjana kod QR melalui UOB Infinity untuk meminta bayaran DuitNow daripada pembeli mereka.

Aplikasi mudah alih UOB Infinity boleh dimuat turun daripada Google Play dan Apple App Store. Pelanggan juga boleh menyediakan log masuk biometrik mereka sendiri untuk mengakses aplikasi mudah alih ini dengan lebih mudah. Pengguna platform perbankan internet perniagaan sedia ada UOB Malaysia, UOB BIBPlus, boleh log masuk ke UOB Infinity dengan maklumat yang sama.

Untuk maklumat lanjut tentang UOB Infinity, sila layari: www.uob.com.my/infinity.