Perbankan Pintar Dipacu Data Tingkatkan Kewangan Inklusif di Asia Tenggara

SHANGHAI, 20 September 2019 /PRNewswire/ — Huawei telah bekerjasama dengan Chinasoft International (CSI) untuk melancarkan Penyelesaian Data Kewangan Pintar berdasarkan repositori data tertumpu di HUAWEI CONNECT 2019. Penyelesaian ini direka untuk membantu institusi-institusi kewangan di Asia Tenggara dan pasaran-pasaran lain menjadikan perkhidmatan kewangan pintar tanpa batasan boleh diakses kepada orang awam, sekaligus meningkatkan kecekapan perniagaan dan memacu inovasi.

Pada masa depan, perkhidmatan kewangan tanpa batasan akan bergerak maju melangkaui sempadan fizikal bank-bank dan mendekati orang ramai di merata tempat. Sebagai contoh, pembayaran mudah alih di China telah meningkat sebanyak 36 kali ganda daripada 1.674 bilion pada tahun 2013 kepada 60.531 bilion pada tahun 2018, dengan perkhidmatan kewangan yang mudah kini menjadi suatu kebiasaan. Perkhidmatan pintar akan menggantikan kewangan dipacu pengalaman untuk menjadi kewangan pintar dipacu data, lalu menyediakan perkhidmatan mesra pelanggan di samping turut membantu bank-bank dengan kecekapan operasi, kawalan risiko dan proses membuat keputusan. Industri perbankan China telah mencapai kelulusan pinjaman 1 minit dengan menyepadukan analisis Data Raya dengan penyiasatan kredit tradisional.

Cao Chong, Presiden Industri Perkhidmatan Kewangan di Huawei Enterprise, mengulas, “Transformasi dan pembangunan industri kewangan dipacu oleh teknologi utama seperti Data Raya, AI dan rantaian blok. Mewujudkan kewangan pintar tanpa batasan dan menerima pakai seni bina yang dipacu data, didayakan AI, terbuka dan teragih akan menjadi amat penting demi kejayaan institusi-institusi kewangan untuk maju ke hadapan.”

Tatkala bank-bank berusaha untuk merealisasikan nilai data, bank-bank biasanya menghadapi pelbagai cabaran termasuk berbilang jenis data yang datangnya daripada pelbagai saluran, kesukaran berkisarkan analisis data tertumpu dan penggunaan data yang lemah. Penyelesaian Data Kewangan Pintar Huawei menawarkan penyelesaian lengkap untuk menangani cabaran-cabaran ini dengan menyediakan tiga lapisan – infrastruktur data pintar, repositori data tertumpu dan pendayaan data serta perniagaan. Ini memastikan akses data yang cekap, analisis data tertumpu dan aplikasi lapisan atas didayakan oleh perkhidmatan data, membantu bank-bank mencapai pemasaran jitu, kawalan risiko waktu sebenar dan operasi yang mantap.

Penyelesaian Data Kewangan Pintar Huawei telahpun mendayakan beberapa institusi kewangan di China untuk mencipta aplikasi senario-tertentu yang inovatif. Sebagai contoh, ia telah membantu bank runcit bertaraf tinggi melaksanakan kawalan risiko pintar waktu sebenar dan memintas transaksi yang mencurigakan bernilai lebih CNY1 bilion setiap tahun. Ia turut membantu sebuah syarikat insurans mengenal pasti dengan pintar kes penipuan yang mencurigakan, lalu mengurangkannya sebanyak lebih 50%.

Vincent Zhu, Naib Pengurus Besar Unit Perniagaan Tenggara di Chinasoft International (CSI), memperkenalkan penyelesaian bersama dan mendedahkan bahawa CSI telah bekerjasama dengan bank terkemuka di Asia Tenggara untuk melaksanakan inovasi dan pengujian bersama untuk pelbagai senario seperti menyediakan perkhidmatan pintar dan mencapai kawalan risiko waktu sebenar. Projek ini dijangka dimulakan untuk kegunaan komersial pada tahun 2019 dan merupakan satu pencapaian penting untuk kolaborasi Huawei-CSI dalam industri kewangan Asia Tenggara.

Zhu berkata: “Senarai tindakan komersial di Malaysia akan menjadi rujukan berharga untuk institusi-institusi kewangan lain di Asia Tenggara. Sepanjang 3 hingga 5 tahun akan datang, Huawei dan CSI akan membantu perusahaan-perusahaan kewangan di Asia Tenggara melaksanakan perkhidmatan kewangan pintar tanpa batas bagi meningkatkan pengalaman pelanggan dan kecekapan perniagaan, mempercepatkan peluang pertumbuhan dan mengurangkan kos. Pada masa depan, bank-bank akan semakin memberi tumpuan pada senario kewangan pintar dengan sokongan daripada penyedia perkhidmatan data dan repositori data tertumpu. Era kewangan AI semakin menghampiri.”

Tiga kelebihan yang membezakan pada penyelesaian bersama ini ialah ia bersifat tertumpu, pintar dan cekap. Ia membantu bank-bank menakrifkan semula repositori data tertumpu untuk kewangan dan mencapai analisis data yang lebih pintar dan pada waktu sebenar, mempercepatkan penukaran daripada data kepada nilai serta transformasi digital.

Sumber: Huawei

Sumber Berkaitan: https://www.huawei.com/en/

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tiga Agensi Bermandat Bumiputera Dijajar Semula Bagi Lonjakkan Penyertaan Ekonomi Bumiputera Secara Mampan

CYBERJAYA, 20 Mei (Bernama) — Tiga agensi bermandat bumiputera di bawah kawal seliaan Kementerian Ekonomi dijajar semula selaras dengan matlamat Kerajaan MADANI untuk memperkasa dan melonjakkan penyertaan ekonomi bumiputera secara strategik, mampan dan berkesan, kata menterinya, Rafizi Ramli. 

Beliau berkata ia akan dijayakan melalui kerjasama pintar dan inovatif antara sektor awam dan swasta, sejajar dengan prinsip Kerajaan MADANI yang memberikan keutamaan kepada inklusiviti, keberkesanan dan kelestarian.

“Penjajaran semula strategi dan pelaksanaan bagi Unit Peneraju Agenda Bumiputera (TERAJU), Yayasan Peneraju (YP) dan Ekuiti Nasional Bhd (Ekuinas) dilaksanakan setelah mengambil kira pandangan pelbagai pihak berkepentingan melalui sesi libat urus yang telah dijalankan awal tahun ini.

“Inisiatif penjajaran semula ini juga dilakukan susulan Kajian Separuh Penggal Rancangan Malaysia Ke-12 (KSP RMKe-12) yang telah menggariskan strategi untuk memperkukuh peranan agensi mandat bumiputera dalam penyampaian agenda bumiputera,” katanya dalam ucapan pada Majlis Menskalakan Penciptaan Nilai Bumiputera di sini hari ini.

Lebih 500 orang termasuk wakil perusahaan bumiputera pelbagai saiz, pemimpin korporat, syarikat berkaitan kerajaan dan agensi kerajaan hadir pada majlis itu.

Rafizi berkata menerusi penjajaran semula ini, YP, TERAJU dan Ekuinas akan memainkan peranan yang khusus dalam ekosistem keusahawanan bumiputera. 

Katanya YP akan fokus kepada pembangunan bakat untuk meningkatkan kelas pencipta nilai bumiputera manakala TERAJU akan bertindak sebagai ‘super-scaler’ dalam memacu pertumbuhan dan memperluas skala syarikat bumiputera kepada tahap lebih tinggi dan kompetitif di arena global.

Beliau berkata Ekuinas pula akan terus memacu penciptaan kekayaan dan penglibatan ekonomi bumiputera melalui pemilikan ekuiti korporat.

“Menjelang 2030, hasil daripada penjajaran semula ini, ketiga-tiga agensi terlibat telah diberikan sasaran yang perlu dicapai. 

“YP perlu menyediakan 10,000 bakat bumiputera yang bersedia untuk bersaing dan menjadi pemain industri, TERAJU pula disasarkan untuk menyediakan kemudahan pembiayaan berjumlah RM1 bilion menerusi kerjasama dengan sektor swasta serta membangunkan dan meningkatkan keupayaan sebanyak 1,000 syarikat,” katanya.

Beliau berkata Ekuinas akan menyokong lebih banyak syarikat usahawan bumiputera yang mempunyai rekod prestasi dan keuntungan yang cemerlang. 

Melalui dana berjumlah RM800 juta, katanya Ekuinas akan melabur untuk menyokong pertumbuhan syarikat, memastikan mereka terus berkembang dan mencapai kejayaan yang lebih besar di pasaran.

Pada majlis itu, Rafizi turut menyaksikan beberapa pertukaran dokumen penyataan persefahaman antaranya antara TERAJU dan Leave a Nest bagi peluang kolaborasi dan rangkaian melalui ekosistem strategik, akses pembiayaan dan sokongan pembuatan prototaip.

Selain itu, TERAJU juga bakal berkolaborasi dengan Malaysian Institute of Economic Research bagi program pemudahcaraan melalui depositori Korporat Bumiputera, khidmat rundingan dan khidmat nasihat. 

Ia juga akan berkolaborasi dengan SIRIM Bhd bagi program pemudahcaraan melalui khidmat rundingan dan khidmat nashat yang memfokuskan kepada produk teknologi dan perkhidmatan.

TERAJU juga akan berkolaborasi dengan institusi kewangan seperti Bank Muamalat Malaysia Bhd, RHB Islamic Bhd, MIDF Bhd, MBSB Bank Bhd, Sabah Credit Corporate, Maybank Islamic Bhd, SME Bank, Agrobank, Bank Rakyat, Credit Guarantee (CGC), Exim Bank, PERNAS, Development Bank of Sarawak bagi mewujudkan kemudahan pembiayaan bernilai RM1 bilion untuk syarikat bumiputera.

— BERNAMA

TAG: Rafizi Ramli, penjajaran, bumiputera, Yayasan Peneraju, TERAJU, Ekuinas