Shopee Memberikan RM100 Melalui Inisiatif eDuit Demi Memacu Digitalisasi Di Malaysia

Shopee kini memberikan RM100 kepada pengguna baharu platformnya dan dompet mudah alih ShopeePay melalui sebuah inisiatif yang dikenali sebagai eDuit. Ini bertujuan menggalakkan lebih ramai rakyat Malaysia untuk menyertai ekonomi digital, memperluas usaha digitalisasi negara dan membantu rakyat Malaysia mengharungi pendemik ini menerusi eDuit.

Penerima eDuit yang layak akan menerima manfaat-manfaat yang berikut:

  1. Kredit ShopeePay bernilai RM25 setelah berjaya mengaktifkan akaun premium ShopeePay mereka;
  2. Baucar Alu-aluan atau Welcome Voucher sebanyak RM15 yang boleh digunakan untuk pembelian pertama mereka di Shopee;
  3. Baucar ShopeePay bernilai RM60 yang akan memberi ganjaran dan pulangan tunai yang menarik kepada para pengguna untuk pembelian di kedai-kedai luar talian yang mengambil bahagian.

Inisiatif ini adalah khas untuk mereka yang tidak pernah melakukan sebarang pembelian di Shopee sebelum ini. Para pengguna mempunyai hingga tujuh hari untuk menggunakan kredit ShopeePay mereka dan hingga 14 hari untuk menggunakan baucar-baucar luar talian mereka, setelah mereka menerima manfaat-manfaat ini.

Terence Pang, Ketua Pegawai Operasi Shopee berkata, “Kami sedar akan cabaran-cabaran yang sedang dihadapi oleh rakyat Malaysia dalam perjuangan menentang Covid-19 yang berlanjutan. Oleh itu, kami telah melancarkan kempen khas eDuit ini bagi membantu meringankan beban para pengguna serta memberi mereka akses kepada barang keperluan harian dengan harga berpatutan dalam masa yang mencabar ini. Usaha ini juga sejajar dengan agenda digital Malaysia yang bertujuan mendorong digitalisasi dalam sektor peruncitan melalui e-dagang, serta transaksi tanpa sentuh. Dengan manfaat eDuit dan tawaran menarik 9.9 Hari Pembelian Hebat, rakan-rakan niaga atas talian dan luar talian kami bakal mendapat manfaat daripada aktiviti penjualan. Pembelanjaan oleh pengguna dalam jangka pendek ini juga akan memberi sumbangan positif kepada ekonomi domestik.”

“e-Dompet dan e-Pembayaran menawarkan kemudahan, tahap keselamatan yang lebih baik serta ganjaran yang merupakan komponen penting dalam usaha eDagang dan digitalisasi. Kempen eDuit Shopee adalah selaras dengan matlamat kami di MDEC di mana ia mendorong digitalisasi dan pada masa yang sama, memacu ekonomi dan memainkan peranannya untuk mempertahankan perniagaan-perniagaan dan mata pencarian. Ini juga sejajar dengan inisiatif pihak Kerajaan seperti PEMULIH dan merupakan usaha yang disambut baik dalam pada kami berusaha meningkatkan kolaborasi antara pihak sektor awam dan swasta demi menghadapi cabaran dalam tempoh ini yang sukar untuk perniagaan-perniagaan,” kata Aiza Azreen Ahmad, Ketua Pegawai Perniagaan Digital Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC).

Selain menawarkan manfaat kepada pengguna-pengguna baharu, kempen Shopee 9.9 Hari Pembelian Hebat kini sedang berlangsung hingga 9 September. Para pembeli boleh menikmati baucar Penghantaran Percuma dan baucar Pulangan Tunai Syling Shopee 99%, di mana kedua-duanya dapat dinikmati tanpa pembelanjaan minimum. Para pengguna juga berpeluang memenangi sebuah Mercedes-Benz baharu dengan mengambil bahagian dalam permainan Main & Menang Mercedes-Benz dengan mengumpul tiket emas setiap hari.

Tuntut manfaat eDuit anda di sini – https://shopee.com.my/m/shopee-eDuit

Untuk mendapatkan maklumat dan tawaran lebih lanjut semasa Shopee 9.9 Hari Pembelian Hebat, layari https://shopee.com.my/m/99

Previous ArticleNext Article

Maybank Investment Bank & UOB Malaysia Menaja Jamin Bersama Kemudahan Islam Berjumlah RM2 Bilion Bagi Pengambilalihan Malayan Cement Berhad

Maybank Investment Bank dan UOB Malaysia hari ini mengumumkan pelantikan mereka sebagai penaja jamin dan bookrunner,  secara bersama, untuk kemudahan Islam bernilai RM2.0 bilion yang disediakan kepada Malayan Cement Berhad (MCB).

Kemudahan ini akan digunakan untuk membiayai pengambilalihan 10 syarikat dalam sektor simen dan konkrit siap campur di Malaysia oleh MCB dari syarikat induk, YTL Cement Berhad (YTL Cement). Kemudahan pembiayaan  berjangka bersindiket Islam ini adalah berdasarkan prinsip Syariah Komoditi Murabahah

MCB akan menggunakan kemudahan Islam ini untuk membiayai pertimbangan tunai bagi pengambilalihan keseluruhan kepentingan ekuiti 10 syarikat dan anak syarikat masing-masing  (syarikat yang diambilalih) dari YTL Cement untuk jumlah pertimbangan yang dianggarkan pada RM5.2 bilion. 

Encik Fad’l Mohamed, Ketua Pegawai Eksekutif, Maybank Investment Bank, berkata, “Kami  ingin mengucapkan terima kasih kepada MCB atas kepercayaan yang diberikan kepada  Maybank untuk mengambil bahagian dalam transaksi mercu tanda ini sebagai Pengatur Utama Dimandatkan, ‘Bookrunner’ dan Penaja Jamin untuk penyelesaian pembiayaan Islam serta Penasihat Utama Tunggal untuk pelaksanaan pengambilalihan dan juga Penasihat  Syariah untuk kemudahan Islam. Kami berharap untuk bekerjasama lebih lanjut dengan MCB  apabila syarikat meneruskan perjalanan transformatif sebagai salah satu daripada perintis industri dalam bahan binaan tempatan. 

Puan Ng Wei Wei, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif, UOB Malaysia berkata, “Kami berbesar hati menyokong keperluan pembiayaan MCB bagi transaksi yang amat penting ini. Sebagai Pengatur Utama Dimandatkan, ‘Bookrunner’ dan Penaja Jamin untuk transaksi ini, kami menggunakan keupayaan pembiayaan Islam kami dalam membantu MCB memenuhi aspirasi  perkembangannya. Perjanjian ini juga dimeterai berikutan penerimaan anugerah Sukuk  Baharu Terbaik (Korporat) dan Sekuritisasi Terbaik di Malaysia di Anugerah Kewangan Islam The Asset Triple A pada Ogos 2021, satu lagi bukti komitmen kami dalam memenuhi  keperluan kewangan pelanggan kami.”

Dato’ Sri Michael Yeoh Sock Siong, Pengarah Urusan YTL Cement and MCB berkata, “Usaha  pengambilalihan oleh MCB ini akan membolehkan kami memperkemas dan meningkatkan kecekapan operasi dalam memanfaatkan sumber, kepakaran dan pengalaman masing masing. Penggabungan ini akan membantu kami mencapai skala ekonomi, meningkatkan  kehadiran pasaran, mengurangkan fungsi pendua, dan akhirnya memberikan penyelesaian  yang lancar kepada pelanggan kami. Kami merasa sukacita atas suatu pencapaian utama  yang akan membawa kami maju selangkah kehadapan dalam merealisasikan rancangan  pertumbuhan bagi MCB. Kami juga mengucapkan terima kasih kepada Maybank Investment  Bank dan UOB Malaysia atas kerjasama mereka ketika kami menempuhi fasa baru dalam  perjalanan korporat kami.” 

MCB (dahulu dikenali sebagai Lafarge Malaysia Berhad) disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia. Kegiatan utama MCB adalah sebagai syarikat pegangan pelaburan. Melalui  anak syarikatnya, MCB terlibat dalam pengeluaran, pembuatan dan perdagangan simen, klinker, konkrit siap campur dan bahan binaan lain serta produk berkaitan.