Shopee Memberikan RM100 Melalui Inisiatif eDuit Demi Memacu Digitalisasi Di Malaysia

Shopee kini memberikan RM100 kepada pengguna baharu platformnya dan dompet mudah alih ShopeePay melalui sebuah inisiatif yang dikenali sebagai eDuit. Ini bertujuan menggalakkan lebih ramai rakyat Malaysia untuk menyertai ekonomi digital, memperluas usaha digitalisasi negara dan membantu rakyat Malaysia mengharungi pendemik ini menerusi eDuit.

Penerima eDuit yang layak akan menerima manfaat-manfaat yang berikut:

  1. Kredit ShopeePay bernilai RM25 setelah berjaya mengaktifkan akaun premium ShopeePay mereka;
  2. Baucar Alu-aluan atau Welcome Voucher sebanyak RM15 yang boleh digunakan untuk pembelian pertama mereka di Shopee;
  3. Baucar ShopeePay bernilai RM60 yang akan memberi ganjaran dan pulangan tunai yang menarik kepada para pengguna untuk pembelian di kedai-kedai luar talian yang mengambil bahagian.

Inisiatif ini adalah khas untuk mereka yang tidak pernah melakukan sebarang pembelian di Shopee sebelum ini. Para pengguna mempunyai hingga tujuh hari untuk menggunakan kredit ShopeePay mereka dan hingga 14 hari untuk menggunakan baucar-baucar luar talian mereka, setelah mereka menerima manfaat-manfaat ini.

Terence Pang, Ketua Pegawai Operasi Shopee berkata, “Kami sedar akan cabaran-cabaran yang sedang dihadapi oleh rakyat Malaysia dalam perjuangan menentang Covid-19 yang berlanjutan. Oleh itu, kami telah melancarkan kempen khas eDuit ini bagi membantu meringankan beban para pengguna serta memberi mereka akses kepada barang keperluan harian dengan harga berpatutan dalam masa yang mencabar ini. Usaha ini juga sejajar dengan agenda digital Malaysia yang bertujuan mendorong digitalisasi dalam sektor peruncitan melalui e-dagang, serta transaksi tanpa sentuh. Dengan manfaat eDuit dan tawaran menarik 9.9 Hari Pembelian Hebat, rakan-rakan niaga atas talian dan luar talian kami bakal mendapat manfaat daripada aktiviti penjualan. Pembelanjaan oleh pengguna dalam jangka pendek ini juga akan memberi sumbangan positif kepada ekonomi domestik.”

“e-Dompet dan e-Pembayaran menawarkan kemudahan, tahap keselamatan yang lebih baik serta ganjaran yang merupakan komponen penting dalam usaha eDagang dan digitalisasi. Kempen eDuit Shopee adalah selaras dengan matlamat kami di MDEC di mana ia mendorong digitalisasi dan pada masa yang sama, memacu ekonomi dan memainkan peranannya untuk mempertahankan perniagaan-perniagaan dan mata pencarian. Ini juga sejajar dengan inisiatif pihak Kerajaan seperti PEMULIH dan merupakan usaha yang disambut baik dalam pada kami berusaha meningkatkan kolaborasi antara pihak sektor awam dan swasta demi menghadapi cabaran dalam tempoh ini yang sukar untuk perniagaan-perniagaan,” kata Aiza Azreen Ahmad, Ketua Pegawai Perniagaan Digital Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC).

Selain menawarkan manfaat kepada pengguna-pengguna baharu, kempen Shopee 9.9 Hari Pembelian Hebat kini sedang berlangsung hingga 9 September. Para pembeli boleh menikmati baucar Penghantaran Percuma dan baucar Pulangan Tunai Syling Shopee 99%, di mana kedua-duanya dapat dinikmati tanpa pembelanjaan minimum. Para pengguna juga berpeluang memenangi sebuah Mercedes-Benz baharu dengan mengambil bahagian dalam permainan Main & Menang Mercedes-Benz dengan mengumpul tiket emas setiap hari.

Tuntut manfaat eDuit anda di sini – https://shopee.com.my/m/shopee-eDuit

Untuk mendapatkan maklumat dan tawaran lebih lanjut semasa Shopee 9.9 Hari Pembelian Hebat, layari https://shopee.com.my/m/99

Previous ArticleNext Article

AS Pulangkan RM721.4 Juta Berkaitan 1MDB Kepada Malaysia – Kedutaan

KUALA LUMPUR, 13 Jun (Bernama) — Amerika Syarikat (AS) telah memulangkan kira-kira US$156 juta (RM721.4 juta) kepada kerajaan Malaysia yang juga transaksi keempat dana yang diperoleh semula hasil rampasan aset berkaitan 1Malaysia Development Bhd (1MDB).

Perkara itu disahkan oleh Duta Besar AS ke Malaysia Edgard D. Kagan dalam pertemuan dengan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 11 Jun, 2024, dan dana itu telah dipulangkan susulan petisyen dikemukakan oleh kerajaan dan diluluskan oleh Jabatan Kehakiman AS.

Dalam satu kenyataan, kedutaan itu menyatakan menerusi pindahan dana itu, AS telah mendapatkan, dan membantu memperoleh semula serta memulangkan kira-kira US$1.4 bilion (RM6.6 bilion) dana yang diselewengkan dari Malaysia, setakat ini.  

“Kami gembira kerana tranche aset keempat daripada siasatan Jabatan Kehakiman ini dalam proses dipulangkan kepada Malaysia.

“Jumlah wang yang besar ini akan dikembalikan kepada rakyat Malaysia yang merupakan penerima sepatutnya dan akhirnya dapat dimanfaatkan bagi tujuan asal – demi meningkatkan kehidupan seharian rakyat Malaysia,” kata Edgard.

Menurut kedutaan AS, sebagaimana didakwa dalam aduan, pihak yang terbabit dalam penyelewengan itu yang turut merangkumi pegawai di 1MDB, saudara mara mereka serta rakan lain, telah menyeleweng dana 1MDB berjumlah melebihi US$4.5 bilion.

Perbuatan itu dilakukan menerusi beberapa siri transaksi yang kompleks dan penglibatan syarikat ‘shell’ mencurigakan atau hanya wujud di atas kertas dengan akaun bank di AS dan luar negara menggunakan dokumen serta representasi palsu.

“Kesemua transaksi ini didakwa bertujuan menyembunyikan sumber, asal serta pemilikan dana yang akhirnya melalui institusi kewangan AS dan kemudian diselewengkan bagi memperoleh selain melabur dalam aset di AS dan di luar negara,” katanya.

Kedutaan AS turut menegaskan bahawa kerajaan negara itu kekal komited dalam usaha mendapatkan semula dan memulangkan dana yang dicuri daripada 1MDB demi manfaat rakyat Malaysia.

— BERNAMA