Shopee Memenuhi Permintaan Membeli-Belah Pada Tengah Malam Pada 4.4 Hari Jualan Mega

Platform e-dagang Shopee telah merekodkan 4.4 Hari Jualan Mega pertama yang cemerlang. Pada Midnight Mega Sale yang berlangsung dari jam 12 tengah malam hingga 2 pagi, jumlah barangan yang dijual di Shopee meningkat sebanyak 6 kali ganda berbanding hari biasa. Di seluruh rantau ini, para pengguna juga telah menikmati hiburan tanpa henti dengan permainan dalam aplikasi Shopee dimainkan secara purata sebanyak 80 juta kali setiap hari dan Shopee Live ditonton secara purata selama 32 juta minit setiap hari.

Pada 4 April, 4.4 Mega Celebrity serantau Shopee, MAMAMOO, turut memikat hati jutaan peminat dan pengguna dengan persembahan eksklusif untuk lagu hit terbaharu mereka ‘Hip’ dan ‘Egoistik’ di Shopee Live.

Shopee telah merungkai peluang pertumbuhan baharu untuk rakan jenama premium di Shopee Premium Brands Festival yang pertama. Di seluruh rantau ini, lebih ramai pengguna beralih ke Shopee Premium buat pertama kalinya, dengan 4.5 kali ganda lebih banyak pesanan direkodkan semasa festival tersebut berbanding minggu sebelumnya. Di Malaysia, jenama-jenama Shopee Premium menyaksikan peningkatan pesanan yang menggalakkan sepanjang kempen, dengan Elizabeth Arden, Laneige dan L’Occitane antara jenama yang terlaris. Antara barangan premium yang paling popular ialah sleeping mask, serum kecantikan dan pakaian fesyen.

Ian Ho, Pengarah Urusan Serantau Shopee berkata, “Kami sangat berbesar hati menyaksikan prestasi hebat bagi 4.4 Hari Jualan Mega pertama ini, dalam pada kami membawa keseronokan acara membeli-belah kami kepada para pengguna sepanjang tahun. Shopee sentiasa mendahului dalam perkembangan trend pengguna di pasaran, dan Midnight Mega Sale serta Premium Brands Festival merupakan antara kaedah kami melakukan pembaharuan untuk memenuhi keperluan para pembeli kami. Kami berterima kasih atas sokongan padu yang berterusan oleh pengguna, penjual dan rakan jenama pada acara membeli-belah utama kami yang pertama pada tahun ini, dan akan terus memberi nilai yang lebih baik kepada semua pembeli sambil membantu jenama-jenama dan para penjual mempercepat pertumbuhan mereka di Shopee.”

Sorotan Shopee 4.4 Hari Jualan Mega di Malaysia

Di Malaysia, 4.4 Hari Jualan Mega membawakan nilai hebat kepada pembeli melalui tawaran menarik daripada pelbagai jenama dan penjual. Rakyat Malaysia mengambil peluang untuk memenuhi keperluan harian dan kediaman mereka dengan Kelengkapan Rumah dan Kediaman, Kesihatan dan Kecantikan, Barangan Runcit dan Barangan Haiwan Peliharaan serta Barangan Elektronik muncul sebagai kategori terlaris pada 4 April.

  • Kelengkapan Rumah dan Kediaman: Ibu bapa membeli barangan alat tulis untuk anak-anak mereka dengan lebih daripada setengah juta unit dijual, sebagai persiapan untuk kembali ke sekolah pada minggu ini.
  • Kesihatan dan Kecantikan: Shopee menyaksikan permintaan untuk pelitup muka kembali meningkat, dengan lebih daripada 5.7 juta keping dibeli, memandangkan rakyat Malaysia membuat persediaan untuk kembali ke pejabat dengan kapasiti penuh. Ini berikutan pengumuman pihak Kerajaan yang telah membatalkan arahan kapasiti 30% untuk pejabat di seluruh negara.
  • Barangan Runcit dan Barangan Haiwan Peliharaan: Bekalan keperluan rumah mencatat peningkatan jualan yang tidak dijangka, dengan pembelian bagi penghalau nyamuk mencatat jumlah sebanyak lebih daripada 24,000 unit, berkemungkinan disebabkan oleh cuaca panas yang sedang melanda negara ini.
  • Barangan Elektronik: Para pembeli mendapatkan produk untuk membaik pulih dan membersihkan tempat tinggal mereka pada 4.4 Hari Jualan Mega ini, dengan lebih daripada 12,000 pesanan untuk pembersih vakum yang dibeli daripada jenama seperti PerySmith, Xiaomi dan Airbot. Telefon bimbit dan gajet mudah alih turut menerima permintaan yang tinggi, dengan POCO mencatat jualan lebih daripada 14,000 unit telefon pintar pada 4 April di mana para pembeli dapat menikmati diskaun hingga RM200 pada telefon tersebut.
Previous ArticleNext Article

UOB Malaysia Ubah Pengalaman Perbankan Digital Untuk Pelanggan Korporat Melalui UOB Infinity

Kuala Lumpur, Malaysia, 10 Ogos 2022 – Pelanggan korporat UOB Malaysia dapat mengurus keperluan perbankan mereka dengan cara yang lebih mudah dan diperibadikan tidak lama lagi.

UOB Infinity menawarkan papan pemuka dalam talian yang boleh disesuaikan, justeru membenarkan pelanggan memberi keutamaan dan memaparkan maklumat yang paling penting bagi mereka secara visual. Pelanggan korporat, dengan sepintas lalu, dapat melihat keadaan kewangan syarikat, termasuk pasaran luar negara mereka.

Pada platform digital ini, pelanggan boleh menguruskan pelbagai aktiviti perbankan domestik dan rentas sempadan, daripada menyemak akaun UOB di beberapa pasaran sehinggalah kepada melakukan pembayaran tempatan dan antarabangsa, tanpa perlu log masuk ke berbilang platform.

Untuk pelanggan dalam perjalanan, UOB Infinity juga boleh dimuat turun sebagai aplikasi mudah alih. Log masuk biometriknya melalui soft token membolehkan akses yang lebih pantas dan kebenaran transaksi yang dipermudahkan sambil mengekalkan keselamatan. Soft token aplikasi mudah alih ini dilengkapi dengan pengesahan berbilang faktor bagi membolehkan syarikat meluluskan dan menjelaskan transaksi.

Puan Ng Wei Wei, Ketua Pegawai Eksekutif, UOB Malaysia, berkata, “Pelancaran UOB Infinity hari ini merupakan satu lagi bukti komitmen UOB Malaysia dalam membantu syarikat korporat menyesuaikan diri dengan realiti baharu ekonomi digital. Kami telah membangunkan UOB Infinity untuk menangani pelbagai keperluan korporat selepas mempertimbangkan pandangan daripada pelanggan kami. Ini termasuk keperluan perdagangan dan keupayaan untuk menjejaki syarikat mereka dalam masa nyata di semua pasaran di mana mereka beroperasi. Matlamat kami adalah untuk membantu pelanggan meningkatkan kecekapan operasi mereka dan membuat keputusan perniagaan yang lebih baik melalui pendigitalan, selain membantu mereka merebut peluang serantau melalui kesalinghubungan Bank.”

Kepastian dan ketelusan yang lebih tinggi apabila membuat pembayaran rentas sempadan

UOB Infinity juga menangani kekurangan penjejakan dalam masa nyata apabila pelanggan korporat membuat pembayaran rentas sempadan. Penyelesaian digital ini menyediakan pemberitahuan masa nyata kepada perniagaan melalui SMS atau e-mel apabila pembayaran mereka berjaya dikreditkan ke dalam akaun penerima, oleh itu mereka tidak perlu bersusah payah menyemak status transaksi secara manual.

Pelanggan juga akan dimaklumkan tentang caj untuk transaksi rentas sempadan, termasuk caj daripada bank perantara. Ciri ini memberi perniagaan lebih ketelusan tentang kos yang ditanggung untuk transaksi tersebut. Ini membantu mengelakkan berlakunya pertikaian dalam jumlah akhir yang diterima oleh penerima akibat caj yang terlibat.

Encik Lucas Chew, Ketua Negara Perbankan Transaksi, UOB Malaysia berkata, “Dengan UOB Infinity, pelanggan korporat kami dapat mengurus perbankan mereka dengan cara yang lebih mudah, bijak dan diperibadikan melalui antara muka mesra pengguna dan kefungsian baharu yang lebih luas. Syarikat korporat juga dapat mengurus aliran tunai mereka dengan lebih cekap selain melihat maklumat akaun dalam masa nyata di beberapa pasaran dan juga mengakses pelbagai transaksi perbankan domestik dan rentas sempadan secara dalam talian. Melangkaui kemudahan ini, kami juga telah memastikan bahawa transaksi mereka boleh dijalankan dengan selamat melalui token digital Infinity Secure kami.”

Aplikasi mudah alih dengan rangkaian fungsi pembayaran yang komprehensif

Peningkatan dalam penggunaan pembayaran elektronik untuk transaksi perniagaan pada masa kini bermakna aplikasi UOB Infinity membolehkan pelanggan korporat mengurus semua keperluan pembayaran mereka dengan cekap melalui peranti mudah alih.

Pelanggan boleh membuat pelbagai jenis pembayaran – daripada pembayaran bil tempatan kepada pemindahan dana domestik dan rentas sempadan. Aplikasi ini menyokong perkhidmatan seperti GIRO Antara Bank, DuitNow, JomPAY, Sistem Pemindahan Dana dan Sekuriti secara Elektronik Masa Nyata (RENTAS) dan juga pemindahan bertelegraf.

UOB sentiasa menyokong pelanggannya dalam usaha mereka ke arah mengamalkan pembayaran dan kutipan secara digital. Pada separuh pertama 2022, UOB Malaysia menyaksikan peningkatan lebih lima kali ganda dalam bilangan transaksi korporat DuitNow berbanding tempoh yang sama pada tahun lepas.

Untuk terus memacu penggunaan kutipan tanpa sentuh, pelanggan juga boleh menjana kod QR melalui UOB Infinity untuk meminta bayaran DuitNow daripada pembeli mereka.

Aplikasi mudah alih UOB Infinity boleh dimuat turun daripada Google Play dan Apple App Store. Pelanggan juga boleh menyediakan log masuk biometrik mereka sendiri untuk mengakses aplikasi mudah alih ini dengan lebih mudah. Pengguna platform perbankan internet perniagaan sedia ada UOB Malaysia, UOB BIBPlus, boleh log masuk ke UOB Infinity dengan maklumat yang sama.

Untuk maklumat lanjut tentang UOB Infinity, sila layari: www.uob.com.my/infinity.