Nantikan GO+ Patuh Shariah Tidak Lama Lagi

Baru-baru ini, Touch ‘n Go (TNG) telah melancarkan satu inisiatif pelaburan bagi pemilik e-dompet (eWallet) mereka yang dikenali sebagai GO+.

GO+ memberi kelebihan kepada pemilik e-dompet TNG di mana baki akaun mereka akan mendapat faedah harian sebanyak 1.47% setahun.

TNG mensasarkan sejuta pengguna GO+ sehingga akhir tahun 2021.

GO+ melaburkan baki akaun pengguna di dalam Dana Pasaran Wang (Money Market Fund) yang diuruskan oleh Principal Asset Management (Principal), iaitu kerjasama di antara Principal Financial Group dengan CIMB Group Holdings.

Baki minima yang perlu ada dalam akaun e-dompet TNG adalah RM10 bagi melayakkan pengguna melaburkan baki akaun mereka dan ianya ditawarkan kepada semua rakyat Malaysia yang berumur 18 tahun ke atas.

Tambahan minima RM10 boleh dibuat ke atas baki akaun RM10 tadi melalui pindahan baki daripada e-dompet TNG atau pindahan daripada akaun bank sebelum jam 4 petang bagi mendapat faedah hari berikutnya.

Selain daripada itu, pengguna juga harus mengetahui bahawa terdapat caj pengurusan (management fee) sebanyak 0.45% setahun dan caj pemegang amanah (trustee fee) sebanyak 0.03% setahun.

E-dompet tersebut akan memaparkan nilai bersih setelah ditolak semua caj tadi.

Cara kiraan biasa sebagai contoh Adam mempunyai baki akaun RM100. RM100 itu didarab 1.47% dan didarab dengan 1/365.

Jumlah faedah yang diterima Adam bagi hari tersebut adalah 0.004 sen sebelum ditolak caj-caj berkaitan.

Pengguna juga boleh membuat pengeluaran sama ada daripada GO+ ke e-dompet TNG mereka atau daripada GO+ terus ke akaun bank tanpa sebarang caj.

Inilah beberapa ciri-ciri GO+ yang ditawarkan kepada semua pengguna e-dompet TNG.

GO+ Tidak Patuh Shariah

Sumber: Laman Web TNG

Walaubagaimanapun, TNG turut memaklumkan bahawa GO+ setakat ini tidak patuh Shariah.

Memandangkan pelaburan dibuat ke dalam Dana Pasaran Wang, bagi mendapat status patuh Shariah ia perlu dilaburkan ke dalam Dana Pasaran Wang Islam atau Islamic Money Market Fund yang dipantau oleh Penasihat Shariah. Ini perlu dilakukan bagi memastikan pelaburan dana tersebut dibuat bertepatan dengan ketetapan-ketetapan Shariah.

Dimaklumkan juga bahawa pihak TNG akan melancarkan GO+ dengan pelaburan dalam dana patuh Shariah tidak lama lagi.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif TNG Group, Effendy Shahul Hamid katanya: “Kami tahu keperluan untuk menawarkannya (GO+ dengan status patuh Shariah), kami sedang membangunkannya.

Ketua Pegawai Eksekutif Principal Asset Management, Munirah Khairuddin juga memaklumkan bahawa GO+ yang patuh Shariah akan ditawarkan kepada pengguna Muslim dan ia merupakan satu keutamaan.

Bagi pengguna e-dompet Muslim, bersabarlah dan nantikan kemunculan GO+ patuh Shariah di mana baki akaun kita akan dilaburkan ke dalam dana patuh Shariah.

Bagi yang telah tersilap dan menerima faedah harian secara tidak sengaja, bolehlah membuat perkiraan jumlah yang diterima dan jumlah itu disalurkan ke badan kebajikan.

Ditulis oleh Arham Merican, Pengurus Shariah di sebuah institusi kewangan negara dan sedang melanjutkan pengajian peringkat Sarjana dalam bidang Pengajian Pembangunan. Meminati bidang ekonomi dan Shariah dengan fokus kepada pengurusan kewangan, pembasmian kemiskinan, dan pembinaan masyarakat madani. Beliau boleh dihubungi di [email protected].

Previous ArticleNext Article

6 Mitos Ada Bisnes Sendiri Yang Tiada Siapa Ingin Kongsikan

Saya kongsikan pandangan dari seseorang yang sering bertanya kepada mereka yang sudah berjaya dalam kerjaya bisnes, tak kira dalam bidang perniagaan sendiri, pendapatan komisen seperti jurujual, mahupun seorang full-time trader dalam pasaran saham.

Semua ini dikelaskan sebagai bisnes, sebab anda sendiri yang mengawal aliran keluar masuknya dan kemampuan untuk bergerak. Jika anda tidak komited untuk berjaya dalam tempoh masa yang panjang, anda cenderung untuk menemui kegagalan.

Ini kerana kejayaan memerlukan komitmen, displin dan satu tempoh masa. Jadi berikut adalah beberapa mitos berkaitan dengan menjalankan bisnes yang jarang dikongsi, khususnya yang berada di peringkat awal bisnes.

Mitos 1: Dah Jadi Boss, Dah Tak Perlu Lagi Dengar Boss Berleter

Dalam sesetengah perkara, ya, memang anda tak perlu lagi dengar boss anda berleter dan komen tentang anda. Tetapi sebagai seorang boss mesti selalu bersedia untuk menjawab soalan-soalan daripada ‘Real Boss’.

Iaitu dari pelanggan yang menyumbang kepada pendapatan dan keuntungan perniagaan. Kalau buka syarikat, perlu bersedia menjawab soalan-soalan dari pekerja, rakan kongsi, pelabur, pembekal, dari pihak bank dan bermacam-macam lagi.

Mitos 2: Jadi Kaya Apabila Memiliki Perniagaan Sendiri

Ini biasa terjadi bagi mereka yang bekerja dan ada mentaliti pekerja.

Mungkin majikan anda teruk dan anda bagus dalam sesuatu perkara, maka menyangkakan boss anda buat banyak duit hasil daripada kerja anda.

Kemudian anda beranggapan berniaga sendiri adalah cara pintas untuk menjadi kaya. Tetapi apa yang anda tidak tahu, di sebalik keuntungan ada perbelanjaan (marketing, pekerja, kos tersembunyi) yang perlu dibayar.

Jangan lupakan risiko-risiko yang bakal anda tempuhi. Memulakan perniagaan dalam talian dan mengharapkan jualan utama daripada saluran media sosial juga ada risiko, seperti risiko akaun Facebook/Instagram digodam, iklan tak jalan dan sebagainya.

Mitos 3: Boleh Bekerja Pada Bila-Bila Masa

Sekiranya anda tidak tahan dengan komitmen masa untuk tempoh waktu yang panjang, anda akan terlepas banyak peluang untuk berkembang, peluang untuk tambah pendapatan dan peluang untuk berjaya.

Kerana anda bukan pemilik bisnes sebenar, tetapi hakikatnya anda perlu bekerja sepanjang masa.

Mitos 4: Boleh Buat Apa Yang Saya Suka

Memang betul anda boleh buat apa anda suka kerana ini bisnes anda. Tetapi bila mula bekerja sendiri, suka atau tidak, anda kena belajar dan lakukannya untuk kembangkan game ini, tidak boleh hanya fokus kepada perkara yang anda suka sahaja.

Perlu ambil tahu semuanya, sebab ini bisnes korang. Bila salah kena perbaiki, bila dah elok kena lebih perkemaskan lagi.

Mitos 5: Bisnes Akan Untung Sejak Hari Pertama Lagi

Hanya beberapa bisnes saja yang berjaya dapat keuntungan pada hari pertama. Yang lain semuanya ambil masa.

Ini kerana setiap bisnes akan ada perbelanjaan (kos sewa, kos harian, kos kesilapan, kos barang). Jika pemilik tidak mempunyai modal yang besar dan holding power untuk menampung kos yang ditanggung sehinggalah perniagaan mencapai keuntungan pertama, maka bisnes anda akan gagal kerana menghadapi masalah cash flow.

Mitos 6: Boleh Letak Gaji Sesuka Hati

Kemampuan bertahan dalam perniagaan adalah lebih penting daripada kemahuan dan kehendak anda sebagai pemilik bisnes.

Bila mana perniagaan anda perlukan sesuatu, anda perlu korbankan bahagian sendiri terlebih dahulu supaya perniagaan mampu untuk berkembang dan dahulukan perkara-perkara penting lain seperti gaji pekerja dan bil-bil.

Satu hari nanti kalau anda bernasib baik, kemahuan dan kehendak anda akan direalisasikan selepas perniagaan anda stabil dan ada pendapatan yang konsisten.

Oleh itu, hadamkan dulu mitos-mitos ini. Bila rasa dah yakin untuk mula bekerja sendiri, maka usah berlengah lagi dan mulalah hari ini.

Majalah Labur