Nantikan GO+ Patuh Shariah Tidak Lama Lagi

Baru-baru ini, Touch ‘n Go (TNG) telah melancarkan satu inisiatif pelaburan bagi pemilik e-dompet (eWallet) mereka yang dikenali sebagai GO+.

GO+ memberi kelebihan kepada pemilik e-dompet TNG di mana baki akaun mereka akan mendapat faedah harian sebanyak 1.47% setahun.

TNG mensasarkan sejuta pengguna GO+ sehingga akhir tahun 2021.

GO+ melaburkan baki akaun pengguna di dalam Dana Pasaran Wang (Money Market Fund) yang diuruskan oleh Principal Asset Management (Principal), iaitu kerjasama di antara Principal Financial Group dengan CIMB Group Holdings.

Baki minima yang perlu ada dalam akaun e-dompet TNG adalah RM10 bagi melayakkan pengguna melaburkan baki akaun mereka dan ianya ditawarkan kepada semua rakyat Malaysia yang berumur 18 tahun ke atas.

Tambahan minima RM10 boleh dibuat ke atas baki akaun RM10 tadi melalui pindahan baki daripada e-dompet TNG atau pindahan daripada akaun bank sebelum jam 4 petang bagi mendapat faedah hari berikutnya.

Selain daripada itu, pengguna juga harus mengetahui bahawa terdapat caj pengurusan (management fee) sebanyak 0.45% setahun dan caj pemegang amanah (trustee fee) sebanyak 0.03% setahun.

E-dompet tersebut akan memaparkan nilai bersih setelah ditolak semua caj tadi.

Cara kiraan biasa sebagai contoh Adam mempunyai baki akaun RM100. RM100 itu didarab 1.47% dan didarab dengan 1/365.

Jumlah faedah yang diterima Adam bagi hari tersebut adalah 0.004 sen sebelum ditolak caj-caj berkaitan.

Pengguna juga boleh membuat pengeluaran sama ada daripada GO+ ke e-dompet TNG mereka atau daripada GO+ terus ke akaun bank tanpa sebarang caj.

Inilah beberapa ciri-ciri GO+ yang ditawarkan kepada semua pengguna e-dompet TNG.

GO+ Tidak Patuh Shariah

Sumber: Laman Web TNG

Walaubagaimanapun, TNG turut memaklumkan bahawa GO+ setakat ini tidak patuh Shariah.

Memandangkan pelaburan dibuat ke dalam Dana Pasaran Wang, bagi mendapat status patuh Shariah ia perlu dilaburkan ke dalam Dana Pasaran Wang Islam atau Islamic Money Market Fund yang dipantau oleh Penasihat Shariah. Ini perlu dilakukan bagi memastikan pelaburan dana tersebut dibuat bertepatan dengan ketetapan-ketetapan Shariah.

Dimaklumkan juga bahawa pihak TNG akan melancarkan GO+ dengan pelaburan dalam dana patuh Shariah tidak lama lagi.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif TNG Group, Effendy Shahul Hamid katanya: “Kami tahu keperluan untuk menawarkannya (GO+ dengan status patuh Shariah), kami sedang membangunkannya.

Ketua Pegawai Eksekutif Principal Asset Management, Munirah Khairuddin juga memaklumkan bahawa GO+ yang patuh Shariah akan ditawarkan kepada pengguna Muslim dan ia merupakan satu keutamaan.

Bagi pengguna e-dompet Muslim, bersabarlah dan nantikan kemunculan GO+ patuh Shariah di mana baki akaun kita akan dilaburkan ke dalam dana patuh Shariah.

Bagi yang telah tersilap dan menerima faedah harian secara tidak sengaja, bolehlah membuat perkiraan jumlah yang diterima dan jumlah itu disalurkan ke badan kebajikan.

Ditulis oleh Arham Merican, Pengurus Shariah di sebuah institusi kewangan negara dan sedang melanjutkan pengajian peringkat Sarjana dalam bidang Pengajian Pembangunan. Meminati bidang ekonomi dan Shariah dengan fokus kepada pengurusan kewangan, pembasmian kemiskinan, dan pembinaan masyarakat madani. Beliau boleh dihubungi di [email protected].

Iklan

Previous ArticleNext Article

20 Tips Pengurusan Kewangan Oleh Dr. Zaharuddin Abdul Rahman (UZAR)

Siapa yang tidak mengenali Ustaz Dr. Zaharuddin Abdul Rahman atau UZAR?

Beliau merupakan di antara individu awal yang mengajar Muslim di Malaysia mengenai hukum-hukum berkaitan Muamalat atau hukum berkaitan transaksi kewangan, khususnya dalam konteks semasa.

UZAR kini mempunyai seramai lebih 1 juta pengikut di laman Facebook dan beliau merupakan pensyarah di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia sehingga tahun 2017. Pada tahun itu, UZAR melepaskan jawatan sebagai pensyarah bagi menumpukan masa dengan syarikatnya sendiri iaitu Elzar Group.

Di bawah Elzar Group, beliau menceburi beberapa cabang perniagaan melalui syarikat-syarikatnya Elzar Shariah Solution Sdn. Bhd., Elzar Trading Sdn. Bhd., Elzar Resources. Sdn. Bhd. dan lain-lain lagi.

UZAR turut menjadi penasihat syariah kepada beberapa syarikat terkemuka di antaranya Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) Malaysia, Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC), Exim Bank Berhad, Salam Sedania Capital Sdn. Bhd. dan banyak lagi.

Setelah kita mengenali serba sedikit mengenai sosok hebat ini, jom kita dengarkan 20 nasihat kewangan yang pernah beliau kongsikan di Mesir pada tahun 2015 dulu dalam satu program anjuran Kelab IKRAM Mesir:

1. Setiap kali berhutang, catatkan dan tunjuk kepada pasangan supaya bila kita sudah tiada, ianya boleh dilunaskan. Kalau tidak, roh kita akan tergantung.

2. Duit KWSP (akaun 2) yang diperolehi boleh dilaburkan sebagai contoh membeli rumah atau sambung belajar. Jangan sesekali bersetuju bekerja tanpa KWSP walaupun cuma syarikat kecil. Kalau tidak, ianya salah di sisi undang-undang.

3. Sentiasa catat belanja harian. Supaya kita nampak aliran keluar masuk penggunaan duit kita.

4. Simpanan emas dan hartanah perlu didahulukan dan diutamakan. Cari Emas 999.9%. Ianya boleh dibeli di Al Rajhi Bank atau tempat yang dipercayai ketulenannya dengan harga yang lebih murah.

5. Kalau kita simpan duit tunai, ianya akan dimakan oleh inflasi. Maka laburkanlah.

6. Jangan tertipu dengan skim cepat kaya dan tertipu dengan harga ‘spread’ dalam membeli emas.

7. Fikirkan tentang pendapatan sampingan (side income). Pendapatan bolehguna atau disposable income perlu ditambah. Pastikan ianya tidak haram dan tidak mengganggu kerja utama. Berjinak-jinak juga diri dengan bidang penulisan.

8. Jauhi skim cepat kaya. Kalau menjanjikan keuntungan lebih 8% setahun, itu sangat meragukan. Jangan jadi kaya pelahap.

9. Bagi yang berumur bawah 30 tahun, ambillah takaful perubatan. Bila ambil lepas umur 30, dah susah kerana boleh jadi masa itu dah mula sakit macam-macam.

10. Aqidah kena yakin bahawa kekayaan itu kurniaan daripada Allah. Jangan anggap bila dibersihkan harta, kita akan jatuh miskin.

11. Dilema nak beli rumah. Nak sewa atau beli rumah kecil? Beli sahaja rumah kecil pun tak mengapa. Bila barga naik, boleh disewakan. Kumpul hartanah sedikit demi sedikit.

12. Duit muka boleh dapat daripada KWSP selepas 5 tahun atau pinjam dahulu daripada mak ayah atau kurangkan perbelanjaan tidak perlu. Beli Smart Tag kerana itu lebih jimat kerana tidak perlu beratur panjang. Bila beratur panjang, kereta lebih banyak guna minyak. Dan bawa kereta secara berhemah.

13. Lagi lambat beli rumah, lagi cepat harga naik setiap tahun. Sebolehnya beli sebelum umur mencecah 35 tahun. Harga rumah paling bagus ialah 56 kali ganda daripada pendapatan bulanan. Kalau tidak mampu, beli tanah dahulu, kemudian baru buat rumah. Belilah tanah yang dekat dengan jalan raya bukan pedalaman.

14. Bayaran bulanan rumah yang ideal adalah tidak melebihi 26% daripada gaji kita.

15. Tinggalkan saki baki riba kerana dosanya sama dengan berperang dengan Allah dan Rasul-Nya. Sedirham riba dosanya sama dengan 30 kali berzina. Sama dengan berzina dengan ibu sendiri. Na’udzu billah.

16. Bila nak cari peluang untuk melabur? Kita ada pelaburan di perbankan Islam, Takaful dan Investment link. Laburkan juga dalam Unit Amanah (Unit Trust) bila ada lebihan duit selama tiga tahun. Contohnya Amanah Hartanah Berhad (AHB) dengan keuntungan sekitar 6% setahun, dapat 6 bulan sekali.

17. Pelaburan saham pulangannya tinggi dan risikonya juga tinggi. Tetapi bagus untuk orang yang rajin membaca. Kalau malas membaca dan belajar tentang saham, jangan berani dekati pelaburan saham ini.

18. MLM untuk orang yang tak ‘tahu malu’ (kena tidak malu untuk buka mulut menjual). Susah nak dapat income jika malas dan tidak berusaha, tiada yang mudah dalam MLM yang sebenar.

19. Perdagangan forex adalah diputuskan haram oleh Muzakarah JAKIM dan pandangan itu juga bertepatan dengan fatwa oleh Imam Ghazali, Ibn Rusdh al Hafid, Ibn Taimiyah dan Ibn Qayyim.

20. Cara yang paling kurang risiko untuk buat pendapatan sampingan adalah cuba bakat menjual sebagai agen tanpa modal melalui program affliate atau dropship kepada mana-mana barangan halal.

Ditulis oleh Arham Merican, Pengurus Shariah di sebuah institusi kewangan negara dan pemegang sijil Islamic Financial Planner (IFP). Merupakan lepasan Sarjana dalam bidang Pengajian Pembangunan, Fakulti Ekonomi Universiti Malaya. Beliau boleh dihubungi di [email protected].

Iklan

Majalah Labur