Syarikat Awam Tidak Tersenarai Perlu Mematuhi Keperluan Garis Panduan Prospektus SC dan Undang-undang Sekuriti

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengingatkan syarikat awam tidak tersenarai (unlisted public companies atau UPC) yang ingin mengumpul dana daripada orang ramai agar mematuhi Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007 (CMSA) dan garis panduan yang berkaitan, terutamanya apabila tawaran itu dibuat kepada pelabur runcit.

SC telah menerima peningkatan jumlah pertanyaan dan aduan yang berkaitan dengan UPC yang menawarkan sahamnya, termasuk saham keutamaan, kepada pelabur runcit dan sofistikated. Dalam kes tertentu, saham tersebut dipasarkan atau ditawarkan melalui panggilan telefon, diikuti dengan mesyuarat bersemuka dengan ejen UPC.

CMSA menghendaki prospektus diterbitkan apabila saham UPC ditawarkan kepada pelabur runcit. Prospektus tersebut juga perlu didaftarkan dengan SC. UPC tidak perlu menerbitkan prospektus hanya apabila saham tersebut diterbitkan sepenuhnya kepada pelabur sofistikated yang dihuraikan atau ditetapkan di bawah Jadual 6 dan 7 CMSA. Jadual 6 dan 7 CMSA. Pelabur sofistikated merangkumi individu bernilai bersih tinggi (high-net-worth) (dengan ambang aset bersih sebanyak RM3 juta, tidak termasuk nilai kediaman utama), entiti bernilai bersih tinggi dan pelabur bertauliah.

SC ingin mengingatkan UPC bahawa penawaran saham kepada pelabur runcit tanpa prospektus merupakan salah laku serius di bawah CMSA dan seseorang yang didapati bersalah boleh dihukum denda tidak melebihi RM10 juta atau penjara tidak melebihi 10 tahun, atau kedua-duanya.

Walaupun CMSA tidak mewajibkan penerbitan memorandum maklumat (information memorandum atau IM), UPC yang menerbitkan IM untuk menawarkan sahamnya kepada pelabur sofistikated dikehendaki menyerahkan IM tersebut kepada SC. UPC juga dikehendaki menjelaskan dalam IM bahawa walaupun IM tersebut diserahkan kepada SC, kelulusan SC adalah tidak diperlukan bagi penawaran saham tersebut.

UPC bertanggungjawab untuk menyediakan semua maklumat yang relevan kepada pelabur, termasuk pelabur sofistikated untuk membolehkan mereka membuat penilaian bermaklumat, termasuk merit melabur dalam saham UPC dan tahap risiko yang terlibat. Sebelum melabur dalam saham UPC, pelabur hendaklah mendapatkan serta membaca kandungan prospektus atau IM yang didaftarkan untuk memahami jenis dan risiko pelaburan mereka, terutamanya bagaimana pelaburan mereka akan digunakan oleh UPC. Mereka juga hendaklah membuat kajian mereka sendiri dan jika perlu, mendapatkan nasihat profesional.

UPC boleh merujuk kepada Prospectus Guidelines untuk mendapatkan maklumat yang perlu dimasukkan ke dalam prospektus UPC bagi tujuan pendaftaran dengan SC. Orang ramai yang mempunyai sebarang pertanyaan atau kemusykilan mengenai mana-mana individu atau syarikat yang menawarkan apa-apa saham dalam UPC boleh menghubungi Jabatan Pengguna dan Pelabur SC di talian +603 6204 8999 atau e-mel [email protected].

Mengenai Suruhanjaya Sekuriti Malaysia:

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC), sebuah badan berkanun yang melapor kepada Menteri Kewangan, ditubuhkan di bawah Akta Suruhanjaya Sekuriti 1993. Ia merupakan agensi kawal selia tunggal bagi pengawalseliaan dan pembangunan pasaran modal. SC mempunyai tanggungjawab langsung untuk menyelia dan memantau aktiviti institusi pasaran, termasuk bursa dan rumah penjelasan, dan mengawal selia semua individu yang dilesenkan di bawah Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007. Maklumat lanjut mengenai SC boleh didapati di laman sesawangnya di www.sc.com.my. Ikuti SC di twitter di @SecComMy untuk perkembangan terkini.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UOB Malaysia Ubah Pengalaman Perbankan Digital Untuk Pelanggan Korporat Melalui UOB Infinity

Kuala Lumpur, Malaysia, 10 Ogos 2022 – Pelanggan korporat UOB Malaysia dapat mengurus keperluan perbankan mereka dengan cara yang lebih mudah dan diperibadikan tidak lama lagi.

UOB Infinity menawarkan papan pemuka dalam talian yang boleh disesuaikan, justeru membenarkan pelanggan memberi keutamaan dan memaparkan maklumat yang paling penting bagi mereka secara visual. Pelanggan korporat, dengan sepintas lalu, dapat melihat keadaan kewangan syarikat, termasuk pasaran luar negara mereka.

Pada platform digital ini, pelanggan boleh menguruskan pelbagai aktiviti perbankan domestik dan rentas sempadan, daripada menyemak akaun UOB di beberapa pasaran sehinggalah kepada melakukan pembayaran tempatan dan antarabangsa, tanpa perlu log masuk ke berbilang platform.

Untuk pelanggan dalam perjalanan, UOB Infinity juga boleh dimuat turun sebagai aplikasi mudah alih. Log masuk biometriknya melalui soft token membolehkan akses yang lebih pantas dan kebenaran transaksi yang dipermudahkan sambil mengekalkan keselamatan. Soft token aplikasi mudah alih ini dilengkapi dengan pengesahan berbilang faktor bagi membolehkan syarikat meluluskan dan menjelaskan transaksi.

Puan Ng Wei Wei, Ketua Pegawai Eksekutif, UOB Malaysia, berkata, “Pelancaran UOB Infinity hari ini merupakan satu lagi bukti komitmen UOB Malaysia dalam membantu syarikat korporat menyesuaikan diri dengan realiti baharu ekonomi digital. Kami telah membangunkan UOB Infinity untuk menangani pelbagai keperluan korporat selepas mempertimbangkan pandangan daripada pelanggan kami. Ini termasuk keperluan perdagangan dan keupayaan untuk menjejaki syarikat mereka dalam masa nyata di semua pasaran di mana mereka beroperasi. Matlamat kami adalah untuk membantu pelanggan meningkatkan kecekapan operasi mereka dan membuat keputusan perniagaan yang lebih baik melalui pendigitalan, selain membantu mereka merebut peluang serantau melalui kesalinghubungan Bank.”

Kepastian dan ketelusan yang lebih tinggi apabila membuat pembayaran rentas sempadan

UOB Infinity juga menangani kekurangan penjejakan dalam masa nyata apabila pelanggan korporat membuat pembayaran rentas sempadan. Penyelesaian digital ini menyediakan pemberitahuan masa nyata kepada perniagaan melalui SMS atau e-mel apabila pembayaran mereka berjaya dikreditkan ke dalam akaun penerima, oleh itu mereka tidak perlu bersusah payah menyemak status transaksi secara manual.

Pelanggan juga akan dimaklumkan tentang caj untuk transaksi rentas sempadan, termasuk caj daripada bank perantara. Ciri ini memberi perniagaan lebih ketelusan tentang kos yang ditanggung untuk transaksi tersebut. Ini membantu mengelakkan berlakunya pertikaian dalam jumlah akhir yang diterima oleh penerima akibat caj yang terlibat.

Encik Lucas Chew, Ketua Negara Perbankan Transaksi, UOB Malaysia berkata, “Dengan UOB Infinity, pelanggan korporat kami dapat mengurus perbankan mereka dengan cara yang lebih mudah, bijak dan diperibadikan melalui antara muka mesra pengguna dan kefungsian baharu yang lebih luas. Syarikat korporat juga dapat mengurus aliran tunai mereka dengan lebih cekap selain melihat maklumat akaun dalam masa nyata di beberapa pasaran dan juga mengakses pelbagai transaksi perbankan domestik dan rentas sempadan secara dalam talian. Melangkaui kemudahan ini, kami juga telah memastikan bahawa transaksi mereka boleh dijalankan dengan selamat melalui token digital Infinity Secure kami.”

Aplikasi mudah alih dengan rangkaian fungsi pembayaran yang komprehensif

Peningkatan dalam penggunaan pembayaran elektronik untuk transaksi perniagaan pada masa kini bermakna aplikasi UOB Infinity membolehkan pelanggan korporat mengurus semua keperluan pembayaran mereka dengan cekap melalui peranti mudah alih.

Pelanggan boleh membuat pelbagai jenis pembayaran – daripada pembayaran bil tempatan kepada pemindahan dana domestik dan rentas sempadan. Aplikasi ini menyokong perkhidmatan seperti GIRO Antara Bank, DuitNow, JomPAY, Sistem Pemindahan Dana dan Sekuriti secara Elektronik Masa Nyata (RENTAS) dan juga pemindahan bertelegraf.

UOB sentiasa menyokong pelanggannya dalam usaha mereka ke arah mengamalkan pembayaran dan kutipan secara digital. Pada separuh pertama 2022, UOB Malaysia menyaksikan peningkatan lebih lima kali ganda dalam bilangan transaksi korporat DuitNow berbanding tempoh yang sama pada tahun lepas.

Untuk terus memacu penggunaan kutipan tanpa sentuh, pelanggan juga boleh menjana kod QR melalui UOB Infinity untuk meminta bayaran DuitNow daripada pembeli mereka.

Aplikasi mudah alih UOB Infinity boleh dimuat turun daripada Google Play dan Apple App Store. Pelanggan juga boleh menyediakan log masuk biometrik mereka sendiri untuk mengakses aplikasi mudah alih ini dengan lebih mudah. Pengguna platform perbankan internet perniagaan sedia ada UOB Malaysia, UOB BIBPlus, boleh log masuk ke UOB Infinity dengan maklumat yang sama.

Untuk maklumat lanjut tentang UOB Infinity, sila layari: www.uob.com.my/infinity.