Tabung Haji Umum Agihan Keuntungan 3.1% Selepas Zakat

Lembaga Tabung Haji (TH) mengumumkan agihan keuntungan sebanyak 3.10 peratus (selepas zakat) yang akan memberi manfaat kepada lebih 8.4 juta pendepositnya bagi tahun 2021 melibatkan jumlah agihan sebanyak RM2.46 bilion. Jumlah keuntungan yang diagih bagi tahun 2021 adalah RM219 juta lebih tinggi berbanding RM2.24 bilion yang telah diagih bagi tahun kewangan 2020.

Agihan keuntungan ini adalah selepas mengambil kira zakat dilunaskan bagi pihak pendeposit TH. Pendeposit TH tidak perlu lagi membayar zakat ke atas wang simpanan serta agihan keuntungan yang diterima.

Agihan keuntungan ini adalah kompetitif mengambil kira antara lainnya faktor di mana kadar agihan bagi tahun 2021 adalah lebih tinggi dari purata kadar deposit tetap perbankan Islam bagi tempoh 12 bulan, iaitu 2.36 peratus. Kadar tersebut telah mengambil kira peruntukan zakat sebanyak RM107 juta yang akan dilunaskan kepada semua Majlis Agama Islam Negeri bagi pihak pendeposit.

Kadar pulangan tahun 2021 juga adalah selepas mengambil kira keadaan persekitaran perniagaan dan pasaran sukuk dan saham yang mencabar pada tahun lepas dan juga keperluan untuk TH :

  • Mengagihkan keuntungan secara berhemah dan mampan mengikut kemampuannya.
  • Membina pegangan rizab bagi mempastikan kedudukan kewangan TH terus kukuh untuk masa hadapan.

YB Senator Datuk Haji Idris Ahmad, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), menzahirkan rasa syukur atas agihan keuntungan yang kompetitif berbanding kadar pasaran meskipun pelaburan TH terpaksa berhadapan dengan keadaan ekonomi yang sukar dan masih terkesan dari pandemik Covid-19 yang berterusan pada tahun 2021.

Alhamdulillah pulangan ini juga telah mengambil kira zakat yang dilunaskan bagi pihak pendeposit. Insya-Allah, selain mendapat keberkatan membantu rakyat Malaysia menunaikan ibadat haji, pendeposit juga beroleh barakah melalui program zakat yang diatur TH. Pada tahun 2021, lebih 200,000 asnaf telah menerima pelbagai bantuan dan manfaat secara terus dari program zakat wakalah diurus TH

YB Senator Datuk Haji Idris

TH akan terus berusaha untuk mengukuhkan lagi operasi, tadbir urus dan kedudukan kewangannya memandangkan keadaan ekonomi negara semakin beransur pulih setelah pergerakan dan aktiviti perniagaan dibenarkan secara berperingkat dari suku ketiga tahun 2021. Ekonomi negara pula dijangka akan terus berkembang pada tahun 2022.

Urusniaga TH akan ditangguhkan sementara waktu bermula pukul 8 malam, Jumaat, 25 Feb 2022 sehingga pukul 12 tengah hari, Sabtu, 26 Feb 2022, bagi melancarkan urusan agihan keuntungan.

Para pendeposit boleh menyemak agihan keuntungan yang dikreditkan ke akaun masing-masing bermula pukul 12 tengah hari, Ahad, 27 Feb 2022 menerusi aplikasi THiJARI, kaunter TH, kaunter Bank Islam dan Bank Rakyat dan saluran elektronik bank rakan strategik TH iaitu Bank Islam, Bank Rakyat, Maybank Islamic, CIMB Islamic dan AmBank Islamic.

Sorotan Prestasi 2021

SOROTAN PRESTASI 2021

TH telah mencatat pendapatan sebanyak RM3.24 bilion bagi tahun 2021 berbanding RM3.15 bilion bagi tahun 2020, iaitu peningkatan sebanyak 2.9 peratus. Pelaburan pendapatan tetap dan ekuiti telah menyokong ketahanan pendapatan pada tahun 2021 dengan menyumbang lebih dari 70 peratus daripada jumlah keseluruhan.

Pelaburan pendapatan tetap (sukuk) telah menjana RM1.70 bilion yang merangkumi 52 peratus daripada jumlah pendapatan kasarnya. Pendapatan daripada pelaburan ekuiti telah menyumbang sebanyak RM0.65 bilion yang merangkumi 20 peratus daripada jumlah pendapatan bagi tahun 2021 dan adalah 38 peratus lebih tinggi berbanding RM0.47 bilion bagi tahun 2020. Pelaburan harta tanah memperoleh pendapatan sebanyak RM0.42 bilion manakala pelaburan pasaran wang Islam menjana pendapatan sebanyak RM0.29 bilion.

Setelah mengambil kira perbelanjaan, peruntukan zakat dan keuntungan dagangan saham, TH mencatatkan keuntungan boleh agih sebanyak RM2.48 bilion bagi tahun 2021, meningkat sebanyak 2.1 peratus berbanding RM2.43 bilion bagi tahun 2020.

Alhamdullilah, kami bersyukur TH telah berjaya mencatat kadar keuntungan dan tahap aset dan deposit yang baik pada tahun 2021 walaupun keadaan ekonomi dan pasaran masih belum cukup pulih. Pengurusan operasi dan kewangan Insya-Allah akan terus diuruskan dengan baik dan teliti demi untuk mengimbangkan antara kehendak agihan semasa dan kepentingan dan kelestarian masa depan para jemaah dan pendeposit

Tan Sri Azman Hj Mokhtar, Pengerusi TH

Kedudukan kewangan TH terus kekal kukuh dengan aset berjumlah RM88.73 bilion melebihi liabiliti berjumlah RM85.51 bilion pada 31 Disember 2021. Jumlah kos operasi juga menurun sebanyak empat (4) peratus berbanding tahun 2020 hasil daripada langkah pengurusan kewangan yang berhemah. Jumlah simpanan deposit yang dijamin oleh Kerajaan telah mencecah RM83.33 bilion. Jumlah ini adalah yang tertinggi didalam sejarah TH sejak 59 tahun penubuhannya.

TH akan menumpukan usaha untuk beroperasi dengan lebih cekap dan dengan perbelanjaan berhemah. Kami juga terus mengambil langkah untuk memulihkan pelaburan yang terkesan disebabkan keadaan ekonomi dan pasaran yang mencabar akibat wabak COVID-19 sejak dua tahun yang lalu

Pengarah Urusan Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutif TH

Pelan Strategik Tumpuan 2022

Bagi tahun ini, TH akan meneruskan usaha untuk meningkatkan lagi prestasi dan tadbir urusnya.

Sebagai contoh, hampir kesemua pelaburan TH hari ini adalah di dalam negara. Untuk memastikan pulangan yang lebih mampan, TH akan mempelbagaikan portfolio pelaburan dengan meningkatkan pelaburan luar negara secara berkala dengan mengambil kira risiko yang berpatutan

Dato’ Sri Amrin Awaluddin

Ekonomi negara dijangka akan terus pulih pada tahun ini dengan sokongan aktiviti perniagaan dan pelaburan secara amnya, namun TH akan mengambil langkah berhati-hati kerana masih terdapat risiko kemunculan varian baru virus Covid-19 yang boleh menggugat pemulihan ekonomi.

Sumber : Tabung Haji

Alhamdulillah, terkini kami berjaya terbitkan pula buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Luno Lancar Kempen ‘Maju Bersama Luno’ Bersama Atlet Kebangsaan

Kuala Lumpur, 28 Jun 2022: Luno, bursa aset digital yang dikawal selia terkemuka di Malaysia, melancarkan kempen terbaharunya bagi memberi inspirasi kepada rakyat Malaysia untuk maju dalam perjalanan kecergasan kewangan mereka. Kempen ‘Maju Bersama Luno’ menyasar untuk memperkasakan rakyat Malaysia bagi meningkatkan lagi pemahaman mereka mengenai aset dan pelaburan digital sebagai sebahagian daripada inisiatif literasi kewangan, dan menggunakan pendekatan mendidik bagi menghapuskan salah tanggapan umum mengenai mata wang kripto.

Bagi menjayakan kempen ini, Luno telah melantik dua atlet kebangsaan iaitu Pandelela Rinong (Penerjun Olimpik) dan Mohd Zaquan Adha (Pemain Bola Sepak Profesional) sebagai duta jenama. Atlet-atlet tersebut akan menerajui kempen ‘Maju Bersama Luno’, berkongsi perjalanan kewangan peribadi mereka, dan bagaimana mereka memanfaatkan Luno dalam pelan pelaburan mereka. 

Kempen ini dilancarkan oleh Timbalan Menteri Kewangan I, Yang Berhormat Dato’ Indera Mohd Shahar bin Abdullah dan Pengurus Besar Asia Pasifik Luno, David Low.

Pengurus Besar Asia Pasifik Luno, David Low ketika mengulas mengenai pelancaran tersebut berkata, “Kami amat berbangga dengan kempen ‘Maju Bersama Luno’ yang memperkasakan rakyat Malaysia untuk menambah baik tahap kewangan peribadi mereka dengan meningkatkan pendidikan dan pemahaman mengenai aset digital. Luno sentiasa komited dalam menyokong usaha meningkatkan tahap literasi kewangan di Malaysia, dan kempen ini dibentuk berasaskan kepada prinsip utama kami iaitu menyediakan cara yang selamat, dilindungi, dan mudah untuk rakyat biasa di Malaysia melabur dalam aset digital seperti Bitcoin. Setakat hari ini, kami mempunyai lebih daripada 700,000 pelanggan di Malaysia dan komited untuk terus menyediakan sumber kepada lebih ramai lagi rakyat Malaysia bagi membolehkan mereka mencapai matlamat kewangan mereka menerusi pelaburan dalam aset digital yang selamat dan dilindungi bersama-sama Luno.”

“Minat terhadap aset digital sebagai strategi pelaburan alternatif atau pelengkap bagi mencapai matlamat kewangan semakin meningkat dan kempen ‘Maju Bersama Luno’ akan memberi inspirasi dan bimbingan kepada rakyat Malaysia yang ingin mengembangkan dan memelihara kekayaan mereka. Peranan kami adalah untuk memupuk kesedaran di kalangan rakyat Malaysia dengan sumber yang betul untuk mendalami ilmu tentang aset digital”, tambah David.

Maju ke hadapan dengan aset digital untuk semua rakyat Malaysia

Inisiatif ‘Maju Bersama Luno’ ini telah direka bentuk secara khusus bagi memenuhi peningkatan permintaan terhadap aset digital – daripada para individu yang berhasrat untuk memulakan perjalanan pelaburan mereka hinggalah kepada mereka yang baru berjinak-jinak dengan mata wang kripto dan ingin meningkatkan lagi pendidikan dan pemahaman aset digital mereka.

Inisiatif ini turut merangkumi beberapa usaha seperti:

  • Aplikasi Luno dalam Bahasa Melayu – Luno telah melabur untuk menyediakan pilihan Bahasa Melayu dalam aplikasinya yang sedang dilancarkan secara berperingkat untuk semua pengguna.
  • Kandungan tempatan – Luno akan melancarkan lebih banyak lagi sumber dan komunikasi dalam Bahasa Melayu bagi menyokong rakyat Malaysia dalam perjalanan pembelajaran kripto mereka.
  • Lebih banyak pilihan aset digital – Minggu lepas, Luno turut mengembangkan pilihan pelaburannya kepada tujuh aset digital yang diluluskan dengan menawarkan dua token baharu: Chainlink (LINK) dan Uniswap (UNI) di dalam platformnya. Dalam tempoh beberapa hari yang lalu, rakyat Malaysia telah pun berdagang menggunakan aset digital baharu ini dengan nilai dagangan lebih daripada RM 7 juta

Susulan pelancaran kempen ini, Luno akan melancarkan lebih banyak lagi inisiatif pendidikan bagi menarik penglibatan dan mendidik lebih ramai rakyat Malaysia. Kempen ini akan diadakan merentasi pelbagai titik sentuh luar dan dalam talian termasuk jelajah pendidikan di lapangan bagi menggalakkan pemahaman mengenai aset dan pelaburan digital, kursus pembelajaran dalam talian Akademi Luno mengenai mata wang kripto khusus untuk masyarakat tempatan, dan sesi perbincangan mengenai kecergasan kewangan bagi menarik minat rakyat Malaysia dari seluruh negara.

Penerjun Olimpik, Pandelela Rinong ketika mengulas mengenai kerjasama beliau dengan Luno Malaysia berkata, “Semasa saya masih kecil, saya selalu ingin tahu mengenai perkara yang saya minati, dan begitulah bagaimana saya mula berkecimpung dalam dunia terjunan. Sama juga dengan kesejahteraan kewangan, saya mula tahu tentang aset digital sebagai salah satu kelas pelaburan melalui seorang kawan dan ia mencetus perasaan ingin tahu saya untuk membuat langkah pertama iaitu belajar lebih lanjut mengenainya. Saya gembira kerana dapat menjadi sebahagian daripada kempen Luno dan tidak sabar untuk meneruskan perjalanan ini bersama-sama dengan rakyat Malaysia yang lain.”

Pemain Bola Sepak Profesional, Mohamad Zaquan Adha berkata, “Sebagai seorang ahli sukan, saya percaya bahawa mempunyai semangat ingin tahu atau minat untuk belajar adalah langkah paling penting ke arah perkembangan peribadi anda. Saya sememangnya berminat dalam meningkatkan tahap kecergasan kewangan saya dan mempelajari tentang aset digital. Saya gembira kerana dapat bekerjasama dengan Luno bagi memberi inspirasi kepada rakyat Malaysia untuk memulakan langkah pertama dan terus maju dalam perjalanan kecergasan kewangan mereka.”

“Kami harap inisiatif ini dapat meningkatkan kesedaran mengenai aset digital dan kempen ini akan menjadi pemacu utama usaha meningkatkan tahap kesejahteraan kewangan rakyat Malaysia,” ujar David.Untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai kempen ‘Maju Bersama Luno’ dan aktiviti yang berkaitan dengannya, sila ikuti Luno di Facebook di www.facebook.com/LunoMalaysia.