WCG 2019 Xi’an Umum Permainan New Horizons

SEOUL, Korea Selatan dan XI’AN, China, 27 Mei 2019 /PRNewswire/ —

  • Pembeza utama WCG ialah kategori ‘New Horizons’. Merintis masa depan sukan berdasarkan teknologi baharu
  • Mempersembahkan hiburan masa depan baharu termasuk Robot Wars, Kejohanan VR, Pertandingan AI, Scratch(Pengekodan) dan Pertandingan Pengekodan Blok menggunakan Lego

World Cyber Games (WCG) mendedahkan butiran sektor ‘New Horizons’, yang mempelopori sukan masa hadapan berasaskan teknologi baharu.

WCG 2019 Xi’an ialah kemunculan semula WCG, satu pameran yang sama sekali berbeza daripada acara-acara WCG yang lalu. Unsur yang paling penting yang membezakan WCG baharu ialah kategori ‘New Horizons’.

Matlamat utama kategori New Horizons WCG adalah untuk membina kawasan sukan masa depan, untuk mewujudkan budaya permainan yang membolehkan sesiapa sahaja dengan mudah mengambil bahagian dan menikmati teknologi baharu. WCG akan diadakan di Xi’an, China pada bulan Julai dan akan menghasilkan empat acara termasuk robot, AI, VR, dan scratch.

Dalam bidang robotik, WCG akan mengadakan ‘Kejohanan Perlawanan Robot WCG: GANKER ARENA’ dengan GJS ROBOT, pemaju robot pertempuran global yang berpangkalan di Shenzhen, China. Pertandingan ini diadakan menggunakan robot pertempuran (nama robot: GANKER EX) yang mengiktiraf gerakan badan, menggunakan teknologi kawalan gerakan lanjutan. Dalam erti kata lain, versi sebenar pertandingan pertempuran robot yang dilihat dalam filem ‘Real Steel’ boleh dilihat di WCG 2019 Xi’an. Ini bukan hanya lonjakan besar dalam membawa pertarungan meka dari fiksyen sains ke realiti tetapi juga akan membuka ‘era baharu’ yang hebat yang melibatkan pertempuran robot sebagai sukan masa depan.

‘WCG AI Masters’ ialah cara mengatur pasukan bola sepak AI oleh para pemain, yang dikembangkan mengikut aturan permainan Futsal. Pemain boleh menggunakan platform pembelajaran dalam talian yang direka dengan baik oleh WCG untuk membangunkan algoritma dan meningkatkan keupayaan bermain AI. Kelayakan adalah untuk semua orang yang dalam pengajian dan mempelajari AI, dan sudah lebih dari 100 pasukan dari 38 negara yang memohon untuk pusingan awal.

‘Kejohanan WCG VR’ ialah pertandingan olahraga permainan VR menggunakan strategi simulasi strategi VR Final Assault, yang dibangunkan oleh Phaser Lock Interactive (PLI). Fungsi pemerhati yang ditingkatkan dan penyiaran MR (Realiti Campuran) sangat luar biasa. Kejuaraan VR memilih penstrim yang layak untuk mewakili rantau Amerika Utara, Eropah, dan APAC daripada pusingan awal yang disiarkan. Para penstrim ini akan bertanding di pusingan akhir WCG 2019 Xi’an.

Akhir sekali, ‘Cabarana Kreatif Scratch WCG’ akan menganjurkan ‘Pertandingan Program Pengekodan Blok’, yang akan menggunakan program pengekodan Scratch 3.0 dan kit baharu Lego Education untuk mencipta karya imaginatif. Profesor Mitchel Resnick dari Makmal Media Institut Teknologi Massachusetts (MIT), pengasas Scratch, akan mengambil bahagian secara langsung dengan para pelajar di bandar Xi’an. Ia dijangka menjadi forum untuk berkongsi inspirasi baharu.

Ketua Pegawai Eksekutif WCG, Lee Jung Jun berkata, “WCG baharu akan menyediakan budaya permainan baharu yang boleh dinikmati oleh orang di seluruh dunia, yang mempamerkan lebih daripada satu kejohanan e-sukan. Melalui kandungan beraneka New Horizons, saya harap anda akan mendapat inspirasi masa depan hiburan. ”

Acara WCG 2019 Xi’an akan diadakan mulai Khamis, 18 Julai hingga Ahad, 21 Julai di Daerah Baharu Qujiang di Xi’an, China. WCG kini mempamerkan minat peminat sukan esukan di seluruh dunia dengan menarik kira-kira 40,000 pemain global dari 111 negara dalam sektor Game Sports.

WCG telah memuktamadkan 336 peserta pusingan awal Game Sports yang akan mengambil bahagian dalam peringkat akhir serantau. Pusingan akhir rantau WCG 2019 Xi’an akan diadakan di 4 wilayah, AsiaAmerika Utara, Eropah dan China, bermula dari 27 Mei. Pertandingan peringkat serantau akan menentukan pemain yang memasuki pusingan akhir WCG 2019 Xi’an. Sebagai tambahan kepada Game Sports dan New Horizon, WCG juga akan memaklumkan butiran ‘Esports Conference’ untuk berkongsi pengetahuan dan ‘Festival’ yang akan menambah pelbagai acara untuk keseronokan anda.

Maklumat lanjut mengenai WCG 2019 Xi’an boleh didapati di WCG.com.

Latar Belakang WCG

WCG ialah festival esukan global yang bertujuan untuk mewujudkan dunia yang lebih baik dengan menyatukan orang dari seluruh dunia melalui keseronokan bersama permainan dan budaya digital. Dengan menganjurkan World Cyber Games sebagai acara global dengan pelbagai program, WCG menyasarkan untuk menjadi bukan sekadar pertandingan esukan bahkan satu perayaan keharmonian global.

Sumber: World Cyber Games

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

PruBSN Meraikan Musim Perayaan Dengan Lestari; Bawa Mesej Kelestarian Di Seluruh Negara Melalui Inisiatif CSR

Kuala Lumpur, April 2, 2024 – Prudential BSN Takaful Berhad (“PruBSN”), Pengendali Takaful Keluarga No.1 di Malaysia selama 10 tahun berturut-turut, memperkasakan komuniti melalui inisiatif tanggungjawab sosial korporat (“CSR”) sepanjang kempen bulan Ramadan dan Aidilfitri. 721 orang sukarelawan dalam kalangan ejen dan warga kerja PruBSN di seluruh negara telah menggembleng tenaga dalam program seharian menyantuni komuniti. Program ini dijalankan secara serentak di semua 14 buah negeri seluruh Malaysia.

Berkongsi semangat Ramadan melalui amalan memberi sumbangan, sukarelawan PruBSN dengan kerjasama Yayasan MyPrihatin (“YMP”), telah memasak dan mengagihkan sebanyak 12,000 bungkus bubur lambuk ke pelbagai lokasi termasuk masjid, madrasah dan institusi pengajian tinggi di kesemua 14 buah negeri. Selain itu, para sukarelawan turut bersama membersihkan kawasan Tanah Perkuburan Islam Pantai Dalam, Kuala Lumpur bagi menyediakan persekitaran yang selesa dan memudahkan orang awam untuk berziarah khususnya pada Aidilfitir yang akan datang.

Ketua Pegawai Eksekutif PruBSN, Wan Saifulrizal Wan Ismail berkata,” Kami telah mengumpulkan lebih 4,000 jam sukarelawan melalui semua inisiatif ini. Di PruBSN, kami bukan sahaja menyediakan jaminan kewangan kepada rakyat Malaysia tetapi para petugas dan ejen kami turut mempunyai aspirasi untuk menjadi juara kelestarian dalam menghulurkan bantuan dan memupuk perubahan positif dalam kalangan komuniti dan alam sekitar.”

“Inisiatif-inisiatif CSR ini adalah sebahagian daripada perangkaan ESG atau agenda kelestarian kami. Sebagai pengendali takaful, komitmen kami terhadap kelestarian berkait rapat dengan prinsip-prinsip Islam sejajar dengan Matlamat Pembangunan Lestari Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (“UNSDG”). Ini adalah seiring pendekatan strategik kami untuk mengintegrasikan nilai ekonomi, alam sekitar dan sosial di samping mendokong standard etika ke arah masa depan yang lebih inklusif, saksama dan
mampan,” tambah beliau.

PruBSN telah menaja perlindungan takaful untuk lebih 148,000 keluarga-keluarga yang kurang bernasib baik sejak tahun 2018 melalui inisiatif Microtakaful Jariyah. Salah satu aktiviti untuk mengumpulkan dana tersebut adalah kempen menderma di bulan Ramadan, One Donation, One Family (“ODOF”). Kempen ODOF yang telah memasuki tahun ke-5 ini, mensasarkan untuk menyediakan perlindungan takaful percuma selama 1 tahun sebanyak RM10,000 bagi membantu golongan berpendapatan rendah melalui program PruBSN Microtakaful Jariyah. PruBSN dijangka akan membuat kutipan sebanyak lebih RM 60,000 untuk musim perayaan kali ini dengan sumbangan kolektif daripada para petugas, ejen, pelanggan dan orang ramai.

PruBSN turut menghasilkan sebuah penceritaan yang penuh emosi melalui video Raya bertajuk “Kisah Raya Papa”. Sebuah penceritaan dramatic mengenai warisan yang meninggalkan nilai-nilai sedekah jariyah dan kasih sayang seorang bapa yang tidak berbelah bagi terhadap anak-anak perempuannya. Kisah ini dibintangi oleh selebriti-selebriti terkenal seperti Arash Mohamad, Aishah Azman, Mas Anizan dan ramai lagi pelakon yang berbakat. Penceritaan ini mengekspresikan makna di sebalik “Ta’awun” seperti yang diterapkan dalam prinsip takaful melibatkan sifat ihsan dan nilai pertolongan bersama.

Bersempena dengan kempen menyambut perayaan Aidilfitri dengan lebih mesra alam, PruBSN turut berkolaborasi bersama Pencetus Ummah (PU) Amin untuk menyampaikan mesej-mesej utama mengenai kepentingan kelestarian daripada perspektif Islam kepada orang ramai. Selain itu, tahun ini PruBSN juga akan mengedarkan “duit raya” dengan sampul duit edisi eksklusif yang dihasilkan menggunakan kertas yang diperakui Forest Stewardship Council (“FSC”). Pensijilan ini adalah bukti kepada komitmen PruBSN
terhadap penjagaan alam sekitar yang merangkumi perhutangan lestari.

Pada tahun lepas, PruBSN telah memperkenalkan Dana Alam Sekitar, Sosial dan Tadbir Urus (ESG) yang dikenali sebagai Takafulink Dana ESG Global. Takafulink Dana ESG Global menjangkakan untuk memperkukuhkan pertumbuhan mampan yang disasarkan untuk menepati UNSDG serta menyediakan kaedah baru bagi pelaburang yang bertanggungjawab untuk para pelabur yang menyokong Gerakan ESG dengan menghasilkan impak global yang positif.